Fujifilm XF 18mm f/1.4 R WR | Reviews & Tests

Wat is de beste groothoeklens voor je Fujifilm X-systeemcamera? De Fujifilm XF 18mm f/1.4 R WR is een zeer lichtsterke én zeer compacte lens. Ideaal voor landschaps- en straatfotografie, maar ook voor creatieve portretten. Goud Award bij DPReview. “Dit is de lens waarop ik jaren heb gewacht!” Alle belangrijke reviews!

Fujifilm XF 18mm f/1.4 R WRLichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Fujifilm XF 18mm f/1.4 R WR, die eind mei 2021 op de markt is gekomen.

Fujifilm XF 18mm f/1.4 R WR

Brandpuntsafstand: 18mm / fullframe equivalent 28mm | Maximaal diafragma: f/1.4 | Lensmount: Fujifilm X | Geschikt voor fullframe: nee | Gewicht: 370gr | Lengte x diameter: 75.6 x 68.8mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 20cm | Vergrotingsfactor: 0.15x | Filtermaat: 62mm | Release datum: eind mei 2021 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Deze Fujifilm-lens in het kort

De Fujifilm XF 18mm f/1.4 R LM WR is een groothoeklens waar veel fotografen naar hebben uitgekeken. Het is een breed inzetbare lens: van straatfotografie tot landschapsfotografie, van creatieve portretten tot architectuur. Deze groothoekprime is lichtsterk, compact en licht van gewicht. De beeldkwaliteit ligt op een zeer hoog niveau.

Fujifilm XF 18mm f/1.4 R WRPrachtige bokeh-effecten

Dankzij het grote maximale diafragma van f/1.4 presteert de Fuji XF 18mm f/1.4 ook bij weinig licht optimaal. En doordat hij een minimale scherpstelafstand heeft van 20 centimeter (11 centimeter vanaf de frontlens) krijg je prachtige bokeh-effecten in je foto’s. De kwaliteit van de onscherpe delen ligt hierbij zeer hoog.

De allerkleinste details

Deze Fujifilm heeft een uitmuntende optische constructie met drie asferische lenselementen en één ED lenselement. Hinderlijke effecten als chromatische aberratie en coma zijn hierdoor tot een minimum beperkt. De lens heeft een uitstekende scherpte waarbij de allerkleinste details haarscherp worden weergegeven.

Snelle en nauwkeurige autofocus

Dit objectief stelt zeer snel en nauwkeurig scherp, dankzij het interne autofocussysteem dat wordt aangedreven door een stille en krachtige lineaire motor. Daarnaast kun je ook uiterst nauwkeurig handmatig scherpstellen met de scherpstelring.

Weerbestendig ontwerp

Deze lens is uitstekend in balans op de compacte systeemcamera’s van Fuji. Het objectief is slechts 7.56 centimeter lang en met een gewicht van 370 gram neem je hem altijd eenvoudig mee in je fototas. En je kunt hem ook prima meenemen bij slecht weer, want hij heeft een stof- en waterbestendige afdichting.

Deze Fujifilm-lens is ideaal voor:

 • Straatfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie
 • Architectuurfotografie

Fujifilm XF 18mm f/1.4 op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 18mm f/1.4 op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 18mm f/1.4 op Kamera-express.nl >>

Fujifilm cashback-actie van CameraNU.nlTot €400 cashback op de Fujifilm X-serie!

Ontvang tot wel €400 cashback op Fujifilm X-serie camera's en objectieven tijdens deze Fujifilm X Cashback promotie. Je profiteert van deze actie tot en met 30 juni 2024. Sla snel je slag!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm cashback-actie van CameraNU.nlTot €1600 cashback op de Fujifilm GFX-serie!

Ontvang tot wel €1600 cashback op Fujifilm GFX-serie camera's en objectieven tijdens deze Fujifilm GFX Cashback promotie. Je profiteert van deze actie tot en met 30 juni 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm XF 18mm f/1.4 R WRProfessionele reviewers over de Fujifilm XF 18mm f/1.4

De Fujifilm XF 18mm f/1.4: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Dpreview.com (Mike Tomkins, field review): Concurrentie is er niet voor deze lens, aldus Mike: als je echt f/1.4 nodig hebt en 18mm brandpunt, dan is dit je enige optie. Gelukkig dan maar dat dit een goede lens is.
  De autofocus is snel en stil dankzij z’n lineaire autofocusmotor. Hij is ook laag van gewicht, waardoor hij ideaal is om met een gimbal te gebruiken als videolens. De focusdraai is wel kort, waardoor het moeilijk kan zijn om handmatig heel verfijnd te focussen.
  Voor fotografen is de beeldkwaliteit meestal behoorlijk goed, zelfs bij open diafragma. Belangrijk, want je koopt deze lens natuurlijk ook om bij f/1.4 te schieten. Deze Fuji is volgens Mike een solide optie voor wie een lichtsterke groothoeklens zoekt voor z’n Fuji X-camera. Hij is zeker van een andere klasse dan de XF 18mm f/2 pancake-lens. Hij is de forse prijs zeker waard, aldus Mike. Eindoordeel: Gold Award met een score van 89%.
 • Jonasraskphotography.com (fotograaf Jonas Rask, full review): Jonas heeft lang gewacht op een goed ontworpen en goed presterende 18mm prime-lens voor het XF-systeem. En dit is de lens waar hij zo naar heeft uitgekeken. “En ik moet zeggen dat de XF 18mm f/1.4 R WR het wachten vele malen waard was.”
  De compacte XF 18mm f/1.4 R WR heeft een perfecte balans op zijn Fujifilm X-Pro3. Hij is stevig en toch licht van gewicht. Hij ziet er ook nog eens geweldig uit en voelt geweldig aan.
  DE autofocussnelheid ligt ongelofelijk hoog, aldus Jonas. Dit komt door de lineaire motorbouw. Ook de beeldkwaliteit is volgens Jonas “adembenemend goed van hoek tot hoek”. De lens kent vrijwel geen vervorming, heeft een zeer goede scherpte over het hele beeld, zelfs wijd open. Van hoge kwaliteit zijn de onscherpe gebieden in de foto’s. “Het is echt een lens die je voor vrijwel alle genres kunt inzetten, en in al die genres goede resultaten behaalt.”
  Kortom: Fujifilm heeft alweer een geweldige lens gemaakt voor de XF-serie. De foto’s die Jonas schiet met Fuji-producten zijn altijd smullen geblazen. Dus: bekijk vooral ook de foto-gallery van Jonas >>
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): Angela heeft een pre-productiemodel van deze Fujinon getest, dus een definitief oordeel kan ze nog niet geven. Maar de Fujifilm XF 18mm f/1.4 R LM WR ziet eruit en voelt aan als een zeer goede lens. Hij is goed gebouwd, met een soepel lopende scherpstelring en een diafragmaring met precies de juiste mate van stroefheid.
  Geweldig ook dat er een vergrendeling zit op de automatische diafragma-instelling. Dat betekent dat je eindelijk niet meer per ongeluk kunt overschakelen naar de handmatige belichtingsmodus wanneer je opnames maakt in bijvoorbeeld de sluiterprioriteitsmodus.
  De beelden die je met deze groothoekprime schiet zijn indrukwekkend scherp. De lens laat weinig tekenen van lichtafval of chromatische aberratie zien.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Fujifilm XF 18mm f/1.4 is volgens Gordon een hoogwaardige groothoeklens. Het heldere diafragma maakt een aantrekkelijke bokeh mogelijk. De lens is scherp over het grootste deel van het beeld bij het maximale diafragma. Dat geldt zowel voor onderwerpen dichtbij als veraf. De wazige achtergronden zijn vloeiend.
  Fotograferen op 28mm (fullframe-equivalent) met een prime-lens voelde voor Gordon ook “verrassend fris”. “Ik heb het gevoel dat 28mm-lenzen uit de mode zijn geraakt. Veel bedrijven concentreren zich op de lengtes aan beide kanten: er zijn genoeg nieuwe 24mm- en 35mm-lenzen, maar heel weinig daartussenin.”
  Toch was een 28mm volgens Gordon lange tijd een van de meest gebruikte brandpuntsafstanden, na de 50mm. “Ik genoot van de compositorische flexibiliteit, om nog maar te zwijgen van de respectabele kwaliteit van close-ups en de mooie vervaging van de achtergrond.” Goedkoop is hij zeker niet. Eindoordeel: Recommended.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Een 18mm-lens voor aps-c camera’s komt vaak voor, er zijn zelfs compactcamera’s met een dergelijke vaste lens erop. Dit brandpunt is namelijk zeer veelzijdig. Je kunt het inzetten voor landschaps-, architectuur- en straatfotografie.
  Toch is dit een uitzonderlijke lens, aldus John. Niet alleen door zijn uitstekende technische prestaties, ook door z’n heldere, snelle f/1.4 maximale diafragma. Dit alleen al maakt deze lens aanlokkelijk en Fujifilm-fans zullen zeker blij zijn met de prestaties.
  Daar komt bij dat de bediening van deze lens zeer fijn is. Er zijn niet veel bedieningselementen, maar ze zijn ‘zijdezacht’ en de lens biedt volgens John een erg plezierige ergonomische ervaring. Kortom: alweer een uitstekend objectief van Fujifilm. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Fujifilm XF 18mm f/1.4 R LM WR biedt volgens Mark “een winnende combinatie van een brandpuntsafstand van 27mm (fullframe-equivalent), een ultrasnel diafragma van f/1.4, negen afgeronde diafragmalamellen voor een verrassend goede bokeh en een korte scherpstelafstand van 20 cm. Daardoor is hij uitstekend geschikt voor zowel straat- en reportagefotografie als landschaps- en stadsgezichten.”
  Optisch biedt hij geweldige prestaties over het hele beeld en diafragmabereik. De weerbestendigheid is de spreekwoordelijke kers op een toch al rijke taart. Eigenlijk is er volgens Mark vrijwel niets om over te klagen, afgezien van de pittige prijs en het ontbreken van een koppeling om snel te kunnen schakelen tussen handmatige en automatische scherpstelling.
  Het snelle maximale diafragma van f/1.4 maakt het ongelooflijk eenvoudig om de achtergrond creatief onscherp te maken. Daarbij zorgt het irisdiafragma met negen lamellen voor een prachtige bokeh. Lensfouten zijn vrijwel afwezig. Handig is de mogelijkheid om heel dichtbij scherp te stellen. Ook de bouwkwaliteit is uitstekend. En tot slot: de autofocus is een sterk punt.
  Kortom: een ijzersterke lens waar we lang op hebben moeten wachten. Een must om te kopen als je van straat- of landschapsfotografie houdt. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Amateurphotographer.co.uk (Richard Sibley, full review): De Fujifilm XF 18mm f/1.4 R LM WR is volgens Richard “een geweldige lens oor landschaps- en straatfotografen en ook voor videografen”. Juist omdat veel smartphonefabrikanten ervoor kiezen om een brandpuntsafstand van 27mm te gebruiken voor hun telefoons, is het de laatste jaren een steeds populairdere brandpuntsafstand geworden voor veel verschillende fotografiestijlen en onderwerpen.
  Goedkoop is deze Fujifilm-lens niet, maar voor dit bedrag krijg je een serieus goede lens. Hij heeft een sterke optiek en autofocus. Hij is scherp over het hele beeld, met slechts iets zachtheid aan de randen. Ook de aberraties die je zou verwachten van dit type lens zijn volgens Richard helemaal niet merkbaar.
  De Fujifilm XF 18mm f/1.4 R LM WR is een lens die vrijwel zonder zwaktes is. Bouwkwaliteit én beeldkwaliteit zijn van zeer hoog niveau, zowel voor fotografie als videografie. Eindoordeel: Goud Award met 5 van de 5 sterren.
 • Fujilove.com (Take Kayo, full review): Take is buitengewoon positief over de Fujifilm XF 18mm f/1.4 R LM WR. Hij is weliswaar groot en zwaar, maar dat moet hij ook zijn vanwege de grote lichtsterkte... “Dit is een professionele lens met hoge optische prestaties, solide bouwkwaliteit en een snel autofocussysteem.”
  Deze Fuji zal zowel fotografen als videografen aanspreken. Take is bevooroordeeld omdat hij deze brandpuntsafstand verkiest boven de XF 16mm f/1.4 R LM WR, maar er zijn ook echt een aantal voordelen voor de XF 18mm f/1.4 R LM WR. Voor een lens die je dagelijks gebruikt, bijvoorbeeld voor je straatfotografie, is de equivalente brandpuntsafstand van 27mm logischer dan de 24mm.
  Ook als je waarde hecht aan snelle, stille en nauwkeurige autofocus, is de XF 18mm de juiste keuze. “Het enige grote voordeel dat de XF 16mm f/1.4 heeft ten opzichte van de XF 18mm f/1.4 is de waanzinnig goede minimale scherpstelafstand van 15cm.”
  Take komt nog met een uitgebreid artikel waarin hij beide lenzen optisch vergelijkt. Ik volg hem op de voet...

Fujifilm XF 18mm f/1.4 op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 18mm f/1.4 op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 18mm f/1.4 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm XF 18mm f/1.4 R WRBelangrijkste kenmerken van de Fujifilm XF 18mm f/1.4

 • Zeer lichtsterk: maximaal diafragma van f/1.4
 • Beeldkwaliteit: drie asferische lenselementen en één ED lenselement
 • Prachtige close-ups: minimale scherpstelafstand van 11cm vanaf de frontlens
 • Razendsnel scherp: intern autofocussysteem
 • Maximale controle: handmatige scherpstelling mogelijk
 • Handig: positievergrendeling voor de diafragmaring
 • Robuust ontwerp: stof- en waterbestendige afdichting

Fujifilm XF 18mm f/1.4 op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 18mm f/1.4 op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 18mm f/1.4 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Fujifilm XF 18mm f/1.4

Bekijk een mooie YouTube-review van de Fujifilm XF 18mm f/1.4 door Chris en Jordan van DPReview TV (8:12 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Fujifilm XF 18mm f/1.4 op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 18mm f/1.4 op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 18mm f/1.4 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-H2Alle Fujifilm X-camera’s op een rij

Fujifilm X-camera’s behoren tot de topcamera’s van dit moment. Maar welke moet je kiezen? Om je te helpen bij je keuze heb ik alle aps-c-camera’s van Fujifilm voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle Fujifilm-lenzen voor je systeemcamera

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Fujifilm aps-c systeemcamera? Ik heb alle Fujifilm-objectieven uit de XF-serie voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Fujifilm-lenzen en mijn roadmap met verwachte Fujifilm-lenzen.

Alle Fujifilm zoomlenzen

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm XF 8-16mmFujifilm XNeeGroothoekzoom199995/100Reviews>
Fujifilm XF 150-600mm f/5.6-8 R LM OIS WRFujifilm XNeeSupertelezoom220095/100Reviews>
Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6Fujifilm XNeeSupertelezoom179593/100Reviews>
Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 RFujifilm XNeeStandaardzoom114993/100Reviews>
Fujifilm XF 18-120mm f/4 LM PZ WRFujifilm XNeeReiszoom99990/100Reviews>
Fujifilm XF 16-80mm f/4.0 R OIS WRFujifilm XNeeStandaardzoom84990/100Reviews>
Fujifilm XF 50-140mm f/2.8Fujifilm XNeeTelezoom142490/100Reviews>
Fujifilm XF 70-300mm f/4-5.6 R LM OIS WRFujifilm XNeeSupertelezoom79990/100Reviews>
Fujifilm XF 16-50mm f/2.8-4.8 R LM WRFujifilm XNeeStandaardzoom79990/100Reviews>
Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WRFujifilm XNeeGroothoekzoom99989/100Reviews>
Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0Fujifilm XNeeStandaardzoom59988/100Reviews>
Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8Fujifilm XNeeTelezoom69985/100Reviews>
Fujifilm XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZFujifilm XNeeStandaardzoom19980/100Reviews>
Fujifilm XC 16-50mm f/3.5-5.6 OIS IIFujifilm XNeeStandaardzoom34980/100Reviews>
Fujifilm XC 50-230mm f/4.5-6.7 OIS IIFujifilm XNeeTelezoom38980/100Reviews>
Fujifilm XF 18-135mm f/3.5-5.6Fujifilm XNeeReiszoom79980/100Reviews>

Alle Fujifilm prime-lenzen

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm XF 23mm f/1.4 R LM WRFujifilm XNeeGroothoek94992/100Reviews>
Fujifilm XF 8mm f/3.5 R WRFujifilm XNeeGroothoek89990/100Reviews>
Fujifilm XF 16mm f/1.4 R WRFujifilm XNeeGroothoek86590/100Reviews>
Fujifilm XF 18mm f/1.4 R WRFujifilm XNeeGroothoek99990/100Reviews>
Fujifilm XF 23mm f/1.4 RFujifilm XNeeGroothoek78390/100Reviews>
Fujifilm XF 14mm f/2.8 RFujifilm XNeeGroothoek82589/100Reviews>
Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WRFujifilm XNeeGroothoek37288/100Reviews>
Fujifilm XF 23mm f/2 R WRFujifilm XNeeGroothoek44588/100Reviews>
Fujifilm XF 18mm f/2 RFujifilm XNeeGroothoek49980/100Reviews>
Fujifilm XF 80mm f/2.8 R LM OIS WRFujifilm XNeeMacro129992/100Reviews>
Fujifilm XF 60mm f/2.4 R MacroFujifilm XNeeMacro56985/100Reviews>
Fujifilm XF 30mm f/2.8 R LM WR MacroFujifilm XNeeMacro69985/100Reviews>
Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WRFujifilm XNeePancake44985/100Reviews>
Fujifilm XF 27mm f/2.8Fujifilm XNeePancake39983/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WRFujifilm XNeePortret159995/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 RFujifilm XNeePortret86595/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 WR RFujifilm XNeePortret119995/100Reviews>
Fujifilm XF 90mm f/2 R LM WRFujifilm XNeePortret89992/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/2 R WRFujifilm XNeePortret48989/100Reviews>
Fujifilm XF 33mm f/1.4 R LM WRFujifilm XNeeStandaard79990/100Reviews>
Fujifilm XF 35mm f/2 R WRFujifilm XNeeStandaard39588/100Reviews>
Fujifilm XF 35mm f/1.4 RFujifilm XNeeStandaard48986/100Reviews>
Fujifilm XC 35mm f/2.0Fujifilm XNeeStandaard19980/100Reviews>
Fujifilm XF 200mmFujifilm XNeeSupertele599995/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (6 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy