Canon EF 85mm f/1.4L IS USM | Reviews & Tests

Wat is de beste portretlens voor je Canon spiegelreflex? De Canon EF 85mm f/1.4L IS USM is een uitmuntende portretlens. Winnaar van TIPA én EISA Awards! Diamant Award bij Zoom.nl. “Fantastische scherpte over het hele beeldvlak. Prachtige bokeh. Een juweeltje!” Alle belangrijke reviews!

Schitterende portretten met zachte bokeh

Het schieten van portretten is een apart fotografie-genre. Portretlenzen zijn volledig geoptimaliseerd voor het maken van de mooiste foto’s van je medemens. Met uitstekende scherpte, prachtige kleurweergave en een heerlijke bokeh. Zonder uitzondering zijn het lichtsterke objectieven. De allerbeste portretlenzen zet ik voor je op een rij. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Canon EF 85mm f/1.4L IS USM, die in 2017 op de markt is gekomen.

Canon EF 85mm f/1.4L IS USM Canon EF 85mm f/1.4L IS USM

Brandpuntsafstand: 85mm | Maximaal diafragma: f/1.4 | Lensmount: Canon EF | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 950gr | Lengte: 105.4mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 85cm | Filtermaat: 77mm | Release datum: november 2017 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs: 1.460 euro op CameraNU.nl en op Bol.com

Klantreviews op CameraNU.nl >>

De Canon 85mm f/1.4 in het kort

Ideale portretlens dankzij de combinatie van brandpuntsafstand en lichtsterkte. Deze Canon EF 85mm f/1.4L IS USM geeft dankzij z’n 9-bladige diafragma een heerlijke, boterzachte bokeh. De lichtsterkte en de beeldstabilisatie maken het simpel om binnenshuis of bij schemering prachtige beelden te schieten. De beeldstabilisatie compenseert liefst 4 stops.

Onderscheiden met de TIPA-award 2018

Het optisch ontwerp van deze Canon is van een zeer hoog, professioneel niveau. Vervormingen en aberraties zijn minimaal. Scherpte, helderheid en kleurweergave zijn optimaal. De beelden zijn contrastrijk, scherp, helder en met een schitterende kleurweergave. De autofocus is uiterst nauwkeurig, snel en fluisterstil. In de autofocusstand kun je de scherpstelling altijd handmatig bijstellen. Schitterend objectief dat niet voor niets de TIPA-award 2018 ontving.

Canon EF 85mm f/1.4L op CameraNU.nl >>

Canon EF 85mm f/1.4L op Bol.com >>

De Canon 85mm f/1.4 is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Productfotografie

Canon cashback-actie van CameraNU.nlMooi van Canon: tot €1000 cashback!

Stel je eigen Canon-kit samen en profiteer van cashback-bedragen die kunnen oplopen tot €1000. Combineer een fullframe Canon-camera met een Canon-lens en claim je voordeel!

Profiteer van deze Canon-actie >>

 

(Professonele) reviewers over de Canon 85mm f/1.4

 • Fototijdschrift Zoom.nl (full review): De Canon EF 85mm f/1.4L IS USM legt de lat een stuk hoger dan de 85mm f/1.2. Die kon de hoge resoluties van de moderne camera’s niet meer bijbenen. Door de directe aansturing in plaats van ‘focus by wire’ is de lens veel fijner werken voor videografen. De autofocus is daardoor ook veel sneller en stiller. “En omdat bij F 1,4 je scherptediepte op 150 cm afstand maar 2,5 cm klein is, zal nauwkeurig en snel scherpstellen altijd een vereiste blijven.”
  De centrumscherpte is bij de 85mm f/1.4 gedetailleerder. De verschillen zijn nog duidelijker aan de randen van het beeld. “Zowel de scherpte bij open diafragma als drie stoppen gesloten zijn daar flink verbeterd.” Daarnaast is de bokeh heel prettig voor portretten: zacht, rond en rustig van structuur. De weerbestendigheid is fijn voor buitenfotografen. En de 4-stops beeldstabilisatie is heel welkom bij weinig licht.
  De concurrent is de Sigma 85mm f/1.4 Art, die in de prijsklasse tot 1250 euro de standaard heeft gezet op het punt van scherpte. De Canon is even scherp maar een stuk duurder. Wel is de Canon stof- en spatwaterdicht, lichter, heeft hij beeldstabilisatie en zachtere en rustigere bokeh. Eindoordeel: Diamant Award met een score van 84/100.
 • Fototijdschrift Digifoto Pro (full review): Dit objectief is een waardevolle aanvulling op de beroemde f/1.2-lens. Hij is zeer goed en heeft geen zwakke punten. Groot voordeel is de stabilisatie. Toch is de keuze tussen beide objectieven lastig. Vuistregel: wil je echt een heel fraaie achtergrondonscherpte, kies dan voor de f/1.2, en niet alleen vanwege de extra lichtsterkte.
  Toch is de f/1.4 optisch beter. Door de combinatie van hoog contrast bij volle opening en stabilisatie is hij erg geschikt voor situaties met zeer weinig licht. “Zou ik portretten moeten maken in zeer donkere cafe’s, of foto’s bij een concert, dan zou ik de 1.4 kiezen. De 1.4 is ook meer een allround objectief, wie snel wil werken en veel treffers wil hebben is met deze versie toch beter af.” De f/1.4 is dus een aanrader voor iedereen behalve degene die zoekt naar de ultieme bokeh. Eindoordeel: de Goud Award.
 • Jury TIPA-award 2018: Een snelle, veelzijdige professionele lens met beeldstabilisatie. Ideaal voor studio- en locatie-portretten, candid- en natuurfotografie. De beeldstabilisatie biedt 4 stops compensatie, waardoor je bij weinig licht uit de hand kunt blijven fotograferen. Het 9-bladige circulaire diafragma zorgt voor schitterende bokeh-effecten, vooral als je de focusafstand van 85 centimeter hanteert bij de grootste diafragma’s.
  De autofocus is snel en nauwkeurig, dankzij de ‘Ring USM-technologie’. De lens bestaat uit 14 elementen in 10 groepen en levert scherpte van hoek tot hoek. Dit wordt nog geoptimaliseerd door een speciale asferische lens en Canons anti-reflecterende coating-technologie.
 • Camerastuffreview.com (full review): De specificaties van deze Canon zijn minder spectaculair dan die van de 85mm f/1.2, aldus de reviewer. “Maar in de praktijk maakt het objectief dat meer dan goed met zijn veel snellere autofocus en beeldstabilisatie.” En vergelijk je hem met de 85mm f/1.8 dan zijn de hogere lichtsterkte en de weerbestendigheid grote troefkaarten.
  Deze Canon kun je hierdoor allround inzetten: voor portretten, maar ook voor reportages of modefotografie. “Je hoeft niet bang te zijn dat de autofocus bewegende onderwerpen niet bij kan houden en met dit objectief is de tijd na zonsondergang juist heel leuk om naar buiten te gaan om foto’s te maken. Ook als het sneeuwt of regent.” Goedkoop is hij niet, maar hij is z’n prijs zeker waard.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Fantastische scherpte over het hele beeldvlak, zelfs al bij grote lensopeningen. Prachtige bokeh. En dan ook nog IS waardoor bij wat langere sluitertijden uit de hand kan worden gefotografeerd. Had hiervoor de 85 1.2 L II, maar heb van de overstap naar deze lens geen spijt. Ook snellere AF. Een juweeltje!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op internet: “Fenomenaal! Ik ben lang aan het twijfelen geweest tussen de canon 85 f1.2 en deze lens. Uiteindelijk hebben de beeldstabilisatie en het niet uitschuiven van de lens tijdens het scherpstellen de doorslag gegeven. En tot op heden heb ik hier nog geen seconde spijt van gehad. In mijn "arsenaal" zitten verschillende L-lenzen van Canon. Maar de beeldkwaliteit en de bokeh zijn werkelijk fenomenaal. Maw deze lens is zijn geld meer dan waard, een echte aanrader ;)”
 • Ephotozine.com (full review): Schitterend en duur, zo zou je deze Canon kort kunnen samenvatten. Geen enkel twijfel: deze lens zet excellente prestaties neer en levert exceptionele beelden. Ook de ergonomie van de lens is efficiënt en buitengewoon goed. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com (full review): Deze lens is voor vele doelen bruikbaar, maar de reviewer vindt het vooral een portretlens. Sterker nog: het is een van de beste portretlenzen die ooit gebouwd zijn, volgens hem. Het korte telebereik van 85 is hier ideaal voor, evenals het ultra-grote diafragma in combinatie met beeldstabilisatie. Daardoor kun je zelfs bij zeer weinig licht uit de hand blijven fotograferen.
  Vanwege de zeer gering scherptediepte bij open diafragma is een goede autofocus van groot belang. En deze Canon heeft een uitstekende autofocus. De rode ring rond de lens wijst op lidmaatschap van de L-serie. En dat garandeert een perfecte bouwkwaliteit. De beeldkwaliteit is ongelofelijk goed. Eindelijk een lens die extreem groot diafragma combineert met beeldstabilisatie. Zodat je ze beide in één en dezelfde lens kunt hebben.
 • Trustedreviews.com (full review): Ben je een Canon fullframe fotograaf die op zoek is naar een snelle, goed gebouwde, optisch gestabiliseerde korte telelens? Wees dan voorbereid om verliefd te worden op de Canon EF 85mm f/1.4L IS USM. De beeldkwaliteit en de scherpte in het centrum bij open diafragma is ronduit zeer indrukwekkend. Goedkoop is hij niet. Maar het is een prijs die serieuze fotografen bereid zijn te betalen voor beelden die uitsteken boven die van andere fotografen. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (full review): Deze Canon is een fantastische keuze voor professionals en enthousiaste fotografen die op zoek zijn naar een 85mm portretlens. Hij is zoveel beter dan de Canon 85mm f/1.8. En hij voegt zelfs functionaliteiten toe aan de duurdere f/1.2 lens van Canon, vooral optische beeldstabilisatie. Voor wie uit de hand schiet, bijvoorbeeld bij bruiloften of op reportages, is de Canon 85mm f/1.4 zeker de beste keuze.
  De scherpte is excellent over het hele diafragma-bereik. Ook bij langzamere sluitertijden blijf je zeer scherp schieten dankzij de optische beeldstabilisatie. De bokeh is heerlijk en zacht,, waardoor dit de ideale lens is voor zowel portretten als stillevens of productfotografie. Kortom: een lens van zeer hoge kwaliteit. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.

Belangrijkste eigenschappen van de Canon 85mm f/1.4

 • Beeldstabilisatie voor scherpe eindresultaten
 • Snelle, stille en precieze automatische scherpstelling
 • Lichtsterk en met uitstekende optische prestaties
 • Minimale scherpstelafstand van 85 centimeter: mooie close-ups
 • Diafragma met 9 afgeronde bladen: zachte bokeh
 • Stof- en spatwaterbestendig ontwerp

Canon EF 85mm f/1.4L op CameraNU.nl >>

Canon EF 85mm f/1.4L op Bol.com >>

 

Alle portretlenzen op een rij

Hieronder staan alle portretlenzen die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen.

PortretlensVoorPrijsRatingBekijk!
Canon RF 85mm f/1.2L USMPortret€ 3,04998/100Reviews >>
Fujifilm GF 110mm f/2.0Portret€ 2,99996/100Reviews >>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctPortret€ 8,99995/100Reviews >>
Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WRPortret€ 1,59995/100Reviews >>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 RPortret€ 86595/100Reviews >>
Canon EF 85mm f/1.4L IS USMPortret€ 1,62995/100Reviews >>
Sony FE 85mm f/1.4 GMPortret€ 1,79995/100Reviews >>
Zeiss Batis 135mm f/2.8Portret€ 1,73095/100Reviews >>
Zeiss Batis 85mm f/1.8Portret€ 1,23094/100Reviews >>
Panasonic Leica DG 42.5mm f/1.2Portret€ 1,36694/100Reviews >>
Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ArtPortret€ 1,24994/100Reviews >>
Sigma 85mm f/1.4 DG DN ArtPortret€ 1,09994/100Reviews >>
Sigma 105mm f/1.4 ArtPortret€ 1,49994/100Reviews >>
Fujifilm XF 90mm f/2 R LM WRPortret€ 89992/100Reviews >>
Nikon Z 85mm f/1.8 SPortret€ 89990/100Reviews >>
Sigma 56mm f/1.4 DC DN | CPortret€ 42990/100Reviews >>
Olympus ED 45mm f/1.2 PROPortret€ 1,29990/100Reviews >>
Sigma 135mm f/1.8 ArtPortret€ 1,39990/100Reviews >>
Fujifilm XF 50mm f/2 R WRPortret€ 48989/100Reviews >>
Sony FE 85mm f/1.8Portret€ 64988/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMPortret€ 71985/100Reviews >>
Samyang MF 85mm f/1.4 MK2Portret€ 41985/100Reviews >>
Samyang 75mm f/1.8 AFPortret€ 42985/100Reviews >>
Olympus 45mm f/1.8Portret€ 26285/100Reviews >>

 

Alle Canon-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Canon-objectieven die ik heb gereviewed op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn reviews. Binnenkort voeg ik meer reviews van Canon-lenzen toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

Canon-objectiefSoort lensPrijsRatingReviews
Canon EF 11-24mm f/4.0LGroothoekzoom€ 3,09996/100Reviews >>
Canon EF 16-35mm f/2.8L IIIGroothoekzoom€ 2,21492/100Reviews >>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMGroothoekzoom€ 2,53990/100Reviews >>
Canon EF 16-35mm f/4.0LGroothoekzoom€ 96387/100Reviews >>
Canon EF 100mm f/2.8L IS USMMacro€ 84490/100Reviews >>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMMacro€ 55985/100Reviews >>
Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STMMacro€ 44083/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/1.2L USMPortret€ 3,04998/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMPortret€ 71985/100Reviews >>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM (juli 2019)Reiszoom€ 89987/100Reviews >>
Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STMReiszoom€ 41980/100Reviews >>
Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 ISReiszoom€ 46975/100Reviews >>
Canon RF 50mm f/1.2L USMStandaard€ 2,53995/100Reviews >>
Canon EF 50mm f/1.8 STMStandaard€ 11785/100Reviews >>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMStandaardzoom€ 3,29997/100Reviews >>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMStandaardzoom€ 2,35995/100Reviews >>
Canon EF 24-70mm f/2.8L IIStandaardzoom€ 1,96795/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,21990/100Reviews >>
Canon EF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,25988/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMStandaardzoom€ 50980/100Reviews >>
Canon EF 600mm f/4L IS III USMSupertele€ 14,22998/100Reviews >>
Canon EF 400mm f/2.8 IS USM IIISupertele€ 13,21998/100Reviews >>
Canon RF 800mm f/11 DO IS STMSupertele€ 1,06985/100Reviews >>
Canon RF 600mm f/11 DO IS STMSupertele€ 81985/100Reviews >>
Canon EF 200-400mm f/4.0L IS USMSupertelezoom€ 11,89996/100Reviews >>
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS IISupertelezoom€ 2,39992/100Reviews >>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMSupertelezoom€ 3,14988/100Reviews >>
Canon EF 70-200mm f/2.8L IIITelezoom€ 2,33997/100Reviews >>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMTelezoom€ 2,59995/100Reviews >>
Canon EF 70-200mm f/2.8L IITelezoom€ 2,09795/100Reviews >>
Canon EF 70-200mm f/4.0L IITelezoom€ 1,41988/100Reviews >>
Canon EF 70-200mm f/2.8LTelezoom€ 1,27885/100Reviews >>

 

Beste spiegelreflexcamera’s van dit momentTop 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle objectieven op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende lens of camera kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige lens of camera, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (2 beoordelingen)