Canon RF 600mm f/11 IS STM | Reviews & Tests

Wat is de beste supertelelens voor je fullframe Canon EOS R systeemcamera? De Canon RF 600mm f/11 IS STM is de ideale lens voor wildlife-, sport- en natuurfotografie. Ook voor treinspotters is dit een geweldige supertele. Hij is compact en licht en heeft 5 stops beeldstabilisatie aan boord. EISA-award: Lens-innovatie 2020-2021. Alle belangrijke reviews!

Supertelelenzen: wildlife-, sport en natuurfotografie

Ben je wildlife-, sport- of natuurfotograaf? Dan is een supertelelens een ‘must have’ voor in je cameratas. Alleen met zo’n lens kun je dat vogeltje of dat schuwe edelhert echt beeldvullend en razendscherp in beeld krijgen. Ook op safari bewijzen ze uitstekende diensten. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Canon RF 600mm f/11 IS STM, die eind juli 2020 op de markt is gekomen.

Canon RF 600mm f/11 IS STM Canon RF 600mm f/11 IS STM

Brandpuntsafstand: 600mm | Maximaal diafragma: f/11 | Lensmount: Canon RF | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 930gr | Lengte x diameter: 269.5 x 93mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 450cm | Vergrotingsfactor: 0.28x | Filtermaat: 82mm | Release datum: eind juli 2020 | Verwachte Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs: 799 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Coolblue.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Coolblue.nl >>

De Canon RF 600mm f/11 in het kort

De Canon RF 600mm f/11 IS STM is een prachtige supertele die ideaal is voor wild- en sportfotografie en voor safari’s. Ook treinspotters zullen er veel plezier aan beleven. Hij is compact en lichtgewicht voor lens met een dergelijke brandpuntsafstand.

5-stops optische beeldstabilisatie

Met deze supertele haal je de wereld heel dichtbij. En je schiet ragscherpe, gedetailleerde foto’s en video’s dankzij de uitmuntende 5-stops beeldstabilisatie. Een statief is meestal niet nodig.

Canon RF 600mm f/11 IS STMCompact & licht

Door z’n lage gewicht en geringe afmetingen neem je deze lens graag mee op reis, op vakantie of safari. Canon heeft gewicht en formaat kunnen beperken dankzij de RF-vatting, de gebruikte materialen en het diafragma van f/11. Dankzij het diffractieve optiek kan deze supertele ingeschoven worden tot een lengte van 199.5mm. Het gewicht is slechts 930 gram.

Stille en snelle autofocus

De autofocus is snel, stil en precies dankzij de STM-motor. Met de Lens Control Ring heb je de belangrijkste instellingen binnen handbereik. Deze 600mm-lens heeft een diafragmasysteem zonder lamellen. Daardoor is de bokeh zacht en aangenaam. Deze supertele is bestand tegen de elementen, zodat jij zorgeloos de natuur in kunt.

Canon RF 600mm f/11 op CameraNU.nl >>

Canon RF 600mm f/11 op Cameraland.nl >>

Canon RF 600mm f/11 op Coolblue.nl >>

Canon RF 600mm f/11 op Kamera-express.nl >>

De Canon RF 600mm f/11 is ideaal voor:

 • Wildfotografie
 • Sportfotografie
 • Reportagefotografie
 • Safari-fotografie

EISA-award: Lens-innovatie 2020-2021

De Canon RF 600mm f/11 IS STM heeft een prestigieuze EISA-award 2020-2021 gewonnen. De Canon RF 600mm is volgens de jury ‘Lens-innovatie 2020-2021’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Canon cashback-actie van CameraNU.nlMooi van Canon: tot €1000 cashback!

Stel je eigen Canon-kit samen en profiteer van cashback-bedragen die kunnen oplopen tot €1000. Combineer een fullframe Canon-camera met een Canon-lens en claim je voordeel!

Profiteer van deze Canon-actie >>

 

(Professionele) reviewers over de Canon RF 600mm f/11

De Canon RF 600mm f/11: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog weinig reviews, het objectief is pas op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Focus Magazine (Erik Derycke, full review, oktobernummer 2020): De Canon RF 600mm f/11 IS STM is uitzonderlijk licht en compact. Met 930 gram weegt hij een derde van het gewicht van de EF 600mm f/4L IS III USM. Dat geringe gewicht en formaat is te verklaren door het uitzonderlijke ontwerp, met als meest bijzondere kenmerk het diafragma van f/11. Daardoor kunnen de lenselementen en daarmee de lens veel kleiner en lichter zijn. Tegelijk heeft Canon ander, veel lichter, materiaal gebruikt voor de lenzen.
  Dat kleine diafragma biedt dus veel voordelen. Nadeel volgens Erik is dat er minder licht de sensor bereikt dan bij telelenzen met f/4 of f/5.6. Daardoor moet je de ISO opschroeven, zeker als je bewegende onderwerpen fotografeert. De EOS R5 waarmee Erik heeft getest in de dierentuin kan gelukkig goed met hoge ISO’s omgaan.
  Kortom: de lens is veel lichter dan vergelijkbare tele-objectieven. Maar je levert wel wat in op beeldkwaliteit, onder meer door de hogere gevoeligheden die nodig zijn voor stabiele beelden. “Maar je hebt meer aan goede foto’s met een betaalbaar teleobjectief in je fototas, dan aan de betere foto’s met het teleobjectief waar je alleen van kunt dromen.” Eindoordeel: het cijfer 8.2.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Canon RF 600mm f/11 IS STM is klein, licht en goedkoop. De lens is licht genoeg om uit de hand mee te fotograferen, en compact genoeg om mee te reizen. Hij stelt snel en stil scherp, vervaagt achtergronden mooi en produceert aangename bokeh-effecten. En hij is ook nog betaalbaar.
  Toch is er geen ontkomen aan dat het maximale diafragma van f/11 het gebruik van deze lens beperkt tot helder weer of verplicht tot hoge ISO-waarden. Ook is hij niet weerbestendig. En de vraag is hoe duurzaam het intrekbare ontwerp is op de lange termijn.
  Toch is de Canon RF 600mm f/11 IS STM alles bij elkaar een verfrissend moedige poging van Canon om out of the box te denken en een echt nieuwe en bruikbare lens te creëren. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Canon RF 600mm en de Canon RF 800mm zijn relatief lichte en betaalbare supertelelenzen. Een diafragma van f/11 kan volgens Gordon alarmbellen doen rinkelen op oudere camera's. Maar de EOS R-body's kunnen autofocus op f/11 goed aan, terwijl de helderheid van de camerazoekers automatisch toeneemt waardoor je je composities prima kunt blijven maken.
  Groot voordeel van f/11 is dat gewicht en kosten laag kunnen blijven. Dit zijn allebei opmerkelijk bruikbare lenzen, waarmee je uitstekend vogels tijdens de vlucht, en ook diverse sporten goed kunt vastleggen. Ook voor luchtvaart- of maanfotografie zijn deze 600mm en 800mm goed geschikt.
  Bij schemering is het wel nodig de ISO-waarde flink op te krikken. En ook de bokeh is niet zo makkelijk te bereiken als bij lenzen met een groter maximaal diafragma. Die lenzen heeft Canon natuurlijk ook, maar die zijn noch licht noch goedkoop.
  Deze lenzen zijn misschien niet geschikt voor high-end natuurfotografen, maar voor alle andere fotografen openen ze een wereld die tot nog toe onbereikbaar was.
  Welke van beide lenzen je koopt, hangt volgens Gordon af van de onderwerpen die je het meest wilt vastleggen. De RF 600mm is volgens hem de meest flexibele. Hij is geschikt voor grote vogels en meer sporten en landschappen. De kortere brandpuntsafstand en betere stabilisatie maken het daarbij gemakkelijker om te richten en te filmen. Hij is ook nóg draagbaarder dan de 800mm lens.
  Fotografeer je vaak kleinere dieren of dieren die ver weg zijn, dan heeft de 800mm de voorkeur. Ook voor bijvoorbeeld maanfotografie is dit de voorkeurslens. Beide lenzen hebben een vergelijkbare, goede beeldkwaliteit. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Deze 600mm-lens voor systeemcamera’s uit de EOS R-serie is volgens Matthew verbazingwekkend compact en lichtgewicht voor een supertelelens. Hij combineert het beste uit ‘diffractieve optica’ en een intrekbaar ontwerp om de kilo's kwijt te raken waar soortgenoten mee kampen.
  Deze 600mm-lens is uitgerust met een snel en vrijwel geruisloos autofocussysteem met stappenmotor. Ook aan boord is een hoogwaardige beeldstabilisator, waardoor de scherpte bij opnamen uit de hand beter wordt. Over het algemeen is de lens gemakkelijk te bedienen en werkt hij een traktatie. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Voor wie is de Canon RF 600mm f/IS STM eigenlijk bedoeld? vraagt Bryan zich af. Want met een maximaal diafragma van f/11 zullen professionele en serieuze amateurfotografen snel naar andere keuzes voor hun primaire grote lens grijpen. Deze 600mm f/11 lijkt wel de juiste keuze als je een lens zoekt met een lange brandpuntsafstand die tegelijk extreem compact, ultralicht en indrukwekkend betaalbaar is.
  Voor de 600 f/11 betaal je ongeveer 5% van de prijs van de EF 600mm f/4L IS III. En toch zorgt de Canon RF 600mm f/11 IS STM, vooral bij gebruik bij helder licht, voor zeer mooie beelden, aldus Bryan.
  Voor veel fotografen is ‘plezier’ een belangrijke reden om te gaan fotograferen. Deze lens steek je makkelijk bij je, en dat draagt volgens Bryan enorm bij aan het fotografieplezier. En deze lens geeft je daarbij onverwachte kansen op prachtige platen. Dit is een geweldige startlens voor natuur- en sportfotografen.
  Ook professionele en serieuze amateurfotografen kunnen plezier hebben van de RF 600mm, omdat ook zij hem makkelijk mee kunnen nemen. En de beeldkwaliteit die deze lens produceert, overtreft ver wat nodig is voor afbeeldingen op sociale media. Kortom: deze lens opent nieuwe mogelijkheden voor mensen met een beperkt budget.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Een lens om echt te ‘ontdekken’! Met een Canon EOS Rp geeft de lens niet al haar kwaliteiten... dus nog effe wachten op de levering van de Canon EOS R5, met IBIS moet dit echt een fantastische lens zijn. Zelfs op de EOS Rp is deze lens uit de hand te gebruiken: haarscherpe foto's. Met de f/11 heeft deze lens wel veel licht nodig.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Canon RF 600mm f/11 IS STMBelangrijkste kenmerken van de Canon RF 600mm f/11

 • Héél dichtbij: telebereik van liefst 600mm
 • Ideaal voor op reis: revolutionair technologie houdt formaat en gewicht laag
 • Stil, snel en precies: geruisloze en soepele autofocus dankzij STM-motor
 • Trillingvrij: scherpe beelden dankzij 5-stops optische beeldstabilisatie
 • Compact en lichtgewicht ontwerp: ingeschoven slechts 199.5mm lang
 • Handige feature: Lens Control Ring voor rechtsteekse bediening van Tv/Av/ISO-instellingen

Canon RF 600mm f/11 op CameraNU.nl >>

Canon RF 600mm f/11 op Cameraland.nl >>

Canon RF 600mm f/11 op Coolblue.nl >>

Canon RF 600mm f/11 op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R5Canon EOS R: fullframe systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische fullframe systeemcamera’s op de markt gebracht. De meest recente zijn de uitstekend besproken Canon EOS R5 voor professionals en de betaalbare allrounder Canon EOS R6. Benieuwd naar alle EOS R-camera’s?

Mijn review van de Canon EOS R5 >>

Mijn review van de Canon EOS R6 >>

Mijn review van de Canon EOS R >>

Mijn review van de Canon EOS RP >>

Mijn review van de Canon EOS Ra >>

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Canon RF-lenzen zijn bedoeld voor de fullframe systeemcamera's van Canon: de Canon EOS R-serie. Canon belooft dat er eind 2020 in totaal 17 RF-lenzen en 2 extenders op de markt zullen zijn. Hieronder vind je de huidige RF-lenzen plus de RF-lenzen waarvan al iets bekend is. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen.

Canon RF-objectiefSoort lensPrijsRatingReviews
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMGroothoekzoom€ 2,53990/100Reviews >>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMMacro€ 55985/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/1.2L USMPortret€ 3,04998/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMPortret€ 71985/100Reviews >>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USMReiszoom€ 89987/100Reviews >>
Canon RF 50mm f/1.2L USMStandaard€ 2,53995/100Reviews >>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMStandaardzoom€ 3,29997/100Reviews >>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMStandaardzoom€ 2,35995/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,21990/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMStandaardzoom€ 50980/100Reviews >>
Canon RF 800mm f/11 DO IS STMSupertele€ 1,06985/100Reviews >>
Canon RF 600mm f/11 DO IS STMSupertele€ 81985/100Reviews >>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMSupertelezoom€ 3,14988/100Reviews >>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMTelezoom€ 2,59995/100Reviews >>
Canon RF 50mm f/1.8 IS STM (verwacht)Standaard
Canon RF 70-200mm f/4L IS USM (verwacht)Telezoom
Canon Extender RF 1.4X (verwacht)Extender
Canon Extender RF 2X (verwacht)Extender

 

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende lens of camera kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige lens of camera, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (2 beoordelingen)