Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STM | Reviews & Tests

De Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STM is een prachtige ultragroothoekzoom voor je Canon systeemcamera. Deze compacte en lichte lens is perfect voor landschaps-, architectuur- en interieurfotografie. Ook voor video is hij uitstekend inzetbaar. En hij heeft een vergroting van liefst 0.5x. “Voor fotografen die een optimale balans zoeken tussen compactheid en beeldkwaliteit.” Alle belangrijke reviews!

Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STMGroothoekzoomlenzen: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoekzoomlens. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STM, die in augustus 2022 op de markt is gekomen.

Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STM

Brandpuntsafstand: 15-30mm | Maximaal diafragma: f/4.5-6.3 | Lensmount: Canon RF | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 390gr | Lengte x diameter: 88 x 77mm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 13cm | Vergrotingsfactor: 0.5x | Filtermaat: 67mm | Release datum: augustus 2022 | Frankwandelt-rating 87/100 | Prijs: 559 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Canon RF 15-30mm op CameraNU.nl >>

Canon RF 15-30mm op Cameraland.nl >>

Canon RF 15-30mm op Kamera-express.nl >>

Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STMDeze Canon-lens in het kort

Canon is met z’n ultragroothoekzooms voor de RF-vatting uitstekend op stoom. We hebben natuurlijk al de professionele Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM en Canon RF 14-35mm f/4L IS USM. En nu komt daar de Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STM bij. Met als grote voordelen: hij is heel veel voordeliger en heel veel lichter en compacter.

Veelzijdige lens met macrofunctie

En toch is het een uitstekende ultragroothoekzoom, al lever je natuurlijk wat in op lichtsterkte. Met z’n brede beeldhoek is hij veelzijdig inzetbaar, hij heeft uitstekende beeldstabilisatie en een snelle en stille autofocus. Dat laatste maakt hem erg geschikt voor video. Kers op de taart is z’n macrofunctie, waarmee je een vergroting bereikt van 0.5x. Ideaal dus voor creatieve macro-fotografie en close-ups.

Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STMScherp en natuurgetrouw

Het hoogwaardige lensontwerp bevat twee UD-glaselementen (ultra-low dispersion), een asferisch element en een Super Spectra-coating. Daardoor worden lensfouten als chromatische aberraties, ghosting en flare geminimaliseerd. De beelden die je schiet zijn scherp met een fraaie natuurlijke kleurweergave.

Beeldstabilisatie tot 7 stops

Werk je veel bij moeilijk of weinig licht, dan is de ingebouwde beeldstabilisatie ideaal. Je krijgt liefst tot 5.5 stops compensatie tegen cameratrillingen. En heb je een camera met beeldstabilisatie – zoals de EOS R5 of R6 – dan loopt die compensatie op tot liefst 7 stops. Uit de hand werken bij schemering wordt zo wel heel makkelijk.

Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STMVoor fotografie én videografie

De autofocus van deze ultragroothoekzoom is snel, stil en precies dankzij de stappenmotor. Dat maakt hem ideaal voor zowel fotografie als videografie en vloggen.

Intuïtieve bediening

Handig zijn de bedieningselementen op de body. Naast de zoomring heb je een focus/control bedieningsring met een dubbele functie: je schakelt tussen handmatig scherpstellen of het aanpassen van het diafragma, de sluitertijd, ISO of belichtingscompensatie. Dat werkt bijzonder intuïtief.

Deze Canon-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Macro-fotografie
 • Productfotografie
 • Reportagefotografie
 • Videografie

Canon RF 15-30mm op CameraNU.nl >>

Canon RF 15-30mm op Cameraland.nl >>

Canon RF 15-30mm op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij CameraNU.nlTot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback op Canon producten!

Ontvang tot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback bij aanschaf van een geselecteerd Canon product. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera, videocamera, compact camera, lens of printer wel heel voordelig! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij CameraNU.nlCanon R5: €500 korting - Canon R6 II: €430 korting!

De aanschaf van een Canon R5 en R6 Mark II is tijdelijk enorm voordelig! Zo koop je de R5 met €500 korting en de R6 Mark II met €430! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Canon RF 15-30mm

De Canon RF 15-30mm: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STM is voor veel fotografen de verstandige keuze, zeker als je kijkt naar de prijs/kwaliteit-verhouding, schrijft Mark in zijn review. “Het is niet alleen een voordelige lens waar je vrolijk van wordt. Hij biedt ook meer dan genoeg functies en prestaties om het bescheiden prijskaartje meer dan te rechtvaardigen.” Voor de meeste Canon-fotografen is dit daarom de beste allround ultragroothoekzoomlens van de drie opties die er nu zijn.
  Toch is er niet alleen goed nieuws. Deze lens heeft last van vergelijkbare problemen met de beeldkwaliteit als andere betaalbare RF-lenzen. Zo is er een flinke vervorming en vignettering die vooral duidelijk naar voren komen in RAW-bestanden.
  Ook bij jpeg’s en video's is er duidelijke vignettering. Om dit te voorkomen moet je minimaal 2 stops diafragmeren. Chromatische aberratie en vertekening zijn goed onder controle, doordat de camerabody automatisch correcties op het beeld toepast.
  Positief is dat deze lens zelfs bij open diafragma in het beeldmidden aangenaam scherp is. De randen van het beeld blijven dan achter, waardoor je wat moet diafragmeren om ook daar acceptabel scherpe resultaten te krijgen. En dankzij de zeer korte minimale scherpstelafstand kun je toch fraaie bokeh-effecten krijgen, ondanks dat het een groothoeklens is met niet al te snel diafragma.
  De bouwkwaliteit van deze kleine, lichte en relatief betaalbare ultragroothoekzoomlens is volgens Mark erg goed. De autofocus is uitstekend: snel, stil en betrouwbaar. En ook de beeldstabilisatie is zeer effectief, waardoor je ook bij weinig licht kunt schieten zonder statief.
  Kortom: aan deze Canon ultragroothoekzoom valt ontzettend veel te waarderen. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Amateurphotographer.com (Angela Nicholson, full review): De Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STM is heel veel voordeliger dan de RF 14-35mm f/4L IS USM en de RF 15-35mm f/2.8L IS. Daarmee is het volgens Angela “onmiskenbaar een aantrekkelijke optie voor enthousiaste fotografen met een fullframe Canon EOS R-serie camera”.
  Ben je buitenfotograaf dan zul je moeten investeren in een regenhoes, want dit objectief is niet vochtbestendig. Ook zul je de optionele zonnekap moeten aanschaffen om de kans op overstraling te verkleinen.
  Deze lens is lekker licht en voelt volgens Angela geweldig aan op een camera als de EOS R5 ofEOS R6 II. De bouwkwaliteit voldoet volgens haar aan de verwachtingen. En datzelfde geldt voor de beeldkwaliteit. “De beelden zijn zelfs zo goed dat je af en toe vergeet dat je zo'n brede lens gebruikt en je je weinig zorgen hoeft te maken over kromlijnige vervorming, lichtafval of chromatische aberratie.” Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Photofacts.nl (Nando Harmsen, full review): De RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STM is volgens Nando een perfect en betaalbaar alternatief voor de duurdere L-objectieven met dit zoombereik. “Bovendien is het objectief zo klein en licht, dat het makkelijk meegenomen kan worden.”
  Dit objectief presteert zo goed als je ervan mag verwachten. “De beelden zien er goed uit, er is niet veel vervorming. Dat wat er aan vervorming aanwezig is wordt gecompenseerd door de lenscorrectie in de camera.” Je moet er wel rekening mee houden dat hij niet zo lichtgevoelig is.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Deze lens is handig compact en lichtgewicht voor een fullframe ultragroothoekzoomlens, schrijft Matthew. Hij is ook een stuk betaalbaarder dan de Canon RF 14-35mm en RF 15-35mm die eerder zijn gelanceerd. Toch heeft ook deze lens een optische beeldstabilisator met 5.5 stops winst plus luxe glas aan boord. “Goede bouwkwaliteit, bediening en prestaties maken hem zijn geld meer dan waard, hoewel hij geen weerafdichtingen heeft en je de lenskap apart moet kopen.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Eoszine.nl (Pieter Dhaeze, full review): Fotografen die voor landschappen, architectuur en interieurs een optimale balans zoeken tussen compactheid en beeldkwaliteit, vinden die volgen Pieter met de RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS. Pieter: “Je kunt hier een hele dag moeiteloos mee op pad om spontaan en creatief foto’s te maken van de wereld om je heen. Je kunt met de EOS R5 en EOS R6 zelfs je statief thuislaten, dankzij de goede samenwerking van IBIS en IS. Heel handig bij langere sluitertijden en als je uit de hand automatisch belichtingstrapjes schiet met 12 foto’s per seconde.”
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): De Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STM vult volgens Bryan een leemte in de RF-reeks. Er was namelijk nog geen betaalbare, compacte ultragroothoekzoom in de RF-serie. De Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STM vult deze leemte uitstekend. “De meeste fotografen vinden een ultragroothoekzoomlens een van de belangrijkste onderdelen van hun uitrusting. De goed uitgeruste Canon RF 15-30mm is dan een goede.”
  Dit is volgens Bryan niet de best presterende ultragroothoek RF-zoomlens. Maar het is wel de kleinste, lichtste en meest betaalbare ultragroothoek RF-zoomlens die beschikbaar is. “En deze Canon RF 15-30mm is de juiste keuze wanneer die factoren het belangrijkst zijn.”
 • Photoreview.com.au (full review): De Canon RF 15-30 mm f/4.5-6.3 IS STM is bescheiden geprijsd en vormt volgens de reviewer een goede aanvulling op de Canon RF 24-105 mm f/4-7.1 IS STM. Maar hij is ook uitstekend te combineren met de Canon RF 24-105mm f/4 L IS USM.
  Deze lens zal zeker een plekje vinden in de cameratassen van vastgoedfotografen en solo-vloggers die de fullframe EOS R-camera's van Canon gebruiken, schrijft de reviewer. “Het zou ook het overwegen waard zijn voor natuurfotografen met weerbestendige cameratassen, vooral degenen die graag landschappen fotograferen of af en toe een video willen maken.” Eindoordeel: Recommended met een score van 88/100.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Gewoon een fijn objectief. Klein maar fijn in het gebruik vind ik dit objectief. Goede interieurfoto's, juiste weergave, bescheiden formaat een voordeel je hebt al vaak zoveel bij je. Ik wacht alleen nog op de zonnekap maar die zal ongetwijfeld binnenkort komen. Compliment voor Canon.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Canon RF 15-30mm op CameraNU.nl >>

Canon RF 15-30mm op Cameraland.nl >>

Canon RF 15-30mm op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Canon RF 15-30mm

 • Licht en compact: ideaal voor op reis
 • Hoge beeldkwaliteit: hoogwaardig optisch ontwerp
 • Stabiele beelden: beeldstabilisatie met tot wel 7 stops winst
 • Perfect voor videografen: superstille autofocus
 • Lens Control Ring: intuïtieve controle over ISO, diafragma en sluiter
 • Snel, precies en stil scherp: STM-stappenmotor aan boord
 • Macro’s en creatieve close-ups: kortste scherpstelafstand van slechts 13 cm
 • Handig: handmatig en automatisch scherpstellen

Canon RF 15-30mm op CameraNU.nl >>

Canon RF 15-30mm op Cameraland.nl >>

Canon RF 15-30mm op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube ‘first look’ van de Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3

Bekijk een mooie YouTube ‘first look-review’ van de Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 en de tegelijk uitgekomen Canon RF 24mm f/1.8 Macro door Park Camera’s (4:21 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Canon RF 15-30mm op CameraNU.nl >>

Canon RF 15-30mm op Cameraland.nl >>

Canon RF 15-30mm op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R3Overzicht Canon EOS R systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht, zoals de uitstekend besproken Canon EOS R5 voor professionals en de betaalbare allrounder Canon EOS R6. De Canon EOS R3 is het nieuwe vlaggenschip. En de EOS R7 en R10 zijn de nieuwe aps-c camera's. Benieuwd naar alle EOS R-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Canon RF-lenzen zijn bedoeld voor de fullframe systeemcamera's van Canon: de Canon EOS R-serie. Hieronder vind je alle RF-lenzen op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Canon RF-lenzen en mijn roadmap met verwachte Canon RF-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 100-300mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertelezoom1219998/100Reviews>
Canon RF 400mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertele1321998/100Reviews>
Canon RF 600mm f/4.0L IS USMCanon RJaSupertele1422998/100Reviews>
Canon RF 800mm f/5.6L IS USMCanon RJaSupertele2024998/100Reviews>
Canon RF 1200mm f/8.0L IS USMCanon RJaSupertele2379998/100Reviews>
Canon RF 85mm f/1.2L USMCanon RJaPortret304998/100Reviews>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMCanon RJaStandaardzoom329997/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/2.8 IS USMCanon RJaStandaardzoom365997/100Reviews>
Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMCanon RJaGroothoekzoom273995/100Reviews>
Canon RF 135mm f/1.8L IS USMCanon RJaPortret274095/100Reviews>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMCanon RJaStandaardzoom235995/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.4L VCMCanon RJaGroothoek192995/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.2L USMCanon RJaStandaard253995/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMCanon RJaTelezoom259995/100Reviews>
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USMCanon RJaMacro157992/100Reviews>
Canon RF 14-35mm f/4L IS USMCanon RJaGroothoekzoom184990/100Reviews>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMCanon RJaGroothoekzoom253990/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USMCanon RJaStandaardzoom121990/100Reviews>
Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual FisheyeCanon RJaFisheye223990/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/4L IS USMCanon RJaTelezoom182990/100Reviews>
Samyang AF 14mm f/2.8 RFCanon RJaGroothoek72990/100Reviews>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMCanon RJaSupertelezoom314988/100Reviews>
Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaGroothoekzoom71987/100Reviews>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USMCanon RJaReiszoom89987/100Reviews>
Canon RF 24mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro76987/100Reviews>
Canon RF 200-800mm f/6.3-9.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom249986/100Reviews>
Canon RF 100-400mm f/5.6-8.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom74985/100Reviews>
Canon RF 16mm f/2.8 STMCanon RJaGroothoek34985/100Reviews>
Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaStandaardzoom40985/100Reviews>
Canon RF 28mm f/2.8 STMCanon RJaPancake38985/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro55985/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.8 STMCanon RJaStandaard23985/100Reviews>
Canon RF 600mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele81985/100Reviews>
Canon RF 800mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele106985/100Reviews>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMCanon RJaPortret71985/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMCanon RJaStandaardzoom50980/100Reviews>
Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeGroothoekzoom40980/100Reviews>
Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Canon RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STMCanon RNeeReiszoom57980/100Reviews>
Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STMCanon RNeeSupertelezoom45980/100Reviews>
Canon Extender RF 1.4XCanon RJaExtender€ 609CameraNU>
Canon Extender RF 2XCanon RJaExtender€ 769CameraNU>
Roadmap Canon RF-lenzenBekijk roadmap>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (4 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy