Canon RF 28-70mm f/2.0L USM | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke standaardzoomlens voor je fullframe Canon EOS R-systeemcamera? De Canon RF 28-70mm f/2.0L USM heeft een bijzonder groot maximaal diafragma over het hele zoombereik. Wát een lichtkanon! “Een lens van de buitencategorie” en “De beeldkwaliteit is alleen met superlatieven te beschrijven”. Alle belangrijke reviews & tests!

Lichtsterke standaardzooms: geliefd bij de profs

De lichtsterke standaardzoom objectieven noemen ze ook wel de 'werkpaarden van de fotograaf'. Het zijn verreweg de meest gebruikte objectieven voor professionals en fanatieke amateurs. De meeste hebben een bereik van 24-70mm. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews van de Canon RF 28-70mm f/2.0L USM die in oktober 2018 op de markt is gekomen.

Canon RF 28-70mm f/2.0L USM Canon RF 28-70mm f/2.0L USM

Zoombereik: 24-70mm | Lichtsterkte: f/2.0 | Gewicht: 1.430gr | Lengte: 139.8mm | Beeldstabilisatie: nee | Vergrotingsfactor: 0.18x | Filtermaat: 95mm | Release datum: oktober 2018 | Frankwandelt-rating 97/100 | Prijs: 2.999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl

Canon RF 28-70mm f/2.0L op CameraNU.nl >>

Canon RF 28-70mm f/2.0L op Cameraland.nl >>

De Canon RF 28-70mm f/2.0L in het kort

Alles aan deze standaardzoomlens is bijzonder. Allereerst valt natuurlijk de enorme lichtsterkte op: nog een stop meer licht dan alle concurrenten. Waarmee Canon zich goed in de kijker speelt. Datzelfde geldt natuurlijk voor de prijs: deze lens is niet voor iedereen, maar voor de professional of de door en door enthousiaste fotograaf. De autofocus is ook al bijzonder: extreem snel, soepel en vrijwel geruisloos. En het design is ergonomisch en intuïtief.

Bijzonder fraaie scherptediepte

Ook uit dit objectief blijkt weer dat Canon enorm ambitieus is met zijn nieuwe EOS R-systeem. Deze toplens zet extreem goede beeldkwaliteit neer over het hele zoombereik, van rand tot rand, van hoek tot hoek. Dankzij het maximale diafragma van f/2.0 over het hele bereik creëer je een bijzonder fraaie scherptediepte. En schiet je je topfoto’s in situaties met slecht licht of binnenshuis.

Canon RF 28-70mm f/2.0L op CameraNU.nl >>

Canon RF 28-70mm f/2.0L op Cameraland.nl >>

De Canon RF 28-70mm f/2.0L is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie

Canon cashback-actie van CameraNU.nlMooi van Canon: tot €1000 cashback!

Stel je eigen Canon-kit samen en profiteer van cashback-bedragen die kunnen oplopen tot €1000. Combineer een fullframe Canon-camera met een Canon-lens en claim je voordeel!

Profiteer van deze Canon-actie >>

 

Canon RF 28-70mm f/2.0L USMOordelen reviewers over de Canon RF 28-70mm f/2.0L

De Canon RF 28-70mm f/2.0L: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Chip Fotomagazine (full review, oktobernummer 2019): Een objectief met een volle stop meer dan traditionele standaardzooms, en dat betekent: dubbel zoveel licht bij open diafragma. En de overige specs van deze unieke lens klinken volgens de reviewer eveneens “buitenaards goed”. Het gewicht mag er ook zijn, dat voelt als “een flinke hamer”. Het geheel is met de compacte R-camera’s van Canon nogal topzwaar. En de prestaties en beeldkwaliteit?
  De autofocus “doet eigenlijk alles goed” in alle modi, inclusief oogherkenning. Snel en nauwkeurig. Je kunt dichtbij focussen, waardoor macro-achtige beelden mogelijk zijn. Focusbreathing is licht aanwezig, waardoor hij minder geschikt is voor filmers. En jammer genoeg heeft hij geen beeldstabilisatie.
  De prestaties zijn groots. De 28-70mm levert resultaten die vergelijkbaar zijn met die van prime-objectieven. De beeldkwaliteit is zeer goed bij geopend diafragma en bij hogere diafragmawaarden uitstekend. Chip kan nog geen eindoordeel geven, omdat er onvoldoende vergelijkingsmateriaal is.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): De Canon RF 28-70mm f/2 L USM is een grote, zware en dure lens, die ook... fantastisch is. Dit is de eerste lens ter wereld die het enorme f/2 diafragma op een standaardzoomlens zet, met de meest gebruikte zoombereiken. Een zeer veelzijdige lens dus. Met deze lens in de hand is het net alsof je een fototas vol met prime-objectieven op je camera gemonteerd hebt.
  Dat je met deze waardevolle zoomlens tal van primelenzen kunt vervangen, maakt dat de grootte, het gewicht en de prijs allemaal een stuk minder zwaar wegen. Voel je dan nog tegenzin tegen deze lens? Laat je dan overtuigen door de hoge prestaties over de hele linie van deze professionele lens.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Het valt niet te ontkennen dat de Canon RF 28-70mm f/2 L USM een zeer grote, zware en dure lens is. Tegelijk valt niet te ontkennen dat hij extreem goed gebouwd is, snel is qua diafragma, en in staat is om beeldkwaliteit te leveren die alleen met superlatieven te beschrijven is.
  De Canon RF 28-70mm f/2 L USM moet je eigenlijk zien als een bundeling van 4 prime-lenzen: 28mm, 35mm, 50mm en 70mm. En op al die brandpunten levert de lens kwaliteit die je verwacht te zien bij een uitstekende prime-lens. Haarscherpe beelden, zowel in het centrum als in de hoeken van het beeld. Waarbij je niet hoeft te diafragmeren om uitstekende beelden te krijgen.
  En dat betekent dat je op f/2 kunt schieten bij elke brandpuntsafstand en steeds die boterzachte bokeh kunt krijgen, dankzij het 9-bladige diafragma. De optische issues zijn tot een minimum beperkt, zelfs bij een volledig open diafragma. Alleen wat vignettering en een beetje distortie. Optisch is dit dus een ongelofelijke lens.
  Keerzijde is natuurlijk, behalve de prijs, dat hij groot en zwaar is. Zelfs niet helemaal in balans met de EOS R. Je zou bijna willen dat die een grotere body had om beter te kunnen matchen met deze fantastische lens.
  Ook de bouwkwaliteit is excellent, met geweldige weerbestendigheid. Autofocus is snel, stil en betrouwbaar. Minpunt is het ontbreken van beeldstabilisatie, die ook niet in de EOS R body zit. Maar al met al: zoek je het beste in snelheid en beeldkwaliteit, dan heb je hier jouw lens gevonden. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Eoszine.nl (full review, Pieter Dhaeze): “Een lens van de buitencategorie, dat is de RF 28-70mm f/2L.” De engineers van Canon mogen volgens Pieter trots zijn op het verwezenlijken van een dergelijke nieuwe ‘XL-lens’. Het is weliswaar een standaardlens, maar eigenlijk is alles aan deze lens juist niet-standaard. Het gewicht, de filtermaat én het prijskaartje zijn allemaal wat je noemt: fenomenaal. “Eigenlijk is het één zoomlens met daarin drie of vier lichtsterke vastbranpuntlenzen.”
  Kortom: de RF 28-70mm is niet zo maar een lens, en het is volgens Pieter ook zeker geen allemansvriend. “Als we op zoek gaan naar de professionele doelgroep voor deze lens, dan is dat nog niet zo eenvoudig. Denk even met ons mee: sportfotografie indoor, trouwreportages, food, portret in de studio en ......”
 • Kenrockwell.com: Dit is een grote lens met grote prestaties. Hij is ultra-scherp. Een vergelijkbare lens bestaat niet. Er zijn veel bruikbare f/2.8 en langzamere lenzen op de markt die goed bruikbaar zijn. Maar als je deze lens op je netvlies hebt, ben je niet op zoek naar een ‘bruikbare’ lens. Je wilt deze hebben omdat je het beste uit je fotografie wilt halen. Niet omdat je alleen maar mooie foto’s wilt maken.
 • Franks overpeinzingen: Deze Canon RF 28-70mm f/2.0L is echt een buitengewoon bijzondere lens. Hij toont in mijn optiek 2 opmerkelijk zaken. Ten eerste: Canon heeft wel lef om een standaardzoomlens aan te bieden op zo’n hoog prijsniveau. Het zegt iets over het hoge ambitieniveau van Canon met z’n gloednieuwe EOS R-systeem: dit systeem is echt bedoeld voor professionals. Dat geldt overigens ook voor de andere R-lenzen. Zo kost de nieuwe Canon RF 50mm f/1.2L USM maar liefst 2.539 euro.
  Een tweede opmerkelijke wending: anders dan alle concurrenten durft Canon het aan om een standaardzoom op de markt te brengen die maar liefst een hele stop lichtsterker is dan die van alle concurrenten. Dat is enerzijds goed nieuws: dit is echt een zeer bijzondere standaardzoom. Anderzijds is hij niet alleen duur, hij is ook groot, zwaar en heeft een enorme filtermaat. Bovendien heeft hij geen beeldstabilisatie aan boord, waarbij je moet bedenken dat de Canon EOS R geen in-body stabilisatie heeft.
  Canon zal met deze nieuwe standaardlens veel ‘amateurs’ ontmoedigen om in het R-systeem te stappen. Maar veel professionals juist over de streep trekken om voor EOS R te kiezen, en niet voor de concurrentie. Ik ben enorm benieuwd hoe dit gaat uitpakken.

Belangrijkste kenmerken van de Canon RF 28-70mm f/2.0L

 • Heel bijzonder: maximaal diafragma van f/2.0 over het gehele zoombereik
 • Snel en stil scherpstellen
 • Filtermaat van 95mm
 • Intuïtief ergonomisch ontwerp
 • Rond diafragma met 9 bladen voor mooi bokeh
 • Bestand tegen stof en spatwater

Canon RF 28-70mm f/2.0L op CameraNU.nl >>

Canon RF 28-70mm f/2.0L op Cameraland.nl >>

 

Canon RF 28-70mm f/2.0L wint EISA-award 2019-2020

De Canon RF 28-70mm f/2.0L heeft een van de prestigieuze EISA-awards 2019-2020 gewonnen. Hij krijgt de prijs voor de ‘Beste lens innovatie’ van 2019-2020! Benieuwd naar de andere winnaars?

Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Canon EOS RCanon EOS R systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische fullframe systeemcamera’s op de markt gebracht. De Canon EOS R is bedoeld voor de professionele fotograaf. De Canon EOS RP is het budgetmodel, maar op kwaliteit en features is niet bezuinigd. En de Canon EOS Ra is bedoeld voor astrofotografie. Binnenkort komen er twee vlaggenschepen bij: de EOS R5 en de EOS R6. Benieuwd naar deze topcamera’s?

Mijn preview van de Canon EOS R5 >>

Mijn preview van de Canon EOS R6 >>

Mijn review van de Canon EOS R >>

Mijn review van de Canon EOS RP >>

Mijn review van de Canon EOS Ra >>

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Canon RF-lenzen zijn bedoeld voor de fullframe systeemcamera's van Canon: de Canon EOS R-serie. Canon belooft dat er eind 2020 in totaal 17 RF-lenzen en 2 extenders op de markt zullen zijn. Hieronder vind je de huidige RF-lenzen plus de RF-lenzen waarvan al iets bekend is. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen.

Canon RF-objectiefSoort lensPrijsRatingReviews
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMGroothoekzoom€ 2,53990/100Reviews >>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMMacro€ 55985/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/1.2L USMPortret€ 3,04998/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMPortret€ 71985/100Reviews >>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USMReiszoom€ 89987/100Reviews >>
Canon RF 50mm f/1.2L USMStandaard€ 2,53995/100Reviews >>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMStandaardzoom€ 3,29997/100Reviews >>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMStandaardzoom€ 2,35995/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,21990/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMStandaardzoom€ 50980/100Reviews >>
Canon RF 800mm f/11 DO IS STMSupertele€ 1,06985/100Reviews >>
Canon RF 600mm f/11 DO IS STMSupertele€ 81985/100Reviews >>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMSupertelezoom€ 3,14988/100Reviews >>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMTelezoom€ 2,59995/100Reviews >>
Canon RF 50mm f/1.8 IS STM (verwacht)Standaard
Canon RF 70-200mm f/4L IS USM (verwacht)Telezoom
Canon Extender RF 1.4X (verwacht)Extender
Canon Extender RF 2X (verwacht)Extender

 

Alle Canon-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Canon-objectieven die ik heb gereviewed op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn reviews. Binnenkort voeg ik meer reviews van Canon-lenzen toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

Canon-objectiefSoort lensPrijsRatingReviews
Canon EF 11-24mm f/4.0LGroothoekzoom€ 3,09996/100Reviews >>
Canon EF 16-35mm f/2.8L IIIGroothoekzoom€ 2,21492/100Reviews >>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMGroothoekzoom€ 2,53990/100Reviews >>
Canon EF 16-35mm f/4.0LGroothoekzoom€ 96387/100Reviews >>
Canon EF 100mm f/2.8L IS USMMacro€ 84490/100Reviews >>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMMacro€ 55985/100Reviews >>
Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STMMacro€ 44083/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/1.2L USMPortret€ 3,04998/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMPortret€ 71985/100Reviews >>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM (juli 2019)Reiszoom€ 89987/100Reviews >>
Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STMReiszoom€ 41980/100Reviews >>
Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 ISReiszoom€ 46975/100Reviews >>
Canon RF 50mm f/1.2L USMStandaard€ 2,53995/100Reviews >>
Canon EF 50mm f/1.8 STMStandaard€ 11785/100Reviews >>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMStandaardzoom€ 3,29997/100Reviews >>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMStandaardzoom€ 2,35995/100Reviews >>
Canon EF 24-70mm f/2.8L IIStandaardzoom€ 1,96795/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,21990/100Reviews >>
Canon EF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,25988/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMStandaardzoom€ 50980/100Reviews >>
Canon EF 600mm f/4L IS III USMSupertele€ 14,22998/100Reviews >>
Canon EF 400mm f/2.8 IS USM IIISupertele€ 13,21998/100Reviews >>
Canon RF 800mm f/11 DO IS STMSupertele€ 1,06985/100Reviews >>
Canon RF 600mm f/11 DO IS STMSupertele€ 81985/100Reviews >>
Canon EF 200-400mm f/4.0L IS USMSupertelezoom€ 11,89996/100Reviews >>
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS IISupertelezoom€ 2,39992/100Reviews >>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMSupertelezoom€ 3,14988/100Reviews >>
Canon EF 70-200mm f/2.8L IIITelezoom€ 2,33997/100Reviews >>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMTelezoom€ 2,59995/100Reviews >>
Canon EF 70-200mm f/2.8L IITelezoom€ 2,09795/100Reviews >>
Canon EF 70-200mm f/4.0L IITelezoom€ 1,41988/100Reviews >>
Canon EF 70-200mm f/2.8LTelezoom€ 1,27885/100Reviews >>

 

Alle standaard zoomobjectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke standaard zoomobjectieven die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van standaard zoomobjectieven.

Standaardzoom-objectiefSoort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMStandaardzoom€ 3,29997/100Reviews >>
Canon EF 24-70mm f/2.8L IIStandaardzoom€ 1,96795/100Reviews >>
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8Standaardzoom€ 2,49995/100Reviews >>
Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 RStandaardzoom€ 1,14993/100Reviews >>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN ArtStandaardzoom€ 1,50093/100Reviews >>
Sigma 24-70mm f/2.8 ArtStandaardzoom€ 1,39993/100Reviews >>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GMStandaardzoom€ 2,24993/100Reviews >>
Tamron SP 24-70mm f/2.8 G2Standaardzoom€ 1,39993/100Reviews >>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SStandaardzoom€ 2,49992/100Reviews >>
Nikon AF-S 24-70mm f/2.8EStandaardzoom€ 2,28591/100Reviews >>
Fujifilm XF 16-80mm f/4.0 R OIS WRStandaardzoom€ 84990/100Reviews >>
Sony FE 16-55mm f/2.8Standaardzoom€ 1,29990/100Reviews >>
Sony FE 24-105mm f/4.0GStandaardzoom€ 1,34990/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,21990/100Reviews >>
Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0Standaardzoom€ 1,39990/100Reviews >>
Tamron 35-150mm f/2.8-4.0Standaardzoom€ 89990/100Reviews >>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SStandaardzoom€ 1,09988/100Reviews >>
Canon EF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,25988/100Reviews >>
Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0Standaardzoom€ 59988/100Reviews >>
Sigma 24-105mm f/4.0 ArtStandaardzoom€ 85988/100Reviews >>
Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXDStandaardzoom€ 79988/100Reviews >>
Tokina AT-X 24-70mm f/2.8Standaardzoom€ 99988/100Reviews >>
Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6Standaardzoom€ 66988/100Reviews >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle objectieven op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende lens of camera kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige lens of camera, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (3 beoordelingen)