Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM | Reviews & Tests

De Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM is een standaardzoomlens voor je EOS R-systeemcamera van Canon met aps c-sensor. Een prachtige kitlens met een hoge prijs/kwaliteit-verhouding. “Een ideale dagelijkse metgezel voor fotografie en filmen.” Alle belangrijke reviews!

Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STMStandaardzoomlenzen: de werkpaarden

Standaardzoomlenzen noemen ze ook wel de ‘werkpaarden van de fotograaf’. Het zijn verreweg de meest gebruikte objectieven voor professionals en serieuze amateurs. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM, die eind juni 2022 op de markt is gekomen.

Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM

Brandpuntsafstand: 18-45mm / fullframe-equivalent: 29-72mm | Maximaal diafragma: f/4.5-6.3 | Lensmount: Canon RF-S | Geschikt voor fullframe: nee | Gewicht: 130gr | Lengte x diameter: 44 x 69mm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 20cm | Vergrotingsfactor: 0.16x | Filtermaat: 49mm | Release datum: eind juni 2022 | Frankwandelt-rating 80/100 | Prijs: 339 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Canon RF-S 18-45mm op CameraNU.nl >>

Canon RF-S 18-45mm op Cameraland.nl >>

Canon RF-S 18-45mm op Kamera-express.nl >>

Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STMDeze Canon-lens in het kort

Canon heeft twee prachtige nieuwe aps c-camera’s op de markt gebracht: de Canon EOS R7 en de Canon EOS R10. Tegelijk presenteerde Canon twee lenzen die speciaal voor deze camera’s zijn gemaakt. De Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM is een mooie kitzoomlens met een veelzijdig bereik van 29-72mm (fullframe-equivalent).

Compact en licht

Deze heerlijk compacte en lichte lens is bij uitstek geschikt om altijd op je camera te hebben. Hij weegt slechts 130 gram en is daarom ideaal voor dagelijks gebruik, maar ook voor op reis.

Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STMHoge prijs/kwaliteit-verhouding

De Canon RF-S 18-45mm is weliswaar een kitlens, maar wel eentje met een hoge prijs/kwaliteit-verhouding. Hij heeft een prima lensontwerp, met twee asferische lenselementen en een Super Spectra-coating. Daarmee krijg je heldere, scherpe beelden vol details. Ook worden chromatische aberraties, ghosting en flare geminimaliseerd.

Beeldstabilisatie: 4 stops winst

Mooi aan deze standaardzoom is de optische beeldstabilisatie. Die vangt tot 4 stops bewegingen op of tot 6.5 stops als je hem gebruikt met een camera die in body-stabilisatie heeft.

Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STMSnel en stil scherpstellen

Met deze lens stel je snel, precies en stil scherp, dankzij de STM scherpstelmotor. Daardoor is hij ideaal voor zowel fotografie als filmen.

Deze Canon-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Reportagefotografie
 • Straatfotografie
 • Reisfotografie
 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie

Canon RF-S 18-45mm op CameraNU.nl >>

Canon RF-S 18-45mm op Cameraland.nl >>

Canon RF-S 18-45mm op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij CameraNU.nlCanon dubbele cashback lente promotie!

Ontvang tot €150 cashback op geselecteerde Canon systeemcamera's en objectieven. Verdubbel je cashbackbedrag bij aankoop van twee of meer actieproducten. Zo wordt de aanschaf van een systeemcamera en lens wel heel voordelig! Je profiteert van deze actie tot en met 15 mei 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Kortingsactie bij CameraNU.nlCanon R5: €500 korting - Canon R6 II: €430 korting!

De aanschaf van een Canon R5 en R6 Mark II is tijdelijk enorm voordelig! Zo koop je de R5 met €500 korting en de R6 Mark II met €430! Je profiteert van deze actie tot en met 15 mei 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STMProfessionele reviewers over de Canon RF-S 18-45mm

De Canon RF-S 18-45mm: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Digitalcameraworld.com (James Artaius, full review): De Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM is volgens James “een ongelooflijk slanke, lichtgewicht lens die uitstekend past bij de EOS R7 of R10”. De beeldkwaliteit is beter dan verwacht voor een dergelijke lens, schrijft James. Bovendien beschikt hij zelfs over 4 stops beeldstabilisatie, die oploopt tot 6.5 stops op een body met IBIS. “De ideale dagelijkse metgezel voor foto's en video-opnamen.” Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Canon kiest voor z’n spiegelloze camera’s volgens Jim vaak voor kleine lenzen, en de RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM is daarop geen uitzondering. “Zelfs als het een prime-lens zou zijn, zou het een kleine lens zijn. Hij voegt slechts wat grammen toe aan je camera en past goed bij de EOS R10, de huidige starterscamera voor het R-systeem.”
  Om dat minimale gewicht, formaat en prijs te bereiken, moest Canon wel verschillende compromissen sluiten. Zo is gekozen voor een overwegend plastic constructie en een “teleurstellend variabel diafragmabereik”. Ook de kijkhoek is minder ruim dan je zou willen. Zo is 18mm voor algemene fotografie redelijk, maar aan de krappe kant voor vloggers, architecturale interieurs en landschappen.
  Koop je een nieuwe camera samen met een kitlens, dan is de RF 18-45mm “zeker een betaalbare en draagvriendelijke optie”. Al met al is deze Canon “een ronduit kleine zoomlens die competente beeldkwaliteit levert voor nieuwkomers in het systeem, maar serieuzere fotografen/vloggers zal het niet bevallen.” Eindoordeel: Goed met 3.5 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Deze lens is heerlijk klein en met een gewicht van 130g voel je hem volgens Bryan bijna niet op je camera zitten. En hoewel het zoombereik niet bijzonder lang is, bevat het de meest gebruikte brandpuntsafstanden.
  Mooi is dat deze Canon een behoorlijke beeldkwaliteit levert en fysiek goed presteert. Zo heeft hij zelfs beeldstabilisatie die samenwerkt met de IBIS in de camerabody (als jouw Canon die heeft).
  Extra mooi als je ziet dat het prijskaartje lager is dan dat van elke andere Canon RF-zoomlens. En ben je professioneel fotograaf, dan loop je laag financieel risico als je in voor je apparatuur gevaarlijke situaties aan de slag bent.
  Bryan: “Dus al met al een prima lens voor een lichtgewicht budget-kit. Maar zeker ook leuk om te hebben als optie in een high-end kit.”
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): De Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM is volgens John een stuk beter dan de gemiddelde kitlens, met uitstekende technische resultaten. Alleen de randscherpte valt tegen. De lens is in veel gevallen een ideale compacte lens die aan alle dagelijkse fotografische vereisten voldoet: vakanties, portretten, familiefoto's, sporten van dichtbij, plus de mogelijkheid om dichterbij scherp te stellen dan de meeste lenzen.
  Deze lens kan ook ideaal zijn voor vloggers. Koop je een Canon R10, neem dan zeker deze lens erbij. In het algemeen presteert hij goed, maar ben je een fotograaf die hoge scherpte van rand tot rand zoekt, dan is een andere lens een betere keuze. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Photoreview.com.au (full review): De Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM presteert volgens de Australische reviewer “verrassend goed voor een kitlens en vertegenwoordigt een zeer goede prijs/kwaliteit-verhouding, vooral als je hem koopt met de Canon EOS R10.” De belangrijkste zwakke punten zijn volgens de reviewer het bescheiden 2.5x zoombereik en de beperkte groothoek.
  De bouwkwaliteit is redelijk voor een lens die grotendeels van plastic is. Een metalen vatting zou beter zijn, maar dat zou hem duurder maken. Jammer ook dat er geen zonnekap bij zit. Verder is deze lens allerminst lichtsterk te noemen, maar de meeste kopers zal dat niet deren. De effectieve beeldstabilisatie compenseert enigszins het verlies van lenssnelheid in slecht verlichte situaties.
  De autofocus van deze lens is volgens de reviewer snel, stil en meestal nauwkeurig. Ook positief is dat de functies voor onderwerpherkenning goed werken. Koop je een EOS R10-body, koop dan zeker deze kitlens erbij, want dat scheelt je veel geld. Eindoordeel: Recommended met het cijfer 8.9.

Canon RF-S 18-45mm op CameraNU.nl >>

Canon RF-S 18-45mm op Cameraland.nl >>

Canon RF-S 18-45mm op Kamera-express.nl >>

 

Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STMBelangrijkste kenmerken van de Canon RF-S 18-45mm

 • Allround zoombereik: 29-72mm (fullframe-equivalent)
 • Veelzijdig: 2.5x zoom inzetbaar voor veel genres
 • Anti-trillingen: 4.5 stops optische beeldstabilisatie
 • Compatibel met IBIS: tot 6.5 stops compensatie tegen trillingen
 • Mooi lensontwerp: 7 elementen in 7 groepen
 • Snel scherp: stille en nauwkeurige STM scherpstelmotor
 • Creatieve close-ups: minimale scherpstelafstand van 20cm (15cm met handmatige scherpstelling)

Canon RF-S 18-45mm op CameraNU.nl >>

Canon RF-S 18-45mm op Cameraland.nl >>

Canon RF-S 18-45mm op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Canon RF-S 18-45mm

Bekijk een mooi filmpje over de nieuwe Canon EOS R7 en R10 camera’s en de nieuwe lenzen die speciaal voor deze camera’s zijn gemaakt, waaronder de Canon RF-S 18-45mm (9:06 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Canon RF-S 18-45mm op CameraNU.nl >>

Canon RF-S 18-45mm op Cameraland.nl >>

Canon RF-S 18-45mm op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R3Overzicht Canon EOS R systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht, zoals de uitstekend besproken Canon EOS R5 voor professionals en de betaalbare allrounder Canon EOS R6. De Canon EOS R3 is het nieuwe vlaggenschip. En de EOS R7 en R10 zijn de nieuwe aps-c camera's. Benieuwd naar alle EOS R-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Canon RF-lenzen zijn bedoeld voor de fullframe systeemcamera's van Canon: de Canon EOS R-serie. Hieronder vind je alle RF-lenzen op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Canon RF-lenzen en mijn roadmap met verwachte Canon RF-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 100-300mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertelezoom1219998/100Reviews>
Canon RF 400mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertele1321998/100Reviews>
Canon RF 600mm f/4.0L IS USMCanon RJaSupertele1422998/100Reviews>
Canon RF 800mm f/5.6L IS USMCanon RJaSupertele2024998/100Reviews>
Canon RF 1200mm f/8.0L IS USMCanon RJaSupertele2379998/100Reviews>
Canon RF 85mm f/1.2L USMCanon RJaPortret304998/100Reviews>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMCanon RJaStandaardzoom329997/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/2.8 IS USMCanon RJaStandaardzoom365997/100Reviews>
Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMCanon RJaGroothoekzoom273995/100Reviews>
Canon RF 135mm f/1.8L IS USMCanon RJaPortret274095/100Reviews>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMCanon RJaStandaardzoom235995/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.2L USMCanon RJaStandaard253995/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMCanon RJaTelezoom259995/100Reviews>
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USMCanon RJaMacro157992/100Reviews>
Canon RF 14-35mm f/4L IS USMCanon RJaGroothoekzoom184990/100Reviews>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMCanon RJaGroothoekzoom253990/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USMCanon RJaStandaardzoom121990/100Reviews>
Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual FisheyeCanon RJaFisheye223990/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/4L IS USMCanon RJaTelezoom182990/100Reviews>
Samyang AF 14mm f/2.8 RFCanon RJaGroothoek72990/100Reviews>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMCanon RJaSupertelezoom314988/100Reviews>
Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaGroothoekzoom71987/100Reviews>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USMCanon RJaReiszoom89987/100Reviews>
Canon RF 24mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro76987/100Reviews>
Canon RF 200-800mm f/6.3-9.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom249986/100Reviews>
Canon RF 100-400mm f/5.6-8.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom74985/100Reviews>
Canon RF 16mm f/2.8 STMCanon RJaGroothoek34985/100Reviews>
Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaStandaardzoom40985/100Reviews>
Canon RF 28mm f/2.8 STMCanon RJaPancake38985/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro55985/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.8 STMCanon RJaStandaard23985/100Reviews>
Canon RF 600mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele81985/100Reviews>
Canon RF 800mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele106985/100Reviews>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMCanon RJaPortret71985/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMCanon RJaStandaardzoom50980/100Reviews>
Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeGroothoekzoom40980/100Reviews>
Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Canon RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STMCanon RNeeReiszoom57980/100Reviews>
Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STMCanon RNeeSupertelezoom45980/100Reviews>
Canon Extender RF 1.4XCanon RJaExtender€ 609CameraNU>
Canon Extender RF 2XCanon RJaExtender€ 769CameraNU>
Roadmap Canon RF-lenzenBekijk roadmap>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (6 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy