Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 IS STM | Reviews & Tests

Wat is de beste standaard zoomlens voor je fullframe systeemcamera van Canon? De Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 IS STM is een superlichte en compacte lens met een ideaal zoombereik. Nooit meer een ander objectief op je camera. “Een zeer capabele lens, een echt Zwitsers zakmes.” Alle belangrijke reviews!

Standaardzoomlenzen: de werkpaarden

De standaardzoomlenzen noemen ze ook wel de ‘werkpaarden van de fotograaf’. Het zijn verreweg de meest gebruikte objectieven voor professionals en serieuze amateurs. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 IS STM, die in april 2020 op de markt is gekomen.

Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 IS STM Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 IS STM

Brandpuntsafstand: 24-105mm | Maximaal diafragma: f/4.0-7.1 | Lensmount: Canon RF | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 395gr | Lengte x diameter: 88.8 x 76.6mm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 13cm | Vergrotingsfactor: 0.4x | Filtermaat: 67mm | Release datum: april 2020 | Verwachte Frankwandelt-rating 80/100 | Prijs: 499 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

De Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 in het kort

De Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 IS STM is een lichte en compacte standaardzoom. Met een weltergewicht van 395 gram zul je hem met plezier de hele dag op je camera laten. Ook omdat het bereik ideaal is voor een groot aantal onderwerpen. Van weidse landschappen tot portretten of stadsgezichten. In close-ups en macro is hij ook al een ster: je kunt al vanaf 13 centimeter scherpstellen.

Hoge beeldkwaliteit, 5 stops stabilisatie

De beeldkwaliteit ligt hoog, dankzij de uitstekende optische constructie. Hij heeft beeldstabilisatie aan boord die 5 stops voordeel biedt. Daardoor kun je ook bij weinig licht gewoon uit de hand fotograferen. De autofocus is snel en nauwkeurig en nagenoeg stil, waardoor hij ook voor video uitstekend inzetbaar is. Kortom een veelzijdige en uitstekende lens voor een bescheiden prijs.

Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 op CameraNU.nl >>

Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 op Cameraland.nl >>

Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 op Kamera-express.nl >>

De Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Productfotografie
 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie

Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 IS STMProfessionele reviewers over de Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1

De Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Digitalcameraworld.com (James, Artaius, full review): De Canon RF 24-105mm f/ 4-7.1 IS STM is volgens James “een zeer capabele lens, een echt Zwitsers zakmes”. Hij heeft een groot brandpuntbereik dat buitengewone veelzijdigheid biedt: deze lens is geschikt voor alle fotogenres, van portretten tot close-ups. Ook super close-ups zijn mogelijk: dankzij de Center Focus Macro-modus kun je 0.5x fotograferen op 13cm als je handmatige scherpstelling gebruikt.
  En als je hem vergelijkt met de f/4L-versie van Canon, levert hij dan dezelfde excellente prestaties? Het antwoord van James is duidelijk: nee. Maar die lens is ruim twee keer zo duur. Toch krijg je ook met Canon RF 24-105mm f/ 4-7.1 IS STM de schitterende foto’s die je zoekt.
  Deze Canon levert voor z’n bescheiden prijskaartje én mooie beeldkwaliteit én grote veelzijdigheid. Uiteraard is het diafragma van f/7.1 aan de telekant beperkt. Daardoor krijg je als portretfotograaf niet de wazige achtergronden die je zo graag wilt. Maar voor dedicated portretfotografen is deze lens niet ontworpen.
  Deze lens is bedoeld als lens die je overal mee naartoe kunt nemen. Om alles mee te fotograferen wat je maar kunt bedenken: landschappen, architectuur, natuur, mensen en zelfs macro’s. Hij is ideaal voor op vakantie en voor reisfotografie. Echt een lens die je graag in je cameratas (of op je camera) meeneemt. De RF 24-105mm f/4-7.1 is volgens James “het koopje van het jaar voor EOS R-fotografen”. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Deze Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM is volgens Mark een zeer goede standaard zoomlens die uitblinkt met een hoge prijs/prestatie-verhouding. Het grootste nadeel i het zeer trage maximale diafragma van f/7.1 tussen 83 en 105mm. Daardoor zijn er beperkte mogelijkheden om een mooie wazige achtergrond te bereiken (bokeh). Ook moet je al snel je ISO-waarde verhogen als het licht minder wordt. Desondanks is dit wel een aanbevelenswaardige lens.
  Het brandpuntbereik is zeer veelzijdig. De lens is scherp in het midden van 24 tot 85mm, hoewel de prestaties aan de randen van het frame minder zijn. Scherpte boven de 85mm zijn minder goed als je wijd open fotografeert met f/7.1. De lens levert bij de meeste diafragma's een goede scherpte. Er is merkbare lichtafval bij wijd open diafragma's en enige tonvorming bij 24mm. Maar die worden grotendeels verwijderd als je het speciale DLO-profiel gebruikt.
  Bouwkwaliteit is prima gezien de lage prijs. De volledig plastic constructie voelt stevig genoeg voor dagelijks gebruik. De optische beeldstabilisatie met 5-stops is zeer effectief. Dit is een verrassende toevoeging voor zo’n voordelige lens. Het vergroot de veelzijdigheid enorm.
  De autofocus is snel, stil en vooral betrouwbaar. Overschakelen van automatisch naar handmatig scherpstellen is niet erg intuïtief. De Lens Control Ring is even wennen, maar is al snel handig. Ook de macro-mogelijkheden zijn volgens Mark verrassend goed. Bij handmatige scherpstelling kun je zelfs een vergrotingsfactor van 0.5x bereiken.
  Kortom: ondanks het langzame maximale diafragma aan de tele-kant kan Mark deze lens toch sterk aanbevelen als een verrassend veelzijdige partner voor de EOS R of RP. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): De Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM is een mooie aanvulling van het groeiende assortiment RF-lenzen. Voor bezitters van een camera uit de EOS R-serie is er nu dus een betaalbare, kleine en lichte standaardzoom.
  Het is een uitstekende optie als je weinig bij je wilt dragen. Zo neemt Bryan hem mee tijdens het hardlopen. Hoewel ik me bijna niet kan voorstellen dat je hardlopend een fullframe systeemcamera met lens mee wilt nemen... Maar goed: voor wandelaars is gewicht en formaat natuurlijk ook belangrijk.
  Deze Canon heeft een lekker royaal zoombereik en een hoogwaardige 5-stops beeldstabilisatie. Hij is echt superklein (76,6 x 88,8mm) en superlicht (395 gram). De autofocus is soepel en stil, wat vooral welkom is bij video. De maximale vergroting van 0.5x vergroot de veelzijdigheid van deze lens nog. De beeldkwaliteit is goed.
  OK, het is niet de best presterende standaard RF-zoomlens op de markt. Maar het is wel de kleinste, lichtste en meest betaalbare standaard zoomlens met RF-vatting. Zijn die factoren belangrijk voor je, dan is de Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM de juiste keuze.
 • Franks overpeinzingen: De Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 lijkt de ideale lens om altijd op je fullframe EOS R-camera van Canon te hebben. Hij heeft een bereik waarmee de meeste fotografen 80 procent of meer van hun foto’s schieten. Van landschapsfotografie tot portretten, en van architectuur tot straatfotografie: hij is breed inzetbaar.
  Ideaal aan deze lens is verder dat hij zo ontzettend klein en licht is. Slechts 395 gram weegt hij. Daardoor is hij prachtig in balans op de eveneens lichte systeemcamera’s van Canon. Een heel draagbaar totaalpakket dus, en toch met een grote fullframe sensor aan boord. Het lijkt echt zo’n lens die je vrijwel altijd op je camera wilt hebben.
  Komt bij dat je met deze RF-lens lekker dichtbij kunt scherpstellen, al vanaf 13 centimeter. Daardoor kun je er prachtige close ups en zelfs bijna-macro’s mee schieten. Voor de bloemetjes en de bijtjes heb je dus geen aparte lens meer nodig.
  Zijn er dan helemaal geen nadelen? Natuurlijk wel. De belangrijkste is natuurlijk de lichtsterkte, of liever: het gebrek eraan. Bij groothoek heeft hij een maximaal diafragma van f/4.0. Dat is niet super lichtsterk, maar kan nog wel door de beugel. Zoom je in, dan zit je al snel op f/7.1, en dat is natuurlijk helemaal niet lichtsterk.
  Dat gebrek aan lichtsterkte brengt twee nadelen met zich mee. De eerste is dat hij minder geschikt is als het licht niet meezit: binnenshuis of bij schemering. Dat maakt hij gelukkig deels goed doordat er een uitstekende beeldstabilisatie aan boord is. Maar het tweede nadeel, daar helpt geen lievemoederen aan: het is veel minder makkelijk om een mooie bokeh te creëren.
  Dus is het een lens om lief te hebben? Zeker weten: hij heeft een combinatie van kwaliteiten die niet te versmaden is. Veelzijdigheid, compactheid, betaalbaarheid. Is het de enige lens die je nodig hebt? In mijn ogen niet. Je koopt juist een fullframe camera omdat je unieke beelden wilt creëren. Dat kan alleen als je er ook lichtsterk glas bij koopt. Maar als lens voor alledaags gebruik is deze standaardzoom wel een toppertje natuurlijk.

Belangrijkste kenmerken van de Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1

 • Altijd op je camera: ideale lens voor dagelijks gebruik
 • Perfect bereik: van landschappen tot portretten en straatfotografie
 • Macro en close ups: scherpstellen vanaf 13cm
 • Draagbaar: lekker licht en compact
 • Beeldkwaliteit: indrukwekkende prestaties
 • Stabiele beelden: beeldstabilisatie biedt tot 5 stop winst
 • Geavanceerde beeldverwerking

Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 op CameraNU.nl >>

Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 op Cameraland.nl >>

Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS RCanon EOS R systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische fullframe systeemcamera’s op de markt gebracht. De Canon EOS R is bedoeld voor de professionele fotograaf. De Canon EOS RP is het budgetmodel, maar op kwaliteit en features is niet bezuinigd. En de Canon EOS Ra is bedoeld voor astrofotografie. Binnenkort komen er twee vlaggenschepen bij: de EOS R5 en de EOS R6. Benieuwd naar deze topcamera’s?

Mijn preview van de Canon EOS R5 >>

Mijn preview van de Canon EOS R6 >>

Mijn review van de Canon EOS R >>

Mijn review van de Canon EOS RP >>

Mijn review van de Canon EOS Ra >>

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Canon RF-lenzen zijn bedoeld voor de fullframe systeemcamera's van Canon: de Canon EOS R-serie. Canon belooft dat er eind 2020 in totaal 17 RF-lenzen en 2 extenders op de markt zullen zijn. Hieronder vind je de huidige RF-lenzen plus de RF-lenzen waarvan al iets bekend is. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen.

Canon RF-objectiefSoort lensPrijsRatingReviews
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMGroothoekzoom€ 2,53990/100Reviews >>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMMacro€ 55985/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/1.2L USMPortret€ 3,04998/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMPortret€ 71985/100Reviews >>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USMReiszoom€ 89987/100Reviews >>
Canon RF 50mm f/1.2L USMStandaard€ 2,53995/100Reviews >>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMStandaardzoom€ 3,29997/100Reviews >>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMStandaardzoom€ 2,35995/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,21990/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMStandaardzoom€ 50980/100Reviews >>
Canon RF 800mm f/11 DO IS STMSupertele€ 1,06985/100Reviews >>
Canon RF 600mm f/11 DO IS STMSupertele€ 81985/100Reviews >>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMSupertelezoom€ 3,14988/100Reviews >>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMTelezoom€ 2,59995/100Reviews >>
Canon RF 50mm f/1.8 IS STM (verwacht)Standaard
Canon RF 70-200mm f/4L IS USM (verwacht)Telezoom
Canon Extender RF 1.4X (verwacht)Extender
Canon Extender RF 2X (verwacht)Extender

 

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende lens of camera kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige lens of camera, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

4.7/5 Waardering (3 beoordelingen)