Canon EF 16-35mm f/4.0L IS USM | Reviews & Tests

Wat is het beste groothoek-zoomobjectief voor je Canon spiegelreflex? Bekijk specs & reviews van de Canon EF 16-35mm f/4.0L IS USM. “Chapeau Canon!” En: “De lens is knetterscherp en geeft vrijwel geen vertekening.”

Groothoek-zoomobjectief: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoek-zoomobjectief. Je hebt ze voor je aps-c of fullframe spiegelreflex of systeemcamera. De allerbeste groothoek-zoomlenzen zet ik voor je op een rij. Hieronder zie je specificaties plus een aantal reviews van de Canon EF 16-35mm f/4.0L IS USM, die in 2014 op de markt is gekomen.

Canon EF 16-35mm f/4.0L IS USM Canon EF 16-35mm f/4.0L IS USM

Brandpuntsafstand: 16-35mm | Maximaal diafragma: f/4.0 | Lensmount: Canon EF | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 615gr | Lengte: 112.8mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 28cm | Filtermaat: 77mm | Release datum: 2014 | Frankwandelt-rating 87/100 | Prijs: 1.002 euro op Cameranu.nl

De Canon 16-35mm f/4.0 in het kort

Een schitterende groothoekzoom met een constant diafragma van f/4.0. Ik heb hem zelf een tijd gehad, toen ik nog met een Canon 5D Mark III fotografeerde, en het was een van mijn lievelingslenzen. Fantastische beelden. En dankzij de gloednieuwe 4-stops optische beeldstabilisator met gyro-sensoren kun je ook bij minder licht uit de hand blijven fotograferen. Scherpstellen gaat soepel en snel dankzij de ringvormige USM autofocusmotor. Ook mooi: hij heeft een intern scherpstelmechanisme waardoor het objectief niet langer wordt tijdens in- en uitzoomen.

Uitstekend optiek

Je kunt ook lekker dichtbij je onderwerp komen (28cm), waardoor je waanzinnig mooie close up-beelden kunt schieten. Het uitstekende optiek bevat 3 asferische lenselementen en 2 ultra laag-dispersie lenselementen om chromatische aberraties te minimaliseren en een hoge scherpte en resolutie over het volledige beeld te garanderen. Een fluorcoating op het voorste en achterste lenselement vermindert beeldschaduwen en zorgt voor een hoge kleurneutraliteit en beeldcontrast. Stof- en vochtbestendige afdichtingen completeren deze heerlijke groothoekzoom.

Canon EF 16-35mm f/4.0L op Cameranu.nl >>

Meest gebruikt voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie
 • Reportagefotografie

Canon cashback-actie van CameraNU.nlMooi van Canon: tot €650 tegoed of tot €460 cashback!

Een nieuwe camera of lens van Canon kopen was nog nooit zo aantrekkelijk? Koop tussen 15 oktober 2018 en 15 januari 2019 één van de geselecteerde Canon-producten en ontvang tot €650 Canon-tegoed of tot €460 cashback. Ga snel naar de actiepagina van CameraNU.nl en bekijk het overzicht van alle actieproducten!

Profiteer van deze Canon-actie >>

 

Hoe oordelen reviewers over de Canon 16-35mm f/4.0?

 • Landschapfotograaf Bas Meelker: Volgens Meelker kan dit objectief qua beeldkwaliteit wedijveren met lenzen als de EF 24-70mm f/2.8 L II, de EF 70-200mm f/2.8 L II en de TS-E 24mm f/3.5 L II. “Met name de scherpte in de hoeken is opvallend goed en dat is precies het punt waar veel andere groothoek zoom objectieven mee door het ijs zakken. Chapeau Canon!”
  Ook de beeldstabilisatie doet z’n werk, en de bouwkwaliteit is zoals je mag verwachten in de L-serie. “Al met al dus een objectief waar je op kunt vertrouwen.” Kritiekpunt: Meelker had graag gezien dat het schroefdraad voorop het objectief van staal was. “Ook zou ik graag in de zoeker willen kunnen aflezen dat de IS functie geactiveerd is of niet.” Voor Meelker is dit de favoriete groothoekzoom van Canon.
 • Camerastuffreview.com: Reviewer Ivo Freriks vergelijkt deze lens met de veel duurdere Canon 16-35 mm f/2.8L. Die heeft misschien de voorkeur voor fotografen die regelmatig bewegende onderwerpen in het donker moet fotograferen. “Maar het merendeel van de architectuur-, reportage- en landschapsfotografen die op stap willen gaan met een groothoek zoomlens van uitzonderlijk hoge kwaliteit, zullen op basis van de ingebouwde beeldstabilisatie en de hogere beeldkwaliteit de voorkeur geven aan de Canon 16-35 mm f/4L IS boven de Canon 16-35 mm f/2.8 L.”
 • The-digital-picture.com: Deze lens stond al lang op het verlanglijstje van deze reviewer. Tot nog toe vielen Canons groothoekzooms hem tegen, maar dat geldt niet voor deze 16-35mm f/4.0. Wat deze lens als extra biedt is beeldstabilisatie. “That feature alone gives this lens a huge value to me.”
  Maar nog belangrijker, en opwindend, is de beeldkwaliteit van deze lens. “If prime-lens-grade corner-of-the-frame image quality is something you appreciate in your ultra-wide angle lens, you are going to love this lens. Add a state-of-the-art AF system and the 16-35 f/4L IS becomes a must-have lens.”
 • Photozone.de: Deze lens presteert indrukwekkend over het gehele bereik, maar vooral tussen 16-24mm. De beeldkwaliteit is ongekend goed in het midden, maar ook in de hoeken biedt de lens veel scherpte. Ook de vertekeningen zijn onder controle. Behalve vignettering, maar dat is gebruikelijk bij dit soort lenzen.
  Ook de bouwkwaliteit is zeer hoog en de weerbestendigheid is welkom. Evenals de beeldstabilisatie, hoewel bijvoorbeeld landschapsfotografen die meestal niet echt nodig hebben. En raadt de reviewer deze lens aan boven de EF 16-35mm f/2.8 USM L II en de EF 17-40mm f/4 USM L? “Yes, certainly.” Overigens is er nu ook de nog betere Canon EF 16-35mm f/2.8 USM L III, zie mijn lijstje hieronder.
 • Eoszine.nl: Hoe blij kun je zijn als hooggespannen verwachtingen van een objectief ook in de praktijk worden waargemaakt?, vraagt de reviewer zich af. Om gelijk te antwoorden: “Heel blij en zelfs zo dat we een moment hebben overwogen om onze EF 16-35mm 2.8L II in te leveren. Want kijken we op 100% in Photoshop naar opnamen van deze twee groothoekzoomlenzen, dan wint de 4L IS-versie op bijna alle fronten.”
  Daar komt nog bij dat deze lens beeldstabilisatie heeft plus een kleinere filtermaat (77mm). Wil je een nieuwe groothoekzoom voor je Canon fullframe aanschaffen, dan “is de keuze voor de nieuwe EF 16-35mm 4L IS een ‘no brainer’, voor zowel vrijetijdsfotograaf als professional.”
 • Ephotozine.com: Vanuit optisch oogpunt is dit een van de beste groothoeklenzen die Canon heeft geproduceerd. De beelden die hij levert zijn scheermesscherp, ook in de hoeken en ook bij maximaal diafragma. En de chromatische aberratie is onder controle. En de lichte distortie en vignettering kun je makkelijk wegwerken in bijvoorbeeld Photoshop. Ephotozine geeft de hoogste award: Editors’ Choice.
 • Imaging-resource.com: “Some may question the usefulness of having IS on a wide-angle lens, but it does come in handy both for movie-making, and for when you don't want to lug around a tripod. The lens itself is well-made, and produces superior results, with only some excessive corner shading being worthy of note when used on full-frame.”
 • Photographyblog.com: De bouwkwaliteit van deze lens is niet minder dan excellent, en hij past helemaal bij de fullframe topcamera’s van Canon. Autofocus is stil en snel, en je kunt scherpstelling handmatig overrulen indien gewenst. De beeldstabilisatie doet z’n werk uitstekend, en zorgt ervoor dat je ook bij minder licht uit de hand kunt blijven schieten.
  En de beeldkwaliteit? “Image quality is generally excellent. Chromatic aberrations are very well controlled, bokeh is quite impressive despite the f/4 aperture and the wide-angle nature of the lens, and the Super Spectra coatings successfully prevent contrast loss attributable to flare.” Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Voor stedenbezoek, maar ook andere toepassingen een zeer goede lens. Met een full-frame kun je prima uit de voeten om ruimtes/kerken/gebouwen te fotograferen in 1 shot. Daarvoor was deze lens aangeschaft. Scherp, weinig vertekening en dankzij de Canon Image Stabilisator, ook bij iets langere sluitertijden binnen goed bruikbaar.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Super fijne snelle scherpe lens. Stevig, stabiel formaat en toch niet te zwaar. Heerlijke lens om mee te nemen en te gebruiken voor vele doeleinden. Een aanrader..!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Vlijmscherpe beeldkwaliteit. De lens is knetterscherp en geeft vrijwel geen vertekening. Ik heb er interieur- en omgevingsfoto's mee geschoten. Ik ben erg tevreden over de beeldkwaliteit. De kleuren en het contrast zijn ook prachtig. Door de IS kan je nog een aantal stops uit de hand fotograferen bij mindere lichtomstandigheden. Enige minpuntje wat ik kan noemen is de behuizing die wat plastic aanvoelt. Dat heeft voor mij geen invloed op het gebruiksgemak. Ik ben echt blij met deze lens!” Bekijk alle reviews van kopers >>

Plussen en minnen van de Canon 16-35mm f/4.0

 • Nieuw ontwikkelde optische beeldstabilisatie
 • Interne focus
 • Cirkelvormige diafragma met 9 lamellen
 • Water- en stofbestendig
 • Minder lichtsterk dan de Canon EF 16-35mm f/2.8L III

Canon EF 16-35mm f/4.0L op Cameranu.nl >>

 

Alle Canon-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Canon-objectieven die ik heb gereviewed op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn reviews. Binnenkort voeg ik meer reviews van Canon-lenzen toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

Canon-objectiefSoort lensPrijsRatingReviews
Canon EF 11-24mm f/4.0LUltragroothoekzoom€ 3,09996/100Reviews >>
Canon EF 16-35mm f/2.8L IIIGroothoekzoom€ 2,21492/100Reviews >>
Canon EF 16-35mm f/4.0LGroothoekzoom€ 96387/100Reviews >>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMStandaardzoom€ 3,29997/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,21990/100Reviews >>
Canon EF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,25988/100Reviews >>
Canon EF 24-70mm f/2.8L IIStandaardzoom€ 1,96795/100Reviews >>
Canon EF 200-400mm f/4.0L IS USMSupertelezoom€ 11,89996/100Reviews >>
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS IISupertelezoom€ 2,39992/100Reviews >>
Canon EF 70-200mm f/2.8L IIITelezoom€ 2,33997/100Reviews >>
Canon EF 70-200mm f/2.8L IITelezoom€ 2,09795/100Reviews >>
Canon EF 70-200mm f/4.0L IITelezoom€ 1,41988/100Reviews >>
Canon EF 70-200mm f/2.8LTelezoom€ 1,27885/100Reviews >>
Canon EF 100mm f/2.8L IS USMMacro€ 84490/100Reviews >>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMMacro€ 55985/100Reviews >>
Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STMMacro€ 44083/100Reviews >>
Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STMReiszoom€ 41980/100Reviews >>
Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 ISReiszoom€ 46975/100Reviews >>
Canon RF 50mm f/1.2L USMStandaard€ 2,53995/100Reviews >>

 

Alle groothoek-zoomlenzen op een rij

Hieronder staan alle groothoek-zoomobjectieven voor je spiegelreflexcamera of systeemcamera op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Binnenkort voeg ik meer reviews van groothoekzooms toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

GroothoekzoomPrijsRatingBekijk!
Canon EF 11-24mm f/4.0L€ 3,09996/100Reviews >>
Canon EF 16-35mm f/2.8L III€ 2,21492/100Reviews >>
Canon EF 16-35mm f/4.0L€ 96387/100Reviews >>
Fujifilm XF 10-24mm f/4.0€ 89987/100Reviews >>
Fujifilm XF 8-16mm (verwacht nov. 2018)€ 1,99995/100Reviews >>
Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G€ 37280/100Reviews >>
Sigma 12-24mm f/4.0 Art€ 1,74988/100Reviews >>
Sony FE 12-24mm f/4.0G€ 1,83990/100Reviews >>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GM€ 2,69990/100Reviews >>
Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II€ 64983/100Reviews >>
Tamron 17-35mm f/2.8-4.0€ 72987/100Reviews >>

 

Beste spiegelreflexcamera’s van dit momentTop 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd wat de beste spiegelreflexcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje hou ik zo goed mogelijk up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Cameranu.nl Beste webshop voor de Canon 16-35mm

Zo’n mooi Canon-objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven en camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Voor de Canon EF 16-35mm f/4.0L IS USM beveel ik van harte Cameranu.nl aan. Een camerawinkel met uitstekende service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De zes voordelen van Cameranu:
 • Dé foto- en videospecialist
 • Score op Kieskeurig: 9.2 (34.637 reviews)
 • Score op Trustpilot: 9.6 (900 reviews)
 • Prachtige, grote fysieke winkel in Urk
 • Alle medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen gratis in huis!

Canon EF 16-35mm f/4.0L op Cameranu.nl >>

 

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende lens of camera kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige lens of camera, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 10 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 10 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 10 nieuwste camera’s >>

 


Leuk als je mijn blog deelt!

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (2 beoordelingen)