Canon RF 1200mm f/8.0L IS USM | Reviews & Tests

De Canon RF 1200mm f/8.0L IS USM is een professionele supertelelens voor je fullframe Canon systeemcamera. Een high end supertele met een razendsnel diafragma en een bijbehorend high end prijskaartje. Een toplens voor professionele sport- en wildlife-fotografen. “Als je gebruik én je budget het toestaat is er geen betere optie dan deze lens.” Alle belangrijke reviews!

Canon RF 1200mm f/8.0L IS USM Supertelelenzen: sport- en natuurfotografie

Ben je sport- of natuurfotograaf? Dan is een supertelelens een ‘must have’ voor in je cameratas. Alleen met zo’n lens kun je dat vogeltje of die sporter echt beeldvullend en razendscherp in beeld krijgen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Canon RF 1200mm f/8.0L IS USM, die op 19 mei 2022 op de markt is gekomen.

Canon RF 1200mm f/8.0L IS USM

Brandpuntsafstand: 1200mm | Maximaal diafragma: f/8.0 | Lensmount: Canon RF | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 3340gr | Lengte x diameter: 537 x 168mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 430cm | Vergrotingsfactor: 0.29x | Filtermaat: 52mm (drop-in) | Release datum: 19 mei 2022 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs: 23.799 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Canon RF 1200mm f/8.0L op CameraNU.nl >>

Canon RF 1200mm f/8.0L op Cameraland.nl >>

Canon RF 1200mm f/8.0L op Kamera-express.nl >>

Canon RF 1200mm f/8.0L IS USMDeze Canon-lens in het kort

Professionele sport- en wildlife-fotografen zullen verlangend hebben uitgekeken naar de Canon RF 1200mm f/8.0L IS USM. Tenminste, als ze een zeer goed gevulde beurs hebben. Dit is zo’n lens die op het verlanglijstje staat van vele fotografen, maar slechts op de camera belandt van zeer weinigen. Tip: is je verlangen onhoudbaar groot, dan kun je hem ook een keertje huren (bij CameraNU bijvoorbeeld).

Bekijk huuropties op CameraNU.nl >>

Slank en lichtgewicht ontwerp

Een maximaal diafragma van f/8.0 lijkt niet al te lichtsterk. Maar in combinatie met een bereik van liefst 1200mm is dat wel degelijk superlichtsterk. Supertele’s met deze fenomenale lichtsterkte hebben daarbij vaak de onhebbelijkheid dat ze groot en log zijn. Uiteraard is dit geen kleine lens, maar ondanks z’n enorme brandpuntsafstand is hij toch relatief slank en licht. Dat heeft te maken met Canons vernieuwde ontwerp.

Canon RF 1200mm f/8.0L IS USMFormule 1 en WK Voetbal

Dit is zo’n lens die je graag bij grote sportevenementen op je camera zou willen hebben, zoals Formule 1 of WK Voetbal. Je krijgt unieke sport-acties die ver weg zijn close-up in beeld. En natuurlijk is hij helemaal ideaal voor sport, maar ook voor natuur. Verre onderwerpen haal je loeischerp dichtbij. Mooi naar voren springend uit de vervaagde achtergrond, dankzij dat weergaloze f/8.0 diafragma.

Hoogwaardige optiek

Canon heeft statuur opgebouwd met het ontwerpen van eersteklas lenzen. Het optisch ontwerp van deze supertele is gebaseerd op vele jaren ervaring met het ontwerpen en bouwen van EF- en RF-supertelelenzen. De RF 1200mm is dan ook voorzien van een bewezen hoogwaardige optiek. Het afgeronde diafragma met negen lamellen zorgt daarbij voor een vloeiende bokeh.

Hoge beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van deze lens is zeer hoogwaardig, dankzij speciale Fluoriet en Super Ultra Low-Disperion (UD) elementen. Die elimineren lensfouten als chromatische aberraties en zorgen voor superieure helderheid en kleurnauwkeurigheid. Aire Sphere als Super Spectra Coatings verbeteren de beeldkwaliteit verder. Ook bij zeer helder (tegen)licht zijn lensfouten als lensflare en ghosting vrijwel afwezig.

Autofocus en handmatige scherpstelling

De autofocus is snel, nauwkeurig en stil dankzij de ultrasone motor. Daardoor is deze supertele ook uitstekend inzetbaar voor video. De handmatige scherpstelling met variabele snelheid biedt drie opties waarmee je meer controle over de scherpstelling krijgt. Fulltime ondersteuning voor handmatige scherpstelling maakt het mogelijk om scherp te stellen zonder van modus te wisselen.

Intieme close-ups

Mooi aan deze supertele is dat je hem niet alleen kunt inzetten van onderwerpen die zeer ver weg zijn. Je schiet ook intieme close-ups van atleten, wild, vogels en insecten dankzij de kleine minimale scherpstelafstand van 430 centimeter.

Canon RF 1200mm f/8.0L IS USMOptische stabilisatie: 4 stops

Uiteraard heeft deze 1200mm-lens optische beeldstabilisatie in huis, waardoor je uit de hand kunt werken, of met een eenvoudige monopod. De stabilisatie biedt 4 stops winst tegen trillingen, waardoor je veel vaker ‘raak’ schiet.

Tot 2400mm met extenders

Het robuuste weerbestendige ontwerp maakt deze Canon bijzonder geschikt voor fotograferen en filmen onder extreme weersomstandigheden. Speciale coatings weren vocht, stof en vingerafdrukken af. Extra mooi: deze supertele is compatibel is met de RF 1.4x en RF 2.0x extenders. Daarmee bereik je een brandpuntsafstand tot liefst 2400mm.

Deze Canon-lens is ideaal voor:

 • Sportfotografie
 • Wildfotografie

Canon RF 1200mm f/8.0L op CameraNU.nl >>

Canon RF 1200mm f/8.0L op Cameraland.nl >>

Canon RF 1200mm f/8.0L op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij CameraNU.nlTot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback op Canon producten!

Ontvang tot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback bij aanschaf van een geselecteerd Canon product. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera, videocamera, compact camera, lens of printer wel heel voordelig! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij CameraNU.nlCanon R5: €500 korting - Canon R6 II: €430 korting!

De aanschaf van een Canon R5 en R6 Mark II is tijdelijk enorm voordelig! Zo koop je de R5 met €500 korting en de R6 Mark II met €430! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Canon RF 1200mm f/8.0L IS USMProfessionele reviewers over de Canon RF 1200mm f/8.0L

De Canon RF 1200mm f/8.0L: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Thephoblographer.com (Hillary K. Grigonis, full review): ‘A beautiful monster’ luidt de veelzeggende kop van Hillary’s review. Mooi slaat vooral op de bijzondere beelden die je ermee kunt vastleggen, heeft ook Hillary ondervonden: “De Canon RF 1200mm f/8 L heeft een aantal van mijn beste natuurfotografie tot nu toe vastgelegd. Hoewel het een f/8-lens is, levert de brandpuntsafstand van 1200mm scherpe onderwerpen op die wegsmelten in, jawel, ongelooflijke bokeh.”
  Die achtergronden smelten als boter, ondervond Hillary in haar testen. Hoewel soms hogere ISO's nodig zijn om de sluitertijd voldoende hoog te kunnen houden, zijn die hogere ISO's geen probleem. De stabilisatie is goed genoeg om deze lens vast te houden, maar vanwege het forse gewicht houd je dat niet lange periodes achter elkaar vol. Het is ook een robuust gebouwde, weerbestendige lens, bedoeld om lang mee te gaan. Dat mag ook wel als je naar het prijskaartje kijkt.
  Enorm is een understatement voor deze lens. “Ja, hij is lichter dan wat een 1200mm DSLR-lens zou wegen, maar dat maakt de 7,3-pond-lens niet gemakkelijker mee te nemen. Ik moest de kap eraf halen als ik ermee wilde lopen, en zelfs dan balanceerde ik vaak met het gewicht op mijn schouder.”
  Om mee te wandelen is deze lens minder geschikt. Veel meer is het een lens om mee in een tentje te zitten en te wachten op passerend wildlife of vogels. “Door de prijs zal deze lens voor veel fotografen buiten bereik zijn, hoewel ik gemakkelijk zie dat dit een huurfavoriet is voor die once-in-a-lifetime shoots,” schrijft Hillary.
  Al met al is het in meerdere opzichten een indrukwekkende lens die levert op gebieden waar andere lenzen het laten afweten. “Ik denk dat de fotografen die zijn voorbereid op zowel de prijs als de enorme omvang, het bereik van de 1200 mm-lens geweldig zullen vinden.” Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Canon RF 1200mm f/8L IS USM is volgens Jan Paul een bijzonder objectief. “Waar je voor de RF 800mm f/5.6L IS USM nog de mogelijkheid hebt om te kiezen voor Canons 800mm f/11 IS STM objectief, is de 1200mm uniek. Het is het enige objectief met dit brandpunt dat je op dit moment kan kopen.”
  Goedkoop is deze supertelelens zeker niet. Toch is hij veel voordeliger dan de “voor vrijwel iedereen echt onbereikbare” EF 1200mm f/5.6L USM, die rond de 100.000 euro kost. “Dus als je een 1200mm nodig hebt, of graag wilt hebben, dan is dit je enige optie. De mogelijkheid om de beeldhoek nog verder te verkleinen met de extenders zorgt ervoor dat je met de Canon RF 1200mm f/8L IS USM beelden kan maken die met geen ander objectief mogelijk zijn.” En dat betekent dus: sparen tot je een ons weegt...
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): De Canon RF 1200mm f/8 L IS USM is volgens Bryan een niche-lens. Gezien het prijskaartje moet je om tot aanschaf over te gaan meer dan af en toe een brandpuntsafstand van 1200mm nodig hebben. Maar als je gebruik én je budget het toestaat “is er geen betere optie dan deze lens”, want je kunt er unieke beelden mee schieten.
 • Christopher Frost (video-review): De bekende YouTube-reviewer Christopher Frost heeft de Canon RF 1200mm f/8.0 L IS USM stevig onder de loep genomen en een geweldige video-review op z’n kanaal gezet. Christopher vond het geweldig om met dit ‘telefotomonster’ te fotograferen. Want een monster is dit objectief in allerlei opzichten: hij is extreem groot, extreem zwaar en extreem prijzig. Maar ook extreem goed. Zo goed dat het testen van dit objectief voor Christopher een ‘liefdeswerk’ werd.
  En ook al is het geen kleintje: Canon heeft het gewicht in de RF-lens drastisch verminderd en het is echt mogelijk om deze lens in de hand te houden! Dat klopt, handheld, fullframe 1200 mm f/8. Het spreekt voor zich dat de beelden mooi zijn.
  Benieuwd naar die mooie beelden? Bekijk deze YouTube-review onderaan deze pagina.

Canon RF 1200mm f/8.0L op CameraNU.nl >>

Canon RF 1200mm f/8.0L op Cameraland.nl >>

Canon RF 1200mm f/8.0L op Kamera-express.nl >>

 

Canon RF 1200mm f/8.0L IS USM Supertelelenzen: sport- en natuurfotografie

Belangrijkste kenmerken van de Canon RF 1200mm f/8.0L
 • Supertele: uniek bereik van 1200mm bij supersnel f/8.0 diafragma
 • Superieur optisch ontwerp: fluoriet en Super UD-elementen
 • Speciaal scherpstelsysteem: ring-type USM
 • Professioneel: aanpasbare elektronische scherpstelring
 • Handig: focusbereikbegrenzer, twee focus presets
 • Hoogwaardige coatings: Air Sphere en Super Spectra
 • Optische beeldstabilisatie: tot 4 stops winst tegen trillingen
 • Draagbaar: relatief lichtgewicht en slank ontwerp
 • Handig: draaibare statiefkraag
 • Robuust: weerbestendig ontwerp

Canon RF 1200mm f/8.0L op CameraNU.nl >>

Canon RF 1200mm f/8.0L op Cameraland.nl >>

Canon RF 1200mm f/8.0L op Kamera-express.nl >>

 

Mooi YouTube-review van de Canon RF 1200mm f/8.0L

Bekijk een mooie YouTube-review van de Canon RF 1200mm f/8.0L door de bekende reviewer Christopher Frost (12:17 minuten). Christopher vond het geweldig om met dit ‘telefotomonster’ te fotograferen. “Ik vind het geweldig als het testen van een objectief een liefdeswerk wordt,” schrijft hij bij z’n review. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Canon RF 1200mm f/8.0L op CameraNU.nl >>

Canon RF 1200mm f/8.0L op Cameraland.nl >>

Canon RF 1200mm f/8.0L op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R3Overzicht Canon EOS R systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht, zoals de uitstekend besproken Canon EOS R5 voor professionals en de betaalbare allrounder Canon EOS R6. De Canon EOS R3 is het nieuwe vlaggenschip. En de EOS R7 en R10 zijn de nieuwe aps-c camera's. Benieuwd naar alle EOS R-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Beste supertelelenzen op een rij

Heel veel supertelelenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een supertele zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Canon RF-lenzen zijn bedoeld voor de fullframe systeemcamera's van Canon: de Canon EOS R-serie. Hieronder vind je alle RF-lenzen op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Canon RF-lenzen en mijn roadmap met verwachte Canon RF-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 100-300mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertelezoom1219998/100Reviews>
Canon RF 400mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertele1321998/100Reviews>
Canon RF 600mm f/4.0L IS USMCanon RJaSupertele1422998/100Reviews>
Canon RF 800mm f/5.6L IS USMCanon RJaSupertele2024998/100Reviews>
Canon RF 1200mm f/8.0L IS USMCanon RJaSupertele2379998/100Reviews>
Canon RF 85mm f/1.2L USMCanon RJaPortret304998/100Reviews>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMCanon RJaStandaardzoom329997/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/2.8 IS USMCanon RJaStandaardzoom365997/100Reviews>
Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMCanon RJaGroothoekzoom273995/100Reviews>
Canon RF 135mm f/1.8L IS USMCanon RJaPortret274095/100Reviews>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMCanon RJaStandaardzoom235995/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.4L VCMCanon RJaGroothoek192995/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.2L USMCanon RJaStandaard253995/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMCanon RJaTelezoom259995/100Reviews>
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USMCanon RJaMacro157992/100Reviews>
Canon RF 14-35mm f/4L IS USMCanon RJaGroothoekzoom184990/100Reviews>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMCanon RJaGroothoekzoom253990/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USMCanon RJaStandaardzoom121990/100Reviews>
Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual FisheyeCanon RJaFisheye223990/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/4L IS USMCanon RJaTelezoom182990/100Reviews>
Samyang AF 14mm f/2.8 RFCanon RJaGroothoek72990/100Reviews>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMCanon RJaSupertelezoom314988/100Reviews>
Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaGroothoekzoom71987/100Reviews>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USMCanon RJaReiszoom89987/100Reviews>
Canon RF 24mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro76987/100Reviews>
Canon RF 200-800mm f/6.3-9.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom249986/100Reviews>
Canon RF 100-400mm f/5.6-8.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom74985/100Reviews>
Canon RF 16mm f/2.8 STMCanon RJaGroothoek34985/100Reviews>
Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaStandaardzoom40985/100Reviews>
Canon RF 28mm f/2.8 STMCanon RJaPancake38985/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro55985/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.8 STMCanon RJaStandaard23985/100Reviews>
Canon RF 600mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele81985/100Reviews>
Canon RF 800mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele106985/100Reviews>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMCanon RJaPortret71985/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMCanon RJaStandaardzoom50980/100Reviews>
Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeGroothoekzoom40980/100Reviews>
Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Canon RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STMCanon RNeeReiszoom57980/100Reviews>
Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STMCanon RNeeSupertelezoom45980/100Reviews>
Canon Extender RF 1.4XCanon RJaExtender€ 609CameraNU>
Canon Extender RF 2XCanon RJaExtender€ 769CameraNU>
Roadmap Canon RF-lenzenBekijk roadmap>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (7 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy