Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM | Reviews & Tests

Wat is het beste groothoek-zoomobjectief voor je Canon spiegelreflex? De Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM is een bijzonder goede groothoekzoom. Winnaar van een prestigieuze EISA-award en Goud Award bij Dpreview.com. “De lens is echt snel en razend scherp tot in alle hoeken.” Alle belangrijke reviews!

Canon EF 16-35mm f/2.8L III USMGroothoek-zoomobjectief: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoek-zoomobjectief. Je hebt ze voor je aps-c of fullframe spiegelreflex of systeemcamera. De allerbeste groothoek-zoomlenzen zet ik voor je op een rij. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de professionele Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM, die in 2016 op de markt is gekomen en bedoeld is voor fullframe spiegelreflexen van Canon. Winnaar van de EISA-award 2017-2018!

Bekijk alle EISA-awards 2017-2018 >>

Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM

Brandpuntsafstand: 16-35mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Canon EF | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 790gr | Lengte: 127.5mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 28cm | Filtermaat: 82mm | Release datum: 2016 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs: 2.149 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Canon-lens in het kort

Uitermate hoogwaardig, water- en stofbestendig ultragroothoekzoom uit de professionele L-serie. Dit objectief is lichtsterker dan menig andere groothoekzoom. Met een lichtsterkte van f/2.8 kun je zeer effectief foto’s maken bij schemerige omstandigheden of binnenshuis (interieurfotografie!). Groot voordeel van deze lichtsterkte: in combinatie met het ronde 9-blads diafragma krijg je opnames met een mooie onscherpe achtergrond.

Scherp van rand tot rand

Het optiek is zoals je in deze prijsklasse mag verwachten: eersteklas. De lensconstructie van 16 elementen verdeeld in 11 groepen draagt bij aan een superieure beeldkwaliteit met een scherpte van rand tot rand. Dankzij de ultrasone autofocusmotor stelt het objectief snel en soepel scherp. Maar je kunt natuurlijk ook nauwkeurig handmatig scherpstellen, zelfs in de One Shot autofocus-modus.

Deze Canon-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie

Canon 16-35mm f/2.8L III op Cameranu.nl >>

Canon 16-35mm f/2.8L III op Cameraland.nl >>

Canon 16-35mm f/2.8L III op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij Cameranu.nlTot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback op Canon producten!

Ontvang tot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback bij aanschaf van een geselecteerd Canon product. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera, videocamera, compact camera, lens of printer wel heel voordelig! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij Cameranu.nlCanon R5: €500 korting - Canon R6 II: €430 korting!

De aanschaf van een Canon R5 en R6 Mark II is tijdelijk enorm voordelig! Zo koop je de R5 met €500 korting en de R6 Mark II met €430! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM(Professionele) reviewers over de Canon EF 16-35mm

De Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Dpreview.com: De Canon 16-35mm f/2.8L III biedt ongelofelijke prestaties bij de grootste stand: 16mm. Het is een van de scherpste groothoekzooms op de markt. Veel issues met vertekening, zoals chromatische aberratie, coma en hoekonscherpte, zijn opgelost in deze update van de Mark II “and the results are impressive”.
  Boven 24mm komt wel een klein beetje onscherpte om de hoek kijken bij volle opening, maar als je het diafragma iets dichtdraait, is ook dat geen issue meer. “If you're in the market to upgrade your 16-35mm F2.8L II or if you're looking for a fast wide-angle zoom, then this lens is an excellent option.” Eindoordeel: een zeer hoge 91% plus de Gold Award.
 • Camerastuffreview.com: De optische prestaties zijn volgens de reviewer zo goed dat ze vergelijkbaar zijn met objectieven met vaste brandpunten. “Waar het vorige objectief altijd herkenbaar was aan wat onscherpte in de hoeken, vooral bij volle opening, valt het nieuwe objectief positief op door een goede centrumscherpte die naar de hoeken maar weinig verloopt.”
  Vignettering heeft de lens wel, maar dat is makkelijk weg te werken. En de nanocoating is excellent. “De nieuwe EF 16-35mm f/2.8 L III is zo goed bestand tegen overstraling dat het heel moeilijk, zelfs bijna onmogelijk is om nog lichtvlekken in je beeld te krijgen, zelfs met de zon direct in de foto.” Duur is hij wel, maar “wie gewoon simpelweg de mooiste en de beste wil, die heeft maar één echte keus”.
 • Fotograaf Pieter Dhaeze op Eoszine.nl: De EF 16-35mm f/2.8L III is volgens Pieter Canons beste supergroothoekzoomlens. Met op alle fronten een upgrade ten opzichte van z’n voorganger. Maar ten opzichte van de uitstekende EF 16-35mm f/4L IS is het kwaliteitsverschil een stuk kleiner (bekijk mijn review van de Canon 16-35mm f/4.0 ). Die heeft een betere prijs/kwaliteit-verhouding, zeker als je geen professional bent. Voor profs die landschap, architectuur en interieur in hun pakket hebben “geeft de EF 16-35mm f/2.8L III je de hoogste beeldkwaliteit”.
 • Photographyblog.com: Een excellente maar ook zeer dure groothoekzoom die aantrekkelijk is voor landschaps-, reportage en trouwfotografen die een zeer goed gebouwde, weerbestendige lens met een constant diafragma van f/2.8 nodig hebben. De bouwkwaliteit is niet minder dan excellent. Een perfecte partner voor bijvoorbeeld de Canon EOS 5D Mark IV. Autofocus is snel en stil.
  Het snelle maximale diafragma van f/2.8 in combinatie met een ‘hoog-ISO-monster’ als de 5D Mark IV “is a low-light shooter's dream ticket, making it easy to hand-hold the camera and get the shot, despite the lack of image stabilisation”. Ook de beeldkwaliteit is simpelweg fantastisch met een indrukwekkende bokeh en weinig vertekeningen. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Kenrockwell.com: “This is Canon's biggest, heaviest and most expensive 16-35mm of all time. It's also the sharpest; as good as the 16-35/4 IS and better than every other 16-35mm.”
 • The-digital-picture.com: Een 16-35mm lens is een essentieel onderdeel van je foto-uitrusting als je een fullframe DSLR hebt. En de Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM is de beste groothoekzoom ooit. “The 16-35 L III is the new standard wide angle zoom lens for professional and serious amateur wedding and event photographers, photojournalists, sports photographers, street photographers and many others.” En als je geen beeldstabilisatie nodig hebt is dit ook de ideale lens voor landschapsfotografie.
 • Photozone.de: Uiteraard een verbetering van z’n voorganger. En je kunt zelfs op een 50 megapixel camera een scherpte van hoek tot hoek bereiken op alle brandpuntsafstanden. “That's quite an achievement!” Ook chromatische aberratie is onder controle. “A substantial weakness is the amount of vignetting at the wide end though.”
  De bouwkwaliteit is zeer hoog en weerbestendig. De lens is wel groter en zwaarder dan z’n voorganger. De autofocus is extreem snel. Verrassend is het ontbreken van beeldstabilisatie, vindt deze reviewer.
 • Ephotozine.com: Deze lens is weerbestendig, biedt uitzonderlijk goed prestaties, heeft een solide constructie en... een hele hoge prijs. Hij heeft weliswaar geen beeldstabilisatie, maar in een groothoekzoom is dat acceptabel. “Really the question is not so much is the lens worth the price, it quite probably is, but whether or not our budget can justify the large margin between it and the alternatives.” Eindoordeel: bijna 5 van de 5 sterren plus Highly Recommended.
 • Dxomark.com: Dxomark heeft de lens getest op de EOS 5DS R en ziet een van de best presterende groothoekzooms die ze ooit getest hebben “achieving an excellent overall DxOMark Score of 34 points”. Het is een “important lens for many news, sports and event photographers who need speed and top performance at f/2.8, the improvements to edge sharpness on the new EF 16-35mm f/2.8L III will be appreciated”.
  Gebruik je de lens dagelijks, dan zijn de verbeterde resolutie en de verhoogde duurzaamheid genoeg redenen om te upgraden ten opzichte van de inmiddels verouderde Mark I en II. Maar als je kan leven zonder de f/2.8 dan is de goedkopere, lichtere en kleinere 16-35mm f/4L een aanrader (bekijk mijn review van de Canon 16-35mm f/4.0 ). Als je niet op de kosten hoeft te letten, dan is de 16-35mm f/2.8L III zeker de winnaar.
 • Klantreview op Cameranu.nl: “De lens is echt snel en razend scherp tot in alle hoeken en nauwelijks vertekening. Een aanrader!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Niet te lang twijfelen, veel beter wordt het niet! Best een flinke financiële drempel, temeer omdat ik ook de 5D Mark IV, 70-200 F2.8 III USM en 24-70 F2.8 II USM erbij heb aangeschaft (holy trinity set). Resultaat: géén minuut spijt van! Wel aardig wat gewicht.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Mooi groothoekbereik voor bijzondere foto’s! Groothoekzoom met goed bereik voor bijzondere fotos. Voelt zeer degelijk aan en is de echte Canon kwaliteit! Geen spijt van de wat hogere prijs voor een 2.8 grootste opening.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Canon 16-35mm f/2.8L III op Cameranu.nl >>

Canon 16-35mm f/2.8L III op Cameraland.nl >>

Canon 16-35mm f/2.8L III op Kamera-express.nl >>

 

Plussen en minnen van de Canon EF 16-35mm

 • Ideaal voor architectuur- en landschapsfotografie
 • Uitstekende beeldkwaliteit
 • Duurzame L-serie-constructie
 • Prijs en gewicht

Canon 16-35mm f/2.8L III op Cameranu.nl >>

Canon 16-35mm f/2.8L III op Cameraland.nl >>

Canon 16-35mm f/2.8L III op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Canon EF 16-35mm f/2.8L III

Bekijk een mooie YouTube-review van de Canon EF 16-35mm f/2.8L III door fotograaf Dustin Abbott (12:44 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Canon 16-35mm f/2.8L III op Cameranu.nl >>

Canon 16-35mm f/2.8L III op Cameraland.nl >>

Canon 16-35mm f/2.8L III op Kamera-express.nl >>

 

Beste lenzen voor je Canon DSLR

Heel veel lenzen voor je Canon spiegelreflexcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je Canon DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle groothoek-zoomlenzen op een rij

Hieronder staan alle groothoek-zoomobjectieven voor je spiegelreflexcamera of systeemcamera op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Binnenkort voeg ik meer reviews van groothoekzooms toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon EF 11-24mm f/4.0L USMCanon EFJaGroothoekzoom289996/100Reviews>
Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMCanon RJaGroothoekzoom273995/100Reviews>
Fujifilm XF 8-16mmFujifilm XNeeGroothoekzoom199995/100Reviews>
Fujifilm GF 20-35mm f/4.0 R WRFujifilm GFXNeeGroothoekzoom279995/100Reviews>
Olympus 7-14mm f/2.8 PROMFTNeeGroothoekzoom113995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 10-25mm f/1.7MFTNeeGroothoekzoom199995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 16-35mm f/4.0Leica LJaGroothoekzoom249995/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom329995/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GM IISony EJaGroothoekzoom269995/100Reviews>
Fujifilm GF 32-64mm f/4.0Fujifilm GFXNeeGroothoekzoom249994/100Reviews>
Olympus 8-25mm f/4.0 PROMFTNeeGroothoekzoom99994/100Reviews>
Sigma 24-35mm f/2.0 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom99994/100Reviews>
Canon EF 16-35mm f/2.8L III USMCanon EFJaGroothoekzoom199592/100Reviews>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SNikon ZJaGroothoekzoom144992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 8-18mm f/2.8-4.0MFTNeeGroothoekzoom119992/100Reviews>
Canon RF 14-35mm f/4L IS USMCanon RJaGroothoekzoom184990/100Reviews>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMCanon RJaGroothoekzoom253990/100Reviews>
Nikon Z 17-28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom134990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 MacroLeica LJaGroothoekzoom79990/100Reviews>
Panasonic Lumix G 7-14mm f/4.0MFTNeeGroothoekzoom87390/100Reviews>
Pentax HD DA 11-18mm f/2.8Pentax KJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN ArtSysteemJaGroothoekzoom152990/100Reviews>
Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaGroothoekzoom89990/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom183990/100Reviews>
Sony FE 16-25mm f/2.8 GSony EJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom149990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom269990/100Reviews>
Tamron 11-20mm f/2.8 Di III-A RXDSony ENeeGroothoekzoom89990/100Reviews>
Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXDSony EJaGroothoekzoom99990/100Reviews>
Tamron 17-50mm f/4.0 Di III VXDSony EJaGroothoekzoom???90/100Reviews>
Tamron 20-40mm f/2.8 Di III VXDSony EJaGroothoekzoom99990/100Reviews>
Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD G2DSLRJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WRFujifilm XNeeGroothoekzoom99989/100Reviews>
Sigma 10-18mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemNeeGroothoek69988/100Reviews>
Sigma 12-24mm f/4.0 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom174988/100Reviews>
Sony E 10-20mm f/4.0 G PZSony ENeeGroothoekzoom84988/100Reviews>
Canon EF 16-35mm f/4.0LCanon EFJaGroothoekzoom96387/100Reviews>
Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaGroothoekzoom71987/100Reviews>
Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 Di OSDDSLRJaGroothoekzoom72987/100Reviews>
Nikon Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VRNikon Z (DX)NeeGroothoekzoom42985/100Reviews>
OM System ED 9-18mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeGroothoekzoom69985/100Reviews>
Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM ArtSysteem/DSLRNeeGroothoekzoom79985/100Reviews>
Tokina ATX-I 11-16mm f/2.8DSLRNeeGroothoekzoom54985/100Reviews>
Olympus ED 9-18mm f/4.0-5.6MFTNeeGroothoekzoom52983/100Reviews>
Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLDDSLRNeeGroothoekzoom64983/100Reviews>
Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeGroothoekzoom40980/100Reviews>
Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6GNikon F (DX)NeeGroothoekzoom37280/100Reviews>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy