Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM | Reviews & Tests

Wat is het beste groothoek-zoomobjectief voor je Canon spiegelreflex of systeemcamera? De Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM is een toplens voor de professional en de serieuze amateur. “Een must-have lens voor professionals.” En: “Een ware topklasser.” Alle belangrijke reviews!

Groothoek-zoomobjectief: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoek-zoomobjectief. De allerbeste groothoek-zoomlenzen zet ik voor je op een rij. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM, die in oktober 2019 op de markt is gekomen.

Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM

Zoombereik: 15-35mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensvatting: Canon RF | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 840gr | Lengte x diameter: 127 x 89mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 28cm | Vergrotingsfactor: 0.21x | Filtermaat: 82mm | Release datum: oktober 2019 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 2.499 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

De Canon RF 15-35mm f/2.8L in het kort

Schitterende aanwinst voor het EOS R-systeem van Canon is deze lichsterke groothoekzoom Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS USM. Deze veelzijdige groothoek heeft een constant maximaal diafragma van f/2.8, waardoor je de weidse beeldhoek ook binnenshuis uitstekend kunt gebruiken. De lens is bij uitstek geschikt voor situaties die om ruimte vragen. Ideaal voor architectuur, landschappen en evenementen.

Perfecte optische beeldstabilisatie

Zelfs ‘s avonds kun je goed met deze lens fotograferen dankzij de lichtsterkte in combinatie met de perfecte optische beeldstabilisatie. Die biedt je 5 stops voordeel, waardoor trillingen gecompenseerd worden, ook bij lange sluitertijden. De lens is robuust gebouwd en is gesealed tegen spatwater, dus een regenbui kan hij uitstekend aan. Toplens die populair zal worden in de fototas van professionals en serieuze amateurs.

Canon RF 15-35mm f/2.8L op CameraNU.nl >>

Canon RF 15-35mm f/2.8L op Cameraland.nl >>

Canon RF 15-35mm f/2.8L op Kamera-express.nl >>

De Canon RF 15-35mm f/2.8L is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie

Canon cashback-actie van CameraNU.nlMooi van Canon: tot €1000 cashback!

Stel je eigen Canon-kit samen en profiteer van cashback-bedragen die kunnen oplopen tot €1000. Combineer een fullframe Canon-camera met een Canon-lens en claim je voordeel!

Profiteer van deze Canon-actie >>

 

(Professionele) reviewers over de Canon RF 15-35mm f/2.8L

De Canon RF 15-35mm f/2.8L: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 • Camerastuffreview.com (Ivo Freriks, full review): Dit objectief is volgens Ivo een uitstekende supergroothoekzoom voor het fullframe R-systeem van Canon. “Hij biedt een groot zoombereik, een hoge lichtsterkte, beeldstabilisatie en de mogelijkheid om filters er op te schroeven. De beeldkwaliteit is ook heel goed.”
  Zijn er geen nadelen? Ja, maar dat is niet de lens maar de Canon EOS R, die op dit moment Canons beste systeemcamera is. “Met zijn compacte afmetingen, lage gewicht en sensor met antialiasfilter is de Canon EOS R niet de high-end body die wat ons betreft past bij de Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM.”
  Het is volgens Ivo een kwestie van tijd voordat Canon een camera uitbrengt “die recht doet aan de kwaliteiten van de Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM”. Overall score: 80/100.
 • Eoszine.nl (fotograaf Pieter Dhaeze, full review): Met de RF 15-35mm f/2.8L IS heeft de EOS R-serie van Canon er weer een hoogwaardige lens bij. Hij zal volgens Pieter veel professionele landschaps-, architectuur- en interieurfotografen blij maken. “Hoewel de lens niet 100% foutloos is (welke lens is dat wel?), is het voor een groothoekzoomlens een ware topklasser.”
  De enthousiaste vrijetijdsfotograaf vindt in de Canon EF 16-35mm 4L IS een zeer interessant alternatief: hij presteert slechts een fractie minder en heeft een veel lagere prijs. Wel lever je dan natuurlijk een stop diafragma in.
 • Photofacts.nl (fotograaf Michelle Peeters, full review): Volgens Michelle is de Canon RF 15-35 mm f/2.8 L IS USM een uitstekende supergroothoekzoom: hij biedt “een groot zoombereik, hoge helderheid, beeldstabilisatie en de mogelijkheid om opschroeffilters te gebruiken. De beeldkwaliteit is ook erg goed”.
  Jammer genoeg doet de Canon EOS R – Canons beste systeemcamera – te weinig recht aan dit objectief: het is niet de high-end body die perfect past bij deze groothoekzoom. “Maar als je kijkt naar de soorten objectieven die Canon al in de RF-serie heeft uitgebracht, is het slechts een kwestie van tijd voordat er een camera verschijnt die wel recht doet aan de kwaliteiten van dit pareltje. Misschien de Canon EOS R5?”
 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, James Artaius, full review): Een must-have lens voor professionals, oordelen Rod en James. Maar er zit wel nogal een prijskaartje aan.
  Canon heeft aangegeven dat ze voor de RF-lenzen hoge standaarden hanteren. En dus zijn de verwachtingen ook hooggespannen bij de reviewers. Die verwachtingen worden grotendeels bewaarheid voor de Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM. De lens combineert snelle autofocus, uitstekende scherpte over bijna het hele beeld plus afwezige distorsie.
  Met z’n snelle constante diafragma van f/2.8 en 5 stops beeldstabilisatie is het een van de 3 sleutellenzen voor pro’s. Nadelen van de lens is dat hij duur en groot is. Verder is er een klein verlies van de prestaties in de hoeken van het beeld.
  Ook merken de reviewers op dat de resolutie van de huidige 2 R-camera’s (26 en 30 megapixel) het volle potentieel van de lens niet kan benutten. Dus we moeten wachten op een R-camera met een hogere resolutie om te zien waartoe deze lens echt in staat is.
  Genoemde nadelen beïnvloeden wel de waardering enigszins: de lens krijgt een score van 4 uit 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Amy Davies, full review): Voor professionele landschaps- en architectuurfotografen is deze Canon RF 15-35mm een ‘no-brainer’: een lens die je in je tas moet hebben. Maar ook voor algemene fotografie is deze lens een aanrader, omdat hij niet alleen supergroothoek maar ook 35mm in huis heeft.
  De vraag is alleen of er op dit moment al veel professionele fotografen met het R-systeem fotograferen. Amy denkt dat dit niet het geval is. Duidelijk is wel dat Canon op deze doelgroep mikt met z’n R-systeem.
  Deze groothoekzoom biedt mooie beeldkwaliteit, de beelden zijn echt scherp. Ook zijn vervormingen tot een minimum beperkt. De lens is ook zeker geschikt voor camera’s met een hogere resolutie dan de 30 megapixels die de Canon R op z’n teller heeft. Waarschijnlijk komt Canon in de nabije toekomst met een R-camera met meer megapixels.
  Het is zeker een zeer goede lens, met een fantastische beeldkwaliteit. Een sterke aanrader voor wie in het R-systeem heeft geïnvesteerd en voldoende middelen heeft. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): De Canon RF 15-35mm f/2.8 is nóg een reden om in het R-systeem van Canon te stappen. Het is een fantastische lens. Qua beeldkwaliteit levert deze lens uitmuntende prestaties. De ongelofelijk goede beeldstabilisatie helpen om ook bij weinig licht deze indrukwekkende beeldkwaliteit te bereiken ‘uit het handje’.
  Het geweldige Nano USM autofocus-systeem is snel maar toch soepel, vrijwel stil en vooral nauwkeurig. Ook dat helpt mee om shot na shot de optimale beeldkwaliteit te halen.
  De bouwkwaliteit past bij de overige kwaliteiten van de lens: erg goed. En hoewel de lens groot en vrij zwaar is, is hij toch comfortabel in het gebruik. De zoom- en focusringen presteren optimaal. De prijs is natuurlijk niet laag, maar het prijskaartje past bij de kwaliteit en veelzijdigheid van deze lens.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): Deze Canon RF 15-35mm f/2.8L is de eerste ultragroothoeklens voor de EOS R-vatting en daardoor is het een belangrijke lens voor dit systeem. Net als de andere hoogwaardige RF-lenzen presteert hij uitstekend, zowel voor fotografie als voor videografie. Niet verwonderlijk is de grootste rivaal van deze Canon: de uitstekende Canon 16-35 mm f/2.8L Mark III.
  De RF-versie is bijna identiek qua grootte, vergelijkbaar qua gewicht en in de meeste tests van Gordon presteert de lens ook vergelijkbaar. Voordeel van de RF-versie is het kleine extra bereik aan de groothoekkant plus de aanwezigheid van optische stabilisatie. Deze RF-lens is ook uitstekend voor video, hoewel Canons digitale filmstabilisatie ook goed werkt met niet-IS-objectieven zoals de EF 16-35mm.
  Als je de Mark III EF-versie al hebt, raadt Gordon aan om het daarbij te houden. Maar heb je die niet, dan kun je toch beter iets meer besteden en de RF 15-35m aanschaffen. Hijj heeft een groter bereik, optische stabilisatie, een aanpasbare bedieningsring en je kunt er soepeler en stiller mee scherpstellen. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Jammer. Een testje gedaan met de rf 15-35 en ef 16-35 F4 met adapter ring, het is zelfs schokkend hoe slecht de nieuwe rf 15-35 presteert tegenover de 16-35 F4. vooral in de hoeken laat de scherpte van de 15-35 het afweten. Ook treedt er een sterke vignetering op bij F2.8 tot F5.6. Een grote misser van Canon voor een een lens die 2.5x duurder is!” Bekijk alle reviews van kopers >>

Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMBelangrijkste kenmerken van de Canon RF 15-35mm f/2.8L

 • Toplens voor de EOS R-camera’s (RF-mount lens / fullframe formaat)
 • Lichtsterk: constant f/2.8 maximaal diafragma
 • Drie asferische elementen
 • Kwaliteit: 2 ultra-lage dispersie-elementen
 • Fluorcoatings op voor- en achterste elementen: houdt water en stof buiten en voorkomt krassen
 • Razendsnel scherp: Nano USM autofocussysteem
 • Lang uit de hand fotograferen: optische beeldstabilisator (5 stops)
 • Prachtige bokeh: afgerond diafragma met 9 lamellen
 • Handig: aanpasbare bedieningsring

Canon RF 15-35mm f/2.8L op CameraNU.nl >>

Canon RF 15-35mm f/2.8L op Cameraland.nl >>

Canon RF 15-35mm f/2.8L op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS RCanon EOS R systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische fullframe systeemcamera’s op de markt gebracht. De Canon EOS R is bedoeld voor de professionele fotograaf. De Canon EOS RP is het budgetmodel, maar op kwaliteit en features is niet bezuinigd. En de Canon EOS Ra is bedoeld voor astrofotografie. Binnenkort komen er twee vlaggenschepen bij: de EOS R5 en de EOS R6. Benieuwd naar deze topcamera’s?

Mijn preview van de Canon EOS R5 >>

Mijn preview van de Canon EOS R6 >>

Mijn review van de Canon EOS R >>

Mijn review van de Canon EOS RP >>

Mijn review van de Canon EOS Ra >>

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Canon RF-lenzen zijn bedoeld voor de fullframe systeemcamera's van Canon: de Canon EOS R-serie. Canon belooft dat er eind 2020 in totaal 17 RF-lenzen en 2 extenders op de markt zullen zijn. Hieronder vind je de huidige RF-lenzen plus de RF-lenzen waarvan al iets bekend is. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen.

Canon RF-objectiefSoort lensPrijsRatingReviews
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMGroothoekzoom€ 2,53990/100Reviews >>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMMacro€ 55985/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/1.2L USMPortret€ 3,04998/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMPortret€ 71985/100Reviews >>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USMReiszoom€ 89987/100Reviews >>
Canon RF 50mm f/1.2L USMStandaard€ 2,53995/100Reviews >>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMStandaardzoom€ 3,29997/100Reviews >>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMStandaardzoom€ 2,35995/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,21990/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMStandaardzoom€ 50980/100Reviews >>
Canon RF 800mm f/11 DO IS STMSupertele€ 1,06985/100Reviews >>
Canon RF 600mm f/11 DO IS STMSupertele€ 81985/100Reviews >>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMSupertelezoom€ 3,14988/100Reviews >>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMTelezoom€ 2,59995/100Reviews >>
Canon RF 50mm f/1.8 IS STM (verwacht)Standaard
Canon RF 70-200mm f/4L IS USM (verwacht)Telezoom
Canon Extender RF 1.4X (verwacht)Extender
Canon Extender RF 2X (verwacht)Extender

 

Alle groothoek-zoomlenzen op een rij

Hieronder staan alle groothoek-zoomobjectieven voor je spiegelreflexcamera of systeemcamera op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Binnenkort voeg ik meer reviews van groothoekzooms toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

GroothoekzoomSoort lensPrijsRatingBekijk!
Canon EF 11-24mm f/4.0LGroothoekzoom€ 3,09996/100Reviews >>
Sony FE 12-24mm f/2.8 GMGroothoekzoom€ 3,29995/100Reviews >>
Fujifilm XF 8-16mmGroothoekzoom€ 1,99995/100Reviews >>
Panasonic Lumix S Pro 16-35mm f/4.0Groothoekzoom€ 2,49995/100Reviews >>
Canon EF 16-35mm f/2.8L IIIGroothoekzoom€ 2,21492/100Reviews >>
Nikon Z 14-24mm f/2.8Groothoekzoom€ 2,69992/100Reviews >>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SGroothoekzoom€ 1,44992/100Reviews >>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMGroothoekzoom€ 2,53990/100Reviews >>
Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXDGroothoekzoom€ 99990/100Reviews >>
Sony FE 12-24mm f/4.0GGroothoekzoom€ 1,83990/100Reviews >>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GMGroothoekzoom€ 2,69990/100Reviews >>
Tamron SP 15-30mm f/2.8 G2Groothoekzoom€ 1,39990/100Reviews >>
Pentax HD DA 11-18mm f/2.8Groothoekzoom€ 1,39990/100Reviews >>
Sigma 12-24mm f/4.0 ArtGroothoekzoom€ 1,74988/100Reviews >>
Canon EF 16-35mm f/4.0LGroothoekzoom€ 96387/100Reviews >>
Fujifilm XF 10-24mm f/4.0Groothoekzoom€ 89987/100Reviews >>
Tamron 17-35mm f/2.8-4.0Groothoekzoom€ 72987/100Reviews >>
Sigma 18-35mm f/1.8 ArtGroothoekzoom€ 79985/100Reviews >>
Tokina ATX-I 11-16mm f/2.8Groothoekzoom€ 54985/100Reviews >>
Olympus ED 9-18mm f/4.0-5.6Groothoekzoom€ 52983/100Reviews >>
Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di IIGroothoekzoom€ 64983/100Reviews >>
Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6GGroothoekzoom€ 37280/100Reviews >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende lens of camera kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige lens of camera, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 rating 1 vote