Uitstekende groothoeklenzen
Alle groothoeklenzen in de twee onderstaande lijstjes (een lijstje met zooms en een lijstje met primes) bieden uitstekende kwaliteit. Het verschil zit 'm in de details en vooral: in de prijs. Koop je een objectief van een cameramerk, dan betaal je meestal veel meer. Voor dat extra geld krijg je dan wel meer waar voor je geld: nóg scherper, nóg minder lensfouten, nóg robuuster en nóg betere en uitgebreidere bedieningsmogelijkheden. Maar ook objectieven van andere partijen – zoals Tamron, Sigma en Samyang – zijn uitstekend. En vaak een stuk goedkoper.
Geliefd bij landschaps- en architectuurfotografen
Groothoeklenzen zijn geliefd bij landschapsfotografen. Met hun groothoek schieten ze weidse panorama’s met vaak spectaculaire wolkenluchten. Maar ook in de stad komt een groothoeklens goed van pas. Voor stadspanorama’s, maar ook om bijvoorbeeld een bijzonder gebouw volledig op de foto te krijgen. Architectuurfotografen hebben daarom ook meestal een groothoek bij de hand of op hun camera.
Voor interieurs en de sterrenhemel
Ook interieurfotografen gebruiken vaak een groothoeklens, om daarmee een zo groot mogelijk gedeelte van een kamer of zaal vast te leggen. Dankzij hun grote beeldhoek past er veel meer binnen het kader van een groothoeklens. Handige makelaars maken daar bijvoorbeeld grif mis/gebruik van op Funda… Een ander genre waarbij groothoeklenzen goed van pas komen is fotografie van de weidse sterrenhemel. Meestal gebruik je dan een lichtsterke groothoekprime, zoals de Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art.
Groothoek: vervorming van rechte lijnen
De brandpuntsafstand van groothoeklenzen start bij zo’n 7mm voor de gespecialiseerde fisheye-lenzen en eindigt bij ongeveer 40mm. Door hun brede beeldhoek kunnen groothoeklenzen te maken krijgen met vervormingen aan de beeldranden. Dit zie je vooral bij grote, rechte onderwerpen. Een hoog gebouw lijkt dan bijvoorbeeld krom te trekken of achterover te vallen. Gelukkig is dit makkelijk – vaak met één druk op de knop – weg te poetsen met fotobewerkingsprogramma’s als Adobe Lightroom of Photoshop. Professionele architectuurfotografen hebben vaak een gespecialiseerde tilt/shift-lens die dit soort vervormingen voorkomt. Helaas zijn dit zeer prijzige lenzen.
Belangrijkste kenmerken van groothoeklenzen
- Korte brandpuntsafstand: van 7mm tot 40mm
- Vervorming: grote rechte objecten aan de beeldranden trekken krom of hellen achterover
- Vertekend perspectief: onderwerpen lijken kleiner omdat er meer binnen de beeldhoek valt
Groothoeklens: waar moet je op letten voor je koopt?
Voor je een groothoeklens aanschaft, is het goed een aantal punten na te lopen:
- Is de lens geschikt voor jouw camera? Kijk of de lensvatting overeenkomt met de vereisten van jouw camera.
- Alle lenzen voor fullframe camera’s zijn óók geschikt voor aps-c camera’s, maar lenzen voor aps-c camera’s zijn vaak niet geschikt voor fullframe camera’s.
- Koop je een groothoekzoom of een groothoekprime? Zoomlenzen zijn veelzijdiger, prime-lenzen vaak kwalitatief een slag beter en ook lichtsterker.
- Koop je een lens met of zonder beeldstabilisatie? In het laatste geval kan een statief uitkomst bieden als je bij weinig licht fotografeert.
Objectieven geschikt voor fullframe en aps-c
De groothoeklenzen in mijn lijstjes die zijn ontworpen voor fullframe camera’s zijn ook uitstekend geschikt voor aps-c camera's (omgekeerd kun je aps-c objectieven vaak niet op een fullframe body gebruiken). Houd dan wel rekening met de aps-c cropfactor van ongeveer 1.5x (Canon: 1.6x). Dat betekent dat de brandpuntsafstand van een 24mm-lens ongeveer 36mm is. Een prachtig bereik, maar minder geschikt voor bijvoorbeeld weidse landschapsfoto’s.
Alle groothoekzooms op een rij
Hieronder staan alle groothoek zoomlenzen die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Daar kun je ook een overzicht van de belangrijkste reviews bekijken.
Alle groothoekprimes op een rij
Hieronder staan alle groothoek prime-lenzen die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Daar kun je ook een overzicht van de belangrijkste reviews bekijken.
De reviewsites
Mijn toplijstje is samengesteld na een analyse van een groot aantal reviewsites van camera's en objectieven. Op sommige sites – zoals Cameralabs.com of Dpreview.com – keren ze objectieven volledig binnenstebuiten. Als je een nerd bent, smul je hiervan.... Alle kennis over deze objectieven is samengebald in mijn overzicht. Onder meer de volgende sites heb ik hiervoor afgestruind:
- Dpreview.com
- Kenrockwell.com
- Techradar.com
- Cameralabs.com
- Petapixel.com
- Photographyblog.com
- Photozone.de
- Ephotozine.com
- Imaging-resource.com
- Focus-review.com
- Focusmagazine.nl
- Zoom.nl
- Digifotopro.nl
- Expertreviews.co.uk
- Amateurphotographer.com
- Tweakers.net
Top 10 spiegelreflexcamera's
Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
Beste spiegelreflexen >>
De allerbeste systeemcamera's
Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
De allerbeste systeemcamera's >>
Beste systeemcamera's tot €2.000
Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).
Beste systeemcamera's tot €2.000 >>
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste aps-c- en mft-camera’s >>
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!
Beste occasions >>
Beste webshop voor objectieven
Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Alle objectieven op Cameranu.nl >>
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!
Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>
Alle camera’s op een rij: handig overzicht
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!
Alle camera's op een rij >>