Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke standaardzoomlens voor je fullframe Canon EOS R systeemcamera? De Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM is een toplens voor de professional en de serieuze amateur. “Canon-fotografen zullen jubelend naar de winkel rennen voor deze Canon RF 24-70mm f/2.8L.” EISA-award: Standaard zoomlens 2020-2021. Alle belangrijke reviews!

Lichtsterke standaardzooms: geliefd bij de profs

De lichtsterke standaardzoom objectieven noemen ze ook wel de 'werkpaarden van de fotograaf'. Het zijn verreweg de meest gebruikte objectieven voor professionals en fanatieke amateurs. De meeste hebben een bereik van 24-70mm, maar ze zijn er ook met een 24-105mm bereik. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews van de Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM, die in oktober 2019 op de markt is gekomen.

Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM

Zoombereik: 24-70mm | Lichtsterkte: f/2.8 | Lensvatting: Canon RF | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 900gr | Lengte x diameter: 126 x 89mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 21cm | Vergrotingsfactor: 0.3x | Filtermaat: 82mm | Release datum: oktober 2019 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs: 2.499 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De Canon RF 24-70mm f/2.8L in het kort

Deze lichtsterke standaardzoomlens is de meest veelzijdige lens uit de RF-familie, speciaal ontworpen voor de fullframe EOS R-systeemcamera’s van Canon. Het lichtsterke diafragma over het hele brandpuntbereik maakt deze lens zo geschikt voor vele fotogenres. Ideaal voor portretten en landschappen, zowel bij goed licht als bij schemer of binnenshuis. Dit is een echte alleskunner.

Perfecte beeldstabilisatie

De waarde van deze lens gaat nog omhoog door het ingebouwde stabilisatie-systeem dat maar liefst 5 stops winst biedt. Dat betekent dat je veel langer uit de hand kunt fotograferen: trillingen worden opgevangen en je foto’s blijven razendscherp. De bouwkwaliteit is zoals bij alle L-lenzen van Canon: uitmuntend. Hij is robuust en spatwaterdicht. Gegarandeerd vele jaren fotoplezier!

Canon RF 24-70mm f/2.8L op CameraNU.nl >>

Canon RF 24-70mm f/2.8L op Cameraland.nl >>

Canon RF 24-70mm f/2.8L op Kamera-express.nl >>

De Canon RF 24-70mm f/2.8L is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie
 • Reportagefotografie

EISA-award: Standaard zoomlens 2020-2021

De Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM heeft een prestigieuze EISA-award 2020-2021 gewonnen. De Canon RF 24-70mm is volgens de jury ‘Standaard zoomlens 2020-2021’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Canon cashback-actie van CameraNU.nlMooi van Canon: tot €1000 cashback!

Stel je eigen Canon-kit samen en profiteer van cashback-bedragen die kunnen oplopen tot €1000. Combineer een fullframe Canon-camera met een Canon-lens en claim je voordeel!

Profiteer van deze Canon-actie >>

 

(Professionele) reviewers over de Canon RF 24-70mm f/2.8L

De Canon RF 24-70mm f/2.8L: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 • Eoszine.nl (fotograaf Pieter Dhaeze, full review): De Canon RF 24-70mm 2.8L IS is volgens Pieter niet minder dan een toplens. Een lens met de hoge beeldkwaliteit die je van de heilige f/2.8-‘drie-eenheid’ mag verwachten: de 3 lenzen die iedere professional standaard in z’n fototas heeft zitten: van 15mm tot 200mm.
  Voor veel professionals die overstappen naar het EOS R-systeem van Canon zal deze lens hun standaardzoomlens worden als ze op reportage gaan. Daarbij kunnen ze voor het eerst profiteren van beeldstabilisatie op hun standaardzoomlens.
  Is de lens te duur voor jou en heb je de extra stop lichtsterkte niet nodig, dan adviseert Pieter de Canon RF 24-105mm 4L IS. Dat is volgens hem “een fantastisch alternatief en een ‘no-brainer’. Niet alleen voor de gevorderde vrijetijdsfotograaf, maar zelfs voor de pro. Die laatste hoeft zich voor deze lens niet te ‘schamen’.”
 • Camerastuffreview.com (Ivo Freriks, full review): De Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM is volgens Ivo “de beste standaardzoom die Canon maakt”. De beeldkwaliteit zeker zo goed, maar misschien wel beter dan de EF-versie van deze lens. Daar komt bij dat hij veelzijdiger is omdat er uitstekende beeldkwaliteit op zit plus nog een extra multifunctionele ring.
  Mooi is dat Canon nu voor z’n drie lichtsterke zoomlenzen beeldstabilisatie biedt voor het z’n fullframe R-systeem. Want ook de Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM en de compacte Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM hebben beeldstabilisatie in huis. “Dat is iets waar Canon spiegelreflex gebruikers tevergeefs op hebben zitten wachten en dat een overstap naar het R-systeem zeker rechtvaardigt.” Overall score: 91/100.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): De vorige Canon 24-70mm f/2.8L legde de lat al hoog, maar de Canon RF 24-70mm F2.8 L IS USM tilt die lat naar een nieuwe hoogte, aldus Bryan. De beeldkwaliteit is uitmuntend. En het beeldstabilisatiesysteem presteert ongelofelijk goed. Het helpt echt mee om die indrukwekkende beeldkwaliteit te realiseren, ook als je uit het vuistje fotografeert.
  Det Nano USM autofocussysteem is soepel, snel en toch stil. Ook de bouwkwaliteit van deze lens is, zoals de hele L-serie, van hoog niveau. De lens is uiteraard niet klein of licht, maar toch behoorlijk comfortabel in gebruik. De zoom- en focusringen presteren optimaal. Kortom: de Canon RF 24-70mm F2.8 L IS USM is een van de vele redenen om een Canon R-camera te kopen.
 • Digitalcameraworld.com (James Artaius, full review): Canon zet in snel tempo z’n heilige drie-eenheid voor het Canon EOS R-systeem neer. Die moeten samen bewijzen hoe goed het EOS R-systeem eigenlijk is. En de meeste Canon-fotografen zullen jubelend naar de winkel rennen voor deze Canon RF 24-70mm f/2.8L.
  Want hij is ‘snappy’, hij is scherp, hij is gestabiliseerd en hij onderdrukt zelfs focus breathing, een probleem waar vooral videografen vlekken van in hun nek krijgen.
  Toch is hij wel wat ruw in de hoeken van het beeld: niet helemaal ragscherp. Voor portretfotografen zal dit geen issue zijn, maar ben je een landschapsfotograaf, dan eis je ook uiterste scherpte van uiterste hoek tot uiterste hoek. Het hoge prijsniveau maakt natuurlijk extra kritisch. Want laat je de prijs los, dan zie je gewoon een dijk van een lens in alle opzichten.
  Toch zijn door het prijsniveau de zeer hooggespannen verwachtingen niet 100% ingelost. Het is niet de nieuwe benchmark waaraan alle andere standaarzooms worden afgemeten. En bij dit prijsniveau is dat genoeg om hem echte grootsheid te ontzeggen. Daarom krijgt hij 4 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De 24-70 mm f/2.8 is de populairste zoomlens uit de ‘heilige drieëenheid’ voor de fotograaf (de andere twee zijn de lichtsterke groothoekzoom en de lichtsterke telezoom). Vrijwel elke professional heeft een 24-70mm in zijn tas.
  Jammer is dat Canon nog niet de camerabody’s heeft die deze lenzen volledig recht kunnen doen. De Canon EOS R is misschien niet de aantrekkelijkste camera voor profs. Te verwachten is dat Canon in de nabije toekomst met een dergelijke high end-systeemcamera gaat komen. Daarop vooruitlopend bouwt de firma aan een aantrekkelijke lens line-up. Dat is natuurlijk ook een strategie.
  Het goede nieuws is dat deze Canon uitstekend presteert. Wie genoeg geld heeft om erin te investeren zal zeker niet teleurgesteld zijn. Hij produceert zeer scherpe beelden, en biedt een zeer aangename bokeh. De reviewer is benieuwd naar de volledige potentie van deze lens. Dat zal een toekomstige Canon R met een zeer hoge resolutie moeten uitwijzen. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Opticallimits.com (full review): De Canon RF 24-70mm f/2.8 USM L IS is de beste snelle standaard zoomlenzen die de reviewers tot nu toe hebben getest. Dit betekent echter niet dat de lens perfect is: standaard zoomlenzen zijn dat nooit. De middenzone is superscherp bij alle relevante diafragma-instellingen. Ook de randen zijn van zeer hoog niveau. De beeldkwaliteit van de hoeken varieert echter een beetje. Ze zijn wat zacht op f/2.8, maar op f5.6 al weer erg goed.
  Via automatische beeldcorrectie worden lensfouten tegengegaan. Kijk je naar de onbewerkte beelden, dan zie je een aantal problemen. Zo is de lichtafval vrij extreem bij bijvoorbeeld 24mm f/2.8. In real life – waar je beeldcorrectie aan hebt staan – is de lens erg goed op elk terrein.
  Het bokeh is erg mooi van kwaliteit, alleen niet ideaal bij de weergave van onscherpe highlights. Ook de bouwkwaliteit is erg goed. Je ziet en voelt dat dit een lens voor profs is: de materialen en montagekwaliteit zijn van topklasse. De autofocus is extreem snel en geruisloos.
  Ook is Canon er eindelijk in geslaagd om een beeldstabilisator in de lens te integreren. Die functie stond al jarenlang op de verlanglijst van Canon-fotografen. En de beeldstabilisatie is net zo betrouwbaar en efficiënt als bij andere moderne Canon-lenzen. Al met al is deze lens een schitterend werkpaard voor professionele fotografen. Het prijskaartje ligt wel erg hoog. Te hoog, aldus de reviewers. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Heerlijk all-round objectief. Ik heb lang getwijfeld om over te stappen van de EF variant naar de RF uitvoering van dit objectief. Na het objectief een paar weken te hebben gebruikt kan ik met zekerheid zeggen dat ik van de aankoop geen minuut spijt van heb gehad!
  Het objectief is in bijna alles superieur ten opzichte van het EF 24-70 f/2.8 II L USM objectief dat ik hiervoor heb gehad. De beeldkwaliteit is uitmuntend, de autofocus werkt razend snel en super stil.
  De voornaamste reden voor mij om over te stappen, naast de bovengenoemde ervaringen, was dat de camera met dit objectief de EF-RF adapter niet meer behoeft en de camera dus compacter en beter in balans is.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Geweldige lens & Super service! Meteen toen de lens uit kwam wilde ik deze al hebben. De aanschaf kwam pas toen ik de EOS R kocht voor mijn professionele werk. Deze camera maakte plaats voor de 5d. De ring op het einde van de lens is ideaal om super snel in te springen op iedere situatie.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Wat een dijk van een lens, snel scherp en prachtige kleur weergeven in de foto. Testen doe ik veel in ‘slechte licht omstandigheden’. Dan zie je gelijk wat hij kan. Ben meer dan tevreden.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMBelangrijkste kenmerken van de Canon RF 24-70mm f/2.8L

 • Toplens voor de EOS R-camera’s (RF-mount lens / fullframe formaat)
 • Lichtsterk: constant f/2.8 maximaal diafragma
 • Drie asferische elementen
 • Drie ultra-lage dispersie-elementen
 • Luchtsferen en fluorcoatings
 • Razendsnel scherp: Nano USM autofocussysteem
 • Lang uit de hand fotograferen: optische beeldstabilisator (5 stops)
 • Handig: aanpasbare bedieningsring
 • Prachtige bokeh: afgerond diafragma met 9 lamellen

Canon RF 24-70mm f/2.8L op CameraNU.nl >>

Canon RF 24-70mm f/2.8L op Cameraland.nl >>

Canon RF 24-70mm f/2.8L op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS RCanon EOS R systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische fullframe systeemcamera’s op de markt gebracht. De Canon EOS R is bedoeld voor de professionele fotograaf. De Canon EOS RP is het budgetmodel, maar op kwaliteit en features is niet bezuinigd. En de Canon EOS Ra is bedoeld voor astrofotografie. Binnenkort komen er twee vlaggenschepen bij: de EOS R5 en de EOS R6. Benieuwd naar deze topcamera’s?

Mijn preview van de Canon EOS R5 >>

Mijn preview van de Canon EOS R6 >>

Mijn review van de Canon EOS R >>

Mijn review van de Canon EOS RP >>

Mijn review van de Canon EOS Ra >>

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Canon RF-lenzen zijn bedoeld voor de fullframe systeemcamera's van Canon: de Canon EOS R-serie. Canon belooft dat er eind 2020 in totaal 17 RF-lenzen en 2 extenders op de markt zullen zijn. Hieronder vind je de huidige RF-lenzen plus de RF-lenzen waarvan al iets bekend is. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen.

Canon RF-objectiefSoort lensPrijsRatingReviews
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMGroothoekzoom€ 2,53990/100Reviews >>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMMacro€ 55985/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/1.2L USMPortret€ 3,04998/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMPortret€ 71985/100Reviews >>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USMReiszoom€ 89987/100Reviews >>
Canon RF 50mm f/1.2L USMStandaard€ 2,53995/100Reviews >>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMStandaardzoom€ 3,29997/100Reviews >>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMStandaardzoom€ 2,35995/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,21990/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMStandaardzoom€ 50980/100Reviews >>
Canon RF 800mm f/11 DO IS STMSupertele€ 1,06985/100Reviews >>
Canon RF 600mm f/11 DO IS STMSupertele€ 81985/100Reviews >>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMSupertelezoom€ 3,14988/100Reviews >>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMTelezoom€ 2,59995/100Reviews >>
Canon RF 50mm f/1.8 IS STM (verwacht)Standaard
Canon RF 70-200mm f/4L IS USM (verwacht)Telezoom
Canon Extender RF 1.4X (verwacht)Extender
Canon Extender RF 2X (verwacht)Extender

 

Alle standaard zoomobjectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke standaard zoomobjectieven die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van standaard zoomobjectieven.

Standaardzoom-objectiefSoort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMStandaardzoom€ 3,29997/100Reviews >>
Canon EF 24-70mm f/2.8L IIStandaardzoom€ 1,96795/100Reviews >>
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8Standaardzoom€ 2,49995/100Reviews >>
Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 RStandaardzoom€ 1,14993/100Reviews >>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN ArtStandaardzoom€ 1,50093/100Reviews >>
Sigma 24-70mm f/2.8 ArtStandaardzoom€ 1,39993/100Reviews >>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GMStandaardzoom€ 2,24993/100Reviews >>
Tamron SP 24-70mm f/2.8 G2Standaardzoom€ 1,39993/100Reviews >>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SStandaardzoom€ 2,49992/100Reviews >>
Nikon AF-S 24-70mm f/2.8EStandaardzoom€ 2,28591/100Reviews >>
Fujifilm XF 16-80mm f/4.0 R OIS WRStandaardzoom€ 84990/100Reviews >>
Sony FE 16-55mm f/2.8Standaardzoom€ 1,29990/100Reviews >>
Sony FE 24-105mm f/4.0GStandaardzoom€ 1,34990/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,21990/100Reviews >>
Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0Standaardzoom€ 1,39990/100Reviews >>
Tamron 35-150mm f/2.8-4.0Standaardzoom€ 89990/100Reviews >>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SStandaardzoom€ 1,09988/100Reviews >>
Canon EF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,25988/100Reviews >>
Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0Standaardzoom€ 59988/100Reviews >>
Sigma 24-105mm f/4.0 ArtStandaardzoom€ 85988/100Reviews >>
Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXDStandaardzoom€ 79988/100Reviews >>
Tokina AT-X 24-70mm f/2.8Standaardzoom€ 99988/100Reviews >>
Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6Standaardzoom€ 66988/100Reviews >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle objectieven op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende lens of camera kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige lens of camera, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (2 beoordelingen)