Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STM: Reviews & Tests

De Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STM is een professionele ultragroothoek zoomlens voor je fullframe Canon systeemcamera. Met z’n weidse groothoekbereik is hij ideaal voor landschaps-, natuur-, architectuur- en interieurfotografie. Maar ook in videografie is hij een ster. “Dit is een lens die je graag de hele dag bij je draagt.” Alle belangrijke reviews!

Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMGroothoekzoomlenzen: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoekzoomlens. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STM, die in november 2023 op de markt is gekomen.

Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STM

Brandpuntsafstand: 10-20mm | Maximaal diafragma: f/4.0 | Lensmount: Canon RF | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 570gr | Lengte x diameter: 112 x 84mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 25cm | Vergrotingsfactor: 0.12x | Filterhouder op achterzijde | Release datum: november 2023 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs: 2.739 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Canon RF 10-20mm f/4.0L op CameraNU.nl >>

Canon RF 10-20mm f/4.0L op Cameraland.nl >>

Canon RF 10-20mm f/4.0L op Kamera-express.nl >>

Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMDeze Canon-lens in het kort

Met deze professionele ultragroothoek schiet je spectaculaire beelden van landschappen en architectuur. Maar ook voor interieurfotografie en voor video is deze toplens uitstekend inzetbaar. En het mooie is: hij blijft ondanks z’n weidse groothoek zeer compact en draagbaar: hij weegt slechts 570 gram.

Beeldstabilisatie tot 6 stops

Bewegingsonscherpte wordt sterk verminderd dankzij de uitstekende optische beeldstabilisatie die 5 stops winst biedt tegen trillingen. Daardoor schiet je ook scherpe foto’s uit de hand, ook als het licht minder is. Combineer je de beeldstabilisatie met een body met IBIS dan krijg je zelfs 6-stops compensatie.

Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMSnelle en stille scherpstelling

De Canon RF 10-20mm f/4.0L IS heeft een snelle, stille en nauwkeurig scherpstelling dankzij de stappenmotor. Hierdoor is deze lens ook zeer geschikt voor video en vloggen. Met een minimale scherpstelafstand van 25 centimeter en een vergroting van 0.06x is deze ultragroothoek ook zeer geschikt voor gebruik in krappe ruimtes: ideaal dus voor interieurfotografie.

Professioneel ontwerp

De beeldkwaliteit van deze lens is buitengewoon goed dankzij een professioneel optisch ontwerp met een Super UD-element, drie conventionele UD-elementen en drie asferische elementen. Daarnaast profiteer je van minimale vervorming, ook in het weidste bereik. Bovendien verminderen SWC- en ASC-coatings lensflare en ghosting. Het resultaat: fraai contrast en een grote kleurnauwkeurigheid.

Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMProgrammeerbare bedieningsring

Het lensontwerp omvat een programmeerbare bedieningsring, waardoor intuïtieve aanpassing van de belichtingsinstellingen rechtstreeks via het objectief mogelijk is.

Gelatinefilters

De RF 10-20mm heeft een bolvormige frontlens, waardoor je geen filters kunt opschroeven. Gelukkig is er aan de achterzijde een gelatinefilterhouder. Hier kun je voorgesneden ND-gels plaatsen, waarmee je het lichtniveau controleert bij het maken van landschapsfoto's.

Deze Canon-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie

Canon RF 10-20mm f/4.0L op CameraNU.nl >>

Canon RF 10-20mm f/4.0L op Cameraland.nl >>

Canon RF 10-20mm f/4.0L op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij CameraNU.nlTot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback op Canon producten!

Ontvang tot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback bij aanschaf van een geselecteerd Canon product. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera, videocamera, compact camera, lens of printer wel heel voordelig! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij CameraNU.nlCanon R5: €500 korting - Canon R6 II: €430 korting!

De aanschaf van een Canon R5 en R6 Mark II is tijdelijk enorm voordelig! Zo koop je de R5 met €500 korting en de R6 Mark II met €430! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMProfessionele reviewers over de Canon RF 10-20mm f/4.0L

De Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STM: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STM is volgens Gordon “een onbeschaamd high-end objectief” voor fotografen en filmers die de breedste dekking eisen zonder concessies te doen aan de kwaliteit, vervorming of het sjouwen met een flink stuk glas.
  Gordon vergelijkt hem met de Canon EF 11-24mm (de tegenhanger voor DSLR’s). De RF-lens heeft nog een bredere beeldhoek en beschikt over beeldstabilisatie. Tegelijk is hij aanzienlijk kleiner en lichter, waardoor het volgens Gordon een veel praktischer lens is. “Dit is een lens die je graag de hele dag bij je draagt, in plaats van alleen bij speciale gelegenheden, en hij balanceert ook beter op gimbals of een statief.”
  Goedkoop is deze lens natuurlijk niet, maar toch is z’n prijs lager dan die van de EF 11-24mm die acht jaar oud is. “Ik weet welk model ik liever heb.” Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Digitalcameraworld.com (Dan Mold, full review): De Canon RF 10-20mm f/4L IS STM is volgens Dan “een baanbrekende lens” die de voordelen van de RF-vatting laat zien en de grenzen verlegt voor ultragroothoekzoomlenzen. “Als een bedrijf een ‘wereldprimeur’ aankondigt, kan dat vaak een beetje een gimmick zijn, maar dat is hier niet het geval.”
  Vergeleken met de versie voor DSLR’s – de Canon EF 11-24mm f/4 – is deze RF-lens lichter, draagbaarder en goedkoper. Ook beschikt hij volgens Dan over nuttige upgrades, zoals stabilisatie, een controlring, een aanpasbare knop en een stappenmotor. Daardoor “is het een no-brainer!” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Photofacts.nl (fotograaf Nando Harmsen, full review): Nando is onder de indruk van de Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STM. “De beeldhoek is misschien meer dan in feite nodig is, maar je kan inzoomen zodat je ook 12mm, 14mm, 16mm, of zelfs 20mm kan gebruiken. De beeldkwaliteit is indrukwekkend en het ontbreken van flares in de foto's is erg prettig.”
  Vooral het formaat van dit objectief bevalt Nando zeer. “Het is klein en compact waardoor het uitstekend mee te nemen is. Zeker als je dit vergelijkt met de EF 11-24mm van enkele jaren geleden.”
  Maak je borst maar nat als je met een dergelijke weidse beeldhoek wilt fotograferen, dat is namelijk heel erg moeilijk, schrijft hij. “Je krijgt zoveel in beeld dat de foto er al snel onaantrekkelijk uitziet. Compositie, beeldopbouw en het standpunt dat je ten opzichte van je onderwerp inneemt zijn uitermate belangrijk. Besef dat meer in beeld niet per definitie beter is.”
 • Petapixel.com (Chris Niccolls, full review: De Canon 10-20mm f/4 L heeft volgens Chris het ultrabrede RF-bereik goed gedekt. “Hoewel de lens prijzig is, krijg je zeker professionele resultaten voor je geld.” Deze lens is ook compacter en lichter dan z’n DSLR-broer: hier zie je het voordeel van het toepassen van spiegelloze optische formules.
  Hoewel niet iedereen zo'n brede lens nodig heeft, is het volgens Chris toch goed dat Canon een spiegelloze groothoekzoom op de markt brengt die geen concessies doet aan de beeldkwaliteit. Dus als je je dit brandpuntbereik nodig hebt, is deze lens de beste optie. “Sterker nog, het is bijna de enige optie die er is.”
 • Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMThe-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): “De Canon RF 10-20mm f/4L IS STM biedt buitengewoon brede fullframe beeldhoeken voor Canons spiegelloze camera’s uit de R-serie. Deze lens biedt de mogelijkheid om dramatische, opwindende en krachtige beelden te creëren die je werk onderscheiden.
 • Eoszine.nl (Pieter Dhaeze, full review): Vele jaren is de Canon EF 16-35mm f/4L IS voor Pieter de standaardlens geweest voor architectuur- en interieurwerk. Als hij nog opdrachten zou hebben, zou hij hem nu wel vervangen door de RF 10-20mm f/4L IS. “Want 16mm voldoet in 90% van de gevallen voor architectuur en interieur, maar in die andere 10% sta je toch dan – letterlijk – met je rug (lees: camera) tegen de muur. In die gevallen kun je nu met de RF 10-20mm heel eenvoudig 15, 14 of 12mm gebruiken en zo die barrières doorbreken.”
  De vraag is of hij de 10mm vaak zou gebruiken. Voor creatief werk wel, maar voor het overige kan die 10mm soms ongewenste neveneffecten hebben, met verhoudingen die extreem buiten proportie zijn. Ander punt van aandacht: je moet op zoek naar een filtersysteem voor de voorzijde.
  Bij Canon is keuze reuze in groothoekzooms. Zo noemt Pieter de RF 14-35mm f/4L IS, de RF 15-35mm f/2.8L IS USM en de RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS.
 • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Canon RF 10-20mm f/4 L IS STM is volgens Jan Paul “een geweldige stap vooruit op groothoekgebied”. Weliswaar was de Laowa 10-18mm f/4.5-5.6 al verkrijgbaar, maar die mist autofocus en beeldstabilisatie. Optisch haalde deze Laowa ook niet het topniveau van de Canon.
  De Canon is groter en zwaarder, maar hij is nog altijd compact en klein. Zeker als je kijkt naar de beeldkwaliteit van optische topklasse. De prijs ligt eveneens op hoog niveau, maar toch is hij een stuk goedkoper dan de EF 11-24mm f/4 L USM. “Je kan dus wel zeggen dat het scherp geprijsd is.”
 • Fstoppers.com (Ondřej Vachek, hands on): Canon heeft met dit stuk glas volgens Ondřej echt iets indrukwekkends en unieks gecreëerd. “Klein, lichtgewicht, snel, scherp en stil. Alles wat je zoekt in een lens. Veel fotografen moeten nu stoppen met het aanpassen van de grotere en zwaardere DSLR 11-24mm f/4 en een moderner apparaat aanschaffen.”
 • Cameralabs (Gordon Laing, video-review): Gordon neemt de Canon RF 10-20mm f/4.oL stevig onder de loep in zijn review op YouTube. Wat bevalt hem aan deze ultragroothoekzoom en wat minder? Hoe goed is hij in vergelijking met de concurrentie?
  Benieuwd? Je vindt deze video-review onderaan deze pagina.

Canon RF 10-20mm f/4.0L op CameraNU.nl >>

Canon RF 10-20mm f/4.0L op Cameraland.nl >>

Canon RF 10-20mm f/4.0L op Kamera-express.nl >>

 

Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMBelangrijkste kenmerken van de Canon RF 10-20mm f/4.0L

 • Spectaculaire perspectieven: prachtig ultragroothoek-bereik
 • Professioneel optisch ontwerp: zeer scherpe beelden met minimum aan lensfouten
 • Super UD en UD-elementen: verbeterde helderheid en kleurnauwkeurigheid
 • Heldere beelden: Air Sphere- en SWC-coatings
 • Ideaal voor video: stille STM leadscrew autofocus
 • Perfecte beeldstabilisator: tot 6 stops winst tegen trillingen
 • Korte minimale scherpstelafstand: dramatische close-ups
 • Mooie bokeh: 9-bladig diafragma
 • Gelatinefilterhouder op achterzijde (35x20mm)
 • Programmeerbare bedieningsring
 • Duurzaam gebouwd: weerbestendig ontwerp

Canon RF 10-20mm f/4.0L op CameraNU.nl >>

Canon RF 10-20mm f/4.0L op Cameraland.nl >>

Canon RF 10-20mm f/4.0L op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Canon RF 10-20mm f/4.0L

Bekijk een mooie YouTube-review van de Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STM door de bekende reviewer Gordon Laing van Cameralabs (9:03 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Canon RF 10-20mm f/4.0L op CameraNU.nl >>

Canon RF 10-20mm f/4.0L op Cameraland.nl >>

Canon RF 10-20mm f/4.0L op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R3Overzicht Canon EOS R systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht, zoals de uitstekend besproken Canon EOS R5 voor professionals en de betaalbare allrounder Canon EOS R6. De Canon EOS R3 is het nieuwe vlaggenschip. En de EOS R7 en R10 zijn de nieuwe aps-c camera's. Benieuwd naar alle EOS R-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Canon RF-lenzen zijn bedoeld voor de fullframe systeemcamera's van Canon: de Canon EOS R-serie. Hieronder vind je alle RF-lenzen op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Canon RF-lenzen en mijn roadmap met verwachte Canon RF-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 100-300mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertelezoom1219998/100Reviews>
Canon RF 400mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertele1321998/100Reviews>
Canon RF 600mm f/4.0L IS USMCanon RJaSupertele1422998/100Reviews>
Canon RF 800mm f/5.6L IS USMCanon RJaSupertele2024998/100Reviews>
Canon RF 1200mm f/8.0L IS USMCanon RJaSupertele2379998/100Reviews>
Canon RF 85mm f/1.2L USMCanon RJaPortret304998/100Reviews>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMCanon RJaStandaardzoom329997/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/2.8 IS USMCanon RJaStandaardzoom365997/100Reviews>
Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMCanon RJaGroothoekzoom273995/100Reviews>
Canon RF 135mm f/1.8L IS USMCanon RJaPortret274095/100Reviews>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMCanon RJaStandaardzoom235995/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.4L VCMCanon RJaGroothoek192995/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.2L USMCanon RJaStandaard253995/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMCanon RJaTelezoom259995/100Reviews>
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USMCanon RJaMacro157992/100Reviews>
Canon RF 14-35mm f/4L IS USMCanon RJaGroothoekzoom184990/100Reviews>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMCanon RJaGroothoekzoom253990/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USMCanon RJaStandaardzoom121990/100Reviews>
Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual FisheyeCanon RJaFisheye223990/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/4L IS USMCanon RJaTelezoom182990/100Reviews>
Samyang AF 14mm f/2.8 RFCanon RJaGroothoek72990/100Reviews>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMCanon RJaSupertelezoom314988/100Reviews>
Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaGroothoekzoom71987/100Reviews>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USMCanon RJaReiszoom89987/100Reviews>
Canon RF 24mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro76987/100Reviews>
Canon RF 200-800mm f/6.3-9.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom249986/100Reviews>
Canon RF 100-400mm f/5.6-8.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom74985/100Reviews>
Canon RF 16mm f/2.8 STMCanon RJaGroothoek34985/100Reviews>
Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaStandaardzoom40985/100Reviews>
Canon RF 28mm f/2.8 STMCanon RJaPancake38985/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro55985/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.8 STMCanon RJaStandaard23985/100Reviews>
Canon RF 600mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele81985/100Reviews>
Canon RF 800mm f/11 IS STMCanon RJaSupertele106985/100Reviews>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMCanon RJaPortret71985/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMCanon RJaStandaardzoom50980/100Reviews>
Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeGroothoekzoom40980/100Reviews>
Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Canon RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STMCanon RNeeReiszoom57980/100Reviews>
Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STMCanon RNeeSupertelezoom45980/100Reviews>
Canon Extender RF 1.4XCanon RJaExtender€ 609CameraNU>
Canon Extender RF 2XCanon RJaExtender€ 769CameraNU>
Roadmap Canon RF-lenzenBekijk roadmap>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (2 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy