Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WR | Reviews & Tests

Wat is het beste groothoek-zoomobjectief voor je Fujifilm systeemcamera? De Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WR is een bijzonder goede ultragroothoek voor de Fujifilm X-camera’s. Anders dan z’n voorganger is hij weerbestendig. Ook is de beeldstabilisatie verbeterd. "Zet deze lens bovenaan je lijstje." Alle belangrijke reviews!

Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WRGroothoek-zoomobjectief: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoek-zoomobjectief. Je hebt ze voor je aps-c of fullframe spiegelreflex of systeemcamera. De allerbeste groothoek-zoomlenzen zet ik voor je op een rij. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WR, die in november 2020 op de markt is gekomen.

Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WR

Brandpuntsafstand: 10-24mm / fullframe equivalent 15-36mm | Maximaal diafragma: f/4.0 | Lensmount: Fujifilm X | Geschikt voor fullframe: nee | Gewicht: 385gr | Lengte: 87mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 24cm | Filtermaat: 72mm | Release datum: november 2020 | Frankwandelt-rating 89/100 | Prijs: 999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WRDeze Fujifilm-lens in het kort

Geweldig mooi groothoek-zoomobjectief met een constant diafragma van f/4.0 over het gehele zoombereik. De optische beeldstabilisatie is nog één stop beter dan z’n voorganger en minimaliseert camerabewegingen tijdens het fotograferen met langere sluitertijden, dus je kunt ook bij schemer nog goed uit de voeten met dit objectief. Door het zoombereik is deze Fuji zeer geschikt voor landschappen, interieur, natuur en andere omstandigheden waarbij een dynamisch ruimtelijk gevoel wenselijk is.

Soepel en precies scherpstellen

De Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WR heeft een interne scherpstelsysteem en een autofocus stappenmotor. Hierdoor stel je soepel, precies en stil scherp op je onderwerpen, ook als ze bewegen. Ook is de lens bijzonder geschikt om schitterende video’s mee te schieten. Je kunt scherpstellen tot minimaal 24cm dankzij de speciale macrofocus-instelling. En hij is nog lekker licht ook.

Weerbestendigheid & diafragmaring

De voorganger van de Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WR had geen weerbestendigheid. Dat was jammer voor landschaps- en natuurfotografen die hem graag onder alle weersomstandigheden willen gebruiken. Goed nieuws: deze nieuwe Fuji is wél uitstekend afgedicht tegen vocht en stof! Ook mooi is de toevoeging van een diafragmaring, iets wat ontbrak op de voorganger. Kortom: een heerlijk ultragroothoek-zoom!

Deze Fujifilm-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie

Fujifilm XF 10-24mm op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 10-24mm op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 10-24mm op Kamera-express.nl >>

Fujifilm cashback-actie van CameraNU.nlTot €400 cashback op Fujifilm X camera’s & objectieven!

Ontvang nu tot €400 cashback op Fujifilm X-serie camera's en objectieven tijdens de Fujifilm X-serie Winter Cashback. Deze actie loopt tot en met 31 maart 2024. Sla snel je slag!

Deze actie op CameraNU.nl >>

 

Fujifilm cashback-actie van CameraNU.nlTot €1600 cashback op Fujifilm GFX camera's en lenzen!

Ontvang nu tot €1600 cashback op Fujifilm GFX-serie camera's en objectieven tijdens de Fujifilm GFX-serie Winter Cashback. Deze actie loopt tot en met 31 maart 2024. Profiteer nu!

Deze actie op CameraNU.nl >>

 

Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WR(Professionele) reviewers over de Fujifilm XF 10-24mm

De Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WR is in november 2020 op de markt gekomen. Alle reviews hou ik voor je bij, kom dus zeker nog eens terug!

 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): De Fujifilm XF 10-24mm f/4 R OIS WR is volgens Rod een fijne lens om te gebruiken. De bouwkwaliteit, afwerking en bediening zijn volgens hem absoluut van topklasse. Het constante maximale diafragma van f/4 is handig voor fotografen en videografen die graag met vaste diafragma's werken, ongeacht de zoominstelling. Ook de diafragmaring is een geweldige toevoeging.
  De optische prestaties halen niet datzelfde topniveau. Hij is geweldig op 10mm, maar de zachtere randen op 24mm vindt Rod minder goed. Daarom krijgt hij niet de maximale 5-sterren-status. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De nieuwe versie van de Fujifilm XF 10-24mm is optisch identiek aan de oude, dus je krijgt dezelfde beeldkwaliteit. Hij is opmerkelijk scherp in het midden van het beeld bij f/4 over het gehele brandpuntbereik. Stop naar f/5.6 en ook de randen zijn acceptabel scherp. Lichtafval is praktisch afwezig, evenals chromatische aberraties.
  Ook tonvorming is zeer goed onder controle, zelfs bij 10mm. Dat is een verbluffende prestatie gezien de ultragroothoek brandpuntsafstand. Dat je al bij 24cm kunt scherpstellen komt goed van pas om interessante voorgronden in je beelden te betrekken, wat je vaak doet bij landschaps- en architectuurfotografie. Ook bij close-up straatfoto's komt het van pas.
  De twee belangrijkste redenen om de nieuwe versie aan te schaffen: de weerbestendigheid en de verbeterde optische beeldstabilisatie. Daardoor wordt de veelzijdigheid voor landschaps- en stadsfotografen aanzienlijk vergroot.
  De concurrent van deze lens is natuurlijk Fuji’s eigen XF 8-16mm f/2.8 R LM WR, die nog meer groothoek heeft en ook een sneller maximaal diafragma. Maar de XF 10-24mm is veel beter te bedienen, veel kleiner, veel lichter en veel goedkoper. Bovendien kun je filters op de voorkant zetten, dat kan niet bij de 8-16mm-lens. Ook heeft de 8-16mm geen beeldstabilisatie.
  Autofocus is snel en stil. Mooi zijn de slanke scherpstel- en zoomringen, plus de zeer welkome diafragmaring. De diafragmawaarden zijn nu op de lens zelf toegevoegd, waardoor je op de lens kunt zien wat het diafragma is.
  Kortom: Fujifilm heeft een toch al uitstekende lens nóg beter gemaakt. Prijzenswaardig is dat de prijs niet is verhoogd. Deze lens zal door z’n weerbestendigheid, effectievere OIS en een verbeterde diafragmaring voor veel Fuji-fotografen een betere keuze zijn dan de grotere, zwaardere en duurdere XF 8-16 mm. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Amateurphotographer.co.uk (Michael Topham, full review): De XF 10-24mm f/4 R OIS is een belangrijke lens met welkome nieuwe functies. Wie een duurzame groothoeklens zoekt zal de toevoeging van weerbestendigheid waarderen. Hij past daardoor volgens Michael veel beter bij camera's uit de X-serie, die weerbestendige afdichting hebben, zoals de X-T3 en X-T4. Je kunt hem echt in een stortbui of langere periodes in constante motregen gebruiken zonder erbij na te denken.
  Ook de bijgewerkte diafragmaring met f-stopschaal en de automatische positievergrendeling zijn nuttige toevoegingen, aldus Michael. Dankzij de verbeterde optische stabilisatie schiet je scherpe foto's uit de met langere sluitertijden. In combinatie met de optische beeldstabilisatie in sommige X-camera’s schiet je zelfs met een sluitertijd van een halve seconde nog scherp uit de hand. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De Fujifilm XF 10-24mm f/4 R OIS WR is volgens Angela een geweldige ultragroothoekzoomlens. Hij vormt een uitstekend betaalbaar alternatief voor de Fujifilm XF 8-16mm f/2.8 R LM WR. Hij scoort vooral goed bij de grootste brandpuntsafstanden, maar levert uitstekende resultaten over het hele brandpuntbereik en over het hele diafragma.
  Deze Fuji is een uitstekende lenskeuze voor landschapsfotografie, maar is ook handig voor binnenopnames en zelfs voor straatfotografie.
  De bouwkwaliteit is prachtige, het constante diafragma van f/4 is uitstekend en de directe controle over het diafragma en de weerbestendigheid vallen ook al in de smaak bij Angela. “Als je een Fuji X-fotograaf bent die op zoek is naar een landschapslens, zet deze Fujinon dan bovenaan je lijstje.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Scherp objectief, prachtige bouwkwaliteit. Ik heb de 'mark 1' versie van dit objectief. Ik vind dat het nieuwe objectief ietsjes beter contrast heeft, maar is even scherp als het oude objectief. De bouwkwaliteit is echt goed. De weather sealing en aperture ring zijn twee belangrijke punten voor mij. Perfect objectief voor landschapsfotografie.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Mijn werkpaard! Dit objectief nu een half jaar in bezit en het is echt mijn werkpaard. Ik fotografeer landschap en steden en ik kom eigenlijk altijd uit op en met deze.Ik heb ook de 15-45 en verbaas me over het verschil dat die 5 mm (10 vs 15) maakt, maar het is echt zo...!
  Ze pakt de hoeken goed en de vervormingen zijn minimaal, hoewel ik die soms best een grappig effect vind. De focus is scherp, ook met lange sluitertijd en wat langere afstanden, hoewel je die soms misschien beter met een objectief met meer zoom kan doen.
  Een degelijk objectief, het weegt ook duidelijk wat meer, maar dat geeft ook wel weer de kwaliteit aan.
  Kortom: een aanrader en de moeite waard om in te investeren als je een groothoek zoekt!” Bekijk alle reviews van kopers >>

Bekijk hieronder de uitstekende reviews van voorganger Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS.

 • Klantreview op CameraNU.nl: “Een zeer mooi bruikbaar objectief met een fijn constant F4 diafragma. Focust snel en adequaat. De OIS helpt tot een halve seconde met het schieten van scherpe beelden. De afwerking is top, een metalen constructie met goed passende afwerking.”
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Top groothoek zoomlens voor de Fuji X serie. Veel plezier van deze lens! Zeker een aanrader voor fotografen die architectuur of landschap fotografie willen doen met hun Fuji X camera.”
 • Robzeiglerphoto.com: Als je een ultieme groothoek nodig hebt die een adembenemende hoeveelheid landschap in één beeld kan tonen, dan is er eigenlijk geen lens die de prestaties evenaart van de Fujifilm 10-24mm f/4. “When it comes to size and versatility, there’s little competition at the wide range and I think it’s safe to say the 10-24mm f/4 dominates here.”
 • Photozone.de: Een van de beste lenzen met dit groothoekzoombereik. Hij is zeer scherp in het beeldcentrum en de rand- en hoekscherpte zijn ook nog steeds erg goed. “Lateral chromatic aberrations are also low. (...) In terms of build quality, we are highly impressed. (...) However, even so it is a bit disappointing that they didn't provide weather sealing. (...) If you are still not convinced by now ... the author will keep the lens in his private stock. Consequently ... highly recommended!”
 • Kenrockwell.com: Dit is een bijna perfecte groothoekzoom, aldus Ken: “The Fuji XF 10-24mm f/4 OIS ASPH is optically close to perfect, and is also very well built, making it the world's best APS-C ultrawide zoom even if it didn't have OIS.”
 • Imaging-resource.com: Deze lens presteert erg goed, hij biedt scherpe beelden op iedere brandpuntsafstand, alleen op 24mm iets minder. Het is een veelzijdige lens, dankzij z’n zoombereik in combinatie met OIS-beeldstabilisatie. “If you want to shoot ultra-wide on a Fuji X-mount camera, there's no alternative at this time that offers the same features.”
 • Ephotozine.com: Fujifilm heeft weer een lens met excellente kwaliteit op de markt gebracht. En hij overtreft de verwachtingen van zelfs de meest veeleisende fotograaf. “The sharpness delivered by this lens is outstanding, focusing is quick and precise and the robust build helps to assert that this is a quality piece of equipment.” Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Photographyblog.com: Met deze lens schiet je opmerkelijk scherpe beelden in het beeldcentrum op f/4 over het hele zoombereik. En je hoeft maar iets te diafragmeren om ook in de hoeken goede scherpte te krijgen. Vertekeningen zijn een non-issue bij deze lens. “The close-focus point of 24cm comes in handy when including foreground interest in the image, as you often do in landscape and architectural photography, or for taking close-up street photos. The Fujifilm XF 10-24mm F4 R OIS's auto-focus system is fast and quiet.” Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Nandakusumadi.com: Reis- en wildlife-fotograaf Nanda Kusumadi is een echte Fuji-fotograaf. Ze is eerlijk over de Fujifilm XF 10-24mm: met deze zoomlens heeft ze minder een emotionele band dan met de vermaarde XF-primelenzen, zoals de XF 16mm f/1.4 of de XF 23mm f1.4 (Fuji-fotografen zijn vaak flink emotioneel verknocht aan hun ‘Fuji-gear’, ik ken dat...). Maar, zo schrijft ze in haar review: “Dit is niet per se een slechte zaak. Ik heb hem nog steeds bij me wanneer ik reis, want hij is betrouwbaar bij mooi weer en levert uitstekende beelden op. Als je van landschappen houdt en net een Fujifilm X-systeem hebt gekocht, dan is deze lens een goede optie, ondanks zijn nadelen. Je kunt uitstekende beelden schieten, vooral als je vanaf een statief fotografeert.”

Fujifilm XF 10-24mm op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 10-24mm op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 10-24mm op Kamera-express.nl >>

 

Sterke punten van de Fujifilm XF 10-24mm

 • Minimale scherpstelafstand: 24cm
 • Verbeterde optische beeldstabilisatie
 • Uitstekende prijs/kwaliteits-verhouding
 • Stof- en spatwaterdicht

Fujifilm XF 10-24mm op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 10-24mm op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 10-24mm op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Fujifilm XF 10-24mm f/4.0

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WR (4 minuten – schitterende foto’s vanaf 1:45 minuut). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Fujifilm XF 10-24mm op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF 10-24mm op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF 10-24mm op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-H2Alle Fujifilm-camera’s op een rij

Fujifilm-camera’s behoren tot de topcamera’s van dit moment. Maar welke moet je kiezen? Om je te helpen bij je keuze heb ik alle aps-c-camera’s van Fujifilm voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Fujifilm-lenzen voor je systeemcamera

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Fujifilm aps-c systeemcamera? Ik heb alle Fujifilm-objectieven uit de XF-serie voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Fujifilm-lenzen en mijn roadmap met verwachte Fujifilm-lenzen.

Alle Fujifilm zoomlenzen

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm XF 8-16mmFujifilm XNeeGroothoekzoom199995/100Reviews>
Fujifilm XF 150-600mm f/5.6-8 R LM OIS WRFujifilm XNeeSupertelezoom220095/100Reviews>
Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6Fujifilm XNeeSupertelezoom179593/100Reviews>
Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 RFujifilm XNeeStandaardzoom114993/100Reviews>
Fujifilm XF 18-120mm f/4 LM PZ WRFujifilm XNeeReiszoom99990/100Reviews>
Fujifilm XF 16-80mm f/4.0 R OIS WRFujifilm XNeeStandaardzoom84990/100Reviews>
Fujifilm XF 50-140mm f/2.8Fujifilm XNeeTelezoom142490/100Reviews>
Fujifilm XF 70-300mm f/4-5.6 R LM OIS WRFujifilm XNeeSupertelezoom79990/100Reviews>
Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WRFujifilm XNeeGroothoekzoom99989/100Reviews>
Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0Fujifilm XNeeStandaardzoom59988/100Reviews>
Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8Fujifilm XNeeTelezoom69985/100Reviews>
Fujifilm XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZFujifilm XNeeStandaardzoom19980/100Reviews>
Fujifilm XC 16-50mm f/3.5-5.6 OIS IIFujifilm XNeeStandaardzoom34980/100Reviews>
Fujifilm XC 50-230mm f/4.5-6.7 OIS IIFujifilm XNeeTelezoom38980/100Reviews>
Fujifilm XF 18-135mm f/3.5-5.6Fujifilm XNeeReiszoom79980/100Reviews>

Alle Fujifilm prime-lenzen

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm XF 23mm f/1.4 R LM WRFujifilm XNeeGroothoek94992/100Reviews>
Fujifilm XF 8mm f/3.5 R WRFujifilm XNeeGroothoek89990/100Reviews>
Fujifilm XF 16mm f/1.4 R WRFujifilm XNeeGroothoek86590/100Reviews>
Fujifilm XF 18mm f/1.4 R WRFujifilm XNeeGroothoek99990/100Reviews>
Fujifilm XF 23mm f/1.4 RFujifilm XNeeGroothoek78390/100Reviews>
Fujifilm XF 14mm f/2.8 RFujifilm XNeeGroothoek82589/100Reviews>
Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WRFujifilm XNeeGroothoek37288/100Reviews>
Fujifilm XF 23mm f/2 R WRFujifilm XNeeGroothoek44588/100Reviews>
Fujifilm XF 18mm f/2 RFujifilm XNeeGroothoek49980/100Reviews>
Fujifilm XF 80mm f/2.8 R LM OIS WRFujifilm XNeeMacro129992/100Reviews>
Fujifilm XF 60mm f/2.4 R MacroFujifilm XNeeMacro56985/100Reviews>
Fujifilm XF 30mm f/2.8 R LM WR MacroFujifilm XNeeMacro69985/100Reviews>
Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WRFujifilm XNeePancake44985/100Reviews>
Fujifilm XF 27mm f/2.8Fujifilm XNeePancake39983/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WRFujifilm XNeePortret159995/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 RFujifilm XNeePortret86595/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 WR RFujifilm XNeePortret119995/100Reviews>
Fujifilm XF 90mm f/2 R LM WRFujifilm XNeePortret89992/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/2 R WRFujifilm XNeePortret48989/100Reviews>
Fujifilm XF 33mm f/1.4 R LM WRFujifilm XNeeStandaard79990/100Reviews>
Fujifilm XF 35mm f/2 R WRFujifilm XNeeStandaard39588/100Reviews>
Fujifilm XF 35mm f/1.4 RFujifilm XNeeStandaard48986/100Reviews>
Fujifilm XC 35mm f/2.0Fujifilm XNeeStandaard19980/100Reviews>
Fujifilm XF 200mmFujifilm XNeeSupertele599995/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (14 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy