Sony RX100 V(A) | Edelcompact in het kwadraat

Met de RX100-serie gooit Sony al jaren de hoogste ogen in het segment geavanceerde compactcamera's. Deze RX100 Mark V is geen uitzondering. Weer maakt Sony's edelcompact een sprong voorwaarts. Onderscheiden met de TIPA-award 2017 en de EISA-award 2017-2018. Bekijk alle reviews & tests!

Sony RX100 V(A)Sensor: 1 inch | Resolutie: 20.1 megapixel | Beelden per seconde: 24 | Lens: 24-70mm f/1.8-2.8 | Video: 4K | Gewicht body: 299gr (ex. accu) | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs: 599 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De lat ligt nog hoger

De RX100-serie was al geweldig, en krijgt al jaren de hoogste scores van toonaangevende reviewers. Met de Cybershot DSC-RX100 V heeft Sony de lat nog hoger gelegd met een aantal grensverleggende verbeteringen. Kan de concurrentie eraan tippen? Overigens is de RX100 V inmiddels flink in prijs gedaald tot onder de 1.000 euro!

Sony RX100 V(A) op CameraNU.nl >>

Sony RX100 V(A) op Cameraland.nl >>

Sony RX100 V(A) op Kamera-express.nl >>

Sony RX100 V(A)Actie- en sportfotografie

Een van die verbeteringen betreft het toevoegen van een 'Fast Hybrid AF-systeem' met 315 fase-detectiepunten. Mooie woorden, maar voor jou betekent het dat je in staat bent om binnen 0,05 seconde scherp te stellen. Geweldig voor actie- of sportfotografie.

4K video: ongehoord goed

Ditzelfde systeem zorgt ervoor dat de autofocus veel sneller reageert als je je UHD 4K video's schiet. En juist met z'n video steeg de Sony RX100 IV al uit boven de concurrentie. Op het web circuleren nu ongehoord scherpe, gedetailleerde en heldere video's met schitterende kleurweergave. Ook in slow motion-opnames is de RX100 V onovertroffen.

Sony RX100 V(A) Schitterende beelden bij schemer

Ook op fotografie-gebied behoort de RX100 V uiteraard tot de toppers. Aan boord is de beproefde en betrouwbare 20.1 megapixel 1 inch beeldsensor. Daarmee kan de RX100 V zeer gedetailleerde beelden met een gevoeligheid tot maximaal ISO 12.800 vastleggen. Lekker schieten in de schemering dus.

RX100 V: veel sneller

Veel sneller is de RX100 V dan z'n voorganger. Dit bereikt Sony door de sensor te combineren met de BIONZ X en een nieuw ontwikkelde front-end chip. Snellere prestaties, onder andere kun je nu continu-opnames maken met een snelheid tot 24 beelden per seconden op de volledige 20.1 megapixel resolutie. Plus AF/AE tracking tot maximaal 150 JPG-opnames of 71 RAW-opnames.

Photo Capture: foto's uit je 4K-video

Ook een nieuwigheid is de Photo Capture modus. Daarmee kun je 8,3 megapixel foto's uit je 4K-video's opslaan. Met dit snelheidsmonster van Sony mis je dus nooit meer een moment. Bovendien past het geavanceerde apparaatje gewoon in je broekzak.

Sony RX100 V(A) OLED-zoeker & selfie-display

Het strakke design lijkt erg op dat van z'n voorgangers. Onder de motorkap zit een ND-filter. Voor het bepalen van de compositie beschikt de camera over een pop-up 0.39inch OLED-zoeker met 2.36 megapixel resolutie en een 3inch kantelbaar LCD-scherm met een resolutie van 1.23 megapixel. Perfect ook voor selfies: het beeldscherm kan 180 graden naar boven gekanteld worden.

Sony RX100 V(A) op CameraNU.nl >>

Sony RX100 V(A) op Cameraland.nl >>

Sony RX100 V(A) op Kamera-express.nl >>

Fantastische opvolger: Sony RX100 VII!

De nieuwste RX100 is de Sony RX100 Mark VII. Deze heeft een ideaal zoombereik voor op reis: 24-200mm. Hij is nóg sneller dan z’n voorgangers die al wereldrecords boekten. Ideaal voor op reis én om te vloggen.

Bekijk mijn review >>

Sony RX100 VII op CameraNU.nl >>

Sony RX100 VII op Cameraland.nl >>

Sony RX100 VII op Kamera-express.nl >>

 

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €500 cashback op Sony camera’s, lenzen en accessoires!

Profiteer van cashbackbedragen tot €500 op geselecteerde camera's, objectieven en accessoires tijdens de Sony Zomer Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

Deze actie bij Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Sony RX100 V(A)

De reviews zijn zeer positief over de Sony RX100 V(A): een waardige opvolger van de Mark IV, die al zeer hoge ogen gooide.

Kritiek is er ook, bijvoorbeeld op het ontbreken van een aanraakscherm. Hieronder staan de hoofdpunten van de belangrijkste reviews en tests van de Sony RX100 V(A). Deze Sony heeft ook de prestigieuze TIPA-award 2017 ontvangen in de categorie 'Best Expert Compact Camera'.

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

 

Sony RX100 V(A) DPReview over de Sony RX100 V(A)

DPReview heeft een ingewikkelde boodschap: dit is de beste compactcamera in zakformaat van dit moment. Een waar juweeltje. En tegelijk: er zijn nog wel wat wensen die Sony niet vervuld heeft met deze nieuwe loot aan de RX100-boom.

Heel veel techniek in je zak

Of in de woorden van reviewer Carey Rose: “In short, the RX100 V has an incredible amount of technology stuffed into an easily pocketable package - but despite major increases in performance, we find that some of its more peripheral qualities could still use some attention.”

Onovertroffen kwaliteit

Om met alle lovende woorden te beginnen die de reviewer heeft: met deze Sony maak je geweldige beelden. Zowel foto's als filmpjes. De kwaliteit is onovertroffen voor dit formaat camera's. Reviewer Carey Rose: “There's no question that the RX100 V builds on its predecessor in many measurable ways, and the RX100 IV was already class-leading in many respects. The Mark V shoots faster bursts, has a vastly improved autofocus system, and its 4K video is something you'd expect to see from a camera that's many times its size. “

Geen touchscreen

Kritiek is er dus ook. Bijvoorbeeld op het ontbreken van een touchscreen, wat het focussen op een onderwerp of het scrollen door menu's een heel stuk makkelijker zou maken. Het bedieningsgemak laat dus te wensen over, vergeleken met wat met de huidige stand van de technologie mogelijk zou zijn. En dat is jammer.

Vloeiende, razendscherpe 4K-video

Voor wie de camera gebruikt als 'point and shoot', wat de meeste mensen zullen doen, zal dat allemaal niet veel uitmaken. Die worden uitstekend in de watten gelegd met ongehoorde beeldkwaliteit en vloeiende, razendscherpe 4K-video's. Maar voor wie graag handmatige instellingen wil gebruiken, komt met de RX100 V minder goed uit de voeten dan bij andere camera's.

Zeer capabele camera

De RX100 V is volgens DPReview een zeer capabele camera: 'absolutely a gold'. Maar reviewer Carey Rose eist van een camera meer dan dat. “For many, photography is a rewarding hobby, and for many people buying this camera, it is both a profession and an escape. And in seeking an escape, we tend to think cameras should be engaging to use - and the RX100 V misses the mark somewhat, since it really needs updates to its interface and customization that will more easily allow you access to all of its impressive features.”

DPReview: Silver Award

Hoogvliegers krijgen natuurlijk altijd kritiek. En de Sony RX100 V(A) vliegt enorm hoog. En hij krijgt ook een uitstekend cijfer van DPReview: 83% overall score plus een Silver Award. “So quote us on this - if you need sheer pocketable power, the RX100 V is a gold. As an overall experience though, it hits just lower than our highest award.”

Sony RX100 V(A) op CameraNU.nl >>

Sony RX100 V(A) op Cameraland.nl >>

Sony RX100 V(A) op Kamera-express.nl >>

 

Sony RX100 V(A) Zoom.nl over de Sony RX100 V(A)

De reviewer van het populaire fototijdschrift Zoom.nl laat er geen misverstanden over bestaan: “De RX100 serie van Sony was vanaf het begin uiterst succesvol. Met de Mark V geeft het Japanse bedrijf opnieuw hun visitekaartje in het 1" supercompact segment af.”

Gloednieuwe sensor

Volgens reviewer Cees de Jonge is de grootste verbetering ten opzichte van de Mark IV de gloednieuwe sensor. Die is weliswaar eveneens 1 inch groot, maar heeft nu liefst 315 fasedetectiepunten verdeeld over 65 procent van het oppervlak. Resultaat: de autofocus snelheid en nauwkeurigheid zijn veel hoger geworden.

Touchscreen ontbreekt

Kritiek is er ook vanwege het ontbreken van een touchscreen. Jammer, want dat maakt het overschakelen van de volautomatische autofocus (die geweldig snel is) naar het focussen op één specifiek focuspunt veel omslachtiger, en dus minder snel.

Perfect filmen: 4K-video uit 5K-datastroom

Wat filmen betreft is de RX100 V een toppertje. De mark V schiet namelijk 4K-video uit een 5K-datastroom, en dat is te zien. “Als je de opnames op een 4K monitor bekijkt valt niet alleen de resolutie en scherpte op, maar ook het gebrek aan moiré. Omdat de camera alle tools (...) in huis heeft om perfect belichte video's te schieten is dit wel een heel aanlokkelijke 4K reis en vlog camera.” Filmen is nog een stuk vloeiender dan bij de mark IV al het geval was.

Beauty and brains

De RX100 V is volgens Cees de Jonge van Zoom.nl een voorbeeld van een compactcamera met het ideale profiel: beauty and brains. “Door de compacte vorm past hij altijd in je jaszak, en heb je nooit meer het excuus dat je jouw camera niet mee kon nemen omdat het ding zo zwaar of groot is. Dankzij het lichtsterke en uitstekend presterende objectief met een 24-70mm bereik kun je, zonder dat je de ISO waardes drastisch hoeft te verhogen, bijna overal je opnames schieten.”

Voor selfie-schieters & vloggers

Ook de elektronische zoeker is ideaal: hiermee kun je in het helderste zonlicht je compositie goed beoordelen, zo stelt De Jonge. “En met het deels kantelbare scherm kun je bij moeilijke standpunten toch creatieve opnames schieten.” Ook selfie-schieters en vloggers zullen dat scherm uitstekend waarderen. “Dat gecombineerd met een 1" sensor, raw mogelijkheden, enorm hoge 24 bps burst rate en 4K video is dat een aantrekkelijk visitekaartje.”

Sony RX100 V(A) op CameraNU.nl >>

Sony RX100 V(A) op Cameraland.nl >>

Sony RX100 V(A) op Kamera-express.nl >>

 

Sony RX100 V(A) Andere reviewers over de Sony RX100 Mark V

 • Fototijdschrift Focus heeft een uitgebreid review in decembernummer 2016. Reviewer Dennis Hissink is razend enthousiast over de Sony RX100 V(A), een 'topfitte krachtpatser in zakformaat: “De V is het topmodel en heeft vooral op het gebied van AF-snelheid, -nauwkeurigheid en beeldverwerkingssnelheid alle records gebroken. De prijs van 1.200 euro is niet mis, maar je krijgt er dan ook een klein krachtpatsertje voor terug. Eigenlijk, in technisch en innovatief opzicht, krijg je wel heel veel waar voor je geld.”
 • Photographyblog.com geeft de RX100 V zonder twijfel een 'Highly recommended'. “The Sony Cyber-shot DSC-RX100 V is undoubtedly the most advanced compact camera that we've reviewed, and thankfully it delivers great stills and 4K video footage too, which may convince you to pay the rather steep asking price.”
 • Techradar.com noemt de RX100 V een van de meest geavanceerde compactcamera's die ze ooit gezien hebben “with a specification dripping with advanced features that would shame some pricier mirrorless and DSLR cameras.” Volgens Techradar is het een “fabulous camera, and a brilliant showcase for some of Sony’s best camera tech.”
 • Kenn Rockwell noemt de Sony de beste compact van dit moment. “I get great snaps with nearly no effort of both people and places. That's what makes this the world's best pocket camera: great pictures, easy.”

Sony RX100 V(A) op CameraNU.nl >>

Sony RX100 V(A) op Cameraland.nl >>

Sony RX100 V(A) op Kamera-express.nl >>

 

In de prijzen: EISA-award 2017-2018

De Sony RX100 V(A) heeft half augustus 2017 een EISA-award 2017-2018 in de wacht gesleept. EISA-awards zijn prestigieuze prijzen voor de allerbeste camera’s en objectieven. Ze worden jaarlijks uitgereikt in augustus. Benieuwd naar alle andere camera’s en lenzen die in de prijzen zijn gevallen?

Bekijk de EISA-awards 2017-2018 >>

 

Sony RX100 V(A) Belangrijkste kenmerken van de Sony RX100 V(A)

 • 20.1 megapixel 1 inch Exmor RS BSI CMOS-sensor
 • BIONZ X beeldprocessor en front-end LSI
 • Intern UHD 4K en S-Log2 Gamma
 • Zeiss Vario-Sonnar T* f/1.8-2.8 lens
 • Snel hybride autofocussysteem met 315 punten
 • HFR-modus voor full HD-video tot 960fps
 • OLED pop-up zoeker met 2.36 megapixel
 • 3 inch kantelbaar LCD-scherm

Sony RX100 V(A) op CameraNU.nl >>

Sony RX100 V(A) op Cameraland.nl >>

Sony RX100 V(A) op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Sony RX100 V(A)

Bekijk een mooie productreview van de Sony RX100 V(A) van Kamera-express.nl. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony RX100 V(A) op CameraNU.nl >>

Sony RX100 V(A) op Cameraland.nl >>

Sony RX100 V(A) op Kamera-express.nl >>

 

Alle Sony compactcamera's op een rij

Zie je door de bomen het bos niet meer? Ik heb alle compactcamera’s van Sony overzichtelijk voor je op een rij gezet. Alle modellen: edelcompacten, travelzooms, superzooms en actioncams. Handig!

Alle Sony compactcamera's >>

 

Top 10 compactcamera's

Ben je benieuwd wat de beste compactcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste compactcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 compactcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (13 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy