Canon RF 85mm f/1.2L USM | Top Portretlens | Reviews & Tests

Wat is de beste portretlens voor je Canon EOS R of RP systeemcamera? De Canon RF 85mm f/1.2L USM is een professionele toplens met een unieke, schitterende bokeh. Predicaat Super bij Focus Magazine. “Alweer een toplens waarmee Canon de mogelijkheden van de RF-vatting demonstreert.” Alle belangrijke reviews!

Canon RF 85mm f/1.2L USMSchitterende portretten met zachte bokeh

Het schieten van portretten is een apart fotografie-genre. Portretlenzen zijn volledig geoptimaliseerd voor het maken van de mooiste foto’s van je medemens. Met uitstekende scherpte, prachtige kleurweergave en een heerlijke bokeh. Zonder uitzondering zijn het lichtsterke objectieven. De allerbeste portretlenzen zet ik voor je op een rij. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Canon RF 85mm f/1.2L USM, die 30 juni 2019 op de markt is gekomen.

Canon RF 85mm f/1.2L USM

Brandpuntsafstand: 85mm | Maximaal diafragma: f/1.2 | Lensmount: Canon RF | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 1.195gr | Lengte: 117mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 85cm | Vergrotingsfactor: 0.12x | Filtermaat: 82mm | Release datum: juni 2019 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs: 2.999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Canon-lens in het kort

Unieke, krachtige lens voor het nieuwe EOS R-systeem van Canon, met een supersnel diafragma van f/1.2. Deze Canon zorgt voor vloeiende onscherpe achtergronden met een bokeh om van te watertanden. De portret- of bruidsfoto’s die je met deze lens kunt schieten zijn van topkwaliteit en uiteraard haarscherp. Dankzij het snelle diafragma presteert dit objectief uitstekend bij weinig licht.

Canon RF 85mm f/1.2L USMBlue Spectrum Refractive-optica

De lenselementen en coatings zijn van superieure kwaliteit. Zo is het Canons eerste RF-objectief met Blue Spectrum Refractive-optica. Dit BR-element bestaat uit organisch optisch materiaal en voorkomt kleuraberraties. Een geslepen asferisch lenselement elimineert sferische aberraties die worden veroorzaakt door een groot maximaal diafragma.

Razendsnelle autofocus

De lens heeft een USM-motor aan boord en stelt daardoor razendsnel scherp. Met de Lens Control Ring heb je extra controle over instellingen als ISO, diafragma en sluitertijd. De lens is gebouwd als een tank en is bestand tegen vocht en stof. Toplens!

Deze Canon-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Bruidsfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie

Canon RF 85mm f/1.2L op CameraNU.nl >>

Canon RF 85mm f/1.2L op Cameraland.nl >>

Canon RF 85mm f/1.2L op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij CameraNU.nlTot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback op Canon producten!

Ontvang tot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback bij aanschaf van een geselecteerd Canon product. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera, videocamera, compact camera, lens of printer wel heel voordelig! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij CameraNU.nlCanon R5: €500 korting - Canon R6 II: €430 korting!

De aanschaf van een Canon R5 en R6 Mark II is tijdelijk enorm voordelig! Zo koop je de R5 met €500 korting en de R6 Mark II met €430! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Canon RF 85mm f/1.2L USM (Professionele) reviewers over de Canon RF 85mm f/1.2L

De Canon RF 85mm f/1.2L USM: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Focus Magazine (Erik Derycke, full review, oktobernummer 2019): Een echte klassieke portretlens met een hoge lichtsterkte en een al even hoog prijskaartje... Hij is ook groot en zwaar. Kleiner en lichter lukt niet als je een lichtsterkte van f/1.2 ambieert. Dat vergt grote en zware lenselementen.
  Door de grootte verzinkt de compacte EOS R in het niet als je hem erop klikt. Toch ligt de camera-lens-combinatie volgens Erik “verrassend goed in de hand”. Hij heeft een snelle autofocus bij voldoende licht. Wat beeldkwaliteit betreft waren Eriks verwachtingen hooggespannen. En hij is niet teleurgesteld. De scherpte is al bij f/1.2 uitstekend, met een mooi geleidelijke overgang tussen scherpte en onscherpte die zorgt voor een fraai 3D-effect.
  Dit is volgens Erik Derycke “alweer een toplens waarmee Canon de mogelijkheden van de RF-vatting demonstreert”. Ook op de grootste opening is deze toplens perfect bruikbaar. “Wie de prijs ervoor wil en kan betalen krijgt een fantastisch objectief in de cameratas.”
  Overigens is Focus Magazine zo onder de indruk van deze lens dat ze in het februarinummer 2020 opnieuw een uitgebreide review bieden. Merkwaardig, maar de strekking is nagenoeg hetzelfde: een toplens met een boterzachte bokeh. “De Defocus Smoothing-coating in dit objectief zorgen voor een heel aantrekkelijke weergave van onscherpe delen. Portretfotografen kunnen daardoor gemakkelijker een onaantrekkelijke achtergrond aan de aandacht onttrekken. Bij ‘s avonds geschoten portretten zullen puntlichtbronnen fraai op de foto staan.”
 • Fototijdschrift Digifoto Pro (Eefke Burg, full review, septembernummer 2019): De tegenhanger voor DSLR’s van dit objectief is de EF 85mm f/1.2 II USM, waar reviewers en gebruikers erg enthousiast over zijn. De ideale brandpuntsafstand in combinatie met het grote maximale diafragma zorgt voor prachtige en unieke resultaten. “Het nieuwe objectief in RF-mount overtreft de verwachtingen met gemak.” Hij is haarscherp, al heel vroeg in het diafragma. En hij heeft een handige Control Ring, waaraan je zelf sluitertijd, diafragma, belichtingscompensatie etc. kunt toevoegen.
  Ook op andere vlakken overtreft hij de DSLR-lens. Zo kan hij dichterbij focussen, stelt hij dankzij de UTM-motoer zeer snel scherp in alle lichtomstandigheden en doet hij dit ook zeer precies
  . Deze Canon is zeker niet het goedkoopste of lichtste objectief. Maar neem je dat voor lief dan produceert hij “de mooiste bokeh die er op dit moment voor de Canon R en RP mogelijk is”. Volgens Eefke is het objectief “onverwacht scherp vanaf f/1.2”. Je krijgt prachtige out-of-focus gebieden. Eindoordeel: de Goud Award.
 • Chip Fotomagazine (full review, julinummer 2020):De Canon RF 85mm f/1.2L zet in het lab van Chip “absoluut geweldige meetwaarden” neer. Deze professionele portretprime haalt in het beeldmidden bij geopend diafragma zelfs 100% van de maximaal mogelijke resolutie op de meetcamera: de Canon EOS R.
  Ook in de hoeken is die resolutie nog zeer goed: 86%. En diafragmeer je twee stops, dan krik je dat in de hoeken op tot 90%. Daarnaast is de correctie van objectieffouten uitstekend, met verrassend weinig lichtafval, chromatische aberratie en vertekening. Ook de autofocus is indrukwekkend, aldus Chip. Hij is weliswaar niet altijd de snelste, maar wel steeds trefzeker.
  Deze Canon zet volgens de reviewer de standaard. “Met de RF 85mm f/1.2L USM levert Canon een uitstekend objectief dat de lat in de RF-lineup erg hoog legt. Met de beste waarde bij de resolutie, een geweldige lenskwaliteit en een trefzekere autofocus zullen ambitieuze fotografen tevreden zijn. De prijs is echter wel fors.”
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Hij is wat zwaar maar de kwaliteit van de scherpte op 1.2 is fenomenaal. De bouw van de lens voelt zo goed aan, geen idee of het de bedoeling is maar de manier waarop hij in je hand ligt, iets grotere diameter maakt de lens niet dat hij daardoor niet goed voelt, zeg maar front heavy. Ik kom van de eerste generatie 85mm dus dit is echt een mega sprong voorwaarts. De snelheid is echt geweldig van scherpstellen. Samen met de eos R en de goede auto focus merk ik dat het aantal scherpe foto’s nagenoeg 100% is. Uitermate tevreden ben blij dat ik de stap heb gemaakt naar de R en deze super lens.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Techradar.com (Matt Golowczynski, full review): De Canon RF 85mm f/1.2L USM is een dure lens en om hem een paar uur te gebruiken staat gelijk aan een flinke workout vanwege het gewicht. Maar je wordt beloond met ronduit glorieuze beelden.
  Je kunt met deze Canon wijd open schieten, en dan nog heb je uitmuntende scherpte over het hele frame. De bokeh is prachtig glad in de onscherpe delen van de foto en heeft geen chromatische aberraties. Wijd open heb je een licht kattenoog-effect aan de randen, wat gebruikelijk is bij dit soort lenzen.
  Ook andere aberraties zijn uitstekend onder controle. Een tikkeltje lichtafval bij de grootste diafragma’s heeft de lens wel, maar bij portretten is dat zeker niet ongewenst. En wil je dat niet dan kun je dat in de nabewerking eenvoudig verwijderen.
  Het is natuurlijk geen lens voor de massa, niet vanwege de prijs maar ook niet vanwege het gewicht. De reviewer vindt het wel verfrissend dat Canon met z’n RF 85mm f/1.2L USM zo schaamteloos groot en duur durft te zijn. Uiteraard in combinatie met uitstekende resultaten die staan als een huis. Hopelijk gaat Canon meer van dit soort toplenzen in de RF-serie neerzetten. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (full review): De lenzen die nu op de markt komen zijn kwalitatief veel beter dan vroeger. Recent zijn een aantal geweldige optieken op de markt gezet, waarbij vaak het enige nadeel de prijs was. Dat geldt zeker ook voor deze Canon f/1.2 85mm. Een dure lens met high end specs. Een geweldige portretlens voor wie het zich kan veroorloven, die absoluut levert wat hij belooft. Een lens met behalve uitmuntende kwaliteit ook een groot gebruiksgemak. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, Dan Pearce, full review): De Canon RF 85mm f/1.2 is een flink dure lens, bedoeld voor specialisten. Hij doet alles waar je op hoopt bij een dergelijke lens, en zelfs meer dan dat. De beeldkwaliteit bij volledig open diafragma is voortreffelijk. Daarbij komt dat de autofocus geweldig presteert, zodat je de razende scherpte die de lens biedt ook beeld na beeld kunt behalen. Zelfs met de flinterdunne scherptediepte die je bij f/1.2 hebt. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Dit is jouw nieuwe favoriete portretlens, aldus de reviewer. Volgens Canon zelf is deze lens het ultieme werkpaard voor portretfotografen. Portretfotografie is zeer populair, het aantal beschikbare 85mm-lenzen verraadt die populariteit. De 85mm brandpuntsafstand is ideaal voor portretten, vanwege het prachtige perspectief dat ontstaat.
  Vooral bij f/1.2 is de beeldkwaliteit van deze lens uitstekend. Hij is waanzinnig scherp met een spectaculaire, schilderachtige bokeh.
  Op f/1.2 krijg je een prachtige ‘look’, waarbij de achtergrondonscherpte groot is. Het autofocussysteem heeft een uitmuntende nauwkeurigheid, en dat is ook noodzakelijk als de scherptediepte zo beperkt is.
  Klein, licht en goedkoop zijn niet de woorden die deze lens beschrijven. Maar ben je een serieuze portret- of trouwfotograaf, dan hoort deze lens in je fototas.
 • Slrlounge.com (Jay Henington, full review): Absoluut de beste 85mm die te koop is. Als je een Canon EOS R bezit, dan is dit jouw lens. De lens is optisch vrijwel perfect. Scherp van het midden naar de randen. De bokeh is prachtig en vloeiend; die wordt niet geëvenaard door andere 85mm-lenzen.
  Chromatische aberratie of kleurranden zijn vrijwel afwezig. OK, hij is groot en zwaar, maar op de EOS R met batterijgrip voelt hij prima in balans. Duur is hij ook, maar dat bedrag is hij ook echt waard.
  De nieuwe RF-lensvatting maakt het blijkbaar mogelijk lenzen te produceren die een paar jaar geleden nog ondenkbaar waren geweest. En de Canon RF 85 f/1.2L USM is zo’n lens.

Canon RF 85mm f/1.2L op CameraNU.nl >>

Canon RF 85mm f/1.2L op Cameraland.nl >>

Canon RF 85mm f/1.2L op Kamera-express.nl >>

 

Canon RF 85mm f/1.2L USMBelangrijkste eigenschappen van de Canon RF 85mm f/1.2L

 • Professionele toplens voor de fullframe systeemcamera’s van Canon
 • Ideale brandpuntsafstand voor portretten
 • Bijzonder fraaie bokeh
 • Uitstekende prestaties met weinig licht
 • Snel scherpstellen dankzij USM-motor
 • Air Sphere Coating om overstraling en reflecties te voorkomen
 • Extra controle met Lens Control Ring
 • Weerbestendig

Canon RF 85mm f/1.2L op CameraNU.nl >>

Canon RF 85mm f/1.2L op Cameraland.nl >>

Canon RF 85mm f/1.2L op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Canon RF 85mm f/1.2L

Bekijk een mooie YouTube-review van de Canon RF 85mm f/1.2L door fotograaf Christopher Frost (8:35 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Canon RF 85mm f/1.2L op CameraNU.nl >>

Canon RF 85mm f/1.2L op Cameraland.nl >>

Canon RF 85mm f/1.2L op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R3Overzicht Canon EOS R systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht, zoals de uitstekend besproken Canon EOS R5 voor professionals en de betaalbare allrounder Canon EOS R6. De Canon EOS R3 is het nieuwe vlaggenschip. En de EOS R7 en R10 zijn de nieuwe aps-c camera's. Benieuwd naar alle EOS R-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Beste portretlenzen op een rij

Heel veel portretlenzen heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een portretlens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Canon RF-lenzen zijn bedoeld voor de fullframe systeemcamera's van Canon: de Canon EOS R-serie. Hieronder vind je alle RF-lenzen op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Canon RF-lenzen en mijn roadmap met verwachte Canon RF-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 100-300mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertelezoom1219998/100Reviews>
Canon RF 400mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertele1321998/100Reviews>
Canon RF 600mm f/4.0L IS USMCanon RJaSupertele1422998/100Reviews>
Canon RF 800mm f/5.6L IS USMCanon RJaSupertele2024998/100Reviews>
Canon RF 1200mm f/8.0L IS USMCanon RJaSupertele2379998/100Reviews>
Canon RF 85mm f/1.2L USMCanon RJaPortret304998/100Reviews>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMCanon RJaStandaardzoom329997/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/2.8 IS USMCanon RJaStandaardzoom365997/100Reviews>
Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMCanon RJaGroothoekzoom273995/100Reviews>
Canon RF 135mm f/1.8L IS USMCanon RJaPortret274095/100Reviews>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMCanon RJaStandaardzoom235995/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.4L VCMCanon RJaGroothoek192995/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.2L USMCanon RJaStandaard253995/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMCanon RJaTelezoom259995/100Reviews>
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USMCanon RJaMacro157992/100Reviews>
Canon RF 14-35mm f/4L IS USMCanon RJaGroothoekzoom184990/100Reviews>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMCanon RJaGroothoekzoom253990/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USMCanon RJaStandaardzoom121990/100Reviews>
Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual FisheyeCanon RJaFisheye223990/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/4L IS USMCanon RJaTelezoom182990/100Reviews>
Samyang AF 14mm f/2.8 RFCanon RJaGroothoek72990/100Reviews>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMCanon RJaSupertelezoom314988/100Reviews>
Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaGroothoekzoom71987/100Reviews>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USMCanon RJaReiszoom89987/100Reviews>
Canon RF 24mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro76987/100Reviews>
Canon RF 200-800mm f/6.3-9.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom249986/100Reviews>
Canon RF 100-400mm f/5.6-8.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom74985/100Reviews>
Canon RF 16mm f/2.8 STMCanon RJaGroothoek34985/100Reviews>
Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaStandaardzoom40985/100Reviews>
Canon RF 28mm f/2.8 STMCanon RJaPancake38985/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro55985/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.8 STMCanon RJaStandaard23985/100Reviews>
Canon RF 600mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele81985/100Reviews>
Canon RF 800mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele106985/100Reviews>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMCanon RJaPortret71985/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMCanon RJaStandaardzoom50980/100Reviews>
Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeGroothoekzoom40980/100Reviews>
Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Canon RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STMCanon RNeeReiszoom57980/100Reviews>
Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STMCanon RNeeSupertelezoom45980/100Reviews>
Canon Extender RF 1.4XCanon RJaExtender€ 609CameraNU>
Canon Extender RF 2XCanon RJaExtender€ 769CameraNU>
Roadmap Canon RF-lenzenBekijk roadmap>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (10 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy