Canon EF 85mm f/1.4L IS USM | Reviews & Tests

Wat is de beste portretlens voor je Canon spiegelreflex? De Canon EF 85mm f/1.4L IS USM is een uitmuntende portretlens. Winnaar van TIPA én EISA Awards! Diamant Award bij Zoom.nl. “Fantastische scherpte over het hele beeldvlak. Prachtige bokeh. Een juweeltje!” Alle belangrijke reviews!

Canon EF 85mm f/1.4L IS USM Schitterende portretten met zachte bokeh

Het schieten van portretten is een apart fotografie-genre. Portretlenzen zijn volledig geoptimaliseerd voor het maken van de mooiste foto’s van je medemens. Met uitstekende scherpte, prachtige kleurweergave en een heerlijke bokeh. Zonder uitzondering zijn het lichtsterke objectieven. De allerbeste portretlenzen zet ik voor je op een rij. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Canon EF 85mm f/1.4L IS USM, die in 2017 op de markt is gekomen.

Canon EF 85mm f/1.4L IS USM

Brandpuntsafstand: 85mm | Maximaal diafragma: f/1.4 | Lensmount: Canon EF | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 950gr | Lengte: 105.4mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 85cm | Filtermaat: 77mm | Release datum: november 2017 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs: 1.629 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Canon-lens in het kort

Ideale portretlens dankzij de combinatie van brandpuntsafstand en lichtsterkte. Deze Canon EF 85mm f/1.4L IS USM geeft dankzij z’n 9-bladige diafragma een heerlijke, boterzachte bokeh. De lichtsterkte en de beeldstabilisatie maken het simpel om binnenshuis of bij schemering prachtige beelden te schieten. De beeldstabilisatie compenseert liefst 4 stops.

Onderscheiden met de TIPA-award 2018

Het optisch ontwerp van deze Canon is van een zeer hoog, professioneel niveau. Vervormingen en aberraties zijn minimaal. Scherpte, helderheid en kleurweergave zijn optimaal. De beelden zijn contrastrijk, scherp, helder en met een schitterende kleurweergave. De autofocus is uiterst nauwkeurig, snel en fluisterstil. In de autofocusstand kun je de scherpstelling altijd handmatig bijstellen. Schitterend objectief dat niet voor niets de TIPA-award 2018 ontving.

Deze Canon-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Productfotografie

Canon EF 85mm f/1.4L op Cameranu.nl >>

Canon EF 85mm f/1.4L op Cameraland.nl >>

Canon EF 85mm f/1.4L op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij Cameranu.nlTot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback op Canon producten!

Ontvang tot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback bij aanschaf van een geselecteerd Canon product. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera, videocamera, compact camera, lens of printer wel heel voordelig! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij Cameranu.nlCanon R5: €500 korting - Canon R6 II: €430 korting!

De aanschaf van een Canon R5 en R6 Mark II is tijdelijk enorm voordelig! Zo koop je de R5 met €500 korting en de R6 Mark II met €430! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Canon EF 85mm f/1.4L IS USM (Professonele) reviewers over de Canon 85mm f/1.4

 • Fototijdschrift Zoom.nl (full review): De Canon EF 85mm f/1.4L IS USM legt de lat een stuk hoger dan de 85mm f/1.2. Die kon de hoge resoluties van de moderne camera’s niet meer bijbenen. Door de directe aansturing in plaats van ‘focus by wire’ is de lens veel fijner werken voor videografen. De autofocus is daardoor ook veel sneller en stiller. “En omdat bij F 1,4 je scherptediepte op 150 cm afstand maar 2,5 cm klein is, zal nauwkeurig en snel scherpstellen altijd een vereiste blijven.”
  De centrumscherpte is bij de 85mm f/1.4 gedetailleerder. De verschillen zijn nog duidelijker aan de randen van het beeld. “Zowel de scherpte bij open diafragma als drie stoppen gesloten zijn daar flink verbeterd.” Daarnaast is de bokeh heel prettig voor portretten: zacht, rond en rustig van structuur. De weerbestendigheid is fijn voor buitenfotografen. En de 4-stops beeldstabilisatie is heel welkom bij weinig licht.
  De concurrent is de Sigma 85mm f/1.4 Art, die in de prijsklasse tot 1250 euro de standaard heeft gezet op het punt van scherpte. De Canon is even scherp maar een stuk duurder. Wel is de Canon stof- en spatwaterdicht, lichter, heeft hij beeldstabilisatie en zachtere en rustigere bokeh. Eindoordeel: Diamant Award met een score van 84/100.
 • Fototijdschrift Digifoto Pro (full review): Dit objectief is een waardevolle aanvulling op de beroemde f/1.2-lens. Hij is zeer goed en heeft geen zwakke punten. Groot voordeel is de stabilisatie. Toch is de keuze tussen beide objectieven lastig. Vuistregel: wil je echt een heel fraaie achtergrondonscherpte, kies dan voor de f/1.2, en niet alleen vanwege de extra lichtsterkte.
  Toch is de f/1.4 optisch beter. Door de combinatie van hoog contrast bij volle opening en stabilisatie is hij erg geschikt voor situaties met zeer weinig licht. “Zou ik portretten moeten maken in zeer donkere cafe’s, of foto’s bij een concert, dan zou ik de 1.4 kiezen. De 1.4 is ook meer een allround objectief, wie snel wil werken en veel treffers wil hebben is met deze versie toch beter af.” De f/1.4 is dus een aanrader voor iedereen behalve degene die zoekt naar de ultieme bokeh. Eindoordeel: de Goud Award.
 • Jury TIPA-award 2018: Een snelle, veelzijdige professionele lens met beeldstabilisatie. Ideaal voor studio- en locatie-portretten, candid- en natuurfotografie. De beeldstabilisatie biedt 4 stops compensatie, waardoor je bij weinig licht uit de hand kunt blijven fotograferen. Het 9-bladige circulaire diafragma zorgt voor schitterende bokeh-effecten, vooral als je de focusafstand van 85 centimeter hanteert bij de grootste diafragma’s.
  De autofocus is snel en nauwkeurig, dankzij de ‘Ring USM-technologie’. De lens bestaat uit 14 elementen in 10 groepen en levert scherpte van hoek tot hoek. Dit wordt nog geoptimaliseerd door een speciale asferische lens en Canons anti-reflecterende coating-technologie.
 • Camerastuffreview.com (full review): De specificaties van deze Canon zijn minder spectaculair dan die van de 85mm f/1.2, aldus de reviewer. “Maar in de praktijk maakt het objectief dat meer dan goed met zijn veel snellere autofocus en beeldstabilisatie.” En vergelijk je hem met de 85mm f/1.8 dan zijn de hogere lichtsterkte en de weerbestendigheid grote troefkaarten.
  Deze Canon kun je hierdoor allround inzetten: voor portretten, maar ook voor reportages of modefotografie. “Je hoeft niet bang te zijn dat de autofocus bewegende onderwerpen niet bij kan houden en met dit objectief is de tijd na zonsondergang juist heel leuk om naar buiten te gaan om foto’s te maken. Ook als het sneeuwt of regent.” Goedkoop is hij niet, maar hij is z’n prijs zeker waard.
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Fantastische scherpte over het hele beeldvlak, zelfs al bij grote lensopeningen. Prachtige bokeh. En dan ook nog IS waardoor bij wat langere sluitertijden uit de hand kan worden gefotografeerd. Had hiervoor de 85 1.2 L II, maar heb van de overstap naar deze lens geen spijt. Ook snellere AF. Een juweeltje!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Fenomenaal! Ik ben lang aan het twijfelen geweest tussen de canon 85 f1.2 en deze lens. Uiteindelijk hebben de beeldstabilisatie en het niet uitschuiven van de lens tijdens het scherpstellen de doorslag gegeven. En tot op heden heb ik hier nog geen seconde spijt van gehad. In mijn "arsenaal" zitten verschillende L-lenzen van Canon. Maar de beeldkwaliteit en de bokeh zijn werkelijk fenomenaal. Maw deze lens is zijn geld meer dan waard, een echte aanrader ;)” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Ephotozine.com (full review): Schitterend en duur, zo zou je deze Canon kort kunnen samenvatten. Geen enkel twijfel: deze lens zet excellente prestaties neer en levert exceptionele beelden. Ook de ergonomie van de lens is efficiënt en buitengewoon goed. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com (full review): Deze lens is voor vele doelen bruikbaar, maar de reviewer vindt het vooral een portretlens. Sterker nog: het is een van de beste portretlenzen die ooit gebouwd zijn, volgens hem. Het korte telebereik van 85 is hier ideaal voor, evenals het ultra-grote diafragma in combinatie met beeldstabilisatie. Daardoor kun je zelfs bij zeer weinig licht uit de hand blijven fotograferen.
  Vanwege de zeer gering scherptediepte bij open diafragma is een goede autofocus van groot belang. En deze Canon heeft een uitstekende autofocus. De rode ring rond de lens wijst op lidmaatschap van de L-serie. En dat garandeert een perfecte bouwkwaliteit. De beeldkwaliteit is ongelofelijk goed. Eindelijk een lens die extreem groot diafragma combineert met beeldstabilisatie. Zodat je ze beide in één en dezelfde lens kunt hebben.
 • Trustedreviews.com (full review): Ben je een Canon fullframe fotograaf die op zoek is naar een snelle, goed gebouwde, optisch gestabiliseerde korte telelens? Wees dan voorbereid om verliefd te worden op de Canon EF 85mm f/1.4L IS USM. De beeldkwaliteit en de scherpte in het centrum bij open diafragma is ronduit zeer indrukwekkend. Goedkoop is hij niet. Maar het is een prijs die serieuze fotografen bereid zijn te betalen voor beelden die uitsteken boven die van andere fotografen. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (full review): Deze Canon is een fantastische keuze voor professionals en enthousiaste fotografen die op zoek zijn naar een 85mm portretlens. Hij is zoveel beter dan de Canon 85mm f/1.8. En hij voegt zelfs functionaliteiten toe aan de duurdere f/1.2 lens van Canon, vooral optische beeldstabilisatie. Voor wie uit de hand schiet, bijvoorbeeld bij bruiloften of op reportages, is de Canon 85mm f/1.4 zeker de beste keuze.
  De scherpte is excellent over het hele diafragma-bereik. Ook bij langzamere sluitertijden blijf je zeer scherp schieten dankzij de optische beeldstabilisatie. De bokeh is heerlijk en zacht,, waardoor dit de ideale lens is voor zowel portretten als stillevens of productfotografie. Kortom: een lens van zeer hoge kwaliteit. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.

Canon EF 85mm f/1.4L op Cameranu.nl >>

Canon EF 85mm f/1.4L op Cameraland.nl >>

Canon EF 85mm f/1.4L op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste eigenschappen van de Canon 85mm f/1.4

 • Beeldstabilisatie voor scherpe eindresultaten
 • Snelle, stille en precieze automatische scherpstelling
 • Lichtsterk en met uitstekende optische prestaties
 • Minimale scherpstelafstand van 85 centimeter: mooie close-ups
 • Diafragma met 9 afgeronde bladen: zachte bokeh
 • Stof- en spatwaterbestendig ontwerp

Canon EF 85mm f/1.4L op Cameranu.nl >>

Canon EF 85mm f/1.4L op Cameraland.nl >>

Canon EF 85mm f/1.4L op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Canon EF 85mm f/1.4L IS USM

Bekijk een mooie YouTube-review van de Canon EF 85mm f/1.4L IS USM door fotograaf Christopher Frost (7:10 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Canon EF 85mm f/1.4L op Cameranu.nl >>

Canon EF 85mm f/1.4L op Cameraland.nl >>

Canon EF 85mm f/1.4L op Kamera-express.nl >>

 

Beste lenzen voor je Canon DSLR

Heel veel lenzen voor je Canon spiegelreflexcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je Canon DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle portretlenzen op een rij

Hieronder staan alle portretlenzen die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Of bekijk hier mijn overzichtsartikel.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 85mm f/1.2L USMCanon RJaPortret304998/100Reviews>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctNikon ZJaPortret899998/100Reviews>
Fujifilm GF 110mm f/2.0Fujifilm GFXNeePortret299996/100Reviews>
Canon EF 85mm f/1.4L IS USMCanon EFJaPortret162995/100Reviews>
Canon RF 135mm f/1.8L IS USMCanon RJaPortret274095/100Reviews>
Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WRFujifilm GFXNeePortret229995/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WRFujifilm XNeePortret159995/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 RFujifilm XNeePortret86595/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 WR RFujifilm XNeePortret119995/100Reviews>
Hasselblad XCD 90mm f/2.5 VHasselblad XNeePortret479995/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.2 SNikon ZJaPortret334995/100Reviews>
Nikon Z 135mm f/1.8 S PlenaNikon ZJaPortret299995/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.4 GMSony EJaPortret179995/100Reviews>
Sony FE 135mm f/1.8 GMSony EJaPortret199995/100Reviews>
Zeiss Batis 135mm f/2.8Sony EJaPortret173095/100Reviews>
Panasonic Leica DG 42.5mm f/1.2MFTNeePortret136694/100Reviews>
Sigma 105mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret149994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaPortret109994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret124994/100Reviews>
Zeiss Batis 85mm f/1.8Sony EJaPortret123094/100Reviews>
Fujifilm XF 90mm f/2 R LM WRFujifilm XNeePortret89992/100Reviews>
Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APOSysteemNeePortret59990/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.8 SNikon ZJaPortret89990/100Reviews>
Olympus ED 45mm f/1.2 PROMFTNeePortret129990/100Reviews>
Samyang AF 135mm f/1.8Sony EJaPortret95090/100Reviews>
Sigma 135mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret139990/100Reviews>
Sigma 56mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeePortret42990/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/2 R WRFujifilm XNeePortret48989/100Reviews>
Samyang AF 85mm f/1.4 FE IISony EJaPortret79988/100Reviews>
Sigma 90mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaPortret71988/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.8Sony EJaPortret64988/100Reviews>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMCanon RJaPortret71985/100Reviews>
Olympus 45mm f/1.8MFTNeePortret26285/100Reviews>
Panasonic Lumix S 85mm f/1.8Leica LJaPortret64985/100Reviews>
Samyang 75mm f/1.8 AFSony EJaPortret42985/100Reviews>
Samyang MF 85mm f/1.4 MK2Systeem/DSLRJaPortret41985/100Reviews>
Sigma 65mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaPortret69985/100Reviews>
Tokina ATX-M 56mm f/1.4Sony ENeePortret36985/100Reviews>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (10 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy