Beste compactcamera's tot 500 euro

Je zoekt een supergoeie compactcamera. En je hebt maximaal 500 euro te besteden. Wat is de beste koop voor jou? Hieronder de allerbeste compactcamera’s tot 500 euro. Allemaal camera’s met topreviews! “Excellente foto’s, mooie belichting en goede kwaliteit van geflitste foto’s.”

Laatste update: 3 april 2024

Canon G7 X Mark IIBeste compactcamera’s tot €500 op een rij

De Canon G7 X Mark II is de beste compactcamera tot ongeveer €500. Geweldig zakformaatje voor wie zich wil ontwikkelen in fotografie en creativiteit. Excellente beeldkwaliteit dankzij de 1 inch sensor en lekker gebruiksvriendelijk. Hieronder staan de beste compactcamera’s tot rond de €500 van dit moment voor je op een rij. Klik op een camera om er meer over te lezen (je scrollt dan door naar die camera op deze pagina).

Top compactjes tot ongeveer €500:

 1. Canon G7 X Mark II | Rating: 94/100 | Bekijk >>
 2. Sony RX 100 III | Rating: 92/100 | Bekijk >>
 3. Canon SX740 HS | Rating: 89/100 | Bekijk >>
 4. Olympus Tough TG-7 | Rating: 86/100 | Bekijk >>
 5. Sony HX99 | Rating: 85/100 | Bekijk >>

 

Mooie compactcamera’s kosten wel wat

Wij Nederlanders willen graag veel voor weinig. Logisch, zou Johan Cruijff zeggen. Vijfhonderd euro, da’s nog best een bedrag, zul je zeggen. En ik geef je gelijk. Maar het heeft in mijn ogen weinig zin om een goedkoop compactcamera te kopen. Reden: de huidige smartphones zijn zo goed, dat je telefooncamera concurreert met goedkopere compacts.

Verschuiving naar duurdere compacts

Bij ons consumenten zie je om die reden een verschuiving: we kopen steeds minder goedkope compactcamera’s, en steeds meer duurdere modellen (of compacte systeemcamera’s). Onder de compactcamera’s die het goed doen, heb je drie smaken: de travelzooms, de edelcompacten en de superzooms.

Travelzooms: 1200mm in je broekzak

Travelzooms zijn compactcamera’s met een zeer groot zoombereik, die toch in je broekzak passen. Dat bereik kan lopen van 24mm tot zelfs 1200mm. Geschikt voor wie een landschap wil fotograferen (24mm), maar ook voor fotografen die dat verre vogeltje willen schieten (1200mm). Het gaat hier om optische zoom, met een spatzuivere kwaliteit van groothoek én supertele. Die arrogante smartphone kan daar absoluut niet aan tippen (tenminste: nog niet...).

Edelcompact: mini-spiegelreflex

Edelcompacten zijn geavanceerde compactcamera’s. Ze hebben een grote sensor (meestal 1 inch) en heel veel handmatige instelmogelijkheden. Het zijn eigenlijk een soort spiegelreflexcamera’s in (bijna) zakformaat. De kwaliteit van de foto's is een stuk beter dan die van je smartphone. Ze hebben meestal een beperkt zoombereik (24-70mm bijvoorbeeld). Maar die zoomlenzen zijn zeer lichtsterk. En wauw: wát een foto's! Ook mooi: ze schieten zelfs mooie platen als het licht minder is, binnenshuis of bij schemering

En de superzooms dan?

Dan heb je nog een derde categorie compactcamera’s: superzoomcamera’s. Ze worden ook wel bridgecamera’s genoemd. Net als de travelzoomcamera’s zijn het modellen met een enorm zoombereik. Zelf vind ik dit geen compactcamera’s, omdat ze vrijwel zonder uitzondering groot en zwaar zijn. Daarom staan ze niet in onderstaand overzicht. Toch zitten ook hier uitstekende modellen tussen voor een prijs onder de 500 euro. Benieuwd? Bekijk mijn top 10 superzoomcamera’s.

Top 10 superzoomcamera's >>

En de allerbeste compactcamera’s?

Onderstaand tref je de beste edelcompacten en travelzooms tot ongeveer 500 euro. De kwaliteit van de beelden die je ermee maakt is van al deze camera’s uitstekend. Uiteraard zijn ze niet zo goed als de camera’s uit mijn top 10 compactcamera’s. Maar die zijn dan ook (heel veel) duurder. Alle waar naar zijn geld.

Top compactcamera's >>

Compactcamera’s: het aanbod slinkt

Het zal jullie misschien zijn opgevallen: een paar jaar geleden was er nog een zeer ruime assortiment aan compactcamera’s maar dat is flink geslonken. En de compacten die er zijn, zijn vaak minder goed verkrijgbaar. Grotendeels heeft dat te maken met de smartphone-camera’s die veel beter zijn geworden. Maar ook met alle aandacht die er is voor de systeemcamera’s (daar zitten ook lekker compacte modellen tussen). Benieuwd naar de beste systeemcamera’s tot ongeveer 1.000 euro?

Beste systeemcamera's tot €1000 >>

Zo is deze Toplijst tot stand gekomen

Als ik een nieuwe camera koop, vergelijk ik me suf op internet. Ik bezoek alle sites die camera’s bespreken en lees elk review van a tot z. Want ik wil niet zomaar een compactcamera, ik wel de beste van de beste. Daar gaat oneindig veel tijd inzitten. Het leek me leuk en handig om m'n ervaringen met jullie te delen.

 

Canon G7 X Mark II 1. Canon G7 X Mark II

De beste compact tot ongeveer 500 euro die je kunt kopen is de Canon G7 X Mark II. Joekel van een sensor plus een fraai zoombereik: 24-100mm. Perfect voor vrijwel alles: van portretten tot landschappen tot macro’s. Goud Award bij fototijdschrift Zoom.nl.

Sensor: 1 inch | Resolutie: 20.1 megapixel | Objectief: 24-100mm f/1.8-2.8 (fullframe-equivalent) | Elektronische zoeker: nee | Beelden per seconde: 8 | Video: Full HD | Scherm: kantelbaar touchscreen (boven/onder) | Gewicht body: 319gr | Frankwandelt-rating 94/100 | Prijs: 689 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De Canon G7X Mark II is een schitterende compactcamera met een grote sensor van 1 inch. Dat geeft je de creatieve mogelijkheden en de beeldkwaliteit van een DSLR, maar dan in een formaat dat in je (ruime) broekzak past.

Lichtsterke lens, mooi zoombereik

Met z’n 1 inch sensor, z’n lichtsterke Canon-lens en z’n krachtige DIGIC 7 beeldprocessor is de G7 X II ideaal voor het schieten van kwaliteitsfoto’s en Full HD video’s. Foto’s die je groot kunt afdrukken voor aan de muur. De G7X Mark II heeft een optische zoombereik van 24-100mm. Je mooie, creatieve beelden deel je eenvoudig op je socials via wifi.

Canon G7 X Mark II op CameraNU.nl >>

Canon G7 X Mark II op Cameraland.nl >>

Canon G7 X Mark II op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Canon G7 X Mark II

De Canon G7 X Mark II heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Lees mijn uitgebreide review >>

 

Sony RX 100 III2. Sony RX 100 III

Prachtig, klein en krachtig, dat zijn de compactcamera’s uit de iconische RX100-serie van Sony. Sony was de eerste die een 1 inch sensor in z’n compacten stopte. Deze Mark III is weer sneller en beter dan z’n voorganger.

Sensor: 1 inch | Resolutie: 20.1 megapixel | Optische zoom: 24-70mm, f/1.8-2.8 (fullframe-equivalent) | Elektronische zoeker: ja | Beelden per seconde: 10 | Video: Full HD | Display: kantelbaar (boven/onder) | Gewicht: 290gr | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs: 549 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Fraaie broekzak-edelcompact met een motorkapje dat uitpuilt van de technologie die eronder zit. Het is een van de best gereviewde camera’s in z’n klasse. Je kunt helemaal volautomatisch foto's schieten. Lekker pointen-and-shooten dus. Maar ook creatief aan de slag. Je hebt dan volledige controle over diafragma, sluitertijd, ISO en lichtmeting. Allemaal via het menu of met behulp van handige instelwieltjes. Mooie pop-up elektronische zoeker completeert deze prachtcamera.

Echte edelcompact

Een echte edelcompact is het: jij hebt maximale controle, de beeldkwaliteit is uitstekend. En door een ISO-bereik van 125 tot 25.600 hoef je je geen zorgen te maken of het wel licht genoeg is voor een heldere foto. Ook in de schemer of schaduw blijven details haarscherp.

Sony RX 100 III op CameraNU.nl >>

Sony RX 100 III op Cameraland.nl >>

Sony RX 100 III op Kamera-express.nl >>

 

Canon SX740 HS3. Canon SX740 HS

De Canon SX740 HS heeft al het goede van z’n voorganger, waaronder een 24-960mm zoomlens en een opklapbaar LCD-scherm. Daarnaast heeft hij de supersnelle Canon-processor aan boord. En dat allemaal in een supercompacte body. “Wat een weelde, geweldig!” schrijft een reviewer.

Sensor: 1/2.3 inch | Resolutie: 20.3 megapixel | Objectief: 24-960mm f/3.3-6.9 (fullframe-equivalent) | Beelden per seconde: 7.2 | Video: 4K | Scherm: Kantelbaar (boven/onder), geen touchscreen | Gewicht body: 299gr | Frankwandelt-rating 89/100 | Prijs: 399 euro op CameraNU.nl en op Kamera-express.nl en op Cameraland.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Belangrijkste upgrade ten opzichte van de uitstekende voorganger SX730 is de nieuwste processor van Canon: de supersnelle DIGIC 8. Daarmee zijn met deze travelzoom nu ook UDH 4K video’s mogelijk. Die razendsnelle processor maakt ook burstopnames van 7.4 beelden per seconde met continue autofocus mogelijk. Dat alles zit nog steeds prachtig verpakt in een uiterst compacte body met een enorme zoom. Heerlijk voor op reis.

Een handige assistent aan boord

De Canon SX740 HS heeft een heel handige assistent aan boord: Zoom Framing Assist. Die helpt je je onderwerp terug te vinden, zelfs als je helemaal bent ingezoomd op een vogeltje of een vliegtuig. Met één druk op de knop zoomt het beeld uit waardoor je jouw onderwerp weer kunt lokaliseren. Vervolgens laat je de knop los om direct weer in te zoomen naar je onderwerp. Superhandig!

Canon SX740 HS op CameraNU.nl >>

Canon SX740 HS op Kamera-express.nl >>

Canon SX740 HS op Cameraland.nl >>

Bekijk mijn review van de Canon SX740 HS

De Canon SX740 HS heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Lees mijn uitgebreide review >>

 

OM System Tough TG-74. OM System Tough TG-7

Eindelijk: we hebben vier jaar moeten wachten op de OM System Tough TG-7. Een forse update van de voorganger. En dus is dit de beste robuuste onderwatercamera op de markt. Je kunt hem laten vallen en duiken tot wel 15 meter.

Sensor: 1/2.3 inch | Resolutie: 12 megapixel | Objectief: 25-100mm f/2-4.9 (fullframe-equivalent) | Beelden per seconde: 20 | Video: 4K (30fps) | GPS: ja | Elektronische zoeker: nee | Display: vast, geen touchscreen | Waterdicht: tot 15m | Schokbestendig: tot 2.1m | Gewicht: 249gr | Release datum: eind september 2023 | Frankwandelt-rating 86/100 | Prijs: 549 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

De OM System Tough TG-7 is aan alle kanten ‘tough’. Deze superstevige compactcamera kan tegen een stootje. Sterker nog: je kunt hem laten vallen van 2.10 meter, op onderwatersafari gaan tot 15 meter en je neemt hem mee de vrieskou in tot min 10 graden. En dan nog geeft hij geen krimp. Minstens zo belangrijk: je schiet er uitstekende beelden mee. Dankzij de lichtsterke lens met een maximaal diafragma van f/2.0, de high-speed-beeldsensor met hoge resolutie en de TruePic VIII-beeldprocessor.

Belangrijkste vernieuwingen

De belangrijkste vernieuwingen ten opzichte van de voorganger: een gripvaste grip, een USB-C-connector (voor opladen), een 3-inch TFT-scherm met nauwkeurigere kleuren, interval en time-lapse modi en ondersteuning voor de weerbestendige draadloze afstandsbediening RM-WR1. Ook is ondersteuning voor verticale video toegevoegd.

OM System Tough TG-7 op CameraNU.nl >>

OM System Tough TG-7 op Cameraland.nl >>

OM System Tough TG-7 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de OM System Tough TG-7

De OM System Tough TG-7 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Lees mijn uitgebreide review >>

 

Sony HX995. Sony HX99

De Sony HX99 is een compacte travelzoom met een kantelbaar touchscreen. Het is de eerste compactcamera in de vermaarde HX-lijn met 4K-video aan boord. Ideaal reismaatje. Opvolger van de HX90, die Europees Reiscamera van 2015-2016 was. “Topcamera in broekzakformaat,” schrijven de reviewers.

Sensor: 1/2.3 inch | Resolutie: 18.2 megapixel | Objectief: 24-720mm, f/3.5-6.4 (fullframe-equivalent) | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht: 242gr Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs: 475 euro op CameraNU.nl en op Bol.com en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze mooie Sony HX99 is een reiscamera zoals een reiscamera bedoeld is: heel licht, supercompact en met een enorm zoombereik: 24-720mm (fullframe-equivalent). Ideaal om op reis al je vakantiefoto’s haarscherp vast te leggen.

Echte allrounder

De Sony HX99 is een echte allrounder. Je neemt haarscherpe foto’s van dichtbij én veraf dankzij de 28x zoom. Video’s schiet je in sprankelende UHD/4K-kwaliteit met 30 beelden per seconde. Je stelt accuraat scherp dankzij Sony’s geweldige Eye-focus en je legt tot 10 beelden per seconde vast. Het 3 inch touchscreen kun je gebruiken om je focus te bepalen en als ontspanknop.

Sony HX99 op CameraNU.nl >>

Sony HX99 op Bol.com >>

Sony HX99 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony HX99

De Sony HX99 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Lees mijn uitgebreide review >>

 

Reviewsites & fotovaktijdschriften

Dit artikel is samengesteld na een analyse van een groot aantal reviews op reviewsites en in fotovakbladen. Alle kennis van die reviews is dus samengebald in mijn artikel. Onder meer de volgende sites/magazines heb ik hiervoor afgestruind:

 • Dpreview.com
 • Techradar.com
 • Expertreviews.co.uk
 • Tweakers.net
 • Kenrockwell.com
 • Photographyblog.com
 • Ephotozine.com
 • Cameralabs.com
 • Consumentenbond.nl
 • Photofacts.nl
 • Fototijdschrift Zoom
 • Fototijdschrift Focus
 • Fototijdschrift Digifoto Pro
 • Fototijdschrift Chip Magazine
 • Kieskeurig.nl (gebruikersreviews)

 

Top 10 compactcamera's

Ben je benieuwd wat de beste compactcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste compactcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 compactcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (65 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy