Lichtsterke telezoom objectieven behoren tot de standaarduitrusting van de fotograaf. Het zijn bijzondere objectieven die je gebruikt voor portretten, wildfotografie, sportfotografie en nog veel meer. De beste lichtsterke telezooms voor spiegelreflexen en systeemcamera’s heb ik voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews van experts.
Alle objectieven in onderstaand lijstje bieden uitstekende kwaliteit. Het verschil zit 'm in de details en vooral: in de prijs. Koop je een objectief van een cameramerk, dan moet je veel dieper in de buidel tasten. Vaak krijg je dan wel (net even) meer: nóg wat scherper, nóg mooiere bokeh, nóg robuuster. Maar ook de zogeheten 'third party' objectieven zijn zeer goed. En een heel stuk goedkoper.
Geliefd bij professionele fotografen. Dat zijn de telezoom objectieven met f/2.8 als grootste diafragma. Naast de 24-70mm en 24-105mm ‘werkpaarden van de fotograaf’ zijn dit de meest gebruikte objectieven. Waarom zijn ze zo populair?
Ten eerste natuurlijk vanwege het veelgebruikte zoombereik. Veel foto's worden gemaakt tussen pakweg 70 en 200mm. Voor portretten is dit een ijzersterk bereik, daar kun je zowel 70mm als 200mm voor gebruiken, en elke millimeter die ertussen zit. Maar ook voor wildfotografie, actiefotografie of reportages is het bereik super. Dan fotografeer je uiteraard vaak op 200mm.
De tweede reden waarom deze objectieven populair zijn: ze geven een geweldig mooie bokeh dankzij het grote maximale diafragma van f/2.8. Zeker als je wat verder inzoomt kun je een onderwerp mooi uitlichten tegen een onscherpe achtergrond. Bij portretten is dat waanzinnig mooi. Maar ook als je bijvoorbeeld een sporter schiet op het veld, een race-auto op de baan, een paard in vol galop, een spannend tafereeltje op straat.
De derde reden: het zijn snelle lenzen, en dat heeft uiteraard ook weer met het diafragma van f/2.8 te maken. Omdat je het diafragma wagenwijd open kunt gooien, kun je snelle sluitertijden en een lage ISO-waarde gebruiken. Zeker bij actiefotografie is dat een uitkomst en soms gewoon een must.
Nadelen zijn er natuurlijk ook. Waarvan de grootste misschien de prijs is. Die is voor deze objectieven ronduit hoog. Dat heeft te maken met de kwaliteit van het glas, en van het totale ontwerp, dat vaak ook nog afgedicht is tegen stof en water. En vanwege het grote maximale diafragma is er ook bijzonder veel glaswerk nodig. Het tweede nadeel is daarom: ze zijn groot en loeizwaar. Aan anderhalve kilo zit je zo.
Maar goed: kun je over prijs en gewicht heenstappen, dan zijn de lichtsterke telezooms een geweldig bezit waar je enorm veel voldoening uithaalt. Ik kan het weten, ik heb er zelf eentje en hij zit altijd in mijn fototas (de Fujifilm 55-140mm f/2.8, omgerekend naar fullframe: 83-210mm).
Onderstaande objectieven mikken allemaal op professionele fotografen en op fanatieke amateurs met een goedgevulde beurs. De meeste zijn ontworpen voor fullframe spiegelreflex- of systeemcamera's. Maar ze zijn ook uitstekend geschikt voor de betere aps-c camera's (omgekeerd kun je geen aps-c objectieven op een fullframe body gebruiken). Houd dan wel rekening met de aps-c cropfactor van ongeveer 1.5. Dat betekent dat het zoombereik bij een 70-200mm ongeveer 105-300mm is. Een heel mooi bereik dat nog beter geschikt is voor wild-, sport- en actie-fotografie!
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.