Canon EF 24-105mm f/4.0L IS II USM | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke standaardzoomlens voor je spiegelreflex van Canon? De Canon EF 24-105mm f/4.0L IS II USM is een kwalitatief hoogwaardige lens met een prachtig zoombereik. “Geweldige lens, zeer tevreden mee.” Alle belangrijke reviews!

Canon EF 24-105mm f/4.0L IS II USMLichtsterke standaardzooms: geliefd bij de profs

De lichtsterke standaardzoom objectieven noemen ze ook wel de 'werkpaarden van de fotograaf'. Het zijn verreweg de meest gebruikte objectieven voor professionals en ambitieuze amateurs. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews van de Canon EF 24-105mm f/4.0L IS II USM.

Canon EF 24-105mm f/4.0L IS II USM

Zoombereik: 24-105mm | Lichtsterkte: f/4.0 | Gewicht: 795gr | Lengte: 118mm | Beeldstabilisatie: ja | Vergrotingsfactor: 0.24x | Filtermaat: 77mm | Release datum: 2016 | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs: 1.199 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Canon-lens in het kort

Dit is een standaard zoomobjectief van uitmuntende professionele kwaliteit. Het objectief is speciaal ontworpen voor fullframe camera's met een hoge resolutie, zoals de Canon EOS 5D Mark IV. Het zoombereik van 24-105mm is vrijwel ideaal. Je kunt aan de slag met architectuur- en landschapsfotografie, maar ook portretten en reportages schiet je moeiteloos met dit objectief uit de vermaarde L-klasse van Canon. Het constante maximale diafragma van f/4.0 zorgt voor schitterende bokeh.

Perfecte allrounder

Optisch ontwerp en glaswerk zijn van grote klasse. Hierdoor worden allerlei vertekeningen voorkomen, en krijg je schitterende details en kleuren in je foto’s en video’s. De 4-stops type II beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je ook bij minder licht uit de hand kunt blijven fotograferen. De slimme Ring USM van Canon biedt je geluidsloze en vlekkeloze automatische scherpstelling, waardoor deze Canon ook zeer geschikt is voor videografie. De kwaliteit blijkt ook uit de robuustheid: de lens is volledig stof- en spatwaterdicht en kan tegen een stootje. Al met al is dit de perfecte allrounder.

Deze Canon-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Productfotografie
 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie

Canon 24-105mm f/4.0L op CameraNU.nl >>

Canon 24-105mm f/4.0L op Cameraland.nl >>

Canon 24-105mm f/4.0L op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij CameraNU.nlTot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback op Canon producten!

Ontvang tot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback bij aanschaf van een geselecteerd Canon product. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera, videocamera, compact camera, lens of printer wel heel voordelig! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij CameraNU.nlCanon R5: €500 korting - Canon R6 II: €430 korting!

De aanschaf van een Canon R5 en R6 Mark II is tijdelijk enorm voordelig! Zo koop je de R5 met €500 korting en de R6 Mark II met €430! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Canon EF 24-105mm f/4.0L IS II USM(Professionele) reviewers over de Canon 24-105mm f/4.0L

De Canon EF 24-105mm f/4.0L IS II USM: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fotograaf Pieter Dhaeze op Eoszine.nl: Deze nieuwe versie van de EF 24-105mm 4L IS zal de populariteit van zijn voorganger ongetwijfeld voortzetten, aldus de reviewer. “Hij heeft wel concurrentie van de prima EF 24-70mm 4L IS, maar zijn 105mm blijft voor veel reportagefotografen een ‘unique selling point’. Samen met de verbeterde constructie, effectievere beeldstabilisatie en in een zekere zin ook hogere beeldkwaliteit, blijft deze lens het ideale ‘maatje’ als je op reportage bent met een EOS 6D of EOS 5D mark II/III/IV.”
 • The-digital-picture.com: De Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM was al voordat hij op de markt kwam zeer populair, dankzij de zeer geliefde voorganger. En terecht, want het is een zeer goede lens, aldus de reviewer, hoewel niet de beste standaardzoom van Canon.
  De Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM is de enige lens die beter is. Maar die is dan ook 2 keer zo duur en heeft geen beeldstabilisatie aan boord. En ook het bereik is een stuk minder. “So, the 24-105 L II is at the top of the list and that is a great place to be.”
  Perfecte beeldkwaliteit heeft hij niet, maar het is een van de beste allrounders die op de markt zijn. “It has an extremely useful range of focal lengths in a very-well constructed body that is ready for professional-duty use.” Hij is ook nog eens redelijk licht en klein, en de beeldstabilisatie is excellent, waardoor je ook bij slecht licht goed door kunt fotograferen. Ook de autofocus is snel, precies en stil. “As the 24-105 L I fades into history, this is the lens that will take its place.”
 • Photozone.de: Zijn voorganger, de Canon EF 24-105mm f/4 USM L IS (mk I), was niet de beste lens van Canon. En de Mark II is dat ook niet. Hij presteert op vergelijkbaar niveau. En dat is jammer, vooral als je hem wilt gebruiken op camera’s met 50 megapixels op de sensor. De beeldkwaliteit is fatsoenlijk, maar niet meer dan dat. De bouwkwaliteit is wel erg goed.
  En “the quality of the bokeh is comparatively decent for a standard zoom lens at least”. Ook de autofocus is “extremely fast and silent”. En wat is dus de conclusie? “Honestly, we would recommend to skip this lens. We just didn't find any substantial improvement over the already not-so-great predecessor. Instead we would suggest to check out the Canon EF 24-70mm f/4 USM L IS or the Sigma 24-105mm f/4 HSM ART.”
 • Photographyblog.com: Dit is een excellente standaardzoom die veel beter is dan de 10 jaar oude Canon EF 24-105mm f/4L IS USM waarvoor hij in de plaats komt, en die een van Canons meest populaire lenzen is. De nieuwe Canon heeft een zeer veelzijdig zoombereik, en is ragscherp tussen 24mm en 50mm, zowel in het centrum als in de hoeken van het beeld.
  “Sharpness at 70-105mm isn't quite as good when shooting wide-open at f/4, but overall the Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM delivers excellent sharpness across the frame.” Ook de bouwkwaliteit is excellent. En de autofocusprestaties zijn zeer goed: snel en stil op de Canon EOS 5D Mark IV waarmee hij getest is.
  De beeldstabilisatie is zeer effectief en biedt 4 stops winst. De prijs ligt aan de hoge kant. “Despite the price-tag, we can still strongly recommend the new Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM as a very well-built standard zoom lens that delivers superb results with the minimum of fuss.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com: Deze Canon is een genot om te gebruiken: hij is zeer betrouwbaar en laat hele mooie beelden zien. Perfect is hij niet, maar “as always, knowing what the design parameters are helps us to see whether or not those imperfections fit in with our requirements as photographers.”
  Het is een goedgebouwde, solide lens met excellente scherpte in het beeldcentrum, een lage flare, een plezierige bokeh en een brandpuntbereik dat extreem veelzijdig is. De beeldhoeken zijn helaas wat minder scherp, maar nog steeds erg goed bij groothoek- en gematigde telestanden. “So, a tad on the pricey side, but a rewarding lens that could be a very useful travelling companion.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Geweldige lens, tot dusver zeer tevreden mee. Ook de lockring op de zoom is erg lekker en is lekker snel met scherpstellen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Dit is geen goedkope jongen en ik heb heel lang getwijfeld, maar toch de knoop door gehakt. De prijs ben ik alweer vergeten. Het objectief heeft een betrouwbare AF, vrijwel geen missers. Snelle AF ook.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameraland.nl: “Het is een heel goede objectief, het is lekker snel met scherpstellen en het is belangrijk dat het afgedicht is tegen regen e.d. Het is een ideale lens om mee op stap te gaan.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Fraaie lens en met F4.0 toch behoorlijk lichtsterk. In combinatie met m'n 6D mark II een mooie combi. Heb nog getwijfeld over de Sigma 24-105 maar die is een stuk zwaarder en de balans was zoek. Daarom toch deze. Zeer tevreden met de resultaten!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Vergeleken met de eerste versie is de bredere zoomring gemakkelijker in bediening en ook wat vaster. De zonnekap is eenvoudig aan te brengen en bezit nu een blokkering. Bij weinig licht is deze versie iets sneller, heeft een stabielere IS en de USM is stiller. De beeldkwaliteit is met dit objectief ook echt goed en het bereik 24-105 is prima voor dagelijks universeel gebruik. Naar mijn mening toch wel een vooruitgang tegenover de vorige versie in combinatie met recente camera’s. Wie op zoek is naar een kwalitatief objectief met aanvaardbaar zoombereik voor dagelijks gebruik kan hiermee geen verkeerde aankoop doen. Ook als upgrade van een oude eerste versie blijft dit een aanrader met een nieuwe camera.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Canon 24-105mm f/4.0L op CameraNU.nl >>

Canon 24-105mm f/4.0L op Cameraland.nl >>

Canon 24-105mm f/4.0L op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Canon 24-105mm f/4.0L

 • Krachtige 4-stops type II beeldstabilisatie
 • Zeer veelzijdig zoombereik van 24 tot 105mm
 • Heeft een lichtsterkte van f/4.0 over het gehele bereik
 • Ring USM voor nog slimmer, sneller en geluidslozer scherpstellen
 • Lensconstructie van zeventien elementen in twaalf groepen
 • Minimale scherpstelafstand van 45 centimeter

Canon 24-105mm f/4.0L op CameraNU.nl >>

Canon 24-105mm f/4.0L op Cameraland.nl >>

Canon 24-105mm f/4.0L op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Canon 24-105mm f/4.0L

Bekijk een mooie YouTube-review van de Canon 24-105mm f/4.0L door fotograaf Christopher Frost (9:16 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Canon 24-105mm f/4.0L op CameraNU.nl >>

Canon 24-105mm f/4.0L op Cameraland.nl >>

Canon 24-105mm f/4.0L op Kamera-express.nl >>

 

Beste lenzen voor je Canon DSLR

Heel veel lenzen voor je Canon spiegelreflexcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je Canon DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle standaard zoomobjectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke standaard zoomobjectieven die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van standaard zoomobjectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMCanon RJaStandaardzoom329997/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/2.8 IS USMCanon RJaStandaardzoom365997/100Reviews>
Canon EF 24-70mm f/2.8L II USMCanon EFJaStandaardzoom199995/100Reviews>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMCanon RJaStandaardzoom235995/100Reviews>
Fujifilm GF 45-100mm f/4.0Fujifilm GFXNeeStandaardzoom239995/100Reviews>
Leica Vario-Elmarit SL 24-70mm f/2.8Leica LJaStandaardzoom259095/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8Leica LJaStandaardzoom249995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 12-35mm f/2.8MFTNeeStandaardzoom99995/100Reviews>
OM System ED 12-40mm f/2.8 PRO IIMFTNeeStandaardzoom99995/100Reviews>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN II ArtSysteemJaStandaardzoom134995/100Reviews>
Sigma 28-45mm f/1.8 DG DN ArtSysteemJaStandaardzoom149995/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GM IISony EJaStandaardzoom239995/100Reviews>
Olympus ED 12-40mm f/2.8 PROMFTNeeStandaardzoom99994/100Reviews>
Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 RFujifilm XNeeStandaardzoom114993/100Reviews>
Panasonic Lumix G 12-35mm f/2.8mm IIMFTNeeStandaardzoom99993/100Reviews>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN ArtSysteemJaStandaardzoom150093/100Reviews>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG OS HSM ArtDSLRJaStandaardzoom139993/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GMSony EJaStandaardzoom224993/100Reviews>
Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2DSLRJaStandaardzoom139993/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SNikon ZJaStandaardzoom249992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 12-60mm f/2.8-4.0MFTNeeStandaardzoom98792/100Reviews>
Nikon AF-S 24-70mm f/2.8ENikon F (FX)JaStandaardzoom228591/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USMCanon RJaStandaardzoom121990/100Reviews>
Fujifilm XF 16-50mm f/2.8-4.8 R LM WRFujifilm XNeeStandaardzoom79990/100Reviews>
Fujifilm XF 16-80mm f/4.0 R OIS WRFujifilm XNeeStandaardzoom84990/100Reviews>
Nikon Z 24-120mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom124990/100Reviews>
Nikon Z 28-75mm f/2.8Nikon ZJaStandaardzoom104990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0Leica LJaStandaardzoom139990/100Reviews>
Sony FE 16-55mm f/2.8Sony ENeeStandaardzoom129990/100Reviews>
Sony FE 20-70mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom159990/100Reviews>
Sony FE 24-50mm f/2.8 GSony EJaStandaardzoom99990/100Reviews>
Sony FE 24-105mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom134990/100Reviews>
Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXDSony ENeeStandaardzoom84990/100Reviews>
Tamron AF SP 24-70mm f/2.8 Di USDDSLRJaStandaardNiet leverbaar90/100Reviews>
Tamron 28-75mm f/2.8 Di III VXD G2Sony EJaStandaardzoom95090/100Reviews>
Canon EF 24-105mm f/4.0L IS II USMCanon EFJaStandaardzoom119988/100Reviews>
Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0Fujifilm XNeeStandaardzoom59988/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom73988/100Reviews>
Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6Leica LJaStandaardzoom66988/100Reviews>
Samyang AF 24-70mm f/2.8Sony EJaStandaardzoom89988/100Reviews>
Sigma 24-105mm f/4.0 DG OS HSM ArtDSLRJaStandaardzoom85988/100Reviews>
Sigma 28-70mm f/2.8 DG GN Cont.SysteemJaStandaardzoom84988/100Reviews>
Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXDSony EJaStandaardzoom79988/100Reviews>
Tokina AT-X 24-70mm f/2.8 Pro FXDSLRJaStandaardzoom99988/100Reviews>
Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Cont.SysteemNeeStandaardzoom49987/100Reviews>
Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaStandaardzoom40985/100Reviews>
Fujifilm GF 35-70mm f/4.5-5.6 WRFujifilm GFXNeeStandaardzoom99985/100Reviews>
Nikon Z 24-50mm f/4-6.3Nikon ZJaStandaardzoom47982/100Reviews>
Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6Sony EJaStandaardzoom44982/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMCanon RJaStandaardzoom50980/100Reviews>
Fujifilm XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZFujifilm XNeeStandaardzoom19980/100Reviews>
Fujifilm XC 16-50mm f/3.5-5.6 OIS IIFujifilm XNeeStandaardzoom34980/100Reviews>
Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeStandaardzoom35980/100Reviews>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy