Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USM | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke standaardzoomlens voor je fullframe Canon EOS R-systeemcamera? De Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USM is een betaalbare standaardlens die uitmuntende beeldkwaliteit combineert met een ideaal zoombereik. EISA-award: ‘Beste standaard zoomlens’. “Al bij al een super all-round kit objectief.” Alle belangrijke reviews!

Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USM Lichtsterke standaardzooms: geliefd bij de profs

De lichtsterke standaardzoom objectieven noemen ze ook wel de 'werkpaarden van de fotograaf'. Het zijn verreweg de meest gebruikte objectieven voor professionals en fanatieke amateurs. De meeste hebben een bereik van 24-70mm, maar ze zijn er ook met een 24-105mm bereik. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews van de Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USM die in oktober 2018 op de markt is gekomen.

Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USM

Zoombereik: 24-105mm | Lichtsterkte: f/4.0 | Gewicht: 700gr | Lengte: 107.3mm | Beeldstabilisatie: ja | Stof- en spatwaterdicht: ja | Vergrotingsfactor: 0.24x | Minimale scherpstelafstand: 45cm | Filtermaat: 77mm | Release datum: oktober 2018 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 1.199 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USM Deze Canon-lens in het kort

Gelukkig: Canon biedt voor z’n gloednieuwe EOS R-systeem niet alleen de zeer prijzige Canon RF 28-70mm f/2.0L USM (3.299 euro), maar ook een veel gunstiger geprijsde standaardzoom. Deze Canon RF 24-105mm f/4.0L is een echt allround objectief, met een ideaal bereik. OK, hij is 2 stops minder lichtsterk dan de 28-70mm, maar kijk eens wat je ervoor terugkijkt. Want behalve de veel lagere prijs en het veel grotere zoombereik krijg je ook nog eens perfecte 5-stops beeldstabilisatie. Ideaal voor fotografie én videografie.

Professioneel L-objectief

De Canon RF 24-105mm f/4.0L draagt z’n ‘L’ met trots: het kenmerk van Canons professionele objectieven. De beeldkwaliteit is uitmuntend, dankzij 18 lenselementen in 14 groepen. Hij stelt razendsnel scherp. En dankzij de controle-ring voorop pas je zelfs instellingen op de camera aan. Ideaal voor landschappen én portretten, straatfotografie én voor op reis. En dankzij de minimale scherpstelafstand van 45cm schiet je ook nog eens bijzondere close-ups.

Deze Canon-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie

Canon RF 24-105mm f/4.0L op Cameranu.nl >>

Canon RF 24-105mm f/4.0L op Cameraland.nl >>

Canon RF 24-105mm f/4.0L op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij Cameranu.nlTot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback op Canon producten!

Ontvang tot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback bij aanschaf van een geselecteerd Canon product. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera, videocamera, compact camera, lens of printer wel heel voordelig! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij Cameranu.nlCanon R5: €500 korting - Canon R6 II: €430 korting!

De aanschaf van een Canon R5 en R6 Mark II is tijdelijk enorm voordelig! Zo koop je de R5 met €500 korting en de R6 Mark II met €430! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USM (Professionele) reviewers over de Canon RF 24-105mm f/4.0L

 • Fototijdschrift Zoom.nl (full review, mei/juni-nummer 2019): Deze Canon RF 24-105mm f/4.0L is volgens Zoom.nl “een echte allrounder”. In de praktijk is hij fijn en breed inzetbaar. Het objectief geeft vertrouwen, want er zijn maar weinig situaties waarin deze allrounder tekortschiet.
  De kwaliteit is volgens Zoom.nl prima en de balans op de EOS R en EOS RP is goed. “De beeldkwaliteit ligt op een hoog niveau. Scherpte, tekening en contrast zijn allemaal prima, al ontbreekt een heel erg herkenbaar karakter.” Deze lens biedt in iedere situatie en bij alle brandpunten een “mooie neutrale basis die optisch dik in orde is”.
  De meeste EOS R-fotografen worden met deze veelzijdige zoomlens volgens de reviewer uitstekend bediend. Eindoordeel: de Goud Award met het cijfer 7.8.
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Ik kocht deze objectief samen met mijn EOS R systeem. Met zijn f/4.0 diafragma en 77mm diameter is het een goeie all-round lichtsterke lens. De control ring op het objectief is effe wennen maar zodra je deze gewoon bent wil je niets anders meer. Al bij al een super all-round kit objectief.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Nu een paar dagen in mijn bezit en de eerste ervaringen zijn erg goed. Mooi allround objectief, met een breed zoombereik. Kraakhelder beeld, zoals je van dit objectief mag verwachten. De extra controlering op de lens geeft je nog meer controle over je foto's. Dit wordt mijn standaard lens!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): “Als dit de norm is waar alle RF objectieven aan gaan voldoen, dan legt Canon de lat flink hoog voor andere merken”, aldus de reviewer. Hij biedt uitstekende resultaten en is ook duidelijk beter dan de 24-105mm lenzen voor het EF-systeem.
  Al met al is het een zeer goede allround zoomlens, die eigenlijk onder alle omstandigheden goed presteert. “Dat hij niet veel kleiner is dan de modellen voor de spiegelreflexcamera's nemen we daarbij graag voor lief.”
 • Opticallimits.com (full review): De Canon RF 24-105mm f/4 USM L IS is een hele natuurlijke keuze voor wie een EOS R-camera bezit. Net als andere standaardzooms heeft hij ook zwakke punten, maar in z’n soort is het zeker een van de betere, zo niet de beste lens. Aan de groothoekkant zijn de prestaties en de scherpte zeer hoog over alle diafragma’s.
  Die kwaliteit houdt de lens in het beeldcentrum vast over alle brandpuntsafstanden, waar de hoeken wat teruglopen in scherpte. Dat valt in ‘het echte leven’ waarschijnlijk geeneens op tot 70mm. Daarboven worden de hoeken nog wat zachter, maar de beeldkwaliteit blijft ook dan goed.
  Zwakte van deze lens is de kwaliteit van de bokeh, maar dat geldt voor vrijwel alle standaarzooms. De bouwkwaliteit ligt zeer hoog, zoals te verwachten van een Canon L-klasse lens. De autofocus maakt indruk: zeer snel en stil. Ook de beeldstabilisatie is zeer goed en betrouwbaar. Canon deed met deze lens uitstekend werk. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Photographylife.com (Dvir Barkay, full review): Dit is niet de meest opwindende lens met de nieuwe RF-vatting, dat is de RF 28-70mm f/2 L USM. Maar als je kijkt naar de combinatie van prijs, zoombereik en prestatie zal dit ongetwijfeld de meest populaire lens zijn. De prijs/kwaliteit-verhouding ligt zeer hoog.
  Op het punt van prestaties heeft de RF 24-105mm f/4L IS USM zeer weinig zwakke punten. Het is misschien wel de beste lens in z’n soort. De scherpte bij f/4 is zeer goed en de scherpte is op alle brandpunten excellent tussen f/5.6 en f/11. Zelfs in de hoeken zie je verrassend veel scherpte voor een standaardzoom.
  Ook de bouwkwaliteit is betrouwbaar en goed, met een weerbestendige body. De autofocus is excellent, zowel voor foto als video. En de beeldstabilisatie heeft zich al uitgebreid bewezen in andere lenzen.
  Mindere punten is de chromatische aberratie die nogal hoog ligt. En de bokeh is middelmatig vergeleken met een aantal concurrenten. Toch is dit een excellente lens met een zeer redelijke prijs.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Canon RF 24-105mm f/4L IS USM is een excellente standaard zoomlens die optisch een stap hoger ligt dan de equivalente lens voor DSLR’s, de Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM. Die laatste is een van Canons meest populaire lenzen.
  Het zoombereik van de RF 24-105mm is zeer veelzijdig. Hij is haarscherp van 24mm tot 85mm, zowel in het centrum als in de hoeken van het beeld. De scherpte op 105mm is minder goed als je op f/4 schiet, maar als je het diafragma een stop verhoogt, krijg je ook hier meer dan acceptabele resultaten. Al met al levert deze lens excellente, scherpe beelden over het hele bereik bij bijna alle diafragma’s.
  De bouwkwaliteit is ook excellent, en fijn dat hij weerbestendig gebouwd is. De autofocus is extreem snel, stil en betrouwbaar. Ook zeer effectief is de 5-stops optische beeldstabilisatie. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): De prijs is redelijk en de prestaties zijn excellent. Voor fotografen met het nieuwe R-systeem van Canon is dit een uitstekende lens, als is het zo ongeveer ook de enige keuze op dit moment. Maar hij levert wat hij belooft. Al is hij niet veel lichter of compacter dan z’n DSLR-evenknie, toch is dit een zeer, zeer goede lens. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Deze Canon is de beste keuze als algemene standaardlens voor EOS R-camera’s. Het zoombereik is zeer bruikbaar en het formaat en gewicht zijn perfect om comfortabel een hele dag mee te fotograferen zonder dat je moe wordt. Hij focust lekker soepel en snel met excellente nauwkeurigheid. De beeldkwaliteit is geweldig en de 5-stops beeldstabilisatie werkt als een zonnetje.
  De lens is ook goed gebouwd, is afgedicht tegen regen, kou en stof. Het is echt een lens waar je ook als professional goed mee uit de voeten kunt, terwijl hij toch redelijk laag geprijsd is voor een dergelijke lens.
  De lens is extreem veelzijdig, de perfecte keuze voor wie een Canon R-camera heeft. Als je maar één lens zou mogen kiezen voor je camera, dan zou het deze 24-105mm zijn.
 • Digitalcameraworld.com (James Artaius, full review): Deze zoomlens is wel aan de dure kant, maar hij levert zeker geweldige prestaties en is uitstekend in balans met de EOS R-camera’s. Hij biedt stabilisatie die je 5 stops winst biedt. De nieuwe controlring is een grote aanwinst. De lens is relatief compact en lichtgewicht, biedt indrukwekkende scherpte en is ook nog eens weerbestendig. Al met al een geweldige toevoeging aan het nieuwe camerasysteem van Canon. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.

Canon RF 24-105mm f/4.0L op Cameranu.nl >>

Canon RF 24-105mm f/4.0L op Cameraland.nl >>

Canon RF 24-105mm f/4.0L op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Canon RF 24-105mm f/4.0L

 • Vast diafragma over het hele bereik
 • Allround zoombereik
 • L-serie waardige beeldkwaliteit specs
 • Bedieningsring voorop de lens
 • 5-stop beeldstabilisatie
 • Geschikt voor foto en video
 • Snelle en stille USM scherpstelmotor
 • Spatwaterdicht uitgevoerd

Canon RF 24-105mm f/4.0L op Cameranu.nl >>

Canon RF 24-105mm f/4.0L op Cameraland.nl >>

Canon RF 24-105mm f/4.0L op Kamera-express.nl >>

 

Canon RF 24-105mm f/4.0L wint EISA-award 2019-2020

De Canon RF 24-105mm f/4.0L heeft een van de prestigieuze EISA-awards 2019-2020 gewonnen. Het is de ‘Canon RF 24-105mm f/4L IS USM’ van 2019-2020! Benieuwd naar de andere winnaars?

Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Mooi filmpje over de Canon RF 24-105mm f/4.0L

Bekijk een mooie productreview van Kamera-express.nl van de Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USM. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Canon RF 24-105mm f/4.0L op Cameranu.nl >>

Canon RF 24-105mm f/4.0L op Cameraland.nl >>

Canon RF 24-105mm f/4.0L op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R3Overzicht Canon EOS R systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht, zoals de uitstekend besproken Canon EOS R5 voor professionals en de betaalbare allrounder Canon EOS R6. De Canon EOS R3 is het nieuwe vlaggenschip. En de EOS R7 en R10 zijn de nieuwe aps-c camera's. Benieuwd naar alle EOS R-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle standaard zoomobjectieven op een rij

Heel veel lichtsterke standaard zoomobjectieven heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de belangrijkste reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Canon RF-lenzen zijn bedoeld voor de fullframe systeemcamera's van Canon: de Canon EOS R-serie. Hieronder vind je alle RF-lenzen op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Canon RF-lenzen en mijn roadmap met verwachte Canon RF-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 100-300mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertelezoom1219998/100Reviews>
Canon RF 400mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertele1321998/100Reviews>
Canon RF 600mm f/4.0L IS USMCanon RJaSupertele1422998/100Reviews>
Canon RF 800mm f/5.6L IS USMCanon RJaSupertele2024998/100Reviews>
Canon RF 1200mm f/8.0L IS USMCanon RJaSupertele2379998/100Reviews>
Canon RF 85mm f/1.2L USMCanon RJaPortret304998/100Reviews>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMCanon RJaStandaardzoom329997/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/2.8 IS USMCanon RJaStandaardzoom365997/100Reviews>
Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMCanon RJaGroothoekzoom273995/100Reviews>
Canon RF 135mm f/1.8L IS USMCanon RJaPortret274095/100Reviews>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMCanon RJaStandaardzoom235995/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.4L VCMCanon RJaGroothoek192995/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.2L USMCanon RJaStandaard253995/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMCanon RJaTelezoom259995/100Reviews>
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USMCanon RJaMacro157992/100Reviews>
Canon RF 14-35mm f/4L IS USMCanon RJaGroothoekzoom184990/100Reviews>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMCanon RJaGroothoekzoom253990/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USMCanon RJaStandaardzoom121990/100Reviews>
Canon RF-S 3.9mm f/3.5 STM Dual FisheyeCanon RNeeFisheye131990/100Reviews>
Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual FisheyeCanon RJaFisheye223990/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/4L IS USMCanon RJaTelezoom182990/100Reviews>
Samyang AF 14mm f/2.8 RFCanon RJaGroothoek72990/100Reviews>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMCanon RJaSupertelezoom314988/100Reviews>
Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaGroothoekzoom71987/100Reviews>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USMCanon RJaReiszoom89987/100Reviews>
Canon RF 24mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro76987/100Reviews>
Canon RF 200-800mm f/6.3-9.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom249986/100Reviews>
Canon RF 100-400mm f/5.6-8.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom74985/100Reviews>
Canon RF 16mm f/2.8 STMCanon RJaGroothoek34985/100Reviews>
Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaStandaardzoom40985/100Reviews>
Canon RF 28mm f/2.8 STMCanon RJaPancake38985/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro55985/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.8 STMCanon RJaStandaard23985/100Reviews>
Canon RF 600mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele81985/100Reviews>
Canon RF 800mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele106985/100Reviews>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMCanon RJaPortret71985/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMCanon RJaStandaardzoom50980/100Reviews>
Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeGroothoekzoom40980/100Reviews>
Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Canon RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STMCanon RNeeReiszoom57980/100Reviews>
Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STMCanon RNeeSupertelezoom45980/100Reviews>
Canon Extender RF 1.4XCanon RJaExtender€ 609CameraNU>
Canon Extender RF 2XCanon RJaExtender€ 769CameraNU>
Roadmap Canon RF-lenzenBekijk roadmap>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (11 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy