Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WR | Reviews & Tests

Wat is het beste objectief voor je prachtige GFX-middenformaatcamera van Fujifilm? De Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WR is een groothoeklens met superieure beeldkwaliteit en resolutie. “De weergave, de resolutie, de scherpte en het gebrek aan vervorming maken deze lens allemaal tot een ongelooflijke groothoeklens.” Alle belangrijke reviews!

Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WRLichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WR, die eind juli 2020 op de markt is gekomen.

Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WR

Brandpuntsafstand: 30mm / fullframe equivalent 23.7mm | Maximaal diafragma: f/3.5 | Lensmount: Fujifilm G | Gewicht: 510gr | Lengte x diameter: 99.4 x 84mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 32cm | Vergrotingsfactor: 0.15x | Filtermaat: 58mm | Release datum: eind juli 2020 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 1.799 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WR Deze Fujifilm-lens in het kort

De Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WR is een prachtige groothoeklens voor het middenformaatsysteem van Fujifilm. Deze compacte en lichte lens is uitermate geschikt voor landschaps- en architectuurfotografie. Met topkwaliteit glas schiet je beelden vol details met een fenomenale scherpte van uiterste rand tot uiterste rand.

Een echte kwaliteitslens

Dit is echt een kwaliteitslens. Lensfouten als vignettering (lichtafval), vervorming en chromatische aberraties zijn bijzonder goed onder controle. Die laatste zie je zelfs niet terug als je recht tegen de zon in fotografeert. De resolutie van de lens is ook absoluut opgewassen tegen de camera met de hoogste resolutie: de Fujifilm GFX 100. Zelfs bij 100% crop zijn de beelden messcherp en helder.

Autofocus: snel en precies

De lens heeft een uitstekende bouwkwaliteit en is uiteraard stof- en spatwaterdicht, dus geschikt voor alle omstandigheden. De autofocus is opvallend snel en precies. Bij middenformaatlenzen is dat zeker niet vanzelfsprekend. Kortom: alweer een toplens van Fuji voor het GFX-systeem!

Deze Fujifilm-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Architectuurfotografie
 • Reportagefotografie

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op CameraNU.nl >>

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op Cameraland.nl >>

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op Kamera-express.nl >>

Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WRProfessionele reviewers over de Fujifilm GF 30mm f/3.5

De Fujifilm GF 30mm f/3.5: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Dpreview.com (Carey Rose, full review): De Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WR is volgens Carey een welkome aanvulling op het assortiment middenformaat-objectieven van Fuji. De brandpuntsafstand van (omgerekend naar fullframe) 24mm is veelzijdig. Dit is ook een redelijk compact objectief. Redelijk is ook de prijs. Alles bij elkaar is de Fuji GF 30mm een solide objectief voor GFX-fotografen die een groothoeklens zoeken.
  Omdat deze lens bescheiden van formaat en weerbestendig is, is het een mooie groothoek voor reisfotografie. Mooi daarbij is de korte minimale scherpstelafstand. Uiteraard is deze Fuji ook zeer geschikt voor landschaps- en architectuurfotografie. Met open diafragma is deze lens scherp. Diafragmeer je naar f/5.6 dan wordt hij nog scherper. Lichtafval (vignettering) is minimaal en verdwijnt zelfs helemaal bij f/5.6. Ook vervorming is minimaal. Chromatische aberraties zijn zeer goed onder controle.
  Minpunten heeft de lens ook. Zo is het zeker geen bokeh-monster, vanwege het maximale diafragma van f/3.5 in combinatie met de brandpuntsafstand. Toch kun je je onderwerp uitlichten uit de achtergrond. Daarbij moet je wel oppassen voor ‘bokeh-drukte’ in de achtergrond. De zonnestralen van deze lens zijn prima; hierbij kunnen wel overstraling en nevenbeelden storend zijn.
  Kortom: de Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WR is geen perfecte lens, maar in de meeste opzichten is hij wel erg goed. Carey raadt hem dan ook zeker aan, maar geeft hem niet de hoogste onderscheiding (Gold Award). Eindoordeel: Silver Award met een score van 84%.
 • Jonasraskphotography.com (fotograaf Jonas Rask, preview): Volgens Jonas – zelf een Fuji-X-fotograaf en reviewer – heeft Fujifilm wederom een schitterende lens uitgebracht. Een mooie lens is het niet, eerder een lelijke. “Maar wat maakt het uit als je de geweldige resultaten uit deze lens ziet komen.”
  De beeldkwaliteit is volgens Jonas fantastisch. “De weergave, de resolutie, de scherpte en het gebrek aan vervorming maken deze lens allemaal tot een ongelooflijke groothoeklens.”
  Combineer je hem met de verbluffende resolutie van het GFX-systeem, vooral van de GFX100, dan heb je met de Fujifilm GF 30mm f/3.5 volgens Jonas een zeer veelzijdige lens tot je beschikking. De beelden die hij produceert kun je fors bijsnijden om ongelooflijke resultaten te bereiken. Het is dus eigenlijk een ‘virtuele zoomlens’.
  Jonas heeft een hele serie schitterende foto’s geschoten met de Fujifilm GF 30mm. Als je geïnteresseerd bent in deze lens, zou ik ze zeker bekijken. Bekijk het hele review met fotogallery >>
 • Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WRPhotographyblog.com (Tim Coleman, full review): De Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WR is een lens die het op alle vlakken goed doet. Hij is sterk, weerbestendig, lichtgewicht en compact. De focusring en de geklikte diafragmaring werken heel intuïtief. Ook is hij goed responsief op het GFX-systeem van Fuji. Hij start snel op, de sluiterrespons is rap, evenals de autofocus. Om te gebruiken is het een droomlens.
  Ook op het gebied van beeldkwaliteit is het genieten geblazen. Met deze lens komen de voordelen van het grote middenformaat goed naar voren. Hij biedt je scherpe details over het hele beeldgebied. Met diafragma-instellingen van f/3.5 tot f/14 zijn de resultaten bijzonder scherp.
  Ook lensfouten als chromatische aberraties, lichtafval en vervorming zijn goed onder controle. Wel scoort hij een stuk minder op overstraling als een sterke lichtbron in beeld is. De bokeh is goed zonder echt mooi te zijn.
  Al met al komt de Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WR met zijn 24mm brandpuntsafstand (fullframe) vooral landschapsfotografen en filmmakers goed van pas. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): De Fujinon GF 30mm f/3.5 vult volgens Rod een gat in het Fujifilm middenformaat lenzenassortiment. En dit is een populaire groothoek: in fullframe-equivalent 24mm. Jammer dat Fujifilm niet voor het snellere diafragma f/2.8 heeft gekozen, maar anderzijds houdt dit het gewicht en de kosten relatief laag. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Photoreview.com.au (full review): Op de Fujifilm GFX 50R leverde dit objectief uitstekende prestaties. De resolutie in het beeldmidden van JPEG-opnames overtroffen de verwachtingen voor de sensorresolutie van de GFX 50R. De beeldranden lagen daar niet ver op achter. Hoogste resolutie krijg je bij f/5.6, vanaf f/10 begint diffractie te werken.
  Laterale chromatische aberratie is verwaarloosbaar, datzelfde geldt voor lichtafval en vervorming. Overstraling is waarschijnlijk het belangrijkste probleem met deze lens, maar dit speelt alleen met fel tegenlicht en bij grote diafragma’s.
  De autofocussnelheid is goed, en de AF-nauwkeurigheid is eersteklas. De autofocus is ook erg stil, en vertoont geen focus breathing.
  De minimale scherpstelling van 32cm maakt hem niet speciaal geschikt voor close-ups, tenzij je onderwerp groot genoeg is of je wat achtergrond bij het onderwerp wilt meenemen. De bokeh is vrij vloeiend bij f/3.5. Heldere hooglichten behouden hun ronde vorm en er zijn weinig contouren te zien. Diafragmeer je voorbij f/7.1 dan krijgen de bollen hardere randen. Eindoordeel: het cijfer 8.8.
 • Thephoblographer.com (full review): De Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WR is een lens waar Fujifilm trots op kan zijn. De firma heeft een lens gemaakt die de meeste fotografen die op zoek zijn naar ‘klinisch resultaten’ zal bevallen. Maar je stapt niet in het Fuji eco-systeem voor klinische perfectie. Je stapt erin omdat het karakter heeft.
  Deze lens vertrouwt daarvoor volgens de reviewer te veel op de filmsimulaties. Hij heeft zeer veel GF-lenzen en lenzen uit de X-serie getest. De manier waarop de X-serie afbeeldingen weergeeft, heeft hem er altijd naar toe getrokken. Datzelfde geldt voor de compacte vorm.
  Maar met het GF-systeem ontbreekt voor hem die specifieke magie. Daarom krijgt deze verder perfecte lens niet de hoogste score. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Voor mij de ideale straatfotografie lens met equivalent van 24mm kleinbeeld. Een redelijk compacte lens voor middenformaat. Compactheid is voor straatfotografie een belangrijke eigenschap. De scherpstelsnelheid is ook vrij goed. Toch gebruik ik hem liever met een vaste afstandinstelling, omdat ik hem al lopend hanteer. Bij tegemoetkomende personen dichtbij is de snelheid van de AF net niet snel genoeg. Dat mag trouwens voor middenformaat niet verbazen. Voor algemeen werk zal zijn focussnelheid zeker voldoen. En de toepassingingsmogelijkheden voor deze lens zijn buiten de straatfotografie legio. Zoals b.v. architectuur en landschap. Ik ben blij met deze aanvulling op mijn GF lenzen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Fujifumors.com (hands on): “The lens is another winner, and can easily keep up with the 100 megapixel of the Fujinon GFX100.”

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op CameraNU.nl >>

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op Cameraland.nl >>

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Fujifilm GF 30mm f/3.5

 • Groothoek-objectief voor Fujifilm G-mount
 • Prachtig voor landschappen & architectuur: 23.7mm fullframe equivalent
 • Topkwaliteit: 13 lenselementen in 10 groepen (2 aspherisch en 2 ED elementen)
 • Zachte bokeh: 9 afgeronde diafragmabladen
 • Mooie close-ups: minimale scherpstelafstand: 32 cm
 • Vergrotingsfactor: 0.15x
 • Licht en compact voor een middenformaat-prime

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op CameraNU.nl >>

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op Cameraland.nl >>

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Fujifilm GF 30mm f/3.5

Bekijk een mooie YouTube-review van de Fujifilm GF 30mm f/3.5 door de Belgische Fujifilm X-fotograaf Pieter D'Hoop (5 minuten). Smullen van sublieme en sfeervolle food-fotografie! Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op CameraNU.nl >>

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op Cameraland.nl >>

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op Kamera-express.nl >>

 

DPReview TV over de Fujifilm GF 30mm f/3.5

Bekijk een mooie YouTube-review van de Fujifilm GF 30mm f/3.5 door DPReview TV (7:20 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op CameraNU.nl >>

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op Cameraland.nl >>

Fujifilm GF 30mm f/3.5 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm GFX 100S middenformaat cameraAlle middenformaatcamera’s voor deze lens

Fujifilm brengt verschillende compacte middenformaatcamera's uit waar deze lens uitstekend bij past. Inmiddels staan er vijf blinkende sterren aan het middenformaat-firmament van Fuji. Benieuwd naar deze camera’s? Ik heb alle reviews voor je op een rij gezet!

Review Fujifilm GFX 50S >>

Review Fujifilm GFX 50S II >>

Review Fujifilm GFX 50R >>

Review Fujifilm GFX 100 II >>

Review Fujifilm GFX 100 >>

Review Fujifilm GFX 100S >>

 

Fujifilm X-H2Alle Fujifilm-camera’s op een rij

Fujifilm-camera’s behoren tot de topcamera’s van dit moment. Maar welke moet je kiezen? Om je te helpen bij je keuze heb ik alle aps-c-camera’s van Fujifilm voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle Fuji-lenzen voor je GFX middenformaatcamera

Je hebt een geweldige, uitstekend besproken Fujifilm GFX middenformaatcamera aangeschaft. Welke lenzen zijn dan beschikbaar? Klik hieronder door naar mijn reviews van de geweldige (maar dure) lenzen in de groeiende GF-serie.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm GF 110mm f/2.0Fujifilm GFXNeePortret299996/100Reviews>
Fujifilm GF 250mm f/4.0Fujifilm GFXNeeTele329996/100Reviews>
Fujifilm GF 23mm f/4.0Fujifilm GFXNeeGroothoek279995/100Reviews>
Fujifilm GF 30mm f/5.6 Tilt-ShiftFujifilm GFXNeeGroothoek449995/100Reviews>
Fujifilm GF 55mm f/1.7 R WRFujifilm GFXNeeStandaard259995/100Reviews>
Fujifilm GF 110mm f/5.6 Tilt-Shift MacroFujifilm GFXNeeMacro399995/100Reviews>
Fujifilm GF 20-35mm f/4.0 R WRFujifilm GFXNeeGroothoekzoom279995/100Reviews>
Fujifilm GF 45-100mm f/4.0Fujifilm GFXNeeStandaardzoom239995/100Reviews>
Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WRFujifilm GFXNeePortret229995/100Reviews>
Fujifilm GF 120mm f/4.0Fujifilm GFXNeeMacro289994/100Reviews>
Fujifilm GF 32-64mm f/4.0Fujifilm GFXNeeGroothoekzoom249994/100Reviews>
Fujifilm GF 100-200mm f/5.6Fujifilm GFXNeeTelezoom200090/100Reviews>
Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WRFujifilm GFXNeeGroothoek179990/100Reviews>
Fujifilm GF 45mm f/2.8Fujifilm GFXNeeGroothoek179990/100Reviews>
Fujifilm GF 63mm f/2.8Fujifilm GFXNeeStandaard159990/100Reviews>
Fujifilm GF 50mm f/3.5Fujifilm GFXNeeStandaard104987/100Reviews>
Fujifilm GF 35-70mm f/4.5-5.6 WRFujifilm GFXNeeStandaardzoom99985/100Reviews>
Fujifilm GF 55mm f/1.7 (2023)Fujifilm GFXNee
Fujifilm GF Tilt / Shift-lens (2023)Fujifilm GFXNee

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy