Canon RF 28mm f/2.8 STM: Reviews & Tests | Pancake Lens

De Canon RF 28mm f/2.8 STM is een compacte pancake prime-lens voor je fullframe Canon systeemcamera. Een veelzijdige lens die ideaal isvoor vakantie of voor straatfotografie. Ook voor video is hij perfect vanwege de superstille autofocus. “Deze lens is zakvriendelijk maar doet geen concessies aan de prestaties.” Alle belangrijke reviews!

Canon RF 28mm f/2.8 STMGroothoeklenzen: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoekzoomlens. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Canon RF 28mm f/2.8 STM, die in juli 2023 op de markt is gekomen.

Canon RF 28mm f/2.8 STM

Brandpuntsafstand: 28mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Canon RF | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 120gr | Lengte x diameter: 69 x 25mm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 23cm | Vergrotingsfactor: 0.17x | Filtermaat: 55mm | Release datum: juli 2023 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs: 389 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Canon RF 28mm f/2.8 op Cameranu.nl >>

Canon RF 28mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Canon RF 28mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

Canon RF 28mm f/2.8 STMDeze Canon-lens in het kort

Zeer licht, zeer compact en allround inzetbaar: dat is de Canon RF 28mm f/2.8 STM. Deze onversneden ‘pancake lens’ voor de fullframe systeemcamera’s van Canon is ideaal voor dagelijks gebruik, maar ook voor reis- en straatfotografie. En heb je een aps-c-camera van Canon? Dan heb je met deze lens een uitstekende ‘nifty fifty’, met een brandpunt van 45mm (fullframe-equivalent).

Lekker scherp

De Canon RF 28mm f/2.8 STM is uitstekend gebouwd, met 8 lenselementen in 6 groepen. Asferisch lenselementen onderdrukken aberraties en vervorming. De Super Spectra-coating zorgt voor eliminatie van beeldschaduwen en schitteringen. De beeldkwaliteit profiteert daarvan: je schiet ragscherpe beelden met een hoog contrast en nauwkeurige kleurweergave. De 7 diafragma-lamellen zorgen voor een zachte bokeh.

Canon RF 28mm f/2.8 STMVeelzijdige lens

De RF 28mm f/2.8 STM is een lens die je graag op je camera hebt. Niet alleen vanwege het superlichte gewicht, maar ook vanwege de veelzijdigheid. Met de 28mm-brandpunt kun je vele genres aan. Voor straatfotografie is heel fijn dat je er zo onopvallend mee kunt schieten, ook dankzij de superstille autofocus. En je kunt ook lekker dicht bij je onderwerp komen, voor creatieve close-ups.

Snel en stil scherp

Aan boord is de STM-stappenmotor. Die zorgt voor snelle, stille, soepele en nauwkeurige automatische scherpstelling. Ideaal voor straatfotografie, maar vooral ook voor het schieten van video.

Canon RF 28mm f/2.8 STMScherpstel- en bedieningsring

Mooi is ook de configureerbare bedieningsring. Die kun je gebruiken om te kiezen tussen handmatig en automatisch scherpstellen en om verschillende instellingen aan te passen. Bijvoorbeeld diafragma, ISO en belichtingscompensatie.

Deze Canon-lens is ideaal voor:

 • Reisfotografie
 • Straatfotografie
 • Reportagefotografie
 • Landschapsfotografie
 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Film en video

Canon RF 28mm f/2.8 op Cameranu.nl >>

Canon RF 28mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Canon RF 28mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij Cameranu.nlTot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback op Canon producten!

Ontvang tot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback bij aanschaf van een geselecteerd Canon product. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera, videocamera, compact camera, lens of printer wel heel voordelig! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij Cameranu.nlCanon R5: €500 korting - Canon R6 II: €430 korting!

De aanschaf van een Canon R5 en R6 Mark II is tijdelijk enorm voordelig! Zo koop je de R5 met €500 korting en de R6 Mark II met €430! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Canon RF 28mm f/2.8 STMProfessionele reviewers over de Canon RF 28mm f/2.8

De Canon RF 28mm f/2.8 STM: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fototijdschrift Digifoto Pro (Maarten Kuiper, nummer 5 2023, full review): Deze ‘pannenkoeklens’ is volgens Maarten vooral erg leuk om te gebruiken. “Het is klein, licht en scherp en totaal niet intimiderend.” Daardoor leent hij zich uitstekend voor genres als documentaire of straatfotografie. Ook z’n kinderen vonden het opeens helemaal niet erg dat hij zoveel aan het fotograferen was.
  Vraagtekens kun je natuurlijk zetten bij de ontwerpfilosofie om lensfouten met software op te lossen of het vervangen van glazen elementen door kunsthars. Maar in de praktijk merk je daar eigenlijk bijzonder weinig van, aldus Maarten. “Ook zou ik liever een f/1.8 hebben gezien (…) of misschien zelfs een f/1.4. Maar hoe pannenkoek zou deze pannenkoeklens dan nog geweest zijn?
  De beeldkwaliteit is prima, en de autofocus snel genoeg. “Het is niet top of the bill, maar dat hoeft ook niet voor deze prijs.” Bij Maarten thuis gebruiken ze het woord ‘pannenkoek’ gekscherend als iemand iets onnozels doet. In die zin is dat absoluut niet van toepassing op deze Canon RF, schrijft hij. Eindoordeel: Goud Award.
 • Petapixel.com (Chris Niccolls, full review): Deze lens biedt volgens Chris een ultracompact en hoognodig groothoekbereik voor het RF-systeem. “De lens is betaalbaar voor $ 299 en is een ideale reisgenoot of lens om dagelijks te gebruiken.” Op een fullframe Canon kun je hem zien als een soort Fujifilm X100V of Ricoh GR. Chris zou hem ook overwegen voor een aps-c-camera zoals de Canon R7 of de Canon R100. Dan is het een standaard 45mm prime-lens en heb je een mooi compact setje.
  Al met al is het een goede kleine lens. Een alternatief is er volgens Chris niet “dus als je geïntrigeerd bent door een compacte kleine 28 mm prime-lens, is dit de enige – en enige – keuze.”
 • Canon RF 28mm f/2.8 STMThephoblographer.com (Hillary Grigonis, full review): Canon komt met betaalbare prime-lenzen voor het RF-systeem, en Hillary is daar blij mee. “Hoewel pixel-peepers een paar dingen zullen vinden om over te klagen, stelt de mix van prijs en jpeg-kwaliteit nieuwe fotografen in staat te spelen met grotere diafragmaopeningen dan mogelijk is met een goedkope kitlens.”
  Deze lens kun je prima gebruiken op een fullframe camera, maar hij is volgens Hillary nog logischer op Canons aps-c-camera’s, dan is het een standaardlens van 45mm. “De lens produceert mooie overstraling, behoorlijke achtergrondscheiding en diepe kleuren voor een betaalbare prijs.”
  Minpunten zijn er ook. Zo kun je hem niet vergelijken met de prime-lenzen uit Canons L-serie. De RAW-bestanden hebben last van paarse randen, gebogen randen en vignettering, die in de camera worden gecorrigeerd. En de bokeh vertoont wat uienringen. Ook is de constructie zeer plastic en is hij niet weersbestendig. Perfect is hij dus niet, maar hij biedt volgens Hillary “voldoende balans tussen kwaliteit en prijs om meer dan een paar fotografen blij te maken”. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De RF 28mm F2.8 STM is volgens Jim “een klein juweeltje van een lens”. Dankzij het kleine formaat neem je hem makkelijk mee. Het brandpunt is geschikt is voor wandelingen door de stad, omgevingsportretten en snapshots. “Simpel gezegd: de prijs, de prestaties en het pannenkoekontwerp maken hem speciaal genoeg om onze Editor’s Choice-prijs te rechtvaardigen.”
  Zoek je iets duurdere optiek, dan is de RF 24mm f/1.8 Macro IS STM aan te bevelen. Hij heeft iets meer groothoek en een sneller diafragma. Ook heeft hij macromogelijkheden en optische stabilisatie. Nadeel: hij is lang niet zo compact als de 28mm.
  Kortom de RF 28mm f/2.8 STM is een “ongelooflijk kleine en daarmee onmisbare lens die op elke camera uit de EOS R-serie thuishoort dankzij de veelzijdige hoek, bescheiden prijs en hoogwaardige optica”. Eindoordeel: Editor’s Choice met 4 van de 5 sterren.
 • Eoszine.com (Pieter Dhaeze, full review): Pieter schrijft: “Wie had bij de RF 28mm f/2.8 verwacht dat Canon met zo klein stukje glas zo’n hoge beeldkwaliteit zou kunnen bereiken? En dat voor zo’n aantrekkelijke prijs.”
  Kortom: Pieter heeft weinig tot niets te klagen. “De RF 28mm f/2.8 is dan ook een aanrader voor iedereen die in de ‘stealth’-modus reportage werk wil doen. Bovendien zullen vloggers die de camera op armlengte gebruiken, blij zijn met de grootse prestaties van het kleinste lensje van Canon.”
 • Canon RF 28mm f/2.8 STMOpticallimits.com (Klaus Schroiff, full review): Vooral qua scherpte is de Canon RF 28mm f/2.8 STM volgens Klaus een aangename verrassing. “Het is misschien een kleine lens, maar optisch is het een grote jongen en zo scherp als een spijker, zelfs bij f/2.8. We hebben slechts een paar lenzen gezien met MTF's die zo hoog over het beeldveld liggen.”
  Lensfouten kent hij wel. Zo zijn beeldvervormingen bij RAW-bestanden aan de hoge kant. “We hebben echter veel erger gezien, en het probleem wordt hoe dan ook netjes automatisch gecorrigeerd.”
  Een groothoeklens met een maximaal diafragma van f/2.8 heeft beperkte mogelijkheden voor een geringe scherptediepte, maar bij korte scherpstelafstanden is de onscherpte vrij vloeiend, aldus Klaus. “Dit is ongebruikelijk voor een dergelijk objectief.” De bouwkwaliteit past bij zijn prijskaartje.
  Al met al is de Canon RF 28mm f/2.8 STM volgens Klaus “niet alleen schattig vanwege zijn kleine formaat, hij is ook buitengewoon capabel. Als je tijdens het fotograferen onopvallend wilt blijven, is dit bijna een must-have.” Eindoordeel: Highly Recommended met 5 van de 5 sterren.
 • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Canon RF 28mm f/2.8 past volgens Jan Paul heel mooi tussen de standaardprime RF 50mm f/1.8 en de groothoekprime RF 16mm f/2.8. “Het is mooi om te zien dat Canon naast hele goede, maar dure objectieven voor professioneel gebruik ook een aardige reeks aan betaalbare objectieven aan het maken is.” De prijs is heel redelijk, schrijft Jan Paul.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): De Canon RF 28mm f/2.8 STM is een uitstekende lens om toe te voegen aan je kit, schrijft Bryan. “Selecteer deze lens wanneer klein, licht en betaalbaar hoge prioriteit hebben, maar de beeldkwaliteit niet mag worden aangetast.”
 • Digitalcameraworld.com (James Artaius, first impressions): De Canon RF 28mm f/2.8 STM heeft het hart van de reviewer veroverd, zonder dat hij hem uitgebreid getest heeft. “Deze lens is zakvriendelijk, zowel qua formaat als qua prijs, maar doet geen concessies aan de prestaties. Hoewel het een waardig optiek is op zowel fullframe als aps-c-body's, komt hij echt tot zijn recht wanneer het wordt gecombineerd met de Canon EOS R50 of R100.” Op die camera’s is het – met 45mm fullframe-equivalent – de handigste ‘nifty fifty’: een essentiële prime-lens voor dagelijkse opnamen, reizen, straatfotografie en videowerk.
 • Gordon Laing (video-preview): De bekende reviewer Gordon Laing van Cameralabs.com heeft een mooie YouTube hands on-review op YouTube gezet van de Canon RF 28mm f/2.8 STM. In kort bestek (2:15 minuten) neemt Gordon je mee en zie je wat je kunt verwachten van deze zeer compacte en lichte lens.
  Benieuwd naar deze hands on video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Canon RF 28mm f/2.8 op Cameranu.nl >>

Canon RF 28mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Canon RF 28mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Canon RF 28mm f/2.8

 • Zeer compact en lichtgewicht: slechts 120 gram
 • Hoge beeldkwaliteit: prime groothoeklens
 • Altijd op de camera: slank, pancake ontwerp
 • Lichtsterk: snel diafragma van f/2.8
 • Goed uitgerust: AF-, bedienings- en MF-schakelaar
 • Anti lensfouten: Super Spectra Coating
 • Ook voor video: stille STM autofocusmotor
 • Fraaie close-ups: scherpstellen vanaf 23cm
 • Hoogwaardig ontwerp: 8 lenselementen verdeeld in 6 groepen

Canon RF 28mm f/2.8 op Cameranu.nl >>

Canon RF 28mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Canon RF 28mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

YouTube-preview Gordon Laing over de Canon RF 28mm f/2.8

Bekijk een mooie YouTube hands on-review van de Canon RF 28mm f/2.8 STM door de bekende reviewer Gordon Laing van Cameralabs.com (2:15 minuten). Gordon laat goed zien wat je kunt verwachten van deze zeer compacte en lichte lens. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Canon RF 28mm f/2.8 op Cameranu.nl >>

Canon RF 28mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Canon RF 28mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R3Overzicht Canon EOS R systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht, zoals de uitstekend besproken Canon EOS R5 voor professionals en de betaalbare allrounder Canon EOS R6. De Canon EOS R3 is het nieuwe vlaggenschip. En de EOS R7 en R10 zijn de nieuwe aps-c camera's. Benieuwd naar alle EOS R-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Canon RF-lenzen zijn bedoeld voor de fullframe systeemcamera's van Canon: de Canon EOS R-serie. Hieronder vind je alle RF-lenzen op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Canon RF-lenzen en mijn roadmap met verwachte Canon RF-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 100-300mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertelezoom1219998/100Reviews>
Canon RF 400mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertele1321998/100Reviews>
Canon RF 600mm f/4.0L IS USMCanon RJaSupertele1422998/100Reviews>
Canon RF 800mm f/5.6L IS USMCanon RJaSupertele2024998/100Reviews>
Canon RF 1200mm f/8.0L IS USMCanon RJaSupertele2379998/100Reviews>
Canon RF 85mm f/1.2L USMCanon RJaPortret304998/100Reviews>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMCanon RJaStandaardzoom329997/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/2.8 IS USMCanon RJaStandaardzoom365997/100Reviews>
Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMCanon RJaGroothoekzoom273995/100Reviews>
Canon RF 135mm f/1.8L IS USMCanon RJaPortret274095/100Reviews>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMCanon RJaStandaardzoom235995/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.4L VCMCanon RJaGroothoek192995/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.2L USMCanon RJaStandaard253995/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMCanon RJaTelezoom259995/100Reviews>
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USMCanon RJaMacro157992/100Reviews>
Canon RF 14-35mm f/4L IS USMCanon RJaGroothoekzoom184990/100Reviews>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMCanon RJaGroothoekzoom253990/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USMCanon RJaStandaardzoom121990/100Reviews>
Canon RF-S 3.9mm f/3.5 STM Dual FisheyeCanon RNeeFisheye131990/100Reviews>
Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual FisheyeCanon RJaFisheye223990/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/4L IS USMCanon RJaTelezoom182990/100Reviews>
Samyang AF 14mm f/2.8 RFCanon RJaGroothoek72990/100Reviews>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMCanon RJaSupertelezoom314988/100Reviews>
Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaGroothoekzoom71987/100Reviews>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USMCanon RJaReiszoom89987/100Reviews>
Canon RF 24mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro76987/100Reviews>
Canon RF 200-800mm f/6.3-9.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom249986/100Reviews>
Canon RF 100-400mm f/5.6-8.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom74985/100Reviews>
Canon RF 16mm f/2.8 STMCanon RJaGroothoek34985/100Reviews>
Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaStandaardzoom40985/100Reviews>
Canon RF 28mm f/2.8 STMCanon RJaPancake38985/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro55985/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.8 STMCanon RJaStandaard23985/100Reviews>
Canon RF 600mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele81985/100Reviews>
Canon RF 800mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele106985/100Reviews>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMCanon RJaPortret71985/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMCanon RJaStandaardzoom50980/100Reviews>
Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeGroothoekzoom40980/100Reviews>
Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Canon RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STMCanon RNeeReiszoom57980/100Reviews>
Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STMCanon RNeeSupertelezoom45980/100Reviews>
Canon Extender RF 1.4XCanon RJaExtender€ 609CameraNU>
Canon Extender RF 2XCanon RJaExtender€ 769CameraNU>
Roadmap Canon RF-lenzenBekijk roadmap>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (4 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy