Beste lenzen voor je Canon spiegelreflexcamera | Overzicht
Groeien in fotografie: nieuwe lens
Je hebt een geweldige spiegelreflexcamera van Canon. Als je bent zoals de meeste fotografen heb je daar direct een kitlens bij gekocht. Dat zijn bijna altijd objectieven met een uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding. Maar zo’n eersteklas camera koop je niet om er alleen maar met een kitlens mee te fotograferen. Als je meters wilt maken in fotografie of video – en dat wil je –, helpt een betere lens je hier ontzettend bij.
Best besproken objectieven
Maar welk objectieven zijn er allemaal voor je Canon DSLR? Voor welke vormen van fotografie en video zijn ze bedoeld? En wat vinden de belangrijke reviewers ervan? Om je op weg te helpen, heb ik de allerbeste lenzen voor Canon spiegelreflexen voor je op een rij gezet. Hoef jij alleen nog maar te kiezen 😁
Alle lenzen voor Canon DSLR’s op CameraNU.nl >>
Alle lenzen voor Canon DSLR’s op Cameraland.nl >>
Alle lenzen voor Canon DSLR’s op Kamera-express.nl >>
Fullframe of aps-c sensor
Canon heeft spiegelreflexen met een fullframe sensor en met een aps-c sensor. De sensor van aps-c camera’s is ongeveer tweederde van het formaat van een fullframe sensor. Die sensorgrootte bepaalt welke lenzen geschikt zijn voor je camera.
EF- of EF-S-vatting
Canon DSLR’s hebben een EF- óf een EF-S-vatting. EF-lenzen zijn gemaakt voor fullframe spiegelreflexcamera’s van Canon, maar ze passen ook op spiegelreflexen met de kleinere aps-c sensor. Objectieven met een EF-S-mount zijn alleen geschikt voor Canon DSLR's met een aps-c sensor. Op de lensvatting van de camerabody zie je welke lensvatting (= lensmount) de camera heeft. Zie je naast een rode cirkel ook een wit vierkant? Dan is de camera ook geschikt voor EF-S-lenzen.
Brandpuntsafstand aps-c: vermenigvuldigen met 1.6
Die aps-c sensor bepaalt niet alleen welke lenzen op je Canon-camera passen. De kleinere sensor heeft ook invloed op de brandpuntsafstand van je objectieven. Stel je hebt een lens met een brandpuntsafstand van 15mm. Op fullframe camera’s is dit een ultragroothoeklens. Maar gebruik je hem op een aps-c camera, dan moet je dat brandpunt met 1.6 vermenigvuldigen om de vergelijkbare brandpuntsafstand voor fullframe (= kleinbeeld = 35mm) te krijgen. Die 1.6x heet de cropfactor. Een 15mm-lens op een aps-c camera is in fullframe-termen dus 15 * 1.6 = 24mm. Dat is een normale groothoeklens. Prachtig voor landschappen en architectuur.
Hoe lichtsterk is je lens?
Wat ook belangrijk is voor de keuze van je lens: hoe lichtsterk is hij? Lichtsterkte wordt bepaald door het maximale diafragma. Dat maximale diafragma wordt uitgedrukt met een getal waar een f voor staat. De reiszoomlens Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS heeft bijvoorbeeld een maximaal diafragma van f/3.5-5.6. Dat betekent dat hij op 18mm een maximaal diafragma heeft van f/3.5 en bij 200mm is dit maximale diafragma opgelopen naar f/5.6.
Lichtsterkte: de voordelen
Hieraan zie je dat dit geen lichtsterke lens is. Een lichtsterkere lens is bijvoorbeeld de Canon EF 50mm f/1.8 STM. Die heeft als maximaal diafragma f/1.8. Wat zijn nu de voordelen van een lichtsterke lens?
- Ten eerste: hoe lager het f-getal (= hoe groter de opening in je diafragma), hoe beter je kunt fotograferen als het licht minder is. Bij schemering, binnenshuis, bij een concert.
- Ten tweede: je kunt veel meer met scherptediepte spelen. Portretlenzen zijn bijvoorbeeld vaak heel lichtsterk, zodat je een scherp portret tegen een mooi vervaagde achtergrond krijgt. De kwaliteit van die achtergrondonscherpte wordt ‘bokeh’ genoemd. Vaak wordt die bokeh aangeduid met positieve termen als: rond, romig en zacht. Minder positief is als die bokeh onrustig of druk is, of ‘uienringen’ of ‘kattenogen’ bevat.
- Ten derde: met een groot diafragma kun je sneller schieten zonder je ISO-waarde omhoog te gooien. Daarom hebben sportfotografen meestal een zeer lichtsterke telelens op hun camera. Ze willen wel die snelle sporter ‘bevriezen’ (= snelle sluitertijd), maar geen ruis in hun beelden (= lage ISO).
Lichtsterk = veel glas = duur
Waarom maken ze dan niet alle objectieven lichtsterk als dat zoveel voordelen heeft? Daar is een belangrijke reden voor: lichtsterke lenzen hebben bijzonder veel glas aan boord, glas is heel duur, dus het zijn dure lenzen. En joekels van lenzen. Denk maar aan die enorme toeters van sportfotografen op het voetbalveld.
Dure lenzen huren
Zoals de Canon EF 400mm f/2.8 IS USM III, een supergrote en superzware lens met een leuk prijskaartje: ruim 13.000 euro. Voor de meeste fotografen iets waar ze alleen maar van kunnen dromen. Mocht je toch benieuwd zijn naar een dergelijke lens: je kunt ze vaak ook huren bij goede camerawinkels als CameraNU.nl. Overigens zijn niet alle lichtsterke lenzen superduur. De hiervoor genoemde Canon EF 50mm f/1.8 STM heeft een zeer schappelijk prijskaartje.
Lenzen huren op CameraNU.nl >>
De beste lenzen voor je Canon DSLR
Top 10 spiegelreflexcamera's
De allerbeste systeemcamera's
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Beste webshop voor objectieven
Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van CameraNU.nl:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Beste Website van het Jaar 2022
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Alle camera’s op een rij: handig overzicht