Fujifilm XF 23mm f/1.4 R | Reviews & Tests

Wat zijn de beste lenzen voor je prachtige X-systeemcamera van Fujifilm? De Fujifilm XF 23mm f/1.4 R is een bijzonder lichtsterk groothoekobjectief van uitzonderlijke kwaliteit. “Fujifilm heeft een uitstekende reputatie op het gebied van glaswerk en bevestigt dat met deze XF 23mm f/1.4R nog eens.” Alle belangrijke reviews!

Fujifilm XF 23mm f/1.4 RFujifilm-lenzen: excellente kwaliteit

De objectieven van Fujifilm staan bekend om hun excellente kwaliteit. De lenzen voor de aps-c systeemcamera’s van Fujifilm concurreren op beeld- en bouwkwaliteit met de objectieven voor fullframe van Canon, Nikon en Sony. Hieronder zie je specificaties plus een aantal reviews van de Fujifilm XF 23mm f/1.4 R, die in 2013 op de markt is gekomen.

Fujifilm XF 23mm f/1.4 R

Brandpuntsafstand: 23mm / fullframe-equivalent: 35mm | Lichtsterkte: f/1.4 | Gewicht: 300gr | Lengte: 63mm | Beeldstabilisatie: nee | Vergrotingsfactor: 0.12x | Minimale scherpstelafstand: 28cm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Filtermaat: 62mm | Release datum: 2013 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 829 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Fujifilm-lens in het kort

Dit schitterende en ultra lichtsterke groothoekobjectief van Fujifilm heeft een vaste brandpuntsafstand van 23mm (fullframe-equivalent: 35mm). Perfect voor straat- en documentaire fotografie of voor het schieten van landschappen en speelse portretten. Ondanks de enorme lichtsterkte is het objectief licht en compact. Dankzij die lichtsterkte kun je moeiteloos fotograferen of filmen in de schemering. De afgeronde diafragmabladen zorgen voor een vloeiende weergave van de scherptediepte.

Snel scherpstellen

De lens heeft een gegraveerde afstandsindicator en scherptediepteschaal, die helpen als je handmatig scherpstelt. Het automatische scherpstelsysteem is snel en precies en je kunt al van slechts 28 centimeter afstand opnames maken. Dat betekent dat je prachtige close-ups kunt maken met deze lens. En dan helpt het weer dat de scherpstelmotor bijna geruisloos is. De XF 23mm verandert tijdens het scherpstellen bovendien niet van lengte.

Deze Fujifilm-lens is ideaal voor:

 • Straatfotografie
 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie

Fujifilm XF 23mm op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 23mm op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 23mm op Kamera-express.nl >>

Fujifilm cashback-actie van CameraNU.nlFujifilm cashback: €200!

Ontvang €200 cashback op de populaire Fujifilm X-T4 en geselecteerde objectieven. De actie loopt tot en met 31 oktober 2021. Benieuwd naar deze actie?

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Fujifilm XF 23mm f/1.4 R (Professionele) reviewers over de Fujifilm XF 23mm f/1.4 R

De Fujifilm XF 23mm f/1.4 R: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fototijdschrift Digifoto Pro: “Fujifilm heeft een uitstekende reputatie op het gebied van glaswerk en bevestigt dat met deze XF 23mm f/1.4R nog eens. Voor een dergelijk lichtsterk objectief zijn de prestaties erg goed. De scherpte in de hoeken blijft bij grote lensopeningen wat achter, maar dat wordt goedgemaakt door de scherpte in het midden en de prestaties bij iets kleinere lensopeningen.
  Aberraties, vervorming en vignettering heeft Fujifilm goed onder controle weten te houden. Voeg daar de uitstekende bouwkwaliteit aan toe en je hebt een begerenswaardig objectief!” Eindoordeel: Platina Award (hoogste onderscheiding).
 • Photozone.de: Deze Fujinon XF 23mm f/1.4 R is een zeer aantrekkelijk toevoeging aan de serie primelenzen van Fuji. Combineert een ultrasnel diafragma met beelden van hoge kwaliteit. “At large aperture settings the center quality is already pretty high whereas the borders/corners are at least on a good level. The resolution is much more snappy at f/2.8 and images are tack sharp between f/4 and f/5.6.”
  Ook de bouwkwaliteit is zoals we gewend zijn van Fuji: zeer goed. Ondanks de lichtsterkte is het toch ook een lichte en compacte lens. Jammer dat hij niet weerbestendig is. Goede prijs/kwaliteit-verhouding. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Fotograaf David Geffin op Fstoppers.com: Schitterende lens, in alle opzichten. Hij focust razendsnel. “The lens is a superb match for the XE2 body – I wanted fast AF speed and it delivered.” Perfect voor straatfotografie en prachtige portretten. “I started to really love the focal length and the superb image quality I was getting. It was opening up the world and giving me a wider range than what I could normally cover with a 50mm equivalent, for a mix of street scenes and buildings, as well as people and portraits.”
  En de beeldkwaliteit is buitengewoon goed, het is een ‘beest van een lens’. “The image quality coming out of the lens was so impressive that I didn’t want to take it off the camera. That’s not to say the performance of the other Fujinon lenses aren’t good – but this thing was just rendering things beautifully, it’s a beast.”
 • Kenrockwell.com: “The Fuji XF 23mm f/1.4 ASPH is optically just about perfect, excelling at sharpness, falloff and distortion, as well as mechanical quality. When I get as fantastic a lens as this to review, it makes my life much easier since there's much less to say other than to try to find new superlatives.”
 • Ephotozine.com: Dit is een zeer populaire lens, vanwege de allround inzetbare brandpuntsafstand van 35 mm (omgerekend naar fullframe). Voor Fuji-X fotografen is het een ‘must have’, zeker vanwege het snelle f/1.4 diafragma. “The quality delivered by this lens is excellent, in terms of build and optical performance, which makes the £780 asking price seem fair, although not inexpensive.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com: Dit is een buitengewoon goede lens zonder optische fouten. Scherp van hoek tot hoek, zelfs bij f/1.4. Je kunt er ook lekker dichtbij mee fotograferen, dus perfect voor close ups met een mooi bokeh. “The 35mm-equivalent field of view is a classic wide angle that's popular for street photography and reportage, and is the preferred lens for many a photographer. If you're invested in the X system, and a 35mm wide-angle devotee, this is the lens to get. It's on the pricey side, but it's an easy pick for Editors' Choice.” Eindoordeel: ‘Excellent’ en de hoogste onderscheiding: Editors’ Choice.
 • Photographyblog.com: Deze lens is zeer geschikt voor straat- en reportagefotografie. Optisch is dit een geweldige lens. “The Fujifilm XF 23mm F1.4 R lens is remarkably sharp in both the image centre and edges virtually throughout the entire aperture range.” Het snelle maximale diafragma maakt het zeer eenvoudig om de achtergrond van je onderwerp te vervagen. Het 7-bladige diafragma zorgt daarbij voor een heerlijke bokeh.
  Prachtige close ups zijn mogelijk dankzij de korte minimale scherstelafstand van 28cm. Bouwkwaliteit is zeer goed. Autofocus is iets minder snel dan we van Fuji-primes gewend zijn. En goedkoop is deze lens niet te noemen. Maar vergelijk je hem met concurrerende lenzen voor DSLR’s, dan is het een koopje. “In summary the Fujifilm XF 23mm F1.4 R is another very high-quality optic in the XF lens range and definitely worthy of our Highly Recommended award.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “De lens tekent schitterend, doet me denken aan sommige Schneider- en Leitz-lenzen van vroeger. Ook bij volle opening al goed, wat bij deze brandpuntsafstand vooral bij weinig licht goed uitkomt (je koopt een groothoek niet in de eerste plaats voor de 'bokeh' mijns inziens, hoewel die ook heel mooi verloopt). Verder is hij goed gebouwd (metaal), maar daardoor ook relatief zwaar.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Perfecte lens voor astrofotografie bijzonder scherp en weinig kleurvertekening. Op f/5.6 is de scherpte optimaal maar ook op f/1.4 zijn de resultaten verbluffend goed zelfs tot in de beeldhoeken. De manual focusring werkt heel precies en prettig. De autofocus is accuraat snel en stil, ook bij weinig licht presteert de autofocus van deze lens goed.
  De lens is ietwat zwaarder dan je op het eerste gezicht zou verwachten maar dit vond ik niet hinderlijk. Door het grote bereik in scherptediepte kun je er ook prachtige portretten mee maken. De diafragmaring klikt bij het verdraaien heel solide waardoor je ook goed kan voelen wat je doet.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Gisteren uitgebreid op pad geweest met de lens, zowel in de stad als in de natuur. Het is een echte uitblinker voor stad en straat fotografie. Ik heb er ook een paar mooie portretten mee gemaakt. Vooral full-body portretten gaan uitstekend met deze lens. Verder deed hij het met landschappen ook erg goed. Al met al een mooie all-round lens voor de wat gevorderde fotograaf.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameraland.nl: “Het is een geweldig scherpe lens. Ik vind het erg leuk dat de diafragma-ring op de lens zit. Hierdoor ben je gewoon lekker snel met instellingen veranderen.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Fujifilm XF 23mm op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 23mm op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 23mm op Kamera-express.nl >>

 

Plussen en minnen van de Fujifilm XF 23mm f/1.4 R

 • Zeer lichtsterk, daardoor een zeer mooie bokeh
 • Hoge optische prestaties en een snelle scherpstelling
 • Korte minimale scherpstelafstand van maar 28cm
 • Prijzig

Fujifilm XF 23mm op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 23mm op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 23mm op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Fujifilm XF 23mm f/1.4

Bekijk een mooie YouTube-review van de Fujifilm XF 23mm f/1.4 door fotograaf Christopher Frost (4 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Fujifilm XF 23mm op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 23mm op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 23mm op Kamera-express.nl >>

 

Alle Fujifilm-camera’s op een rij

Fujifilm-camera’s behoren tot de topcamera’s van dit moment. Maar welke moet je kiezen? Om je te helpen bij je keuze, heb ik alle camera’s van Fujifilm voor je op een rij gezet. Met bij elke camera de belangrijkste reviews. Benieuwd?

Overzicht Fujifilm-camera’s >>

 

Alle Fujifilm-lenzen voor je systeemcamera

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Fujifilm aps-c systeemcamera? Ik heb alle Fujifilm-objectieven uit de XF-serie voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen.

Fujifilm zoom-lenzenSoort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm XF 8-16mmGroothoekzoom€ 1,99995/100Reviews >>
Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WRGroothoekzoom€ 99989/100Reviews >>
Fujifilm XF 18-135mm f/3.5-5.6Reiszoom€ 79980/100Reviews >>
Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 RStandaardzoom€ 1,14993/100Reviews >>
Fujifilm XF 16-80mm f/4.0 R OIS WRStandaardzoom€ 84990/100Reviews >>
Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0Standaardzoom€ 59988/100Reviews >>
Fujifilm XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZStandaardzoom€ 19980/100Reviews >>
Fujifilm XC 16-50mm f/3.5-5.6 OIS IIStandaardzoom€ 34980/100Reviews >>
Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6Supertelezoom€ 1,79593/100Reviews >>
Fujifilm XF 70-300mm f/4-5.6 R LM OIS WRSupertelezoom€ 79990/100Reviews >>
Fujifilm XF 50-140mm f/2.8Telezoom€ 1,42490/100Reviews >>
Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8Telezoom€ 69985/100Reviews >>
Fujifilm XC 50-230mm f/4.5-6.7 OIS IITelezoom€ 38980/100Reviews >>
Fujifilm XF 18-120mm (2022)
Fujifilm XF 150-600mm (2022)

Fujifilm prime-lenzenSoort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm XF 23mm f/1.4 R LM WRGroothoek€ 94992/100Reviews >>
Fujifilm XF 16mm f/1.4 R WRGroothoek€ 86590/100Reviews >>
Fujifilm XF 18mm f/1.4 R WRGroothoek€ 99990/100Reviews >>
Fujifilm XF 23mm f/1.4 RGroothoek€ 78390/100Reviews >>
Fujifilm XF 14mm f/2.8 RGroothoek€ 82589/100Reviews >>
Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WRGroothoek€ 39988/100Reviews >>
Fujifilm XF 23mm f/2 R WRGroothoek€ 44588/100Reviews >>
Fujifilm XF 18mm f/2 RGroothoek€ 49980/100Reviews >>
Fujifilm XF 80mm f/2.8 R LM OIS WRMacro€ 1,29992/100Reviews >>
Fujifilm XF 60mm f/2.4 R MacroMacro€ 56985/100Reviews >>
Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WRPancake€ 44985/100Reviews >>
Fujifilm XF 27mm f/2.8Pancake€ 39983/100Reviews >>
Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WRPortret€ 1,59995/100Reviews >>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 RPortret€ 86595/100Reviews >>
Fujifilm XF 90mm f/2 R LM WRPortret€ 89992/100Reviews >>
Fujifilm XF 50mm f/2 R WRPortret€ 48989/100Reviews >>
Fujifilm XF 33mm f/1.4 R LM WRStandaard€ 79990/100Reviews >>
Fujifilm XF 35mm f/2 R WRStandaard€ 39588/100Reviews >>
Fujifilm XF 35mm f/1.4 RStandaard€ 48986/100Reviews >>
Fujifilm XC 35mm f/2.0Standaard€ 19980/100Reviews >>
Fujifilm XF 200mmSupertele€ 5,99995/100Reviews >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle objectieven op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (6 beoordelingen)

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy