Canon EF 50mm f/1.8 STM | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke 50mm standaardlens voor je spiegelreflex van Canon? De Canon EF 50mm f/1.8 STM is een must have voor iedere Canon-fotograaf. Uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding. “Werkelijk een zeer goede lens die eigenlijk in elke fototas thuis hoort.” Alle belangrijke reviews!

Canon EF 50mm f/1.8 STMLichtsterke 50mm standaardlenzen

Lichtsterke 50mm-lenzen, ze zijn onmisbaar in je cameratas. Deze standaardlenzen zijn inzetbaar voor een groot aantal fotogenres, ze hebben een groot diafragma, ze hebben een prachtige bokeh en ze zijn (meestal) nog betaalbaar ook. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Canon EF 50mm f/1.8 STM, die in 2015 op de markt is gekomen.

Canon EF 50mm f/1.8 STM

Brandpuntsafstand: 50mm | Maximaal diafragma: f/1.8 | Lensmount: Canon EF | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 159gr | Lengte: 39.3mm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 35cm | Vergrotingsfactor: 0.21x | Filtermaat: 49mm | Release datum: mei 2015 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs: 129 euro op Cameraland.nl en op CameraNU.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Canon EF 50mm f/1.8 STMDeze Canon-lens in het kort

‘Plastic fantastic’ wordt deze lens ook wel genoemd: een geweldige 50mm primelens voor heel weinig geld. Een weggevertje is het eigenlijk, als je ziet wat je ervoor krijgt. De beeldkwaliteit is verbluffend en dankzij het snelle diafragma kun je creatief helemaal los. De Canon 50mm f/1.8 combineert een klassiek lensontwerp met een razendsnel en geruisloos scherpstelsysteem. Bovendien is dit mooie objectief compact en licht van gewicht.

Groot diafragma: prachtige bokeh

Het maximale diafragma van f/1.8 is effectief in situaties met weinig licht, maar geeft ook extra controle wanneer je creatief gebruik wilt maken van scherpe en onscherpe delen in één foto. Zeven afgeronde diafragmabladen zorgen daarbij voor een zachte achtergrondvervaging waardoor de Canon EF 50mm f/1.8 STM perfect is voor portretfotografie (mooie bokeh!), creatieve landschapsfotografie en bijzondere close-ups. Kortom: een toplens voor weinig!

Deze Canon-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie

Canon EF 50mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Canon EF 50mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Canon EF 50mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij CameraNU.nlTot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback op Canon producten!

Ontvang tot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback bij aanschaf van een geselecteerd Canon product. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera, videocamera, compact camera, lens of printer wel heel voordelig! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij CameraNU.nlCanon R5: €500 korting - Canon R6 II: €430 korting!

De aanschaf van een Canon R5 en R6 Mark II is tijdelijk enorm voordelig! Zo koop je de R5 met €500 korting en de R6 Mark II met €430! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Canon EF 50mm f/1.8 STM(Professionele) reviewers over de Canon EF 50mm f/1.8

De Canon EF 50mm f/1.8 STM: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Klantreview op Cameraland.nl: “Uitstekend objectief, haarscherp en zeer lichtgevoelig. Prijs- kwaliteit verhouding, uitermate goed. Supersnelle focus, maar wel lawaaierig in vergelijking met USM. Natuurlijk moet de zonnekap er voor een belachelijk hoge prijs apart bijgekocht worden, materiaalprijs +/- 50 cent.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Deze lens maakt een solide indruk. Van te voren had ik mijn twijfels over de elektronische handmatige scherpstelling; dit is echter ongegrond, eea werkt prima. Over scherpte en beeldkwaliteit is al genoeg geschreven, werkelijk een zeer goede lens die eigenlijk in elke fototas thuis hoort.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Toplens. Naast een 24-70mm F2.8 en een 70-200mm F2.8 is met deze lens mijn basisuitrusting compleet om op stap te gaan voor familyshoots. Met zijn F1.8 zorgt deze lens voor een mooie blur bij portretfoto's, compact in gebruik (heb al een redelijk zware fullframe camera) en makkelijk mee te nemen door zijn klein volume. Aanrader is wel om er een zonnekap bij te kopen om lensflare te verminderen. Een UV filter is een must.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Fototijdschrift Zoom.nl (Cees de Jonge, full review): “Er zijn veel redenen te verzinnen waarom iedere fotograaf een 50mm objectief in z'n fototas zou moeten stoppen. Met deze nieuwe EF 50mm f1.8 STM heb je er zomaar een extra reden bij.” Heb je een aps-c spiegelreflex van Canon, dan is deze lens vanwege de cropfactor van 1.6 opeens een 80mm lens, wat ideaal is voor portretfotografie. “Dat maakt dit lichtsterke vaste brandpunt natuurlijk het ideale doorgroeiobjectief.” Want koop je later een fullframe Canon, dan kun je het gewoon blijven gebruiken.
  De voorganger was al heel goed, al zat hij niet al te stevig in elkaar. “Maar de optische kwaliteiten waren voor een aanschafprijs van rond de honderd euro natuurlijk ongeëvenaard.” De nieuwe STM-versie is verbeterd. Zo is de plastic voet vervangen door een metalen mount. Ook de nieuwe bredere scherpstelring voelt meer solide. “Het aantal diafragmalamellen steeg van vijf naar zeven, waardoor de kwaliteit van de bokeh sterk verbeterde.”
  De beeldkwaliteit is zeer goed, met bij volle opening wel wat vertekeningen. Maar zeker bij aps-c vallen deze minpuntjes weg. En wie met een aps-c body alleen nog maar met een kitlens heeft gefotografeerd, “zal versteld staan van de beperkte scherptediepte die je bij volle opening van F 1,8 kunt bereiken. Je model zal dankzij de onscherpe achtergrond van je scherm spatten.” Kortom: een lens met een waanzinnig hoge prijs/kwaliteit-verhouding. Zoom.nl geeft de volle 5 bolletjes op dit punt. Plus een heel hoog cijfer: 9.
 • Camerastuffreview.com (Ivo Freriks, full review): Voorganger Canon 50mm f/1.8 II was een zeer succesvolle lens met een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Hetzelfde geldt voor de Canon 50mm f/1.8 STM. Hij is op een aantal punten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. “Stoor je je aan een luide AF, stel je graag handmatig scherp en/of maak je graag video-opnames, dan is de keuze tussen de Canon 50mm f/1.8 STM en de nog goedkopere Canon 50mm f/1.8 snel gemaakt: koop de 50mm STM en je hebt ook nog eens minder last van overstraling. Als je daar niet zo zwaar aan tilt, dan is de 50mm f/1.8 II of de veel goedkopere Yongnuo 50mm f/1.8 ook een optie.”
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Deze lens combineert een ultra lage prijs met een extreem laag gewicht, een grote compactheid en een indrukwekkende scherpte als je het diafragma wat verhoogt. Daardoor staat deze lens op Canons bestsellers lijst.
 • Eoszine.nl (Pieter Dhaeze, full review): De Canon EF 50mm f/1.4 USM is een klassieker uit 1993 en in die 22 jaar zijn er ontelbaar veel prachtige foto’s mee gemaakt. “Anno 2015 heeft hij echter wat ons betreft zijn opvolger gevonden in de EF 50mm 1.8 STM. Op bijna alle punten is deze nieuwe lens optisch beter dan zijn ‘oude’ broer en vooral het verbeterde contrast bij grote diafragma’s zal voor veel creatieve fotograferen een welkome verbetering zijn. Tel daar de kortere scherpstelafstand (meer close-up), de lagere prijs én de videokwaliteiten bij op en de aanschaf van de EF 50mm 1.8 STM is een ‘no brainer’.”
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): Eindelijk, na 24 jaar, een upgrade van Canons EF 50mm f/1.8 STM. De autofocus werkt soepeler, de diafragmabladen zijn afgeronder, je kunt dichterbij scherpstellen voor close-ups en de lensmount is robuuster. Net als z’n voorganger vangt hij 8 keer zoveel licht als een kit zoomlens, waarmee hij geweldig scoort bij weinig licht. Ook kan hij beelden leveren met een geringe scherptediepte, voor aantrekkelijke vage achtergronden. De beelden zijn sowieso scherper.
  Door de lage prijs is deze lens de meest betaalbare in Canons catalogus. Het is echt een ‘no brainer’, of je nu een budget-DSLR hebt, een middenklasse model of zelfs een high-end fullframe spiegelreflex. Bottom line: hij hoort in de collectie van iedere fotograaf die een Canon DSLR heeft. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Imaging-resource.com (Andrew Alexander, full review): Deze lens is waarschijnlijk niet zo scherp als sommige fotografen zouden willen bij open diafragma. Maar sluit je het diafragma naar f/2.8 of f/4.0, dan is hij zo scherp als maar kan. Voor een lens met deze lage prijs is het sowieso de juiste keuze. En deze lens biedt meer scherpte dan voorganger, de Canon 50mm f/1.8 II.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De reviewer beveelt de Canon EF 50mm f/1.8 STM van harte aan. Het is een lichtgewicht, zeer compacte standaard primelens. Geschikt voor iedereen die een Canon DSLR bezit. En van de prijs raak je beslist niet aan lagerwal. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Als de prijs van een lens zo laag is, ben je graag bereid enkele tekortkomingen voor lief te nemen. De Canon EF 50mm f/1.8 STM is scherp genoeg, maar de autofocusmotor is aan de langzame kant. En de lens heeft wat lichtafval op z’n grootste diafragma’s. De STM-motor is aantrekkelijk voor het opnemen van video, maar het gebrek aan beeldstabilisatie is wel een beperking voor videografen.
  Voor fotografen met een aps-c camera is deze lens minder bruikbaar dan voor wie een fullframe camera bezit. De Canon EF-S 24mm f/2.8 STM en de Canon EF 40mm f/2.8 STM zijn dan betere keuzes, en ook deze lenzen zijn betaalbaar. Voor fullframers, die een duurdere body hebben, is een investering in bijvoorbeeld de EF 50mm f/1.4 USM de moeite waard. Of de Editors’ Choice van Pcmag, de Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art. Eindoordeel: ‘Goed’ met 3.5 van de 5 sterren.

Canon EF 50mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Canon EF 50mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Canon EF 50mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste eigenschappen van de Canon EF 50mm f/1.8

 • Ideaal voor portretfotografie
 • Geschikt voor fullframe en aps-c
 • Lichtsterk: maximaal diafragma van f/1.8
 • Mooie close-ups: minimale scherpstelafstand van 35 centimeter
 • Stille scherpstelling
 • STM-motor met Movie Servo AF-ondersteuning
 • Metalen lensmount
 • Compacte en lichte behuizing

Canon EF 50mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Canon EF 50mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Canon EF 50mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Filmpje over de Canon EF 50mm f/1.8

Bekijk een mooi en kort filmpje over Canon EF 50mm f/1.8.

Canon EF 50mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Canon EF 50mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Canon EF 50mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Beste lenzen voor je Canon DSLR

Heel veel lenzen voor je Canon spiegelreflexcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je Canon DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle lichtsterke 50mm-lenzen op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke 50mm-lenzen die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van lichtsterke 50mm-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 50mm f/1.2L USMCanon RJaStandaard253995/100Reviews>
Fujifilm GF 55mm f/1.7 R WRFujifilm GFXNeeStandaard259995/100Reviews>
Hasselblad XCD 55mm f/2.5 VHasselblad XNeeStandaard419995/100Reviews>
Leica Summilux-M 50mm f/1.4 ASPH (2023)Leica MJaStandaard455095/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.2 SNikon ZJaStandaard249995/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.2 GMSony EJaStandaard229995/100Reviews>
Olympus ED 25mm f/1.2 PROMFTNeeStandaard129994/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaStandaard154994/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.4 GMSony EJaStandaard184994/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 50mm f/1.4Leica LJaStandaard245992/100Reviews>
Sigma 40mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard124992/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaStandaard96992/100Reviews>
Fujifilm GF 63mm f/2.8Fujifilm GFXNeeStandaard159990/100Reviews>
Fujifilm XF 33mm f/1.4 R LM WRFujifilm XNeeStandaard79990/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.8 SNikon ZJaStandaard67990/100Reviews>
OM System ED 20mm f/1.4 PROMFTNeeStandaard69990/100Reviews>
Sigma 50mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaStandaard69990/100Reviews>
Fujifilm XF 35mm f/2 R WRFujifilm XNeeStandaard39588/100Reviews>
Irix 45mm f/1.4 DragonflyDSLRJaStandaard72088/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25mm f/1.4 IIMFTNeeStandaard64988/100Reviews>
Samyang 50mm f/1.4 AS UMC FE IISony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 40mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 50mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Fujifilm GF 50mm f/3.5Fujifilm GFXNeeStandaard104987/100Reviews>
Fujifilm XF 35mm f/1.4 RFujifilm XNeeStandaard48986/100Reviews>
Olympus 25mm f/1.8MFTNeeStandaard36286/100Reviews>
Panasonic Lumix S 50mm f/1.8Leica LJaStandaard46986/100Reviews>
Canon EF 50mm f/1.8 STMCanon EFJaStandaard11785/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.8 STMCanon RJaStandaard23985/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25mm f/1.4MFTNeeStandaardNiet leverbaar85/100Reviews>
Sigma 30mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeStandaard34985/100Reviews>
Sigma 45mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaStandaard52985/100Reviews>
Tokina ATX-M 33mm f/1.4Sony ENeeStandaard31985/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard85984/100Reviews>
Fujifilm XC 35mm f/2.0Fujifilm XNeeStandaard19980/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8 SENikon ZJaStandaard33980/100Reviews>
Nikon Z 40mm f/2.0 SNikon ZJaStandaard27980/100Reviews>
Panasonic G 25mm f/1.7 ASPHMFTNeeStandaard17980/100Reviews>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (10 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy