Canon EF 11-24mm f/4.0L USM | Reviews & Tests

Canon EF 11-24mm f/4.0L USM | Reviews & Tests

Wat is het beste groothoek-zoomobjectief voor je Canon spiegelreflex? De Canon EF 11-24mm f/4.0L USM is een ultragroothoeklens met de uitzonderlijk goede beeldkwaliteit van een prime-lens. “Het objectief is niet goedkoop, maar de prijs betaalt zich uit in verbluffende beeldkwaliteit.” Alle belangrijke reviews!

Groothoek-zoomobjectief: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoek zoomobjectief. Je hebt ze voor je aps-c of fullframe spiegelreflex of systeemcamera. De allerbeste groothoek-zoomlenzen zet ik voor je op een rij. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Canon EF 11-24mm f/4.0L USM, die in 2015 op de markt is gekomen.

Canon EF 11-24mm f/4.0L USM Canon EF 11-24mm f/4.0L USM

Brandpuntsafstand: 11-24mm | Maximaal diafragma: f/4.0 | Lensmount: Canon EF | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 1.180gr | Lengte: 132mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 28cm | Filtermaat: geen filter mogelijk | Release datum: 2015 | Frankwandelt-rating 96/100 | Prijs: 3.099 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

De Canon 11-24mm f/4.0L in het kort

Voor wie alleen het beste van het beste goed genoeg is, is er de hoogwaardige Canon EF 11-24mm f/4.0L USM. Een ultragroothoekzoom die alle belangrijke brandpuntsafstanden voor groothoek in één objectief combineert. Hij sluit daarmee naadloos aan op een professioneel 24-70mm of 24-105mm objectief. Deze toplens is speciaal bedoeld voor landschaps-, architectuur- en interieurfotografie. Niet alleen de beeldkwaliteit is van de allerhoogste kwaliteit, ook op de behuizing is niet bezuinigd: hij is robuust en heeft een stof- en vochtbestendige afwerking.

Alles uit de kast voor de beeldkwaliteit

Canon heeft alles uit de kast getrokken om de beeldkwaliteit van de EF 11-24mm f/4.0L te optimaliseren. Hij heeft een geavanceerd optisch ontwerp dat vertekening tot een minimum beperkt. Het objectief is voorzien van liefst 3 verschillende lenscoatings, waarvan 2 voor het optimaliseren van de lichttransmissie en het minimaliseren van reflecties. De opnames zijn extreem helder, met betrouwbare kleuren en een goed contrast. Het diafragma is opgebouwd uit 9 afgeronde bladen voor een vloeiende en natuurlijke weergave van de bokeh. Autofocus is fluisterstil en zeer precies en is constant handmatig bij te stellen.

Canon EF 11-24mm op CameraNU.nl >>

Canon EF 11-24mm op Cameraland.nl >>

De Canon 11-24mm f/4.0L is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie
 • Reportagefotografie

Canon cashback-actie van CameraNU.nlMooi van Canon: tot €1000 cashback!

Stel je eigen Canon-kit samen en profiteer van cashback-bedragen die kunnen oplopen tot €1000. Combineer een fullframe Canon-camera met een Canon-lens en claim je voordeel!

Profiteer van deze Canon-actie >>

 

(Professionele) reviewers over de Canon 11-24mm f/4.0L

 • Fototijdschrift Digifoto Pro: In alle opzichten is dit een extreem objectief, aldus de reviewer. Want ga maar na: hij heeft een enorme beeldhoek, een forse gewicht, een hoge prijs en een indrukwekkende verschijning. Maar hij is ook extreem in z’n “uitstekende optische prestaties. Canon zet niet alleen een record neer wat beeldhoek betreft, maar ook een nieuwe standaard voor ultragroothoekobjectieven.” Zo, die zit!
  Volgens Digifoto Pro levert deze Canon “prestaties die je van de allerbeste prime-objectieven zou verwachten. Het objectief is niet goedkoop, maar de prijs betaalt zich uit in verbluffende beeldkwaliteit. Het objectief is een prachtige aanwinst voor professionele architectuur- en landschapsfotografen, of andere ultragroothoekliefhebbers die het zich kunnen veroorloven.” Eindoordeel: Diamant Award.
 • Fototijdschrift Zoom.nl: Voor de 50-megapixelreflexen van Canon is uiteraard ook hoogwaardig glaswerk nodig, zo schrijft de reviewer. En daarom kwam Canon met deze groothoek die op papier sterk oogt. Maar is hij ook zo sterk?
  Het antwoord is een volmondig JA: “Canon heeft met deze 11-24mm F4 de lat hoog gelegd. Al zal een pixel peeper zich misschien afvragen waarom er toch niet voor F 2,8 is gekozen. Het antwoord luidt dat dan het gewicht van het objectief nog forser en de prijs op de kassabon nog hoger zouden zijn. Want dat is het enige dat iedere Canon groothoekliefhebber ervan zal weerhouden om meteen naar de winkel te hollen: de bijzonder forse prijs. Al zal de architectuurprofessional inmiddels het objectief allang besteld hebben.” Eindoordeel: Goud Award.
 • Fotograaf Nando Harmsen op Fotofacts.nl: “Het staat buiten twijfel dat Canon met de EF 11-24mm f/4L USM een prachtig en uniek objectief op de markt heeft gezet”, schrijft Harmsen. Vooral de 11mm maakt de grote aantrekkingskracht van de lens. “Bij juist gebruik kan de 11mm indrukwekkende beelden opleveren.”
  Toch is het zeker geen objectief voor iedere fotograaf of voor ieder genre. “Hoewel Canon de kwaliteit van het beeld heel goed in de hand heeft weten te houden, levert de extreme groothoek voor veel soorten fotografie ongewenste effecten. Dit heeft meer te maken met de karakteristieke ultra-groothoek effecten dan met het objectief.”
  Al met al is het geen gemakkelijk objectief, en daarom volgens Harmsen minder geschikt voor een beginnende fotograaf. “Maar ook voor de gevorderde fotograaf is het gebruik van deze extreme beeldhoek een echte uitdaging. De hoge prijs (...) zal sowieso de meesten afschrikken waardoor de EF11-24mm f/4L voorlopig een niché zal blijven.”
 • The-digital-picture.com: “I preordered the 11-24 within minutes of the announcement and it is now a permanent part of my kit. I love this lens”, aldus de reviewer. Deze lens heeft een zeer bruikbaar zoombereik, die perfect aansluit bij de groothoek van een standaardzoom (24mm).
  “If this unique focal length range has value to you, inspiring your creativity, the Canon EF 11-24mm f/4L USM Lens is a great next-lens choice.” En dan is hij ook nog eens steengoed. “It delivers elite performance over its entire focal length range while doing so. This is a very high grade lens that can deliver set-you-apart image quality.”
 • Photographyblog.com: Dit is een unieke ultragroothoek zoomlens, die zeer goede prestaties neerzet, maar wel een hoge prijs heeft. Dankzij z’n bereik tot 11mm is dit een “stunning addition to the extensive EF lens range”. Niet alleen de beeldkwaliteit, ook de bouwkwaliteit is zeer excellent. Het is ook letterlijk een zwaargewicht.
  Autofocus is stil en snel, en altijd handmatig over te nemen. “Image quality is outstanding. Chromatic aberrations are very well controlled, bokeh is pretty impressive despite the slow f/4 aperture and the wide-angle nature of the lens, and the Super Spectra coatings successfully prevent contrast loss attributable to flare.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Amateurphotographer.co.uk: Canon verdient alle lof voor het creëren van een van de beste L-serie lenzen van dit moment: de Canon EF 11-24mm f/4L USM. En misschien is dit wel de allerbeste ultrazoom die ooit gemaakt is.
  “If you’re a full-frame user who specialises in landscape, architectural or interior photography, and demand a lens that’s not only capable of squeezing as much of your surroundings as possible into the frame, but does so with exceptional optical performance, this is one to add to your wish list.”
  Hij heeft wel een flink prijskaartje, maar dat is dan ook volledig gerechtvaardigd. Want het is een “absolutely outstanding piece of glass. Hats off to Canon – it’s a lens that has been well worth the wait.”
 • Ephotozine.com: Wie puur zoekt naar een groothoeklens van hoge kwaliteit, zal zeker zeer geïnteresseerd zijn in dit objectief, met z’n hoge niveau van scherpte en de vertekeningen die goed in bedwang worden gehouden. Maar de prijs plaatst hem wel in een speciale categorie: hij zal niet voor iedereen weggelegd zijn. Heb je de 11mm niet echt nodig, dan kun je ook kijken naar de Canon 16-35mm f/4.
  “Those who do need such a wide lens will not be disappointed by the performance of this lens. Inner-city estate agents will be able to make those hard-to sell bedsits look like a warehouse with this lens, landscape photographers may also appreciate the extreme perspective that can be created with this lens too.” Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Canon's beste groothoek. Een prachtig objectief! Ik gebruik hem veel voor allerlei werk. Het is verleidelijk veel naar 11mm terug te zoomen, maar gebruik het met mate. Je maakt makkelijk van een Dixi-toiletje een Romeins badhuis.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Dit is een zeer specifieke lens. Niet een lens voor een niet pro, qua prijs niet maar ook qua gebruik niet. Het is groot en zwaar maar vooral wennen. Deze lens heeft een bizarre hoek. Had hiervoor de 16-35. Jarenlang prima mee gewerkt maar wou toch eens kijken wat deze lens kon. Nogmaals bizar.. De scherpte is met name iets wat je in een vergelijking gelijk opvalt. Zelfs op de uiterste 11mm stand is alles tot in de uiterste hoek scherp. Dat wil bij de 16-35 nog wel eens tegenvallen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameraland.nl: “De beste groothoek-zoom lens die Canon maakt. Voor zichzelf sprekend is het geweldig in kwaliteit. Een absolute aanrader voor een professionele fotograaf.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Plussen en minnen van de Canon 11-24mm f/4.0L

 • Extreem weids zoombereik
 • Chromatische en sferische aberraties zijn minimaal
 • Fulltime handmatige scherpstelling mogelijk
 • Diafragma met 9 afgeronde bladen: prachtig bokeh
 • Stof- en vochtbestendige afwerking
 • Groot en duur

Canon EF 11-24mm op CameraNU.nl >>

Canon EF 11-24mm op Cameraland.nl >>

 

Alle groothoek-zoomlenzen op een rij

Hieronder staan alle groothoek-zoomobjectieven voor je spiegelreflexcamera of systeemcamera op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Binnenkort voeg ik meer reviews van groothoekzooms toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

GroothoekzoomSoort lensPrijsRatingBekijk!
Canon EF 11-24mm f/4.0LGroothoekzoom€ 3,09996/100Reviews >>
Sony FE 12-24mm f/2.8 GMGroothoekzoom€ 3,29995/100Reviews >>
Fujifilm XF 8-16mmGroothoekzoom€ 1,99995/100Reviews >>
Panasonic Lumix S Pro 16-35mm f/4.0Groothoekzoom€ 2,49995/100Reviews >>
Canon EF 16-35mm f/2.8L IIIGroothoekzoom€ 2,21492/100Reviews >>
Nikon Z 14-24mm f/2.8Groothoekzoom€ 2,69992/100Reviews >>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SGroothoekzoom€ 1,44992/100Reviews >>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMGroothoekzoom€ 2,53990/100Reviews >>
Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXDGroothoekzoom€ 99990/100Reviews >>
Sony FE 12-24mm f/4.0GGroothoekzoom€ 1,83990/100Reviews >>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GMGroothoekzoom€ 2,69990/100Reviews >>
Tamron SP 15-30mm f/2.8 G2Groothoekzoom€ 1,39990/100Reviews >>
Pentax HD DA 11-18mm f/2.8Groothoekzoom€ 1,39990/100Reviews >>
Sigma 12-24mm f/4.0 ArtGroothoekzoom€ 1,74988/100Reviews >>
Canon EF 16-35mm f/4.0LGroothoekzoom€ 96387/100Reviews >>
Fujifilm XF 10-24mm f/4.0Groothoekzoom€ 89987/100Reviews >>
Tamron 17-35mm f/2.8-4.0Groothoekzoom€ 72987/100Reviews >>
Sigma 18-35mm f/1.8 ArtGroothoekzoom€ 79985/100Reviews >>
Tokina ATX-I 11-16mm f/2.8Groothoekzoom€ 54985/100Reviews >>
Olympus ED 9-18mm f/4.0-5.6Groothoekzoom€ 52983/100Reviews >>
Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di IIGroothoekzoom€ 64983/100Reviews >>
Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6GGroothoekzoom€ 37280/100Reviews >>

 

Alle Canon-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Canon-objectieven die ik heb gereviewed op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn reviews. Binnenkort voeg ik meer reviews van Canon-lenzen toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

Canon-objectiefSoort lensPrijsRatingReviews
Canon EF 11-24mm f/4.0LGroothoekzoom€ 3,09996/100Reviews >>
Canon EF 16-35mm f/2.8L IIIGroothoekzoom€ 2,21492/100Reviews >>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMGroothoekzoom€ 2,53990/100Reviews >>
Canon EF 16-35mm f/4.0LGroothoekzoom€ 96387/100Reviews >>
Canon EF 100mm f/2.8L IS USMMacro€ 84490/100Reviews >>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMMacro€ 55985/100Reviews >>
Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STMMacro€ 44083/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/1.2L USMPortret€ 3,04998/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMPortret€ 71985/100Reviews >>
Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM (juli 2019)Reiszoom€ 89987/100Reviews >>
Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STMReiszoom€ 41980/100Reviews >>
Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 ISReiszoom€ 46975/100Reviews >>
Canon RF 50mm f/1.2L USMStandaard€ 2,53995/100Reviews >>
Canon EF 50mm f/1.8 STMStandaard€ 11785/100Reviews >>
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMStandaardzoom€ 3,29997/100Reviews >>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMStandaardzoom€ 2,35995/100Reviews >>
Canon EF 24-70mm f/2.8L IIStandaardzoom€ 1,96795/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,21990/100Reviews >>
Canon EF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,25988/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMStandaardzoom€ 50980/100Reviews >>
Canon EF 600mm f/4L IS III USMSupertele€ 14,22998/100Reviews >>
Canon EF 400mm f/2.8 IS USM IIISupertele€ 13,21998/100Reviews >>
Canon RF 800mm f/11 DO IS STMSupertele€ 1,06985/100Reviews >>
Canon RF 600mm f/11 DO IS STMSupertele€ 81985/100Reviews >>
Canon EF 200-400mm f/4.0L IS USMSupertelezoom€ 11,89996/100Reviews >>
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS IISupertelezoom€ 2,39992/100Reviews >>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMSupertelezoom€ 3,14988/100Reviews >>
Canon EF 70-200mm f/2.8L IIITelezoom€ 2,33997/100Reviews >>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMTelezoom€ 2,59995/100Reviews >>
Canon EF 70-200mm f/2.8L IITelezoom€ 2,09795/100Reviews >>
Canon EF 70-200mm f/4.0L IITelezoom€ 1,41988/100Reviews >>
Canon EF 70-200mm f/2.8LTelezoom€ 1,27885/100Reviews >>

 

Beste spiegelreflexcamera’s van dit momentTop 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle objectieven op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende lens of camera kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige lens of camera, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (3 beoordelingen)