Fujifilm XF 18-120mm f/4 LM PZ WR | Reviews & Tests

De Fujifilm XF 18-120mm f/4 LM PZ WR is een allround powerzoomlens voor je Fujifilm X-systeemcamera. Met z’n prachtige bereik van 27-183mm (fullframe-equivalent) is hij inzetbaar voor tal van foto- en videogenres. Deze hybride lens is speciaal ontworpen is voor wie fotografie met filmen combineert. “Hybride beeldmakers zouden eigenlijk niet eens over dit objectief na hoeven te denken. Gewoon doen.” Alle belangrijke reviews!

Fujifilm XF 18-120mm f/4 LM PZ WRAllround zoomlenzen: veelzijdig inzetbaar

Lichtsterke allround zoomlenzen hebben een groot zoombereik en zijn daardoor lekker veelzijdig. Deze Fujifilm XF 18-120mm f/4 LM PZ WR, die in september 2022 op de markt is gekomen, is een bijzondere. Een powerzoom-lens die ontworpen is voor fotografen én filmers.

Fujifilm XF 18-120mm f/4 LM PZ WR

Brandpuntsafstand: 18-120mm / fullframe-equivalent: 27-183mm | Maximaal diafragma: f/4 | Lensmount: Fujifilm X | Geschikt voor fullframe: nee | Gewicht: 460gr | Lengte x diameter: 124 x 77mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 60cm | Vergrotingsfactor: 0.2x | Filtermaat: 72mm | Release datum: september 2022 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 909 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Fujifilm XF 18-120mm f/4 op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 18-120mm f/4 op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 18-120mm f/4 op Kamera-express.nl >>

Deze Fujifilm-lens in het kort

De Fujifilm XF 18-120mm f/4 LM PZ WR is een bijzondere lens: de eerste powerzoomlens van Fujifilm, speciaal voor fotografen én videografen. Deze compacte lens biedt een groot zoombereik bij een constant lichtsterk diafragma van f/4. Fuji heeft deze lens ontworpen voor ‘hybride creatievelingen’ die zowel fotograferen als filmen.

Fujifilm XF 18-120mm f/4 LM PZ WRHeldere, contrastrijke beelden

De Fujifilm XF 18-120mm heeft een prachtig zoombereik van 27-183mm (fullframe-equivalent). Deze 6x optische zoomlens is hoogwaardig ontworpen met 15 elementen in 12 groepen, waaronder 3 asferische elementen en 3 extra-low dispersion (ED) elementen. Samen met de EBC multi-layer coating zorgt dat voor een heldere, contrastrijke beeldkwaliteit met een minimum aan lensfouten.

Een echte allrounder

De Fujifilm XF 18-120mm f/4 LM PZ WR is een echte allrounder. Je kunt hem voor tal van fotogenres inzetten. Perfect voor op reis of vakantie omdat hij lekker compact en licht is. En zeer bruikbaar voor genres als portretfotografie, landschapsfotografie en productfotografie. Mooi is z’n vermogen om dichtbij scherp te stellen, waardoor je fraaie close-ups kunt schieten.

Fujifilm XF 18-120mm f/4 LM PZ WRRazendsnelle autofocus

Sommige fotogenres vragen om razendsnelle autofocus, denk aan sport- of wildlifefotografie. Dan zorgt het interne scherpstelsysteem – voorzien van een lineaire motor – voor een snelle en stille autofocus. De maximale scherpsteltijd bedraagt slechts 0.02 seconde.

Zeer geschikt voor filmen

Dankzij de vloeiende automatische powerzoom is deze Fuji ook uitermate geschikt om mee te filmen. Je zoomt rechtstreeks in met de ingebouwde bediening van je camera. Of je gebruikt de speciale zoomknop op het objectief zelf. Speciaal voor videografen heeft Fujifilm een variabele zoom/focus-control-ring ontworpen.

Fujifilm XF 18-120mm f/4 LM PZ WRBestand tegen stof en regen

Deze powerzoom is robuust ontworpen, met interne focus en zoom, plus speciale sealings die hem stof- en spatwaterdicht maken. Handig voor op reis en als je de natuur ingaat. Met deze lens schiet je foto’s en video’s bij elk weertype.

Deze Fujifilm-lens is ideaal voor:

 • Videografie
 • Landschapsfotografie
 • Productfotografie
 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie

Fujifilm XF 18-120mm f/4 op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 18-120mm f/4 op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 18-120mm f/4 op Kamera-express.nl >>

Fujifilm cashback-actie van CameraNU.nlTot €400 cashback op de Fujifilm X-serie!

Ontvang tot wel €400 cashback op Fujifilm X-serie camera's en objectieven tijdens deze Fujifilm X Cashback promotie. Je profiteert van deze actie tot en met 30 juni 2024. Sla snel je slag!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm cashback-actie van CameraNU.nlTot €1600 cashback op de Fujifilm GFX-serie!

Ontvang tot wel €1600 cashback op Fujifilm GFX-serie camera's en objectieven tijdens deze Fujifilm GFX Cashback promotie. Je profiteert van deze actie tot en met 30 juni 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm XF 18-120mm f/4 LM PZ WRProfessionele reviewers over de Fujifilm XF 18-120mm f/4

De Fujifilm XF 18-120mm f/4: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Fujifilm XF 18-120mm f/4 LM PZ WR is volgens Mark “een innovatieve toevoeging aan het uitgebreide assortiment Fuji-lenzen die met name videografen veel te bieden heeft”. Maar ook fotografen die een alles-in-één zoom zoeken biedt hij ook het nodige. Sterk punt is de combinatie van het veelzijdige brandpuntbereik en de lichte, compacte bouw.
  De variabele powerzoom heeft geweldige functies voor videografen, zoals de innovatieve zoomhendel, soepele handmatige scherpstelling en traploze diafragma-aanpassingen. Ook het interne zoommechanisme en de interne scherpstelling zijn troeven voor videografen. Daardoor is deze lens namelijk gemakkelijker te gebruiken op cardanische stabilisatieapparaten: balans en lengte veranderen nooit.
  De bouwkwaliteit is goed, en deze Powerzoom heeft weerbestendige afdichting. Het maximale diafragma van f/4 klinkt beperkend, maar volgens Mark is het met 120mm eenvoudig om de achtergrond creatief onscherp te maken. Daarbij zorgt het irisdiafragma met zeven lamellen voor “behoorlijk mooie bokeh-effecten”.
  Deze Fujifilm biedt scherpte in het beeldmidden, waarbij de hoeken en randen achterblijven. Om die ook goed scherp te krijgen, moet je diafragmeren tot f/8. Lensfouten zijn minimaal. De autofocus is snel, stil en nauwkeurig, maar de powerzoommotor is wel redelijk hoorbaar.
  Minpunten zijn volgens Mark het ontbreken van een diafragmaring en optische beeldstabilisatie. Maar “al met al is dit een unieke videogerichte zoomlens die een uitstekende partner bleek te zijn voor de al even nieuwe X-H2S- en X-H2-camera’s, omdat die camera’s beide beeldstabilisatie aan boord hebben”. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Lauren Scott, full review): De Fujifilm XF 18-120mm f/4 LM PZ WR is volgens Lauren een veelzijdige lens voor vele soorten foto's. Maar vooral voor videografen is het een aantrekkelijke lens, dankzij het constante interne zoommechanisme en het telebereik.
  Zoomen met deze Fujifilm-lens gaat soepel en stabiel over het hele bereik. De compacte afmetingen van de lens maken het een echte metgezel die overal mee naar toe gaat. “De scherpste Fujinon-optiek krijg je niet met deze lens, maar dat is een noodzakelijk compromis dat je moet sluiten om zo'n uitstekende veelzijdigheid te krijgen. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Fujifilm XF 18-120mm f/4 LM PZ WR is volgens Jim een lens met meer ‘nicheaantrekkingskracht’ dan de meeste standaardzoomlenzen. “De aantrekkingskracht is het krachtige zoomontwerp, waarmee de XF 18-120mm zich onderscheidt van de fotogerichte lenzen die het grootste deel van de Fuji-lenzenserie vormen.”
  Drie soorten zoomregeling, sterke optiek en een weerbestendig ontwerp maken de lens tot een winnaar voor video, schrijft Jim. “Als je de lens wilt gebruiken met een aangedreven cardanische ophanging, heb je ook geluk, want de interne zoom zorgt ervoor dat je systeem niet uit balans raakt door veranderingen in de brandpuntsafstand.”
  Als je videograaf bent, is de XF 18-120mm volgens Jim een goede lens om te overwegen voor je ‘X-systeem bioscoopkit’. De vorm is goed afgestemd op video. Toch blijft de Fujifilm XF 16-80mm f/4 OIS WR bij Pcmag.com de Editor’s Choice standaardzoom voor de meeste videomakers. “Het zoombereik is misschien niet zo geweldig, maar traditionele bediening, optische stabilisatie en betere macrofocus maken het beter geschikt voor generalisten.”
  Kortom: videografen met een Fuji-camera moeten de Fujifilm XF 18-120mm overwegen vanwege de soepele werking van de elektrische zoom en het weerbestendige ontwerp. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Amateurphotographer.com (Amy Davies, full review): “Op papier klinkt zo'n zoomlens als een geweldig idee,” schrijft Amy. Deze lens geeft je de mogelijkheid om foto's op verschillende brandpuntsafstanden te schieten. Daarbij is het maximale diafragma van f/4 redelijk bruikbaar bij weinig licht, vooral omdat het over het hele bereik constant is.
  Ook is dit een aantrekkelijke lens voor bijvoorbeeld reisfotografie, omdat hij klein en licht is en toch een mooi zoombereik heeft.
  Toch valt er volgens Amy wel wat af te dingen op deze Powerzoom, waardoor hij geen hogere score haalt dan 3.5/5. “Het meest problematisch is de zachtheid. Hoewel enigszins te vergeven voor een veelzijdige alleskunner, kun je het ook weer niet negeren. Teleurstellend, vooral voor een Fujifilm-lens, en vooral ook als je camera een hoge resolutie-sensor heeft of als je video met hoge resolutie gebruikt.”
  Wat ook niet helpt voor video is het lawaaierige zoom- en autofocusmechanisme. Amy: “In dit opzicht hebben we veel betere resultaten gezien met de krachtige zoomlenzen van Sony. We hadden ook graag gezien dat de lens breder was aan de groothoekkant. Daardoor zou hij handiger zijn voor vloggers.”
  De lens is goed geprijsd voor wat je ervoor krijgt, maar het blijft een behoorlijke investering, schrijft Amy. En er zitten zeker een aantal voordelen aan deze lens. “Als je op zoek bent naar een compacte ‘alles-in-één-lens’ die je wilt gebruiken voor zowel foto's als video, dan is dit een goede optie. Zolang je geen geweldige scherpte of perfect stille video-opnamen verwacht.” Eindoordeel: 3.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Met de XF 18-120mm f/4 LM PZ WR heeft Fujifilm volgens John ‘een zeer hoogwaardige lens geproduceerd die een uitstekende partner is voor het huidige assortiment Fujifilm-spiegelloze camera's, zelfs de nieuwe 40MP X-H2 met hoge resolutie”. Met deze lens richt Fuji zich duidelijk op videografen en fotografen, met zijn stille AF-systeem en Powerzoom.
  De Powerzoom-functie maakt volgens John zeer soepel zoomen mogelijk, waarbij de zoomsnelheid wordt geregeld door hoe ver en hoe krachtig je de ring indrukt. “Dit is veel gemakkelijker te gebruiken voor video dan een handmatige zoomlens, tenminste bij opnamen uit de hand.”
  De weerbestendigheid is een extra bonus, waardoor je ook bij minder weer op pad kunt. Het prijskaartje ligt wel aan de hoge kant, maar de prijs/kwaliteit-verhouding is zeker redelijk. En voor wie geen Powerzoom nodig heeft, is de lens nog steeds een aantrekkelijke propositie omdat hij zo goed presteert. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): Met een effectief brandpuntbereik van 27-183mm, een constant diafragma van f/4, intern scherpstellen en zoomen en een gewicht van slechts 460 gram is de Fujifilm XF 18-120mm f/4 LM PZ WR volgens Angela een zeer aantrekkelijke lens voor wie lichtbepakt wil filmen. “Sommige Fujifilm-fans missen misschien de diafragmaring, maar de lens zal minder snel worden verplaatst als het diafragma wordt aangepast via een draaiknop op de camera. Het scherpstellen is ook stil en soepel terwijl de beeldkwaliteit uitstekend is.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Alwinkok.com (reisfotograaf Alwin Kok, full review): Voor reisfotografen die zo licht mogelijk op pad willen is dit objectief van Fujifilm een goede optie, schrijft reisfotograaf Alwin Kok. “Omdat dit een f/4-lens is, wat ook betekent dat het een beetje moeilijk kan zijn voor nachtelijke straatopnamen, raad ik aan om het te combineren met een camera met interne stabilisatie of een ultrasnelle prime-lens. Omdat deze lens zo veelzijdig is, kun je hem voor vele genres inzetten: straat-, redactie-, documentaire- en landschapsfotografie. Maar ook voor stadsgezichten, productfoto's en zelfs portretten. “Voor fotografen die af en toe aan videografie doen, denk ik ook dat dit een goed stuk glas is om te hebben.”
 • Focus-review.com.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Fujifilm XF 18-120mm f/4 LM PZ WR is volgens Jan Paul vooral een objectief waar filmers erg enthousiast van kunnen worden. “Betaalbare zooms met een vaste lichtsterkte die parfocal zijn en geen last hebben van focus breathing zijn zeldzaam. Die kwaliteiten in een objectief dat ook nog eens zo licht en klein is en dat zo’n groot bereik heeft, is heel bijzonder. Voor filmers is dit misschien wel het enige objectief dat je nodig hebt, tenzij je echt veel meer lichtsterkte wilt hebben.”
  Ook voor fotografen is dit volgens Jan Paul een hele mooie allround zoom. Je kunt hem voor bijna alle situaties op je camera laten zitten. “De powerzoom is de eerste keer een beetje wennen, maar hij werkt best lekker snel. Hybride beeldmakers zouden eigenlijk niet eens over dit objectief na hoeven te denken. Gewoon doen.”

Fujifilm XF 18-120mm f/4 op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 18-120mm f/4 op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 18-120mm f/4 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm XF 18-120mm f/4 LM PZ WRBelangrijkste kenmerken van de Fujifilm XF 18-120mm f/4

 • Allround lens: veelzijdig inzetbaar voor veel foto- en video-genres
 • Powerzoom: vloeiende zoombewegingen
 • Optimaal voor video: variabele zoom/focus-control-ring en zoom-knop
 • Lekker lichtsterk: constant maximaal diafragma van f/4
 • Scherp in beeld: snelle en stille autofocus
 • Heldere beeldkwaliteit: EBC multi-layer coating
 • Creatieve close-ups: minimale scherpstelafstand van 60cm
 • Robuust gebouwd: stof- en weerbestendig

Fujifilm XF 18-120mm f/4 op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 18-120mm f/4 op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 18-120mm f/4 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi YouTube-filmpje over de Fujifilm XF 18-120mm f/4

Bekijk een mooi en kort ‘first looks’ van de bekende reviewer Gordon Laing over de Fujifilm XF 18-120mm f/4 (1:23 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Fujifilm XF 18-120mm f/4 op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 18-120mm f/4 op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 18-120mm f/4 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-H2Alle Fujifilm X-camera’s op een rij

Fujifilm X-camera’s behoren tot de topcamera’s van dit moment. Maar welke moet je kiezen? Om je te helpen bij je keuze heb ik alle aps-c-camera’s van Fujifilm voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle Fujifilm-lenzen voor je systeemcamera

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Fujifilm aps-c systeemcamera? Ik heb alle Fujifilm-objectieven uit de XF-serie voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Fujifilm-lenzen en mijn roadmap met verwachte Fujifilm-lenzen.

Alle Fujifilm zoomlenzen

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm XF 8-16mmFujifilm XNeeGroothoekzoom199995/100Reviews>
Fujifilm XF 150-600mm f/5.6-8 R LM OIS WRFujifilm XNeeSupertelezoom220095/100Reviews>
Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6Fujifilm XNeeSupertelezoom179593/100Reviews>
Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 RFujifilm XNeeStandaardzoom114993/100Reviews>
Fujifilm XF 18-120mm f/4 LM PZ WRFujifilm XNeeReiszoom99990/100Reviews>
Fujifilm XF 16-80mm f/4.0 R OIS WRFujifilm XNeeStandaardzoom84990/100Reviews>
Fujifilm XF 50-140mm f/2.8Fujifilm XNeeTelezoom142490/100Reviews>
Fujifilm XF 70-300mm f/4-5.6 R LM OIS WRFujifilm XNeeSupertelezoom79990/100Reviews>
Fujifilm XF 16-50mm f/2.8-4.8 R LM WRFujifilm XNeeStandaardzoom79990/100Reviews>
Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WRFujifilm XNeeGroothoekzoom99989/100Reviews>
Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0Fujifilm XNeeStandaardzoom59988/100Reviews>
Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8Fujifilm XNeeTelezoom69985/100Reviews>
Fujifilm XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZFujifilm XNeeStandaardzoom19980/100Reviews>
Fujifilm XC 16-50mm f/3.5-5.6 OIS IIFujifilm XNeeStandaardzoom34980/100Reviews>
Fujifilm XC 50-230mm f/4.5-6.7 OIS IIFujifilm XNeeTelezoom38980/100Reviews>
Fujifilm XF 18-135mm f/3.5-5.6Fujifilm XNeeReiszoom79980/100Reviews>

Alle Fujifilm prime-lenzen

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm XF 23mm f/1.4 R LM WRFujifilm XNeeGroothoek94992/100Reviews>
Fujifilm XF 8mm f/3.5 R WRFujifilm XNeeGroothoek89990/100Reviews>
Fujifilm XF 16mm f/1.4 R WRFujifilm XNeeGroothoek86590/100Reviews>
Fujifilm XF 18mm f/1.4 R WRFujifilm XNeeGroothoek99990/100Reviews>
Fujifilm XF 23mm f/1.4 RFujifilm XNeeGroothoek78390/100Reviews>
Fujifilm XF 14mm f/2.8 RFujifilm XNeeGroothoek82589/100Reviews>
Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WRFujifilm XNeeGroothoek37288/100Reviews>
Fujifilm XF 23mm f/2 R WRFujifilm XNeeGroothoek44588/100Reviews>
Fujifilm XF 18mm f/2 RFujifilm XNeeGroothoek49980/100Reviews>
Fujifilm XF 80mm f/2.8 R LM OIS WRFujifilm XNeeMacro129992/100Reviews>
Fujifilm XF 60mm f/2.4 R MacroFujifilm XNeeMacro56985/100Reviews>
Fujifilm XF 30mm f/2.8 R LM WR MacroFujifilm XNeeMacro69985/100Reviews>
Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WRFujifilm XNeePancake44985/100Reviews>
Fujifilm XF 27mm f/2.8Fujifilm XNeePancake39983/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WRFujifilm XNeePortret159995/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 RFujifilm XNeePortret86595/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 WR RFujifilm XNeePortret119995/100Reviews>
Fujifilm XF 90mm f/2 R LM WRFujifilm XNeePortret89992/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/2 R WRFujifilm XNeePortret48989/100Reviews>
Fujifilm XF 33mm f/1.4 R LM WRFujifilm XNeeStandaard79990/100Reviews>
Fujifilm XF 35mm f/2 R WRFujifilm XNeeStandaard39588/100Reviews>
Fujifilm XF 35mm f/1.4 RFujifilm XNeeStandaard48986/100Reviews>
Fujifilm XC 35mm f/2.0Fujifilm XNeeStandaard19980/100Reviews>
Fujifilm XF 200mmFujifilm XNeeSupertele599995/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (6 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy