Canon RF 24-240mm f/4-6.3 | Reviews & Tests

Wat is het beste allround reiszoom objectief voor je fantastische fullframe systeemcamera van Canon, de EOS R of RP? De Canon RF 24-240mm f/4-6.3 is de ideale lens voor op reis of vakantie! “Geweldig scherpe beelden op mijn Canon R.” Alle belangrijke reviews!

Canon RF 24-240mm f/4-6.3Reiszoom objectieven: echte alleskunners

Op reis of stedentrip alle fotogenres beoefenen met je spiegelreflex? Maar niet met een volle tas met lenzen zeulen? Dan zijn allround reiszooms een uitkomst. Geschikt voor landschappen, portretten, straatfotografie en nog veel meer. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Canon RF 24-240mm f/4-6.3, die in september 2019 op de markt is gekomen.

Canon RF 24-240mm f/4-6.3

Brandpuntsafstand: 24-240mm | Maximaal diafragma: f/4-6.3 | Lensmount: Canon RF | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 750gr | Lengte: 122.5mm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 50cm | Vergrotingsfactor: 0.26x | Filtermaat: 72mm | Release datum: september 2019 | Frankwandelt-rating 87/100 | Prijs: 899 euro op CameraNU.nl en op Bol.com en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Bol.com >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Canon-lens in het kort

Dit is dé reiszoomlens van Canon voor de gloednieuwe EOS R fullframe systeemcamera’s. Dat dit een populaire lens zal worden, mag duidelijk zijn. Een alles-in-één-lens voor het gewilde EOS-R systeem: dat is de lens waar de professional niet op heeft zitten wachten, maar alle andere EOS R-fotografen wel! Hij is uiteraard gemaakt voor de fullframe EOS R en RP.

Nooit meer van lens wisselen

Deze lens heeft 10x zoom waardoor je nooit meer van lens hoeft te wisselen. Landschappen, portretten, safari’s, architectuur, straatfotografie, deze lens kan alle genres aan. Daarbij weegt hij slechts 750 gram, en heeft hij ook nog eens optische beeldstabilisatie die tot 5 stops winst tegen trillingen belooft. Perfecte lens voor op reis dus.

Snelle foto’s, vloeiende video’s

De Canon 24-240mm heeft Nano USM-scherpstelling aan boord, waardoor je razendsnel en stil haarscherpe foto’s en vloeiende video’s schiet. De vergrendelbare zoomring en instelbare bedieningsring maken de lens af. Met die bedieningsring pas je het diafragma, de sluitertijd, ISO of belichtingscompensatie aan. De lens stelt ook lekker dichtbij scherp: vanaf 50 centimeter, waardoor prachtige close-ups tot de mogelijkheden behoren.

Deze Canon-lens is ideaal voor:

 • Reizen en vakanties
 • Natuurfotografie
 • Alle fotografiegenres

Canon RF 24-240mm op CameraNU.nl >>

Canon RF 24-240mm op Bol.com >>

Canon RF 24-240mm op Cameraland.nl >>

Canon RF 24-240mm op Kamera-express.nl >>

Canon cashback-actie van CameraNU.nlTot €300 inruilkorting bij een Canon EOS R-camera

Koop een Canon EOS R, R5, R6 of RP systeemcamera en ontvang tijdelijk tot 300 euro inruilkorting. Je profiteert van deze actie tot en met 15 oktober 2021!

Deze Canon-actie bij CameraNU.nl >>

Deze Canon-actie bij Cameraland.nl >>

 

Canon RF 24-240mm f/4-6.3 (Professionele) reviewers over de Canon RF 24-240mm

De Canon RF 24-240mm: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 • Focus Magazine (Erik Derycke, full review, oktobernummer 2019): De beeldstabilisatie van de lens biedt liefst 5 stops winst. Een goede zaak, aldus Erik, want op de EOS R en RP zit geen beeldstabilisatie. Daardoor kun je lange sluitertijden gebruiken, en dat kan nodig zijn, want erg lichtsterk is deze reiszoom niet.
  De lens focust snel, soepel en stil dankzij de Nano USM-motor. Toch is hij merkbaar trager dan de RF 24-105mm f/4L. Daardoor is hij volgens Erik minder geschikt voor actie- of sportfotografie. De scherpte is aanvaardbaar, maar ligt ook niet op het niveau vann de RF 24-105mm.
  Deze superzoomlens van Canon stelt tester Erik Derycke voor een dilemma. Hij vertoont namelijk zeer forse vignettering en vervorming. “Maar wie in jpeg fotografeert, zal daar niets van merken: deze fouten worden automatisch gecorrigeerd.” En in dat geval is het een veelzijdig objectief, een goede reisgezel voor wie een fullframe systeemcamera van Canon heeft. Eindoordeel: het cijfer 7.
 • Fototijdschrift Zoom.nl (full review, meinummer 2020): De Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM geeft je ontzettend veel bereik en mogelijkheden, maar hoe zit het met de kwaliteit? vraagt Zoom.nl zich af. Bij het kiezen van een objectief heb je het eeuwige dilemma: kies je voor een veelzijdig bereik of kies je voor de optimale kwaliteit. In dat eerste geval biedt een reiszoom als deze Canon uitkomst. In het tweede geval kies je voor een aantal eersteklas primelenzen.
  Een allrounder als de Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM is erg aantrekkelijk, want je hoeft nooit meer te wisselen van objectief: van groothoek tot tele, het zit er allemaal in. Nadeel is de geringe lichtsterkte, die logisch volgt uit deze constructie en noodzakelijk is om hem handelbaar en betaalbaar te houden. Bij helder weer kun je prima uit de voeten met deze lens. En bij somber weer biedt de prima beeldstabilisatie vaak uitkomst.
  De optische prestaties noemt Zoom.nl “verrassend goed”. “De beelden zijn voldoende scherp en maken ook qua contrast en kleuren een prima indruk.” Voor een superzoom zijn de prestaties zonder meer indrukwekkend. “De (beeld)kwaliteit van deze superzoom is gezien de prijs, doelgroep en veelzijdigheid dus uitstekend op niveau.”
  Dit is geen lens voor de professional: die kiest voor een paar kwaliteitslenzen. Maar voor veel andere fotografen is deze Canon een ideale combinatie met bijvoorbeeld de EOS RP. “Deze Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM is door de veelzijdigheid, kwaliteit en betaalbaarheid de aangewezen keuze voor de EOS RP en voor EOS R-fotografen in het algemeen die op zoek zijn naar een goed, betaalbaar en allesomvattend objectief.” Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.
 • Chip Fotomagazine (full review, februarinummer 2020): Dit is gezien het mooie zoombereik een handige lens voor op reis. Maar is de beeldkwaliteit ook goed? vraagt de reviewer zich af. Immers: zoomlenzen met een groot bereik hebben een niet zo beste reputatie bij veel gevorderde en professionele fotografen, die hun neus ervoor ophalen. Is dat bij deze Canon terecht?
  Naar de specs gekeken is het een echte reiszoom: een enorm bereik, niet al te lichtsterk diafragma, maar wel licht van gewicht. Mooi is dat hij een korte minimale scherpstelafstand heeft van maar 50 centimeter, waardoor je mooie close-ups kunt schieten. De beeldstabilisatie werkt goed met scherpe foto’s op maximale telestand op 1/100-ste van een seconde.
  De bediening is in de praktijk erg prettig, merkte Chip. De autofocus is goed snel, vrijwel geluidloos en nauwkeurig, ook bij snel bewegende onderwerpen. Bij de beeldkwaliteit moet je wat meer water bij de wijn doen, aldus Chip. Toch zijn er volgens de reviewer “verbluffend goede prestaties in het midden”, zelfs op de maximale brandpuntafstand van 240mm. De prestaties aan de randen van het beeld zijn dan weer een stuk minder goed.
  Conclusie: de Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS verrast de reviewer met een zeer solide beeldkwaliteit over het gehele brandpuntbereik, in vergelijking met andere reiszooms. “Ambitieuze hobbyfotografen hebben met deze lens een goed compromis tussen kwaliteit en flexibiliteit in handen.” In combinatie met de compacte EOS RP is het een prima reisgenoot.
 • Eoszine.nl (fotograaf Pieter Dhaeze, full review): De EOS R-camera’s zijn compact, dus een compacte lens past daar goed bij. Die compactheid vind je bij uitstek terug in de RF 24-240mm f/4-6.3 IS. Canon stopt 10x optische zoom in een reislens, waarbij de prestaties op peil blijven. “En dat is bijzonder.”
  De beeldkwaliteit is dus goed, ondanks de enorme zoom. Maar die beeldkwaliteit “leunt wel behoorlijk op digitale lenscorrecties”. Voor de hobbyist zal dan niet uitmaken. De beeldkwaliteit is “ver bovengemiddeld in het segment van superzoomlenzen”.
  Deze lens met de EOS R of RP is dus een zeer aantrekkelijke combinatie voor wie veel onderweg of op reis is. “Ideaal voor een vlieg-, fiets- of wandelvakantie, waarbij je klein en licht bepakt wil/moet zijn.” En vlak ook de straat/stadsfotograaf niet uit: die kan z’n onderscheidende beelden zeer onopvallend schieten. “Dus al met al een aanrader voor veel fotografen met het EOS R-systeem.” Maar wie maximale beeldkwaliteit wil, kiest beter voor bijvoorbeeld de Canon RF 24-105mm 4L IS. “Die is optisch toch wel een stukje beter dan zijn all-round broertje.”
 • Photofacts.nl (Michelle Peeters, full review): Ambitieuze hobbyfotografen hebben met deze lens volgens Michelle “een goed compromis tussen kwaliteit en flexibiliteit in handen”. De EOS R-camera’s van Canon zijn lekker compact, dus een compact objectief past daar goed bij. Wat bijzonder is: Canon stopte 10x optische zoom in dit reisobjectief, terwijl de prestaties op peil blijven.
  Een zeer aantrekkelijke lens is het voor wie veel onderweg is, of op reis. Je hoeft immers niet van lens te wisselen om alle fotogenres te kunnen beoefenen. “Ook voor een vlieg-, fiets- of wandelvakantie is hij ideaal, omdat je dan lekker lichtbepakt op pad kunt. En als je als straatfotograaf onopvallend wilt fotograferen is het ook een uitkomst.”
  Kortom: een aanrader voor fotografen met het EOS R-systeem. Maar: “Als je echter maximale beeldkwaliteit wil kun je beter voor een ander objectief kiezen, eventueel als extra.”
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM is de meest veelzijdige alles-in-één lens voor het EOS R-camerasysteem. En hij biedt een prima beeldkwaliteit en is goed in balans met de EOS RP. Hij is verrassend compact en lichtgewicht.
  De RF 24-240mm biedt veel functies, met name ingebouwde beeldstabilisatie met 5 stops winst. Het is ook de eerste full-frame lens met Dynamic IS voor vloeiendere resultaten tijdens het opnemen van video. De autofocus is snel, stil en betrouwbaar dankzij de nieuwste Nano Ultrasonic Motor-technologie.
  Het brandpuntbereik is extreem veelzijdig. De lens is scherp in het beeldmidden, van 24mm tot 240mm, zelfs bij wijd open diafragma. Prestaties aan de beeldranden zijn minder goed, vooral bij de langere brandpuntsafstanden, maar dat is een veelgehoorde klacht over dit type superzoomlens.
  De meeste fotografen zullen genieten van de scherpe beelden, het gebruiksgemak en de compactheid die de RF 24-240mm biedt. En zelfs de prijs valt mee. Voor veel fotografen zal dit de enige lens zijn die ze ooit nodig zullen hebben. Voor een superzoom is hij uitzonderlijk goed. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Techradar.com (Matt Golowczynski, full review): De kern van deze 24-240mm superzoomlens is solide. Hij zet scherpe beelden neer, heeft een zeer effectieve beeldstabilisatie en een snelle focus. OK, zoals bij de meeste superzooms moet je de verschillende lenscorrectie-opties aan hebben staan om de optische tekortkomingen van deze lens glad te strijken. Maar al met al is deze Canon een winnaar. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Fijne universele lens voor op reis, alleen deze lens gaat nog mee. Goede lens voor buiten. Binnen is het gebruik beperkt door de lage lichtsterkte. Dat wordt overigens voor een deel gecompenseerd door de goede beeldstabilisatie. Op 240mm stelt hij soms langzaam scherp, dan moet je of een handje helpen of even iets uitzoomen. Op 24mm veel vertekening (alleen zichtbaar in RAW zonder lenscorrectie).” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Een echte alleskunner. Stelt in combinatie met de EOS R super snel en stil scherp op het onderwerp. Net het bereik mooi voor de vakantie zodat ik geen lenzen hoef te wisselen. Werk je in raw dan moet je de foto's wel corrigeren via het profiel van de lens. In Lightroom kwestie van twee stappen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Petapixel.com (fotograaf Martin Bissig, full review): Deze lens is niet ideaal als je ervan houdt met een groot diafragma te schieten of als je de hoogst mogelijke beeldkwaliteit wilt bereiken. Dan zijn er andere opties, maar die zijn wel een stuk duurder en hebben een kleiner zoombereik.
  Maar Martin heeft in deze Canon de perfecte lens gevonden voor z’n expedities en reizen. Hij is er goed als praktisch compromis tussen grootte, gewicht, kwaliteit en zoombereik. Reis je veel en hou je er niet van om van lens te wisselen? Dan is de deze 24-240mm lens van Canon ideaal als je een fullframe systeemcamera van Canon hebt.
  Voor Martin is deze lens een belangrijke reden om over te stappen op het Canon R-systeem.
 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): Vijf uit vijf sterren maar liefst krijgt de Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM van de reviewer. Waarom? Omdat deze superzoom een nieuwe standaard neerzet voor lange zoomlenzen.
  Elke fullframe superzoomlens is zonder uitzondering groot. Maar de Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM is veel beter in balans met de EOS RP-body dan de reviewer had verwacht. Hij is verhoudingsgewijs licht, ziet er prima uit, is simpel te bedienen. Koop je hem samen met de EOS RP dan heb je een setje met een uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding.
  Uitzonderlijk goed voor een dergelijke superzoomlens zijn de optische prestaties. Die worden wel op niveau gebracht met veel hulp van digitale correcties. Maar al met al dus een score van 5/5.

Canon RF 24-240mm op CameraNU.nl >>

Canon RF 24-240mm op Bol.com >>

Canon RF 24-240mm op Cameraland.nl >>

Canon RF 24-240mm op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Canon RF 24-240mm

 • 10x optische zoom
 • Licht en compact
 • Ideaal voor op reis en vakantie
 • 5-stops beeldstabilisatie
 • Nano USM scherpstelmotor
 • Mooie bokeh: diafragma met 7 afgeronde lamellen
 • Close-ups: scherpstellen vanaf 50cm

Canon RF 24-240mm op CameraNU.nl >>

Canon RF 24-240mm op Bol.com >>

Canon RF 24-240mm op Cameraland.nl >>

Canon RF 24-240mm op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Canon RF 24-240mm f/4-6.3

Bekijk een mooie YouTube-review van de Canon RF 24-240mm f/4-6.3 door fotograaf Christopher Frost (10:18 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Canon RF 24-240mm op CameraNU.nl >>

Canon RF 24-240mm op Bol.com >>

Canon RF 24-240mm op Cameraland.nl >>

Canon RF 24-240mm op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R5Canon EOS R: fullframe systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische fullframe systeemcamera’s op de markt gebracht. De meest recente zijn de uitstekend besproken Canon EOS R5 voor professionals en de betaalbare allrounder Canon EOS R6. De Canon EOS R3 wordt het nieuwe vlaggenschip. Benieuwd naar alle EOS R-camera’s?

Mijn preview van de Canon EOS R3 >>

Mijn review van de Canon EOS R5 >>

Mijn review van de Canon EOS R6 >>

Mijn review van de Canon EOS R >>

Mijn review van de Canon EOS RP >>

Mijn review van de Canon EOS Ra >>

 

Alle reiszoomlenzen op een rij

Heel veel reiszoomlenzen heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een reiszoom zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Canon RF-lenzen zijn bedoeld voor de fullframe systeemcamera's van Canon: de Canon EOS R-serie. Hieronder vind je alle RF-lenzen op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Canon RF-lenzen.

Canon RF-objectiefSoort lensPrijsRatingReviews
Canon RF 16mm f/2.8 STMGroothoek€ 34985/100Reviews >>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMGroothoekzoom€ 2,53990/100Reviews >>
Canon RF 14-35mm f/4L IS USMGroothoekzoom€ 1,84990/100Reviews >>
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USMMacro€ 1,57992/100Reviews >>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMMacro€ 55985/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/1.2L USMPortret€ 3,04998/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMPortret€ 71985/100Reviews >>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USMReiszoom€ 89987/100Reviews >>
Canon RF 50mm f/1.2L USMStandaard€ 2,53995/100Reviews >>
Canon RF 50mm f/1.8 STMStandaard€ 23985/100Reviews >>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMStandaardzoom€ 3,29997/100Reviews >>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMStandaardzoom€ 2,35995/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,21990/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMStandaardzoom€ 50980/100Reviews >>
Canon RF 600mm f/4.0L IS USMSupertele€ 14,22998/100Reviews >>
Canon RF 400mm f/2.8L IS USMSupertele€ 13,21998/100Reviews >>
Canon RF 800mm f/11 DO IS STMSupertele€ 1,06985/100Reviews >>
Canon RF 600mm f/11 DO IS STMSupertele€ 81985/100Reviews >>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMSupertelezoom€ 3,14988/100Reviews >>
Canon RF 100-400mm f/5.6-8.0 IS USMSupertelezoom€ 74985/100Reviews >>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMTelezoom€ 2,59995/100Reviews >>
Canon RF 70-200mm f/4L IS USMTelezoom€ 1,82990/100Reviews >>
Canon Extender RF 1.4XExtender€ 609CameraNU >>
Canon Extender RF 2XExtender€ 769CameraNU >>
Canon RF 35mm f/1.2L USM (verwacht)
Canon RF 24mm f1.4L (verwacht)
Canon RF 24mm f/1.8 IS STM Macro (rumor)
Canon RF 135mm f1.4L (verwacht)
Canon RF 300mm f/2.8L IS USM (rumor)
Canon RF 500mm f/4L IS USM (rumor)
Canon RF 800mm f/5.6L IS USM (rumor)
Canon RF 1200mm f/8L IS USM (rumor)
Canon RF 10-24mm f/4L USM (verwacht)
Canon RF 14-35mm f/4L IS USM (verwacht)
Canon RF 18-45mm IS STM (verwacht)
Canon RF 70-135mm f/2L (verwacht)
Canon TS-R 14mm f/4L (verwacht)
Canon TS-R 24mm f/3.5L (verwacht)

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende lens of camera kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige lens of camera, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

4.8/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy