Canon RF 600mm f/4.0L IS USM | Reviews & Tests

De Canon RF 600mm f/4.0L IS USM is een extreem lichtsterke supertelelens voor je fullframe systeemcamera van Canon. Dit is dé lens voor professionele sport-, natuur- en actiefotografen. Hij biedt beeldstabilisatie tot 5.5 stops en levert een betoverende bokeh. Een extreem goede én prijzige supertele. “Deze nieuwe RF-lenzen leveren wat ze beloven.” Alle belangrijke reviews!

Canon RF 600mm f/4.0L IS USMSupertelelenzen: sport- en natuurfotografie

Ben je sport- of natuurfotograaf? Dan is een supertelelens een ‘must have’ voor in je cameratas. Alleen met zo’n lens kun je dat vogeltje of die sporter echt beeldvullend en razendscherp in beeld krijgen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Canon RF 600mm f/4.0L IS USM, die in juli 2021 op de markt is gekomen.

Canon RF 600mm f/4.0L IS USM

Brandpuntsafstand: 600mm | Maximaal diafragma: f/4.0 | Lensmount: Canon RF | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 3.090gr | Lengte x diameter: 472 x 168mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 420cm | Vergrotingsfactor: 0.15x | Filtermaat: 52mm (drop-in) | Release datum: juli 2021 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs: 14.229 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Canon RF 600mm f/4.0L op Cameranu.nl >>

Canon RF 600mm f/4.0L op Cameraland.nl >>

Canon RF 600mm f/4.0L op Kamera-express.nl >>

Canon RF 600mm f/4.0L IS USMDeze Canon-lens in het kort

De Canon RF 600mm f/4.0L IS USM is een professionele supertelelens voor sport-, natuur-, wildlife- en actiefotografie. Je schiet extreem hoogwaardige beelden met deze toplens, die bestand is tegen zwaar professioneel gebruik in barre omstandigheden. En voor een dergelijke lens is het ontwerp toch lichtgewicht.

Perfecte beeldstabilisatie

Deze supertelelens heeft optische beeldstabilisatie met drie verschillende modi, die maximaal 5.5 stops winst biedt tegen trillingen. Resultaat: uiterst scherpe beelden, ook als je uit de hand fotografeert. Deze telezoom is voor een dergelijke lens bijzonder lichtsterk. Dankzij het grote maximale diafragma van f/4.0 presteert hij ook uitstekend bij weinig licht.

Canon RF 600mm f/4.0L IS USMBetoverende bokeh

De bokeh van de RF 600mm is betoverend, dankzij de grote lichtsterkte in combinatie met het cirkelvormige diafragma met negen lamellen. Je onderwerpen komen daardoor prachtig los van de achtergrond.

Uitmuntend glas

Dat dit een kwaliteitsobjectief is, zie je onder meer aan het uitmuntende glaswerk. Het optiek is uitgerust met Super UD- en fluorietelementen om fringing en chromatische aberraties te verminderen. Ook de coatings zijn van topklasse. De Super Spectra en Air Sphere Coatings minimaliseren ghosting en flares. Resultaat van coatings en glas: een grote kleurnauwkeurigheid en uitzonderlijke heldere resultaten, ook als je schiet bij tegenlicht.

Snelle en nauwkeurige autofocus

Scherpstellen is een ander sterk punt van deze professionele supertele. Hij heeft twee autofocus-presets, waarmee je onmiddellijk kunt terugkeren naar scherpstelafstanden die je in het geheugen hebt opgeslagen. De aanpasbare elektronische scherpstelring maakt handmatige scherpstelling mogelijk tijdens Servo AF. De bediening is intuïtief dankzij de positionering en de materiaalkwaliteit van de knoppen.

Compatibel met extenders

Heel mooi is ook dat de RF 600mm f/4.0L IS USM compatibel is met de Canon RF 1.4x en 2x extenders. Daardoor zijn brandpuntsafstanden bereikbaar van respectievelijk 840mm (met f/5.6) en 1200mm (met f/8.0).

Duurzame constructie

Uiteraard is de Canon RF 600mm f/4.0L IS USM zeer duurzaam uitgevoerd. De lensbody heeft een coating van hittebestendige witte verf en is bestand tegen intensief, professioneel gebruik. De lens heeft een stof- en waterbestendig ontwerp met een fluorcoating op het voorste lenselement voor eenvoudige reiniging. Kortom: een zeer professionele toplens met helaas een zeer professioneel prijskaartje.

Deze Canon-lens is ideaal voor:

 • Sportfotografie
 • Natuurfotografie
 • Wildlifefotografie
 • Actiefotografie

Canon RF 600mm f/4.0L op Cameranu.nl >>

Canon RF 600mm f/4.0L op Cameraland.nl >>

Canon RF 600mm f/4.0L op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij Cameranu.nlTot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback op Canon producten!

Ontvang tot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback bij aanschaf van een geselecteerd Canon product. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera, videocamera, compact camera, lens of printer wel heel voordelig! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij Cameranu.nlCanon R5: €500 korting - Canon R6 II: €430 korting!

De aanschaf van een Canon R5 en R6 Mark II is tijdelijk enorm voordelig! Zo koop je de R5 met €500 korting en de R6 Mark II met €430! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Canon RF 600mm f/4.0L IS USMProfessionele reviewers over de Canon RF 600mm f/4.0L

De Canon RF 600mm f/4.0L: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): Gordon heeft de Canon RF 600mm f4L samen getest met de Canon RF 400mm f/2.8L. Heel logisch: ze mikken op dezelfde doelgroep van professionele sport- en wildlife-fotografen. Hoe scoren de lenzen in de praktijk?
  Beide lenzen zijn volgens Gordon supertelelenzen in elke zin van het woord. Tegelijk maken ze een duidelijk statement van Canon dat de EOS R-camera’s helemaal klaar zijn voor professionele sport- en natuurfotografie.
  Kijk je naar de EF-versies van deze supertele’s (de Mark III-versies uit 2018) dan zijn de RF-versies slechts milde updates ten opzichte van deze tele’s voor DSLR’s. Gek is dat niet, want destijds heeft Canon die DSLR-versies ontworpen met z’n nieuwe systeemcamera’s in gedachten. “Dus het heeft geen zin om optica die nog steeds aan de top staat opnieuw uit te vinden”, stelt Gordon.
  Toch zijn de RF-versies meer dan alleen EF-modellen met ingebouwde adapters. De RF-communicatie van de nieuwe lenzen ondersteunt hogere burst-snelheden, fijnere diafragma-aanpassingen in video, verbeterde stabilisatie en de kans om sneller scherp te stellen op toekomstige body’s met Dual Power Drive.
  Wie de EF Mark III-lenzen heeft, kan daar volgens Gordon gerust bij blijven. Maar wie een EOS R-camera bezit zal de verbeteringen van de RF-modellen zeker waarderen. Voor de kosten hoef je het niet te laten: de RF- en EF-versies kosten hetzelfde. En het zijn wel oogverblindende prijzen. Maar die betaal je nu eenmaal voor supertele’s met een snel diafragma.
  Dit soort supertele’s worden gebruikt door fotografen van grote sportevenementen – denk: Olympische Spelen, Formule 1-wedstrijden – of door professionele wildlife-fotografen. Canon heeft niet gelet op de kosten, maar puur op de compromisloze prestaties bij lange brandpuntsafstanden. “In dat opzicht leveren deze nieuwe RF-lenzen wat ze beloven. Maar belangrijker nog: de nieuwe lenzen laten zien dat Canon z’n EOS R-systeem nu beschouwt als een serieus platform voor professionele sport- en wildlife-fotografen.” Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Thephoblographer.com (Hillary Grigonis, full review): De Canon RF 600mm f/4 is weliswaar een zware en dure lens, maar de beelden die je ermee kunt schieten maken dat je toch met zo’n grote optiek rond wilt slepen als je de hoge prijs kunt betalen. Je schiet volgens Hillary beelden met rijke kleuren, zachte achtergronden en veel details.
  De autofocus doet 95 procent van de tijd z’n werk uitstekend. En de beeldstabilisatie maakt het mogelijk om uit de hand te fotograferen, hoewel dit nog steeds oncomfortabel is door z’n gewicht. Ook heeft Hillary gemerkt dat deze grote lens “een gespreksstarter is onder andere vogelfotografen, dus misschien is het niet ideaal voor introverte mensen”.
  Om deze lens zelf te kopen zou Hillary van fotogenre moeten wisselen: van huwelijksfotograaf naar professioneel natuurfotograaf. “Als hobbyist is de prijs echt te hoog om te rechtvaardigen. De lens is ook moeilijker om mee te nemen tijdens een wandeling dan een 100-500mm lens. Maar dit is zeker een indrukwekkende lens, vooral in combinatie met de Canon EOS R3.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): De Canon RF 600mm f/4 L IS USM is volgens Bryan “de ultieme natuur- en sportlens gemaakt door een bedrijf met een lange geschiedenis in het produceren van de allerbeste objectieven”. In wezen is deze supertele voor het EOS R-systeem dezelfde lens als de Canon EF 600mm f/4L IS III USM. Beide lenzen bundelen de beste lenstechnologie van dit moment.
  Deze supertelelens heeft volgens Bryan een uitstekende bouwkwaliteit, een zeer lange brandpuntsafstand, een ultragroot diafragma voor die brandpuntsafstand plus een snel en nauwkeurig autofocussysteem. De beeldkwaliteit is zeer hoogwaardig.
  De RF 600mm f/4 L IS USM is buitengewoon geschikt voor serieuze, veeleisende sportfotografen, natuurfotografen en fotojournalisten. Uiteraard moet je er diep voor in de buidel tasten. Maar kun je het geld bij elkaar sprokkelen, dan zorgt de levering van deze supertele ervoor “dat zelfs de meest afgematte fotograaf zich als een kind op kerstochtend voelt”.
 • Juzaphoto.com: De Canon RF 600mm f/4 is weliswaar zwaar en groot, maar biedt een uitzonderlijk bereik en eersteklas beeldkwaliteit, schrijft de reviewer. “Het is een van de meest gewilde lenzen door vogel- en natuurfotografen.” Deze supertele is ook met teleconverters zeer goed bruikbaar. Daarmee krik je het bereik op tot 840mm f/5.6 en zelfs 1200mm f/8.
  Deze Canon-lens heeft volgens de reviewer een snelle autofocus en een zeer effectieve en handige beeldstabilisatie. Ook de bouwkwaliteit is eersteklas, zoals je kunt verwachten. Goedkoop is hij zeker niet, maar wel een stuk voordeliger dan de Canon 800mm f/5.6. “Als je prijskaartje, gewicht en grootte geen probleem vindt, raad ik de 600 f/4 ten zeerste aan.”
 • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): Deze Canon RF 600mm f/4L IS USM is volgens Jan Paul “een hele goede tele”. Maar anders of beter dan de EF 600mm f/4L IS USM III is hij nauwelijks. “Daar viel ook niet veel aan te verbeteren, omdat de EF-versie nog erg nieuw is en ook veel lichter is dan het model daarvoor. Wie al een EF-naar-RF adapter heeft, zou daarom bijna net zo goed voor de EF-versie kunnen gaan.”
  Toch ziet Jan Paul in de RF-versie kleine voordelen, voor wie het maximale uit de allernieuwste EOS R-camera’s wil halen. Zo heeft de RF-versie extra contacten, die op bijvoorbeeld de EOS R3 zouden kunnen zorgen voor betere aansturing van de autofocus. “Ook voorkom je met de RF 600mm dat je bij het gebruik van een teleconverter moet werken met twee tussenstukken, wat kan zorgen voor extra speling.”
  Jan Paul adviseert fotografen die voor het R-systeem hebben gekozen, voor de RF 600mm te kiezen. Maar wie werkt met een cinecamera van Canon met EF-vatting of met een 1Dx-model, kan wellicht beter de EF-versie kiezen.
 • Gordon Laing (video-review): In een uitvoerige review op YouTube zet de bekende reviewer Gordon Laing de prijzige Canon RF 600mm f/4 naast de nog veel prijzigere Canon RF 400mm f/2.8. Beide toplenzen voor professionele sport- en wildlife-fotografen zijn groot, zwaar en duur, maar oooo wat zijn ze goed, en wat een bijzondere platen kun je ermee schieten. Gordon laat de voordelen zien, maar ook de nadelen. En geeft aan welke lens voor welke doelgroep geschikt is. Voor welke kun jij het beste gaan sparen?
  Benieuwd naar dit review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Canon RF 600mm f/4.0L op Cameranu.nl >>

Canon RF 600mm f/4.0L op Cameraland.nl >>

Canon RF 600mm f/4.0L op Kamera-express.nl >>

 

Canon RF 600mm f/4.0L IS USMBelangrijkste kenmerken van de Canon RF 600mm f/4.0L

 • Super lichtsterk: maximaal diafragma van f/2.8
 • Tegen trillende handen: 5.5 stops optische beeldstabilisatie
 • Extreem hoge beeldkwaliteit: Super UD- en fluorietelementen
 • Heldere beelden: Super Spectra en Air Sphere-coatings
 • Indrukwekkende bokeh: cirkelvormig diafragma met 9 lamellen
 • Professioneel: aanpasbare elektronische scherpstelring
 • Professioneel: twee focus presets
 • Duurzame constructie: weerbestendig ontwerp met fluorcoating
 • Handig: draaibare statiefkraag

Canon RF 600mm f/4.0L op Cameranu.nl >>

Canon RF 600mm f/4.0L op Cameraland.nl >>

Canon RF 600mm f/4.0L op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Canon RF 600mm f/4.0L

Bekijk een mooie review van de bekende reviewer Gordon Laing over de RF 600mm f/4.0L en de RF 400mm f/2.8L IS USM (19:40 minuten). Beide toplenzen voor professionele sport- en wildlife-fotografen zijn groot, zwaar en duur, maar oooo wat zijn ze goed, en wat een bijzondere platen kun je ermee schieten. Gordon laat de voordelen zien, maar ook de nadelen. En geeft aan welke lens voor welke doelgroep geschikt is. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je beide lenzen hebben...

Canon RF 600mm f/4.0L op Cameranu.nl >>

Canon RF 600mm f/4.0L op Cameraland.nl >>

Canon RF 600mm f/4.0L op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R3Overzicht Canon EOS R systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht, zoals de uitstekend besproken Canon EOS R5 voor professionals en de betaalbare allrounder Canon EOS R6. De Canon EOS R3 is het nieuwe vlaggenschip. En de EOS R7 en R10 zijn de nieuwe aps-c camera's. Benieuwd naar alle EOS R-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Beste supertelelenzen op een rij

Heel veel supertelelenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een supertele zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Canon RF-lenzen zijn bedoeld voor de fullframe systeemcamera's van Canon: de Canon EOS R-serie. Hieronder vind je alle RF-lenzen op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Canon RF-lenzen en mijn roadmap met verwachte Canon RF-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 100-300mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertelezoom1219998/100Reviews>
Canon RF 400mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertele1321998/100Reviews>
Canon RF 600mm f/4.0L IS USMCanon RJaSupertele1422998/100Reviews>
Canon RF 800mm f/5.6L IS USMCanon RJaSupertele2024998/100Reviews>
Canon RF 1200mm f/8.0L IS USMCanon RJaSupertele2379998/100Reviews>
Canon RF 85mm f/1.2L USMCanon RJaPortret304998/100Reviews>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMCanon RJaStandaardzoom329997/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/2.8 IS USMCanon RJaStandaardzoom365997/100Reviews>
Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMCanon RJaGroothoekzoom273995/100Reviews>
Canon RF 135mm f/1.8L IS USMCanon RJaPortret274095/100Reviews>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMCanon RJaStandaardzoom235995/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.4L VCMCanon RJaGroothoek192995/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.2L USMCanon RJaStandaard253995/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMCanon RJaTelezoom259995/100Reviews>
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USMCanon RJaMacro157992/100Reviews>
Canon RF 14-35mm f/4L IS USMCanon RJaGroothoekzoom184990/100Reviews>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMCanon RJaGroothoekzoom253990/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USMCanon RJaStandaardzoom121990/100Reviews>
Canon RF-S 3.9mm f/3.5 STM Dual FisheyeCanon RNeeFisheye131990/100Reviews>
Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual FisheyeCanon RJaFisheye223990/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/4L IS USMCanon RJaTelezoom182990/100Reviews>
Samyang AF 14mm f/2.8 RFCanon RJaGroothoek72990/100Reviews>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMCanon RJaSupertelezoom314988/100Reviews>
Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaGroothoekzoom71987/100Reviews>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USMCanon RJaReiszoom89987/100Reviews>
Canon RF 24mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro76987/100Reviews>
Canon RF 200-800mm f/6.3-9.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom249986/100Reviews>
Canon RF 100-400mm f/5.6-8.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom74985/100Reviews>
Canon RF 16mm f/2.8 STMCanon RJaGroothoek34985/100Reviews>
Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaStandaardzoom40985/100Reviews>
Canon RF 28mm f/2.8 STMCanon RJaPancake38985/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro55985/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.8 STMCanon RJaStandaard23985/100Reviews>
Canon RF 600mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele81985/100Reviews>
Canon RF 800mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele106985/100Reviews>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMCanon RJaPortret71985/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMCanon RJaStandaardzoom50980/100Reviews>
Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeGroothoekzoom40980/100Reviews>
Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Canon RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STMCanon RNeeReiszoom57980/100Reviews>
Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STMCanon RNeeSupertelezoom45980/100Reviews>
Canon Extender RF 1.4XCanon RJaExtender€ 609CameraNU>
Canon Extender RF 2XCanon RJaExtender€ 769CameraNU>
Roadmap Canon RF-lenzenBekijk roadmap>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (13 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy