Canon RF 800mm f/11 IS STM | Reviews & Tests

Wat is de beste supertelelens voor je fullframe Canon EOS R systeemcamera? De Canon RF 800mm f/11 IS STM is ideaal voor wildlife-fotografie en om mee te nemen op safari. Maar ook voor vliegtuigspotters is dit een geweldige supertele. EISA-award: Lens-innovatie 2020-2021. Alle belangrijke reviews!

Supertelelenzen: wildlife- en natuurfotografie

Ben je wildlife- of natuurfotograaf? Dan is een supertelelens een ‘must have’ voor in je cameratas. Alleen met zo’n lens kun je dat vogeltje of dat schuwe edelhert echt beeldvullend en razendscherp in beeld krijgen. Op safari bewijzen ze uitstekende diensten. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Canon RF 800mm f/11 IS STM, die eind juli 2020 op de markt is gekomen.

Canon RF 800mm f/11 IS STM Canon RF 800mm f/11 IS STM

Brandpuntsafstand: 800mm | Maximaal diafragma: f/11 | Lensmount: Canon RF | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 1.260gr | Lengte x diameter: 351.8 x 101.6mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 600cm | Vergrotingsfactor: 0.14x | Filtermaat: 95mm | Release datum: eind juli 2020 | Verwachte Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs: 1.069 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Fotodevakman.nl en op Kamera-express.nl

De Canon RF 800mm f/11 in het kort

De Canon RF 800mm f/11 IS STM is een bijzonder supertele. Met een telebereik van liefst 800mm is hij ontworpen voor reis- en wildfotografie. Daarnaast is hij uitermate geschikt voor vliegtuigspotters.

4-stops optische beeldstabilisatie

Je schiet schitterende beeldvullende en detailrijke foto’s op reis of safari. Je haalt de wereld héél dichtbij. Mooi van deze supertele is de uitmuntende 4-stops optische beeldstabilisatie. Daarmee schiet je haarscherpe telefoto’s zonder statief én geweldige handheld video’s.

Canon RF 800mm f/11 IS STMCompact & licht

Voor een dergelijk bereik van 800mm is deze lens compact en licht te noemen. Dat is te danken aan de gebruikte materialen, de RF-vatting en het maximaal diafragma van f/11. Dankzij het diffractieve optiek kan deze supertele ingeschoven worden tot een lengte van 281.8mm.

Stille en snelle autofocus

De autofocus is snel en stil dankzij de STM-motor. Met de Lens Control Ring heb je de meest belangrijke instellingen binnen handbereik. Deze lens heeft een diafragmasysteem zonder lamellen waardoor de bokeh heel aangenaam is. Deze supertele is bestand tegen de elementen, zodat je zorgeloos de natuur in kunt.

Canon RF 800mm f/11 op CameraNU.nl >>

Canon RF 800mm f/11 op Cameraland.nl >>

Canon RF 800mm f/11 op Fotodevakman.nl >>

Canon RF 800mm f/11 op Kamera-express.nl >>

De Canon RF 800mm f/11 is ideaal voor:

 • Wildfotografie
 • Safarifotografie
 • Vliegtuigfotografie
 • Sportfotografie

EISA-award: Lens-innovatie 2020-2021

De Canon RF 800mm f/11 IS STM heeft een prestigieuze EISA-award 2020-2021 gewonnen. De Canon RF 800mm is volgens de jury ‘Lens-innovatie 2020-2021’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Canon cashback-actie van CameraNU.nlMooi van Canon: tot €1000 cashback!

Stel je eigen Canon-kit samen en profiteer van cashback-bedragen die kunnen oplopen tot €1000. Combineer een fullframe Canon-camera met een Canon-lens en claim je voordeel!

Profiteer van deze Canon-actie >>

 

Professionele reviewers over de Canon RF 800mm f/11

De Canon RF 800mm f/11: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Focus Magazine (Erik Derycke, oktobernummer 2020, full review): De Canon RF 800mm f/11 IS STM is uitzonderlijk licht en compact. Met 1260 gram weegt hij een kwart van het gewicht van de EF 800mm f/5.6L IS USM. Dat geringe gewicht en formaat is te verklaren door het uitzonderlijke ontwerp, met als meest bijzondere kenmerk het diafragma van f/11. Daardoor kunnen de lenselementen en daarmee de lens veel kleiner en lichter zijn. Tegelijk heeft Canon ander, veel lichter, materiaal gebruikt voor de lenzen.
  Dat kleine diafragma biedt dus veel voordelen. Nadeel volgens Erik is dat er minder licht de sensor bereikt dan bij telelenzen met f/4 of f/5.6. Daardoor moet je de ISO opschroeven, zeker als je bewegende onderwerpen fotografeert. De EOS R5 waarmee Erik heeft getest in de dierentuin kan gelukkig goed met hoge ISO’s omgaan.
  Kortom: de lens is veel lichter dan vergelijkbare tele-objectieven. Maar je levert wel wat in op beeldkwaliteit, onder meer door de hogere gevoeligheden die nodig zijn voor stabiele beelden. “Maar je hebt meer aan goede foto’s met een betaalbaar teleobjectief in je fototas, dan aan de betere foto’s met het teleobjectief waar je alleen van kunt dromen.” Eindoordeel: het cijfer 8.2.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Canon RF 600mm en de Canon RF 800mm zijn relatief lichte en betaalbare supertelelenzen. Een diafragma van f/11 kan volgens Gordon alarmbellen doen rinkelen op oudere camera's. Maar de EOS R-body's kunnen autofocus op f/11 goed aan, terwijl de helderheid van de camerazoekers automatisch toeneemt waardoor je je composities prima kunt blijven maken.
  Groot voordeel van f/11 is dat gewicht en kosten laag kunnen blijven. Dit zijn allebei opmerkelijk bruikbare lenzen, waarmee je uitstekend vogels tijdens de vlucht, en ook diverse sporten goed kunt vastleggen. Ook voor luchtvaart- of maanfotografie zijn deze 600mm en 800mm goed geschikt.
  Bij schemering is het wel nodig de ISO-waarde flink op te krikken. En ook de bokeh is niet zo makkelijk te bereiken als bij lenzen met een groter maximaal diafragma. Die lenzen heeft Canon natuurlijk ook, maar die zijn noch licht noch goedkoop.
  Deze lenzen zijn misschien niet geschikt voor high-end natuurfotografen, maar voor alle andere fotografen openen ze een wereld die tot nog toe onbereikbaar was.
  Welke van beide lenzen je koopt, hangt volgens Gordon af van de onderwerpen die je het meest wilt vastleggen. De RF 600mm is volgens hem de meest flexibele. Hij is geschikt voor grote vogels en meer sporten en landschappen. De kortere brandpuntsafstand en betere stabilisatie maken het daarbij gemakkelijker om te richten en te filmen. Hij is ook nóg draagbaarder dan de 800mm lens.
  Fotografeer je vaak kleinere dieren of dieren die ver weg zijn, dan heeft de 800mm de voorkeur. Ook voor bijvoorbeeld maanfotografie is dit de voorkeurslens. Beide lenzen hebben een vergelijkbare, goede beeldkwaliteit. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Wat is er níet leuk aan een gestabiliseerde 800mm prime-lens voor fullframe camera's?, vraagt Mark zich af. Want dit is een lens die licht genoeg is om vanuit de hand te schieten. Die compact genoeg is om mee te reizen. Die snel, stil en simpel scherpstelt. Die achtergronden prima vervaagt met aangename bokeh-effecten. En als bonus: die minder kost dan 1000 euro.
  Eén ding is natuurlijk beperkend: het vaste f/11-diafragma. Daarmee moet je óf schieten bij heldere omstandigheden óf hoge ISO-waarden instellen. Of soms beide. Ook het ontbreken van weerbestendigheid is een minpunt. Evenals de minimale scherpstelafstand van liefst 6 meter.
  Maar al met al is de Canon RF 800mm f/11 IS STM volgens Mark een verfrissend moedige poging van Canon om een zeer dure tak van fotografie toegankelijk te maken voor een groter publiek. Zowel op het punt van de kosten als op dat van de draagbaarheid. Er zijn geen andere 800mm-lenzen die zo goedkoop, zo compact en zo goed zijn als deze. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): De Canon RF 800mm f/11 IS STM heeft een fenomenaal bereik, maar is veel kleiner en lichter dan concurrerende lenzen voor DSLR’s, aldus Matthew. Met z’n lage gewicht van slechts 1.260 gram is hij volgens hem perfect geschikt voor langdurig fotograferen uit de hand. Daarbij worden de resultaten ondersteund door een zeer effectieve optische beeldstabilisator.
  Deze Canon supertele heeft ook een een intrekbaar mechanisme, waardoor hij nóg makkelijker mee te nemen is. Dat maakt hem ideaal voor op reis en neem je hem makkelijk overal mee naartoe, van sportevenementen tot wildopnamen in de verre uithoeken van de wereld. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Bryan vraagt zich af: wie wil de Canon RF 800mm f/11 IS STM? Het maximale diafragma van f/11 zal niet in trek zijn bij professionele en serieuze amateurfotografen. Maar het is een geweldige keuze voor wie een lens zoekt met een lange brandpuntsafstand die extreem compact, ultralicht en indrukwekkend betaalbaar is.
  Je betaalt ongeveer 7% van de prijs van de Canon EF 800mm f/5.6L IS USM. Tocht zorgt de Canon RF 800mm f/11 IS STM, vooral bij helder licht, voor zeer mooie beelden.
  Doordat deze lens zo licht en klein is, neem je hem makkelijk mee. En zul je er dus veel plezier aan beleven. Denk aan al die onverwachte fotokansen die zich zullen voordoen als je deze lens bij je draagt. Dit is een geweldige startlens voor natuur- en sportfotografen.
  Ook professionals en serieuze amateurfotografen zullen er hun voordeel mee kunnen doen, vooral ook vanwege de draagbaarheid van deze lens. En de beeldkwaliteit die deze lens oplevert, overtreft ver wat nodig is voor afbeeldingen op sociale media. Kortom: deze lens opent nieuwe mogelijkheden voor mensen met een beperkt budget.
 • Klantreview op Dpreview.com: “Een uitstekende lens voor de prijs! Tot mijn verbazing is de 800 mm f/11 extreem scherp, en f/11 is niet zo'n groot probleem. Eye-AF werkt inderdaad. Ik kon zelfs vliegende boerenzwaluwen en ijsvogels volgen met deze lens! (...) Voor $899 is deze lens een heel goed koopje!”

Canon RF 800mm f/11 IS STMBelangrijkste kenmerken van de Canon RF 800mm f/11

 • Close encounters: telebereik van liefst 800mm
 • Ideaal voor op reis: revolutionair technologie houdt formaat en gewicht laag
 • Stil, snel en precies: geruisloze en soepele autofocus dankzij STM-motor
 • Trillingvrij: scherpe beelden dankzij 4-stops optische beeldstabilisatie
 • Compact en lichtgewicht ontwerp: ingeschoven slechts 281.8mm lang
 • Handige feature: Lens Control Ring voor rechtsteekse bediening van Tv/Av/ISO-instellingen

Canon RF 800mm f/11 op CameraNU.nl >>

Canon RF 800mm f/11 op Cameraland.nl >>

Canon RF 800mm f/11 op Fotodevakman.nl >>

Canon RF 800mm f/11 op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R5Canon EOS R: fullframe systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische fullframe systeemcamera’s op de markt gebracht. De meest recente zijn de uitstekend besproken Canon EOS R5 voor professionals en de betaalbare allrounder Canon EOS R6. Benieuwd naar alle EOS R-camera’s?

Mijn review van de Canon EOS R5 >>

Mijn review van de Canon EOS R6 >>

Mijn review van de Canon EOS R >>

Mijn review van de Canon EOS RP >>

Mijn review van de Canon EOS Ra >>

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Canon RF-lenzen zijn bedoeld voor de fullframe systeemcamera's van Canon: de Canon EOS R-serie. Canon belooft dat er eind 2020 in totaal 17 RF-lenzen en 2 extenders op de markt zullen zijn. Hieronder vind je de huidige RF-lenzen plus de RF-lenzen waarvan al iets bekend is. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen.

Canon RF-objectiefSoort lensPrijsRatingReviews
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMGroothoekzoom€ 2,53990/100Reviews >>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMMacro€ 55985/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/1.2L USMPortret€ 3,04998/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMPortret€ 71985/100Reviews >>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USMReiszoom€ 89987/100Reviews >>
Canon RF 50mm f/1.2L USMStandaard€ 2,53995/100Reviews >>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMStandaardzoom€ 3,29997/100Reviews >>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMStandaardzoom€ 2,35995/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,21990/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMStandaardzoom€ 50980/100Reviews >>
Canon RF 800mm f/11 DO IS STMSupertele€ 1,06985/100Reviews >>
Canon RF 600mm f/11 DO IS STMSupertele€ 81985/100Reviews >>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMSupertelezoom€ 3,14988/100Reviews >>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMTelezoom€ 2,59995/100Reviews >>
Canon RF 50mm f/1.8 IS STM (verwacht)Standaard
Canon RF 70-200mm f/4L IS USM (verwacht)Telezoom
Canon Extender RF 1.4X (verwacht)Extender
Canon Extender RF 2X (verwacht)Extender

 

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende lens of camera kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige lens of camera, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 rating 1 vote