Canon RF 28-70mm f/2.0L USM | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke standaardzoomlens voor je fullframe Canon EOS R-systeemcamera? De Canon RF 28-70mm f/2.0L USM heeft een bijzonder groot maximaal diafragma over het hele zoombereik. Wát een lichtkanon! “Een lens van de buitencategorie” en “De beeldkwaliteit is alleen met superlatieven te beschrijven”. Alle belangrijke reviews & tests!

Canon RF 28-70mm f/2.0L USM Lichtsterke standaardzooms: geliefd bij de profs

De lichtsterke standaardzoom objectieven noemen ze ook wel de 'werkpaarden van de fotograaf'. Het zijn verreweg de meest gebruikte objectieven voor professionals en fanatieke amateurs. De meeste hebben een bereik van 24-70mm. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews van de Canon RF 28-70mm f/2.0L USM die in oktober 2018 op de markt is gekomen.

Canon RF 28-70mm f/2.0L USM

Zoombereik: 24-70mm | Lichtsterkte: f/2.0 | Gewicht: 1.430gr | Lengte: 139.8mm | Beeldstabilisatie: nee | Vergrotingsfactor: 0.18x | Filtermaat: 95mm | Release datum: oktober 2018 | Frankwandelt-rating 97/100 | Prijs: 3.299 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Canon RF 28-70mm f/2.0L op CameraNU.nl >>

Canon RF 28-70mm f/2.0L op Cameraland.nl >>

Canon RF 28-70mm f/2.0L op Kamera-express.nl >>

Canon RF 28-70mm f/2.0L USM Deze Canon-lens in het kort

Alles aan deze standaardzoomlens is bijzonder. Allereerst valt natuurlijk de enorme lichtsterkte op: nog een stop meer licht dan alle concurrenten. Waarmee Canon zich goed in de kijker speelt. Datzelfde geldt natuurlijk voor de prijs: deze lens is niet voor iedereen, maar voor de professional of de door en door enthousiaste fotograaf. De autofocus is ook al bijzonder: extreem snel, soepel en vrijwel geruisloos. En het design is ergonomisch en intuïtief.

Bijzonder fraaie scherptediepte

Ook uit dit objectief blijkt weer dat Canon enorm ambitieus is met zijn nieuwe EOS R-systeem. Deze toplens zet extreem goede beeldkwaliteit neer over het hele zoombereik, van rand tot rand, van hoek tot hoek. Dankzij het maximale diafragma van f/2.0 over het hele bereik creëer je een bijzonder fraaie scherptediepte. En schiet je je topfoto’s in situaties met slecht licht of binnenshuis.

Deze Canon-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie

Canon RF 28-70mm f/2.0L op CameraNU.nl >>

Canon RF 28-70mm f/2.0L op Cameraland.nl >>

Canon RF 28-70mm f/2.0L op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij CameraNU.nlTot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback op Canon producten!

Ontvang tot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback bij aanschaf van een geselecteerd Canon product. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera, videocamera, compact camera, lens of printer wel heel voordelig! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij CameraNU.nlCanon R5: €500 korting - Canon R6 II: €430 korting!

De aanschaf van een Canon R5 en R6 Mark II is tijdelijk enorm voordelig! Zo koop je de R5 met €500 korting en de R6 Mark II met €430! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Canon RF 28-70mm f/2.0L USMOordelen reviewers over de Canon RF 28-70mm f/2.0L

De Canon RF 28-70mm f/2.0L: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Chip Fotomagazine (full review, oktobernummer 2019): Een objectief met een volle stop meer dan traditionele standaardzooms, en dat betekent: dubbel zoveel licht bij open diafragma. En de overige specs van deze unieke lens klinken volgens de reviewer eveneens “buitenaards goed”. Het gewicht mag er ook zijn, dat voelt als “een flinke hamer”. Het geheel is met de compacte R-camera’s van Canon nogal topzwaar. En de prestaties en beeldkwaliteit?
  De autofocus “doet eigenlijk alles goed” in alle modi, inclusief oogherkenning. Snel en nauwkeurig. Je kunt dichtbij focussen, waardoor macro-achtige beelden mogelijk zijn. Focusbreathing is licht aanwezig, waardoor hij minder geschikt is voor filmers. En jammer genoeg heeft hij geen beeldstabilisatie.
  De prestaties zijn groots. De 28-70mm levert resultaten die vergelijkbaar zijn met die van prime-objectieven. De beeldkwaliteit is zeer goed bij geopend diafragma en bij hogere diafragmawaarden uitstekend. Chip kan nog geen eindoordeel geven, omdat er onvoldoende vergelijkingsmateriaal is.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): De Canon RF 28-70mm f/2 L USM is een grote, zware en dure lens, die ook... fantastisch is. Dit is de eerste lens ter wereld die het enorme f/2 diafragma op een standaardzoomlens zet, met de meest gebruikte zoombereiken. Een zeer veelzijdige lens dus. Met deze lens in de hand is het net alsof je een fototas vol met prime-objectieven op je camera gemonteerd hebt.
  Dat je met deze waardevolle zoomlens tal van primelenzen kunt vervangen, maakt dat de grootte, het gewicht en de prijs allemaal een stuk minder zwaar wegen. Voel je dan nog tegenzin tegen deze lens? Laat je dan overtuigen door de hoge prestaties over de hele linie van deze professionele lens.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Het valt niet te ontkennen dat de Canon RF 28-70mm f/2 L USM een zeer grote, zware en dure lens is. Tegelijk valt niet te ontkennen dat hij extreem goed gebouwd is, snel is qua diafragma, en in staat is om beeldkwaliteit te leveren die alleen met superlatieven te beschrijven is.
  De Canon RF 28-70mm f/2 L USM moet je eigenlijk zien als een bundeling van 4 prime-lenzen: 28mm, 35mm, 50mm en 70mm. En op al die brandpunten levert de lens kwaliteit die je verwacht te zien bij een uitstekende prime-lens. Haarscherpe beelden, zowel in het centrum als in de hoeken van het beeld. Waarbij je niet hoeft te diafragmeren om uitstekende beelden te krijgen.
  En dat betekent dat je op f/2 kunt schieten bij elke brandpuntsafstand en steeds die boterzachte bokeh kunt krijgen, dankzij het 9-bladige diafragma. De optische issues zijn tot een minimum beperkt, zelfs bij een volledig open diafragma. Alleen wat vignettering en een beetje distortie. Optisch is dit dus een ongelofelijke lens.
  Keerzijde is natuurlijk, behalve de prijs, dat hij groot en zwaar is. Zelfs niet helemaal in balans met de EOS R. Je zou bijna willen dat die een grotere body had om beter te kunnen matchen met deze fantastische lens.
  Ook de bouwkwaliteit is excellent, met geweldige weerbestendigheid. Autofocus is snel, stil en betrouwbaar. Minpunt is het ontbreken van beeldstabilisatie, die ook niet in de EOS R body zit. Maar al met al: zoek je het beste in snelheid en beeldkwaliteit, dan heb je hier jouw lens gevonden. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Eoszine.nl (full review, Pieter Dhaeze): “Een lens van de buitencategorie, dat is de RF 28-70mm f/2L.” De engineers van Canon mogen volgens Pieter trots zijn op het verwezenlijken van een dergelijke nieuwe ‘XL-lens’. Het is weliswaar een standaardlens, maar eigenlijk is alles aan deze lens juist niet-standaard. Het gewicht, de filtermaat én het prijskaartje zijn allemaal wat je noemt: fenomenaal. “Eigenlijk is het één zoomlens met daarin drie of vier lichtsterke vastbranpuntlenzen.”
  Kortom: de RF 28-70mm is niet zo maar een lens, en het is volgens Pieter ook zeker geen allemansvriend. “Als we op zoek gaan naar de professionele doelgroep voor deze lens, dan is dat nog niet zo eenvoudig. Denk even met ons mee: sportfotografie indoor, trouwreportages, food, portret in de studio en ......”
 • Kenrockwell.com: Dit is een grote lens met grote prestaties. Hij is ultra-scherp. Een vergelijkbare lens bestaat niet. Er zijn veel bruikbare f/2.8 en langzamere lenzen op de markt die goed bruikbaar zijn. Maar als je deze lens op je netvlies hebt, ben je niet op zoek naar een ‘bruikbare’ lens. Je wilt deze hebben omdat je het beste uit je fotografie wilt halen. Niet omdat je alleen maar mooie foto’s wilt maken.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Geweldig wat toplens. Over het hele bereik op f/2.0 blijven fotograferen en werkelijk haarscherp. Met deze lens heb je in 1x drie prime lenzen in 1 lens zitten. Fantastisch. Ik hoefde er zelfs niet heel erg lang op te wachten ondanks de tekst levertijd onbekend. 1 weekje maar. Okay het is geen koopje maar fotografeert als een pro.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Wat een fantastische lens! Ik heb al mijn prime lenzen (35mm, 50mm, 85mm) ingeruild voor deze zware jongen. En dat is de beste ruil ooit! Wat een prachtige lens is dit. Ragscherp op 2.0. Een lens met karakter. Wel zwaar dus op de EOS R zonder grip zou ik hem niet zo snel gebruiken maar met een grip voelt hij goed in balans. Niet goedkoop maar voor de professional een uitstekende keuze.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • DPReview TV (Chris & Jordan, YouTube-review): Chris en Jordan van DPReview TV nemen deze unieke Canon-lens flink de maat. In een uitgebreide review op YouTube zagen ze hem zowat door. Hoe scoort hij op scherpte (heel goed), op bokeh (prachtig zacht)? Hoe is de autofocus (razendsnel) en de zonnesterren (schitterend)?
  Benieuwd naar dit review? Bekijk hem onderaan deze pagina. Echt de moeite waard als je deze lens overweegt. In krap 10 minuten weet je ‘alles’….
 • Franks overpeinzingen: Deze Canon RF 28-70mm f/2.0L is echt een buitengewoon bijzondere lens. Hij toont in mijn optiek 2 opmerkelijk zaken. Ten eerste: Canon heeft wel lef om een standaardzoomlens aan te bieden op zo’n hoog prijsniveau. Het zegt iets over het hoge ambitieniveau van Canon met z’n gloednieuwe EOS R-systeem: dit systeem is echt bedoeld voor professionals. Dat geldt overigens ook voor de andere R-lenzen. Zo kost de nieuwe Canon RF 50mm f/1.2L USM maar liefst 2.539 euro.
  Een tweede opmerkelijke wending: anders dan alle concurrenten durft Canon het aan om een standaardzoom op de markt te brengen die maar liefst een hele stop lichtsterker is dan die van alle concurrenten. Dat is enerzijds goed nieuws: dit is echt een zeer bijzondere standaardzoom. Anderzijds is hij niet alleen duur, hij is ook groot, zwaar en heeft een enorme filtermaat. Bovendien heeft hij geen beeldstabilisatie aan boord, waarbij je moet bedenken dat de Canon EOS R geen in-body stabilisatie heeft.
  Canon zal met deze nieuwe standaardlens veel ‘amateurs’ ontmoedigen om in het R-systeem te stappen. Maar veel professionals juist over de streep trekken om voor EOS R te kiezen, en niet voor de concurrentie. Ik ben enorm benieuwd hoe dit gaat uitpakken.

Canon RF 28-70mm f/2.0L op CameraNU.nl >>

Canon RF 28-70mm f/2.0L op Cameraland.nl >>

Canon RF 28-70mm f/2.0L op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Canon RF 28-70mm f/2.0L

 • Heel bijzonder: maximaal diafragma van f/2.0 over het gehele zoombereik
 • Snel en stil scherpstellen
 • Filtermaat van 95mm
 • Intuïtief ergonomisch ontwerp
 • Rond diafragma met 9 bladen voor mooi bokeh
 • Bestand tegen stof en spatwater

Canon RF 28-70mm f/2.0L op CameraNU.nl >>

Canon RF 28-70mm f/2.0L op Cameraland.nl >>

Canon RF 28-70mm f/2.0L op Kamera-express.nl >>

 

Canon RF 28-70mm f/2.0L wint EISA-award 2019-2020

De Canon RF 28-70mm f/2.0L heeft een van de prestigieuze EISA-awards 2019-2020 gewonnen. Hij krijgt de prijs voor de ‘Beste lens innovatie’ van 2019-2020! Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Mooie YouTube-review van de Canon RF 28-70mm f/2.0L USM

Bekijk een mooie YouTube-review van de Canon RF 28-70mm f/2.0L USM door fotograaf Christopher Frost (9:38 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Canon RF 28-70mm f/2.0L op CameraNU.nl >>

Canon RF 28-70mm f/2.0L op Cameraland.nl >>

Canon RF 28-70mm f/2.0L op Kamera-express.nl >>

 

DPReview TV over de Canon RF 28-70mm f/2.0L USM

Bekijk een mooie review van de Canon RF 28-70mm f/2.0L USM door Chris en Jordan van DPReview TV (9:41 minuten). Chris en Jordan zagen hem zowat door. En wat tevoorschijn komt is… een prachtige lens in heel veel opzichten.

Canon RF 28-70mm f/2.0L op CameraNU.nl >>

Canon RF 28-70mm f/2.0L op Cameraland.nl >>

Canon RF 28-70mm f/2.0L op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R3Overzicht Canon EOS R systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht, zoals de uitstekend besproken Canon EOS R5 voor professionals en de betaalbare allrounder Canon EOS R6. De Canon EOS R3 is het nieuwe vlaggenschip. En de EOS R7 en R10 zijn de nieuwe aps-c camera's. Benieuwd naar alle EOS R-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle standaard zoomobjectieven op een rij

Heel veel lichtsterke standaard zoomobjectieven heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de belangrijkste reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Canon RF-lenzen zijn bedoeld voor de fullframe systeemcamera's van Canon: de Canon EOS R-serie. Hieronder vind je alle RF-lenzen op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Canon RF-lenzen en mijn roadmap met verwachte Canon RF-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 100-300mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertelezoom1219998/100Reviews>
Canon RF 400mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertele1321998/100Reviews>
Canon RF 600mm f/4.0L IS USMCanon RJaSupertele1422998/100Reviews>
Canon RF 800mm f/5.6L IS USMCanon RJaSupertele2024998/100Reviews>
Canon RF 1200mm f/8.0L IS USMCanon RJaSupertele2379998/100Reviews>
Canon RF 85mm f/1.2L USMCanon RJaPortret304998/100Reviews>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMCanon RJaStandaardzoom329997/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/2.8 IS USMCanon RJaStandaardzoom365997/100Reviews>
Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMCanon RJaGroothoekzoom273995/100Reviews>
Canon RF 135mm f/1.8L IS USMCanon RJaPortret274095/100Reviews>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMCanon RJaStandaardzoom235995/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.4L VCMCanon RJaGroothoek192995/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.2L USMCanon RJaStandaard253995/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMCanon RJaTelezoom259995/100Reviews>
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USMCanon RJaMacro157992/100Reviews>
Canon RF 14-35mm f/4L IS USMCanon RJaGroothoekzoom184990/100Reviews>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMCanon RJaGroothoekzoom253990/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USMCanon RJaStandaardzoom121990/100Reviews>
Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual FisheyeCanon RJaFisheye223990/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/4L IS USMCanon RJaTelezoom182990/100Reviews>
Samyang AF 14mm f/2.8 RFCanon RJaGroothoek72990/100Reviews>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMCanon RJaSupertelezoom314988/100Reviews>
Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaGroothoekzoom71987/100Reviews>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USMCanon RJaReiszoom89987/100Reviews>
Canon RF 24mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro76987/100Reviews>
Canon RF 200-800mm f/6.3-9.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom249986/100Reviews>
Canon RF 100-400mm f/5.6-8.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom74985/100Reviews>
Canon RF 16mm f/2.8 STMCanon RJaGroothoek34985/100Reviews>
Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaStandaardzoom40985/100Reviews>
Canon RF 28mm f/2.8 STMCanon RJaPancake38985/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro55985/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.8 STMCanon RJaStandaard23985/100Reviews>
Canon RF 600mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele81985/100Reviews>
Canon RF 800mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele106985/100Reviews>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMCanon RJaPortret71985/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMCanon RJaStandaardzoom50980/100Reviews>
Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeGroothoekzoom40980/100Reviews>
Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Canon RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STMCanon RNeeReiszoom57980/100Reviews>
Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STMCanon RNeeSupertelezoom45980/100Reviews>
Canon Extender RF 1.4XCanon RJaExtender€ 609CameraNU>
Canon Extender RF 2XCanon RJaExtender€ 769CameraNU>
Roadmap Canon RF-lenzenBekijk roadmap>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (11 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy