Zeiss ZX1: unieke compact met megagrote sensor

De Zeiss ZX1 werd al in 2018 aangekondigd, maar lijkt er nu eindelijk aan te komen. Deze volstrekt unieke compactcamera heeft daverende specs: een fullframe sensor met 37.4 megapixel, een razendsnelle Zeiss Distagon 35mm f/2.0 lens, ingebouwde Lightroom, 512 gigabite intern geheugen en een enorm touchscreen. Hij is op dit moment niet verkrijgbaar in Nederland.

Zeiss ZX1Sensor: fullframe | Resolutie: 37.4 megapixel | Vast objectief: 35mm f/2.0 | Beelden per seconde: 3 | Video: Ultra HD / 4K | Scherm: vast touchscreen, 4.3 inch | Ingebouwde ssd: 512 gigabite | Gewicht body: 800gr | Release datum in Nederland: ??? | Verwachte Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs: 6.184 euro | Zie deze vergelijkingspagina van deze Zeiss ZX1 met de Sony RX1R II op Cameranu.nl

Fullframe compact met snelle lens

Carl Zeiss kennen we niet van camera’s maar van hoogstaand en bejubeld optiek. Met de ZX1 slaat Zeiss een nieuwe weg in. Deze fullframe compactcamera met een vaste Distagon 35mm f/2 objectief laat direct zien hoe serieus Zeiss deze nieuwe weg neemt. Bekijk de specs maar eens.

Vergelijking Zeiss ZX1 met Sony RX1R II op Cameranu.nl >>

Highlights van de Zeiss ZX1

 • Fullframe sensor met 37.4 megapixel
 • Haarscherp Zeiss Distagon 35mm f/2.0 objectief
 • Enorm touchscreen: 4.34 inch LCD display met 2.76 miljoen pixels
 • Heldere zoeker: 0.7x Full HD OLED met 6.22 miljoen pixels
 • Uniek: 512GB intern geheugen (ssd)
 • Uniek: Adobe Lightroom CC ingebouwd
 • Maximale sluitersnelheid van 1/2000s (flits-sync tot 1/1000s)
 • Snelle en precieze autofocus: contrast en fasedetectie AF
 • Schietsnelheid: 3fps burst
 • Prima video: 4K/30p, 1080/60p video
 • Uitstekend verbonden: Wifi en Bluetooth
 • Video: 4K UHD
 • Geïntegreerd design

Vergelijking Zeiss ZX1 met Sony RX1R II op Cameranu.nl >>

ZX1: 100% Zeiss

De ZX1 is 100% Zeiss. Met een stijlvolle, compacte aluminium body. De fullframe camera heeft een 24 x 36mm sensor met een resolutie van maar liefst 37.4 megapixels. De beelden die je schiet zijn van topkwaliteit dankzij het lichtsterke Zeiss Distagon 35mm f/2.0 objectief. Dit hoogwaardige objectief is opgebouwd uit 8 elementen in 5 groepen inclusief 2 dubbelzijdige asferische lenselementen.

Zeiss ZX1Uniek en innovatief

De ZX1 is een volstrekt unieke en innovatieve camera. Om maar iets te noemen: SD-kaarten zijn verleden tijd door het ontbreken van een kaartsleuf. In plaats daarvan heeft de ZX1 een enorm intern ssd-geheugen: 512 GB. Goed voor 6.800 raw’s, 50.000 jpg’s en 20 uur 4K 30fps video.

Gigantisch touchscreen, helder EVF

Ook uniek is het gigantische touchscreen achterop: een 4.3 inch multi-touch display met 921.600 pixelpunten. Daar kijk je je haarscherpe beelden op terug. Of je maakt er foto’s mee. Dat kan natuurlijk ook met de superheldere 0.7x OLED elektronische zoeker met full HD resolutie.

Scherpstellen als de beste

Scherpstellen doet de ZX1 ook als de beste, met opties voor single AF, continue of handmatige scherpstelling. Door de centraalsluiter synchroniseer je een externe flitser met elke gewenste sluitertijd. De bediening van je ZX1 is intuïtief met 2 knoppen waarmee je ISO en sluitertijd instelt.

Zeiss ZX1Lightroom ingebouwd: word direct creatief

Nog iets wat geen enkele andere camera heeft: de ZX1 heeft Adobe Photoshop Lightroom geïntegreerd. Daarmee kun je je direct creatief uitleven. Je bewerkt en verfraait al je foto’s zonder de laptop of PC. Dankzij het multi-touch display krijg je zo een bijzonder soepele workflow.

Wifi, NFC en bluetooth

De Zeiss heeft de allernieuwste techniek in z’n DNA zitten. Ook op het gebied van connectiviteit. Hij heeft wifi, NFC en bluetooth. Daarmee upload en deel je je beelden direct online zonder tussenkomst van geheugenkaarten of externe apparaten. Daarnaast heeft de ZX1 over USB-C 3.1, microfoon en HDMI-aansluiting.

Zeiss ZX1: binnenkort aangekondigd?

Bij de presentatie op Photokina 2018 was er sprake van dat de Zeiss ZX1 binnen afzienbare tijd op de markt zou komen. Zeiss heeft dat niet met zoveel woorden gezegd, maar het werd wel gesuggereerd. Ergens begin 2019, zo was de verwachting. Vervolgens bleef het stil... angstwekkend stil...

Maar begin oktober 2020 kwam er eindelijk een klein wolkje witte rook uit de schoorsteen bij Zeiss. De Zeiss ZX1 is sindsdien te bestellen bij de Amerikaanse webwinkel B&H Photo Video. Kosten: 6000 dollar, dat is zo'n 6184 euro. In Nederlandse webshops heb ik de Zeiss ZX1 nog niet gesignaleerd.

Vergelijking Zeiss ZX1 met Sony RX1R II op Cameranu.nl >>

Zeiss ZX1Professionele reviewers over de Zeiss ZX1

De Zeiss ZX1: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Chip Fotomagazine (full review, meinummer 2021): Zeiss doet volgens de reviewer van Chip veel goed met de ZX1, maar neemt ook duidelijk risico’s. “Petje af voor het realiseren van een onconventioneel concept ondanks kritiek. Deze moed om te innoveren hebben we de afgelopen jaren gemist. Ga zo door en op naar de ZX2.”
  Want er valt nog wel wat te verbeteren aan de ZX1, de camera waarop we heel lang hebben moeten wachten. Zo laat de snelheid te wensen over, vooral de opstarttijd. Ook zijn er ontbrekende afdichtingen en is het stroomverbruik hoog.
  De beeldkwaliteit is volgens Chip wel geweldig. Al zijn er op 100 procent-weergave storende pixels te zien, zelfs bij ISO 100. En voor bruikbare foto’s moet je niet hoger gaan dan ISO 6400. De bokeh is wel altijd indrukwekkend. Evenals de resolutie en de fijne details van de beelden.
  Kortom een onconventionele camera met plussen en minnen. Bij Chip levert dat een score op van 86/100, waarbij het resultaat vooral gedrukt wordt door de mindere snelheid.
 • Dpreview.com (Carey Rose, full review): De Zeiss ZX1 is een camera die volgens Carey veel reacties oproept. Wat is dát voor camera? vragen veel fotografen zich af. “Het uiterlijke ontwerp lijkt tot de verbeelding van mensen te spreken”, aldus Carey. Hou je hem in handen, voel je de rubberen greep en het gewicht en zie je hoe groot het achterscherm is, dan vind je het direct een mooie camera.
  En dat is het volgens Carey ook. Maar een camera voor iedereen is het zeker niet, alleen al niet vanwege het prijskaartje. Maar Carey is er ook niet van overtuigd dat de ZX1 méér is dan een mooie camera.
  De beeldkwaliteit is uitstekend. Hij heeft belangrijke functies aan boord waardoor hij interessant is voor fotografen die snel hun hoogwaardige inhoud willen maken én delen. Zoals autofocus met gezichtsdetectie en in-camera RAW-verwerking met Lightroom.
  Maar beperkingen zijn er wel, zoals een onhandig autofocussysteem, tegenvallende 4K-video en gebrekkige Lightroom-integratie. Dus je kunt de ZX1 het beste zien als een capabele premium camera voor op reis. In die zin is het een mooie camera voor welgestelde wereldreizigers die de beste fotokwaliteit willen die beschikbaar is in een compactcamera met vaste lens.
  En alle andere fotografen? Het prijskaartje ligt hoog, je kunt voor dit bedrag veel andere uitstekende camera’s kopen zónder de beperkingen van de ZX1. Toch is Carey blij dat hij op de markt is. “Het is verfrissend om te zien dat een fabrikant zich buiten de massa waagt en iets heel anders doet dan andere fabrikanten.”
  En de ZX1, hoewel niet gepolijst, maakt indruk. De juiste fotografen zullen er verguld mee zijn en zij krijgen als beloning een uitstekende beeldkwaliteit en een unieke gebruikerservaring. “Exclusiviteit heeft immers voor iedereen een ander prijskaartje.”
  Kortom: de Zeiss ZX1 is een aantrekkelijk vormgegeven camera die hoge beeldkwaliteit biedt. Dankzij Lightroom-integratie geeft hij indrukwekkende flexibiliteit bij het bewerken van je bestanden op de camera. Helaas zijn er beperkingen die afbreuk doen aan de algehele ervaring. Eindoordeel: 83%.
 • Bhphotovideo.com (klantreview): “De Zeiss ZX1 is op zijn best een langzame ‘point and shoot’. Het probleem is dat je de Leica Q2 hebt om hem mee te vergelijken.
  Voordelen: 1. Geweldige ergonomie – fijn om in de hand te houden. 2. Veel geheugen voor opslag van foto's op de camera 3. Uitstekende batterijduur als je niet aan het bewerken bent 4. Zeiss beeldkwaliteit is erg goed.
  Nadelen: 1. Batterij wordt te snel heet 2. Batterij raakt snel leeg bij gebruik van ingebouwde Lightroom 3. Geen externe oplader, je moet opladen met de batterij in de camera 4. Start langzaam op, tenzij je hem in stand-by zet 5. Niet $ 6.000 waard wetende dat de Leica Q2 veel beter is 6. Menu's zijn niet gemakkelijk te navigeren.

Vergelijking Zeiss ZX1 met Sony RX1R II op Cameranu.nl >>

 

Zeiss ZX1Belangrijkste kenmerken van de Zeiss ZX1

 • Excellente beelden: fullframe 37.4 megapixel sensor
 • Extreem goede lens: Zeiss Distagon 35mm f/2.0 objectief
 • Zeer groot display: 4.34 inch LCD
 • Perfecte elektronische zoeker: 0.7 inch Full HD OLED
 • Enorm intern geheugen: 512 gigabite
 • Direct editen: Adobe Photoshop Lightroom CC ingebouwd
 • Kwaliteitsvideo: 4K UHD
 • Geïntegreerd design
 • Lichtgevoelig: ISO 80-51200
 • Burst van 3 beelden per seconde
 • Connecterd: Wifi, NFC en Bluetooth
 • Geen kaartsleuf
 • Flitsschoentje

Vergelijking Zeiss ZX1 met Sony RX1R II op Cameranu.nl >>

 

Mooi filmpje over de Zeiss ZX1

Bekijk hieronder een mooi filmpje over de Zeiss ZX1. Pas op: daarna wil je er eentje hebben...

Vergelijking Zeiss ZX1 met Sony RX1R II op Cameranu.nl >>

 

Top 10 compactcamera's

Ben je benieuwd wat de beste compactcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste compactcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 compactcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (14 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy