Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WR | Reviews & Tests

Wat is het beste objectief voor je prachtige GFX-middenformaatcamera van Fujifilm? De Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WR is een groothoeklens met superieure beeldkwaliteit en resolutie. “De weergave, de resolutie, de scherpte en het gebrek aan vervorming maken deze lens allemaal tot een ongelooflijke groothoeklens.” Alle belangrijke reviews!

Lichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WR, die eind juli 2020 op de markt is gekomen.

Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WR Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WR

Brandpuntsafstand: 30mm / fullframe equivalent 23.7mm | Maximaal diafragma: f/3.5 | Lensmount: Fujifilm G | Gewicht: 510gr | Lengte x diameter: 99.4 x 84mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 32cm | Vergrotingsfactor: 0.15x | Filtermaat: 58mm | Release datum: eind juli 2020 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 1.799 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Deze Fujifilm-lens in het kort

De Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WR is een prachtige groothoeklens voor het middenformaatsysteem van Fujifilm. Deze compacte en lichte lens is uitermate geschikt voor landschaps- en architectuurfotografie. Met topkwaliteit glas schiet je beelden vol details met een fenomenale scherpte van uiterste rand tot uiterste rand.

Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WREen echte kwaliteitslens

Dit is echt een kwaliteitslens. Lensfouten als vignettering (lichtafval), vervorming en chromatische aberraties zijn bijzonder goed onder controle. Die laatste zie je zelfs niet terug als je recht tegen de zon in fotografeert. De resolutie van de lens is ook absoluut opgewassen tegen de camera met de hoogste resolutie: de Fujifilm GFX 100. Zelfs bij 100% crop zijn de beelden messcherp en helder.

Autofocus: snel en precies

De lens heeft een uitstekende bouwkwaliteit en is uiteraard stof- en spatwaterdicht, dus geschikt voor alle omstandigheden. De autofocus is opvallend snel en precies. Bij middenformaatlenzen is dat zeker niet vanzelfsprekend. Kortom: alweer een toplens van Fuji voor het GFX-systeem!

Deze Fujifilm-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Architectuurfotografie
 • Reportagefotografie

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op CameraNU.nl >>

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op Cameraland.nl >>

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op Kamera-express.nl >>

Fujifilm cashback-actie van CameraNU.nlTot €500 korting voordeel op Fujifilm!

Fujifilm pakt deze winter uit met prachtige cashbackacties. Je claimt geld terug bij aankoop van de X-T3, X-T30, X-T4 en vele lenzen. Op de GFX 50S krijg je €500 korting. Tot en met 17 januari 2021 profiteer je van deze Fujifilm cashbacks. Bekijk ze snel!

Profiteer van deze acties >>

 

Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WRProfessionele reviewers over de Fujifilm GF 30mm f/3.5

De Fujifilm GF 30mm f/3.5: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Dpreview.com (Carey Rose, full review): De Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WR is volgens Carey een welkome aanvulling op het assortiment middenformaat-objectieven van Fuji. De brandpuntsafstand van (omgerekend naar fullframe) 24mm is veelzijdig. Dit is ook een redelijk compact objectief. Redelijk is ook de prijs. Alles bij elkaar is de Fuji GF 30mm een solide objectief voor GFX-fotografen die een groothoeklens zoeken.
  Omdat deze lens bescheiden van formaat en weerbestendig is, is het een mooie groothoek voor reisfotografie. Mooi daarbij is de korte minimale scherpstelafstand. Uiteraard is deze Fuji ook zeer geschikt voor landschaps- en architectuurfotografie. Met open diafragma is deze lens scherp. Diafragmeer je naar f/5.6 dan wordt hij nog scherper. Lichtafval (vignettering) is minimaal en verdwijnt zelfs helemaal bij f/5.6. Ook vervorming is minimaal. Chromatische aberraties zijn zeer goed onder controle.
  Minpunten heeft de lens ook. Zo is het zeker geen bokeh-monster, vanwege het maximale diafragma van f/3.5 in combinatie met de brandpuntsafstand. Toch kun je je onderwerp uitlichten uit de achtergrond. Daarbij moet je wel oppassen voor ‘bokeh-drukte’ in de achtergrond. De zonnestralen van deze lens zijn prima; hierbij kunnen wel overstraling en nevenbeelden storend zijn.
  Kortom: de Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WR is geen perfecte lens, maar in de meeste opzichten is hij wel erg goed. Carey raadt hem dan ook zeker aan, maar geeft hem niet de hoogste onderscheiding (Gold Award). Eindoordeel: Silver Award met een score van 84%.
 • Jonasraskphotography.com (fotograaf Jonas Rask, preview): Volgens Jonas – zelf een Fuji-X-fotograaf en reviewer – heeft Fujifilm wederom een schitterende lens uitgebracht. Een mooie lens is het niet, eerder een lelijke. “Maar wat maakt het uit als je de geweldige resultaten uit deze lens ziet komen.”
  De beeldkwaliteit is volgens Jonas fantastisch. “De weergave, de resolutie, de scherpte en het gebrek aan vervorming maken deze lens allemaal tot een ongelooflijke groothoeklens.”
  Combineer je hem met de verbluffende resolutie van het GFX-systeem, vooral van de GFX100, dan heb je met de Fujifilm GF 30mm f/3.5 volgens Jonas een zeer veelzijdige lens tot je beschikking. De beelden die hij produceert kun je fors bijsnijden om ongelooflijke resultaten te bereiken. Het is dus eigenlijk een ‘virtuele zoomlens’.
  Jonas heeft een hele serie schitterende foto’s geschoten met de Fujifilm GF 30mm. Als je geïnteresseerd bent in deze lens, zou ik ze zeker bekijken. Bekijk het hele review met fotogallery >>
 • Photographyblog.com (Tim Coleman, full review): De Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WR is een lens die het op alle vlakken goed doet. Hij is sterk, weerbestendig, lichtgewicht en compact. De focusring en de geklikte diafragmaring werken heel intuïtief. Ook is hij goed responsief op het GFX-systeem van Fuji. Hij start snel op, de sluiterrespons is rap, evenals de autofocus. Om te gebruiken is het een droomlens.
  Ook op het gebied van beeldkwaliteit is het genieten geblazen. Met deze lens komen de voordelen van het grote middenformaat goed naar voren. Hij biedt je scherpe details over het hele beeldgebied. Met diafragma-instellingen van f/3.5 tot f/14 zijn de resultaten bijzonder scherp.
  Ook lensfouten als chromatische aberraties, lichtafval en vervorming zijn goed onder controle. Wel scoort hij een stuk minder op overstraling als een sterke lichtbron in beeld is. De bokeh is goed zonder echt mooi te zijn.
  Al met al komt de Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WR met zijn 24mm brandpuntsafstand (fullframe) vooral landschapsfotografen en filmmakers goed van pas. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): De Fujinon GF 30mm f/3.5 vult volgens Rod een gat in het Fujifilm middenformaat lenzenassortiment. En dit is een populaire groothoek: in fullframe-equivalent 24mm. Jammer dat Fujifilm niet voor het snellere diafragma f/2.8 heeft gekozen, maar anderzijds houdt dit het gewicht en de kosten relatief laag. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Voor mij de ideale straatfotografie lens met equivalent van 24mm kleinbeeld. Een redelijk compacte lens voor middenformaat. Compactheid is voor straatfotografie een belangrijke eigenschap. De scherpstelsnelheid is ook vrij goed. Toch gebruik ik hem liever met een vaste afstandinstelling, omdat ik hem al lopend hanteer. Bij tegemoetkomende personen dichtbij is de snelheid van de AF net niet snel genoeg. Dat mag trouwens voor middenformaat niet verbazen. Voor algemeen werk zal zijn focussnelheid zeker voldoen. En de toepassingingsmogelijkheden voor deze lens zijn buiten de straatfotografie legio. Zoals b.v. architectuur en landschap. Ik ben blij met deze aanvulling op mijn GF lenzen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Fujifumors.com (hands on): “The lens is another winner, and can easily keep up with the 100 megapixel of the Fujinon GFX100.”

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op CameraNU.nl >>

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op Cameraland.nl >>

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Fujifilm GF 30mm f/3.5

 • Groothoek-objectief voor Fujifilm G-mount
 • Prachtig voor landschappen & architectuur: 23.7mm fullframe equivalent
 • Topkwaliteit: 13 lenselementen in 10 groepen (2 aspherisch en 2 ED elementen)
 • Zachte bokeh: 9 afgeronde diafragmabladen
 • Mooie close-ups: minimale scherpstelafstand: 32 cm
 • Vergrotingsfactor: 0.15x
 • Licht en compact voor een middenformaat-prime

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op CameraNU.nl >>

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op Cameraland.nl >>

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Fujifilm GF 30mm f/3.5

Bekijk een mooie YouTube-review van de Fujifilm GF 30mm f/3.5 door de Belgische Fujifilm X-fotograaf Pieter D'Hoop (5 minuten). Smullen van sublieme en sfeervolle food-fotografie! Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op CameraNU.nl >>

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op Cameraland.nl >>

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm GFX 50S middenformaat cameraDé camera’s voor deze lens: Fujifilm GFX 50S, GFX 50R en GFX 100

De Fujifilm GFX 50S, GFX 50R en GFX 100 zijn uiteraard de camera’s waarvoor deze lens gemaakt is. Drie blinkende sterren aan het middenformaat-firmament. Benieuwd naar deze camera’s? Ik heb alle reviews voor je op een rij gezet!

Review Fujifilm GFX 50S >>

Review Fujifilm GFX 50R >>

Review Fujifilm GFX 100 >>

 

Alle Fuji-lenzen voor je GFX middenformaatcamera

Je hebt een geweldige, uitstekend besproken Fujifilm GFX middenformaatcamera aangeschaft. Welke lenzen zijn dan beschikbaar? Klik hieronder door naar mijn reviews van de geweldige (maar dure) lenzen in de groeiende GF-serie.

Fujifilm lenzen GF-middenformaatSoort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm GF 32-64mm f/4.0Groothoekzoom€ 2,49994/100Reviews >>
Fujifilm GF 45-100mm f/4.0Standaardzoom€ 2,39995/100Reviews >>
Fujifilm GF 100-200mm f/5.6Telezoom€ 2,00090/100Reviews >>
Fujifilm GF 23mm f/4.0Groothoek€ 2,79995/100Reviews >>
Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WRGroothoek€ 1,79990/100Reviews >>
Fujifilm GF 45mm f/2.8Groothoek€ 1,79990/100Reviews >>
Fujifilm GF 63mm f/2.8Standaard€ 1,59990/100Reviews >>
Fujifilm GF 50mm f/3.5Standaard€ 1,04987/100Reviews >>
Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WRStandaard??????Verwacht in 2021
Fujifilm GF 110mm f/2.0Portret€ 2,99996/100Reviews >>
Fujifilm GF 120mm f/4.0Macro€ 2,89994/100Reviews >>
Fujifilm GF 250mm f/4.0Tele€ 3,29996/100Reviews >>

 

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende lens of camera kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige lens of camera, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (4 beoordelingen)