Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual Fisheye | Reviews & Tests

De Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual Fisheye is een bijzondere, professionele fisheye-lens voor je fullframe Canon systeemcamera. Je schiet er adembenemende 180-graden VR-foto’s en -video’s mee. Lens voor professionele creatievelingen. “Wie weet wordt virtual reality dankzij deze lens toch veel toegankelijker voor zowel makers als voor publiek.” Alle belangrijke reviews!

Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual FisheyeFisheye-lenzen: bijzondere perspectieven

Fisheye-objectieven zijn een kolfje naar de hand van creatieve fotografen. Deze lenzen hebben een zeer korte brandpuntsafstand die zorgt voor extreem weidse beelden met een adembenemend perspectief. De vervormingen door de korte brandpunt zijn geen nadeel, maar juist onderdeel van de aantrekkingskracht van dit soort lenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van een heel bijzonder Fisheye-objectief: de Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual Fisheye, die in december 2021 op de markt is gekomen.

Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual Fisheye

Brandpuntsafstand: 5.2mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Canon RF | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 350gr | Lengte x diameter: 54 x 121mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 20cm | Vergrotingsfactor: 0.03x | Filtermaat: geen filter mogelijk | Release datum: december 2021 | Verwachte Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 2.239 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Canon RF 5.2mm f/2.8L op CameraNU.nl >>

Canon RF 5.2mm f/2.8L op Cameraland.nl >>

Canon RF 5.2mm f/2.8L op Kamera-express.nl >>

Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual FisheyeDeze Canon-lens in het kort

Een teken dat Canon nu alle pijlen op het EOS R-systeem heeft gericht, is deze baanbrekende fisheye-lens. De Canon RF 5.2mm f/2.8 Dual Fisheye is niet zomaar een fisheye-lens, het is een ingenieus objectief waarmee je je eigen wereld kunt scheppen in verbluffende virtual reality-beelden. Met geen ander objectief kun je je zo creatief te buiten gaan als met deze fisheye voor de fullframe systeemcamera’s van Canon.

Ultieme beeld- én bouwkwaliteit

Deze stereoscopische RF-lens is bedoeld voor professionals en serieuze amateurs die content willen creëren die boven de massa uitsteekt. Het is een lens uit de fameuze L-serie van Canon. En dat betekent: ultieme beeld- én bouwkwaliteit.

Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual FisheyeStereoscopische 180 graden VR-opnamen

De lens heeft een lichtgewicht en compact ontwerp. Met deze lens schep je professionele stereoscopische 180 graden VR-opnamen. Je hebt daarvoor een compatibele fullframe camera met hoge resolutie en RF-mount nodig. Het objectief is vooralsnog alleen compatibel met de EOS R5. Deze camera krijgt een firmware-update om uit de voeten te kunnen met het nieuwe objectief.

EOS VR Utility-software

Uit de twee cirkelvormige 190 graden fisheye-offsetbeelden vorm je een gesynchroniseerd stereoscopisch beeld dat wordt geprojecteerd op de fullframe sensor. Daarna is het beeld klaar voor bewerking naar VR-beelden. Daarvoor heeft Canon de EOS VR Utility-software en de EOS VR Plug-in voor Adobe Premiere Pro aangekondigd. Hiermee kun je de VR-video’s en -foto’s verwerken en exporteren in diverse resoluties en codecs, met maximaal 8K-bestanden.

Hoogwaardig optisch ontwerp

Beide lenzen van de Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual Fisheye hebben een hoogwaardig optisch ontwerp, met twee UD-elementen per lens voor correctie van aberraties. De lenzen hebben daarnaast SWC-coatings die flares en reflecties verminderen, zelfs als je met tegenlicht werkt.

Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual FisheyeGelatinefilterhouder

Dit objectief is ook goed inzetbaar bij weinig licht, dankzij het grote maximale diafragma van f/2.8. De lens is stof- en weerbestendig. Handig is de gelatinefilterhouder aan de achterzijde. Hier kun je voorgesneden ND-gels plaatsen, waarmee je het lichtniveau controleert bij het maken van 180 graden VR-producties.

Deze Canon-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Videografie

Canon RF 5.2mm f/2.8L op CameraNU.nl >>

Canon RF 5.2mm f/2.8L op Cameraland.nl >>

Canon RF 5.2mm f/2.8L op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij CameraNU.nlCanon dubbele cashback lente promotie!

Ontvang tot €150 cashback op geselecteerde Canon systeemcamera's en objectieven. Verdubbel je cashbackbedrag bij aankoop van twee of meer actieproducten. Zo wordt de aanschaf van een systeemcamera en lens wel heel voordelig! Je profiteert van deze actie tot en met 15 mei 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Kortingsactie bij CameraNU.nlCanon R5: €500 korting - Canon R6 II: €430 korting!

De aanschaf van een Canon R5 en R6 Mark II is tijdelijk enorm voordelig! Zo koop je de R5 met €500 korting en de R6 Mark II met €430! Je profiteert van deze actie tot en met 15 mei 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

(Professionele) reviewers over de Canon RF 5.2mm f/2.8L

De Canon RF 5.2mm f/2.8L: hoe scoort hij bij de reviewers? Er zijn nog vrijwel geen reviews. Alles wijst erop dat dit een flinke ‘niche-lens’ is, die weinig reviews zal ontvangen. De reviews die wel verschijnen, vat ik hieronder voor je samen!

 • Eoszine.nl (Pieter Dhaeze, full review): Pieter schrijft over deze bijzondere lens: “Hoewel je waarschijnlijk tientallen artikelen over de RF 5.2mm f/2.8L Dual Fisheye VR180 kunt schrijven met minstens zo veel toepassingsmogelijkheden, blijft virtual reality anno 2022 voor veel mensen met een systeemcamera ‘een ver van mijn bed show’. Maar Canon heeft wel de deur flink opengezet om de stap naar VR kleiner en sneller te maken. Wie weet wordt virtual reality dankzij deze lens toch veel toegankelijker voor zowel makers als voor publiek.”
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Dit is volgens Bryan zeker een lens met een hoog prijskaartje. Maar als je bedenkt dat het hier echt om twee lenzen gaat, is de prijs per lens, zeker voor modellen uit de L-serie, best redelijk. “Degenen die serieus bezig zijn met het maken van VR-films zullen deze lens van grote waarde vinden, vooral als je kijkt naar hoeveel werk je ermee bespaart.”
  Als een RF-lens kun je de Canon RF 5.2mm f/2.8 L Dual Fisheye op alle camera’s uit de Canon EOS R-serie monteren. Om de functionaliteit van deze lens volledig te benutten, is echter specifieke compatibiliteit vereist, die alleen de nieuwste Canons met de nieuwste firmware bieden (vanaf Canon EOS R5).
  Wordt 180 VR niet een niche? Volgens Bryan is dat de verkeerde vraag: het ís al een niche. “De vraag is: hoe groot zal die niche worden?” In potentie kan die niche volgens Bryan enorm worden. “Ben je klaar om erin te springen?”
 • immerVR (video-review): YouTube-kanaal immerVR heeft de Canon RF 5.2mm f2.8 L Dual VR getest op de Canon EOS R5. Ze vergelijken deze set met andere virtual reality-camera's en tonen beelden gemaakt via de HMD Meta Quest 2 (voorheen: Oculus Quest 2). Zo zie je het verschil in beeldkwaliteit met de Canon RF 5.2. De Canon is een lens met een uitstekende resolutie en een hoge beeldkwaliteit. Keerzijde is het zeer hoge prijskaartje, waardoor deze lens vooral voor professionals interessant zal zijn. De reviewer geeft toch een 5-sterren rating.
  Aanrader om te bekijken als je deze lens overweegt. Je vindt deze YouTube-review onderaan deze pagina.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Ik heb deze lens deze week ontvangen. Het is leuk om mee te spelen, maar zonder de software heb je er eigenlijk niets aan. Canon is niet duidelijk wanneer de software wordt geleverd; de website zegt niets, en de support mensen verwijzen naar diezelfde website als je ze belt.
  Dus: voor aanschaf even goed controleren wat de situatie is op dit moment.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Canon RF 5.2mm f/2.8L op CameraNU.nl >>

Canon RF 5.2mm f/2.8L op Cameraland.nl >>

Canon RF 5.2mm f/2.8L op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Canon RF 5.2mm f/2.8L

 • Dual Fisheye: speciaal voor virtual reality-producties
 • Stereoscopische lenzen: schitterende 3D-beelden met 190 graden gezichtsveld
 • Dual EMD-units: gelijkmatige belichting tussen linker- en rechterbeeld
 • Lichtsterke lens: maximaal diafragma van f/2.8
 • Hoge beeldkwaliteit: twee UD-elementen per lens
 • Sub Wavelength structure Coating (SWC): onderdrukt ghosting en flare
 • Nabewerking: geen extra stitching nodig dankzij EOS VR Utility-software en plug-in
 • Gelatinefilterhouder: nauwkeurige belichtingsregeling
 • Handig: ingebouwde gelatinefilterhouder aan de achterzijde
 • L-series: hoge bouwkwaliteit en weerbestendig ontwerp
 • Compact en lichtgewicht ontwerp

Canon RF 5.2mm f/2.8L op CameraNU.nl >>

Canon RF 5.2mm f/2.8L op Cameraland.nl >>

Canon RF 5.2mm f/2.8L op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Canon RF 5.2mm f/2.8L

Bekijk een mooie YouTube-review van de Canon RF 5.2mm f/2.8L door immerVR (13:33 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Canon RF 5.2mm f/2.8L op CameraNU.nl >>

Canon RF 5.2mm f/2.8L op Cameraland.nl >>

Canon RF 5.2mm f/2.8L op Kamera-express.nl >>

 

Eerste videobeelden van de Canon RF 5.2mm f/2.8L

Bekijk een bijzonder filmpje gemaakt met de Canon RF 5.2mm f/2.8L (2:58 minuten). Het zijn de eerste 4K VR-beelden die Canon heeft gepubliceerd. Je kunt de controller in de linkerbovenhoek gebruiken om door het beeld te bewegen. Veel plezier!

Canon RF 5.2mm f/2.8L op CameraNU.nl >>

Canon RF 5.2mm f/2.8L op Cameraland.nl >>

Canon RF 5.2mm f/2.8L op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R3Overzicht Canon EOS R systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht, zoals de uitstekend besproken Canon EOS R5 voor professionals en de betaalbare allrounder Canon EOS R6. De Canon EOS R3 is het nieuwe vlaggenschip. En de EOS R7 en R10 zijn de nieuwe aps-c camera's. Benieuwd naar alle EOS R-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Canon RF-lenzen zijn bedoeld voor de fullframe systeemcamera's van Canon: de Canon EOS R-serie. Hieronder vind je alle RF-lenzen op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Canon RF-lenzen en mijn roadmap met verwachte Canon RF-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 100-300mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertelezoom1219998/100Reviews>
Canon RF 400mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertele1321998/100Reviews>
Canon RF 600mm f/4.0L IS USMCanon RJaSupertele1422998/100Reviews>
Canon RF 800mm f/5.6L IS USMCanon RJaSupertele2024998/100Reviews>
Canon RF 1200mm f/8.0L IS USMCanon RJaSupertele2379998/100Reviews>
Canon RF 85mm f/1.2L USMCanon RJaPortret304998/100Reviews>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMCanon RJaStandaardzoom329997/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/2.8 IS USMCanon RJaStandaardzoom365997/100Reviews>
Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMCanon RJaGroothoekzoom273995/100Reviews>
Canon RF 135mm f/1.8L IS USMCanon RJaPortret274095/100Reviews>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMCanon RJaStandaardzoom235995/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.2L USMCanon RJaStandaard253995/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMCanon RJaTelezoom259995/100Reviews>
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USMCanon RJaMacro157992/100Reviews>
Canon RF 14-35mm f/4L IS USMCanon RJaGroothoekzoom184990/100Reviews>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMCanon RJaGroothoekzoom253990/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USMCanon RJaStandaardzoom121990/100Reviews>
Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual FisheyeCanon RJaFisheye223990/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/4L IS USMCanon RJaTelezoom182990/100Reviews>
Samyang AF 14mm f/2.8 RFCanon RJaGroothoek72990/100Reviews>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMCanon RJaSupertelezoom314988/100Reviews>
Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaGroothoekzoom71987/100Reviews>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USMCanon RJaReiszoom89987/100Reviews>
Canon RF 24mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro76987/100Reviews>
Canon RF 200-800mm f/6.3-9.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom249986/100Reviews>
Canon RF 100-400mm f/5.6-8.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom74985/100Reviews>
Canon RF 16mm f/2.8 STMCanon RJaGroothoek34985/100Reviews>
Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaStandaardzoom40985/100Reviews>
Canon RF 28mm f/2.8 STMCanon RJaPancake38985/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro55985/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.8 STMCanon RJaStandaard23985/100Reviews>
Canon RF 600mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele81985/100Reviews>
Canon RF 800mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele106985/100Reviews>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMCanon RJaPortret71985/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMCanon RJaStandaardzoom50980/100Reviews>
Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeGroothoekzoom40980/100Reviews>
Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Canon RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STMCanon RNeeReiszoom57980/100Reviews>
Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STMCanon RNeeSupertelezoom45980/100Reviews>
Canon Extender RF 1.4XCanon RJaExtender€ 609CameraNU>
Canon Extender RF 2XCanon RJaExtender€ 769CameraNU>
Roadmap Canon RF-lenzenBekijk roadmap>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (7 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy