Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR | Reviews & Tests

Wat is het beste groothoekobjectief voor je Fujifilm spiegelreflex of systeemcamera? De Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR is een supercompacte, weerbestendige lens. Deze pancake-lens is zeer geschikt voor reis- en straatfotografie, maar ook voor landschappen en portretten. “BRAVO FUJIFILM!” Alle belangrijke reviews!

Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR Lichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR, die in maart 2021 op de markt is gekomen.

Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR

Brandpuntsafstand: 27mm / fullframe equivalent 41mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Fujifilm X | Geschikt voor fullframe: nee | Gewicht: 84gr | Lengte x diameter: 23 x 62mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 34cm | Vergrotingsfactor: 0.1x | Filtermaat: 39mm | Release datum: maart 2021 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs: 449 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Deze Fujifilm-lens in het kort

De Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR is de nieuwe versie van de XF 27mm uit 2013. Anders dan de voorganger heeft deze nieuwe pancake een weerbestendig ontwerp. Gebleven is de compacte vorm en het lichte gewicht. De beeldkwaliteit van de nieuwe lens ligt op hetzelfde hoge niveau als die van de voorganger.

Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WRIdeaal voor reis- en straatfotografie

De brandpuntsafstand van 27mm benadert de beeldhoek van het menselijk oog. In fullframe-termen is het een 41mm-lens, ideaal voor straatfotografie. Het is een zeer veelzijdige brandpuntsafstand, waarmee je ook fantastisch landschappen en portretten vastlegt. Dankzij het compacte formaat is het ook een ideale reislens.

Snelle autofocus

Dankzij de snelle en nauwkeurige autofocus leg je elk moment haarscherp vast. Die AF is ook veel sneller dan bij de voorganger. Die snelle en precieze autofocus is mogelijk dankzij de DC coreless motor met een hoog koppel.

Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR Uitstekende beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van deze kleine lens is uitstekend. Een asferisch lenselement minimaliseert chromatische aberraties en zorgt zo voor een helder en scherp beeld. Fujifilm's Super EBC lenscoating vermindert reflecties en minimaliseert flares en ghosting.

Prettige bokeh

Het diafragma met zeven lamellen zorgt voor een prettige bokeh: de onscherpte in de achtergrond bij bijvoorbeeld portretten. Fijn is ook de korte minimale scherpstelafstand van slechts 34 centimeter. Daardoor kun je hem inzetten voor creatieve close ups.

Weerbestendig ontwerp

De Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR heeft een scherpstelring en een ring waarmee je het diafragma eenvoudig regelt. Robuust is deze pancake ook al. Hij heeft een ontwerp dat bestand is tegen de elementen, stof en vrieskou tot -10 graden. Daardoor neem je hem met een gerust hart mee op reis.

Dé lens voor de Fuji X-E4

Deze onopvallende pancake-lens vormt een ideale combinatie met de nieuwe Fujifilm X-E4. Voor straat- en reisfotografen een setje om van te watertanden...

Deze Fujifilm-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Straatfotografie
 • Reportagefotografie
 • Portretfotografie

Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR op Cameranu.nl >>

Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR op Kamera-express.nl >>

Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WRProfessionele reviewers over de Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR

De Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Jonasraskphotography.com (straatfotograaf Jonas Rask): De Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR is volgens Jonas een absoluut geweldige prime-lens, een schitterende update van de voorganger. Fujifilm heeft niets aan de optiek veranderd. En dat hoefde ook niet, aangezien voorganger XF 27mm f/2.8 optisch al uitstekend presteerde.
  In plaats daarvan maakten ze dit objectief weerbestendig en voegden ze de beste diafragmaring toe die ooit een XF-lens sierde. En daarbij is de grootte van de lens niet veranderd. “BRAVO FUJIFILM!”
  Zoals gebruikelijk heeft Jonas een zeer uitgebreide fotogallery op z’n website gezet, met schitterende beelden die hij heeft geschoten met de Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR in combinatie met de nieuwe Fujifilm X-E4. Bekijk de volledige review met de prachtige fotogallerie >>
 • Camerastuffreview.com (full review): De Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR is volgens de reviewer een bijzonder objectief. Maar aan z’n optische prestaties of lichtsterkte dankt het dat niet. Slecht zijn die niet, maar opmerkelijk ook niet. Deze Fujifilm is volgens de reviewer “bijzonder omdat het zo klein en compact is”.
  Hij is zo klein en plat dat je hem “bijna als alternatieve lensdop op je camera kan laten zitten zodat de camera altijd klaar is voor gebruik”. Fijn is ook dat de lens daardoor vrijwel niet opvalt. En natuurlijk: dat je licht en mobiel bent. De verkoopprijs is aan de hoge kant als je hem vergelijkt met de f/2.0 XF-modellen (de 23mm en de 35mm).
  Kortom: “De Fujifilm XF 27 mm F2.8 R WR is een goede keus als je zo mobiel mogelijk wilt zijn.” Eindoordeel: 87/100.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): Deze kleinste en lichtste lens van Fuji levert volgens Angela bij elke diafragma-instelling hoogwaardige beelden. Lensfouten als vervorming, chromatische aberratie en lichtafval zijn allemaal goed onder controle. Het detailniveau over het hele beeld is goed; bij de grote diafragma’s zijn de beeldhoeken maar een klein minder scherp.
  De Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR heeft niet zoveel finesse als sommige andere Fuji-lenzen, maar hij levert in de meeste situaties scherpe beelden af. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): Rod is een grote van de originele Fujinon XF 27mm. Die is extreem slank en levert toch extreem goede scherpte van rand tot rand. Deze nieuwe pancake-lens voldoet aan dezelfde hoge normen, maar voegt weerbestendigheid toe. Nóg beter: een fysieke diafragmaring.
  “Het is een geweldige lens en nog beter als kitlens voor de X-E4”, aldus Rod. Toch wordt Fujifilms belofte niet geheel bevestigd: de autofocus is weliswaar snel, maar naar moderne maatstaven te luidruchtig. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Mark II-versie van deze 27mm-lens profiteert van de toevoeging van drie belangrijke dingen: weerbestendigheid, een diafragmaring en een zonnekap. Het goede wordt daarbij behouden: dezelfde ultracompacte afmetingen en bijna hetzelfde gewicht als het origineel.
  De scherpstelring is helaas nu nog smaller dan bij de Mark I-versie. Daardoor is handmatig scherpstellen minder intuïtief. Ook de zonnekap is niet heel handig geïmplementeerd volgens Mark.
  Ook klachten over de Mark I-versie zijn niet geheel verholpen. Zo is er gebrek aan scherpte naar de randen van het beeld. Ook is de autofocusmotor goed hoorbaar en is er niets veranderd aan de optische constructie.
  Deze Fujifilm 27mm is wel opvallend scherp in het beeldcentrum, vrijwel over het gehele diafragmabereik. De scherpte aan de randen is minder goed: je moet diafragmeren tot f/8 om echt scherpe resultaten te krijgen. Bokeh is mooi bij f/2.8. Lichtafval is geen issue, chromatische aberraties zijn aanwezig, maar zeer goed onder controle. Ook is er geen tonvormige vervorming en weinig vignettering, zelfs niet bij opnamen met open diafragma.
  Mooi aan deze lens is volgens Mark natuurlijk het zeer compacte formaat. Daarmee kun je discreet fotograferen, bijvoorbeeld bij straatfotografie of voor op reis. Vooral in combinatie met de Fujifilm X-E4 is het een mooi geheel. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Thephoblographer.com (full review): De Fujifilm 27mm f/2.8 R WR is volgens de reviewer een uitstekende kitlens. Tegelijk is het ook een geweldige, compacte lens voor dagelijks gebruik. Voor een redelijk prijskaartje krijg je een kleine, weerbestendige lens met wat zachte bokeh en een scherp centrum. “Een uitstekende deal”, aldus de reviewer.
  Een nadeel heeft hij ook: hij heeft een maximaal diafragma van f/2.8. Fujifilm heeft een aantal goede lenzen met een veel sneller diafragma van f/1.4. Keerzijde is dat die snelle lenzen veel groter en duurder zijn. De XF 27mm heeft ook af en toe wat gekleurde randen. De hoekscherpte is wat aan de zachte kant voor wie van pixelpeepen houdt.
  Over het algemeen biedt deze Fuji-lens de juiste mix van karakter, draagbaarheid en beeldkwaliteit voor wie een ‘walk-around lens’ zoekt en een beperkt budget heeft. Is je budget groter, overweeg dan de XF 23mm f/1.4 R. Die heeft een helderder diafragma en hij heeft ook meer bedieningselementen. Hij is wel duurder, groter en niet weerbestendig. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • 5050travelog.com (reisbloggers Morten en Diana Byskov, praktijk review): De XF 27mm f/2.7 R WR is een zeer capabele lens en het is te begrijpen dat veel fotografen erbij zweren. Bij straatfotografie geeft hij een heel natuurlijke uitstraling aan je beelden, zonder dat je foto’s verdrinken in een te breed perspectief. De kleuren zijn erg prettig en datzelfde geldt voor de scherpte.
  Toch is het niet de favoriete lens van deze reisbloggers. Daarvoor zijn er twee zeer fijne Fuji-lenzen in ongeveer hetzelfde brandpuntsbereik, de XF 23mm f/1.4 R en XF 35mm f/1.4 R. “De XF 27mm f/2.8 R WR is te prijzen vanwege zijn compactheid en lichte gewicht geef ik de voorkeur aan een lens met een iets groter formaat omdat ik merk dat je een betere en stabielere grip krijgt op de combinatie van camera en lens.”
  Maar de XF 27mm is zeker een uitstekende lens. Fujifilm heeft er in zijn update een diafragmaring aan toegevoegd plus weerbestendigheid. “Als de brandpuntsafstand bij je stijl van fotograferen past en lichtgewicht reizen je aanspreekt, zijn er veel argumenten voor het aanschaffen van de XF 27mm f/2.8 R WR.”

Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR op Cameranu.nl >>

Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WRBelangrijkste kenmerken van de Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR

 • Pancake-lens: zeer compact en licht
 • Onopvallend fotograferen: ideaal voor straat- en reisfotografie
 • Groothoek: prachtige landschapsfoto’s
 • Razendsnel: zeer rappe en nauwkeurige autofocus
 • Kwaliteitslens: Super EBC coating minimaliseert flares en ghosting
 • Creatieve close ups: minimale scherpstelafstand van slechts 34 centimeter
 • Robuust: weerbestendig ontwerp

Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR op Cameranu.nl >>

Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Fujifilm XF 27mm f/2.8

Bekijk een mooie YouTube-review van de Fujifilm XF 27mm f/2.8 door fotograaf Lee Zavitz (12:07 minuten). Hij bespreekt de lens in combinatie met de nieuwe Fujifilm X-E4, een ideale combinatie. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR op Cameranu.nl >>

Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-H2Alle Fujifilm X-camera’s op een rij

Fujifilm X-camera’s behoren tot de topcamera’s van dit moment. Maar welke moet je kiezen? Om je te helpen bij je keuze heb ik alle aps-c-camera’s van Fujifilm voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Fujifilm-lenzen voor je systeemcamera

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Fujifilm aps-c systeemcamera? Ik heb alle Fujifilm-objectieven uit de XF-serie voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Fujifilm-lenzen en mijn roadmap met verwachte Fujifilm-lenzen.

Alle Fujifilm zoomlenzen

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm XF 8-16mmFujifilm XNeeGroothoekzoom199995/100Reviews>
Fujifilm XF 150-600mm f/5.6-8 R LM OIS WRFujifilm XNeeSupertelezoom220095/100Reviews>
Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6Fujifilm XNeeSupertelezoom179593/100Reviews>
Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 RFujifilm XNeeStandaardzoom114993/100Reviews>
Fujifilm XF 18-120mm f/4 LM PZ WRFujifilm XNeeReiszoom99990/100Reviews>
Fujifilm XF 16-80mm f/4.0 R OIS WRFujifilm XNeeStandaardzoom84990/100Reviews>
Fujifilm XF 50-140mm f/2.8Fujifilm XNeeTelezoom142490/100Reviews>
Fujifilm XF 70-300mm f/4-5.6 R LM OIS WRFujifilm XNeeSupertelezoom79990/100Reviews>
Fujifilm XF 16-50mm f/2.8-4.8 R LM WRFujifilm XNeeStandaardzoom79990/100Reviews>
Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WRFujifilm XNeeGroothoekzoom99989/100Reviews>
Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0Fujifilm XNeeStandaardzoom59988/100Reviews>
Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8Fujifilm XNeeTelezoom69985/100Reviews>
Fujifilm XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZFujifilm XNeeStandaardzoom19980/100Reviews>
Fujifilm XC 16-50mm f/3.5-5.6 OIS IIFujifilm XNeeStandaardzoom34980/100Reviews>
Fujifilm XC 50-230mm f/4.5-6.7 OIS IIFujifilm XNeeTelezoom38980/100Reviews>
Fujifilm XF 18-135mm f/3.5-5.6Fujifilm XNeeReiszoom79980/100Reviews>

Alle Fujifilm prime-lenzen

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm XF 23mm f/1.4 R LM WRFujifilm XNeeGroothoek94992/100Reviews>
Fujifilm XF 8mm f/3.5 R WRFujifilm XNeeGroothoek89990/100Reviews>
Fujifilm XF 16mm f/1.4 R WRFujifilm XNeeGroothoek86590/100Reviews>
Fujifilm XF 18mm f/1.4 R WRFujifilm XNeeGroothoek99990/100Reviews>
Fujifilm XF 23mm f/1.4 RFujifilm XNeeGroothoek78390/100Reviews>
Fujifilm XF 14mm f/2.8 RFujifilm XNeeGroothoek82589/100Reviews>
Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WRFujifilm XNeeGroothoek37288/100Reviews>
Fujifilm XF 23mm f/2 R WRFujifilm XNeeGroothoek44588/100Reviews>
Fujifilm XF 18mm f/2 RFujifilm XNeeGroothoek49980/100Reviews>
Fujifilm XF 80mm f/2.8 R LM OIS WRFujifilm XNeeMacro129992/100Reviews>
Fujifilm XF 60mm f/2.4 R MacroFujifilm XNeeMacro56985/100Reviews>
Fujifilm XF 30mm f/2.8 R LM WR MacroFujifilm XNeeMacro69985/100Reviews>
Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WRFujifilm XNeePancake44985/100Reviews>
Fujifilm XF 27mm f/2.8Fujifilm XNeePancake39983/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WRFujifilm XNeePortret159995/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 RFujifilm XNeePortret86595/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 WR RFujifilm XNeePortret119995/100Reviews>
Fujifilm XF 90mm f/2 R LM WRFujifilm XNeePortret89992/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/2 R WRFujifilm XNeePortret48989/100Reviews>
Fujifilm XF 33mm f/1.4 R LM WRFujifilm XNeeStandaard79990/100Reviews>
Fujifilm XF 35mm f/2 R WRFujifilm XNeeStandaard39588/100Reviews>
Fujifilm XF 35mm f/1.4 RFujifilm XNeeStandaard48986/100Reviews>
Fujifilm XC 35mm f/2.0Fujifilm XNeeStandaard19980/100Reviews>
Fujifilm XF 200mmFujifilm XNeeSupertele599995/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (10 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy