Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WR | Reviews & Tests

Wat is de beste portretlens voor je Fujifilm GFX middenformaatcamera? De Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WR is een zeer lichtsterk objectief. Dit is de snelste lens met autofocus voor middenformaatcamera’s. De bokeh is daarom uniek: boterzacht en dromerig. "De beeldkwaliteit is in één kort woord: ONGELOOFLIJK!" Alle belangrijke reviews!

Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WR Portretlenzen: schitterende bokeh

Portretlenzen zijn volledig geoptimaliseerd voor het maken van de mooiste foto’s van je medemens. Met uitstekende scherpte, prachtige kleurweergave en een heerlijke bokeh. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WR, die eind februari 2021 op de markt is gekomen.

Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WR

Brandpuntsafstand: 80mm / fullframe equivalent 63mm | Maximaal diafragma: f/1.7 | Lensmount: Fujifilm G | Geschikt voor fullframe: nee | Gewicht: 795gr | Lengte x diameter: 99.2 x 94.7mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 70cm | Vergrotingsfactor: 0.15x | Filtermaat: 77mm | Release datum: eind februari 2021 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs: 2.299 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Fujifilm-lens in het kort

De Fujifilm GF+ 80mm f/1.7 R WR is een schitterende portretlens voor professionele fotografen die met het GFX-systeem van Fujifilm werken. Met een maximaal diafragma van f/1.7 is het de snelste lens met autofocus voor middenformaatcamera’s. De bokeh is daarom uniek: boterzacht en dromerig.

Mooie beeldhoek van 63mm

In fullframe-equivalent heeft deze portretlens een brandpuntafstand van 63mm. Hierdoor is de beeldhoek wat breder dan bij standaard portretlenzen, die meestal een brandpunt van 80mm hebben. De ruimere beeldhoek, het afgeronde 9-blads diafragma, de lichtsterkte van f/1.7 en de uitstekende lensconstructie zorgen voor portretten die eruit springen.

Snel bij weinig licht

De GF 80mm f/1.7 biedt een halve stop verbetering voor de autofocusprestaties van de Fujifilm GFX 100 en GFX 100S. Hierdoor verbetert het autofocussysteem van deze camera’s naar -5.5 EV. En dat betekent: nog sneller scherpstellen bij uitdagend licht.

Gezicht- en oogdetectie AF

De autofocus van deze lens is sowieso snel en precies dankzij de krachtige DC-motor. Zelfs bij open diafragma van f/1.7 is de scherpstelling razendsnel. Voor portretfotografie belangrijk: hij biedt ondersteuning voor gezicht- en oogdetectie AF.

Uitstekende combi met de GFX 100S

Deze portretlens is uiteraard robuust uitgevoerd, met een stof- en spatwaterdichte constructie. Daardoor neem je hem zonder zorgen mee op pad, ook als het weer tegenzit. Dit is dé portretlens voor fotografen die met de nieuwe Fujifilm GFX 100S werken. Een ‘match made in heaven’...

Deze Fujifilm-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Productfotografie

Fujifilm GF 80mm f/1.7 op Cameranu.nl >>

Fujifilm GF 80mm f/1.7 op Cameraland.nl >>

Fujifilm GF 80mm f/1.7 op Kamera-express.nl >>

Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WR Professionele reviewers over de Fujifilm GF 80mm f/1.7

De Fujifilm GF 80mm f/1.7: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Jonasraskphotography.com (fotograaf Jonas Rask): De Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WR is ‘s werelds snelste middenformaatlens ooit gemaakt. Dat is mooi, maar hoe zit het met waar het allemaal om draait bij middenformaatlenzen: de beeldkwaliteit?
  Die is, in de woorden van Jonas, “in één kort woord: ONGELOOFLIJK!” De lens produceert schitterende beelden. Met een indrukwekkende scherpte, zelfs bij open diafragma. Gecombineerd met de 102 megapixel van de Fujifilm GFX 100S “heb je zoveel details, resolutie en helderheid dat je mond ervan open valt!”
  De onscherpe gebieden zijn volgens Jonas buitengewoon vloeiend, met prachtige overgangen van scherp naar onscherp. Een van de beste die Jonas ooit heeft gezien bij een lens “inclusief de machtige Pentax Takumar 105mm f/2.4”.
  Enige ‘minpuntje’ is een klein beetje optische lichtafval: kattenoog-vormige bokeh nabij de randen van het frame. “Ik heb altijd van deze look gehouden bij portretten van het hele lichaam in gebieden met bladeren enz. Dus voor mij is het perfect. Voor sommigen van jullie misschien niet. Dat is serieus het enige minpunt dat ik kan vinden aan deze lens.”
  Daar komt bij dat het formaat van deze middenformaatlens ongelooflijk compact is. Hij past daarmee zeer goed bij de al even compacte GFX 100S. “Het is het nieuwe type GF-lijn.”
  Zoals gebruikelijk heeft Jonas weer een zeer uitgebreide fotogallery op z’n website gezet, met schitterende beelden die hij heeft geschoten met de Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WR, in combinatie met de eveneens nieuwe Fujifilm GFX 100S. Bekijk de volledige review met de prachtige fotogallerie >>
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WR is de snelste lens voor het GFX-systeem van Fujifilm. Maar hij is volgens Mark niet zo goed als de eveneens snelle GF 110mm f/2. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo is de autofocus langzamer en veel luider. Ook chromatische aberraties zijn duidelijk aanwezig. En de brandpuntsafstand ligt tussen de meer klassieke 50mm en 85mm (fullframe-equivalent). Dus Mark beveelt de 110mm aan, ondanks het snellere maximale diafragma van de GF 80mm.
  Vlak toch ook de GF 80mm niet uit. Het snellere diafragma van f/1.7 kan cruciaal zijn voor sommige fotografen, omdat ze daarmee ‘creatief het verschil’ kunnen maken. Dankzij de snelheid in combinatie met het diafragma met 9 lamellen kun je prachtige bokeh-effecten produceren.
  Ook mooi aan deze lens is de kleinste scherpstelafstand: je kunt van liefst 20cm dichterbij fotograferen dan met de GF 110mm. Waardoor hij vrijwel net zo geschikt is voor portretten en het isoleren van kleinere onderwerpen.
  Fotografeer je wijd open, hou dan wel rekening met een klein verlies aan scherpte in het midden en de randen van het beeld. Diafragmeer je een beetje, dan worden de beelden aanzienlijk scherper. Ton- of kussenvorming is vrijwel geen punt, en de lichtafval bij f/1.7 is uitstekend onder controle. Grootste optische probleem zijn chromatische aberraties in beelden met een hoog contrast als je wijd open fotografeert.
  Ander probleem is de autofocus: deze lens heeft niet de snelle lineaire motor aan boord van de GF 110mm. Daardoor is de autofocus zowel trager als ook luider. Daardoor is deze lens niet aan te raden voor video.
  Handmatig scherpstellen is wel weer een genot, vanwege de hulpmiddelen in de camera plus de grote, goed gedempte scherpstelring. En al met al is de GF 80mm f/1.7 R WR volgens Mark een zeer goede toevoeging aan het groeiende assortiment GFX-lenzen. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Imaging-resource.com (Jeremy Gray, field review): De Fujinon GF 80mm f/1.7 is een goede lens. Hij is gestoken scherp, zeer goed gebouwd en je kunt er prachtige foto’s mee maken. Het snelle diafragma zorgt bovendien voor veel flexibiliteit.
  Natuurlijk is hij niet perfect. Zo zijn de hoeken een beetje zacht bij het grootste diafragma, is de lens enigszins vatbaar voor chromatische aberraties en lensflare en is de autofocus redelijk luid en nogal traag. Toch is deze 80mm f/1.7 een geweldige aanvulling op het GFX-systeem.
 • Ephotozine.com (full review): Dit is een fantastische lens, maar tegelijk is hij vrij groot en zwaar, waardoor hij meer geschikt is om in een studio te gebruiken dan om ermee op pad te gaan. Deze Fuji is uitstekend voor portretten, mode, landschappen, architectuur en sociale fotografie. Voor fotografen met een middenformaatcamera van Fuji zal dit een echt werkpaard zijn.
  Het snelle diafragma van f/1.7 opent nieuwe mogelijkheden om met scherptediepte te spelen, dat is zeker een van de grote voordelen van middenformaatcamera’s en hun bijbehorende lenzen. In combinatie met de ongelooflijke ‘boterzachtheid’ van de afbeeldingen is er veel te genieten. Geen lens dus voor algemeen dagelijks gebruik, maar als je hem nodig hebt voor je werk of hobby, is het een ongelooflijke fotografische tool die de kwaliteit levert. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • 5050travelog.com: De Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WR is een flinke investering waar je natuurlijk ook veel voor wilt terugkrijgen. Ben je professioneel fotograaf bent, dan valt deze lens in de categorie van producten waarmee je je kunt onderscheiden van andere fotografen.
  Deze Fuji is stevig gebouwd. Het is natuurlijk een objectief dat zeer geschikt is voor portretfotografie. Maar deze lens kan voor veel meer worden gebruikt, van landschappen tot documentaires of stillevens.
 • Thephoblographer.com: De Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WR is volgens de reviewer een opwindende lens voor Fujifilm GFX-fotografen. De brandpuntsafstand van 63mm (fullframe-equivalent) leent zich goed voor allerlei genres, waaronder straat-, concert-, landschaps-, documentaire- en portretfotografie.
  Het snelle diafragma maakt het ideaal voor fotografie bij weinig licht en portretten. Dat laatste genre zal enorm profiteren van de prachtige bokeh die deze Fuji levert. De afbeeldingen zijn over het algemeen scherp en mooi gekleurd.
  Lensfouten zijn er wel. Zo is de chromatische aberratie bij scènes met een hoog contrast aanwezig. De focussnelheid is behoorlijk goed, aangezien dit een middenformaat lens. De bouwkwaliteit is van topklasse. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Dustinabbott.com (fotograaf Dustin Abbott, full review): De Fujinon GF 80mm f/1.7 WR is volgens Dustin een interessante toevoeging aan de line-up van Fuji GFX-lenzen die langzaam maar gestaag groeit. Het is een interessant alternatief voor een traditionele 50mm-equivalente lens (de GF 63 mm f/2.8 WR). Hij heeft een wat kleinere beeldhoek en ook een kleinere scherptediepte vanwege het grotere maximale diafragma.
  Dit is een veelzijdig brandpunt. Voor portretfotografie kun je met deze lens iets meer van de omgeving opnemen dan met de GF 110m f/2 WR, die een pure portretlens is.
  Dustin is onder de indruk van de kwaliteit van de focus, maar hij is dat nog veel meer van de verbluffende beeldkwaliteit. Zo scherp in de hoeken als de 45mm f/2.8 is hij niet, maar het beeldmidden (het belangrijkste onderdeel voor portretten) is ongelooflijk goed.
  Goedkoop is hij niet, maar middenformaat heb je sowieso niet gekozen om voordelig uit te zijn. Vergelijk je hem met alternatieven zoals die van Hasselblad, dan is het een (relatief) koopje. “Zolang je realistische verwachtingen hebt over wat de focus wel en niet kan, denk ik dat je heel blij zult zijn met deze korte telefoto prime.”

Fujifilm GF 80mm f/1.7 op Cameranu.nl >>

Fujifilm GF 80mm f/1.7 op Cameraland.nl >>

Fujifilm GF 80mm f/1.7 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Fujifilm GF 80mm f/1.7

 • Perfecte portretten: brandpuntafstand van 63mm in fullframe-equivalent
 • Scherpe ogen: ondersteuning voor gezichts- en oogdetectie AF
 • Bokeh: groot diafragma en 9 afgeronde diafragmabladen
 • Zeer lichtsterk: maximaal diafragma van f/1.7
 • Lichtkoning: snelste lens met AF voor middenformaatcamera’s
 • Creatieve beelden: minimale scherpstelafstand van 70cm
 • Handmatige en automatische scherpstelling
 • Robuust en weerbestendig: stof- en spatwaterdichte constructie

Fujifilm GF 80mm f/1.7 op Cameranu.nl >>

Fujifilm GF 80mm f/1.7 op Cameraland.nl >>

Fujifilm GF 80mm f/1.7 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi YouTube-filmpje over de Fujifilm GF 80mm f/1.7

Bekijk een mooi YouTube-filmpje over de Fujifilm GF 80mm f/1.7 door mode- en portetfotograaf Ab Sesay (6 minuten). Schitterende portretfoto’s, wát een bokeh! Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Fujifilm GF 80mm f/1.7 op Cameranu.nl >>

Fujifilm GF 80mm f/1.7 op Cameraland.nl >>

Fujifilm GF 80mm f/1.7 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm GFX 100S middenformaat cameraAlle middenformaatcamera’s voor deze lens

Fujifilm brengt verschillende compacte middenformaatcamera's uit waar deze lens uitstekend bij past. Inmiddels staan er vijf blinkende sterren aan het middenformaat-firmament van Fuji. Benieuwd naar deze camera’s? Ik heb alle reviews voor je op een rij gezet!

Review Fujifilm GFX 50S >>

Review Fujifilm GFX 50S II >>

Review Fujifilm GFX 50R >>

Review Fujifilm GFX 100 II >>

Review Fujifilm GFX 100 >>

Review Fujifilm GFX 100S >>

Review Fujifilm GFX 100S II >>

 

Fujifilm X-H2Alle Fujifilm X-camera’s op een rij

Fujifilm X-camera’s behoren tot de topcamera’s van dit moment. Maar welke moet je kiezen? Om je te helpen bij je keuze heb ik alle aps-c-camera’s van Fujifilm voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle Fuji-lenzen voor je GFX middenformaatcamera

Je hebt een geweldige, uitstekend besproken Fujifilm GFX middenformaatcamera aangeschaft. Welke lenzen zijn dan beschikbaar? Klik hieronder door naar mijn reviews van de geweldige (maar dure) lenzen in de groeiende GF-serie.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm GF 110mm f/2.0Fujifilm GFXNeePortret299996/100Reviews>
Fujifilm GF 250mm f/4.0Fujifilm GFXNeeTele329996/100Reviews>
Fujifilm GF 23mm f/4.0Fujifilm GFXNeeGroothoek279995/100Reviews>
Fujifilm GF 30mm f/5.6 Tilt-ShiftFujifilm GFXNeeGroothoek449995/100Reviews>
Fujifilm GF 500mm f/5.6 R LM OIS WRFujifilm GFXNeeSupertele399995/100Reviews>
Fujifilm GF 55mm f/1.7 R WRFujifilm GFXNeeStandaard259995/100Reviews>
Fujifilm GF 110mm f/5.6 Tilt-Shift MacroFujifilm GFXNeeMacro399995/100Reviews>
Fujifilm GF 20-35mm f/4.0 R WRFujifilm GFXNeeGroothoekzoom279995/100Reviews>
Fujifilm GF 45-100mm f/4.0Fujifilm GFXNeeStandaardzoom239995/100Reviews>
Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WRFujifilm GFXNeePortret229995/100Reviews>
Fujifilm GF 120mm f/4.0Fujifilm GFXNeeMacro289994/100Reviews>
Fujifilm GF 32-64mm f/4.0Fujifilm GFXNeeGroothoekzoom249994/100Reviews>
Fujifilm GF 100-200mm f/5.6Fujifilm GFXNeeTelezoom200090/100Reviews>
Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WRFujifilm GFXNeeGroothoek179990/100Reviews>
Fujifilm GF 45mm f/2.8Fujifilm GFXNeeGroothoek179990/100Reviews>
Fujifilm GF 63mm f/2.8Fujifilm GFXNeeStandaard159990/100Reviews>
Fujifilm GF 50mm f/3.5Fujifilm GFXNeeStandaard104987/100Reviews>
Fujifilm GF 35-70mm f/4.5-5.6 WRFujifilm GFXNeeStandaardzoom99985/100Reviews>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.8/5 Waardering (11 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy