Beste Canon RF-lenzen voor je EOS R systeemcamera
RF-lenzen op komst
Benieuwd naar de RF-lenzen die op komst zijn? Bekijk dan mijn roadmap met alle RF-lenzen die de belangrijkste rumorsites verwachten voor de komende jaren.
Jezelf verder ontwikkelen: nieuwe lens
Je bent de gelukkige bezitter van een van de geweldige Canon EOS R systeemcamera’s. Waarschijnlijk heb je er een kitlens bij gekocht. Dat zijn meestal lenzen met een uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding. Maar zo’n topcamera koop je niet om er alleen maar met een kitlens mee te fotograferen. Als je je verder wilt ontwikkelen in fotografie of video (en dat wil je), is een betere lens een must.
Best besproken objectieven
Maar welk objectieven zijn er allemaal voor je Canon EOS R camera? Voor welke vormen van fotografie en video zijn ze bedoeld? En wat vinden de belangrijke reviewers ervan? Om je op weg te helpen, heb ik alle Canon EOS R objectieven voor je op een rij gezet. Hoef jij alleen nog maar te kiezen 😁
Alle lenzen voor Canon EOS R op CameraNU.nl >>
Alle lenzen voor Canon EOS R op Cameraland.nl >>
Alle lenzen voor Canon EOS R op Kamera-express.nl >>
Fullframe of aps-c sensor
Canon heeft inmiddels veel systeemcamera’s met een fullframe sensor. Maar sinds 2022 zijn er ook systeemcamera’s met een aps c-sensor bijgekomen (bekijk mijn vooruitblik op de camera’s die verschijnen in 2022 en 2023). Koop je zo’n camera, dan is het goed om bij je lenskeuze met een aantal zaken rekening te houden. De sensor van aps-c camera’s is ongeveer tweederde van het formaat van een fullframe sensor.
Brandpuntsafstand aps-c: vermenigvuldigen met 1.5
Wat betekent dit voor de keuze van je lens? Elke lens heeft een brandpuntsafstand, bijvoorbeeld de Canon RF 24-240mm f/4-6.3. Omdat de aps-c sensor kleiner is dan een fullframe sensor, moet je deze cijfers met 1.5 vermenigvuldigen om de vergelijkbare brandpuntsafstand voor fullframe (= kleinbeeld = 35mm) te krijgen. Dit heet de cropfactor. Een 24-240mm lens is in fullframe-termen dus 36-360mm. Een topbereik dus, waarbij je wint aan telebereik maar verliest aan groothoekbereik.
Fullframe en aps-c: passen alle lenzen?
Ook belangrijk om te weten: lenzen voor fullframe camera’s passen altijd ook op je aps-c camera. Ze hebben op die camera’s dan een brandpuntsafstand die 1.5x zo lang is. Omgekeerd passen aps-c lenzen ook op je fullframe systeemcamera, maar hou er dan rekening mee dat het beeld wordt bijgesneden tot aps-c-formaat (lukt dit voor jouw Canon R niet, probeer dan de firmware even te updaten). Op dit moment zijn er vooral fullframe lenzen, maar inmiddels heeft Canon een aantal aps c-lenzen uitgebracht. Je herkent ze aan de naamgeving: het zijn Canon RF-S lenzen (dus met een S erachter in de naamgeving).
Hoe lichtsterk is je lens?
Wat ook belangrijk is voor de keuze van je lens: hoe lichtsterk is hij? Lichtsterkte wordt bepaald door het maximale diafragma. Dat wordt uitgedrukt met een getal waar een f voor staat. Hoe kleiner dit getal, hoe lichtsterker de lens. De genoemde Canon RF 24-240mm f/4-6.3 heeft bijvoorbeeld een diafragma van f/4-6.3. Dat betekent dat hij op 24mm een maximaal diafragma heeft van f/4 en bij 240mm is dit maximale diafragma opgelopen naar f/6.3.
f/1.2 = zeer lichtsterk
Hieraan zie je dat dit geen lichtsterke lens is, want de f-getallen f/4-6.3 zijn vrij groot. Een uiterst lichtsterke lens is bijvoorbeeld de professionele Canon RF 50mm f/1.2L USM. Die heeft als maximaal diafragma f/1.2, een waar lichtkanon.
Voordelen lichtsterke lens
Wat zijn nu de voordelen van een lichtsterke lens?
- Ten eerste: hoe lager het f-getal (=hoe groter de opening in je diafragma), hoe beter je kunt fotograferen als het licht minder is. Bij schemering, binnenshuis, bij een concert, een sterrenhemel.
- Ten tweede: je kunt veel meer met scherptediepte spelen. Portretlenzen zijn bijvoorbeeld vaak heel lichtsterk, zodat je een prachtige bokeh krijgt: een scherp portret tegen een vage achtergrond. De genoemde Canon RF 50mm f/1.2L USM en vooral de Canon RF 85mm f/1.2L USM zijn bijvoorbeeld dijken van portretlenzen.
- Ten derde: je kunt met een snellere sluitertijd schieten zonder je ISO-waarde omhoog te gooien. Daarom hebben sportfotografen meestal een zeer lichtsterke telelens in hun fototas.
Lichtsterk = veel glas = duur
Waarom maken ze dan niet alle objectieven lichtsterk als dat zoveel voordelen heeft? Daar is een belangrijke reden voor: lichtsterke lenzen hebben bijzonder veel glas aan boord, glas is heel duur, dus het zijn dure lenzen. En door al dat glaswerk zijn het ook joekels van lenzen. Denk maar aan die enorme toeters van sportfotografen op het voetbalveld. Zoals de Canon RF 400mm f/2.8L IS USM, een supergrote en superzware lens met een leuk prijskaartje: ruim 13.000 euro. Voor de meeste fotografen iets waar ze alleen maar kunnen dromen. Mocht je toch benieuwd zijn naar een dergelijke lens: je kunt ze vaak ook huren bij goede camerawinkels als CameraNU.nl.
Lenzen huren op CameraNU.nl >>Canon RF-lenzen: de lat ligt nóg hoger
Canon staat al ruim 30 jaar bekend om z’n uitstekende lenzen voor het EOS-systeem. De lenstechnologie is in al die jaren doorontwikkeld met enorme budgetten. Voor het nieuwe EOS R-systeem trekt Canon alles uit de kast om die al hoge lat nog verder op te krikken. De RF-lenzen bieden een nóg betere kwaliteit, een nóg hogere snelheid en een nóg betere werking dan de lenzen voor spiegelreflexcamera’s. De optische technologie en het design zijn verder verbeterd. De videomogelijkheden zijn beter en de bedieningselementen maken de RF-lenzen intuïtiever en gebruiksvriendelijker. Ook zijn de lenzen compacter dan hun DSLR-broers en -zussen.
Geen spiegel: meer detaillering
Wat de lenskwaliteit een enorme impuls heeft gegeven is het ontbreken van de spiegel in de systeemcamera’s. Daardoor staat de achterste lensgroep veel dichter bij de beeldsensor. En dat betekent een grote verbetering in vertekeningscorrectie en minder lichtverlies. Het zogeheten ‘scheidend vermogen’ ligt veel hoger dan bij de oudere EF-lenzen. Daardoor geven de moderne camera’s met hoge resolutie in combinatie met de RF-lenzen het absolute maximum aan scherpte en details. Dat alles zie je terug in de fantastische reviews die deze RF-lenzen krijgen.
Passen DSLR-lenzen op je Canon EOS R camera?
Heb je een Canon spiegelreflexcamera met een assortiment objectieven en je wilt overstappen naar het EOS R-systeem, dan hoef je die lenzen natuurlijk niet weg te doen. Met de speciale Canon Adapter EF-EOS R gebruik je alle objectieven met EF- en EF-S-vatting heel eenvoudig op je Canon EOS R-camera. Er is geen enkel verlies van prestaties of beeldkwaliteit, en ook de automatische belichting en autofocus blijven volledig werken. De FTZ-adapter werkt natuurlijk ook wanneer je een ander merk, zoals een Sigma 150-600mm met Canon EF-vatting, op de adapter klikt.
Alle lenzen voor Canon EOS R op CameraNU.nl >>
Alle lenzen voor Canon EOS R op Cameraland.nl >>
Alle lenzen voor Canon EOS R op Kamera-express.nl >>
Alle Canon RF-lenzen voor je EOS R systeemcamera
Overzicht Canon EOS R systeemcamera’s
- Mijn review van de Canon EOS R3 >>
- Mijn review van de Canon EOS R5 >>
- Mijn review van de Canon EOS R5 C >>
- Mijn review van de Canon EOS R6 >>
- Mijn review van de Canon EOS R6 Mark II >>
- Mijn review van de Canon EOS R7 >>
- Mijn review van de Canon EOS R8 >>
- Mijn review van de Canon EOS R10 >>
- Mijn review van de Canon EOS R50 >>
- Mijn review van de Canon EOS R100 >>
- Mijn review van de Canon EOS R >>
- Mijn review van de Canon EOS RP >>
Top 10 systeemcamera's
Beste systeemcamera's tot €1000
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Beste webshop voor objectieven
Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van CameraNU.nl:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Beste Website van het Jaar 2022
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Alle camera’s op een rij: handig overzicht