Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM | Reviews & Tests

Wat is het beste groothoek-zoomobjectief voor je Canon spiegelreflex of systeemcamera? De Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM is een toplens voor de professional en de serieuze amateur. “Een must-have lens voor professionals.” En: “Een ware topklasser.” Alle belangrijke reviews!

Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM Groothoek-zoomobjectief: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoek-zoomobjectief. De allerbeste groothoek-zoomlenzen zet ik voor je op een rij. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM, die in oktober 2019 op de markt is gekomen.

Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM

Zoombereik: 15-35mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensvatting: Canon RF | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 840gr | Lengte x diameter: 127 x 89mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 28cm | Vergrotingsfactor: 0.21x | Filtermaat: 82mm | Release datum: oktober 2019 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 2.499 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Deze Canon-lens in het kort

Schitterende aanwinst voor het EOS R-systeem van Canon is deze lichsterke groothoekzoom Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS USM. Deze veelzijdige groothoek heeft een constant maximaal diafragma van f/2.8, waardoor je de weidse beeldhoek ook binnenshuis uitstekend kunt gebruiken. De lens is bij uitstek geschikt voor situaties die om ruimte vragen. Ideaal voor architectuur, landschappen en evenementen.

Perfecte optische beeldstabilisatie

Zelfs ‘s avonds kun je goed met deze lens fotograferen dankzij de lichtsterkte in combinatie met de perfecte optische beeldstabilisatie. Die biedt je 5 stops voordeel, waardoor trillingen gecompenseerd worden, ook bij lange sluitertijden. De lens is robuust gebouwd en is gesealed tegen spatwater, dus een regenbui kan hij uitstekend aan. Toplens die populair zal worden in de fototas van professionals en serieuze amateurs.

Deze Canon-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie

Canon RF 15-35mm f/2.8L op CameraNU.nl >>

Canon RF 15-35mm f/2.8L op Cameraland.nl >>

Canon RF 15-35mm f/2.8L op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij CameraNU.nlCanon dubbele cashback lente promotie!

Ontvang tot €150 cashback op geselecteerde Canon systeemcamera's en objectieven. Verdubbel je cashbackbedrag bij aankoop van twee of meer actieproducten. Zo wordt de aanschaf van een systeemcamera en lens wel heel voordelig! Je profiteert van deze actie tot en met 15 mei 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Kortingsactie bij CameraNU.nlCanon R5: €500 korting - Canon R6 II: €430 korting!

De aanschaf van een Canon R5 en R6 Mark II is tijdelijk enorm voordelig! Zo koop je de R5 met €500 korting en de R6 Mark II met €430! Je profiteert van deze actie tot en met 15 mei 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM (Professionele) reviewers over de Canon RF 15-35mm f/2.8L

De Canon RF 15-35mm f/2.8L: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 • Chip Fotomagazine (meinummer 2023, uitgave 75, full review): Dit objectief uit de professionele ‘Trinity-serie’ van Canon scoort bij Chip met z’n hoge lichtsterkte. Het is ook een veelzijdig objectief dankzij z’n grote zoombereik. Daardoor is hij geschikt voor veel verschillende genres: voor landschappen en reportages, maar ook voor straatfotografie. En dankzij z’n snelle maximale diafragma is hij ook geschikt voor binnenshuis of werken bij weinig licht.
  De beeldkwaliteit ligt op een professioneel niveau. Chromatische aberratie is bijvoorbeeld zeer goed onder controle, zo blijkt in het Chips-lab. Indrukwekkend is de resolutie in het beeldmidden. Die scherpte blijft op niveau in de hoeken, alleen bij 15mm zijn de hoeken wat minder. Bij die brandpunt heb je ook te maken met vertekening en vignettering, al kun je die in de nabewerking corrigeren.
  De autofocus werkt volgens Chip uiterst stil en heel nauwkeurig. En de beeldstabilisatie doet effectief z’n werk, waardoor bij 15mm beelden met een sluitertijd van twee seconden nog mogelijk waren. Kortom: een “zeer goede professionele zoom”. Eindscore: 90/100.
 • Camerastuffreview.com (Ivo Freriks, full review): Dit objectief is volgens Ivo een uitstekende supergroothoekzoom voor het fullframe R-systeem van Canon. “Hij biedt een groot zoombereik, een hoge lichtsterkte, beeldstabilisatie en de mogelijkheid om filters er op te schroeven. De beeldkwaliteit is ook heel goed.”
  Zijn er geen nadelen? Ja, maar dat is niet de lens maar de Canon EOS R, die op dit moment Canons beste systeemcamera is. “Met zijn compacte afmetingen, lage gewicht en sensor met antialiasfilter is de Canon EOS R niet de high-end body die wat ons betreft past bij de Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM.”
  Het is volgens Ivo een kwestie van tijd voordat Canon een camera uitbrengt “die recht doet aan de kwaliteiten van de Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM”. Overall score: 80/100.
 • Eoszine.nl (fotograaf Pieter Dhaeze, full review): Met de RF 15-35mm f/2.8L IS heeft de EOS R-serie van Canon er weer een hoogwaardige lens bij. Hij zal volgens Pieter veel professionele landschaps-, architectuur- en interieurfotografen blij maken. “Hoewel de lens niet 100% foutloos is (welke lens is dat wel?), is het voor een groothoekzoomlens een ware topklasser.”
  De enthousiaste vrijetijdsfotograaf vindt in de Canon EF 16-35mm 4L IS een zeer interessant alternatief: hij presteert slechts een fractie minder en heeft een veel lagere prijs. Wel lever je dan natuurlijk een stop diafragma in.
 • Photofacts.nl (fotograaf Michelle Peeters, full review): Volgens Michelle is de Canon RF 15-35 mm f/2.8 L IS USM een uitstekende supergroothoekzoom: hij biedt “een groot zoombereik, hoge helderheid, beeldstabilisatie en de mogelijkheid om opschroeffilters te gebruiken. De beeldkwaliteit is ook erg goed”.
  Jammer genoeg doet de Canon EOS R – Canons beste systeemcamera – te weinig recht aan dit objectief: het is niet de high-end body die perfect past bij deze groothoekzoom. “Maar als je kijkt naar de soorten objectieven die Canon al in de RF-serie heeft uitgebracht, is het slechts een kwestie van tijd voordat er een camera verschijnt die wel recht doet aan de kwaliteiten van dit pareltje. Misschien de Canon EOS R5?”
 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, James Artaius, full review): Een must-have lens voor professionals, oordelen Rod en James. Maar er zit wel nogal een prijskaartje aan.
  Canon heeft aangegeven dat ze voor de RF-lenzen hoge standaarden hanteren. En dus zijn de verwachtingen ook hooggespannen bij de reviewers. Die verwachtingen worden grotendeels bewaarheid voor de Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM. De lens combineert snelle autofocus, uitstekende scherpte over bijna het hele beeld plus afwezige distorsie.
  Met z’n snelle constante diafragma van f/2.8 en 5 stops beeldstabilisatie is het een van de 3 sleutellenzen voor pro’s. Nadelen van de lens is dat hij duur en groot is. Verder is er een klein verlies van de prestaties in de hoeken van het beeld.
  Ook merken de reviewers op dat de resolutie van de huidige 2 R-camera’s (26 en 30 megapixel) het volle potentieel van de lens niet kan benutten. Dus we moeten wachten op een R-camera met een hogere resolutie om te zien waartoe deze lens echt in staat is.
  Genoemde nadelen beïnvloeden wel de waardering enigszins: de lens krijgt een score van 4 uit 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Amy Davies, full review): Voor professionele landschaps- en architectuurfotografen is deze Canon RF 15-35mm een ‘no-brainer’: een lens die je in je tas moet hebben. Maar ook voor algemene fotografie is deze lens een aanrader, omdat hij niet alleen supergroothoek maar ook 35mm in huis heeft.
  De vraag is alleen of er op dit moment al veel professionele fotografen met het R-systeem fotograferen. Amy denkt dat dit niet het geval is. Duidelijk is wel dat Canon op deze doelgroep mikt met z’n R-systeem.
  Deze groothoekzoom biedt mooie beeldkwaliteit, de beelden zijn echt scherp. Ook zijn vervormingen tot een minimum beperkt. De lens is ook zeker geschikt voor camera’s met een hogere resolutie dan de 30 megapixels die de Canon R op z’n teller heeft. Waarschijnlijk komt Canon in de nabije toekomst met een R-camera met meer megapixels.
  Het is zeker een zeer goede lens, met een fantastische beeldkwaliteit. Een sterke aanrader voor wie in het R-systeem heeft geïnvesteerd en voldoende middelen heeft. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): De Canon RF 15-35mm f/2.8 is nóg een reden om in het R-systeem van Canon te stappen. Het is een fantastische lens. Qua beeldkwaliteit levert deze lens uitmuntende prestaties. De ongelofelijk goede beeldstabilisatie helpen om ook bij weinig licht deze indrukwekkende beeldkwaliteit te bereiken ‘uit het handje’.
  Het geweldige Nano USM autofocus-systeem is snel maar toch soepel, vrijwel stil en vooral nauwkeurig. Ook dat helpt mee om shot na shot de optimale beeldkwaliteit te halen.
  De bouwkwaliteit past bij de overige kwaliteiten van de lens: erg goed. En hoewel de lens groot en vrij zwaar is, is hij toch comfortabel in het gebruik. De zoom- en focusringen presteren optimaal. De prijs is natuurlijk niet laag, maar het prijskaartje past bij de kwaliteit en veelzijdigheid van deze lens.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): Deze Canon RF 15-35mm f/2.8L is de eerste ultragroothoeklens voor de EOS R-vatting en daardoor is het een belangrijke lens voor dit systeem. Net als de andere hoogwaardige RF-lenzen presteert hij uitstekend, zowel voor fotografie als voor videografie. Niet verwonderlijk is de grootste rivaal van deze Canon: de uitstekende Canon 16-35 mm f/2.8L Mark III.
  De RF-versie is bijna identiek qua grootte, vergelijkbaar qua gewicht en in de meeste tests van Gordon presteert de lens ook vergelijkbaar. Voordeel van de RF-versie is het kleine extra bereik aan de groothoekkant plus de aanwezigheid van optische stabilisatie. Deze RF-lens is ook uitstekend voor video, hoewel Canons digitale filmstabilisatie ook goed werkt met niet-IS-objectieven zoals de EF 16-35mm.
  Als je de Mark III EF-versie al hebt, raadt Gordon aan om het daarbij te houden. Maar heb je die niet, dan kun je toch beter iets meer besteden en de RF 15-35m aanschaffen. Hijj heeft een groter bereik, optische stabilisatie, een aanpasbare bedieningsring en je kunt er soepeler en stiller mee scherpstellen. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Jammer. Een testje gedaan met de rf 15-35 en ef 16-35 F4 met adapter ring, het is zelfs schokkend hoe slecht de nieuwe rf 15-35 presteert tegenover de 16-35 F4. vooral in de hoeken laat de scherpte van de 15-35 het afweten. Ook treedt er een sterke vignetering op bij F2.8 tot F5.6. Een grote misser van Canon voor een een lens die 2.5x duurder is!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Toplens. Prachtige lens voor video en fotografie. Gebruik hem op de nieuwe EOS R6 en in die combinatie geeft het een onvoorstelbaar stabiel beeld. Je zult niet vaak meer een statief nodig hebben.
  Video is voor mij primair in het gebruik en met deze lens kun je heel goed vloggen met de lens gewoon in je hand of het geheel op een gorilla-pod en je elleboog tegen je lichaam, dan is het gewicht prima te houden. Lens stelt erg snel en nauwkeurig scherp en dat vrijwel geruisloos.
  Ziet er goed uit en voelt allemaal erg degelijk. Tot zover (twee weken bezit) erg tevreden.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Canon RF 15-35mm f/2.8L op CameraNU.nl >>

  Canon RF 15-35mm f/2.8L op Cameraland.nl >>

  Canon RF 15-35mm f/2.8L op Kamera-express.nl >>

 

Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMBelangrijkste kenmerken van de Canon RF 15-35mm f/2.8L

 • Toplens voor de EOS R-camera’s (RF-mount lens / fullframe formaat)
 • Lichtsterk: constant f/2.8 maximaal diafragma
 • Drie asferische elementen
 • Kwaliteit: 2 ultra-lage dispersie-elementen
 • Fluorcoatings op voor- en achterste elementen: houdt water en stof buiten en voorkomt krassen
 • Razendsnel scherp: Nano USM autofocussysteem
 • Lang uit de hand fotograferen: optische beeldstabilisator (5 stops)
 • Prachtige bokeh: afgerond diafragma met 9 lamellen
 • Handig: aanpasbare bedieningsring

Canon RF 15-35mm f/2.8L op CameraNU.nl >>

Canon RF 15-35mm f/2.8L op Cameraland.nl >>

Canon RF 15-35mm f/2.8L op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Canon RF 15-35mm

Bekijk een mooie YouTube-review van de Canon RF 15-35mm door fotograaf Christopher Frost (8:18 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Canon RF 15-35mm f/2.8L op CameraNU.nl >>

Canon RF 15-35mm f/2.8L op Cameraland.nl >>

Canon RF 15-35mm f/2.8L op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R3Overzicht Canon EOS R systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht, zoals de uitstekend besproken Canon EOS R5 voor professionals en de betaalbare allrounder Canon EOS R6. De Canon EOS R3 is het nieuwe vlaggenschip. En de EOS R7 en R10 zijn de nieuwe aps-c camera's. Benieuwd naar alle EOS R-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Canon RF-lenzen zijn bedoeld voor de fullframe systeemcamera's van Canon: de Canon EOS R-serie. Hieronder vind je alle RF-lenzen op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Canon RF-lenzen en mijn roadmap met verwachte Canon RF-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 100-300mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertelezoom1219998/100Reviews>
Canon RF 400mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertele1321998/100Reviews>
Canon RF 600mm f/4.0L IS USMCanon RJaSupertele1422998/100Reviews>
Canon RF 800mm f/5.6L IS USMCanon RJaSupertele2024998/100Reviews>
Canon RF 1200mm f/8.0L IS USMCanon RJaSupertele2379998/100Reviews>
Canon RF 85mm f/1.2L USMCanon RJaPortret304998/100Reviews>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMCanon RJaStandaardzoom329997/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/2.8 IS USMCanon RJaStandaardzoom365997/100Reviews>
Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMCanon RJaGroothoekzoom273995/100Reviews>
Canon RF 135mm f/1.8L IS USMCanon RJaPortret274095/100Reviews>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMCanon RJaStandaardzoom235995/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.2L USMCanon RJaStandaard253995/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMCanon RJaTelezoom259995/100Reviews>
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USMCanon RJaMacro157992/100Reviews>
Canon RF 14-35mm f/4L IS USMCanon RJaGroothoekzoom184990/100Reviews>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMCanon RJaGroothoekzoom253990/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USMCanon RJaStandaardzoom121990/100Reviews>
Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual FisheyeCanon RJaFisheye223990/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/4L IS USMCanon RJaTelezoom182990/100Reviews>
Samyang AF 14mm f/2.8 RFCanon RJaGroothoek72990/100Reviews>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMCanon RJaSupertelezoom314988/100Reviews>
Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaGroothoekzoom71987/100Reviews>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USMCanon RJaReiszoom89987/100Reviews>
Canon RF 24mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro76987/100Reviews>
Canon RF 200-800mm f/6.3-9.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom249986/100Reviews>
Canon RF 100-400mm f/5.6-8.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom74985/100Reviews>
Canon RF 16mm f/2.8 STMCanon RJaGroothoek34985/100Reviews>
Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaStandaardzoom40985/100Reviews>
Canon RF 28mm f/2.8 STMCanon RJaPancake38985/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro55985/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.8 STMCanon RJaStandaard23985/100Reviews>
Canon RF 600mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele81985/100Reviews>
Canon RF 800mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele106985/100Reviews>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMCanon RJaPortret71985/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMCanon RJaStandaardzoom50980/100Reviews>
Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeGroothoekzoom40980/100Reviews>
Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Canon RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STMCanon RNeeReiszoom57980/100Reviews>
Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STMCanon RNeeSupertelezoom45980/100Reviews>
Canon Extender RF 1.4XCanon RJaExtender€ 609CameraNU>
Canon Extender RF 2XCanon RJaExtender€ 769CameraNU>
Roadmap Canon RF-lenzenBekijk roadmap>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.8/5 Waardering (12 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy