Beste compactcamera's tot 500 euro

Je zoekt een supergoeie compactcamera. En je hebt maximaal 500 euro te besteden. Wat is de beste koop voor jou? Hieronder de allerbeste compactcamera’s tot 500 euro. Allemaal camera’s met topreviews! “Excellente foto’s, mooie belichting en goede kwaliteit van geflitste foto’s.”

Laatste update: 5 september 2020

Mooie compactcamera’s kosten wel wat

Wij Nederlanders willen graag veel voor weinig. Logisch, zou Johan Cruijff zeggen. Vijfhonderd euro, da’s nog best een bedrag, zul je zeggen. En ik geef je gelijk. Maar het heeft in mijn ogen weinig zin om een compactcamera te kopen voor bijvoorbeeld 150 euro. Reden: de huidige smartphones zijn zo goed, dat je telefooncamera concurreert met goedkopere compacts.

Verschuiving naar duurdere compacts

Bij ons consumenten zie je om die reden een verschuiving: we kopen steeds minder goedkope compacts, en steeds meer duurdere compactcamera’s. Onder de compactcamera’s die het goed doen, heb je twee smaken: de travelzooms en de edelcompacten.

Travelzooms: 1200mm in je broekzak

Travelzooms zijn compactcamera’s met een zeer groot zoombereik, die toch in je broekzak passen. Dat bereik kan lopen van 24mm tot zelfs 1200mm. Geschikt voor wie een landschap wil fotograferen (24mm), maar ook voor fotografen die dat verre vogeltje willen schieten (1200mm). Het gaat hier om optische zoom, met een spatzuivere kwaliteit van groothoek én supertele. Die arrogante smartphone kan daar absoluut niet aan tippen.

Edelcompact: mini-spiegelreflex

Edelcompacten zijn geavanceerde compactcamera’s. Ze hebben een grote sensor (meestal 1 inch) en heel veel handmatige instelmogelijkheden. Het zijn eigenlijk een soort spiegelreflexcamera’s in (bijna) zakformaat. De kwaliteit van de foto's is heel veel beter dan die van je smartphone. Ze hebben meestal een beperkt zoombereik (24-70mm bijvoorbeeld). Maar die zoomlenzen zijn zeer lichtsterk. En wauw: wát een foto's! Ook mooi: ze schieten zelfs mooie platen als het licht minder is, binnenshuis of bij schemering

Uitstekende camera’s, max 500 euro

Onderstaand tref je de beste edelcompacten en travelzooms tot 500 euro. De kwaliteit van de beelden die je ermee maakt is van al deze camera’s uitstekend. Uiteraard zijn ze niet zo goed als de camera’s uit mijn top 10 compactcamera’s. Maar die zijn dan ook (heel veel) duurder. Alle waar naar zijn geld.

Benieuwd naar de allerbeste compactcamera’s? Heb ik voor je op een rij gezet >>

Zo is deze Toplijst tot stand gekomen

Als ik een nieuwe camera koop, vergelijk ik me suf op internet. Ik bezoek alle sites die camera’s bespreken en lees elk review van a tot z. Want ik wil niet zomaar een compactcamera, ik wel de beste van de beste. Daar gaat oneindig veel tijd inzitten. Het leek me leuk en handig om m'n ervaringen met jullie te delen.

Canon Powershot G9 X Mark II 1. Canon Powershot G9 X Mark II

Sensor: 1 inch | Resolutie: 20.2 megapixel | Optische zoom: 28-84mm, f/2.0-4.9 | Elektronische zoeker: nee | Beelden per seconde: 8.2 | Video: Full HD | Display: touchscreen, niet kantelbaar | Gewicht: 206gr | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs: 399 euro op CameraNU.nl en op Bol.com en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Bol.com >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Je mag niet op uiterlijk letten, maar wat een beauty is dit! En gelukkig heeft-ie behalve looks ook nog brains: supergoeie edelcompact met topreviews in the pocket. Nog beter en sneller dan z'n voorganger, de Mark I. En kléín!

Met een beetje goeie wil stop je deze broekzak-edelcompact zelfs in je borstzakje. En het motorkapje puilt uit van de technologie die eronder zit. Volgens fotoblad Zoom.nl is de G9 X Mark II “een dijk van een ding”. Je kunt helemaal volautomatisch foto's schieten. Lekker pointen-and-shooten dus. Maar ook creatief aan de slag. Je hebt dan volledige controle over diafragma, sluitertijd, ISO en lichtmeting. Allemaal via het menu of met behulp van handige instelwieltjes. Ook kun jij de baas spelen over de scherpstelling met het touchscreen.

Echte edelcompact

Een echte edelcompact dus: jij hebt maximale controle, de beeldkwaliteit is uitstekend. Het bekende fototijdschrift Focus prijst de G9 X Mark II: “Fraai ontwerp, verrijkt met krachtige componenten om bovenal een goede beeldkwaliteit te garanderen.” En: “Het is echt een compactje dat je meeneemt voor het gemak. Dankzij de instelmogelijkheden kun je uit de voeten in allerlei situaties waar de volautomaat even geen raad mee weet.”

Canon G9 X Mark II op CameraNU.nl >>

Canon G9 X Mark II op Bol.com >>

Canon G9 X Mark II op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Canon Powershot G9 X Mark II

De Canon Powershot G9 X Mark II heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Lees mijn uitgebreide review >>

 

Fujifilm XF102. Fujifilm XF10

Sensor: aps-c | Resolutie: 24.2 megapixel | Objectief: 18.5mm f/2.8 / fullframe-equivalent: 28mm | Elektronische zoeker: nee | Beelden per seconde: 6 | Video: 4K | Display: touchscreen, niet kantelbaar | Gewicht: 280gr | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs: 439 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Prachtige compactcamera in de populaire X-serie van Fujifilm: de XF10. Deze pocketcamera beschikt over een joekel van een sensor: aps-c. Dankzij Bluetooth kun je je schitterende foto’s razendsnel delen. Ideale camera om naast je smartphone altijd bij je te hebben.

Vergis je niet in het supercompacte formaat. Hij heeft een sensor aan boord die ook in veel spiegelreflexen en systeemcamera’s te vinden is. Die is 14 keer zo groot als de sensor in een smartphone. Daardoor rollen er beelden uit waar je mond van openvalt: ragscherp, schitterend gedetailleerd en prachtig van kleur. Ook kun je dankzij de grote sensor prachtige achtergrondscherpte bereiken, bijvoorbeeld bij portretten (bokeh).

Creatieve mogelijkheden

Dus stel je eens voor dat je alle foto’s die je nu maakt met je smartphone heel veel beter kunt maken met deze kleine pocketcamera. Je in het fotograferen of 4K-filmen enorm kunt uitleven met alle creatieve mogelijkheden die deze camera biedt. En daarna via Bluetooth razendsnel kunt delen met vrienden of op social media. Hoe chill is dat?

Fujifilm XF10 op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF10 op Cameraland.nl >>

Fujifilm XF10 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Fujifilm XF10

De Fujifilm XF10 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Lees mijn uitgebreide review >>

 

Sony Cybershot DSC-RX1003. Sony Cybershot DSC-RX100

Sensor: 1 inch | Resolutie: 20.2 megapixel | Optische zoom: 28-100mm, f/1.8-4.9 | Elektronische zoeker: nee | Beelden per seconde: 10 | Video: Full HD | Display: niet kantelbaar, geen touchscreen | Gewicht: 213gr | Frankwandelt-rating 89/100 | Prijs: 299 euro op CameraNU.nl en op Bol.com en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Bol.com >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Buitenkansje voor wie z'n kans heeft afgewacht: deze al wat oudere top-edelcompact is sterk in prijs gedaald. Concurreert met de beste edelcompacts! “Een klein wondertje”, schrijft een klant op CameraNU.nl.

Sony komt de eer toe uitvinder te zijn van de edelcompact. De Sony RX100 uit 2012 zou je wel de Moeder aller Edelcompacts mogen noemen. Destijds was de 1 inch sensor revolutionair. Hij werd de hemel ingeprezen door reviewers. En terecht. Inmiddels zit de RX100-serie op nummertje 5. Toch doet de eerste versie qua beeldkwaliteit mee met de beste edelcompacts. En kijk eens naar die prijs: nog geen 400 euro. Voor nummer 5 in de RX100-serie moet je ruim het dubbele neertellen!

Uitstekende camera, hoge beeldkwaliteit

Toegegeven, de modernste snufjes heeft hij niet aan boord. Geen 4K-video bijvoorbeeld, geen kantelbaar scherm of touchscreen. Toch is dit een uitstekende camera voor portret-, straat- of reisfotografie. Ook bij weinig licht (ISO-bereik: 25.600!). Zeer compact formaat, high-end specificaties, hoge beeldkwaliteit. Ideaal om altijd bij de hand te hebben. Volgens reviewsite DPreview “excellent image quality and solid ISO performance’.

Sony RX100 op CameraNU.nl >>

Sony RX100 op Bol.com >>

Sony RX100 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix DMC-TZ90 4. Panasonic Lumix TZ90

Sensor: 1/2.3 (8 mm) | Resolutie: 18.1 megapixel | Optische zoom: 24-720 mm, f/3.3-6.4 | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K | Display: kantelbaar touchscreen | Gewicht: 280gr | Frankwandelt-rating 89/100 | Prijs: 319 euro op CameraNU.nl en op Bol.com en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Bol.com >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Opvolger van de zeer populaire Panasonic TZ80, hieronder in het lijstje. En hij is nóg beter, met nóg meer mooie specs. “Een must have voor op vakantie!”, schrijft een klant op CameraNU.nl

De TZ90 heeft niet alleen een touchscreen, maar dat is nu ook kantelbaar. Geweldig voor selfies en vloggen. Daarnaast heeft hij natuurlijk het goede van voorganger TZ80 behouden: het prachtige zoombereik van (omgerekend naar fullframe) 24-720mm, 4K-video, plus de bejubelde 4K-Photo-features. Verder is de sensor verbeterd, al heeft hij jammer genoeg hetzelfde – kleine – formaat gehouden.

Onmisbaar: elektronische zoeker

Hij telt ook meer pixels: 20.3 megapixel voor de TZ90 versus 18.1 megapixel voor de TZ80. En de camera is wat sneller geworden. Onmisbaar vind ik zelf de elektronische zoeker, die fotograferen bij fel zonlicht (wat je op vakantie juist vaak hoopt te hebben!) veel makkelijker maakt. Uit de review op Techradar: “The TZ90 boasts enough control to satisfy a broad range of users, and performs well across both stills and video recording.”

Panasonic TZ90 op CameraNU.nl >>

Panasonic TZ90 op Bol.com >>

Panasonic TZ90 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Panasonic TZ90

De Panasonic TZ90 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Lees mijn uitgebreide review >>

 

Canon PowerShot SX730 HS 5. Canon PowerShot SX730 HS

Sensor: 1/2.3 (8 mm) | Resolutie: 20.3 megapixel | Optische zoom: 24-960mm, f/3.3-6.9 | Beelden per seconde: 5.9 | Video: Full HD | Display: kantelbaar, geen touchscreen | Gewicht: 300gr | Frankwandelt-rating 84/100 | Prijs: 299 euro op CameraNU.nl en op Coolblue.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Opvolger van de uitstekend besproken Canon SX720 HS, die niet meer verkrijgbaar is. Ook de SX730 is een mooi cameraatje met grootse prestaties. En lekker in prijs gedaald! “Mooie reiscamera van vele gemakken voorzien”, schrijft een CameraNU-klant.

Belangrijkste upgrade ten opzichte van de uitstekende voorganger SX720 is het kantelbare scherm. Handig als je bijvoorbeeld boven je hoofd wilt fotograferen (bij concerten), of juist heel dicht bij de grond (voor mooie macro's). En natuurlijk: je kunt nu eenvoudig selfies (of desnoods ussies) maken of vloggen.

Macro’s: lekker dichtbij (2cm)

Over selfies gesproken: in de zelfportret-modus maak je het resultaat nog beter. Verder zijn er op details verbeteringen aangebracht ten opzichte van z’n voorganger. Zo is de dichtstbijzijnde scherpstelafstand nu 2cm in plaats van 5cm. Dat betekent dat je voor macro's flink dichterbij kunt scherpstellen. Uit de review van Photographyblog.com: “The Canon PowerShot SX730 HS is a great little compact for travelling photographers. It has a huge zoom length and its capable of taking some excellent pictures.”

Canon SX730 HS op CameraNU.nl >>

Canon SX730 HS op Coolblue.nl >>

Canon SX730 HS op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Canon PowerShot SX730 HS

De Canon PowerShot SX730 HS heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Lees mijn uitgebreide review >>

 

Panasonic Lumix DMC-TZ80 6. Panasonic Lumix TZ80

Sensor: 1/2.3 (8 mm) | Resolutie: 18.1 megapixel | Optische zoom: 24-720mm, f/3.3- 6.4 | Elektronische zoeker: ja | Beelden per seconde: 9 | Video: 4K | Display: touchscreen, niet kantelbaar | Gewicht: 282gr | Frankwandelt-rating 80/100 | Prijs: 277 euro op CameraNU.nl en op Bol.com en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Bol.com >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Volgens Ephotozine.com de beste Travelzoomcamera van 2016. Ik heb hem, en heb er al duizenden foto’s mee geschoten. Supermooi cameraatje voor op reis! In 2017 opgevolgd door de TZ90, hierboven in het lijstje. “Geweldig goede compact camera”, schrijft een CameraNU-klant.

Travelzooms zijn heel andere camera’s dan edelcompacts. De beeldkwaliteit is niet zo onovertroffen. Maar daar krijg je wel wat voor terug: een joekel van een optische zoom die je smartphonecamera met z’n mond vol tanden laat staan. Deze geweldige Panasonic TZ80 gaat tot 720mm. Daarmee haal je dat ijsvogeltje lekker dichtbij. En het mooie is: met de groothoek maak je net zo makkelijk weidse beelden van landschappen.

Volautomatisch of juist volledige controle

Met deze TZ80 kun je volautomatisch pointen en shooten. Maar je kunt ook volledig de controle op je nemen. En macrofoto's of portretfoto's met een mooie bokeh maken (zo'n prachtige onscherpe achtergrond). Bovendien heeft de TZ80 een 'post focus functie'. Hiermee selecteer je achteraf uit een serie foto's de foto met het gewenste scherpstelgebied. Filmt in 4K-kwaliteit. Smullen van levensechte beelden. De prijs is flink gedaald, grijp je kans!

Panasonic TZ80 op CameraNU.nl >>

Panasonic TZ80 op Bol.com >>

Panasonic TZ80 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Panasonic TZ80

De Panasonic TZ80 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Lees mijn uitgebreide review >>

 

Sony DSC-WX220Toegift: mooie budget compactcamera

Sensor: 1/2.3 inch | Resolutie: 18.2 megapixel | Optische zoom: 25-250mm, f/3.3-5.9 | Elektronische zoeker: nee | Video: Full HD | Display: niet kantelbaar, geen touchscreen | Gewicht: 105gr | Frankwandelt-rating 68/100 | Prijs: 169 euro op en op CameraNU.nl en op Bol.com en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Bol.com >>

Zit je op een krapper budget? En heb je geen smartphone met een goede camera? Kijk dan eens naar de Sony WX220, een budget compactcameraatje met een uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding.

Heel lekker cameraatje dat veel biedt voor weinig. De handige en lichtgewicht Sony Cybershot DSC-WX220 is de ideale reisgenoot. Past makkelijk in je borstzakje. De gevoelige 18.2 megapixel beeldsensor zorgt voor opnames met een hoge resolutie. Dankzij optische beeldstabilisatie is de kans op bewogen beeld heel klein.

Lekker dichtbij: 10x zoomen

Met de 10x optische zoom kun je lekker dichtbij komen. Draait z'n hand niet om voor opnames bij weinig licht of geweldige 360 graden panoramafoto's. Foto's en video's deel je snel en makkelijk op je sociale media met je mobieltje of tablet via de handige ingebouwde wifi en NFC-connectiviteit.

Sony WX220 op CameraNU.nl >>

Sony WX220 op Bol.com >>

Sony WX220 op Kamera-express.nl >>

 

Reviewsites & fotovaktijdschriften

Dit artikel is samengesteld na een analyse van een groot aantal reviews op reviewsites en in fotovakbladen. Alle kennis van die reviews is dus samengebald in mijn artikel. Onder meer de volgende sites/magazines heb ik hiervoor afgestruind:

 • Dpreview.com
 • Techradar.com
 • Expertreviews.co.uk
 • Tweakers.net
 • Kenrockwell.com
 • Photographyblog.com
 • Ephotozine.com
 • Cameralabs.com
 • Consumentenbond.nl
 • Photofacts.nl
 • Fototijdschrift Zoom
 • Fototijdschrift Focus
 • Fototijdschrift Digifoto Pro
 • Fototijdschrift Chip Magazine
 • Kieskeurig.nl (gebruikersreviews)

 

Beste compactcamera’s van dit momentTop 10 compactcamera's

Ben je benieuwd wat de beste compactcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste compactcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 compactcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (28 beoordelingen)