Fujifilm GF 20-35mm f/4.0 R WR | Reviews & Tests

De Fujifilm GF 20-35mm f/4.0 R WR is een prachtige ultragroothoekzoomlens voor je Fujifilm middenformaatcamera. De lens is ideaal voor landschaps-, architectuur- en interieurfotografie. Vanwege z’n compacte formaat is hij ook uitstekend inzetbaar voor reisfotografie. “Met deze lens kun je ongelooflijke landschapsbeelden schieten.” Alle belangrijke reviews!

Fujifilm GF 20-35mm f/4.0 R WRGroothoekzoomlenzen: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoekzoomlens. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Fujifilm GF 20-35mm f/4.0 R WR, die eind september 2022 op de markt is gekomen.

Fujifilm GF 20-35mm f/4.0 R WR

Brandpuntsafstand: 20-35mm / fullframe-equivalent: 16-28mm | Maximaal diafragma: f/4.0 | Lensmount: Fujifilm G | Geschikt voor fullframe: nee | Gewicht: 725gr | Lengte x diameter: 72 x 89mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 35cm | Vergrotingsfactor: 0.14x | Filtermaat: 82mm | Release datum: eind september 2022 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs: 2.799 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Fujifilm GF 20-35mm op CameraNU.nl >>

Fujifilm GF 20-35mm op Cameraland.nl >>

Fujifilm GF 20-35mm op Kamera-express.nl >>

Fujifilm GF 20-35mm f/4.0 R WRDeze Fujifilm-lens in het kort

Fujifilm bouwt niet alleen aan z’n populaire aps c-camera line-up, maar zet ook vol in op z’n compacte middenformaatcamera’s en lenzen. Dat Fujifilm z’n middenformaten serieus neemt blijkt wel uit de Fujifilm GF 20-35mm f/4.0 R WR, een belangrijke lens voor landschaps-, interieur- en architectuurfotografen.

Ook voor reisfotografie

Deze prachtige ultragroothoekzoom heeft een bereik van 16-28mm in fullframe-termen. Doordat hij zo lekker compact en relatief lichtgewicht is, is deze lens ook goed inzetbaar voor reisfotografen die op zoek zijn naar de maximale beeldkwaliteit. Mooi is ook z’n maximale diafragma van f/4.0 over het gehele zoombereik, waardoor het een lichtsterke lens is.

Fujifilm GF 20-35mm f/4.0 R WRUltieme scherpte

Dit is een lens voor professionals en zeer serieuze amateurfotografen. Dat blijkt wel uit het geavanceerde optische ontwerp, waarin 3 asferische elementen met 1 asferisch ED-element en 3 ED-elementen gecombineerd worden. Hiermee worden lensfouten als chromatische aberraties tot een minimum beperkt. En het lensontwerp draagt bij aan de ultieme scherpte, helderheid en kleurnauwkeurigheid van deze toplens.

Snelle AF, creatieve close-ups

De autofocus van deze ultragroothoekzoom is snel, stil en nauwkeurig. Dit dankzij het interne scherpstelmechanisme dat gebruikmaakt van een lineaire AF-motor. Scherpstellen gaat overigens al vanaf 35 centimeter, waardoor je met deze lens ook prachtige, creatieve close-ups kunt maken met een vergroting van 0.14x. Het 9-bladige diafragma zorgt voor fraaie bokeh-effecten in de onscherpe delen van je foto’s.

Fujifilm GF 20-35mm f/4.0 R WRWeerbestendige bouw

De Fujifilm GF 20-35mm f/4.0 R WR is voorzien van een handmatige diafragmaring. En deze ultragroothoekzoom is uitstekend gebouwd. Zo is het voorste lenselement voorzien van een hydrofobe fluorcoating dat vocht afstoot. De lens is weerbestendig, waardoor je er ook onder gure omstandigheden mee op pad kunt.

Deze Fujifilm-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Reisfotografie

Fujifilm GF 20-35mm op CameraNU.nl >>

Fujifilm GF 20-35mm op Cameraland.nl >>

Fujifilm GF 20-35mm op Kamera-express.nl >>

Fujifilm cashback-actie van CameraNU.nlTot €400 cashback op de Fujifilm X-serie!

Ontvang tot wel €400 cashback op Fujifilm X-serie camera's en objectieven tijdens deze Fujifilm X Cashback promotie. Je profiteert van deze actie tot en met 30 juni 2024. Sla snel je slag!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm cashback-actie van CameraNU.nlTot €1600 cashback op de Fujifilm GFX-serie!

Ontvang tot wel €1600 cashback op Fujifilm GFX-serie camera's en objectieven tijdens deze Fujifilm GFX Cashback promotie. Je profiteert van deze actie tot en met 30 juni 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm GF 20-35mm f/4.0 R WRProfessionele reviewers over de Fujifilm GF 20-35mm f/4.0

De Fujifilm GF 20-35mm f/4.0: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De GF 20-35mm f/4 R WR is volgens Makr een uitstekende ultragroothoekzoomlens voor Fujifilms volwassen wordende middenformaatsysteem. De lens combineert veelzijdigheid met kwaliteit en “verdient daarom een plaatsje in de cameratas van elke GFX-fotograaf”.
  De beelden die je met de GF 20-35mm schiet zijn vlijmscherp over het hele zoom- en diafragmabereik. Lensfouten zijn er bijna niet: vrijwel geen chromatische aberraties en verwaarloosbare vervorming. De bokeh is fraai, ondanks dat het een groothoeklens is en ‘slechts’ een maximaal diafragma van f/4 heeft.
  Het enige optische probleem is de vignettering bij wijd open diafragma's, hoewel het gemakkelijk te verwijderen is bij de nabewerking. Diafragmeren lost dit probleem ook op.
  De autofocus is snel en stil, de bouwkwaliteit is uitstekend zoals bij vrijwel alle Fuji-lenzen. De traditionele diafragmaring vindt Mark zeer welkom. “Handmatig scherpstellen is een waar genoegen dankzij de goed gedempte scherpstelring en de ingebouwde scherpstelhulpmiddelen.”
  Ben je een lenzenarsenaal aan het opbouwen: de GF 20-35mm is volgens Mark een geweldige partner voor de Fujifilm GF 32-64mm f/4 R LM WR standaardzoom. Beide lenzen samen bestrijken een effectief brandpuntbereik van 16-51mm in fullframe-termen. Kortom: deze middenformaat ultragroothoekzoomlens is de forse investering zeker waard, aldus Mark. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): “Dit is zo'n opwindend objectief dat het ons verleidt tot middenformaat,” schrijf John in zijn review. Maar heeft middenformaat wel een voordeel ten opzichte van fullframe? Dat voordeel is er volgens John wel, maar aan de andere kant zijn fullframe camera's op dit moment zo goed.
  Toch verleidt Fujifilm de reviewer niet alleen met de hoge resolutie en voortreffelijke weergave van zijn middenformaatsysteem, maar ook met een kleinere scherptediepte, vloeiende bokeh en heerlijke bediening. Zelfs het prijskaartje, hoewel niet laag, is vergelijkbaar of zelfs vriendelijker dan dat van sommige fullframe concurrenten. Het GFX-systeem is dan wel vrij zwaar en omvangrijk, maar dat geldt ook voor sommige fullframe camera's.
  En dan deze lens: die is geweldig, ook al stelt hij volgens John niet zo nauwkeurig scherp als hij had gewild. “Deze lens heeft zeer fijne eigenschappen en levert geweldige beelden op.” En al is deze lens niet voor iedereen geschikt vanwege het gewicht, de omvang of de enorme bestandsgroottes, voor wie op zoek is naar de ultieme beeldkwaliteit zal het prijskaartje geen bezwaar zijn. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Thephoblographer.com (Brittany Smith, full review): De Fujifilm GF 20-35mm f/4 WR is een ‘prachtige en veelzijdige’ lens, zo kopt de reviewer. Hij is lichtgewicht en compact en een uitstekende keuze voor architectuur, landschap, stadsgezichten, reizen, fotojournalistiek en straatfotografie.
  Deze GF-lens is uitstekend weerbestendig, aldus Brittany, waardoor je hem makkelijk kunt gebruiken onder moeilijk weersomstandigheden. De autofocus is meestal nauwkeurig, maar niet altijd snel. Sneller schakel je over naar handmatige scherpstelling als je je onderwerp van de achtergrond wilt isoleren. “Hoe dichter je bij een onderwerp komt, hoe langzamer het scherpstelt. Hij is ook wat lethargisch in situaties met tegenlicht.”
  Afbeeldingen zijn robuust met prachtige kleuren, veel scherpte en overvloedige bokeh wanneer je dat wilt. Je hoeft slechts minimaal te bewerken voor prachtige resultaten. Wel is er wat tonvormige vervorming bij 20mm, maar dit is gemakkelijk te corrigeren. “Alle andere onvolkomenheden zijn subtiel en gemakkelijk te verhelpen als je ze niet leuk vindt.” Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Benosaradzic.com (architectfotograaf Beno Saradzic, full review): Volgens Beno is de Fujinon GF 20-35mm een echte winnaar. “Hij zal altijd in mijn tas zitten, waar ik ook ga of sta. Voor een betaalde opdracht of voor een persoonlijke shoot. Het brandpuntbereik is buitengewoon handig, ideaal voor ultrabrede beelden.” Ook de prijs is goed. En hij is lekker compact en licht.
  Tel daar de weerbestendigheid bij op en je hebt een ideale lens voor op reis, zelfs in extreme omstandigheden. “Omdat het een ultragroothoeklens is, is hij fantastisch voor het fotograferen van architectuur en krappe binnenruimtes.” Scherpstellen gaat daarbij snel en zal in de meeste gevallen het doel niet missen.
  Deze GF-lens is heel eenvoudig te gebruiken en de plaatsing van de focus-/zoom-/diafragmaringen is intuïtief. Het belangrijkste volgens Beno is echter dat deze GF 20-35mm “absurd scherpe, maar aangenaam ogende beelden produceert die in de bewerking niet veel verbeterd hoeven te worden. Dit soort lens zal je belonen met creatief denken, het zal je ertoe aanzetten om te experimenteren met de manier waarop je je onderwerpen kiest en kadert.”
  De kleuren die je met deze lens tevoorschijn tovert, zijn levendig en levendig, schrijft Beno. “Toongradaties worden vloeiend weergegeven en zijn perfect gecontroleerd. Alle foto's die ik de afgelopen twee weken heb gemaakt, spatten uit het scherm naar voren met compromisloze details en met alle glorie van een grootformaat sensor van mijn Fujifilm GFX 100.”
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): Dustin is niet altijd even zwaar onder de indruk van de GF-lenzen als hij is van de GFX-sensoren. “Maar de Fujinon GF 20-35mm f/4 WR is het soort lens waarin veel GFX-fotografen geïnteresseerd zouden moeten zijn. Landschapswerk is naast portretfotografie een toptoepassing voor een middenformaatcamera. Deze lens kun je voor beide genres inzetten. Met deze lens kun je ongelooflijke landschapsbeelden schieten.”
  De lijst met optische tekortkomingen is kort, en ook de autofocus kon Dustins goedkeuring krijgen. “Zolang je niet verwacht dat het zelfs maar matige actie bijhoudt. Dat is gewoon nog geen deel van de sterke punten van dit formaat, hoewel dat ooit misschien wel zal gebeuren.”
  Dit is dus kortom een competente groothoekzoomlens voor je GFX-camera. Exorbitant duur is hij ook niet. “Je kunt met deze lens een aantal ongelooflijke beelden maken en ik zie geen reden waarom de GF 20-35mm F4 geen hoofdbestanddeel zou worden in veel middenformaat kits van Fujifilm.”
 • 5050travelog.com (full review): Met de GF 20-35mm f/4 R WR slaat Fujifilm volgens de reviewer een homerun. “Het voelt als een eenvoudige lens waarbij niets het maken van geweldige foto's in de weg staat.”
  Voor landschapslenzen is het een draagbare en kleine lens voor een middenformaat. Hij is ook weerbestendig en kan de elementen aan in uitdagende opnameomstandigheden. Ook voor architectuur- of interieurfotograaf is het een nuttige lens.
  En is het een dure lens? De prijs ligt hoog, maar vergelijk het met gelijkwaardige fullframe opties van het hoogste niveau: die hebben ook een dergelijke prijs.
 • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Fujifilm GF 20-35mm f/4 R WR is volgens Jan Paul een fraaie aanvulling van de objectievenlijn van Fujifilm. “Met deze zoom krijg je als middenformaatfotograaf eindelijk de beschikking over een extreme groothoek en dan ook nog in de vorm van een zoom. Het objectief is degelijk gebouwd en de prijs is heel redelijk voor een middenformaat objectief.”
 • Klantreview op internet: “Dit is een geweldige lens voor het GFX-systeem. De kleur, het contrast en de scherpte zijn uitzonderlijk. Zet deze lens op de GFX 100s en de hoeveelheid detail die je kunt krijgen is onwerkelijk. Iedereen maakt zich zorgen over de hoeken van groothoeklenzen – maar de hoeken zijn echt geweldig met deze lens.
  Wat ergonomie betreft, is de lens goed gebouwd, relatief licht van gewicht en gemakkelijk te gebruiken. Je kunt de hele dag met deze lens rondlopen en prachtige foto's maken. Ik heb landschaps- en architectuurfoto's gemaakt met deze lens en de beelden hebben mijn verwachtingen overtroffen.”
 • Dustin Abbott (video-review): In een korte en bondige video-review op YouTube zoomt Dustin in op de sterke punten en de mindere kanten van deze wijdste groothoekzoom voor middenformaatcamera’s. Voorzien van fraaie foto’s die veel duidelijk maken over de kwaliteiten van deze lens.
  Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Fujifilm GF 20-35mm op CameraNU.nl >>

Fujifilm GF 20-35mm op Cameraland.nl >>

Fujifilm GF 20-35mm op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm GF 20-35mm f/4.0 R WRBelangrijkste kenmerken van de Fujifilm GF 20-35mm f/4.0

 • Lichtsterke lens: constant maximaal diafragma van f/4.0
 • Snelle autofocus: intern scherpstelmechanisme zorgt voor soepele, stille en snelle scherpstelling
 • Aangename bokeh: afgerond diafragma met 9 lamellen
 • Creatieve close-ups: korte minimale scherpstelafstand van 35cm
 • Hoogwaardig ontwerp: 3 asferische elementen, 1 asferisch ED-element en 3 ED-elementen
 • Nano GI coating: voorkomt lensfouten en geeft scherpte, kleuren en details een boost
 • Duurzaam gebouwd: stof- en weerbestendige constructie

Fujifilm GF 20-35mm op CameraNU.nl >>

Fujifilm GF 20-35mm op Cameraland.nl >>

Fujifilm GF 20-35mm op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Fujifilm GF 20-35mm f/4.0

Bekijk een mooie review van de Fujifilm GF 20-35mm f/4.0 door Dustin Abbott (5:56 minuten). Dustin laat alle sterke punten van deze lens zien, evenals de mindere kanten. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Fujifilm GF 20-35mm op CameraNU.nl >>

Fujifilm GF 20-35mm op Cameraland.nl >>

Fujifilm GF 20-35mm op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm GFX 100S middenformaat cameraAlle middenformaatcamera’s voor deze lens

Fujifilm brengt verschillende compacte middenformaatcamera's uit waar deze lens uitstekend bij past. Inmiddels staan er vijf blinkende sterren aan het middenformaat-firmament van Fuji. Benieuwd naar deze camera’s? Ik heb alle reviews voor je op een rij gezet!

Review Fujifilm GFX 50S >>

Review Fujifilm GFX 50S II >>

Review Fujifilm GFX 50R >>

Review Fujifilm GFX 100 II >>

Review Fujifilm GFX 100 >>

Review Fujifilm GFX 100S >>

Review Fujifilm GFX 100S II >>

 

Alle Fuji-lenzen voor je GFX middenformaatcamera

Je hebt een geweldige, uitstekend besproken Fujifilm GFX middenformaatcamera aangeschaft. Welke lenzen zijn dan beschikbaar? Klik hieronder door naar mijn reviews van de geweldige (maar dure) lenzen in de groeiende GF-serie.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm GF 110mm f/2.0Fujifilm GFXNeePortret299996/100Reviews>
Fujifilm GF 250mm f/4.0Fujifilm GFXNeeTele329996/100Reviews>
Fujifilm GF 23mm f/4.0Fujifilm GFXNeeGroothoek279995/100Reviews>
Fujifilm GF 30mm f/5.6 Tilt-ShiftFujifilm GFXNeeGroothoek449995/100Reviews>
Fujifilm GF 500mm f/5.6 R LM OIS WRFujifilm GFXNeeSupertele399995/100Reviews>
Fujifilm GF 55mm f/1.7 R WRFujifilm GFXNeeStandaard259995/100Reviews>
Fujifilm GF 110mm f/5.6 Tilt-Shift MacroFujifilm GFXNeeMacro399995/100Reviews>
Fujifilm GF 20-35mm f/4.0 R WRFujifilm GFXNeeGroothoekzoom279995/100Reviews>
Fujifilm GF 45-100mm f/4.0Fujifilm GFXNeeStandaardzoom239995/100Reviews>
Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WRFujifilm GFXNeePortret229995/100Reviews>
Fujifilm GF 120mm f/4.0Fujifilm GFXNeeMacro289994/100Reviews>
Fujifilm GF 32-64mm f/4.0Fujifilm GFXNeeGroothoekzoom249994/100Reviews>
Fujifilm GF 100-200mm f/5.6Fujifilm GFXNeeTelezoom200090/100Reviews>
Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WRFujifilm GFXNeeGroothoek179990/100Reviews>
Fujifilm GF 45mm f/2.8Fujifilm GFXNeeGroothoek179990/100Reviews>
Fujifilm GF 63mm f/2.8Fujifilm GFXNeeStandaard159990/100Reviews>
Fujifilm GF 50mm f/3.5Fujifilm GFXNeeStandaard104987/100Reviews>
Fujifilm GF 35-70mm f/4.5-5.6 WRFujifilm GFXNeeStandaardzoom99985/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (4 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy