Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 IS STM | Reviews & Tests

Wat is de beste standaard zoomlens voor je fullframe systeemcamera van Canon? De Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 IS STM is een superlichte en compacte lens met een ideaal zoombereik. Nooit meer een ander objectief op je camera. “Een zeer capabele lens, een echt Zwitsers zakmes.” Alle belangrijke reviews!

Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 IS STMStandaardzoomlenzen: de werkpaarden

De standaardzoomlenzen noemen ze ook wel de ‘werkpaarden van de fotograaf’. Het zijn verreweg de meest gebruikte objectieven voor professionals en serieuze amateurs. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 IS STM, die in april 2020 op de markt is gekomen.

Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 IS STM

Brandpuntsafstand: 24-105mm | Maximaal diafragma: f/4.0-7.1 | Lensmount: Canon RF | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 395gr | Lengte x diameter: 88.8 x 76.6mm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 13cm | Vergrotingsfactor: 0.4x | Filtermaat: 67mm | Release datum: april 2020 | Frankwandelt-rating 80/100 | Prijs: 439 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Canon-lens in het kort

De Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 IS STM is een lichte en compacte standaardzoom. Met een weltergewicht van 395 gram zul je hem met plezier de hele dag op je camera laten. Ook omdat het bereik ideaal is voor een groot aantal onderwerpen. Van weidse landschappen tot portretten of stadsgezichten. In close-ups en macro is hij ook al een ster: je kunt al vanaf 13 centimeter scherpstellen.

Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 IS STM Hoge beeldkwaliteit, 5 stops stabilisatie

De beeldkwaliteit ligt hoog, dankzij de uitstekende optische constructie. Hij heeft beeldstabilisatie aan boord die 5 stops voordeel biedt. Daardoor kun je ook bij weinig licht gewoon uit de hand fotograferen. De autofocus is snel en nauwkeurig en nagenoeg stil, waardoor hij ook voor video uitstekend inzetbaar is. Kortom een veelzijdige en uitstekende lens voor een bescheiden prijs.

Deze Canon-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Productfotografie
 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie

Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 op Cameranu.nl >>

Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 op Cameraland.nl >>

Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij Cameranu.nlTot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback op Canon producten!

Ontvang tot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback bij aanschaf van een geselecteerd Canon product. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera, videocamera, compact camera, lens of printer wel heel voordelig! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij Cameranu.nlCanon R5: €500 korting - Canon R6 II: €430 korting!

De aanschaf van een Canon R5 en R6 Mark II is tijdelijk enorm voordelig! Zo koop je de R5 met €500 korting en de R6 Mark II met €430! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 IS STM(Professionele) reviewers over de Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1

De Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Eoszine.nl (fotograaf Pieter Dhaeze, full review): Het was wel even wachten, schrijft Pieter, “maar de EOS RP heeft zijn ‘soulmate’ gekregen, de RF 24-105mm 4-7.1 IS STM!” Dit prachtige en betaalbare tandem combineert volgens Pieter “optimaal de beeldkwaliteit van fullframe met de compactheid van spiegelloos en dat allemaal voor een zeer interessante prijs”.
  Betaalbaar want het prijskaartje van deze kit ligt rond de 1500 euro (medio 2020). “Dat is wel heel aantrekkelijk om over te stappen naar spiegelloos full-frame en dus nog mooiere foto’s te gaan maken! Ideaal voor de familie- en reisfotograaf.”
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Volgens John presteert de Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM prima en heeft hij een prachtig en veelzijdig zoombereik. Hij is daarbij lekker compact en licht, je kunt er mee scherpstellen op bijna-macro-afstanden en hij heeft ook nog eens een zeer voordelig prijskaartje.
  Iets te wensen is er altijd, en op John’s verlanglijstje staan een weerbestendige afdichting en een zonnekap, want die is niet meegeleverd. Vooral dat laatste is merkwaardig dat het niet in de doos zit.
  Ondanks deze kleine minnetjes: een uitstekende lens tegen een zeer mooie prijs. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (James, Artaius, full review): De Canon RF 24-105mm f/ 4-7.1 IS STM is volgens James “een zeer capabele lens, een echt Zwitsers zakmes”. Hij heeft een groot brandpuntbereik dat buitengewone veelzijdigheid biedt: deze lens is geschikt voor alle fotogenres, van portretten tot close-ups. Ook super close-ups zijn mogelijk: dankzij de Center Focus Macro-modus kun je 0.5x fotograferen op 13cm als je handmatige scherpstelling gebruikt.
  En als je hem vergelijkt met de f/4L-versie van Canon, levert hij dan dezelfde excellente prestaties? Het antwoord van James is duidelijk: nee. Maar die lens is ruim twee keer zo duur. Toch krijg je ook met Canon RF 24-105mm f/ 4-7.1 IS STM de schitterende foto’s die je zoekt.
  Deze Canon levert voor z’n bescheiden prijskaartje én mooie beeldkwaliteit én grote veelzijdigheid. Uiteraard is het diafragma van f/7.1 aan de telekant beperkt. Daardoor krijg je als portretfotograaf niet de wazige achtergronden die je zo graag wilt. Maar voor dedicated portretfotografen is deze lens niet ontworpen.
  Deze lens is bedoeld als lens die je overal mee naartoe kunt nemen. Om alles mee te fotograferen wat je maar kunt bedenken: landschappen, architectuur, natuur, mensen en zelfs macro’s. Hij is ideaal voor op vakantie en voor reisfotografie. Echt een lens die je graag in je cameratas (of op je camera) meeneemt. De RF 24-105mm f/4-7.1 is volgens James “het koopje van het jaar voor EOS R-fotografen”. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Deze Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM is volgens Mark een zeer goede standaard zoomlens die uitblinkt met een hoge prijs/prestatie-verhouding. Het grootste nadeel i het zeer trage maximale diafragma van f/7.1 tussen 83 en 105mm. Daardoor zijn er beperkte mogelijkheden om een mooie wazige achtergrond te bereiken (bokeh). Ook moet je al snel je ISO-waarde verhogen als het licht minder wordt. Desondanks is dit wel een aanbevelenswaardige lens.
  Het brandpuntbereik is zeer veelzijdig. De lens is scherp in het midden van 24 tot 85mm, hoewel de prestaties aan de randen van het frame minder zijn. Scherpte boven de 85mm zijn minder goed als je wijd open fotografeert met f/7.1. De lens levert bij de meeste diafragma's een goede scherpte. Er is merkbare lichtafval bij wijd open diafragma's en enige tonvorming bij 24mm. Maar die worden grotendeels verwijderd als je het speciale DLO-profiel gebruikt.
  Bouwkwaliteit is prima gezien de lage prijs. De volledig plastic constructie voelt stevig genoeg voor dagelijks gebruik. De optische beeldstabilisatie met 5-stops is zeer effectief. Dit is een verrassende toevoeging voor zo’n voordelige lens. Het vergroot de veelzijdigheid enorm.
  De autofocus is snel, stil en vooral betrouwbaar. Overschakelen van automatisch naar handmatig scherpstellen is niet erg intuïtief. De Lens Control Ring is even wennen, maar is al snel handig. Ook de macro-mogelijkheden zijn volgens Mark verrassend goed. Bij handmatige scherpstelling kun je zelfs een vergrotingsfactor van 0.5x bereiken.
  Kortom: ondanks het langzame maximale diafragma aan de tele-kant kan Mark deze lens toch sterk aanbevelen als een verrassend veelzijdige partner voor de EOS R of RP. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): De Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM is een mooie aanvulling van het groeiende assortiment RF-lenzen. Voor bezitters van een camera uit de EOS R-serie is er nu dus een betaalbare, kleine en lichte standaardzoom.
  Het is een uitstekende optie als je weinig bij je wilt dragen. Zo neemt Bryan hem mee tijdens het hardlopen. Hoewel ik me bijna niet kan voorstellen dat je hardlopend een fullframe systeemcamera met lens mee wilt nemen... Maar goed: voor wandelaars is gewicht en formaat natuurlijk ook belangrijk.
  Deze Canon heeft een lekker royaal zoombereik en een hoogwaardige 5-stops beeldstabilisatie. Hij is echt superklein (76,6 x 88,8mm) en superlicht (395 gram). De autofocus is soepel en stil, wat vooral welkom is bij video. De maximale vergroting van 0.5x vergroot de veelzijdigheid van deze lens nog. De beeldkwaliteit is goed.
  OK, het is niet de best presterende standaard RF-zoomlens op de markt. Maar het is wel de kleinste, lichtste en meest betaalbare standaard zoomlens met RF-vatting. Zijn die factoren belangrijk voor je, dan is de Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM de juiste keuze.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Canon zal niet veel van deze lenzen aan professionele fotografen verkopen. En enthousiaste fotografen die hunkeren naar glas met snelle f-stops en optische perfectie van rand tot rand zullen hun neus ophalen voor deze lens.
  Maar misschien zouden ze dat niet moeten doen, volgens Jim. “Natuurlijk, deze lens is absoluut gericht op fotografen die aan de slag gaan met een instapmodel fullframe model zoals de EOS RP. En in dat doel blinkt deze lens uit. Maar pro’s die op reis gaan, of op zoek zijn naar een lichte zoomlens om mee te nemen in de de stad, zullen ontdekken dat hij meer biedt dan je verwacht.”
  Jim prefereert hem zelfs enigszins boven de RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM als reislens. “De RF 24-105mm heeft niet zoveel zoomvermogen, maar wint met zijn lichte bouw en betere macro-mogelijkheden.” Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Thephoblographer.com (full review): De Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM heeft de reviewer aangenaam verrast. Hij verwachtte er weinig van, gezien de prijs. Maar wat je voor die lage prijs krijgt is volgens hem uitstekend.
  “Dit is een goedgebouwde lens die ongelooflijk snel scherpstelt. De lens produceert mooie natuurlijke kleuren, is meer dan scherp, er zijn geen franjes en je kunt hem zelfs gebruiken als semi-macrolens.”
  Het is de perfecte lens voor veel soorten fotografie dankzij het veelzijdige zoombereik. Hij is ook erg klein van stuk en laag van gewicht. En dat betekent dat je er met plezier de hele dag mee op stap gaat zonder met rug- of schouderproblemen thuis te komen. Al met al is hij veel beter dan de doorsnee-kitlens. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Franks overpeinzingen: De Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 lijkt de ideale lens om altijd op je fullframe EOS R-camera van Canon te hebben. Hij heeft een bereik waarmee de meeste fotografen 80 procent of meer van hun foto’s schieten. Van landschapsfotografie tot portretten, en van architectuur tot straatfotografie: hij is breed inzetbaar.
  Ideaal aan deze lens is verder dat hij zo ontzettend klein en licht is. Slechts 395 gram weegt hij. Daardoor is hij prachtig in balans op de eveneens lichte systeemcamera’s van Canon. Een heel draagbaar totaalpakket dus, en toch met een grote fullframe sensor aan boord. Het lijkt echt zo’n lens die je vrijwel altijd op je camera wilt hebben.
  Komt bij dat je met deze RF-lens lekker dichtbij kunt scherpstellen, al vanaf 13 centimeter. Daardoor kun je er prachtige close ups en zelfs bijna-macro’s mee schieten. Voor de bloemetjes en de bijtjes heb je dus geen aparte lens meer nodig.
  Zijn er dan helemaal geen nadelen? Natuurlijk wel. De belangrijkste is natuurlijk de lichtsterkte, of liever: het gebrek eraan. Bij groothoek heeft hij een maximaal diafragma van f/4.0. Dat is niet super lichtsterk, maar kan nog wel door de beugel. Zoom je in, dan zit je al snel op f/7.1, en dat is natuurlijk helemaal niet lichtsterk.
  Dat gebrek aan lichtsterkte brengt twee nadelen met zich mee. De eerste is dat hij minder geschikt is als het licht niet meezit: binnenshuis of bij schemering. Dat maakt hij gelukkig deels goed doordat er een uitstekende beeldstabilisatie aan boord is. Maar het tweede nadeel, daar helpt geen lievemoederen aan: het is veel minder makkelijk om een mooie bokeh te creëren.
  Dus is het een lens om lief te hebben? Zeker weten: hij heeft een combinatie van kwaliteiten die niet te versmaden is. Veelzijdigheid, compactheid, betaalbaarheid. Is het de enige lens die je nodig hebt? In mijn ogen niet. Je koopt juist een fullframe camera omdat je unieke beelden wilt creëren. Dat kan alleen als je er ook lichtsterk glas bij koopt. Maar als lens voor alledaags gebruik is deze standaardzoom wel een toppertje natuurlijk.

Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 op Cameranu.nl >>

Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 op Cameraland.nl >>

Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1

 • Altijd op je camera: ideale lens voor dagelijks gebruik
 • Perfect bereik: van landschappen tot portretten en straatfotografie
 • Macro en close ups: scherpstellen vanaf 13cm
 • Draagbaar: lekker licht en compact
 • Beeldkwaliteit: indrukwekkende prestaties
 • Stabiele beelden: beeldstabilisatie biedt tot 5 stop winst
 • Geavanceerde beeldverwerking

Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 op Cameranu.nl >>

Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 op Cameraland.nl >>

Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over deze Canon-lens

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 IS STM. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 op Cameranu.nl >>

Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 op Cameraland.nl >>

Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R3Overzicht Canon EOS R systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht, zoals de uitstekend besproken Canon EOS R5 voor professionals en de betaalbare allrounder Canon EOS R6. De Canon EOS R3 is het nieuwe vlaggenschip. En de EOS R7 en R10 zijn de nieuwe aps-c camera's. Benieuwd naar alle EOS R-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle standaard zoomobjectieven op een rij

Heel veel lichtsterke standaard zoomobjectieven heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de belangrijkste reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Canon RF-lenzen zijn bedoeld voor de fullframe systeemcamera's van Canon: de Canon EOS R-serie. Hieronder vind je alle RF-lenzen op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Canon RF-lenzen en mijn roadmap met verwachte Canon RF-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 100-300mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertelezoom1219998/100Reviews>
Canon RF 400mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertele1321998/100Reviews>
Canon RF 600mm f/4.0L IS USMCanon RJaSupertele1422998/100Reviews>
Canon RF 800mm f/5.6L IS USMCanon RJaSupertele2024998/100Reviews>
Canon RF 1200mm f/8.0L IS USMCanon RJaSupertele2379998/100Reviews>
Canon RF 85mm f/1.2L USMCanon RJaPortret304998/100Reviews>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMCanon RJaStandaardzoom329997/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/2.8 IS USMCanon RJaStandaardzoom365997/100Reviews>
Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMCanon RJaGroothoekzoom273995/100Reviews>
Canon RF 135mm f/1.8L IS USMCanon RJaPortret274095/100Reviews>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMCanon RJaStandaardzoom235995/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.4L VCMCanon RJaGroothoek192995/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.2L USMCanon RJaStandaard253995/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMCanon RJaTelezoom259995/100Reviews>
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USMCanon RJaMacro157992/100Reviews>
Canon RF 14-35mm f/4L IS USMCanon RJaGroothoekzoom184990/100Reviews>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMCanon RJaGroothoekzoom253990/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USMCanon RJaStandaardzoom121990/100Reviews>
Canon RF-S 3.9mm f/3.5 STM Dual FisheyeCanon RNeeFisheye131990/100Reviews>
Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual FisheyeCanon RJaFisheye223990/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/4L IS USMCanon RJaTelezoom182990/100Reviews>
Samyang AF 14mm f/2.8 RFCanon RJaGroothoek72990/100Reviews>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMCanon RJaSupertelezoom314988/100Reviews>
Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaGroothoekzoom71987/100Reviews>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USMCanon RJaReiszoom89987/100Reviews>
Canon RF 24mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro76987/100Reviews>
Canon RF 200-800mm f/6.3-9.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom249986/100Reviews>
Canon RF 100-400mm f/5.6-8.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom74985/100Reviews>
Canon RF 16mm f/2.8 STMCanon RJaGroothoek34985/100Reviews>
Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaStandaardzoom40985/100Reviews>
Canon RF 28mm f/2.8 STMCanon RJaPancake38985/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro55985/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.8 STMCanon RJaStandaard23985/100Reviews>
Canon RF 600mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele81985/100Reviews>
Canon RF 800mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele106985/100Reviews>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMCanon RJaPortret71985/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMCanon RJaStandaardzoom50980/100Reviews>
Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeGroothoekzoom40980/100Reviews>
Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Canon RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STMCanon RNeeReiszoom57980/100Reviews>
Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STMCanon RNeeSupertelezoom45980/100Reviews>
Canon Extender RF 1.4XCanon RJaExtender€ 609CameraNU>
Canon Extender RF 2XCanon RJaExtender€ 769CameraNU>
Roadmap Canon RF-lenzenBekijk roadmap>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.7/5 Waardering (14 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy