Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke standaard zoomlens voor je Fujifilm systeemcamera? De Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR is dé professionele standaardzoom voor je X-camera. “Ik ben er erg blij mee, wat een heerlijke lens om mee te werken en prachtige beelden.” Alle belangrijke reviews!

Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WRLichtsterk & 24-70mm: geliefd bij de profs

De lichtsterke 24-70mm objectieven – of de vergelijkbare varianten voor aps-c camera’s – noemen ze ook wel de 'werkpaarden van de fotograaf'. Het zijn verreweg de meest gebruikte objectieven voor professionals en fanatieke amateurs. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews van de Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR, die in 2015 op de markt is gekomen.

Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR

Zoombereik: 16-55mm / fullframe-equivalent: 24-82.5mm | Lichtsterkte: f/2.8 | Gewicht: 655gr | Lengte: 106mm | Beeldstabilisatie: nee | Vergrotingsfactor: 0.16x | Filtermaat: 77mm | Release datum: 2015 | Frankwandelt-rating 93/100 | Prijs: 1.089 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Fujifilm-lens in het kort

Uitstekend en veelzijdig standaard zoomobjectief dat geschikt is voor vele fotogenres: van portretten tot weidse landschappen. Met een constant diafragma van f/2.8 over het gehele zoombereik schiet je de mooiste beelden, ook bij weinig licht. Het grote diafragma zorgt daarnaast voor een prachtige scherptediepte. Het optiek is van topkwaliteit, met 17 elementen in 12 groepen en diverse lenselementen om vertekeningen te voorkomen.

Fluisterstille autofocus

Deze Fujifilm heeft liefst 14 afdichtingen die zorgen voor vocht- en stofbestendigheid. Dus lekker doorfotograferen bij slecht weer. Het autofocussysteem met dubbele lineaire motor (Twin Lineair Motor AF-systeem) zorgt voor snelle, soepele en bijna stille prestaties. Niet alleen belangrijk voor filmen maar ook voor fotograferen op locaties waar elk geluid storend is.

Ragscherpe beelden

Ik heb dit objectief nu twee jaar in bezit, en ik kan bevestigen: het is een topobjectief. Beter dan mijn vorige Tamron 24-70mm f/2.8. Schitterende, ragscherpe beelden. Ideaal als standaardlens op de Fujifilm X-T4, de X-T3, X-H1 of X-Pro3. Voor de compactere Fuji’s is hij wel aan de forse kant.

Deze Fujifilm-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Productfotografie

Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

Fujifilm cashback-actie van CameraNU.nlTot €400 cashback op de Fujifilm X-serie!

Ontvang tot wel €400 cashback op Fujifilm X-serie camera's en objectieven tijdens deze Fujifilm X Cashback promotie. Je profiteert van deze actie tot en met 30 juni 2024. Sla snel je slag!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm cashback-actie van CameraNU.nlTot €1600 cashback op de Fujifilm GFX-serie!

Ontvang tot wel €1600 cashback op Fujifilm GFX-serie camera's en objectieven tijdens deze Fujifilm GFX Cashback promotie. Je profiteert van deze actie tot en met 30 juni 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR(Professionele) reviewers over de Fujifilm XF 16-55mm

De Fujifilm XF 16-55mm f/2.8: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Focus Magazine (Mich Buschman, vergelijkingsreview, februarinummer 2020): In een mooie, interessante review vergelijkt Focus Magazine de professionele Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 met de Fujifilm XF 16-80mm f/4.0 R OIS, die eind 2019 op de markt is gekomen. “Hoe verhoudt de nieuweling zich tot de ruim vier jaar oude 16-55mm f/2.8?”
  De 16-80mm heeft de standaard Super EBC-coating tegen overstraling en nevenbeelden, terwijl de 16-55mm de Nano GI- en HT-EBC coating op z’n frontlens heeft. “Het verschil in vergelijkende opnames is te zien; schijnt de zon in beeld dan ontstaan aan de tegenoverliggende zijde groenige lichtvlekken bij de 16-80mm. De 16-55mm opnames vertonen dan een lichte overstraling [...] maar geen nevenbeelden.”
  Vertekening, vignettering en chromatische aberratie zie je bij beide modellen niet, vanwege correctieprofielen die zijn ingebouwd. De briljance is volgens de reviewer een ander verhaal, wat je met name ziet op een goed beeldscherm ten gunste van de 16-55mm. Die heeft dan ook 3 ELD-glaslenzen, en de 16-80mm slechts 1. Resultaat is iets meer ‘wolligheid’ op volle opening en zachter in de telestand. Hier excelleert de 16-55mm. Datzelfde geldt voor de bokeh vanwege de extra stop lichtsterkte. Kortom: “Optisch is de oudere zoom de betere.”
  De 6 stops beeldstabilisatie in de 16-80mm werkt uitstekend, resulterend in scherpe opnames, ook bij lange sluitertijden. Dat werkt ook heel goed voor het maken van vloeiende video-opnames.
  Conclusie: op Fuji’s zonder beeldstabilisatie is de 16-80mm in het voordeel. Als reisobjectief is hij lekker licht en heeft hij een veelzijdiger bereik. Zoek je hogere lichtsterkte en de beste beeldkwaliteit? Kies dan voor de 300 euro duurdere 16-55mm. De 16-80mm krijgt het cijfer 8.7, de 16-55mm het cijfer 9.1 en het predicaat Super.
 • Photographylife.com: Fuji’s nieuwe optische wonderkind, aldus deze reviewer. “Judging by how sharp the lens turned out when I measured its performance and compared to other X mount lenses, it appears that Fuji’s engineers put their best efforts to make this lens appealing to enthusiasts and professionals, who are not willing to compromise on the build quality or the optical performance of this gem. As a result, they created a new “reference” lens, something that essentially makes most other Fuji lenses look pretty average in comparison. It truly is hard to find flaws in such an amazing lens.” Eindoordeel: 4.3 van 5 sterren.
 • Imaging-resource.com: Fuji heeft deze 16-55mm f/2.8 tot aanvoerder gebombardeerd van een interessante ploeg standaardzooms, dus naast de 16-50mm f/3.5-5.6 en de 18-55mm f/2.8-4. “The price point of the 16-55mm ƒ/2.8, combined with its demonstrably better test results, seems to justify this placement, and provides Fuji shooters with a great array of options to provide the right lens for their particular shooting needs.”
 • Photographyblog.com: Oké, toegegeven: hij is groot, heeft geen OIS beeldstabilisatie, heeft een prijskaartje waarvan de tranen in je ogen springen, en heeft ook nog eens sterke concurrentie van Fujifilms andere standaardzoomlenzen. “But if you need the constant f/2.8 aperture, the versatility of a zoom and most of all the superlative image quality, then we can highly recommend the new Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR lens.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com: Optisch is deze standaardzoom van Fujifilm even goed als de beste f/2.8 zoomlenzen die beschikbaar zijn voor aps-c cameras. “It is capable of delivering excellent sharpness, with low CA and distortion. More importantly, it handles well, and features such as weather sealing and the Nano-GI coatings applied to this lens ensure it is capable of holding its own amongst the best zoom lenses currently available.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Na nu al ruim 2 jaar met opeenvolgend een X-E1, X-E2, X-M1 en nu 2X X-T1, te hebben gewerkt. Ik werkte tot nu toe met de bijzonder goede kitlens 18-55mm maar heb toch maar besloten om over te stappen naar de 16-55mm omdat vergelijkingstests aantoonden dat de beelden gewoon mooier waren. Ook heeft uiteraard de lichtsterkte van f/2.8 een rol gespeeld. De mooiere beelden kloppen met vooral een schitterend bokeh en op f/2.8 een fantastisch resultaat. Een aanrader!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameraland.nl: “Al een hele tijd stond dit objectief op mijn verlanglijstje. Toen de Black Friday actie langs kwam hoefde ik niet lang na te denken. Ik had er al voor gespaard en de korting (kun je bij Fuji terugvragen 30 dagen na aankoop) schiet ik dan wel even voor bedacht ik me. Geen moment spijt gehad. De foto's die ik tot nu toe maakte met mijn nieuwe aanwinst (op de Fuji X-T2 camera) bevallen meer dan goed. Onder lastige lichtomstandigheden probeerde ik van alles uit. Prima resultaten. De service van Cameraland is me uitstekend bevallen. Op voorraad (en dat was lang niet overal zo) en prompte levering. Ik ben een tevreden klant.” Bekijk alle van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “De kwaliteit van deze lens vind ik prima. Ik gebruik hem op een XT-2 en met deze combinatie maak ik mooi scherpe beelden. Hij is wel behoorlijk wat zwaarder dan de kitlens, maar daarvoor krijg je dan ook een prima kwaliteit. Ik wilde niet in kwaliteit inleveren door de overstap van Nikon naar Fuji en heb daarom voor deze duurdere lens gekozen die vergelijkbaar is. (Nikon 17-55, 2,8f lens gehad). Hij focust heel snel en ook het handmatig scherpstellen is makkelijk. Zou hem zeker aanraden als je voor kwaliteit gaat.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Plussen en minnen van de Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR

 • Topkwaliteit in scherpte, detaillering en kleurweergave
 • Schitterend bokeh dankzij cirkelvormig diafragma met negen lamellen
 • Snelle en stille autofocus
 • Geen beeldstabilisatie
 • Prijzig

Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Frankwandelt Keuze

Soms moet je gewoon eens uit de kast komen. En dat doe ik: dit is een schít-tér-énd objectief! Flink beter dan m’n vorige ‘werkpaard’, de Tamron AF SP 24-70mm f/2.8 Di USD op een Canon DSLR, die ik ook al goed vond. Maar deze Fujifilm maakt mooiere beelden.

M’n foto’s zijn scherper, en dan bedoel ik: echt loeischerp, ook bij f/2.8. De beelden hebben meer detaillering. En een mooiere kleurweergave. Hij ligt lekkerder in de hand, stelt sneller scherp. Hij voelt ook degelijker. Terwijl hij wel lichter is, en compacter. Kortom: een superobjectief, dat behoort tot het topsegment van dit moment.

Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Fujifilm XF 16-55mm f/2.8

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 (3:13 minuten). Prachtige beelden. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Fujifilm XF 16-55mm f/2.8

Bekijk een mooie YouTube-review van de Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 door fotograaf Christopher Frost (7:29 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-H2Alle Fujifilm X-camera’s op een rij

Fujifilm X-camera’s behoren tot de topcamera’s van dit moment. Maar welke moet je kiezen? Om je te helpen bij je keuze heb ik alle aps-c-camera’s van Fujifilm voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle standaard zoomobjectieven op een rij

Heel veel lichtsterke standaard zoomobjectieven heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de belangrijkste reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Fujifilm-lenzen voor je systeemcamera

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Fujifilm aps-c systeemcamera? Ik heb alle Fujifilm-objectieven uit de XF-serie voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Fujifilm-lenzen en mijn roadmap met verwachte Fujifilm-lenzen.

Alle Fujifilm zoomlenzen

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm XF 8-16mmFujifilm XNeeGroothoekzoom199995/100Reviews>
Fujifilm XF 150-600mm f/5.6-8 R LM OIS WRFujifilm XNeeSupertelezoom220095/100Reviews>
Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6Fujifilm XNeeSupertelezoom179593/100Reviews>
Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 RFujifilm XNeeStandaardzoom114993/100Reviews>
Fujifilm XF 18-120mm f/4 LM PZ WRFujifilm XNeeReiszoom99990/100Reviews>
Fujifilm XF 16-80mm f/4.0 R OIS WRFujifilm XNeeStandaardzoom84990/100Reviews>
Fujifilm XF 50-140mm f/2.8Fujifilm XNeeTelezoom142490/100Reviews>
Fujifilm XF 70-300mm f/4-5.6 R LM OIS WRFujifilm XNeeSupertelezoom79990/100Reviews>
Fujifilm XF 16-50mm f/2.8-4.8 R LM WRFujifilm XNeeStandaardzoom79990/100Reviews>
Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WRFujifilm XNeeGroothoekzoom99989/100Reviews>
Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0Fujifilm XNeeStandaardzoom59988/100Reviews>
Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8Fujifilm XNeeTelezoom69985/100Reviews>
Fujifilm XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZFujifilm XNeeStandaardzoom19980/100Reviews>
Fujifilm XC 16-50mm f/3.5-5.6 OIS IIFujifilm XNeeStandaardzoom34980/100Reviews>
Fujifilm XC 50-230mm f/4.5-6.7 OIS IIFujifilm XNeeTelezoom38980/100Reviews>
Fujifilm XF 18-135mm f/3.5-5.6Fujifilm XNeeReiszoom79980/100Reviews>

Alle Fujifilm prime-lenzen

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm XF 23mm f/1.4 R LM WRFujifilm XNeeGroothoek94992/100Reviews>
Fujifilm XF 8mm f/3.5 R WRFujifilm XNeeGroothoek89990/100Reviews>
Fujifilm XF 16mm f/1.4 R WRFujifilm XNeeGroothoek86590/100Reviews>
Fujifilm XF 18mm f/1.4 R WRFujifilm XNeeGroothoek99990/100Reviews>
Fujifilm XF 23mm f/1.4 RFujifilm XNeeGroothoek78390/100Reviews>
Fujifilm XF 14mm f/2.8 RFujifilm XNeeGroothoek82589/100Reviews>
Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WRFujifilm XNeeGroothoek37288/100Reviews>
Fujifilm XF 23mm f/2 R WRFujifilm XNeeGroothoek44588/100Reviews>
Fujifilm XF 18mm f/2 RFujifilm XNeeGroothoek49980/100Reviews>
Fujifilm XF 80mm f/2.8 R LM OIS WRFujifilm XNeeMacro129992/100Reviews>
Fujifilm XF 60mm f/2.4 R MacroFujifilm XNeeMacro56985/100Reviews>
Fujifilm XF 30mm f/2.8 R LM WR MacroFujifilm XNeeMacro69985/100Reviews>
Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WRFujifilm XNeePancake44985/100Reviews>
Fujifilm XF 27mm f/2.8Fujifilm XNeePancake39983/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WRFujifilm XNeePortret159995/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 RFujifilm XNeePortret86595/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 WR RFujifilm XNeePortret119995/100Reviews>
Fujifilm XF 90mm f/2 R LM WRFujifilm XNeePortret89992/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/2 R WRFujifilm XNeePortret48989/100Reviews>
Fujifilm XF 33mm f/1.4 R LM WRFujifilm XNeeStandaard79990/100Reviews>
Fujifilm XF 35mm f/2 R WRFujifilm XNeeStandaard39588/100Reviews>
Fujifilm XF 35mm f/1.4 RFujifilm XNeeStandaard48986/100Reviews>
Fujifilm XC 35mm f/2.0Fujifilm XNeeStandaard19980/100Reviews>
Fujifilm XF 200mmFujifilm XNeeSupertele599995/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.7/5 Waardering (19 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy