Beste lenzen voor je Nikon Z systeemcamera
Z-lenzen op komst
Benieuwd naar de Nikon Z-lenzen die op komst zijn de komende jaren? Bekijk dan de officiële roadmap van Nikon met de line-up van Z-lenzen.
Jezelf verder ontwikkelen: nieuwe lens
Je bent de gelukkige bezitter van een van de geweldige Nikon Z systeemcamera’s. Waarschijnlijk heb je er een kitlens bij gekocht. Dat zijn over het algemeen lenzen met een uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding. Maar zo’n topcamera koop je niet om er alleen maar met een kitlens mee te schieten. Als je je verder wilt ontwikkelen in fotografie of video is een betere lens een must.
Best besproken objectieven
Maar welk objectieven zijn er voor je Nikon Z camera? Voor welke vormen van fotografie en video zijn ze bedoeld? En hoe scoren ze bij de belangrijke reviewers? Om je op weg te helpen, heb ik alle Nikon Z objectieven voor je op een rij gezet. Hoef jij alleen nog maar te kiezen 😁
Alle lenzen voor Nikon Z op Cameranu.nl >>
Alle lenzen voor Nikon Z op Cameraland.nl >>
Alle lenzen voor Nikon Z op Kamera-express.nl >>
Fullframe of DX-sensor
Een paar dingen om rekening mee te houden bij je keuze. Allereerst moet je weten dat er Z-camera's zijn met een fullframe sensor (FX-sensor) en Z-camera's met een cropsensor (DX-sensor). Die laatste camera’s, zoals de Z30, Z50 en Z fc, hebben een sensor die een stuk kleiner is dan een fullframe sensor: een DX-sensor is tweederde van het formaat van een FX-sensor.
Brandpuntsafstand DX: vermenigvuldigen met 1.5
Wat betekent dit voor de keuze van je lens? Elke lens heeft een brandpuntsafstand, bijvoorbeeld 24-200mm. Omdat de DX-sensor kleiner is dan een fullframe sensor, moet je deze cijfers met 1.5 vermenigvuldigen om de vergelijkbare brandpuntsafstand te krijgen voor fullframe (= kleinbeeld = 35mm). Dit heet de cropfactor. Een 24-200mm lens is in fullframe-termen dus 36-300mm. Je wint dus aan telebereik maar verliest aan groothoekbereik. Minder geschikt voor landschappen, maar geschikter voor wildlife en vogels.
Fullframe en DX: passen alle lenzen?
Ook belangrijk om te weten: alle lenzen voor fullframe Z-camera’s passen ook op je DX-camera. Ze hebben op die camera’s dan een brandpuntsafstand die 1.5x zo lang is. Omgekeerd passen DX-lenzen weliswaar op je fullframe Z-camera, maar ze geven dan zwarte randen. DX-lenzen herken je aan de naamgeving, bijvoorbeeld de Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR.
Hoe lichtsterk is je lens?
Wat ook belangrijk is voor de keuze van je lens: hoe lichtsterk is hij? Lichtsterkte wordt bepaald door het maximale diafragma. Dat wordt uitgedrukt met een getal waar een f voor staat. De genoemde 50-250mm lens heeft bijvoorbeeld een diafragma van f/4.5-6.3. Dat betekent dat hij op 50mm een maximaal diafragma heeft van f/4.5 en bij 250mm is dit maximale diafragma opgelopen naar f/6.3.
f/0.95 = ongekend lichtsterk
Hieraan zie je dat dit geen lichtsterke lens is. Lichtsterke lenzen hebben een klein f-getal: hoe kleiner, hoe lichtsterker. Een uiterst lichtsterke lens is bijvoorbeeld de Nikon Z 58mm f/0.95 S Noct. Die heeft als maximaal diafragma f/0.95, en dat is ongekend lichtsterk.
Voordelen lichtsterke lens
Wat zijn nu de voordelen van een lichtsterke lens?
- Ten eerste: hoe lager het f-getal (=hoe groter de opening in je diafragma), hoe beter je kunt fotograferen als het licht minder is. Bij schemering, binnenshuis, bij een concert, een sterrenhemel.
- Ten tweede: je kunt veel meer met scherptediepte spelen. Portretlenzen zijn bijvoorbeeld vaak heel lichtsterk. Daardoor krijg je een prachtige bokeh: een scherp portret tegen een vage achtergrond. De genoemde Nikon Z 58mm f/0.95 S Noct en ook de Nikon Z 85mm f/1.8 S zijn bijvoorbeeld dijken van portretlenzen.
- Ten derde: je kunt met een snellere sluitertijd schieten zonder je ISO-waarde omhoog te gooien. Vandaar dat sportfotografen meestal een zeer lichtsterke telelens hebben. Die herken je onmiddellijk: ze zijn supergroot en superzwaar.
Lichtsterk = veel glas = duur
En waarom maken ze dan niet alle objectieven lichtsterk als dat zoveel voordelen heeft? Daar is een belangrijke reden voor: lichtsterke lenzen hebben bijzonder veel glas aan boord, glas is heel duur, dus het zijn dure lenzen. En door al dat glaswerk zijn het ook joekels van lenzen. Denk maar aan die enorme toeters van sportfotografen op het voetbalveld. En ook de Nikon Z 58mm f/0.95 S Noct is groot en zwaar en voor de meeste fotografen onbetaalbaar.
Nikon Z-vatting: ultrabreed, ultra lichtvanger
De Z-vatting (in het Engels: Z-mount) is speciaal ontworpen voor de systeemcamera’s van Nikon. Deze ultrabrede Z-vatting – de grootste vatting van alle camerasystemen – vangt meer licht op dan de oude F-vatting voor de spiegelreflex-lijn van Nikon. En doordat de afstand tussen vatting en sensor zeer kort is – liefst 65% korter dan die van de Nikon DSLR’s – wordt de lichtafval aan de randen van het beeld veel kleiner. Hierdoor boeken de Z-lenzen veel betere resultaten: de beelden zijn scherper, rijker aan details en nuance, helemaal tot in de uiterste beeldhoeken. Dat zie je terug in de fantastische reviews die deze Z-lenzen krijgen.
Passen DSLR-lenzen op je Nikon Z-camera?
Heb je een Nikon spiegelreflexcamera met een assortiment objectieven en je wilt overstappen naar het Z-systeem, dan hoef je die lenzen niet weg te doen. Met de speciale Nikon FTZ II adapter gebruik je alle objectieven met F-vatting heel eenvoudig op je Z-camera van Nikon. Er is geen enkel verlies van beeldkwaliteit, en ook de automatische belichting en autofocus blijven volledig werken. Ook de vibratiereductie van je F-objectief blijft werken, sterker nog: die wordt nóg effectiever. De FTZ-adapter werkt natuurlijk ook wanneer je een ander merk, zoals een Sigma 150-600mm met Nikon F-vatting, op de FTZ-adapter aansluit.
Alle lenzen voor Nikon Z op Cameranu.nl >>
Alle lenzen voor Nikon Z op Cameraland.nl >>
Alle lenzen voor Nikon Z op Kamera-express.nl >>
Alle lenzen voor je Nikon Z systeemcamera op een rij
Overzicht Nikon Z systeemcamera’s
- Mijn review van de Nikon Z9 >>
- Mijn review van de Nikon Z8 >>
- Mijn review van de Nikon Z7 II >>
- Mijn review van de Nikon Z7 >>
- Mijn review van de Nikon Z6 III >>
- Mijn review van de Nikon Z6 II >>
- Mijn review van de Nikon Z6 >>
- Mijn review van de Nikon Z f >>
- Mijn review van de Nikon Z5 >>
- Mijn review van de Nikon Z50 >>
- Mijn review van de Nikon Z fc >>
- Mijn review van de Nikon Z30 >>
De allerbeste systeemcamera's
Beste systeemcamera's tot €2.000
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Beste systeemcamera's tot €1.000
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Beste webshop voor objectieven
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Alle camera’s op een rij: handig overzicht