Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke standaardzoomlens voor je fullframe Canon EOS R systeemcamera? De Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM is een toplens voor de professional en de serieuze amateur. “Canon-fotografen zullen jubelend naar de winkel rennen voor deze Canon RF 24-70mm f/2.8L.” EISA-award: Standaard zoomlens 2020-2021. Alle belangrijke reviews!

Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMLichtsterke standaardzooms: geliefd bij de profs

De lichtsterke standaardzoom objectieven noemen ze ook wel de 'werkpaarden van de fotograaf'. Het zijn verreweg de meest gebruikte objectieven voor professionals en fanatieke amateurs. De meeste hebben een bereik van 24-70mm, maar ze zijn er ook met een 24-105mm bereik. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews van de Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM, die in oktober 2019 op de markt is gekomen.

Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM

Zoombereik: 24-70mm | Lichtsterkte: f/2.8 | Lensvatting: Canon RF | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 900gr | Lengte x diameter: 126 x 89mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 21cm | Vergrotingsfactor: 0.3x | Filtermaat: 82mm | Release datum: oktober 2019 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs: 2.499 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Canon-lens in het kort

Deze lichtsterke standaardzoomlens is de meest veelzijdige lens uit de RF-familie, speciaal ontworpen voor de fullframe EOS R-systeemcamera’s van Canon. Het lichtsterke diafragma over het hele brandpuntbereik maakt deze lens zo geschikt voor vele fotogenres. Ideaal voor portretten en landschappen, zowel bij goed licht als bij schemer of binnenshuis. Dit is een echte alleskunner.

Perfecte beeldstabilisatie

De waarde van deze lens gaat nog omhoog door het ingebouwde stabilisatie-systeem dat maar liefst 5 stops winst biedt. Dat betekent dat je veel langer uit de hand kunt fotograferen: trillingen worden opgevangen en je foto’s blijven razendscherp. De bouwkwaliteit is zoals bij alle L-lenzen van Canon: uitmuntend. Hij is robuust en spatwaterdicht. Gegarandeerd vele jaren fotoplezier!

Deze Canon-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie
 • Reportagefotografie

Canon RF 24-70mm f/2.8L op Cameranu.nl >>

Canon RF 24-70mm f/2.8L op Cameraland.nl >>

Canon RF 24-70mm f/2.8L op Kamera-express.nl >>

EISA-award: Standaard zoomlens 2020-2021

De Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM heeft een prestigieuze EISA-award 2020-2021 gewonnen. De Canon RF 24-70mm is volgens de jury ‘Standaard zoomlens 2020-2021’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Kortingsactie bij Cameranu.nlTot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback op Canon producten!

Ontvang tot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback bij aanschaf van een geselecteerd Canon product. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera, videocamera, compact camera, lens of printer wel heel voordelig! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij Cameranu.nlCanon R5: €500 korting - Canon R6 II: €430 korting!

De aanschaf van een Canon R5 en R6 Mark II is tijdelijk enorm voordelig! Zo koop je de R5 met €500 korting en de R6 Mark II met €430! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM (Professionele) reviewers over de Canon RF 24-70mm f/2.8L

De Canon RF 24-70mm f/2.8L: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 • Eoszine.nl (fotograaf Pieter Dhaeze, full review): De Canon RF 24-70mm 2.8L IS is volgens Pieter niet minder dan een toplens. Een lens met de hoge beeldkwaliteit die je van de heilige f/2.8-‘drie-eenheid’ mag verwachten: de 3 lenzen die iedere professional standaard in z’n fototas heeft zitten: van 15mm tot 200mm.
  Voor veel professionals die overstappen naar het EOS R-systeem van Canon zal deze lens hun standaardzoomlens worden als ze op reportage gaan. Daarbij kunnen ze voor het eerst profiteren van beeldstabilisatie op hun standaardzoomlens.
  Is de lens te duur voor jou en heb je de extra stop lichtsterkte niet nodig, dan adviseert Pieter de Canon RF 24-105mm 4L IS. Dat is volgens hem “een fantastisch alternatief en een ‘no-brainer’. Niet alleen voor de gevorderde vrijetijdsfotograaf, maar zelfs voor de pro. Die laatste hoeft zich voor deze lens niet te ‘schamen’.”
 • Camerastuffreview.com (Ivo Freriks, full review): De Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM is volgens Ivo “de beste standaardzoom die Canon maakt”. De beeldkwaliteit zeker zo goed, maar misschien wel beter dan de EF-versie van deze lens. Daar komt bij dat hij veelzijdiger is omdat er uitstekende beeldkwaliteit op zit plus nog een extra multifunctionele ring.
  Mooi is dat Canon nu voor z’n drie lichtsterke zoomlenzen beeldstabilisatie biedt voor het z’n fullframe R-systeem. Want ook de Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM en de compacte Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM hebben beeldstabilisatie in huis. “Dat is iets waar Canon spiegelreflex gebruikers tevergeefs op hebben zitten wachten en dat een overstap naar het R-systeem zeker rechtvaardigt.” Overall score: 91/100.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): De vorige Canon 24-70mm f/2.8L legde de lat al hoog, maar de Canon RF 24-70mm F2.8 L IS USM tilt die lat naar een nieuwe hoogte, aldus Bryan. De beeldkwaliteit is uitmuntend. En het beeldstabilisatiesysteem presteert ongelofelijk goed. Het helpt echt mee om die indrukwekkende beeldkwaliteit te realiseren, ook als je uit het vuistje fotografeert.
  Det Nano USM autofocussysteem is soepel, snel en toch stil. Ook de bouwkwaliteit van deze lens is, zoals de hele L-serie, van hoog niveau. De lens is uiteraard niet klein of licht, maar toch behoorlijk comfortabel in gebruik. De zoom- en focusringen presteren optimaal. Kortom: de Canon RF 24-70mm F2.8 L IS USM is een van de vele redenen om een Canon R-camera te kopen.
 • Digitalcameraworld.com (James Artaius, full review): Canon zet in snel tempo z’n heilige drie-eenheid voor het Canon EOS R-systeem neer. Die moeten samen bewijzen hoe goed het EOS R-systeem eigenlijk is. En de meeste Canon-fotografen zullen jubelend naar de winkel rennen voor deze Canon RF 24-70mm f/2.8L.
  Want hij is ‘snappy’, hij is scherp, hij is gestabiliseerd en hij onderdrukt zelfs focus breathing, een probleem waar vooral videografen vlekken van in hun nek krijgen.
  Toch is hij wel wat ruw in de hoeken van het beeld: niet helemaal ragscherp. Voor portretfotografen zal dit geen issue zijn, maar ben je een landschapsfotograaf, dan eis je ook uiterste scherpte van uiterste hoek tot uiterste hoek. Het hoge prijsniveau maakt natuurlijk extra kritisch. Want laat je de prijs los, dan zie je gewoon een dijk van een lens in alle opzichten.
  Toch zijn door het prijsniveau de zeer hooggespannen verwachtingen niet 100% ingelost. Het is niet de nieuwe benchmark waaraan alle andere standaarzooms worden afgemeten. En bij dit prijsniveau is dat genoeg om hem echte grootsheid te ontzeggen. Daarom krijgt hij 4 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De 24-70 mm f/2.8 is de populairste zoomlens uit de ‘heilige drieëenheid’ voor de fotograaf (de andere twee zijn de lichtsterke groothoekzoom en de lichtsterke telezoom). Vrijwel elke professional heeft een 24-70mm in zijn tas.
  Jammer is dat Canon nog niet de camerabody’s heeft die deze lenzen volledig recht kunnen doen. De Canon EOS R is misschien niet de aantrekkelijkste camera voor profs. Te verwachten is dat Canon in de nabije toekomst met een dergelijke high end-systeemcamera gaat komen. Daarop vooruitlopend bouwt de firma aan een aantrekkelijke lens line-up. Dat is natuurlijk ook een strategie.
  Het goede nieuws is dat deze Canon uitstekend presteert. Wie genoeg geld heeft om erin te investeren zal zeker niet teleurgesteld zijn. Hij produceert zeer scherpe beelden, en biedt een zeer aangename bokeh. De reviewer is benieuwd naar de volledige potentie van deze lens. Dat zal een toekomstige Canon R met een zeer hoge resolutie moeten uitwijzen. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Opticallimits.com (full review): De Canon RF 24-70mm f/2.8 USM L IS is de beste snelle standaard zoomlenzen die de reviewers tot nu toe hebben getest. Dit betekent echter niet dat de lens perfect is: standaard zoomlenzen zijn dat nooit. De middenzone is superscherp bij alle relevante diafragma-instellingen. Ook de randen zijn van zeer hoog niveau. De beeldkwaliteit van de hoeken varieert echter een beetje. Ze zijn wat zacht op f/2.8, maar op f5.6 al weer erg goed.
  Via automatische beeldcorrectie worden lensfouten tegengegaan. Kijk je naar de onbewerkte beelden, dan zie je een aantal problemen. Zo is de lichtafval vrij extreem bij bijvoorbeeld 24mm f/2.8. In real life – waar je beeldcorrectie aan hebt staan – is de lens erg goed op elk terrein.
  Het bokeh is erg mooi van kwaliteit, alleen niet ideaal bij de weergave van onscherpe highlights. Ook de bouwkwaliteit is erg goed. Je ziet en voelt dat dit een lens voor profs is: de materialen en montagekwaliteit zijn van topklasse. De autofocus is extreem snel en geruisloos.
  Ook is Canon er eindelijk in geslaagd om een beeldstabilisator in de lens te integreren. Die functie stond al jarenlang op de verlanglijst van Canon-fotografen. En de beeldstabilisatie is net zo betrouwbaar en efficiënt als bij andere moderne Canon-lenzen. Al met al is deze lens een schitterend werkpaard voor professionele fotografen. Het prijskaartje ligt wel erg hoog. Te hoog, aldus de reviewers. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Heerlijk all-round objectief. Ik heb lang getwijfeld om over te stappen van de EF variant naar de RF uitvoering van dit objectief. Na het objectief een paar weken te hebben gebruikt kan ik met zekerheid zeggen dat ik van de aankoop geen minuut spijt van heb gehad!
  Het objectief is in bijna alles superieur ten opzichte van het EF 24-70 f/2.8 II L USM objectief dat ik hiervoor heb gehad. De beeldkwaliteit is uitmuntend, de autofocus werkt razend snel en super stil.
  De voornaamste reden voor mij om over te stappen, naast de bovengenoemde ervaringen, was dat de camera met dit objectief de EF-RF adapter niet meer behoeft en de camera dus compacter en beter in balans is.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Geweldige lens & Super service! Meteen toen de lens uit kwam wilde ik deze al hebben. De aanschaf kwam pas toen ik de EOS R kocht voor mijn professionele werk. Deze camera maakte plaats voor de 5d. De ring op het einde van de lens is ideaal om super snel in te springen op iedere situatie.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Wat een dijk van een lens, snel scherp en prachtige kleur weergeven in de foto. Testen doe ik veel in ‘slechte licht omstandigheden’. Dan zie je gelijk wat hij kan. Ben meer dan tevreden.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Canon RF 24-70mm f/2.8L op Cameranu.nl >>

Canon RF 24-70mm f/2.8L op Cameraland.nl >>

Canon RF 24-70mm f/2.8L op Kamera-express.nl >>

 

Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMBelangrijkste kenmerken van de Canon RF 24-70mm f/2.8L

 • Toplens voor de EOS R-camera’s (RF-mount lens / fullframe formaat)
 • Lichtsterk: constant f/2.8 maximaal diafragma
 • Drie asferische elementen
 • Drie ultra-lage dispersie-elementen
 • Luchtsferen en fluorcoatings
 • Razendsnel scherp: Nano USM autofocussysteem
 • Lang uit de hand fotograferen: optische beeldstabilisator (5 stops)
 • Handig: aanpasbare bedieningsring
 • Prachtige bokeh: afgerond diafragma met 9 lamellen

Canon RF 24-70mm f/2.8L op Cameranu.nl >>

Canon RF 24-70mm f/2.8L op Cameraland.nl >>

Canon RF 24-70mm f/2.8L op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM

Bekijk een mooie YouTube-review van de Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM door fotograaf Christopher Frost (9:37 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Canon RF 24-70mm f/2.8L op Cameranu.nl >>

Canon RF 24-70mm f/2.8L op Cameraland.nl >>

Canon RF 24-70mm f/2.8L op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R3Overzicht Canon EOS R systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht, zoals de uitstekend besproken Canon EOS R5 voor professionals en de betaalbare allrounder Canon EOS R6. De Canon EOS R3 is het nieuwe vlaggenschip. En de EOS R7 en R10 zijn de nieuwe aps-c camera's. Benieuwd naar alle EOS R-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle standaard zoomobjectieven op een rij

Heel veel lichtsterke standaard zoomobjectieven heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de belangrijkste reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Canon RF-lenzen zijn bedoeld voor de fullframe systeemcamera's van Canon: de Canon EOS R-serie. Hieronder vind je alle RF-lenzen op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Canon RF-lenzen en mijn roadmap met verwachte Canon RF-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 100-300mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertelezoom1219998/100Reviews>
Canon RF 400mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertele1321998/100Reviews>
Canon RF 600mm f/4.0L IS USMCanon RJaSupertele1422998/100Reviews>
Canon RF 800mm f/5.6L IS USMCanon RJaSupertele2024998/100Reviews>
Canon RF 1200mm f/8.0L IS USMCanon RJaSupertele2379998/100Reviews>
Canon RF 85mm f/1.2L USMCanon RJaPortret304998/100Reviews>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMCanon RJaStandaardzoom329997/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/2.8 IS USMCanon RJaStandaardzoom365997/100Reviews>
Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMCanon RJaGroothoekzoom273995/100Reviews>
Canon RF 135mm f/1.8L IS USMCanon RJaPortret274095/100Reviews>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMCanon RJaStandaardzoom235995/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.4L VCMCanon RJaGroothoek192995/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.2L USMCanon RJaStandaard253995/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMCanon RJaTelezoom259995/100Reviews>
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USMCanon RJaMacro157992/100Reviews>
Canon RF 14-35mm f/4L IS USMCanon RJaGroothoekzoom184990/100Reviews>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMCanon RJaGroothoekzoom253990/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USMCanon RJaStandaardzoom121990/100Reviews>
Canon RF-S 3.9mm f/3.5 STM Dual FisheyeCanon RNeeFisheye131990/100Reviews>
Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual FisheyeCanon RJaFisheye223990/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/4L IS USMCanon RJaTelezoom182990/100Reviews>
Samyang AF 14mm f/2.8 RFCanon RJaGroothoek72990/100Reviews>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMCanon RJaSupertelezoom314988/100Reviews>
Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaGroothoekzoom71987/100Reviews>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USMCanon RJaReiszoom89987/100Reviews>
Canon RF 24mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro76987/100Reviews>
Canon RF 200-800mm f/6.3-9.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom249986/100Reviews>
Canon RF 100-400mm f/5.6-8.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom74985/100Reviews>
Canon RF 16mm f/2.8 STMCanon RJaGroothoek34985/100Reviews>
Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaStandaardzoom40985/100Reviews>
Canon RF 28mm f/2.8 STMCanon RJaPancake38985/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro55985/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.8 STMCanon RJaStandaard23985/100Reviews>
Canon RF 600mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele81985/100Reviews>
Canon RF 800mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele106985/100Reviews>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMCanon RJaPortret71985/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMCanon RJaStandaardzoom50980/100Reviews>
Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeGroothoekzoom40980/100Reviews>
Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Canon RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STMCanon RNeeReiszoom57980/100Reviews>
Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STMCanon RNeeSupertelezoom45980/100Reviews>
Canon Extender RF 1.4XCanon RJaExtender€ 609CameraNU>
Canon Extender RF 2XCanon RJaExtender€ 769CameraNU>
Roadmap Canon RF-lenzenBekijk roadmap>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (12 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy