Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0 R LM OIS | Reviews & Tests

Wat zijn de beste lenzen voor je prachtige X-systeemcamera van Fujifilm? De Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0 R LM OIS is een indrukwekkende standaard zoomlens. "Als Fujifilm iets goed kan, is het lenzen maken en dat bewijzen ze met deze ook weer.” Alle belangrijke reviews!

Breaking: Fujifilm XF 16-50mm f/2.8-4.8 R LM WR

Op 16 mei 2024 is de opvolger van deze lens aangekondigd: de Fujifilm XF 16-50mm f/2.8-4.8 R LM WR. Een hele mooie upgrade van de voorganger, helemaal klaar voor de nieuwe generatie Fujifilm X-camera’s met hoge resolutie. Benieuwd?

Mijn review van de Fujifilm XF 16-50mm >>

Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0 R LM OISLichtsterke standaardzooms: geliefd bij de profs

De lichtsterke standaardzoom objectieven noemen ze ook wel de 'werkpaarden van de fotograaf'. Het zijn verreweg de meest gebruikte objectieven voor professionals en ambitieuze amateurs. Hieronder zie je de specs plus een aantal reviews van de Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0 R LM OIS.

Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0 R LM OIS

Zoombereik: 18-55mm / fullframe-equivalent: 27-83mm | Lichtsterkte: f/2.8-4.0 | Gewicht: 310gr | Lengte: 70.4mm | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 30cm | Filtermaat: 58mm | Release datum: 2013 | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs: 579 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Fujifilm-lens in het kort

Toen ik m’n Fujifilm X-T2 ging aanschaffen, een jaar geleden, heb ik heel erg getwijfeld of ik deze XF 18-55mm zou kopen of z’n grote broer, de Fujifilm XF 16-55mm. Uiteindelijk heb ik voor de laatste gekozen, maar de 18-55mm is bijna even goed. Hij wordt geroemd om z’n scherpe, gedetailleerde beelden en z’n prachtige kleurweergave. Maar ook omdat hij zo lekker compact en licht is. Veel meer dan een kitlens, héél veel meer. Schurkt dicht aan tegen professioneel niveau.

Veelzijdig & lichtsterk

De Fujifilm XF 18-55mm is een veelzijdige en lichtsterke lens. Van groothoek tot middelgrote zoom: ideaal voor landschapsfotografie, portretten, stadsgezichten en natuurlijk straatfotografie. Wat deze vóór heeft op de 16-55mm: hij heeft beeldstabilisatie. En dat betekent dat je veel langer uit de hand kunt blijven fotograferen, ook bij schemer. Hij is ook bijna even lichtsterk, waardoor je kunt spelen met de scherptediepte, bijvoorbeeld bij portretten. Autofocus is snel en stil. Geen weerbestendig ontwerp, zoals de 16-55mm, maar je kunt niet alles hebben...

Deze Fujifilm-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Productfotografie
 • Portretfotografie
 • Reisfotografie

Fujifilm 18-55mm f/2.8-4.0 op Cameranu.nl >>

Fujifilm 18-55mm f/2.8-4.0 op Cameraland.nl >>

Fujifilm 18-55mm f/2.8-4.0 op Kamera-express.nl >>

Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0 R LM OIS (Professionele) reviewers over de Fujifilm 18-55mm f/2.8-4.0

De Fujifilm 18-55mm f/2.8-4.0: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Camerastuffreview.com: Dit is de eerste zoomlens voor de Fujifilm X-camera's, en hij heeft een zeer snelle autofocus en een effectieve beedstabilisatie, aldus de reviewer. “Qua beeldkwaliteit kan deze zoomlens zich meten met de allerbeste lenzen. Zowel op camera's met een APS-C sensor als met een volformaat sensor. Als het je alleen gaat om de beeldkwaliteit (scherpte, lichtafval, vervorming), dan heb je geen lenzen met een vast brandpuntsafstand tussen de 18 en 60 mm nodig, als je de Fujinon XF 18-55mm bezit.” De lens biedt volgens de reviewer “een hele hoge prijs/kwaliteits-verhouding”.
 • Photographyblog.com: Deze Fujifilm is veel meer dan een standaard kitlens. Hij is opmerkelijk scherp in het beeldcentrum over bijna het hele brandpuntbereik, behalve op 55mm tele, waar je de optimale scherpte bereikt bij f/8. Ook de hoekscherpte is hoog bij vrijwel alle instellingen, met uitzondering van 55mm.
  De snelle maximale diafragma’s van f/2.8 bij 18mm en f/4 bij 55mm maken het makkelijk om de achtergrondscherpte te bereiken die zoveel extra’s geven aan je foto’s. Daarbij levert het 7-bladige diafragma aantrekkelijke bokeh-effecten. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com: Al met al zet deze Fujifilm solide prestaties neer. Hij levert foto’s met excellente scherpte, vooral in het beeldcentrum. Ook de bouwkwaliteit is uitstekend. En hij is fijn in het gebruik. De vraagprijs is daarom zeer redelijk. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Imaging-resource.com: Fujifilm heeft uitstekend werk geleverd met deze lens. Het is echt veel meer dan een kitlens, waardoor ook de flinke prijs gerechtvaardigd is. Ben je gewend met primelenzen te schieten maar zoek je een wat makkelijker lens, dan is deze Fuji zeker een aanrader.
 • Lenstip.com: “The Fujinon XF 18–55 mm f/2.8–4 OIS is a solid lens but, to tell you the truth, I really cannot decide whether it is only so much or that much. On the one hand it features a useful focal range, a sensibly fast aperture and it can generate sharp images in the frame centre. On the other hand in our test it didn’t correct any aberration in a perfect way, having several slip-ups in the meantime; perhaps they weren’t such a big flaws but still. ”
 • Straatfotograaf Jonas Rask: De Deense Jonas Rask is een van mijn favoriete Fujifilm-fotografen. Hij schiet geweldige beelden met onder andere z’n Fujifilm X-Pro2. X-H1 en X-T2. Meestal in combinatie met een primelens van Fuji. Voor de gelegenheid schroefde hij deze Fujifilm 18-55mm f/2.8-4.0 op z’n camera. En hij werd direct enthousiast.
  “One thing I do like about the zoom is the added flexibility and portability. So with this is mind I read numerous reviews from “real-world-usage” to “pixel peeping” on this lens. All seemed to agree that the lens is a very good, and very sharp zoom lens. I really agree on the sharpness. Fuji has made a great lens which is dead sharp at the centre, and only minimal fall-off towards the edges.”
  Het is ook nog eens een zeer snelle lens, autofocus is ‘snappy’. “This lens is MUCH faster at focussing than the XF 35mm f/1.4 prime lens.” “Very welcome addition when shooting street shots, and you want to catch that exact moment. This really is one of the strong points of this lens.”
  Ook de beeldstabilisatie kan Jonas bekoren. “The OIS on this lens is nothing short of superb. I can actually handhold this lens a 1/1 sec. and get no motion blur at all. This is really great. It does NOT compensate for a faster aperture when photographing moving subjects, but it really does make a difference in those indoor, late night, low light shots.” Bekijk de geweldige foto’s van Jonas Rask op jonasraskphotography.com
 • Photozone.de: Deze Fujinon-lens zou best eens dé reden kunnen zijn om het Fujifilm-systeem te omhelzen. Hij is verbazingwekkend scherp over het hele zoombereik en bij de relevante diafragma’s.
  Ook de bokeh is heel goed voor een standaard zoomlens, maar uiteraard is het geen concurrent voor de beste prime-lensen. De bouwkwaliteit is ook al erg hoog en de autofocus is snel en stil. En tot slot de beeldstabilisatie: die doet z’n werk effectief. “In a nutshell - you can't go wrong with the Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS.”
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Uitstekend standaardobjectief. Het objectief levert fraaie scherpe beelden, met fraaie kleuren - in deze prijsklasse een uitmuntend objectief. Daarbij is hij klein en licht - voor een hernia-bezitter een niet te versmaden voordeel. Eigenlijk geen minpunten.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Indrukwekkend! Als Fujifilm iets goed kan, is het lenzen maken en dat bewijzen ze met deze ook weer. De naam kitlens is voor dit objectief volkomen onterecht, daar is het veel te goed voor. Scherp, degelijk gebouwd, lichtsterk en heel compact, daar word je blij van!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Bij een kit-lens verwacht je geven en nemen. Bij deze lens hoeft dat echt niet. Prestaties zijn gewoon uitstekend. Scherp, snel en degelijk.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Gewéldig objectief. Ik nam de X-E1 met XF 18-55 'erbij'. Dat wil zeggen bij mijn fullframe Canon 5d met ef 24-105 f4 L en 70-200 f4 L. De kenners weten wel wat deze lenzen met die camera presteren. De X-E1 met de XF 18-55 is vwb de optische prestaties absoluut te vergelijken met mijn Canon spulletjes. Met dat verschil dat het meer dan de helft minder weegt en ik het dus bijna altijd bij me heb. En ik dus véél meer fotografeer. Klassespul fuji!” Bekijk alle reviews van kopers >>

Fujifilm 18-55mm f/2.8-4.0 op Cameranu.nl >>

Fujifilm 18-55mm f/2.8-4.0 op Cameraland.nl >>

Fujifilm 18-55mm f/2.8-4.0 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Fujifilm 18-55mm f/2.8-4.0

 • Allround zoombereik: voor veel fotogenres in te zetten
 • Lichtsterke en veelzijdige eigenschappen
 • Soepele en snelle automatische scherpstelling
 • Scherpe, gedetailleerde en kleurrijke opnames
 • Voorzien van optische beeldstabilisatie
 • Korte minimale scherpstelafstand
 • Compact en licht van gewicht

Fujifilm 18-55mm f/2.8-4.0 op Cameranu.nl >>

Fujifilm 18-55mm f/2.8-4.0 op Cameraland.nl >>

Fujifilm 18-55mm f/2.8-4.0 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Fujifilm 18-55mm f/2.8-4.0

Bekijk een YouTube-review van de Fujifilm 18-55mm f/2.8-4.0 door fotograaf Christopher Frost (7:15 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Fujifilm 18-55mm f/2.8-4.0 op Cameranu.nl >>

Fujifilm 18-55mm f/2.8-4.0 op Cameraland.nl >>

Fujifilm 18-55mm f/2.8-4.0 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-H2Alle Fujifilm X-camera’s op een rij

Fujifilm X-camera’s behoren tot de topcamera’s van dit moment. Maar welke moet je kiezen? Om je te helpen bij je keuze heb ik alle aps-c-camera’s van Fujifilm voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle standaard zoomobjectieven op een rij

Heel veel lichtsterke standaard zoomobjectieven heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de belangrijkste reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Fujifilm-lenzen voor je systeemcamera

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Fujifilm aps-c systeemcamera? Ik heb alle Fujifilm-objectieven uit de XF-serie voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Fujifilm-lenzen en mijn roadmap met verwachte Fujifilm-lenzen.

Alle Fujifilm zoomlenzen

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm XF 8-16mmFujifilm XNeeGroothoekzoom199995/100Reviews>
Fujifilm XF 150-600mm f/5.6-8 R LM OIS WRFujifilm XNeeSupertelezoom220095/100Reviews>
Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6Fujifilm XNeeSupertelezoom179593/100Reviews>
Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 RFujifilm XNeeStandaardzoom114993/100Reviews>
Fujifilm XF 18-120mm f/4 LM PZ WRFujifilm XNeeReiszoom99990/100Reviews>
Fujifilm XF 16-80mm f/4.0 R OIS WRFujifilm XNeeStandaardzoom84990/100Reviews>
Fujifilm XF 50-140mm f/2.8Fujifilm XNeeTelezoom142490/100Reviews>
Fujifilm XF 70-300mm f/4-5.6 R LM OIS WRFujifilm XNeeSupertelezoom79990/100Reviews>
Fujifilm XF 16-50mm f/2.8-4.8 R LM WRFujifilm XNeeStandaardzoom79990/100Reviews>
Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WRFujifilm XNeeGroothoekzoom99989/100Reviews>
Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0Fujifilm XNeeStandaardzoom59988/100Reviews>
Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8Fujifilm XNeeTelezoom69985/100Reviews>
Fujifilm XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZFujifilm XNeeStandaardzoom19980/100Reviews>
Fujifilm XC 16-50mm f/3.5-5.6 OIS IIFujifilm XNeeStandaardzoom34980/100Reviews>
Fujifilm XC 50-230mm f/4.5-6.7 OIS IIFujifilm XNeeTelezoom38980/100Reviews>
Fujifilm XF 18-135mm f/3.5-5.6Fujifilm XNeeReiszoom79980/100Reviews>

Alle Fujifilm prime-lenzen

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm XF 23mm f/1.4 R LM WRFujifilm XNeeGroothoek94992/100Reviews>
Fujifilm XF 8mm f/3.5 R WRFujifilm XNeeGroothoek89990/100Reviews>
Fujifilm XF 16mm f/1.4 R WRFujifilm XNeeGroothoek86590/100Reviews>
Fujifilm XF 18mm f/1.4 R WRFujifilm XNeeGroothoek99990/100Reviews>
Fujifilm XF 23mm f/1.4 RFujifilm XNeeGroothoek78390/100Reviews>
Fujifilm XF 14mm f/2.8 RFujifilm XNeeGroothoek82589/100Reviews>
Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WRFujifilm XNeeGroothoek37288/100Reviews>
Fujifilm XF 23mm f/2 R WRFujifilm XNeeGroothoek44588/100Reviews>
Fujifilm XF 18mm f/2 RFujifilm XNeeGroothoek49980/100Reviews>
Fujifilm XF 80mm f/2.8 R LM OIS WRFujifilm XNeeMacro129992/100Reviews>
Fujifilm XF 60mm f/2.4 R MacroFujifilm XNeeMacro56985/100Reviews>
Fujifilm XF 30mm f/2.8 R LM WR MacroFujifilm XNeeMacro69985/100Reviews>
Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WRFujifilm XNeePancake44985/100Reviews>
Fujifilm XF 27mm f/2.8Fujifilm XNeePancake39983/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WRFujifilm XNeePortret159995/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 RFujifilm XNeePortret86595/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 WR RFujifilm XNeePortret119995/100Reviews>
Fujifilm XF 90mm f/2 R LM WRFujifilm XNeePortret89992/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/2 R WRFujifilm XNeePortret48989/100Reviews>
Fujifilm XF 33mm f/1.4 R LM WRFujifilm XNeeStandaard79990/100Reviews>
Fujifilm XF 35mm f/2 R WRFujifilm XNeeStandaard39588/100Reviews>
Fujifilm XF 35mm f/1.4 RFujifilm XNeeStandaard48986/100Reviews>
Fujifilm XC 35mm f/2.0Fujifilm XNeeStandaard19980/100Reviews>
Fujifilm XF 200mmFujifilm XNeeSupertele599995/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (11 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy