Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM | Reviews & Tests

Wat is het beste macro-objectief voor je fullframe Canon EOS R-systeemcamera? De Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM is een lichte en compacte macro-lens met beeldstabilisatie. Ideaal voor op reis. Goud Award bij Zoom.nl, Platina Award bij Digifoto Pro. “Een robuust fotografisch instrument.” Alle belangrijke reviews!

Macro-objectieven: dicht op je onderwerp

Wat is er leuker dan macro-fotografie? Lekker met je neus en je camera dicht op het onderwerp dat je fotografeert. Alle micro-details waarnemen én glashelder vastleggen. Dat kan deze Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM, die in oktober 2018 op de markt is gekomen. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews.

Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM

Brandpuntsafstand: 35mm | Maximaal diafragma: f/1.8 | Lensmount: Canon EOS R| Vergrotingsfactor: 0.5x | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 305gr | Lengte: 62.8mm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 17cm | Filtermaat: 52mm | Release datum: oktober 2018 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs: 479 euro op CameraNU.nl en op CameraNU.nl en op Bol.com

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

De Canon RF 35mm f/1.8 Macro in het kort

Voor het nieuwe EOS R-systeem is ook een prachtige en snelle macro-lens beschikbaar: de Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM. Deze lekker lichte lens biedt een natuurlijk groothoekperspectief, close-upfocus en beeldstabilisatie. Ideaal voor macro-opnames, maar ook voor op reis of voor documentairefotografie.

Uitstekende prestaties bij weinig licht

De RF 35mm is een veelzijdig groothoek macro-objectief. Hij heeft een vergrotingsfactor van 0.5x en een korte scherpstelafstand van maar 17 centimeter, waardoor bijzondere close-ups mogelijk zijn. Dankzij het maximaal diafragma van f/1.8 presteert de lens uitstekend bij weinig licht.

Canon RF 35mm f/1.8 Macro op CameraNU.nl >>

Canon RF 35mm f/1.8 Macro op Cameraland.nl >>

Canon RF 35mm f/1.8 Macro op Bol.com >>

Canon cashback-actie van CameraNU.nlMooi van Canon: tot €1000 cashback!

Stel je eigen Canon-kit samen en profiteer van cashback-bedragen die kunnen oplopen tot €1000. Combineer een fullframe Canon-camera met een Canon-lens en claim je voordeel!

Profiteer van deze Canon-actie >>

 

Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM(Professionele) reviewers over de Canon RF 35mm f/1.8 Macro

 • Fotomagazine Zoom.nl (full review, maartnummer 2019): Dit is veel meer dan een macrolens. Temeer omdat de vergroting niet 1:1 is, maar ‘slechts’ 1:2. Je kunt deze lens dan ook beter zien als als een mooie lichtsterke standaardlens waarmee je óók macrofoto’s kunt maken. “De brandpuntsafstand in combinatie met de compacte maten maken dit tot een handig en fijn objectief om altijd bij je te hebben. De 35mm zorgt voor een natuurlijk en klassiek beeld, waarmee je als fotograaf veel vrijheid hebt.”
  Dankzij de ingebouwde beeldstabilisatie kun je ook bij slecht licht uit de hand fotograferen, waardoor hij nog meer aan veelzijdigheid en inzetbaarheid wint. Nadeel voor macrofotografen: je moet met deze brandpuntsafstand erg dicht op je onderwerp kruipen. Minder geschikt dus voor schuwe vlinders en andere insecten.
  Deze kleine en compacte lens is “qua beeldkwaliteit minder bescheiden. De lens tekent mooi krachtig, is scherp en levert karaktervolle beelden af. De onscherpte is eveneens fraai.” Ook mooi: deze lens is uitstekend in te zetten voor het schieten van video. Je krijgt dan fraaie en soepele opnames. Eindoordeel: Goud Award met het cijfer 7.9.
 • Fotomagazine Digifoto Pro (full review, aprilnummer 2019): Deze Canon 35mm doet het in het testlab van Digifoto Pro veel beter dan de Canon EF-35mm, terwijl de prijs ongeveer hetzelfde is. “De macrofunctie krijg je er dus gratis bij.” Echt macro is het nog niet: hij gaat tot 1:2. Maar dat verandert als er tussenringen beschikbaar komen. En dan “wordt het objectief een geheim macro-wapen”.
  “Op basis van de resultaten bij 1:2 én de optische bouw, durven we te garanderen dat het objectief het bij grote afbeeldingsmaatstaven heel goed zal doen.” De reviewer raadt deze lens als ‘gewone 35mm’ zeer aan. Voor macro-fanaten is het een lens waar je niet omheen kunt wanneer Canon tussenringen voor het RF-systeem op de markt brengt. “Het is geen L-objectief maar je krijgt optisch absoluut L-kwaliteit.” Eindoordeel: Platina Award.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Fijne compacte lens van goede kwaliteit. Deze lens past perfect bij de EOS R als je een handzame lens zoekt en geen zin hebt om met een grote lens te sjouwen. Uiterst tevreden over de kwaliteit en scherpte van de gemaakte foto’s.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameraland.nl: “Voor mij een van de redenen om naar de EOS R over te stappen. Wat mij betreft een perfecte lens. Zeer bruikbare 35mm brandpuntsafstand, ingebouwde stabilisatie, te gebruiken als macrolens, compact, degelijk gebouwd, scherp (ook op f1.8), en nog betaalbaar ook. Toplens van Canon.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op internet: “Zeer degelijke lens voor zijn relatieve lage prijs. Heb deze lens nu een paar weken in gebruik en is mooi scherp en heeft een mooi bokeh resultaat! Geweldig licht lensje voor allerhande fotografie aan een mooie prijs (1 van de goedkoopste RF lenzen).”
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM is verreweg de goedkoopste, lichtste en compactste RF-lens van dit moment. Het is ook de meest veelzijdige: hij doet dienst als geweldige 35mm-lens én met 1:2-vergroting als macrolens. Verplichte kost dus voor EOS R-fotografen.
  Dit is zo’n lensje waar je van gaat houden en waar weinig over te klagen is. De beeldkwaliteit is erg goed, de lens is erg scherp: excellent in het beeldcentrum en in de h oeken als je op f/1.8 schiet. En uitzonderlijk goed tussen f/2.8 en f/11. Bokeh-effecten zijn prettig voor een f/1.8-lens. Wat daarbij helpt is dat je van heel dichtbij kunt scherpstellen: op 17cm van je onderwerp.
  Vertekeningen komen wel voor, maar die haal je makkelijk weg in de nabewerking. Chromatische aberratie is goed onder controle. Leuk: met deze lens kun je mooie ‘ster-effecten’ bereiken als je tegen de zon in fotografeert op f/16-f/22.
  Bouwkwaliteit is ook al zeer goed, met geruststellende weerbestendigheid in de lensbody. Autofocus is snel, stil en betrouwbaar dankzij de STM-motor. De uitstekende beeldstabilisatie draagt verder bij aan de waarde van deze lens. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Wie een systeemcamera koopt, doet dat meestal ook omdat hij kleiner en lichter is dan een spiegelreflex, terwijl de beeldkwaliteit vergelijkbaar (of beter) is. Deze Canon RF 35mm f/1.8mm f/1.8 IS STM macrolens past precies bij deze filosofie. Deze lens is licht genoeg om de hele dag bij je te hebben: op je camera of in je fototas. Het 35mm brandpunt is ook voor heel veel genres in te zetten.
  Als je er ook nog macro’s mee kunt schieten, zoals met deze lens, is het aantal onderwerpen voor je fotografie bijna oneindig groot. De beeldkwaliteit van de lens is heel goed, en de 5-stops beeldstabilisatie draagt hier enorm aan bij. Dat de prijs ook nog eens laag is, maakt deze lens tot een begerenswaardig bezit voor elke EOS R-fotograaf.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Dit is een mooie, lichte en compacte lens die je de kop niet zal kosten. Maar hij is geen lid van de L-familie van Canon, en ontbeert dus stof- en weerbestendigheid en heeft geen fluorine-coating.
  De resolutie ligt erg hoog, maar is iets minder evenwichtig verdeeld over het beeld als bij de RF 50mm. Toch is de resolutie ook in de hoeken erg goed te noemen bij f/1.8 en f/2. Bij kleinere diafragma’s ligt dit nog een stuk hoger, met een maximale resolutie bij f/5.6.
  Distortie en andere vertekeningen zijn wel aanwezig, maar die zijn in de camera of in nabewerking te verwijderen.
  Voor deze prijs krijg je een prima lens met een helder, groot diafragma en optiek die scherpe, gedetailleerde foto’s levert, zelfs bij een groot diafragma. “Add the versatility provided by a macro focusing range, and the benefits of optical stabilization for both imaging and video, and you end up with a robust photographic tool.”
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): De autofocus van deze Canon is stil, maar je hoort hem nog wel. Hij is lekker snel bij fotografie, en bij video geeft hij mooie vloeiende overgangen. De hybride stabilisator werkt goed, wat Canons beslissing om voor optische in plaats van sensor-shift stabilisatie te kiezen voor de EOS R geloofwaardig maakt.
  De beeldkwaliteit is fantastisch. De lens is superscherp over het hele beeld, zelfs als je met wijdopen diafragma fotografeert. De bokeh is plezierig zacht. Vignettering is zichtbaar op f/1.8 als je niet corrigeert, maar is al veel minder op f/2. Kortom: de perfecte partner voor de Canon EOS R of RP camera’s. Deze lens is wonderbaarlijk compact en toch fabelachtig veelzijdig. Eindoordeel voor deze lens: 5 van de 5 sterren.
 • Eoszine.nl (fotograaf Pieter Dhaeze, full review): Pieter wordt van alle RF-lenzen heel blij, en dat geldt dus ook voor deze RF 35mm f/1.8 IS. “Haarscherp en met 550 euro een erg goede prijs-prestatieverhouding, zoals we eerder zagen bij de RF 24-105mm 4L IS.”
  Deze Canon heeft grote lichtsterkte en hoge beeldkwaliteit. Ook heeft hij een universele beeldhoek, een maximale vergroting en beeldstabilisatie. Dat alles maakt deze RF 35mm f/1.8 IS tot de perfecte reportagelens. Hij is ideaal voor ‘bruiloften en partijen’. “En natuurlijk ook voor ‘macro’- en close-upwerk, waarbij we dan vooral denken aan foodfotografie.”
 • Franks overpeinzingen: Een mooi macrolensje, met als grootste voordelen: hij is lekker licht en compact en de prijs is laag. Hij doet me denken aan een andere 35mm macrolens van Canon: de Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM. Die is bedoeld voor Canons DSLR’s met een aps-c sensor, en biedt dan natuurlijk een langere brandpuntsafstand: ongeveer 55mm. Die lens heeft prima reviews gekregen.
  Ben je een echte macro-fotograaf, dan zou ik deze lens niet zo snel aanschaffen, maar wachten op een macrolens voor het R-systeem met een langere brandpunt. Of met een adapter een van de fantastische macrolenzen van Canon of Tamron eropzetten. Ideaal voor macrofotografie is een brandpuntsafstand vanaf 80mm, maar liever nog vanaf 120mm. Dan hoef je je onderwerp minder dicht te benaderen. Ideaal voor bijvoorbeeld vlinders of andere insecten. Met deze 35mm is vlinderfotografie heel lastig (of ze moeten dood zijn...).
  Het is zeker een mooi lensje om altijd bij je te hebben als je op pad gaat in de natuur of op reis. Grote pré is natuurlijk ook de flinke lichtsterkte: met f/1.8 kun je ook met deze groothoek een prachtige bokeh tevoorschijn toveren. Dus ik verwacht dat je met deze 35mm bijzondere close-ups met groothoekperspectief kunt maken. Ongetwijfeld wordt dit een populaire lens.

Belangrijkste eigenschappen van de Canon RF 35mm f/1.8 Macro

 • 35mm macro-objectief met RF-mount
 • Fantastische beeldkwaliteit
 • Uitstekende prestaties bij weinig licht
 • Maak gedetailleerde macro-vergrotingen
 • Voor creatieve opnames
 • Ideaal voor op straat of op reis
 • Compact en lichtgewicht

Canon RF 35mm f/1.8 Macro op CameraNU.nl >>

Canon RF 35mm f/1.8 Macro op Cameraland.nl >>

Canon RF 35mm f/1.8 Macro op Bol.com >>

 

Canon EOS RCanon EOS R systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische fullframe systeemcamera’s op de markt gebracht. De Canon EOS R is bedoeld voor de professionele fotograaf. De Canon EOS RP is het budgetmodel, maar op kwaliteit en features is niet bezuinigd. En de Canon EOS Ra is bedoeld voor astrofotografie. Binnenkort komen er twee vlaggenschepen bij: de EOS R5 en de EOS R6. Benieuwd naar deze topcamera’s?

Mijn preview van de Canon EOS R5 >>

Mijn preview van de Canon EOS R6 >>

Mijn review van de Canon EOS R >>

Mijn review van de Canon EOS RP >>

Mijn review van de Canon EOS Ra >>

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Canon RF-lenzen zijn bedoeld voor de fullframe systeemcamera's van Canon: de Canon EOS R-serie. Canon belooft dat er eind 2020 in totaal 17 RF-lenzen en 2 extenders op de markt zullen zijn. Hieronder vind je de huidige RF-lenzen plus de RF-lenzen waarvan al iets bekend is. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen.

Canon RF-objectiefSoort lensPrijsRatingReviews
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMGroothoekzoom€ 2,53990/100Reviews >>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMMacro€ 55985/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/1.2L USMPortret€ 3,04998/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMPortret€ 71985/100Reviews >>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USMReiszoom€ 89987/100Reviews >>
Canon RF 50mm f/1.2L USMStandaard€ 2,53995/100Reviews >>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMStandaardzoom€ 3,29997/100Reviews >>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMStandaardzoom€ 2,35995/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,21990/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMStandaardzoom€ 50980/100Reviews >>
Canon RF 800mm f/11 DO IS STMSupertele€ 1,06985/100Reviews >>
Canon RF 600mm f/11 DO IS STMSupertele€ 81985/100Reviews >>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMSupertelezoom€ 3,14988/100Reviews >>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMTelezoom€ 2,59995/100Reviews >>
Canon RF 50mm f/1.8 IS STM (verwacht)Standaard
Canon RF 70-200mm f/4L IS USM (verwacht)Telezoom
Canon Extender RF 1.4X (verwacht)Extender
Canon Extender RF 2X (verwacht)Extender

 

Alle Canon-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Canon-objectieven die ik heb gereviewed op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn reviews. Binnenkort voeg ik meer reviews van Canon-lenzen toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

Canon-objectiefSoort lensPrijsRatingReviews
Canon EF 11-24mm f/4.0LGroothoekzoom€ 3,09996/100Reviews >>
Canon EF 16-35mm f/2.8L IIIGroothoekzoom€ 2,21492/100Reviews >>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMGroothoekzoom€ 2,53990/100Reviews >>
Canon EF 16-35mm f/4.0LGroothoekzoom€ 96387/100Reviews >>
Canon EF 100mm f/2.8L IS USMMacro€ 84490/100Reviews >>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMMacro€ 55985/100Reviews >>
Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STMMacro€ 44083/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/1.2L USMPortret€ 3,04998/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMPortret€ 71985/100Reviews >>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM (juli 2019)Reiszoom€ 89987/100Reviews >>
Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STMReiszoom€ 41980/100Reviews >>
Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 ISReiszoom€ 46975/100Reviews >>
Canon RF 50mm f/1.2L USMStandaard€ 2,53995/100Reviews >>
Canon EF 50mm f/1.8 STMStandaard€ 11785/100Reviews >>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMStandaardzoom€ 3,29997/100Reviews >>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMStandaardzoom€ 2,35995/100Reviews >>
Canon EF 24-70mm f/2.8L IIStandaardzoom€ 1,96795/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,21990/100Reviews >>
Canon EF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,25988/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMStandaardzoom€ 50980/100Reviews >>
Canon EF 600mm f/4L IS III USMSupertele€ 14,22998/100Reviews >>
Canon EF 400mm f/2.8 IS USM IIISupertele€ 13,21998/100Reviews >>
Canon RF 800mm f/11 DO IS STMSupertele€ 1,06985/100Reviews >>
Canon RF 600mm f/11 DO IS STMSupertele€ 81985/100Reviews >>
Canon EF 200-400mm f/4.0L IS USMSupertelezoom€ 11,89996/100Reviews >>
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS IISupertelezoom€ 2,39992/100Reviews >>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMSupertelezoom€ 3,14988/100Reviews >>
Canon EF 70-200mm f/2.8L IIITelezoom€ 2,33997/100Reviews >>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMTelezoom€ 2,59995/100Reviews >>
Canon EF 70-200mm f/2.8L IITelezoom€ 2,09795/100Reviews >>
Canon EF 70-200mm f/4.0L IITelezoom€ 1,41988/100Reviews >>
Canon EF 70-200mm f/2.8LTelezoom€ 1,27885/100Reviews >>

 

Alle macro-objectieven op een rij

Hieronder staan alle macro-objectieven voor je spiegelreflexcamera of systeemcamera op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van macro-objectieven. Binnenkort voeg ik meer reviews van macro-objectieven toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

Macro-objectiefSoort lensPrijsRatingBekijk!
Sony FE 100mm f/2.8 STF GM OSSMacro€ 1,84992/100Reviews >>
Fujifilm XF 80mm f/2.8 R LM OIS WRMacro€ 1,29992/100Reviews >>
Tamron 90mm f/2.8 Di VC USDMacro€ 76990/100Reviews >>
Canon EF 100mm f/2.8L IS USMMacro€ 84490/100Reviews >>
Sigma 70mm f/2.8 ArtMacro€ 54990/100Reviews >>
Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSSMacro€ 1,04990/100Reviews >>
Irix 150mm f/2.8 Macro 1:1 DragonflyMacro€ 59988/100Reviews >>
Laowa 100mm f/2.8 2X Ultra-Macro APOMacro€ 54988/100Reviews >>
Sigma 150mm f/2.8 EX DG OS HSMMacro€ 89988/100Reviews >>
Fujifilm XF 60mm f/2.4 R MacroMacro€ 56985/100Reviews >>
Nikon AF-S 105mm f/2.8G VRMacro€ 86785/100Reviews >>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMMacro€ 55985/100Reviews >>
Tamron AF SP 90mm f/2.8 DIMacro€ 42984/100Reviews >>
Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSMMacro€ 49983/100Reviews >>
Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STMMacro€ 44083/100Reviews >>
Laowa Venus 25mm f/2.8 2.5-5x Ultra-MacroMacro€ 46983/100Reviews >>
Tokina AT-X M 100mm f/2.8 AF Pro DMacro€ 36980/100Reviews >>
Sony 100mm f/2.8 MacroMacro€ 80680/100Reviews >>
Sony 50mm f/2.8 MacroMacro€ 56580/100Reviews >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle objectieven op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende lens of camera kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige lens of camera, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (4 beoordelingen)