Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM | Reviews & Tests

Wat is het beste macro-objectief voor je fullframe systeemcamera van Canon? De Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM biedt een indrukwekkende vergroting van 1.4x. Daardoor breng je je onderwerp ongelofelijk close-up in beeld. Deze macro-lens is ook ideaal voor portretfoto’s met een fraaie bokeh. EISA-award 2021-2022. “Sensationele optiek die alle andere macrolenzen overtreft." Alle belangrijke reviews!

Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USMMacrolenzen: dicht op je onderwerp

Wat is er leuker dan macro-fotografie? Lekker met je neus en je camera dicht op het onderwerp dat je fotografeert. Alle micro-details waarnemen én glashelder vastleggen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM, die in juli 2021 op de markt is gekomen.

Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM

Brandpuntsafstand: 100mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Canon RF | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 730gr | Lengte x diameter: 148 x 82mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 26cm | Vergrotingsfactor: 1.4x | Filtermaat: 67mm | Release datum: juli 2021 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs: 1.579 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM Deze Canon-lens in het kort

Deze bijzondere macro-lens voor de Canon EOS R-camera’s biedt een indrukwekkende vergroting van 1.4x. Daarmee onderscheidt hij zich direct van wat de meeste macro-lenzen bieden: 1x vergroting. Mooi is ook dat hij zeer goede autofocus aan boord heeft, wat ook niet alle macro-lenzen hebben. Je kunt er ook nog prachtige portretfoto’s mee schieten.

Beeldstabilisatie tot 5 stops

Met deze lens breng je je onderwerp zeer close-up in beeld. Daarbij is het een uitdaging om onscherpte door beweging te voorkomen. Dan is het goed om te weten dat de Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM uitstekende beeldstabilisatie heeft. Het is echt een lens die is ontworpen om uit de hand te fotograferen. De hybride Image Stabilizer compenseert bewegingen tot 5 stops bij een vergroting van 1.4x. Bij een vergroting van 1x is dit 2 stops.

Bokeh aanpassen én soft focus voor portretten

De bokeh van deze macro-lens is prachtig. Uniek is hierbij de variabele Spherical Aberration Control-ring. Daarmee pas je de sfeer en het karakter van de bokeh aan. Met diezelfde ring pas je een flatteus soft focus-effect toe, wat ideaal is voor portretfotografie.

Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USMSnelle en nauwkeurige autofocus

Belangrijk bij macro- en portretfotografie is dat de autofocus snel en nauwkeurig is. Dat is een van de sterke punten van deze Canon-lens, dankzij de Dual Nano USM-motoren. De scherpstelling is daarbij ook fluisterstil. Het lensontwerp onderdrukt focus breathing, waardoor deze macro-lens ook prima geschikt is voor video’s.

Weerbestendig ontwerp

De Canon RF 100mm f/2.8L Macro is ook duurzaam ontworpen. Hij kan tegen een stootje en heeft een weerbestendige constructie. De fluorcoating op het buitenste lenselement houdt vuil en stof buiten de lens.

Deze Canon-lens is ideaal voor:

 • Macrofotografie
 • Portretfotografie

Canon RF 100mm f/2.8L Macro op CameraNU.nl >>

Canon RF 100mm f/2.8L Macro op Cameraland.nl >>

Canon RF 100mm f/2.8L Macro op Kamera-express.nl >>

EISA-award 2021-2022 voor de Canon RF 100mm

De Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM heeft een prestigieuze EISA-award 2021-2022 in de wacht gesleept. Volgens de internationale jury van deze prijs is het de ‘Beste innovatieve lens 2021-2022’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Canon cashback-actie van CameraNU.nlTot €300 inruilkorting bij een Canon EOS R-camera

Koop een Canon EOS R, R5, R6 of RP systeemcamera en ontvang tijdelijk tot 300 euro inruilkorting. Je profiteert van deze actie tot en met 31 oktober 2021!

Deze Canon-actie bij CameraNU.nl >>

Deze Canon-actie bij Cameraland.nl >>

 

Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM(Professionele) reviewers over de Canon RF 100mm f/2.8L Macro

De Canon RF 100mm f/2.8L Macro: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): Als je ruim 1.500 euro gaat uitgeven aan een macrolens, wil je wel zeker weten dat het een excellente lens is. Een geruststelling: volgens Andy is de Canon RF 100mm f/2.8L Macro een verbluffend goede macrolens. Niet minder dan een “sensationele optiek die niet alleen alle andere macrolenzen die ik heb gebruikt, overtreft in termen van zijn allround mogelijkheden, maar ook een uitstekende keuze is voor portretten.”
  Is de lens op zich al een verbluffende prestatie, wat echt indruk op Andy heeft gemaakt is de manier waarop hij samenwerkt met het verbazingwekkende autofocussysteem van de EOS R6. Daar komt nog bij dat de prestaties bij hoge ISO-waarden heel hoog liggen, zelfs bij waarden tussen ISO 12.800 en 25.600. Daardoor schiet je met deze macrolens van Canon beelden die je met minder technologie buitengewoon moeilijk te krijgen zouden zijn. Het maakt het wel heel makkelijk om macrobeelden en close-ups uit de hand te schieten.
  Zelfs beelden met dergelijke hoge ISO-waarden zijn volgens Andy nog prima op A3 af te drukken. “Dit is waar de voordelen van de nieuwste high-end spiegelloze systemen pas echt duidelijk worden – ze maken het eenvoudigweg gemakkelijker voor u om de gewenste foto's te maken.” Al met al is dit een macrolens die de overtreffende trap van uitstekend beklimt. Eindoordeel: Gold Award met 5 van de 5 sterren.
 • Photofacts.nl (landschapsfotograaf Nando Harmsen, full review): Canon had al eerder de RF 85mm f/2 IS macro uitgebracht, met een vergroting van 1:2. Volgens Nando een mooi objectief. Maar met de RF 100mm f/2.8L IS USM macro heeft Canon nu een volwaardige macro-lens voor z’n EOS R-systeem op de markt gebracht. En deze biedt zelfs meer dan de 1:1-vergroting die dit soort objectieven meestal hebben. De 1.4x vergroting gaat dus zelfs verder dan het afbeelden op ware grootte. Daarmee biedt het volgens Nando ook extra mogelijkheden.
  Je kunt je onderwerp dus nog een stuk groter afbeelden. Maar de mogelijkheden gaan zelfs nóg verder dankzij de SA-controlring, die uniek is voor macro-lenzen. Bedenk wel dat het effect van deze Sferische Aberratie manipulatie “niet iedereen [zal] aanspreken omdat het gepaard gaat met een soft-focus effect”.
  Met de RF 100mm f/2.8L IS macro haal je niet alleen een geweldige macro-lens in huis. Hij is ook uitermate geschikt voor portret fotografie. Nando: “Dit is niet anders dan andere macro objectieven met dit brandpunt. Scherpstelling is snel en geruisloos, en de f/2.8 levert een fijne kleine scherptediepte. Hoewel ik geen portretten gemaakt heb, vermoed ik dat de SA control ring ook voor dit soort fotografie bijzondere effecten kan geven.”
  Groot is het objectief wel. Hij is goed gebouwd, met een weerbestendige sealing en een afwerking die past bij een Canon L-lens. “Ben je in het bezit van een Canon mirrorless camera, dan vind ik de RF 100mm f/2.8L IS macro zeker een aanrader.”
 • Digitalcameraworld.com (James Artaius, full review): De Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM haalt volgens James alles uit de EF-versie van deze lens en maakt het allemaal nog beter. Zo is de maximale vergroting opgevoerd tot 1.4x. De beeldstabilisatie is opgewaardeerd tot 8 stops (op de EOS R5 en R6). En de bokeh is nóg mooier dankzij een bedieningsring die de lenselementen verschuift.
  De focus is sneller dan ooit, en de focus breathing (belangrijk voor videografen) is meer onder controle dan ooit. Daarnaast is het niet alleen een uitstekende macrolens, maar ook nog een uitstekende portretlens. De weergave is haarscherp en de brandpuntsafstand flatteert. Zoek je een lens voor close-ups en voor portretten, dan is dit volgens James jouw lens. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Een tele-macrolens is voor Bryan een ‘verplicht’ onderdeel van zijn uitrusting en hij koopt altijd de best beschikbare lens. En dat is de Canon RF 100mm f/2.8 L Macro IS USM.
  Gelijk maar het belangrijkste minpunt: hij heeft last van ‘focus shift’. Focusverschuiving treedt op als het scherpstelvlak naar voren of naar achteren beweegt als je het diafragma verandert. Omdat nauwkeurig scherpstellen vooral belangrijk is bij een macrolens, voldoet deze lens niet aan de verwachtingen met betrekking tot focusverschuiving. Bryan heeft goede hoop dat Canon dit probleem volledig kan oplossen in software-updates.
  Een kleine klacht heeft ook betrekking op scherpstellen. De scherpstelring legt de afstand niet soepel af maar in kleine stapjes.
  Het autofocussysteem is hoogwaardig en extreem snel. En de beeldstabilisatie is zeer geavanceerd. Daarmee is deze professionele lens volgens Bryan in staat een uitstekende beeldkwaliteit te leveren, optisch beter dan alle eerder geïntroduceerde Canon-macrolenzen. Mooi is dat de vergroting tot 1.4x de macromogelijkheden naar een nieuw niveau tilt. De lens wordt veelzijdiger dankzij de Spherical Aberration Control Ring, waarmee je ook softfocus-portretten kunt maken.
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Droomlens voor de macro liefhebber. Al geruime tijd ben ik, tot volle tevredenheid overgeschakeld naar het R-systeem van Canon. Als natuurliefhebber fotografeer ik dikwijls macro, eerst met de EF 100mm F/2.8L versie met adapter. Ik heb dan ook lang nagedacht of ik wel naar de RF 100mm F/2.8L macro zou overschakelen maar deze lens leek mij toch een topper.
  Na lang wachten kreeg ik bericht dat de lens was binnen gekomen. Nu al een 14 dagen aan het fotograferen geweest met deze lens en ben toch wel echt onder de indruk. Deze lens is superscherp, zeer goede stabilisatie zodat je een statief vaak achterwege kan laten en de 1.4x vergroting is ook mooi meegenomen. De "SA" control is voor mijn doen minder belangrijk en meer iets om tijdens de gure dagen in de winter eens uit te testen.
  Kortom, deze lens is toch wel een droomlens voor de macro liefhebber. Nadelen heb ik er nog niet aan ondervonden.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • TheCameraStoreTV (YouTube-review): De Canons EF 100mm f/2.8L macrolens voor DSLR-camera’s is alom gerespecteerd vanwege zijn combinatie van snelle autofocus, scherpe beelden en indrukwekkende beeldstabilisatie. Daardoor kun je meer dan ooit macro’s schieten uit de hand.
  De RF 100mm f/2.8L Macro IS USM is Canons versie voor de fullframe systeemcamera’s van deze firma. Canon heeft een hele reeks verbeteringen en nieuwe functies toegevoegd ten opzichte van de DSLR-variant. Op YouTube zijn al diverse previews verschenen van deze lens die onweerstaanbaar is voor macrofotografen. Een hele mooie (p)review vind je onderaan deze pagina.

Canon RF 100mm f/2.8L Macro op CameraNU.nl >>

Canon RF 100mm f/2.8L Macro op Cameraland.nl >>

Canon RF 100mm f/2.8L Macro op Kamera-express.nl >>

 

Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USMBelangrijkste kenmerken van de Canon RF 100mm f/2.8L Macro

 • Indrukwekkende macro’s: extreme vergroting van 1.4x
 • Betoverende bokeh: maximaal diafragma van f/2.8
 • Aanpasbare bokeh: Spherical Aberration Control-ring
 • Prachtige portretten: uitstekend geschikt voor portretfotografie
 • Tegen trillende handen: beeldstabilisatie tot 5 stops
 • Soft focus: geef portretten een zachtere uitstraling
 • Razendsnel scherp: Dual Nano USM-motoren
 • Perfect voor video: minimale focus breathing
 • Duurzaam ontwerp: afgedicht tegen slecht weer en stof

Canon RF 100mm f/2.8L Macro op CameraNU.nl >>

Canon RF 100mm f/2.8L Macro op Cameraland.nl >>

Canon RF 100mm f/2.8L Macro op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Canon RF 100mm f/2.8L Macro

Bekijk een mooie YouTube-review van de Canon RF 100mm f/2.8L Macro door TheCameraStoreTV (9:34 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Canon RF 100mm f/2.8L Macro op CameraNU.nl >>

Canon RF 100mm f/2.8L Macro op Cameraland.nl >>

Canon RF 100mm f/2.8L Macro op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R5Canon EOS R: fullframe systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische fullframe systeemcamera’s op de markt gebracht. De meest recente zijn de uitstekend besproken Canon EOS R5 voor professionals en de betaalbare allrounder Canon EOS R6. De Canon EOS R3 wordt het nieuwe vlaggenschip. Benieuwd naar alle EOS R-camera’s?

Mijn preview van de Canon EOS R3 >>

Mijn review van de Canon EOS R5 >>

Mijn review van de Canon EOS R6 >>

Mijn review van de Canon EOS R >>

Mijn review van de Canon EOS RP >>

Mijn review van de Canon EOS Ra >>

 

Alle macro-lenzen op een rij

Heel veel macro-objectieven heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een macro-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Canon RF-lenzen zijn bedoeld voor de fullframe systeemcamera's van Canon: de Canon EOS R-serie. Hieronder vind je alle RF-lenzen op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Canon RF-lenzen.

Canon RF-objectiefSoort lensPrijsRatingReviews
Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual FisheyeFisheye€ 2,23990/100Reviews >>
Canon RF 16mm f/2.8 STMGroothoek€ 34985/100Reviews >>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMGroothoekzoom€ 2,53990/100Reviews >>
Canon RF 14-35mm f/4L IS USMGroothoekzoom€ 1,84990/100Reviews >>
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USMMacro€ 1,57992/100Reviews >>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMMacro€ 55985/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/1.2L USMPortret€ 3,04998/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMPortret€ 71985/100Reviews >>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USMReiszoom€ 89987/100Reviews >>
Canon RF 50mm f/1.2L USMStandaard€ 2,53995/100Reviews >>
Canon RF 50mm f/1.8 STMStandaard€ 23985/100Reviews >>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMStandaardzoom€ 3,29997/100Reviews >>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMStandaardzoom€ 2,35995/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,21990/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMStandaardzoom€ 50980/100Reviews >>
Canon RF 600mm f/4.0L IS USMSupertele€ 14,22998/100Reviews >>
Canon RF 400mm f/2.8L IS USMSupertele€ 13,21998/100Reviews >>
Canon RF 800mm f/11 DO IS STMSupertele€ 1,06985/100Reviews >>
Canon RF 600mm f/11 DO IS STMSupertele€ 81985/100Reviews >>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMSupertelezoom€ 3,14988/100Reviews >>
Canon RF 100-400mm f/5.6-8.0 IS USMSupertelezoom€ 74985/100Reviews >>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMTelezoom€ 2,59995/100Reviews >>
Canon RF 70-200mm f/4L IS USMTelezoom€ 1,82990/100Reviews >>
Canon Extender RF 1.4XExtender€ 609CameraNU >>
Canon Extender RF 2XExtender€ 769CameraNU >>
Canon RF 35mm f/1.2L USM (verwacht)
Canon RF 24mm f1.4L (verwacht)
Canon RF 24mm f/1.8 IS STM Macro (rumor)
Canon RF 135mm f1.4L (verwacht)
Canon RF 300mm f/2.8L IS USM (rumor)
Canon RF 500mm f/4L IS USM (rumor)
Canon RF 800mm f/5.6L IS USM (rumor)
Canon RF 1200mm f/8L IS USM (rumor)
Canon RF 10-24mm f/4L USM (verwacht)
Canon RF 18-45mm IS STM (verwacht)
Canon RF 70-135mm f/2L (verwacht)
Canon TS-R 14mm f/4L (verwacht)
Canon TS-R 24mm f/3.5L (verwacht)

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle objectieven op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (11 beoordelingen)

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy