Canon RF 400mm f/2.8L IS USM | Reviews & Tests

De Canon RF 400mm f/2.8L IS USM is een extreem lichtsterke supertelelens voor je fullframe systeemcamera van Canon. Dit is dé lens voor sport-, natuur- en actiefotografen. Hij heeft beeldstabilisatie tot 5.5 stops aan boord en levert een betoverende bokeh. “Een duidelijk statement van Canon dat de EOS R-camera’s helemaal klaar zijn voor professionele sport- en natuurfotografie.” Alle belangrijke reviews!

Canon RF 400mm f/2.8L IS USMSupertelelenzen: sport- en natuurfotografie

Ben je sport- of natuurfotograaf? Dan is een supertelelens een ‘must have’ voor in je cameratas. Alleen met zo’n lens kun je dat vogeltje of die sporter echt beeldvullend en razendscherp in beeld krijgen. Goedkoop zijn ze helaas niet. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Canon RF 400mm f/2.8L IS USM, die in juli 2021 op de markt is gekomen.

Canon RF 400mm f/2.8L IS USM

Brandpuntsafstand: 400mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Canon RF | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 2.890gr | Lengte x diameter: 367 x 163mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 250cm | Vergrotingsfactor: 0.17x | Filtermaat: 52mm (drop-in) | Release datum: juli 2021 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs: 13.219 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Canon RF 400mm f/2.8L op Cameranu.nl >>

Canon RF 400mm f/2.8L op Cameraland.nl >>

Canon RF 400mm f/2.8L op Kamera-express.nl >>

Canon RF 400mm f/2.8L IS USMDeze Canon-lens in het kort

De Canon RF 400mm f/2.8L IS USM is een professionele supertelelens voor sport-, natuur-, wildlife- en actiefotografie. Je schiet extreem hoogwaardige beelden met deze toplens, die bestand is tegen zwaar professioneel gebruik in barre omstandigheden.

Perfecte beeldstabilisatie

Deze supertelelens heeft optische beeldstabilisatie die maximaal 5.5 stops winst biedt tegen trillingen. Resultaat: uiterst scherpe beelden, ook als je uit de hand fotografeert. Deze telezoom is bijzonder lichtsterk. Dankzij het grote maximale diafragma van f/2.8 presteert hij ook uitstekend bij weinig licht.

Betoverende bokeh

De bokeh in je beelden is betoverend, dankzij de grote lichtsterkte in combinatie met het cirkelvormige diafragma met negen lamellen. Je onderwerpen komen daardoor prachtig los van de achtergrond.

Uitmuntend glas

Dat dit een kwaliteitsobjectief is, zie je onder meer aan het uitmuntende glaswerk. Het optiek is uitgerust met Super UD- en fluorietelementen om fringing en chromatische aberraties te verminderen. Ook de coatings zijn van topklasse. De Super Spectra en Air Sphere Coatings minimaliseren ghosting en flares. Resultaat van coatings en glas: een grote kleurnauwkeurigheid en uitzonderlijke heldere resultaten, ook als je schiet bij tegenlicht.

Canon RF 400mm f/2.8L IS USMSnelle en nauwkeurige autofocus

Scherpstellen is een ander sterk punt van deze professionele supertele. Hij heeft twee autofocus-presets, waarmee je onmiddellijk kunt terugkeren naar scherpstelafstanden die je in het geheugen hebt opgeslagen. De aanpasbare elektronische scherpstelring maakt handmatige scherpstelling mogelijk tijdens Servo AF. De bediening is intuïtief dankzij de positionering en de materiaalkwaliteit van de knoppen.

Compatibel met extenders

Heel mooi is ook dat de RF 400mm f/2.8L IS USM compatibel is met de Canon RF 1.4x en 2x extenders. Daardoor zijn brandpuntsafstanden bereikbaar van respectievelijk 560mm (met f/4) en 800mm (met f/5.6).

Duurzame constructie

Uiteraard is de Canon RF 400mm f/2.8L IS USM zeer duurzaam uitgevoerd. De lensbody heeft een coating van hittebestendige witte verf en is bestand tegen intensief, professioneel gebruik. De lens heeft een stof- en waterbestendig ontwerp met een fluorcoating op het voorste lenselement voor eenvoudige reiniging. Kortom: een zeer professionele toplens met helaas ook een zeer professioneel prijskaartje.

Deze Canon-lens is ideaal voor:

 • Sportfotografie
 • Natuurfotografie
 • Wildlifefotografie
 • Actiefotografie

Canon RF 400mm f/2.8L op Cameranu.nl >>

Canon RF 400mm f/2.8L op Cameraland.nl >>

Canon RF 400mm f/2.8L op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij Cameranu.nlTot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback op Canon producten!

Ontvang tot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback bij aanschaf van een geselecteerd Canon product. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera, videocamera, compact camera, lens of printer wel heel voordelig! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij Cameranu.nlCanon R5: €500 korting - Canon R6 II: €430 korting!

De aanschaf van een Canon R5 en R6 Mark II is tijdelijk enorm voordelig! Zo koop je de R5 met €500 korting en de R6 Mark II met €430! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Canon RF 400mm f/2.8L IS USM(Professionele) reviewers over de Canon RF 400mm f/2.8L

De Canon RF 400mm f/2.8L: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): Gordon heeft de Canon RF 400mm f/2.8L samen met de Canon RF 600mm f4L getest. In één moeite door twee zeer prijzige toplenzen voor het EOS R-systeem van Canon. En wat zijn zijn bevindingen?
  Beide lenzen zijn volgens Gordon supertelelenzen in elke zin van het woord. Tegelijk maken ze een duidelijk statement van Canon dat de EOS R-camera’s helemaal klaar zijn voor professionele sport- en natuurfotografie.
  Kijk je naar de EF-versies van deze supertele’s (de Mark III-versies uit 2018) dan zijn de RF-versies slechts milde updates ten opzichte van deze tele’s voor DSLR’s. Gek is dat niet, want destijds heeft Canon die DSLR-versies ontworpen met z’n nieuwe systeemcamera’s in gedachten. “Dus het heeft geen zin om optica die nog steeds aan de top staat opnieuw uit te vinden”, stelt Gordon.
  Toch zijn de RF-versies meer dan alleen EF-modellen met ingebouwde adapters. De RF-communicatie van de nieuwe lenzen ondersteunt hogere burst-snelheden, fijnere diafragma-aanpassingen in video, verbeterde stabilisatie en de kans om sneller scherp te stellen op toekomstige body’s met Dual Power Drive.
  Wie de EF Mark III-lenzen heeft, kan daar volgens Gordon gerust bij blijven. Maar wie een EOS R-camera bezit zal de verbeteringen van de RF-modellen zeker waarderen. Voor de kosten hoef je het niet te laten: de RF- en EF-versies kosten hetzelfde. En het zijn wel oogverblindende prijzen. Maar die betaal je nu eenmaal voor supertele’s met een snel diafragma.
  Dit soort supertele’s worden gebruikt door fotografen van grote sportevenementen – denk: Olympische Spelen, Formule 1-wedstrijden – of door professionele wildlife-fotografen. Canon heeft niet gelet op de kosten, maar puur op de compromisloze prestaties bij lange brandpuntsafstanden. “In dat opzicht leveren deze nieuwe RF-lenzen wat ze beloven. Maar belangrijker nog: de nieuwe lenzen laten zien dat Canon z’n EOS R-systeem nu beschouwt als een serieus platform voor professionele sport- en wildlife-fotografen.” Eindoordeel: Highly Recommended.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Bryan heeft blijkbaar al de hand weten te leggen op een pre-productie-model van deze fenomenale Canon RF 400mm f/2.8L, want hij biedt als eerste een uitvoerige review.
  En zoals te verwachten is hij uiterst lovend, waarbij hij hem direct vergelijkt met z’n DSLR-broer: de Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM. “Wat ik schreef in mijn test van de EF-versie geldt ook voor de Canon RF 400 f/2.8L IS USM: dit is een absoluut compromisloze lens, gemaakt door een firma die een lange geschiedenis heeft in het produceren van de allerbeste objectieven die op de markt zijn.”
  In wezen is de lichtsterke RF-supertele dezelfde lens als de Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM, maar dan voor het EOS R-systeem. Beide lenzen zijn een optelsom van de allerbeste innovatieve lenstechnologie en het allerbeste glas die op dit moment verkrijgbaar zijn. Gemaakt voor professionals die er dag in dag uit op moeten kunnen vertrouwen.
  Deze Canon heeft een uitstekende bouwkwaliteit, een ultragroot diafragma voor een dergelijke lens, een snel en nauwkeurig autofocussysteem en een extreem hoogwaardige beeldkwaliteit. Waarmee hij voldoet aan de eisen van serieuze sportfotografen, natuurfotografen en fotojournalisten. Weet je als serieuze fotograaf het geld bij elkaar te sprokkelen en deze Canon wordt bij je thuisbezorgd, dan voel je je volgens Bryan “als een kind op kerstochtend”.
 • Thephoblographer.com (Hillary Grigonis, full review): De Canon RF 400mm f/2.8 L IS USM is volgens Hillary “een uitstekend stuk glas”. De bokeh is dromerig terwijl onderwerpen scherp blijven. De autofocus is indrukwekkend: vrijwel alle beelden zijn ragscherp, zelfs bij actiefotografie. Aan het niveau van duurzaamheid en robuustheid, en aan de bedieningselementen kun je volgens Hillary aflezen dat dit een lens is die is gemaakt voor professionals.
  Deze lens heeft echter wel een hoog prijskaartje. Daarvoor krijg je wel een 400mm in combinatie met een lichtsterkte van f/2.8 die samen een diepte in je foto’s creëren die je met geen andere lens krijgt. De hoge prijs maakt deze lens voor hobbyisten echter onbereikbaar.
  Volgens Hillary heeft Canon de optica van de EF-lenzen geleend om deze lens te maken. Zij vraagt zich af of de lens kleiner zou zijn geworden als Canon meer veranderingen had aangebracht. “Maar voor de pro’s die het budget hebben en het gewicht kunnen dragen, is de beloning hoog: dromerige beelden vol diepte en detail.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Petapixel.com (Anete Lusina, full review): De Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM is een geweldige lens, zij het voor een zeer hoge prijs waar geen ontkomen aan is. Hij handelt goed, hij heeft dat fantastische f/2.8-diafragma, hij wemelt van de functies. Als je het nodig hebt en het kunt betalen, dan hebben Canon-gebruikers een ongelooflijke optie van 400 mm om te overwegen. Sterk aanbevolen. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Canon RF 400mm f/2.8L IS USM is volgens Jan Paul een uitstekend objectief, hoewel hij optisch niet beter is dan z’n DSLR-evenknie: de de EF 400mm f/2.8L IS USM III. “Dat hoeft ook niet, omdat dat objectief nog maar kort beschikbaar is en optisch nauwelijks te verbeteren valt.”
  Deze RF-versie biedt volgens Jan Paul mogelijk iets meer functionaliteit met extra snelle camera’s als de Canon EOS R3, dankzij de extra contacten. Maar hij mist wel de controlring die andere RF-lenzen wel hebben.
  Welke moet je kiezen, de EF- of de RF-versie? Die keuze hang volgens Jan Paul vooral af van de vraag met welke camera’s je werkt. “Wie filmt met een cinecamera van Canon met EF-vatting of naast een R5 ook werkt met een 1Dx, kan misschien wel beter voor de EF-versie kiezen. Dan moet je wel een extra adapter aanschaffen en dat is met de RF-versie natuurlijk niet nodig.”
 • Klantreview op internet: “Sinds begin Januari 2022 ben ik de trotse eigenaar van dit hoogstandje in de techniek. Ongekende scherpte, super draagbaar en gewoon uit de hand richten en schieten. In combinatie met de R3 en de R5 op pad geweest en de resultaten van deze lens zijn verbluffend. Ja het is een investering en Ja, het is de investering zeker waard. Ongeëvenaard!!!”
 • Christopher Frost (video-review): Volgens fotograaf en reviewer Christopher Frost in zijn uitvoerige review op YouTube is deze Canon “letterlijk de cameralens van de hoogste kwaliteit die ik ooit heb gebruikt. Hij is fysiek geweldig, optisch onberispelijk... en ongelooflijk duur.” Grote vraag: is hij de hoge vraagprijs waard?
  Bekijk deze YouTube-review onderaan deze pagina.

Canon RF 400mm f/2.8L op Cameranu.nl >>

Canon RF 400mm f/2.8L op Cameraland.nl >>

Canon RF 400mm f/2.8L op Kamera-express.nl >>

 

Canon RF 400mm f/2.8L IS USMBelangrijkste kenmerken van de Canon RF 400mm f/2.8L

 • Super lichtsterk: maximaal diafragma van f/2.8
 • Tegen trillende handen: 5.5 stops optische beeldstabilisatie
 • Extreem hoge beeldkwaliteit: Super UD- en fluorietelementen
 • Heldere beelden: Super Spectra en Air Sphere-coatings
 • Indrukwekkende bokeh: cirkelvormig diafragma met 9 lamellen
 • Professioneel: aanpasbare elektronische scherpstelring
 • Professioneel: twee focus presets
 • Duurzame constructie: weerbestendig ontwerp met fluorcoating
 • Handig: draaibare statiefkraag

Canon RF 400mm f/2.8L op Cameranu.nl >>

Canon RF 400mm f/2.8L op Cameraland.nl >>

Canon RF 400mm f/2.8L op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Canon RF 400mm f/2.8L

Bekijk een mooie YouTube-review van de RF 400mm f/2.8L door fotograaf Christopher Frost (14.40 minuten). Volgens Christopher “letterlijk de cameralens van de hoogste kwaliteit die ik ooit heb gebruikt”. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je beide lenzen hebben...

Canon RF 400mm f/2.8L op Cameranu.nl >>

Canon RF 400mm f/2.8L op Cameraland.nl >>

Canon RF 400mm f/2.8L op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R3Overzicht Canon EOS R systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht, zoals de uitstekend besproken Canon EOS R5 voor professionals en de betaalbare allrounder Canon EOS R6. De Canon EOS R3 is het nieuwe vlaggenschip. En de EOS R7 en R10 zijn de nieuwe aps-c camera's. Benieuwd naar alle EOS R-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Beste supertelelenzen op een rij

Heel veel supertelelenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een supertele zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Canon RF-lenzen zijn bedoeld voor de fullframe systeemcamera's van Canon: de Canon EOS R-serie. Hieronder vind je alle RF-lenzen op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Canon RF-lenzen en mijn roadmap met verwachte Canon RF-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 100-300mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertelezoom1219998/100Reviews>
Canon RF 400mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertele1321998/100Reviews>
Canon RF 600mm f/4.0L IS USMCanon RJaSupertele1422998/100Reviews>
Canon RF 800mm f/5.6L IS USMCanon RJaSupertele2024998/100Reviews>
Canon RF 1200mm f/8.0L IS USMCanon RJaSupertele2379998/100Reviews>
Canon RF 85mm f/1.2L USMCanon RJaPortret304998/100Reviews>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMCanon RJaStandaardzoom329997/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/2.8 IS USMCanon RJaStandaardzoom365997/100Reviews>
Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMCanon RJaGroothoekzoom273995/100Reviews>
Canon RF 135mm f/1.8L IS USMCanon RJaPortret274095/100Reviews>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMCanon RJaStandaardzoom235995/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.4L VCMCanon RJaGroothoek192995/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.2L USMCanon RJaStandaard253995/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMCanon RJaTelezoom259995/100Reviews>
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USMCanon RJaMacro157992/100Reviews>
Canon RF 14-35mm f/4L IS USMCanon RJaGroothoekzoom184990/100Reviews>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMCanon RJaGroothoekzoom253990/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USMCanon RJaStandaardzoom121990/100Reviews>
Canon RF-S 3.9mm f/3.5 STM Dual FisheyeCanon RNeeFisheye131990/100Reviews>
Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual FisheyeCanon RJaFisheye223990/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/4L IS USMCanon RJaTelezoom182990/100Reviews>
Samyang AF 14mm f/2.8 RFCanon RJaGroothoek72990/100Reviews>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMCanon RJaSupertelezoom314988/100Reviews>
Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaGroothoekzoom71987/100Reviews>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USMCanon RJaReiszoom89987/100Reviews>
Canon RF 24mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro76987/100Reviews>
Canon RF 200-800mm f/6.3-9.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom249986/100Reviews>
Canon RF 100-400mm f/5.6-8.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom74985/100Reviews>
Canon RF 16mm f/2.8 STMCanon RJaGroothoek34985/100Reviews>
Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaStandaardzoom40985/100Reviews>
Canon RF 28mm f/2.8 STMCanon RJaPancake38985/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro55985/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.8 STMCanon RJaStandaard23985/100Reviews>
Canon RF 600mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele81985/100Reviews>
Canon RF 800mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele106985/100Reviews>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMCanon RJaPortret71985/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMCanon RJaStandaardzoom50980/100Reviews>
Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeGroothoekzoom40980/100Reviews>
Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Canon RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STMCanon RNeeReiszoom57980/100Reviews>
Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STMCanon RNeeSupertelezoom45980/100Reviews>
Canon Extender RF 1.4XCanon RJaExtender€ 609CameraNU>
Canon Extender RF 2XCanon RJaExtender€ 769CameraNU>
Roadmap Canon RF-lenzenBekijk roadmap>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (13 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy