Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS II | Reviews & Tests

Wat is de beste supertele-zoomlens voor je Canon spiegelreflex? De Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS II is de perfecte superzoom voor sport- en wildlife-fotografie. “Wat een ongelooflijk goede lens. Geeft je een ongekend gevoel van ‘macht’. Snelheid, scherpte, beeldkwaliteit, handligging. Wow.” Alle belangrijke reviews!

Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS II Supertele-zoomlenzen: sport- en natuurfotografie

Ben je sport- of natuurfotograaf? Dan is een supertele-zoomlens een ‘must have’ voor in je cameratas. Alleen met zo’n lens kun je dat vogeltje of die sporter echt beeldvullend en razendscherp in beeld krijgen. Goedkoop zijn ze helaas niet... Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS II, die in 2014 op de markt is gekomen.

Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS II

Zoombereik: 100-400mm | Lichtsterkte: f/4.5-5.6 | Gewicht: 1.640gr | Lengte: 193mm | Beeldstabilisatie: ja | Vergrotingsfactor: 0.31x | Minimale scherpstelafstand: 98cm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Filtermaat: 77mm | Release: 2014 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs: 2.399 euro op CameraNU.nl en op Bol.com en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Bol.com >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS II Deze Canon-lens in het kort

Doordacht en doorontwikkeld superzoomobjectief in de vermaarde L-serie van Canon. Compact maar toch krachtig objectief voor iedereen met een passie voor sport- en natuurfotografie. Hij volgt de geliefde Canon EF 100-400mm Type 1 op. Met allerlei nieuwe features waardoor dit objectief helemaal van deze tijd is. Heeft een stof- en spatwaterdicht, zeer duurzaam ontwerp met een traploos roteerbare statiefgondel.

Schitterende close-ups

Heel mooi: deze superzoom heeft een korte minimale scherpstelafstand (98cm), waardoor je hem ook perfect kunt inzetten voor close-ups en bijvoorbeeld voor fotografie van vlinders en libellen. De 4-stops beeldstabilisatie is verbeterd waardoor trillingen uitstekend worden gereduceerd. Razendsnelle en stille autofocus is aan boord. Optisch ontwerp is uitstekend: 21 lenselementen in 16 groepen. De Fluoriet en Super Ultra-Low Dispersion lenselementen staan garant voor contrastrijke, natuurgetrouw beelden.

De Canon EF 100-400mm is ideaal voor:

 • Sportfotografie
 • Natuurfotografie
 • Wildfotografie
 • Prachtige close-ups

Canon EF 100-400mm op CameraNU.nl >>

Canon EF 100-400mm op Bol.com >>

Canon EF 100-400mm op Cameraland.nl >>

Canon EF 100-400mm op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij CameraNU.nlTot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback op Canon producten!

Ontvang tot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback bij aanschaf van een geselecteerd Canon product. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera, videocamera, compact camera, lens of printer wel heel voordelig! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij CameraNU.nlCanon R5: €500 korting - Canon R6 II: €430 korting!

De aanschaf van een Canon R5 en R6 Mark II is tijdelijk enorm voordelig! Zo koop je de R5 met €500 korting en de R6 Mark II met €430! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

(Professionele) reviewers over de Canon EF 100-400mm

De Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS II: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fotograaf Pieter Dhaeze op Eoszine.nl: “Wat een ongelooflijk goede lens”, aldus Pieter Dhaeze. “Op onze EOS 5D mark III geeft de nieuwe EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM je een ongekend gevoel van ‘macht’. Snelheid, scherpte, beeldkwaliteit, handligging. Wow.” Wie op zoek is naar een flexibele en hoogwaardige telelens, vindt in deze 100-400mm een ‘no-brainer’, aldus Pieter Dhaeze. Goedkoop is hij niet, maar het is een van de beste L-lenzen, in kwaliteit te vergelijken met de Canon EF 70-200mm 2.8L IS II en de EF 200-400mm 4L 1.4x. “Elke keer dat je met de EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM op stap gaat, heb je er 100% plezier van en kun je met adembenemende foto’s thuiskomen.”
 • The-digital-picture.com: Deze Canon superzoom is een van de nieuwe, zeer populaire lenzen die in 2014 verschenen. En deze 100-400mm van Canon is de ‘hottest’, populairste lens van 2014, en dat is niet voor niets. Heel af en toe komt er een lens voorbij die echt je aandacht opeist. En deze 100-400mm van Canon is zo’n lens. Hij zit in de ‘elite klas’ van zoomlenzen en is in staat om beeldkwaliteit te produceren die je eerder verwacht van een top-prime-lens. En dat geldt voor elk diafragma en voor elke brandpuntsafstand.
  Deze Canon is ook nog eens zeer robuust gebouwd, heeft een snelle en naukeurige autofocus, zeer effectieve beeldstabilisatie en zeer indrukwekkende beeldkwalititeit. Deze Canon heeft dus alles in huis om zeer populair te worden, ondanks de forse prijs. “The 100-400 L II has quickly become one of my favorite and most-used lenses. I highly recommend this one.”
 • DPreview.com: Deze Canon 100-400mm f/4.5-5.6 IS USM II is het waard geweest om zo lang op te wachten. Hij heeft een ongekend veelzijdig telezoom-bereik. Hij heeft bij DPreview de hoogste score in z’n klasse voor scherpte, autofocusprestaties, beeldstabilisatie, dichtbij focus en bouwkwaliteit. Hij scoort dus eigenlijk zeer hoog op alle belangrijke punten. “Canon has done a very thorough job and it's still good value, too.” Krijgt een zeer hoge score: 90% plus de hoogste Gold Award.
 • Kenrockwell.com: Deze Canon 100-400mm II is fantastisch. Hij voelt geweldig en de beelden zijn superb, zelfs zonder lensprofiel. Hij is ultrascherp, zoals z’n voorganger al was. Maar waar hij echt in uitblinkt is z’n waanzinnig snelle autofocus, zelfs als je er een 1.4x teleconverter op hebt zitten. “Like many close-focussing telephoto zooms, it isn't really 400mm at close distances due to an optical trick. It is 400mm at long distances where we need it.”
 • Photographyblog.com: Deze Canon EF 100-400mm II is een zeer capabele maar ook prijzige telezoom. Hij zal vooral aantrekkelijk zijn voor sport- en wildfotografen die op zoek zijn naar een relatief lichtgewicht en veelzijdige lens. Z’n voorganger was al goed, maar deze II overtreft deze op alle punten. Hij krijgt wel concurrentie van de lenzen van Sigma en Tamron, die een nog iets groter bereik hebben. De bouwkwaliteit van deze Canon is excellent. Autofocus is snel en stil, en is op elk moment over te nemen door handmatige scherpstelling.
  Beeldstabilisatie is zeer goed en maakt veel goed wat deze superzoom mist aan lichtsterkte. Uit de hand schieten is zo mogelijk, maar gebruik voor de beste resultaten een statief of monopod. De beeldkwaliteit is excellent. Chromatische aberraties en flare zijn zeer goed onder controle. De bokeh is indrukwekkend, wat je niet zou verwachten gezien het niet heel snelle diafragma (f/4.5-5.6). Al met al zet deze Canon uitzonderlijk goede prestaties neer. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “De verwachtingen van deze lens worden helemaal waar gemaakt. Als hobby fotograaf moet ik vooral wennen aan het gewicht van de lens, maar die moeite wordt meer dan goed gemaakt door de kwaliteit van de foto's. De beeldstabilisatie levert zeer scherpe foto's, ook bij 400mm kun je nog prima croppen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Ideale lens voor natuurfotografie, waaronder vogels (BIF), en vliegtuigen. Zoals verwacht is de beeldkwaliteit van deze lens erg goed. De autofocus is snel en nauwkeurig, deze L-serie lens is zelfs een erg snelle onder de toch al snelle ring-type USM lenzen van Canon. Uit de hand lukt het prima om vogels te fotograferen, de Image Stabilization werkt goed en de drie verschillende modes zorgen ervoor dat het gedrag is af te stemmen op het te fotograferen onderwerp (stilstaand - horizontaal bewegend of willekeurig bewegend).” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Bol.com: “Wat een plezier! Het enige waaraan ik moest wennen was het gewicht. Ik heb hiernaast een Canon EF 70-200mm F4 IS USM, die is echt enorm lichtgewicht vergeleken bij deze jongen. Maar zodra je focust op je onderwerp merk je meteen het niveau van kwaliteit. Ongelofelijk snelle USM, uitzonderlijk goede Image Stabilizer (je moet echt eens proberen de IS uit te schakelen, dan pas kan je waarderen hoe goed hij het doet!). De IS is ook helemaal stil (in tegenstelling tot de oude generatie).” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Een toplens. Gebruik hem met de RF naar EF converter op mn Canon EOS R. In vergelijking met de eerdere versie een duidelijke opwaardering, stelt snel scherp en weinig missers!!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “WOW, dit is een echte superlens! Ik heb deze lens gekocht als vervanging voor de Canon 70-200 mm, de reden was ik wilde meer zoom bereik hebben. Daar ik met de Canon 80D en de 700D fotografeer is de 1.6 crop factor nog een extraatje. Ik heb de lens nu een paar weken en de kwaliteit is werkelijk overdonderend. Wat een kwaliteit.
  Daar ik met APC fotografeer gebruik ik het midden van het beeldveld en heb praktisch geen last van allerlei lensafwijkingen. Wat ik handig vind is de extra ring "smooth--tight", hiermee kun je de zoom instellen van licht - tot maximale wrijving. Je kunt nog steeds zomen in de maximale stand maar gaat zeer moeilijk. Bij het wandelen is dit een handige functie.
  De zonnekap heeft 2 extraatjes, een klepje om het eventuele polarisatie filter te draaien en een knopje om de zonnekap te vergrendelen.
  De foto's die ik tot nu toe gemaakt heb met de lens, op beide camera's, zijn verbluffend goed qua beeldkwaliteit, AF-prestaties en kwaliteitsperspectieven. Tevens heeft de lens een bijzonder mooie Bokeh. Ik ben over de maat, gewicht en de prijs heengestapt en ben nu trotse bezitter van een Canon 110-400mm lens. Deze investering is het dubbel en dwars waard. Pluspunten Beeldkwaliteit Bokeh.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Canon EF 100-400mm op CameraNU.nl >>

Canon EF 100-400mm op Bol.com >>

Canon EF 100-400mm op Cameraland.nl >>

Canon EF 100-400mm op Kamera-express.nl >>

 

Plussen en minnen van de Canon EF 100-400mm

 • Relatief compact, licht en krachtig 100-400mm objectief
 • Doordacht optisch ontwerp voor optimale beeldkwaliteit
 • Korte minimale scherpstelafstand van maar 98 centimeter: perfect voor close-ups
 • Niet goedkoop

Canon EF 100-400mm op CameraNU.nl >>

Canon EF 100-400mm op Bol.com >>

Canon EF 100-400mm op Cameraland.nl >>

Canon EF 100-400mm op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Canon EF 100-400mm

Bekijk een mooie YouTube-review van de Canon EF 100-400mm door fotograaf Christopher Frost (8:25 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Canon EF 100-400mm op CameraNU.nl >>

Canon EF 100-400mm op Bol.com >>

Canon EF 100-400mm op Cameraland.nl >>

Canon EF 100-400mm op Kamera-express.nl >>

 

Beste lenzen voor je Canon DSLR

Heel veel lenzen voor je Canon spiegelreflexcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je Canon DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle supertele-zoomlenzen op een rij

Hieronder staan alle supertele-zoomobjectieven die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Of bekijk hier mijn overzichtsartikel.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 100-300mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertelezoom1219998/100Reviews>
Nikon AF-S 120-300mm f/2.8ENikon F (FX)JaSupertelezoom1099998/100Reviews>
Canon EF 200-400mm f/4.0L IS USMCanon EFJaSupertelezoom1299996/100Reviews>
Nikon AF-S 180-400mm f/4.0ENikon F (FX)JaSupertelezoom1199996/100Reviews>
Fujifilm XF 150-600mm f/5.6-8 R LM OIS WRFujifilm XNeeSupertelezoom220095/100Reviews>
Leica Vario-Elmar-SL 100-400mm f/5.0-6.3Leica LJaSupertelezoom220095/100Reviews>
Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR SNikon ZJaSupertelezoom299995/100Reviews>
Olympus ED 150-400mm f/4.5 PROMFTNeeSupertelezoom699995/100Reviews>
Nikon AF-S 200-400mm f/4.0G VR ED IINikon F (FX)JaSupertelezoom659994/100Reviews>
Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6Fujifilm XNeeSupertelezoom179593/100Reviews>
Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSSSony EJaSupertelezoom289993/100Reviews>
Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSSSony EJaSupertelezoom209993/100Reviews>
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS IICanon EFJaSupertelezoom219992/100Reviews>
Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VRNikon ZJaSupertelezoom199992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 50-200mm f/2.8-4.0MFTNeeSupertelezoom179992/100Reviews>
Fujifilm XF 70-300mm f/4-5.6 R LM OIS WRFujifilm XNeeSupertelezoom79990/100Reviews>
OM System ED 150-600mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom269990/100Reviews>
Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom129990/100Reviews>
Panasonic Leica DG 100-400mm f/4.0-6.3 IIMFTNeeSupertelezoom169990/100Reviews>
Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG DN OS SportsSysteemJaSupertelezoom139990/100Reviews>
Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS SportsSysteemJaSupertelezoom236990/100Reviews>
Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM SportsDSLRJaSupertelezoom189990/100Reviews>
Tamron 50-400mm f/4.5-6.3 Di III VC VXDSony EJaSupertelezoom144990/100Reviews>
Tamron 150-500mm f/5.0-6.7 Di III VC VXD FujifilmFujifilm XNeeSupertelezoom158090/100Reviews>
Tamron 150-500mm f/5.0-6.7 Di III VC VXD SonySony EJaSupertelezoom149990/100Reviews>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMCanon RJaSupertelezoom314988/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-300mm f/4.5-5.6Leica LJaSupertelezoom125088/100Reviews>
Sony FE 70-350mm f/4.5-6.3 G OSSSony ENeeSupertelezoom89988/100Reviews>
Tamron 50-300mm f/4.5-6.3 Di III VC VXDSony EJaSupertelezoom91988/100Reviews>
Tamron 70-300mm f/4.5-6.3 Di III RXDSony EJaSupertelezoom69988/100Reviews>
Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR EDNikon F (FX)JaSupertelezoom137987/100Reviews>
Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Cont.SysteemJaSupertelezoom99987/100Reviews>
Canon RF 200-800mm f/6.3-9.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom249986/100Reviews>
Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM SportsDSLRJaSupertelezoom159986/100Reviews>
Tamron SP 150-600mm f/5.0-6.3 Di VC USD G2DSLRJaSupertelezoom154986/100Reviews>
Canon RF 100-400mm f/5.6-8.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom74985/100Reviews>
Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG OS HSMDSLRJaSupertelezoom84982/100Reviews>
Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM Cont.DSLRJaSupertelezoom99982/100Reviews>
Tamron AF 100-400mm f/4.5-6.3 Di VC USDDSLRJaSupertelezoom86982/100Reviews>
Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STMCanon RNeeSupertelezoom45980/100Reviews>
Olympus ED 75-300mm f/4.8-6.7 IIMFTNeeSupertelezoom46980/100Reviews>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy