Sony ZV-1: dé compactcamera voor vloggers

Sony heeft een geweldige compactcamera op de markt gebracht die speciaal bedoeld is voor vloggers: de Sony ZV-1. Het is de vlogversie van een van de beste compactcamera’s van dit moment: de Sony RX100 Mark VII. Ook de ZV-1 heeft een grote 1 inch sensor. Het zoombereik is veelzijdig: 24-70mm. Diamant Award bij Zoom.nl. EISA-award: Vlogcamera 2020-2021. Winnaar TIPA-award 2021. Alle belangrijke reviews!

BREAKING: de Sony ZV-1 II is verschenen. De ideale camera voor vloggers en andere content creators. Benieuwd?

Mijn review van de Sony ZV-1 II >>

Sony ZV-1Sensor: 1 inch | Resolutie: 20 megapixel | Objectief: 24-70mm f/1.8-2.8 | Beelden per seconde: 24 | Video: 4K 30fps | Scherm: kantel/draaibaar touchscreen | Gewicht body: 294gr | Release datum: 26 mei 2020 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 749 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Sony ZV-1

 • Speciaal voor vloggers: alles in huis voor video
 • Kwaliteitsvideo: 4K-video en super slowmotions
 • Kind kan de was doen: zeer gebruiksvriendelijke camera
 • Snel scherp: autofocus van professioneel niveau
 • Stabiele beelden: uitstekende beeldstabilisatie aan boord
 • Beeldkwaliteit: natuurlijke en schitterende kleurweergave

Sony ZV-1 op CameraNU.nl >>

Sony ZV-1 op Cameraland.nl >>

Sony ZV-1 op Kamera-express.nl >>

Sony ZV-1Beter voor vloggers dan RX100 VII

De Sony RX100 Mark VII is een prima camera om mee te vloggen. Maar er zijn toch wat nadelen voor vloggers. De Sony ZV-1 moet dat oplossen en moet dé ideale vlogcamera worden. Je schiet scherpe, stabiele en kleurrijke beelden mét uitstekend geluid.

Zeer gebruiksvriendelijke vlogcamera

Gebruiksvriendelijkheid stond voorop bij het ontwikkelen van de ZV-1. En dat is hij dan ook: superhandig in het gebruik. Het lichte, compacte toestel heeft een kantelbaar touchscreen, een grote filmknop en een record-lampje aan de voorkant. Je bedient de belangrijkste functies met één knop. En je kunt je beelden snel bekijken, bewerken en delen op je smartphone.

Sony ZV-1Betere grip, grote videoknop, ND-filter

De ZV-1 heeft een betere handgreep dan de RX100-camera's en een grote videoknop. Voor vloggers zijn dat natuurlijk belangrijke features. Verder is er in de camera een ND-filter ingebouwd. Daarmee kun je beter filmen bij fel licht, en ook creatieve effecten bereiken.

One Touch Bokeh-knop

Ook anders dan de Sony RX100 VII is de bokeh-feature die in huis is. Daarvoor is een speciale ‘One Touch Bokeh-knop’ aanwezig. Hiermee kun je de achtergrond vervagen, waardoor je onderwerp er meer uitspringt.

Grote 1 inch sensor

Op veel punten komt de Sony ZV-1 overeen met de Sony RX100 VII, die juli 2019 op de markt kwam. De RX100 VII heeft een grote 1 inch sensor met 20 megapixel, en de ZV-1 heeft dat ook. Aan boord is gelukkig ook dat waar Sony geliefd om is: de oog-autofocus.

Sony ZV-1Topvideo’s en super slow motions

De ZV-1 schiet 4K-video's met maximaal 30 frames per seconde. In Full HD schiet je slow motions tot 120 beelden per seconde. En met de High Frame Rate (HFR)-stand kun je zelfs super slow motions schieten met maximaal 960 beelden per seconde.

Oog-autofocus, óók voor je kat

Sony is geroemd om z’n vooruitstrevende autofocus. En daar profiteert de ZV-1 volop van. Hij heeft professionele autofocusmogelijkheden met 315 autofocuspunten. Met realtime tracking en eye autofocus is je onderwerp altijd scherp in beeld, óók als jij zelf het onderwerp bent. En de oog-autofocus werkt ook voor dieren.

Optische beeldstabilisatie

Uiteraard is optische beeldstabilisatie aan boord, waarmee je supervloeiende beelden schiet. Met een optionele bluetooth vloggrip worden je vlogs nog stabieler en wordt het filmen nog comfortabeler. Daarvoor kun je de Sony GP-VPT2BT Wireless Shooting Grip aanschaffen.

Bekijk deze vloggrip op CameraNU.nl >>

Video’s vol details

De grote 1 inch sensor en de uitstekende lichtsterke 24-70mm met een diafragma van f/1.8-2.8 zorgen voor video’s vol details. De kleuren worden geoptimaliseerd in helderheid en kleur, waarbij speciaal aandacht is voor zachte huidtinten.

Sony ZV-1Supergeluid: clear voice recording

Voor professionele vlogs is geluid natuurlijk ook heel belangrijk. Daarvoor heeft de ZV-1 clear voice recording aan boord. Die filtert omgevingsgeluiden uit, zodat stemmen goed zijn te horen. De meegeleverde windkap gebruik je als je buiten opnames maakt. De vlog camera heeft daarnaast natuurlijk een aansluiting voor een externe microfoon.

Uitklapbaar & draaibaar touchscreen

De ZV-1 krijgt een touchscreen dat uitklapbaar is naar de zijkant, en vervolgens volledig draaibaar, zodat je hem ook op jezelf kunt richten. Op de hot shoe kun je een microfoon of andere accessoires bevestigen.

Sony ZV-1 op CameraNU.nl >>

Sony ZV-1 op Cameraland.nl >>

Sony ZV-1 op Kamera-express.nl >>

Twee andere vlogcamera’s van Sony

Sony heeft nog twee andere vlogcamera’s die interessant voor je zijn: de Sony ZV-F1 met een ultragroothoeklens en de Sony ZV-E10, een systeemcamera met verwisselbare lens. Benieuwd naar deze twee vlogcamera’s?

Mijn review van de Sony ZV-1F >>

Mijn review van de Sony ZV-E10 >>

 

EISA-award: Vlogcamera 2020-2021

De Sony ZV-1 heeft een prestigieuze EISA-award 2020-2021 gewonnen. De ZV-1 is volgens de jury ‘Vlogcamera 2020-2021’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>

 

TIPA-award 2021 voor de Sony ZV-1

De Sony ZV-1 heeft een begerenswaardige TIPA-award 2021 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste vlogcamera’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €200 korting op geselecteerde Sony objectieven!

Ontvang tijdelijk tot wel €200 korting op geselecteerde Sony portretlenzen! Je profiteert van deze actie tot en met 30 april 2024!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

 

(Professionele) reviewers over de Sony ZV-1

De Sony ZV-1: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fototijdschrift Zoom.nl (Jasper van Bladel, juli/augustusnummer 2020, full review): De autofocus is volgens Jasper bij video misschien nog wel belangrijker dan bij fotografie. En dus heeft Sony juist daar enorm zijn best op gedaan. “Binnenin vind je het bekende AF-systeem uit de RX100 VII, inclusief realtime-tracking en oogherkenning. Bij de ZV-1 is dit systeem nog verder geperfectioneerd.”
  In z’n tests merkt Jasper dat de ZV-1 razendsnel scherpstelt. En hij houdt je onderwerp ook schitterend in het vizier. “Bij een overgang naar een ander onderwerp wordt mooi geleidelijk scherpgesteld op het volgende onderwerp. Ook onderwerpen die ineens in beeld verschijnen, zijn geen probleem.”
  Mooi is ook dat de beeldstabilisatie is aangepakt. Die luistert naar de naam ‘Advanced SteadyShot’. “Deze werkt erg goed, ook als je bijvoorbeeld filmt terwijl je loopt. Fotografisch heeft deze ZV-1 dezelfde kwaliteiten als de eerder geteste RX100 VII. Al met al een interessante camera voor de vlogger en content-maker.” Eindoordeel: Diamant Award met het hoge cijfer 8.3.
 • Chip Fotomagazine (julinummer 2020, full review): De Sony ZV-1 biedt een uitstekende beeldkwaliteit en is ook een uitstekende camera om mee te vloggen. En met een prijs van 800 euro heeft Sony volgens Chip “een zeer aantrekkelijk aanbod op de markt gebracht.”
  Bedenk wel dat de ZV-1 echt bedoeld is om mee te vloggen. Prima foto’s kun je er ook mee maken, maar ben je in de eerste plaats een fotograaf, dan raadt Chip toch echt de Sony RX100 VII aan. “De ZV-1 is duidelijk vooral een videocamera, die daarnaast ook foto’s kan maken.”
  Kortom: volgens Chip zijn zowel de techniek als de prestaties van de ZV-1 uitstekend. Toch zijn er wat bediening en ‘haptiek’ betreft nog wel verbeterpunten. Om seflie-filmers volledig tevreden te krijgen is het bijvoorbeeld tijd voor een display met touch-functie. Maar al met al krijgt de ZV-1 een zeer hoge score bij Chip: 94/100, waarbij de beeldkwaliteit zelfs een 100/100-score krijgt.
 • Focus Magazine (Erik Derycke, full review, septembernummer 2020): De ZV-1 is volgens Erik de ideale camera voor vloggers, zoals Sony zelf ook beweert. Hij is lekker makkelijk te bedienen, heeft een trefzekere autofocus, een goede beeldkwaliteit rechtstreeks uit de camera en log-profielen voor nabewerking.
  Perfect is ook deze ZV-1 niet. “Met de Active (elektronische) beeldstabilisatie verlies je groothoek, en een hoofdtelefoonaansluiting zou praktisch zijn.” Maar voor de lage prijs biedt hij volgens Erik veel waar voor zijn geld. Eindcijfer: 8.1.
 • Dpreview.com (Jeanette D Moses, full review): De ZV-1 is volgens Jeanette een solide keuze voor vloggers en fotografen die op zoek zijn naar een compactcamera met een snelle lens en een geweldige video- en fotokwaliteit. Hij heeft een nieuwe microfoon en videovriendelijke ergonomie die beide grote pluspunten zijn.
  Toch is er ook een minpunt: de touchinterface. Die moet een stuk moderner worden, volgens Jeanette. Ook moet Sony de menu’s bijwerken om een breder publiek aan te spreken.
  Maar voor toegewijde videomakers en voor filmers die gewoon een gebruiksvriendelijke camera willen om clips van goede kwaliteit te schieten: ga zeker de Sony ZV-1 bekijken. Eindoordeel: Gold Award met een score van 85%.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Sony Vlogcamera ZV-1! Topper!! Ik heb deze vlogcamera te leen om te testen. Hij heeft een super helder beeld (4K) ,een goed geluid (stereo) en stelt snel scherp. Wij vloggen dagelijks met ons vlogkanaal en hebben dan wel 1 opmerking over deze vlogcamera. De accu. Deze gaat niet lang mee. Bij ons hangt hij vaak aan de lader gedurende de dag. Maar dat is dan ook het enige minpunt aan deze camera. Super simpel te gebruiken, met een kantelbaar scherm naar de zijkant ( mijn voorkeur gaat uit naar boven want nu kijk je eigenlijk langs de lens), maar het is wel een heel helder scherm. Er zit ook een pluisje bij om over de microfoon te klikken voor de wind. Dit werkt echt fantastisch. Al met al een super vlogcamera.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Uitstekend voor vloggen. Ik heb deze camera nu twee weken geleden aangeschaft en ben behoorlijk tevreden. Dagelijks pak ik de camera en film ik in verschillende situaties, van persoonlijke vlogs tot de natuur. Daarnaast vind ik de camera ook zeer geschikt voor fotografie. Ik heb hele mooie portretten kunnen maken en ook promotiefoto’s gemaakt voor mijn koffiezaak. Ik zal nu even kort mijn bevindingen toelichten:
  Allereerst de ergonomie. De ZV-1 heeft een aantal gripplekken, hierdoor kan je de camera goed en stevig vastpakken en dit zorgt ook voor meer stabiliteit. Door de grote en goed gepositioneerde opnameknop is het makkelijk om snel een video te starten. Het flipscherm heeft een mooie resolutie en voelt stevig aan wanneer je deze naar je toe draait.
  Ook over het geluid ben ik zeer enthousiast. De meegeleverde windfilter zorgt ook buiten voor een mooi helder stemgeluid. Je kunt ook gemakkelijk een externe microfoon aansluiten maar naar mijn mening is dit niet nodig.
  Naast de opname knop zit een Bokeh-knop. Wanneer je deze knop indrukt wordt direct de achtergrond wazig. Ik heb deze functie talloze keren gebruikt en zorgt net voor dat wow effect.
  Het opname beeld is ook prachtig. De ingebouwde grijsfilter zorgt ervoor dat het felle zonlicht verzwakt wordt. Autofocus is bij video misschien nog wel belangrijker dan bij fotografie. De camera beschikt over het bekende AF-systeem uit de RX100 VII, inclusief realtime-tracking en oogherkenning. Ik heb gelezen dat bij de ZV-1 dit systeem nog verder geperfectioneerd is. De camera stelt razendsnel scherp en houdt je onderwerp ook prachtig in het vizier. Bij een overgang naar een ander onderwerp wordt mooi geleidelijk scherp gesteld op het volgende onderwerp. Ook onderwerpen die ineens in beeld verschijnen, zijn geen probleem.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Camerastuffreview.com (Erik Derycke, full review): De ZV-1 is volgens Erik een ideale camera voor vloggers. Hij is simpel te bedienen, heeft een trefzekere autofocus, en biedt een een goede beeldkwaliteit direct uit de camera. Verder heeft hij log-profielen voor nabewerking.
  Erik: “Perfect is de ZV-1 niet: met de Active (elektronische) beeldstabilisatie verlies je groothoek, en een hoofdtelefoonaansluiting zou praktisch zijn. Maar voor deze prijs (800 euro, plus 199 als je ook de draadloze GP-VPT2BT Shooting Grip erbij wil) biedt hij veel waar voor zijn geld.”
 • Techradar.com (Mark Wilson, full review): De Sony ZV-1 is volgens de reviewer “de beste compacte vlogcamera die je kunt kopen”. Hij biedt een combinatie van een heldere lens, uitstekende autofocus en een voor vloggen geweldig ontwerp, zoals het zijwaarts kantelbare scherm. Samen maken ze de ZV-1 tot een “krachtige pocketvideo-optie met weinig concurrenten”.
  Wie puur supervloeiende beelden zoekt, vindt de beeldstabilisatie misschien een beetje teleurstellend. En die heeft ook een paar van Sony bekende eigenaardigheden. “Maar de ZV-1 blijft de beste video-allrounder in zijn gewichtsklasse.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Bright.nl (full review): Sony heeft al zeven generaties RX100-camera’s gemaakt, maar nu eindelijk is er eentje die echt bedoeld is voor vloggers. En volgens de reviewer heeft Sony in de ZV-1 de juiste concessies gedaan ten opzichte van de populaire RX100 VII.
  Ook ten opzichte van smartphone-camera’s die steeds beter worden is deze ZV-1 een stuk veelzijdiger. Dit komt door nieuwe functies zoals de bokeh-knop, het lagere gewicht, de flitsschoen, verbeterde microfoons en het ingebouwde ND-filter.
  Kijk je naar het prijskaartje (800 euro) dan is dit echt verrassend. De ZV-1 wijkt namelijk maar weinig af van de veel duurdere RX100-serie. “Dat maakt deze camera heel interessant voor een grote groep vloggers.”
 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): De Sony ZV-1 is niet zomaar weer een nieuwe Sony RX100-variant. Het is echt veel meer, aldus Rod. Zo zijn de sensor en lens bekend, maar de behuizing, de bedieningselementen, de audio en het achterscherm zijn allemaal nieuw en anders. En belangrijk in dit geval: ze zijn volgens Rod “briljant geoptimaliseerd voor vloggen”.
  Een paar kleine problemen kent de ZV-1 ook. Zo is de enorme verandering in de minimale focusafstand als je inzoomt vervelend. Ook werkt de SteadyShot Active-stabilisatie minder goed dan gehoopt.
  Maar de autofocus is uitzonderlijk goed, aldus Rod. En de ZV-1 is een genot om te gebruiken. Niet in de laatste plaats omdat er nu eindelijk een vlogcamera is, die echt speciaal is ontworpen voor vloggen. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Richard Sibley, full review) : Een speciale camera voor vloggers, wie zit daarop te wachten? Veel mensen, als je kijkt naar hoeveel er op YouTube wordt gezet: elke minuut 300 uur aan video. En dan hebben we het nog niet eens over Facebook, Instagram, TikTok. Daardoor is het maken van videocontent ‘booming’. Vergelijkbaar met digitale fotografie begin jaren 2000.
  Deze ZV-1 van Sony is betaalbaar genoeg voor veel videografen. En omdat veel van de functies van deze vlogcamera dezelfde zijn als die van recente (veel duurdere) A7-serie systeemcamera’s, zit deze zeer draagbare camera volgestouwd met de laatste technologie.
  Voor videografen heeft deze camera veel te bieden. Zijn er nog wensen? Die zijn er altijd: een lens met iets meer groothoekbereik, een USB-C-aansluiting voor sneller opladen en gebruik van een koptelefoon, en een grotere batterij.
  Ook voor fotografen is er genoeg te halen: hij heeft dezelfde sensor als de recente RX100-camera's. En dus zal het een erg populaire camera worden. Toch zijn de bedieningselementen niet zo eenvoudig te gebruiken voor fotografie als de RX100-camera's. Maar omdat de Sony ZV-1 in de eerste plaats een reiscamera is, is het waarschijnlijk niet nodig om constant instellingen te wijzigen zoals je zou doen met een dure DSLR of systeemcamera.
  Kortom: dit is een camera die veel van de technologie en dezelfde functies aan boord heeft als recente camera’s uit de A7-serie. Daarmee heeft Sony een kleine vlogcamera 1 gemaakt die bijna perfect is. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Fototijdschrift Shoot.be (eerste indruk): Met de ZV-1 heeft Sony volgens Shoot vooral een praktische vlogcamera gemaakt. “De behuizing is aangepast op die punten die voor vloggers belangrijk zijn. Daarmee kunnen ze razendsnel en zonder moeite verschillende soorten content maken. Voor deze doelgroep is de ZV-1 een schot in de roos. Niet in de laatste plaats vanwege zijn schappelijke prijskaartje van 800 euro.”
  Erg geschikt voor fotografen die op zoek zijn naar een kwaliteitscamera is hij echter niet. “Voor hen heeft de camera te weinig en vooral te kleine bedieningselementen.” Voor fotografen is het meer een tweede camera die je makkelijk meeneemt én die geavanceerde mogelijkheden biedt voor video.
  De combinatie van hoge beeldkwaliteit, een trefzekere autofocus plus een veelzijdige kwaliteitslens maakt volgens de reviewer van de ZV-1 een echte allrounder. “Van straatfoto’s tot landschappen, van actiebeelden tot portretten, de ZV-1 staat garant voor krachtige beelden.”

Sony ZV-1 op CameraNU.nl >>

Sony ZV-1 op Cameraland.nl >>

Sony ZV-1 op Kamera-express.nl >>

 

Sony ZV-1Belangrijkste kenmerken van de Sony ZV-1

 • Speciaal voor vloggers: alles in huis voor video
 • Kwaliteitsvideo: 4K-video en super slowmotions
 • Kind kan de was doen: zeer gebruiksvriendelijke camera
 • Snel scherp: autofocus van professioneel niveau
 • Stabiele beelden: uitstekende beeldstabilisatie aan boord
 • Beeldkwaliteit: natuurlijke en schitterende kleurweergave
 • Geluidskwaliteit: heldere geluidsweergave
 • Creatieve mogelijkheden: volledig kantel- en draaibaar touchscreen
 • Scherpe ogen: realtime tracking en oog-autofocus
 • Lichtsterke lens: maximaal diafragma van f/1.8
 • Lange accuduur: goed voor 45 minuten filmen of 260 foto's
 • Handig: grote video-opnameknop
 • Bij fel licht: geïntegreerd ND-filter
 • Alle details in beeld: grote 1 inch sensor met 20 megapixel
 • Veelzijdig objectief: 24-70mm
 • Onscherpe achtergrond: ‘One touch Bokeh feature’
 • Auto object-detectie

Sony ZV-1 op CameraNU.nl >>

Sony ZV-1 op Cameraland.nl >>

Sony ZV-1 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Sony ZV-1

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Sony ZV-1. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony ZV-1 op CameraNU.nl >>

Sony ZV-1 op Cameraland.nl >>

Sony ZV-1 op Kamera-express.nl >>

 

Beste vlogcamera's van dit moment

Ben je op zoek naar een camera om razendmooie vlogs mee te schieten? Ik heb de allerbeste vlogcamera's van dit moment voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Bekijk de allerbeste vlogcamera's >>

 

Top 10 compactcamera's

Ben je benieuwd wat de beste compactcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste compactcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 compactcamera's >>

 

Beste compactcamera's tot 500 euro

Je zoekt een supergoeie compactcamera. En je hebt maximaal 500 euro te besteden. Wat is de beste koop voor jou? Bekijk de beste compactcamera's tot 500 euro.

Beste compactcamera's tot €500 >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy