Canon EF 16-35mm f/4.0L IS USM | Reviews & Tests

Wat is het beste groothoek-zoomobjectief voor je Canon spiegelreflex? De Canon EF 16-35mm f/4.0L IS USM is een betaalbare groothoekzoom van uitzonderlijke kwaliteit. “In combinatie met deze lens is fotograferen echt een feest.” En: “De lens is knetterscherp en geeft vrijwel geen vertekening.” Alle belangrijke reviews!

Canon EF 16-35mm f/4.0L IS USMGroothoek-zoomobjectief: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoek-zoomobjectief. Je hebt ze voor je aps-c of fullframe spiegelreflex of systeemcamera. De allerbeste groothoek-zoomlenzen zet ik voor je op een rij. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Canon EF 16-35mm f/4.0L IS USM, die in 2014 op de markt is gekomen.

Canon EF 16-35mm f/4.0L IS USM

Brandpuntsafstand: 16-35mm | Maximaal diafragma: f/4.0 | Lensmount: Canon EF | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 615gr | Lengte: 112.8mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 28cm | Filtermaat: 77mm | Release datum: 2014 | Frankwandelt-rating 87/100 | Prijs: 1.099 euro op Cameranu.nl en op Bol.com en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Bol.com >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Canon-lens in het kort

Een schitterende groothoekzoom met een constant diafragma van f/4.0. Ik heb hem zelf een tijd gehad, toen ik nog met een Canon 5D Mark III fotografeerde, en het was een van mijn lievelingslenzen. Fantastische beelden. En dankzij de gloednieuwe 4-stops optische beeldstabilisator met gyro-sensoren kun je ook bij minder licht uit de hand blijven fotograferen. Scherpstellen gaat soepel en snel dankzij de ringvormige USM autofocusmotor. Ook mooi: hij heeft een intern scherpstelmechanisme waardoor het objectief niet langer wordt tijdens in- en uitzoomen.

Uitstekend optiek

Je kunt ook lekker dichtbij je onderwerp komen (28cm), waardoor je waanzinnig mooie close up-beelden kunt schieten. Het uitstekende optiek bevat 3 asferische lenselementen en 2 ultra laag-dispersie lenselementen om chromatische aberraties te minimaliseren en een hoge scherpte en resolutie over het volledige beeld te garanderen. Een fluorcoating op het voorste en achterste lenselement vermindert beeldschaduwen en zorgt voor een hoge kleurneutraliteit en beeldcontrast. Stof- en vochtbestendige afdichtingen completeren deze heerlijke groothoekzoom.

Deze Canon-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie
 • Reportagefotografie

Canon EF 16-35mm f/4.0L op Cameranu.nl >>

Canon EF 16-35mm f/4.0L op Bol.com >>

Canon EF 16-35mm f/4.0L op Cameraland.nl >>

Canon EF 16-35mm f/4.0L op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij Cameranu.nlTot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback op Canon producten!

Ontvang tot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback bij aanschaf van een geselecteerd Canon product. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera, videocamera, compact camera, lens of printer wel heel voordelig! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij Cameranu.nlCanon R5: €500 korting - Canon R6 II: €430 korting!

De aanschaf van een Canon R5 en R6 Mark II is tijdelijk enorm voordelig! Zo koop je de R5 met €500 korting en de R6 Mark II met €430! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Canon EF 16-35mm f/4.0L IS USM(Professionele) reviewers over de Canon 16-35mm f/4.0

De Canon EF 16-35mm f/4.0L IS USM: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Landschapfotograaf Bas Meelker: Volgens Meelker kan dit objectief qua beeldkwaliteit wedijveren met lenzen als de EF 24-70mm f/2.8 L II, de EF 70-200mm f/2.8 L II en de TS-E 24mm f/3.5 L II. “Met name de scherpte in de hoeken is opvallend goed en dat is precies het punt waar veel andere groothoek zoom objectieven mee door het ijs zakken. Chapeau Canon!”
  Ook de beeldstabilisatie doet z’n werk, en de bouwkwaliteit is zoals je mag verwachten in de L-serie. “Al met al dus een objectief waar je op kunt vertrouwen.” Kritiekpunt: Meelker had graag gezien dat het schroefdraad voorop het objectief van staal was. “Ook zou ik graag in de zoeker willen kunnen aflezen dat de IS functie geactiveerd is of niet.” Voor Meelker is dit de favoriete groothoekzoom van Canon.
 • Camerastuffreview.com: Reviewer Ivo Freriks vergelijkt deze lens met de veel duurdere Canon 16-35 mm f/2.8L. Die heeft misschien de voorkeur voor fotografen die regelmatig bewegende onderwerpen in het donker moet fotograferen. “Maar het merendeel van de architectuur-, reportage- en landschapsfotografen die op stap willen gaan met een groothoek zoomlens van uitzonderlijk hoge kwaliteit, zullen op basis van de ingebouwde beeldstabilisatie en de hogere beeldkwaliteit de voorkeur geven aan de Canon 16-35 mm f/4L IS boven de Canon 16-35 mm f/2.8 L.”
 • The-digital-picture.com: Deze lens stond al lang op het verlanglijstje van deze reviewer. Tot nog toe vielen Canons groothoekzooms hem tegen, maar dat geldt niet voor deze 16-35mm f/4.0. Wat deze lens als extra biedt is beeldstabilisatie. “That feature alone gives this lens a huge value to me.”
  Maar nog belangrijker, en opwindend, is de beeldkwaliteit van deze lens. “If prime-lens-grade corner-of-the-frame image quality is something you appreciate in your ultra-wide angle lens, you are going to love this lens. Add a state-of-the-art AF system and the 16-35 f/4L IS becomes a must-have lens.”
 • Photozone.de: Deze lens presteert indrukwekkend over het gehele bereik, maar vooral tussen 16-24mm. De beeldkwaliteit is ongekend goed in het midden, maar ook in de hoeken biedt de lens veel scherpte. Ook de vertekeningen zijn onder controle. Behalve vignettering, maar dat is gebruikelijk bij dit soort lenzen.
  Ook de bouwkwaliteit is zeer hoog en de weerbestendigheid is welkom. Evenals de beeldstabilisatie, hoewel bijvoorbeeld landschapsfotografen die meestal niet echt nodig hebben. En raadt de reviewer deze lens aan boven de EF 16-35mm f/2.8 USM L II en de EF 17-40mm f/4 USM L? “Yes, certainly.” Overigens is er nu ook de nog betere Canon EF 16-35mm f/2.8 USM L III, zie mijn lijstje hieronder.
 • Eoszine.nl: Hoe blij kun je zijn als hooggespannen verwachtingen van een objectief ook in de praktijk worden waargemaakt?, vraagt de reviewer zich af. Om gelijk te antwoorden: “Heel blij en zelfs zo dat we een moment hebben overwogen om onze EF 16-35mm 2.8L II in te leveren. Want kijken we op 100% in Photoshop naar opnamen van deze twee groothoekzoomlenzen, dan wint de 4L IS-versie op bijna alle fronten.”
  Daar komt nog bij dat deze lens beeldstabilisatie heeft plus een kleinere filtermaat (77mm). Wil je een nieuwe groothoekzoom voor je Canon fullframe aanschaffen, dan “is de keuze voor de nieuwe EF 16-35mm 4L IS een ‘no brainer’, voor zowel vrijetijdsfotograaf als professional.”
 • Ephotozine.com: Vanuit optisch oogpunt is dit een van de beste groothoeklenzen die Canon heeft geproduceerd. De beelden die hij levert zijn scheermesscherp, ook in de hoeken en ook bij maximaal diafragma. En de chromatische aberratie is onder controle. En de lichte distortie en vignettering kun je makkelijk wegwerken in bijvoorbeeld Photoshop. Ephotozine geeft de hoogste award: Editors’ Choice.
 • Imaging-resource.com: “Some may question the usefulness of having IS on a wide-angle lens, but it does come in handy both for movie-making, and for when you don't want to lug around a tripod. The lens itself is well-made, and produces superior results, with only some excessive corner shading being worthy of note when used on full-frame.”
 • Photographyblog.com: De bouwkwaliteit van deze lens is niet minder dan excellent, en hij past helemaal bij de fullframe topcamera’s van Canon. Autofocus is stil en snel, en je kunt scherpstelling handmatig overrulen indien gewenst. De beeldstabilisatie doet z’n werk uitstekend, en zorgt ervoor dat je ook bij minder licht uit de hand kunt blijven schieten.
  En de beeldkwaliteit? “Image quality is generally excellent. Chromatic aberrations are very well controlled, bokeh is quite impressive despite the f/4 aperture and the wide-angle nature of the lens, and the Super Spectra coatings successfully prevent contrast loss attributable to flare.” Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Voor stedenbezoek, maar ook andere toepassingen een zeer goede lens. Met een full-frame kun je prima uit de voeten om ruimtes/kerken/gebouwen te fotograferen in 1 shot. Daarvoor was deze lens aangeschaft. Scherp, weinig vertekening en dankzij de Canon Image Stabilisator, ook bij iets langere sluitertijden binnen goed bruikbaar.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Vlijmscherpe beeldkwaliteit. De lens is knetterscherp en geeft vrijwel geen vertekening. Ik heb er interieur- en omgevingsfoto's mee geschoten. Ik ben erg tevreden over de beeldkwaliteit. De kleuren en het contrast zijn ook prachtig. Door de IS kan je nog een aantal stops uit de hand fotograferen bij mindere lichtomstandigheden. Enige minpuntje wat ik kan noemen is de behuizing die wat plastic aanvoelt. Dat heeft voor mij geen invloed op het gebruiksgemak. Ik ben echt blij met deze lens!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameraland.nl: “Een heerlijke lens voor mijn Canon camera. Ik houd van landschappen. Een geweldig objectief voor mijn doel. Ook fijn dat er een goede stabilisator ingebouwd zit.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Bol.com: “Ragscherp tot in de hoeken! Een professionele kwaliteitslens. Dit objectief heeft 9 diafragmabladen, wat een bijzonder fraai beeld oplevert bij licht in lange sluitertijden of fel tegenlicht.
  Dit is een ideale lens voor landschaps- en architectuurfotografen. Ik heb dit objectief sinds aankoop altijd mee! Het is een groothoeklens ontworpen voor de fullframe-camera's van Canon, maar ook op een APS-C camera komt de grote hoek nog redelijk goed tot zijn recht.
  De filtermaat van 77mm heeft als voordeel dat de filters uitwisselbaar zijn met andere gangbare professionele lenzen voor het EOS-systeem. Als extraatje komt deze lens ook nog eens met een 4-stops beeldstabilisatie (IS), waardoor schieten in net wat minder licht ook nog de beste platen oplevert.
  Je krijgt er nog een pouch bij (deels leren stofzak), en de bijbehorende zonnekap; zoals het hoort bij een lens uit het L-segment, is alles compleet.
  Hij kost wat, maar is zijn geld dubbel en dwars waard!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Bol.com: “Super objectief. Wat een lens.... Voelt zeer solide aan. Even een investering, maar dan heb je ook wat. Gebruik hem vooral voor landschap fotografie. Had deze eerder moeten hebben en ga nooit meer zonder op pad. Levering zeer snel en netjes.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Toplens voor landschapsfotografie! Na lang opzoekwerk en het lezen van diverse meningen terechtgekomen bij deze prachtlens. De lens blinkt uit bij landschapsfotografen over de hele wereld. Haarscherpe beelden en vlotte AF. Reeds in het bezit van de 70-200mm uit de L reeks van Canon. Deze ultragroothoek uit deze reeks is een absolute aanrader.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Wat een superlens! Ik heb net de overstap gemaakt naar full frame (6D Mii). Dat is al een pluspunt, maar in combinatie met deze lens is fotograferen echt een feest. De beelden zijn relevant beter dan met mijn vorige combi. De Sigma 24-105 was een geduchte concurrent, maar het gewicht gaf uiteindelijk de doorslag. De Canon is nogal wat lichter en maakt dat de hantering van de camera veel beter. Blij met deze keuze!” Bekijk alle reviews van kopers >>

Canon EF 16-35mm f/4.0L op Cameranu.nl >>

Canon EF 16-35mm f/4.0L op Bol.com >>

Canon EF 16-35mm f/4.0L op Cameraland.nl >>

Canon EF 16-35mm f/4.0L op Kamera-express.nl >>

 

Plussen en minnen van de Canon 16-35mm f/4.0

 • Nieuw ontwikkelde optische beeldstabilisatie
 • Interne focus
 • Cirkelvormige diafragma met 9 lamellen
 • Water- en stofbestendig
 • Minder lichtsterk dan de Canon EF 16-35mm f/2.8L III

Canon EF 16-35mm f/4.0L op Cameranu.nl >>

Canon EF 16-35mm f/4.0L op Bol.com >>

Canon EF 16-35mm f/4.0L op Cameraland.nl >>

Canon EF 16-35mm f/4.0L op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Canon EF 16-35mm f/4.0L

Bekijk een mooie YouTube-review van de Canon EF 16-35mm f/4.0L door fotograaf Christopher Frost (10:45 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Canon EF 16-35mm f/4.0L op Cameranu.nl >>

Canon EF 16-35mm f/4.0L op Bol.com >>

Canon EF 16-35mm f/4.0L op Cameraland.nl >>

Canon EF 16-35mm f/4.0L op Kamera-express.nl >>

 

Beste lenzen voor je Canon DSLR

Heel veel lenzen voor je Canon spiegelreflexcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je Canon DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle groothoek-zoomlenzen op een rij

Hieronder staan alle groothoek-zoomobjectieven voor je spiegelreflexcamera of systeemcamera op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Binnenkort voeg ik meer reviews van groothoekzooms toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon EF 11-24mm f/4.0L USMCanon EFJaGroothoekzoom289996/100Reviews>
Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMCanon RJaGroothoekzoom273995/100Reviews>
Fujifilm XF 8-16mmFujifilm XNeeGroothoekzoom199995/100Reviews>
Fujifilm GF 20-35mm f/4.0 R WRFujifilm GFXNeeGroothoekzoom279995/100Reviews>
Olympus 7-14mm f/2.8 PROMFTNeeGroothoekzoom113995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 10-25mm f/1.7MFTNeeGroothoekzoom199995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 16-35mm f/4.0Leica LJaGroothoekzoom249995/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom329995/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GM IISony EJaGroothoekzoom269995/100Reviews>
Fujifilm GF 32-64mm f/4.0Fujifilm GFXNeeGroothoekzoom249994/100Reviews>
Olympus 8-25mm f/4.0 PROMFTNeeGroothoekzoom99994/100Reviews>
Sigma 24-35mm f/2.0 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom99994/100Reviews>
Canon EF 16-35mm f/2.8L III USMCanon EFJaGroothoekzoom199592/100Reviews>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SNikon ZJaGroothoekzoom144992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 8-18mm f/2.8-4.0MFTNeeGroothoekzoom119992/100Reviews>
Canon RF 14-35mm f/4L IS USMCanon RJaGroothoekzoom184990/100Reviews>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMCanon RJaGroothoekzoom253990/100Reviews>
Nikon Z 17-28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom134990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 MacroLeica LJaGroothoekzoom79990/100Reviews>
Panasonic Lumix G 7-14mm f/4.0MFTNeeGroothoekzoom87390/100Reviews>
Pentax HD DA 11-18mm f/2.8Pentax KJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN ArtSysteemJaGroothoekzoom152990/100Reviews>
Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaGroothoekzoom89990/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom183990/100Reviews>
Sony FE 16-25mm f/2.8 GSony EJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom149990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom269990/100Reviews>
Tamron 11-20mm f/2.8 Di III-A RXDSony ENeeGroothoekzoom89990/100Reviews>
Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXDSony EJaGroothoekzoom99990/100Reviews>
Tamron 17-50mm f/4.0 Di III VXDSony EJaGroothoekzoom???90/100Reviews>
Tamron 20-40mm f/2.8 Di III VXDSony EJaGroothoekzoom99990/100Reviews>
Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD G2DSLRJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WRFujifilm XNeeGroothoekzoom99989/100Reviews>
Sigma 10-18mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemNeeGroothoek69988/100Reviews>
Sigma 12-24mm f/4.0 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom174988/100Reviews>
Sony E 10-20mm f/4.0 G PZSony ENeeGroothoekzoom84988/100Reviews>
Canon EF 16-35mm f/4.0LCanon EFJaGroothoekzoom96387/100Reviews>
Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaGroothoekzoom71987/100Reviews>
Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 Di OSDDSLRJaGroothoekzoom72987/100Reviews>
Nikon Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VRNikon Z (DX)NeeGroothoekzoom42985/100Reviews>
OM System ED 9-18mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeGroothoekzoom69985/100Reviews>
Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM ArtSysteem/DSLRNeeGroothoekzoom79985/100Reviews>
Tokina ATX-I 11-16mm f/2.8DSLRNeeGroothoekzoom54985/100Reviews>
Olympus ED 9-18mm f/4.0-5.6MFTNeeGroothoekzoom52983/100Reviews>
Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLDDSLRNeeGroothoekzoom64983/100Reviews>
Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeGroothoekzoom40980/100Reviews>
Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6GNikon F (DX)NeeGroothoekzoom37280/100Reviews>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy