Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM | Reviews & Tests

Wat is het beste macro-objectief voor je fullframe Canon EOS R-systeemcamera? De Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM is een lichte en compacte macro-lens met beeldstabilisatie. Ideaal voor op reis. Goud Award bij Zoom.nl, Platina Award bij Digifoto Pro. “Een robuust fotografisch instrument.” Alle belangrijke reviews!

Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMMacro-objectieven: dicht op je onderwerp

Wat is er leuker dan macro-fotografie? Lekker met je neus en je camera dicht op het onderwerp dat je fotografeert. Alle micro-details waarnemen én glashelder vastleggen. Dat kan deze Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM, die in oktober 2018 op de markt is gekomen. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews.

Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM

Brandpuntsafstand: 35mm | Maximaal diafragma: f/1.8 | Lensmount: Canon EOS R| Vergrotingsfactor: 0.5x | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 305gr | Lengte: 62.8mm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 17cm | Filtermaat: 52mm | Release datum: oktober 2018 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs: 529 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM Deze Canon-lens in het kort

Voor het nieuwe EOS R-systeem is ook een prachtige en snelle macro-lens beschikbaar: de Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM. Deze lekker lichte lens biedt een natuurlijk groothoekperspectief, close-upfocus en beeldstabilisatie. Ideaal voor macro-opnames, maar ook voor op reis of voor documentairefotografie.

Uitstekende prestaties bij weinig licht

De RF 35mm is een veelzijdig groothoek macro-objectief. Hij heeft een vergrotingsfactor van 0.5x en een korte scherpstelafstand van maar 17 centimeter, waardoor bijzondere close-ups mogelijk zijn. Dankzij het maximaal diafragma van f/1.8 presteert de lens uitstekend bij weinig licht.

Deze Canon-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Macrofotografie
 • Productfotografie
 • Portretfotografie

Canon RF 35mm f/1.8 Macro op CameraNU.nl >>

Canon RF 35mm f/1.8 Macro op Cameraland.nl >>

Canon RF 35mm f/1.8 Macro op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij CameraNU.nlCanon dubbele cashback lente promotie!

Ontvang tot €150 cashback op geselecteerde Canon systeemcamera's en objectieven. Verdubbel je cashbackbedrag bij aankoop van twee of meer actieproducten. Zo wordt de aanschaf van een systeemcamera en lens wel heel voordelig! Je profiteert van deze actie tot en met 15 mei 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Kortingsactie bij CameraNU.nlCanon R5: €500 korting - Canon R6 II: €430 korting!

De aanschaf van een Canon R5 en R6 Mark II is tijdelijk enorm voordelig! Zo koop je de R5 met €500 korting en de R6 Mark II met €430! Je profiteert van deze actie tot en met 15 mei 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM(Professionele) reviewers over de Canon RF 35mm f/1.8 Macro

 • Fotomagazine Zoom.nl (full review, maartnummer 2019): Dit is veel meer dan een macrolens. Temeer omdat de vergroting niet 1:1 is, maar ‘slechts’ 1:2. Je kunt deze lens dan ook beter zien als als een mooie lichtsterke standaardlens waarmee je óók macrofoto’s kunt maken. “De brandpuntsafstand in combinatie met de compacte maten maken dit tot een handig en fijn objectief om altijd bij je te hebben. De 35mm zorgt voor een natuurlijk en klassiek beeld, waarmee je als fotograaf veel vrijheid hebt.”
  Dankzij de ingebouwde beeldstabilisatie kun je ook bij slecht licht uit de hand fotograferen, waardoor hij nog meer aan veelzijdigheid en inzetbaarheid wint. Nadeel voor macrofotografen: je moet met deze brandpuntsafstand erg dicht op je onderwerp kruipen. Minder geschikt dus voor schuwe vlinders en andere insecten.
  Deze kleine en compacte lens is “qua beeldkwaliteit minder bescheiden. De lens tekent mooi krachtig, is scherp en levert karaktervolle beelden af. De onscherpte is eveneens fraai.” Ook mooi: deze lens is uitstekend in te zetten voor het schieten van video. Je krijgt dan fraaie en soepele opnames. Eindoordeel: Goud Award met het cijfer 7.9.
 • Fotomagazine Digifoto Pro (full review, aprilnummer 2019): Deze Canon 35mm doet het in het testlab van Digifoto Pro veel beter dan de Canon EF-35mm, terwijl de prijs ongeveer hetzelfde is. “De macrofunctie krijg je er dus gratis bij.” Echt macro is het nog niet: hij gaat tot 1:2. Maar dat verandert als er tussenringen beschikbaar komen. En dan “wordt het objectief een geheim macro-wapen”.
  “Op basis van de resultaten bij 1:2 én de optische bouw, durven we te garanderen dat het objectief het bij grote afbeeldingsmaatstaven heel goed zal doen.” De reviewer raadt deze lens als ‘gewone 35mm’ zeer aan. Voor macro-fanaten is het een lens waar je niet omheen kunt wanneer Canon tussenringen voor het RF-systeem op de markt brengt. “Het is geen L-objectief maar je krijgt optisch absoluut L-kwaliteit.” Eindoordeel: Platina Award.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Fijne compacte lens van goede kwaliteit. Deze lens past perfect bij de EOS R als je een handzame lens zoekt en geen zin hebt om met een grote lens te sjouwen. Uiterst tevreden over de kwaliteit en scherpte van de gemaakte foto’s.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameraland.nl: “Voor mij een van de redenen om naar de EOS R over te stappen. Wat mij betreft een perfecte lens. Zeer bruikbare 35mm brandpuntsafstand, ingebouwde stabilisatie, te gebruiken als macrolens, compact, degelijk gebouwd, scherp (ook op f1.8), en nog betaalbaar ook. Toplens van Canon.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Lens met een fijne combinatie van eigenschappen. De lens is licht en klein. De combinatie met de EOS RP is heel handzaam. De beeldkwaliteit is uitstekend, ook met grotere diafragma's. Dit maakt de lens zeer geschikt voor opnames binnen in moeilijker lichtomstandigheden zeker in combinatie met de IS. Ook voor landschaps- en architectuurwerk is de lens goed bruikbaar.
  Minpuntje is het ontbreken van een zonnekap, Deze is ook niet origineel verkrijgbaar. Een universele zonnekap met 52mm schroefdraad is de enige mogelijkheid, voor zover ik weet. ” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM is verreweg de goedkoopste, lichtste en compactste RF-lens van dit moment. Het is ook de meest veelzijdige: hij doet dienst als geweldige 35mm-lens én met 1:2-vergroting als macrolens. Verplichte kost dus voor EOS R-fotografen.
  Dit is zo’n lensje waar je van gaat houden en waar weinig over te klagen is. De beeldkwaliteit is erg goed, de lens is erg scherp: excellent in het beeldcentrum en in de h oeken als je op f/1.8 schiet. En uitzonderlijk goed tussen f/2.8 en f/11. Bokeh-effecten zijn prettig voor een f/1.8-lens. Wat daarbij helpt is dat je van heel dichtbij kunt scherpstellen: op 17cm van je onderwerp.
  Vertekeningen komen wel voor, maar die haal je makkelijk weg in de nabewerking. Chromatische aberratie is goed onder controle. Leuk: met deze lens kun je mooie ‘ster-effecten’ bereiken als je tegen de zon in fotografeert op f/16-f/22.
  Bouwkwaliteit is ook al zeer goed, met geruststellende weerbestendigheid in de lensbody. Autofocus is snel, stil en betrouwbaar dankzij de STM-motor. De uitstekende beeldstabilisatie draagt verder bij aan de waarde van deze lens. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Wie een systeemcamera koopt, doet dat meestal ook omdat hij kleiner en lichter is dan een spiegelreflex, terwijl de beeldkwaliteit vergelijkbaar (of beter) is. Deze Canon RF 35mm f/1.8mm f/1.8 IS STM macrolens past precies bij deze filosofie. Deze lens is licht genoeg om de hele dag bij je te hebben: op je camera of in je fototas. Het 35mm brandpunt is ook voor heel veel genres in te zetten.
  Als je er ook nog macro’s mee kunt schieten, zoals met deze lens, is het aantal onderwerpen voor je fotografie bijna oneindig groot. De beeldkwaliteit van de lens is heel goed, en de 5-stops beeldstabilisatie draagt hier enorm aan bij. Dat de prijs ook nog eens laag is, maakt deze lens tot een begerenswaardig bezit voor elke EOS R-fotograaf.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Dit is een mooie, lichte en compacte lens die je de kop niet zal kosten. Maar hij is geen lid van de L-familie van Canon, en ontbeert dus stof- en weerbestendigheid en heeft geen fluorine-coating.
  De resolutie ligt erg hoog, maar is iets minder evenwichtig verdeeld over het beeld als bij de RF 50mm. Toch is de resolutie ook in de hoeken erg goed te noemen bij f/1.8 en f/2. Bij kleinere diafragma’s ligt dit nog een stuk hoger, met een maximale resolutie bij f/5.6.
  Distortie en andere vertekeningen zijn wel aanwezig, maar die zijn in de camera of in nabewerking te verwijderen.
  Voor deze prijs krijg je een prima lens met een helder, groot diafragma en optiek die scherpe, gedetailleerde foto’s levert, zelfs bij een groot diafragma. “Add the versatility provided by a macro focusing range, and the benefits of optical stabilization for both imaging and video, and you end up with a robust photographic tool.”
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): De autofocus van deze Canon is stil, maar je hoort hem nog wel. Hij is lekker snel bij fotografie, en bij video geeft hij mooie vloeiende overgangen. De hybride stabilisator werkt goed, wat Canons beslissing om voor optische in plaats van sensor-shift stabilisatie te kiezen voor de EOS R geloofwaardig maakt.
  De beeldkwaliteit is fantastisch. De lens is superscherp over het hele beeld, zelfs als je met wijdopen diafragma fotografeert. De bokeh is plezierig zacht. Vignettering is zichtbaar op f/1.8 als je niet corrigeert, maar is al veel minder op f/2. Kortom: de perfecte partner voor de Canon EOS R of RP camera’s. Deze lens is wonderbaarlijk compact en toch fabelachtig veelzijdig. Eindoordeel voor deze lens: 5 van de 5 sterren.
 • Eoszine.nl (fotograaf Pieter Dhaeze, full review): Pieter wordt van alle RF-lenzen heel blij, en dat geldt dus ook voor deze RF 35mm f/1.8 IS. “Haarscherp en met 550 euro een erg goede prijs-prestatieverhouding, zoals we eerder zagen bij de RF 24-105mm 4L IS.”
  Deze Canon heeft grote lichtsterkte en hoge beeldkwaliteit. Ook heeft hij een universele beeldhoek, een maximale vergroting en beeldstabilisatie. Dat alles maakt deze RF 35mm f/1.8 IS tot de perfecte reportagelens. Hij is ideaal voor ‘bruiloften en partijen’. “En natuurlijk ook voor ‘macro’- en close-upwerk, waarbij we dan vooral denken aan foodfotografie.”
 • Franks overpeinzingen: Een mooi macrolensje, met als grootste voordelen: hij is lekker licht en compact en de prijs is laag. Hij doet me denken aan een andere 35mm macrolens van Canon: de Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM. Die is bedoeld voor Canons DSLR’s met een aps-c sensor, en biedt dan natuurlijk een langere brandpuntsafstand: ongeveer 55mm. Die lens heeft prima reviews gekregen.
  Ben je een echte macro-fotograaf, dan zou ik deze lens niet zo snel aanschaffen, maar wachten op een macrolens voor het R-systeem met een langere brandpunt. Of met een adapter een van de fantastische macrolenzen van Canon of Tamron eropzetten. Ideaal voor macrofotografie is een brandpuntsafstand vanaf 80mm, maar liever nog vanaf 120mm. Dan hoef je je onderwerp minder dicht te benaderen. Ideaal voor bijvoorbeeld vlinders of andere insecten. Met deze 35mm is vlinderfotografie heel lastig (of ze moeten dood zijn...).
  Het is zeker een mooi lensje om altijd bij je te hebben als je op pad gaat in de natuur of op reis. Grote pré is natuurlijk ook de flinke lichtsterkte: met f/1.8 kun je ook met deze groothoek een prachtige bokeh tevoorschijn toveren. Dus ik verwacht dat je met deze 35mm bijzondere close-ups met groothoekperspectief kunt maken. Ongetwijfeld wordt dit een populaire lens.

Canon RF 35mm f/1.8 Macro op CameraNU.nl >>

Canon RF 35mm f/1.8 Macro op Cameraland.nl >>

Canon RF 35mm f/1.8 Macro op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste eigenschappen van de Canon RF 35mm f/1.8 Macro

 • 35mm macro-objectief met RF-mount
 • Fantastische beeldkwaliteit
 • Uitstekende prestaties bij weinig licht
 • Maak gedetailleerde macro-vergrotingen
 • Voor creatieve opnames
 • Ideaal voor op straat of op reis
 • Compact en lichtgewicht

Canon RF 35mm f/1.8 Macro op CameraNU.nl >>

Canon RF 35mm f/1.8 Macro op Cameraland.nl >>

Canon RF 35mm f/1.8 Macro op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Canon RF 35mm f/1.8 Macro

Bekijk een mooie YouTube-review van de Canon RF 35mm f/1.8 Macro door fotograaf Christopher Frost (8 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Canon RF 35mm f/1.8 Macro op CameraNU.nl >>

Canon RF 35mm f/1.8 Macro op Cameraland.nl >>

Canon RF 35mm f/1.8 Macro op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R3Overzicht Canon EOS R systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht, zoals de uitstekend besproken Canon EOS R5 voor professionals en de betaalbare allrounder Canon EOS R6. De Canon EOS R3 is het nieuwe vlaggenschip. En de EOS R7 en R10 zijn de nieuwe aps-c camera's. Benieuwd naar alle EOS R-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle macro-lenzen op een rij

Heel veel macro-objectieven heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een macro-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Canon RF-lenzen zijn bedoeld voor de fullframe systeemcamera's van Canon: de Canon EOS R-serie. Hieronder vind je alle RF-lenzen op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Canon RF-lenzen en mijn roadmap met verwachte Canon RF-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 100-300mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertelezoom1219998/100Reviews>
Canon RF 400mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertele1321998/100Reviews>
Canon RF 600mm f/4.0L IS USMCanon RJaSupertele1422998/100Reviews>
Canon RF 800mm f/5.6L IS USMCanon RJaSupertele2024998/100Reviews>
Canon RF 1200mm f/8.0L IS USMCanon RJaSupertele2379998/100Reviews>
Canon RF 85mm f/1.2L USMCanon RJaPortret304998/100Reviews>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMCanon RJaStandaardzoom329997/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/2.8 IS USMCanon RJaStandaardzoom365997/100Reviews>
Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMCanon RJaGroothoekzoom273995/100Reviews>
Canon RF 135mm f/1.8L IS USMCanon RJaPortret274095/100Reviews>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMCanon RJaStandaardzoom235995/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.2L USMCanon RJaStandaard253995/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMCanon RJaTelezoom259995/100Reviews>
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USMCanon RJaMacro157992/100Reviews>
Canon RF 14-35mm f/4L IS USMCanon RJaGroothoekzoom184990/100Reviews>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMCanon RJaGroothoekzoom253990/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USMCanon RJaStandaardzoom121990/100Reviews>
Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual FisheyeCanon RJaFisheye223990/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/4L IS USMCanon RJaTelezoom182990/100Reviews>
Samyang AF 14mm f/2.8 RFCanon RJaGroothoek72990/100Reviews>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMCanon RJaSupertelezoom314988/100Reviews>
Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaGroothoekzoom71987/100Reviews>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USMCanon RJaReiszoom89987/100Reviews>
Canon RF 24mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro76987/100Reviews>
Canon RF 200-800mm f/6.3-9.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom249986/100Reviews>
Canon RF 100-400mm f/5.6-8.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom74985/100Reviews>
Canon RF 16mm f/2.8 STMCanon RJaGroothoek34985/100Reviews>
Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaStandaardzoom40985/100Reviews>
Canon RF 28mm f/2.8 STMCanon RJaPancake38985/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro55985/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.8 STMCanon RJaStandaard23985/100Reviews>
Canon RF 600mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele81985/100Reviews>
Canon RF 800mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele106985/100Reviews>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMCanon RJaPortret71985/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMCanon RJaStandaardzoom50980/100Reviews>
Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeGroothoekzoom40980/100Reviews>
Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Canon RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STMCanon RNeeReiszoom57980/100Reviews>
Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STMCanon RNeeSupertelezoom45980/100Reviews>
Canon Extender RF 1.4XCanon RJaExtender€ 609CameraNU>
Canon Extender RF 2XCanon RJaExtender€ 769CameraNU>
Roadmap Canon RF-lenzenBekijk roadmap>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (13 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy