Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WR | Reviews & Tests

Wat zijn de beste lenzen voor je prachtige systeemcamera van Fujifilm? De Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WR is een razendsnelle lens. Hij is bij uitstek geschikt voor landschaps-, reis- en straatfotografie. “Een klein wonder van een lens!” Platina Award bij Digifoto Pro. Alle belangrijke reviews!

Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WRFujifilm-lenzen: excellente kwaliteit

De objectieven van Fujifilm staan bekend om hun excellente kwaliteit. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WR, die in maart 2019 op de markt is gekomen.

Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WR

Brandpuntsafstand: 16mm / fullframe-equivalent: 24mm | Lichtsterkte: f/2.8 | Gewicht: 155gr | Lengte: 45.4mm | Beeldstabilisatie: nee | Stof- en spatwaterdicht: ja | Vergrotingsfactor: 0.13x | Minimale scherpstelafstand: 17cm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Filtermaat: 49mm | Release datum: maart 2019 | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs: 372 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WR Deze Fujifilm-lens in het kort

De Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WR is een ultrasnel groothoekobjectief, ideaal voor schitterende landschaps- en reisfotografie. Dankzij het uitmuntende optiek schiet je uiterst scherpe foto’s boordevol details. Met een gewicht van 155 gram en een lengte van 45.5mm is deze Fuji heerlijk klein en licht. En perfect in balans op de waanzinnig mooie X-camera’s van Fuji.

Snel, stil & robuust

Deze prachtlens heeft een intern scherpstelsysteem, aangedreven door een stappenmotor. Daarmee stel je razendsnel en fluisterstil scherp op je onderwerpen, of ze nu stilstaan of bewegen. Deze Fujifilm heeft een scherpstelring en een ring waarmee je het diafragma comfortabel en simpel regelt. Robuust is hij ook al: de metalen behuizing is bestand tegen stof en vocht.

Deze Fujifilm-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Reisfotografie

Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WR op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WR op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WR op Kamera-express.nl >>

Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WR(Professionele) reviewers over de Fujifilm XF 16mm f/2.8

De Fujifilm XF 16mm f/2.8: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fototijdschrift Digifoto Pro (2019 nr. 3 – julinummer, full review): Reviewer Siem van Woerkom had in het begin z’n twijfels over deze lens: voor wie is hij nu precies bedoeld? Maar hij werd overtuigd door zijn charmes. “De 16mm f/2.8 is een super compact en scherp objectief dat perfect is voor fotografen die een iets wijdere optiek willen hebben.”
  Perfect voor op reis, voor landschappen én voor video. Hij heeft een gunstige prijs/kwaliteit-verhouding, waardoor het makkelijker kiezen is tussen deze en z’n lichtsterkere grote broer: de 16mm f/1.4. Voor veel fotografen is die lichtsterkte bij deze brandpuntsafstand veel minder belangrijk.
  Kortom: “een mooie nieuwe aanwinst in de Fujifilm X-lijn!” Krijgt de hoogste onderscheiding: Platina Award. Ben ik even blij: ik heb hem namelijk!
 • Jonasraskphotography.com (Jonas Rask, full review): Zoals vaak bij camera’s en lenzen van Fujifilm heeft ook nu weer deze Deense fotograaf als eerste een complete review klaar. Gelardeerd met schitterende foto’s, gemaakt met deze prachtlens. Echt een lust voor het oog. Bekijk review en foto’s van Jonas Rask >>
  ‘Compact Impact’ staat boven het mooie review. En dat is precies wat de Fujifilm XF 16mm f/2.8 wil zijn: een compacte lens met grootse prestaties. Fujifilm heeft het alweer voor elkaar gekregen om een klein wonder van een lens te maken. De beeldkwaliteit van deze zeer compacte lens is “really really good”, aldus Jonas.
  Deze Fujifilm biedt geweldig contrast, heeft een uitstekende scherpte, en een zeer minimale hoeveelheid distortie. Het is waarschijnlijk de Fujifilm-lens met de allersnelste focus van alle lenzen tot nog toe. Overall is het een verbazingwekkende lens om te gebruiken. “A definite new favourite of mine.”
 • Fujilove.com (Keith Wee, full review): Het eerste dat Keith opviel toen hij de Fujifilm XF16mm f/2.8 uit de verpakking haalde, was het belachelijk kleine formaat. “This is too tiny to be real.” Keith heeft ook de XF16mm f/1.4 in huis, en die lens is een ware reus vergeleken bij z’n kleine broertje. Keith laat ook een foto zien van beide lenzen naast elkaar, en dat is inderdaad bijna lachwekkend. Maar het belangrijkste is natuurlijk: hoe goed is de XF16mm f/2.8?
  De kracht van deze lens ligt in de combinatie van een zeer klein formaat én goede prestaties. De autofocus van de lens is snel, en de beeldkwaliteit is zeer goed. Wat ook heel fijn is: je kunt van heel dichtbij scherpstellen. En dat maakt hem zeer veelzijdig, want je kunt er ook bijzondere ‘groothoek close-ups’ en zelfs bijzondere portretten mee schieten.
  De grote broer is natuurlijk in staat om met veel kleinere scherptediepte te werken. Er zit een groot verschil tussen f/1.4 en f/2.8. Daardoor is ook de bokeh van de f/1.4-lens meer bijzonder. En hij biedt ook net iets meer scherpte. Maar dat betekent niet dat de f/2.8-lens niet scherp is. “It is a comparison between Excellent and Very Good.”
  Is beeldkwaliteit voor jou topprioriteit, dan is de XF16mm f/1.4 aantrekkelijker voor jou, aldus Keith. Datzelfde geldt voor de bokeh: staat die helemaal bovenaan je lijstje, dan is de f/1.4-lens de juiste keuze. Maar die lens kost natuurlijk wel veel meer, is veel groter en veel zwaarder. Bekijk zeker ook even de foto’s die Keith met zowel de XF16 f/1.4 als met de XF16 f/2.8 heeft geschoten. Bekijk de foto’s >>
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WR is een geweldige uitbreiding van het groeiende arsenaal prime-lenzen van Fuji. Hij past naadloos bij de andere compacte XF-lenzen: 23mm, 35mm en 50mm f/2. Samen vormen ze een mooie collectie kleine, primes met hoge kwaliteit die samen het 24-75mm brandpuntbereik dekken (fullframe-equivalent).
  Deze 16mm-lens biedt een mooi groothoekbereik, kan scherpstellen vanaf 17cm, heeft een snel diafragma, is weerbestendig en lekker klein en discreet. Daardoor is hij bijzonder geschikt voor straat- en reportagefotografie en voor fotografie bij weinig licht. Optisch is het een excellente lens, zonder zwakke punten. Vanwege de lage prijs is het een regelrecht koopje.
  De Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WR is haarscherp in het beeldcentrum, over het hele diafragmabereik. De hoeken zijn zeer goed vanaf f/5.6. Dankzij het snelle diafragma van f/2.8 kun je heel makkelijk de achtergrond laten vervagen, met een mooie bokeh.
  De autofocus is snel, precies en stil. De diafragmaring maakt hem ook snel, makkelijk en precies in het gebruik. De lensmount is van metaal, de uitvoering is robuust. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Dpreview.com (video-review): Reviewsite DPreview heeft (nog) geen uitgebreide review van deze mooie 16mm van Fuji. Wel een leuke video-review die zeer de moeite waard is om te bekijken. Je ziet voorbeelden van wat deze lens allemaal in huis heeft en wat hij kan. Bekijk de video-review op Dpreview.com >>. En als je dan toch op DPreview zit, bekijk dan gelijk even de gallery die hun reviewer Carey Rose met de 16mm Fuji heeft geschoten. Bekijk deze gallery >>
 • Lenstip.com (full review): Deze lens is een mooie keuze en zal vele fans vergaren, zeker gezien z’n alleszins redelijke prijs. De grootste concurrent zal de Fujinon XF 18 mm f/2.0 R zijn, die net iets duurder is, maar wel sneller.
  Jammer dat niet ook de 16mm een wat sneller diafragma heeft. Maar dat is ook de enige aanmerking die je kunt maken op deze verder mooie lens.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Fuji voorziet z’n gebruikers van een mooie variatie aan lenzen. De Fujinon XF 16mm f/2.8 R WR is alweer een sterke binnenkomer in de line-up. Het is de betere keuze voor wie zoekt naar een lichtgewicht groothoeklens dan de oudere XF 18mm f/2, die moet nodig een update krijgen.
  De XF 16mm is niet zo scherp als de XF 16mm f/1.4 R WR. Die verzamelt liefst 4 keer zoveel licht bij open diafragma, waardoor je bij veel minder licht kunt schieten en ook een veel beperktere scherptediepte kunt creëren. Maar de 16mm f/2.8 staat ook z’n mannetje.
  Zoek je een groothoek die compact en niet te duur is, dan is de XF 16mm f/2.8 R WR zeker een goede keuze. Plus is dat hij goed afgedicht is tegen weer en stof. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “De 16mm f/2,8 is een heel stuk kleiner en lichter dan de f/1,4 versie, wat natuurlijk logisch is. Hij heeft een supersnelle autofocus en is weerbestendig. De lens voelt degelijk aan, net zoals de andere "Fujicrons" (23, 35 en 50mm), maar is met f/2,8 wel een stop lichtzwakker dan de andere drie. Hij is erg scherp en kan van heel dichtbij scherpstellen. Prima lensje met grootse prestaties, ben er erg blij mee.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Automatisch scherpstellen gebeurt vlot, stil en zeer precies. (...) Scherpte en contrast vind ik bij volle diafragma-opening in het centrum van het beeld goed. Voor een betere kwaliteit zet ik dit 16mm objectief een stop dicht naar f/4. Voor de beste beeldkwaliteit van hoek tot hoek kies ik diafragma f/5.6 of f/8. (...) De kleurweergave vind ik mooi en gelijk aan de overige objectieven in deze lijn.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WR op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WR op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WR op Kamera-express.nl >>

 

Highlights van de Fujifilm XF 16mm f/2.8

 • Klein, licht en stijlvol ontwerp
 • Hoog oplossend vermogen met veel details
 • Snelle en stille autofocus
 • Stof-, weer- en vorstbestendig

Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WR op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WR op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WR op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Fujifilm XF 16mm f/2.8

Bekijk een mooie YouTube-review van de Fujifilm XF 16mm f/2.8 door fotograaf Christopher Frost (5:57 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WR op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WR op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WR op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-H2Alle Fujifilm-camera’s op een rij

Fujifilm-camera’s behoren tot de topcamera’s van dit moment. Maar welke moet je kiezen? Om je te helpen bij je keuze heb ik alle aps-c-camera’s van Fujifilm voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle Fujifilm-lenzen voor je systeemcamera

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Fujifilm aps-c systeemcamera? Ik heb alle Fujifilm-objectieven uit de XF-serie voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Fujifilm-lenzen en mijn roadmap met verwachte Fujifilm-lenzen.

Alle Fujifilm zoomlenzen

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm XF 8-16mmFujifilm XNeeGroothoekzoom199995/100Reviews>
Fujifilm XF 150-600mm f/5.6-8 R LM OIS WRFujifilm XNeeSupertelezoom220095/100Reviews>
Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6Fujifilm XNeeSupertelezoom179593/100Reviews>
Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 RFujifilm XNeeStandaardzoom114993/100Reviews>
Fujifilm XF 18-120mm f/4 LM PZ WRFujifilm XNeeReiszoom99990/100Reviews>
Fujifilm XF 16-80mm f/4.0 R OIS WRFujifilm XNeeStandaardzoom84990/100Reviews>
Fujifilm XF 50-140mm f/2.8Fujifilm XNeeTelezoom142490/100Reviews>
Fujifilm XF 70-300mm f/4-5.6 R LM OIS WRFujifilm XNeeSupertelezoom79990/100Reviews>
Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WRFujifilm XNeeGroothoekzoom99989/100Reviews>
Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0Fujifilm XNeeStandaardzoom59988/100Reviews>
Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8Fujifilm XNeeTelezoom69985/100Reviews>
Fujifilm XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZFujifilm XNeeStandaardzoom19980/100Reviews>
Fujifilm XC 16-50mm f/3.5-5.6 OIS IIFujifilm XNeeStandaardzoom34980/100Reviews>
Fujifilm XC 50-230mm f/4.5-6.7 OIS IIFujifilm XNeeTelezoom38980/100Reviews>
Fujifilm XF 18-135mm f/3.5-5.6Fujifilm XNeeReiszoom79980/100Reviews>

Alle Fujifilm prime-lenzen

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm XF 23mm f/1.4 R LM WRFujifilm XNeeGroothoek94992/100Reviews>
Fujifilm XF 8mm f/3.5 R WRFujifilm XNeeGroothoek89990/100Reviews>
Fujifilm XF 16mm f/1.4 R WRFujifilm XNeeGroothoek86590/100Reviews>
Fujifilm XF 18mm f/1.4 R WRFujifilm XNeeGroothoek99990/100Reviews>
Fujifilm XF 23mm f/1.4 RFujifilm XNeeGroothoek78390/100Reviews>
Fujifilm XF 14mm f/2.8 RFujifilm XNeeGroothoek82589/100Reviews>
Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WRFujifilm XNeeGroothoek37288/100Reviews>
Fujifilm XF 23mm f/2 R WRFujifilm XNeeGroothoek44588/100Reviews>
Fujifilm XF 18mm f/2 RFujifilm XNeeGroothoek49980/100Reviews>
Fujifilm XF 80mm f/2.8 R LM OIS WRFujifilm XNeeMacro129992/100Reviews>
Fujifilm XF 60mm f/2.4 R MacroFujifilm XNeeMacro56985/100Reviews>
Fujifilm XF 30mm f/2.8 R LM WR MacroFujifilm XNeeMacro69985/100Reviews>
Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WRFujifilm XNeePancake44985/100Reviews>
Fujifilm XF 27mm f/2.8Fujifilm XNeePancake39983/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WRFujifilm XNeePortret159995/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 RFujifilm XNeePortret86595/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 WR RFujifilm XNeePortret119995/100Reviews>
Fujifilm XF 90mm f/2 R LM WRFujifilm XNeePortret89992/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/2 R WRFujifilm XNeePortret48989/100Reviews>
Fujifilm XF 33mm f/1.4 R LM WRFujifilm XNeeStandaard79990/100Reviews>
Fujifilm XF 35mm f/2 R WRFujifilm XNeeStandaard39588/100Reviews>
Fujifilm XF 35mm f/1.4 RFujifilm XNeeStandaard48986/100Reviews>
Fujifilm XC 35mm f/2.0Fujifilm XNeeStandaard19980/100Reviews>
Fujifilm XF 200mmFujifilm XNeeSupertele599995/100Reviews>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (11 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy