De lichtsterke standaard zoomlens noemen ze ook wel: het werkpaard van de fotograaf. Met dit objectief schiet je 80% van je foto’s. Maar wat is de beste keus? Een vergelijking van de objectieven van Canon, Nikon, Sony, Fujifilm, Panasonic, Olympus / OM System, Sigma, Tamron en Tokina. Gebaseerd op reviews van experts!
Het lichtsterke standaard zoomobjectief is het meest gebruikte objectief van professionele fotografen en serieuze amateurs. Het combineert een uitstekende beeldkwaliteit met een bereik dat breed inzetbaar is. Van landschaps- en interieurfotografie (24mm) tot portretfotografie (70mm of hoger). Ook voor reisfotografie en reportage/straatfotografie is dit objectief een ‘must have’.
Waar alle onderstaande objectieven in uitblinken is de lichtsterkte. Ze bieden stuk voor stuk een enorme lichtsterkte. De 24-70mm objectieven hebben f/2.8 over het hele zoombereik; de 24-105mm objectieven bieden f/4.0. Dat maakt de objectieven groot, zwaar en ook duur omdat er veel glaswerk nodig is om deze lichtsterkte te bereiken.
Waarom is die hoge lichtsterkte zo belangrijk? Om twee redenen: je kunt er bij weinig licht kristalheldere foto's mee schieten én je kunt er een geweldig mooie scherptediepte mee creëren (bokeh). Kortom, de lichtsterkte maakt het verschil. In de kwaliteit van je foto's. En helaas ook in je portemonnee.
Alle objectieven in onderstaande lijst bieden uitstekende kwaliteit. Het verschil zit 'm in de details en vooral: in de prijs. Koop je een objectief van een cameramerk, dan moet je diep in de buidel tasten. Vaak krijg je dan wel (net even) meer: nog wat scherper, een nog mooiere bokeh, nog robuuster. Maar ook de zogeheten ‘third party-objectieven’, zoals van Tamron, Sigma en Tokina, zijn zeer goed. En vaak een stuk goedkoper.
Wat het beste objectief voor jou is, kun alleen jij bepalen. Wil je absoluut een objectief met beeldstabilisatie? Dan valt bijvoorbeeld de Tokina af. Is je budget beperkt? Dan vallen de Canon, Nikon en Sony af. Die laatste objectieven zijn overigens alleen geschikt voor camera's van die respectievelijke merken (tenzij je bereid bent om met adapters te werken).
Als je net zo bent als ik, dan ga je altijd voor het beste van het beste. Maakt niet uit wat het kost. Tot je in je portemonnee kijkt. Aiiii. Daarom heb ik vele jaren geleden – toen ik m’n fotografie-hobby opnieuw oppakte – voor een Tamron gekozen. Want is het verschil echt zo groot dat je meer dan het dubbele moet neerleggen voor bijvoorbeeld de Canon? Nee. De verschillen zijn klein. Niet verwaarloosbaar, maar wel klein. Je merkt het misschien alleen als je groot gaat afdrukken. En dan bedoel ik: écht groot. En dan nog. Maar tjongejonge, wat wilde ik toen al graag die Canon hebben...
Nu fotografie steeds belangrijker voor me geworden is, zijn zaken als beeldkwaliteit dat ook. Daarom fotografeer ik tegenwoordig met een fullframe systeemcamera, de Nikon Z7 II. En ik heb daar de prijzige 24-70mm van Nikon zelf bij gekocht. Een flinke rib uit mijn lijf. Maar blij dat ik ermee ben. Met 20.000 foto’s per jaar ben ik 20.000 keer blij. Je perst net wat meer scherpte en karakter uit de beelden. De bokeh is net een fractie mooier. De bediening net een pietsje handiger.
Onderstaande objectieven mikken allemaal op professionele fotografen en op fanatieke amateurs met een goedgevulde beurs. De meeste zijn ontworpen voor fullframe systeemcamera’s of fullframe DSLR’s. Maar ze zijn ook uitstekend geschikt voor de betere aps-c camera's (omgekeerd kun je meestal geen aps-c objectieven op een fullframe body gebruiken). Houd dan wel rekening met de aps-c cropfactor van ongeveer 1.5. Dat betekent dat het zoombereik bij een 24-70mm lens in dat geval 32-105mm is. Nog steeds een heel mooi bereik!
Alle objectieven op Cameranu.nl >>
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.