Canon RF 50mm f/1.2L USM | Lichtkanon | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke 50mm standaardlens voor je Canon EOS R? De Canon RF 50mm f/1.2L USM is een extreem lichtsterk, zwaar en kostbaar objectief voor professionals. “Met de RF 50mm f/1.2L USM levert Canon iets heel groots af.” En: “Een droomlens die op alle punten excelleert.” EISA-award: ‘Beste standaard primelens’. Alle belangrijke reviews!

Canon RF 50mm f/1.2L USMLichtsterke 50mm standaardlenzen

Lichtsterke 50mm-lenzen, ze zijn onmisbaar in je cameratas. Deze standaardlenzen zijn inzetbaar voor een groot aantal fotogenres, ze hebben een groot diafragma en ze hebben een prachtige bokeh. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Canon RF 50mm f/1.2L USM, die in oktober 2018 op de markt is gekomen.

Canon RF 50mm f/1.2L USM

Brandpuntsafstand: 50mm | Maximaal diafragma: f/1.2 | Lensmount: Canon EOS R | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 1.480gr | Lengte: 108mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 40cm | Vergrotingsfactor: 0.19x | Filtermaat: 77mm | Release datum: oktober 2018 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs: 2.399 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Canon-lens in het kort

De lichtsterkte, de prijs en de L wijzen er al op: dit is echt een standaardobjectief voor de professional. En dat toont gelijk de hoge ambitie voor het nieuwe fullframe R-systeem van Canon. Sterkste troef van dit kostbare objectief is natuurlijk z’n fenomenale lichtsterkte. De beelden bij weinig licht zijn verbluffend, je portretten krijgen een extreem mooie bokeh, en hij is supersnel bij straatfotografie. Maar ook je landschapsfoto’s zijn ongeëvenaard in scherpte en detaillering.

Toplens met 10 diafragmabladen

Alles aan deze lens ademt absolute topklasse. Hij is opgebouwd uit 19 lenselementen, verdeeld over 15 groepen. Lensflares, ghosting en kleurschifting behoren vrijwel helemaal tot het verleden. Het diafragma bestaat uit maar liefst 10 (!) bladen. En dat betekent een nog mooiere ronding in je foto’s. Ook prachtig: de minimale scherpstelafstand is maar 40 centimeter, waardoor bijzonder close-ups mogelijk worden.

Deze Canon-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Productfotografie
 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie

Canon RF 50mm f/1.2L op CameraNU.nl >>

Canon RF 50mm f/1.2L op Cameraland.nl >>

Canon RF 50mm f/1.2L op Kamera-express.nl >>

Canon cashback-actie van CameraNU.nlTot €300 inruilkorting bij een Canon EOS R-camera

Koop een Canon EOS R, R5, R6 of RP systeemcamera en ontvang tijdelijk tot 300 euro inruilkorting. Je profiteert van deze actie tot en met 31 oktober 2021!

Deze Canon-actie bij CameraNU.nl >>

Deze Canon-actie bij Cameraland.nl >>

 

Canon RF 50mm f/1.2L USM (Professionele) reviewers over de Canon RF 50mm f/1.2L

De Canon RF 50mm f/1.2L USM: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 • Fototijdschrift Digifoto Pro (decembernummer 2018, Dré de Man, full review): ‘Lichtkanon’ staat boven het mooie review in Digifoto Pro. En dat is deze lens zeker. Het is een lens waarmee Canon direct wil laten zien wat de extra mogelijkheden van de splinternieuwe vatting zijn. Je ziet, aldus de reviewer, heel veel verschillen met de EF-versie van dit objectief. Het is dubbel zo zwaar, dubbel zo lang, bevat dubbel zoveel elementen en is ook bijna dubbel zo duur...
  Maar deze RF-lens is ook heel veel beter. Een van de voordelen is dat door de constructie het objectief veel sneller scherpstelt. Daarnaast heeft het een extra ring, waaraan je zelf een functie kan toekennen, waaronder het instellen van diafragma, sluitertijd en belichtingscompensatie. Dat maakt dat je er heel prettig en snel mee kunt werken.
  Ook ligt de optische kwaliteit hoog. “Al bij f/2 lijkt het objectief net zo te presteren als andere objectieven bij f/4 of f/5.6.” Reflecties, vertekeningen en aberraties zijn vrijwel afwezig. En de foto’s hebben een grote scherpte, al bij volle opening. Die zeer goede prestaties blijken ook uit de labtests. “In de praktijk biedt dit objectief een mooie mix van eigenschappen met vooral op de grootste twee diafragma’s prestaties die de EF-versie doen verbleken.” Eindoordeel: Goud Award.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Canon RF 50mm f/1.2L USM is een ongelofelijke lens met een tamelijk ongelofelijk prijskaartje... Met gemak is het een van de beste 50mm lenzen die de reviewers onder ogen hebben gehad, van welk merk dan ook. Het is tevens een van de grootste en een van de duurste. Als je echt houdt van de combinatie van een 50mm brandpunt en een f/1.2 diafragma (en wie houdt daar niet van), dan heb je deze lens echt nodig in je leven.
  De beeldkwaliteit is simpelweg ongelofelijk goed, maar dat verwacht je eigenlijk ook van een lens van dit kaliber. De scherpte is extreem goed bij alle diafragma’s en zowel in het beeldcentrum als in de hoeken. Distortie is verwaarloosbaar, evenals chromatische aberratie. De enige afwijking is vignettering op f/1.2, die verdwijnt als je het diafragma wat afknijpt.
  Fotograferen op f/1.2 biedt je wonderbaarlijk mooie bokeh-effecten dankzij het 10-bladige diafragma. De reviewer noemt dit effect ‘echt verslavend’, zo mooi is het. Daar komt bij dat je met deze lens en de EOS R-camera uitstekend kunt fotograferen in vrijwel volledige duisternis.
  Ook de bouwkwaliteit is excellent, met een uitstekende weerbestendigheid. Autofocus is zeer snel, stil en bijna 100% betrouwbaar. De handmatige focus override is een fantastische feature. De nieuwe lensring is in het begin even wennen, maar dan blijkt hij heel handig te zijn.
  Bottomline: een geweldig goede lens voor een geweldig hoge prijs. Maar voor iedereen die een diepe portemonnee heeft, is dit een ‘must-buy’. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren (en 5 van de 5 sterren voor de beeldkwaliteit).
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Een geweldige 50mm primelens staat altijd hoog op de verlanglijst van fotografen. Met de RF 50mm f/1.2L USM levert Canon gelijk een grootse standaardprime af. Voor fotografen met een beperkt budget zal deze lens voor altijd op de verlanglijst blijven staan. Veel serieuze amateurs en professionals zullen deze essentiële lens zeker toevoegen aan hun lenzenarsenaal.
  De 50mm brandpunt komt in zeer veel fotografische situaties van pas, dit is dus een zeer veelzijdige lens. Het ultra-snelle diafragma maakt de lens nóg veelzijdiger, zeker als er zeer weinig licht beschikbaar is. Daar komt bij dat deze lens ook echt topkwaliteit biedt bij wijdopen diafragma. Resolutie en contrast zijn geweldig, en veel beter dan welke andere Canon 50mm-lens dan ook. De nauwkeurigheid van de autofocus luistert zeer nauw bij dit soort diafragma’s. Ook op dat gebied presteert deze 50mm indrukwekkend.
  De Canon RF 50mm f/1.2L USM is ook gewoon een zeer plezierige lens om mee te fotograferen of filmen. De resultaten zijn al even plezierig om naar te kijken. En alleen al deze lens is een geweldige reden om een camera met RF-lensvatting aan te schaffen.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Canon heeft een lange geschiedenis op het gebied van heldere 50mm lenzen. En de RF 50mm f/1.2 L USM is de beste lens op dit gebied tot nog toe. Hij heeft een ‘crispy’ uiterlijk dat je verwacht van een lens van deze tijd. Met de allerlaatste coatings aan boord, evenals exotische lenselementen en weerbestendigheid. Als het RF-systeem aantrekkingskracht heeft op bijvoorbeeld portretfotografen, dan zal dit een van de eerste lenzen zijn die velen van hen zullen kopen. En daar is een goede reden voor.
  Er zijn natuurlijk alternatieven. Zo kun je de EF 50mm f/1.2L USM met adapter gebruiken op de EOS R. Of een lens van een andere firma kopen, zoals de Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art, of de gestabiliseerde Tamron SP 45mm f/1.8 Di VC USD. Maar als je wenst op f/1.2 diafragma te kunnen schieten op het RF-systeem, dan is de RF 50mm f/1.2 L USM de lens die je moet hebben. Optisch is hij scherper dan de EF-versie. Ook is het een modernere lens, zowel in uiterlijk als in features. Eindoordeel: hoogste score: Editors Choice.
 • Camerastuffreview.com (Ivo Freriks, full review): De Canon 50mm f/1.2L USM is een prachtig standaardobjectief voor het nieuwe R-systeem. Hij is dan wel prijzig, en zeker niet klein of compact, maar de lichtsterkte is hoog en de beeldkwaliteit “is over het hele bereik werkelijk uitstekend. Zo goed hebben we het nooit eerder gezien bij lichtsterke standaardobjectieven van Canon.”
  De Canon EF 50mm f/1.2L moet een paar stops gediafragmeerd worden om echt goed scherp te worden. “Dat is bij de nieuwe Canon RF 50mm f/1.2L USM allemaal verleden tijd. Al vanaf volle opening spat de scherpte van je opnames. Wie niet opziet tegen een onsje meer in de tas en wat euro’s minder op de rekening koopt met de RF 50mm f/1.2L USM een van de beste standaardobjectieven die er op dit moment verkrijgbaar is.”
 • Eoszine.nl (fotograaf Pieter Dhaeze, full review): “Met het ontwerp van de nieuwe RF 28-70mm f/2L hebben de engineers van Canon al laten zien waar ze anno 2018 toe in staat zijn als het gaat om ‘standaard’-zoomlenzen”, aldus Pieter. Die lens is haarscherp en nagenoeg foutloos. Dat ‘kunstje’ hebben ze ook geflikt met deze 50mm standaardlens. “De nieuwe benchmark in beeldkwaliteit.”
  Dit is een droomlens die op alle punten excelleert. Nadelen zijn het stevige prijskaartje en het gewicht: aan de zware kant om de hele dag mee rond te lopen. “Het is dus een echte pro-lens die echter door zijn ongekend hoge beeldkwaliteit en prachtige bokeh onderscheidende foto’s zal afleveren.”
  Voor wie een Canon DSLR bezit blijft deze 50mm een droom: hij past uitsluitend op de spiegelloze fullframe body met RF-vatting. “Dus momenteel alleen op de EOS R, waarmee hij overigens een mooie combi vormt.”
 • Opticallimits.com (Klaus Schroiff, full review): Het is overduidelijk dat de Canon RF 50mm f/1.2 USM L een fantastische lens is, met een al even fantastisch prijskaartje... In vergelijking met andere lenzen uit deze klasse, presteert de Canon al extreem goed bij f/1.2. Zelfs de buitenste regionen van het beeld zijn bij dat diafragma indrukwekkend. De beeldkwaliteit is extreem goed bij wat kleinere diafragma’s, over het hele beeld. De latere chromatische aberraties zijn laag, vertekeningen zijn geen issue. De bokeh is zeer goed en zacht.
  Mechanisch zit de lens zeer goed in elkaar. Hij is gebouwd volgens professionele standaarden, inclusief weerbestendigheid. De autofocus is verrassend snel dankzij Canons Dual-pixel AF en de USM-drive in de lens. De autofocus is ook heel precies. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Kenrockwell.com (Ken Rockwell, full review): “This is a huge ultraspeed 50mm with performance to match. Even better, autofocus is perfectly accurate on mirrorless, so we can shoot at f/1.2 and not have to worry about focus accuracy.”
 • Digitalcameraworld.com (James Artaius, full review): Niet alleen was deze lens ontworpen om fotografen lekker te maken voor de EOS R, hij geeft tegelijk ook een demonstratie van waar de nieuwe RF-mount toe in staat is. “A monster performer, with a price and weight to match, this Canon EOS R companion easily earns its red ring.”
  Van het prijskaartje krijg je tranen in je ogen, maar zet deze fantastische lens op je EOS R, en zelfs de grootste zuurpruim gaat direct overstag en gelooft met een grote G in wat Canon probeert te bereiken met dit nieuwe systeem.” Voordelen: een verbazingwekkend goede, scherpe L-serie lens, een aanpasbare controle-ring, snelle autofocus. Nadelen: kost evenveel als de EOS R zelf, een grote lens voor een compact systeem, beeldstabilisatie was leuk geweest. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Meteen bij de eerste foto’s was ik al onder de indruk van hoe extreem scherp en contrastrijk de foto’s met deze lens zijn. Zelfs bij f/1.2 is de autofocus snel en nauwkeurig. Een enorm verschil met mijn oude “plastic fantastic” (EF 50mm f/1.8).” Vijf van de vijf sterren. Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Beste 50mm objectief ooit! De Canon RF 50mm f/1.2 L USM is een fantastisch objectief. De prijs is zeker fors te noemen en daardoor zal dit objectief zeker niet binnen ieders bereik liggen. Maar wil je het allerbeste uit je Canon EOS R halen dan is dit objectief een absolute aanrader. Scherper dan dit, zelfs wide open bij f/1.2, wordt het niet. Het nadeel is wel dat het een zwaar objectief is en dat een dagje fotograferen dan best pittig kan zijn. Maar wat zijn de resultaten verbluffend mooi!” Bekijk alle reviews van kopers >>

Canon RF 50mm f/1.2L op CameraNU.nl >>

Canon RF 50mm f/1.2L op Cameraland.nl >>

Canon RF 50mm f/1.2L op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste eigenschappen van de Canon RF 50mm f/1.2L

 • Standaard 50mm-lens voor Canon EOS R systeemcamera
 • Buitengewoon lichtsterk met f/1.2
 • L-serie objectief staat garant voor professionele kwaliteit
 • Supersnelle prime lens
 • Stof- en spatwaterdicht
 • Filtermaat van 77mm

Canon RF 50mm f/1.2L op CameraNU.nl >>

Canon RF 50mm f/1.2L op Cameraland.nl >>

Canon RF 50mm f/1.2L op Kamera-express.nl >>

 

Canon RF 50mm f/1.2L USM wint EISA-award 2019-2020

De Canon RF 50mm f/1.2L USM heeft een van de prestigieuze EISA-awards 2019-2020 gewonnen. Het is de ‘Beste standaard primelens’ van 2019-2020! Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Mooie video-review van de Canon RF 50mm f/1.2L

Bekijk een interessante YouTube-review van de Canon RF 50mm f/1.2L door fotograaf Christopher Frost (8 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Canon RF 50mm f/1.2L op CameraNU.nl >>

Canon RF 50mm f/1.2L op Cameraland.nl >>

Canon RF 50mm f/1.2L op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R5Canon EOS R: fullframe systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische fullframe systeemcamera’s op de markt gebracht. De meest recente zijn de uitstekend besproken Canon EOS R5 voor professionals en de betaalbare allrounder Canon EOS R6. De Canon EOS R3 wordt het nieuwe vlaggenschip. Benieuwd naar alle EOS R-camera’s?

Mijn preview van de Canon EOS R3 >>

Mijn review van de Canon EOS R5 >>

Mijn review van de Canon EOS R6 >>

Mijn review van de Canon EOS R >>

Mijn review van de Canon EOS RP >>

Mijn review van de Canon EOS Ra >>

 

Alle standaard prime-lenzen op een rij

Heel veel standaard prime-lenzen (50mm-lenzen) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een standaard prime-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Canon RF-lenzen zijn bedoeld voor de fullframe systeemcamera's van Canon: de Canon EOS R-serie. Hieronder vind je alle RF-lenzen op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Canon RF-lenzen.

Canon RF-objectiefSoort lensPrijsRatingReviews
Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual FisheyeFisheye€ 2,23990/100Reviews >>
Canon RF 16mm f/2.8 STMGroothoek€ 34985/100Reviews >>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMGroothoekzoom€ 2,53990/100Reviews >>
Canon RF 14-35mm f/4L IS USMGroothoekzoom€ 1,84990/100Reviews >>
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USMMacro€ 1,57992/100Reviews >>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMMacro€ 55985/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/1.2L USMPortret€ 3,04998/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMPortret€ 71985/100Reviews >>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USMReiszoom€ 89987/100Reviews >>
Canon RF 50mm f/1.2L USMStandaard€ 2,53995/100Reviews >>
Canon RF 50mm f/1.8 STMStandaard€ 23985/100Reviews >>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMStandaardzoom€ 3,29997/100Reviews >>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMStandaardzoom€ 2,35995/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,21990/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMStandaardzoom€ 50980/100Reviews >>
Canon RF 600mm f/4.0L IS USMSupertele€ 14,22998/100Reviews >>
Canon RF 400mm f/2.8L IS USMSupertele€ 13,21998/100Reviews >>
Canon RF 800mm f/11 DO IS STMSupertele€ 1,06985/100Reviews >>
Canon RF 600mm f/11 DO IS STMSupertele€ 81985/100Reviews >>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMSupertelezoom€ 3,14988/100Reviews >>
Canon RF 100-400mm f/5.6-8.0 IS USMSupertelezoom€ 74985/100Reviews >>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMTelezoom€ 2,59995/100Reviews >>
Canon RF 70-200mm f/4L IS USMTelezoom€ 1,82990/100Reviews >>
Canon Extender RF 1.4XExtender€ 609CameraNU >>
Canon Extender RF 2XExtender€ 769CameraNU >>
Canon RF 35mm f/1.2L USM (verwacht)
Canon RF 24mm f1.4L (verwacht)
Canon RF 24mm f/1.8 IS STM Macro (rumor)
Canon RF 135mm f1.4L (verwacht)
Canon RF 300mm f/2.8L IS USM (rumor)
Canon RF 500mm f/4L IS USM (rumor)
Canon RF 800mm f/5.6L IS USM (rumor)
Canon RF 1200mm f/8L IS USM (rumor)
Canon RF 10-24mm f/4L USM (verwacht)
Canon RF 18-45mm IS STM (verwacht)
Canon RF 70-135mm f/2L (verwacht)
Canon TS-R 14mm f/4L (verwacht)
Canon TS-R 24mm f/3.5L (verwacht)

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle objectieven op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (7 beoordelingen)

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy