De mooiste Kerstcadeaus bij Cameranu

Sony Cybershot RX10 IV: de ultieme alles-in-één-camera

Sony gaat als een speer. De Sony RX10 III heeft net de felbegeerde EISA-Award in de wacht gesleept, maar nu komt Sony al met het nieuwe superzoom vlaggenschip: de RX10 Mark IV. Met nog spectaculairdere specs. Dit is weer een topper, vindt ook DPreview! Alle reviews & tests.

Sensor: 1 inch | Resolutie: 20.1 megapixel | Optische zoom: 24-600mm | Beelden per seconde: 24 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht: 1.095gr | Frankwandelt-rating 96/100 | Prijs: 1.999 euro (Cameranu.nl)

Bekijk de Sony Cybershot RX10 IV >>

Sony Cybershot RX10 IV Opvolger van een winnaar

Al ruim een jaar na introductie van de spectaculair goede superzoomcamera RX10 Mark III komt Sony met de opvolger: de Mark IV. En nog maar pas geleden heeft Sony met de Mark III de EISA-Award in de wacht gesleept: Beste Superzoomcamera van 2017-2018. Wie stopt Sony?

Al het goede behouden

Uiteraard zijn flink wat specs ook in de vierde generatie van de RX10-serie te vinden. Zo huist in het hart opnieuw een 1 inch grote sensor. En hij heeft weer de spiegelreflex-achtige body. Het Zeiss-objectief, met 25x optische zoom, is ongewijzigd. De zoomlens heeft een bereik van 24-600mm (fullframe-equivalent) en een diafragma van f/2.4 tot f/4.0.

Bekijk de Sony Cybershot RX10 IV >>

Sony Cybershot RX10 IV Haarscherpe beelden uit het vuistje

Het objectief bevat een super ED glaselement en ED asferische lenselementen om chromatische aberratie te minimaliseren en is behandeld met een speciale coating die lensflare moet tegenhouden. Ook is het objectief uitgerust met beeldstabilisatie. Daardoor kun je, ook op 600mm, haarscherpe foto’s ‘uit het vuistje’ schieten.

Véél nieuws onder de zon

Weinig nieuws onder de zon ten opzichte van z’n voorganger? Zeker niet. Op veel fronten zijn grote verbeteringen doorgevoerd. Zo is de camera heel veel sneller en is de autofocus veel beter. De maximale schietsnelheid is gestegen van 14 naar 24 beelden per seconde met volledige AF/AE-tracking. De RX10 IV houdt dit 249 opnames lang vol. Plus: voor iedere opname worden autofocus en belichting bijgesteld. De Sony RX10 Mark IV is een waar snelheidsmonster, wat uniek is voor superzoomcamera’s.

Volledig nieuwe sensor en beeldprocessor

De sensor van 1 inch is voor deze bridge-camera ook volledig nieuw ontwikkeld: het is een gestapelde 20.1 megapixel Exmor RS CMOS-sensor. Daarnaast is de nieuwe BIONZ X beeldverwerker aan boord.

Sony Cybershot RX10 IV Indrukwekkende autofocus

Indrukwekkend is ook het autofocussysteem: het Fast Hybrid AF-systeem. Dat is ongeveer twee keer zo snel als dat van de RX10 III. Hiermee heeft de RX10 IV een ongelofelijke scherpstelsnelheid: 0.03 seconde. Wauw! Die autofocussnelheid voor zowel stilstaande onderwerpen als video is drastisch verbeterd ten opzichte van z’n voorganger.

24 foto’s per seconde

Ook gebruikt de nieuwe superzoom High-density Tracking AF-technologie: AF-punten plaatsen zich rond je object, waardoor de tracking van en de focus op bewegende beelden gemakkelijker wordt. Dat geldt zelfs voor onvoorspelbare onderwerpen zoals vogels of atleten.

Nieuw kantelbaar touchscreen

De RX10 Mark IV heeft een nieuw 3 inch kantelbaar LCD-scherm met een Touch Focus- en Touch Pad-functie. Daardoor verloopt het focussen sneller en soepeler dan bij z’n voorganger. Het display is uitgerust met WhiteMagic-technologie voor een altijd heldere weergave, zelfs bij fel zonlicht. Daarnaast is de camera voorzien van een 2.35 megapixel hoog contrast XGA OLED elektronische zoeker.

Sony Cybershot RX10 IV Lekker gebruiksvriendelijk

Ook voor de gebruiksvriendelijkheid van de nieuwe superzoom heeft Sony alles uit de kast getrokken. Zo maken de drie lensringen voor diafragma, zoom en focus fotograferen en filmen wel heel makkelijk. Voor een betere persoonlijke ervaring is een ‘My Menu’ toegevoegd: hierin kun je 30 menu-items zetten die je vaak gebruikt. Nooit meer zoeken naar instellingen! De camera is stof- en vochtbestendig en beschikt over wifi, NFC en Bluetooth.

Video: de IV staat z’n mannetje

Ook op videogebied staat de RX10 IV z’n mannetje. Net als de Mark III schiet hij video's in 4K. Daarbij gebruikt hij de volledige sensor. Filmen doet hij met de xavc s-codec met een bitrate tot 100Mbit/s. In de 4K-stand zijn framerates van 24, 25 en 30 beelden per seconde mogelijk. In Full HD is dat maximaal 120fps. Ook beschikt de camera over een superslowmotion-optie, waarbij je kunt kiezen tussen 1000fps, 500fps en 250fps.

Voor hobbyfotografen én professionals

De Sony RX10 Mark IV biedt uitstekende prestaties voor zowel hobbyfotografen als professionals die op zoek zijn naar de ultieme alles-in-één camera. De Sony RX10 Mark IV ligt volop in de schappen. Inmiddels zijn er ook belangrijke reviews verschenen, en die zijn vol lof, zie hieronder!

Bekijk de Sony Cybershot RX10 IV >>

Wat vinden professionele reviewers?

De Sony Cybershot RX10 IV: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn nog lang niet alle belangrijke reviews verschenen: de camera is pas in oktober 2017 op de markt gekomen. Wel twee zeer interessante reviews: van het bekende fototijdschrift Focus en van de belangrijkste reviewsite DPreview.

Sony Cybershot RX10 IV Fotomagazine Focus over de Sony Cybershot RX10 IV

In z’n novembernummer 2017 gaat fotomagazine Focus uitgebreid in op de Sony RX10 Mark IV. “Snel, sneller, snelst”, luidt de onderkop. En dat geeft gelijk aan waarmee de Mark IV (veel) beter is dan z’n voorganger: het is voor superzoombegrippen een waar snelheidsmonster.

Gigantisch zoombereik én echte snelheid

Reviewer Dennis Hissink van Focus vat het in z’n teaser mooi samen: “De camera’s uit de Sony DSC-RX10-serie staan bekend om hun krachtige optische prestaties, waarbij de lichtsterke superzoomlens van de RX10 III het meest tot de verbeelding spreekt. Bij de vierde generatie koppelt Sony dat gigantische zoombereik nu ook aan echte snelheid.”

Technologie uit Sony’s topmodel A9

Die snelheid van de Mark IV zit hem in twee factoren: de autofocus is razendsnel én hij schiet daarnaast ook nog 24 beelden per seconde met volledige AF- en AE-tracking. De technologie die voor dit laatste gebruikt wordt, vind je ook in Sony’s topmodel A9 (prijs body: ruim 5.000 euro). En die werkt perfect, ook bij onvoorspelbaar en snel bewegende onderwerpen, zoals voetballers in het veld.

Een echte powerbooster

De snelheid wordt ook bereikt door de nieuwe sensor in combinatie met de vernieuwde processor. “Die snelheid is niet alleen merkbaar bij fotografie, maar helpt ook een hoge 4K-videokwaliteit garanderen.” De RX10 IV heeft niet alleen jatwerk geleverd bij de Sony A9, maar heeft ook de inventaris van de RX100 V geplunderd: “De sensor en processor zijn gelijk aan die van zijn compacte broertje. Deze combinatie is een echte powerbooster.”

Indrukwekkend groot zoombereik

Al deze voordelen en nog veel meer vind je terug in de RX10 IV. Voeg dat bij het “indrukwekkend grote zoombereik” en de grote lichtsterkte en je hebt een topper in handen. “Met een dergelijk bereik is het scala aan onderwerpen dat je kunt vastleggen in zowel foto als video bijna eindeloos. Temeer omdat ook close-ups mogelijk zijn met een kortste instelafstand van 3 centimeter vanaf de voorzijde van de lens bij groothoek en 72 centimeter in de telestand.” Dat laatste is overigens zeer handig, bijvoorbeeld bij het levensgroot schieten van vlinders of libellen.

Bediening: puur gemak

Ook de bediening van de RX10 IV laat weinig te wensen over. “Het werken met een hybride camera zoals de RX10 IV is puur gemak. Het arsenaal aan knoppen is al snel duidelijk en herbergt weinig verrassingen voor wie al eerder met een geavanceerde camera heeft gewerkt.”

Beeldkwaliteit: zeer goed

En dan de beeldkwaliteit. Daar krijgt de RX10 IV van Focus het hoge cijfer 9 voor. “Met een licht oververzadigde kleurweergave, maar vergeleken met het gemiddelde toch nog conservatief, zijn de beelden direct uit de camera prettig om te zien.” De huidtonen zijn volgens Hissink neutraal en komen heel natuurlijk over. En de beeldscherpte is zeer goed, “waarbij de nadruk lijkt te liggen op het behoud van detail.” Die detailweergave is “opvallend goed, ook bij hogere ISO-waarden”.

Hoge scherpte en goed contrast

De optische kwaliteit van het objectief is volgens Hissink uitstekend. “Over het complete zoombereik zie je een hoge scherpte en een goed contrast.” Hissink was al onder de indruk van de RX10 III en deze vierde generatie overtreft z’n voorganger op belangrijke fronten. Hij noemt de IV “een krachtig fotomonster” dat heel breed inzetbaar is. De prijs mag pittig zijn, de kwaliteiten zijn dat ook. En een echte concurrent is er niet. De RX10 IV krijgt uiteraard het predicaat ‘Super’ met het zeer hoge eindcijfer 9.

Bekijk de Sony Cybershot RX10 IV >>

 

 

Sony Cybershot RX10 IV DPreview over de Sony Cybershot RX10 IV

DPreview besteedt zoals gebruikelijk zeer uitvoerig en doordacht aandacht aan de Sony Cybershot RX10 IV. En ik verklap alvast (spoiler alert!): ze vinden het een absolute topper. Of in hun woorden: “The ultimate 1" bridge camera”. En als DPreview dat vindt, is het ook waar.

Ultieme alles-in-één-camera

De Sony RX10 IV is volgens reviewer Dan Bracaglia “the most wholly capable all-in-one camera package money can buy”. De ultieme alles-in-één-camera dus die de concurrentie het nakijken geeft. Het is zeg de tot volledige wasdom gekomen RX10 III (z’n voorganger).

Geschikt voor vele fotografen

DPreview houdt niet op met complimenten geven. Doen ze echt niet altijd bij DPreview, complimenten uitdelen, integendeel. De reviewer laat z’n loftrompet luid schallen: de RX10 IV is “the perfect option for anyone seeking a camera that can handle high-quality stills and video duty with total ease”. Hij is geschikt voor ‘run-and-gun’ video-schieters. En voor multimedia nieuws-reporters. Maar ook bijvoorbeeld voor reizigers die een camera zoeken ‘die het allemaal kan’. Voor al die foto- en videografen is de RX IV je van het.

Geen vervanger voor professionele sportcamera

Maar één ding moet je volgens reviewer Dan Bracaglia niet vergeten: deze geweldige, complete ‘alles-in-één-camera’ moet je niet zien als de vervanger voor een topcamera met verwisselbare lens die bedoeld is voor sportfotografen. “The lack of ability to zoom while maintaining focus, and the relatively slow zoom speed compared to a manually driven zoom lens will surely be a deal breaker for serious action shooters.”

Excellente autofocus

Dus we zien straks nog steeds professionele sportfotografen langs de voetbalvelden of de Formule I racebanen met hun gigantische spiegelreflexen met extreem grote telelenzen. Ook bijvoorbeeld de autofocus van de Sony RX10 IV is excellent. Maar het is niet even betrouwbaar als die van de topcamera’s voor sport. “Furthermore, there's no AF fine tuning options like the ones found in most speed-oriented ILCs.”

Toch nog verbeterpunten

Ondanks alle lof van DPreview, hebben ze zeker nog punten die Sony nog verder kan verbeteren in de RX10-serie. “If the brand is intent on releasing a follow up, it is my sincerest hope that it will look and handle more like an Alpha-series camera than a CyberShot.” Je kunt ook te veel vragen hoor, DPreview!

Een wonder

Maar Sony heeft met de RX10 IV een wonder volbracht. Sony heeft gedaan wat andere merken nog nooit eerder hebben gedaan: een fasedetectie autofocussysteem in een superzoomcamera gemonteerd. “And the result is a highly capable camera.”

Uitzonderlijk goede beeldkwaliteit

De Sony RX10 IV is dus de ultieme bridgecamera. De optisch gestabiliseerde 24-600mm lens plus de 20 megapixel sensor leveren samen een uitzonderlijk goede beeldkwaliteit. Voeg daaraan toe dat het de enige camera in z’n klasse is die fasedetectie autofocus aan boord heeft. En ook nog z’n bliksemsnelle burstrate van 24 beelden per seconde. En voìla: je hebt een formidabele alles-in-één camera voor sport en actie.

Gold Award (natuurlijk!)

En dan is de Sony RX10 IV nog meer dan dat: “Its oversampled 4K video is top quality, and the camera offers a laundry list of video-making tools and features. Plus a touchscreen, redesigned menus and Bluetooth connectivity all contribute to a highly-spec'd, well-balanced camera.” Eindconclusie: een welverdiende Gold Award met een hoge 84% overall score.

Bekijk de Sony Cybershot RX10 IV >>

 

Sony Cybershot RX10 IV Sony Cybershot RX10 IV: andere reviews

Hieronder staan andere reviews van de Sony Cybershot RX10 IV op een rij.

Techradar over de Sony Cybershot RX10 IV

Sony heeft goed geluisterd naar de kritiekpunten op de Sony RX10 III, zo stelt reviewer Phil Hall van reviewsite Techradar. Die kritiek draaide erom dat de autofocus-prestaties toch wel frustrerend waren voor gebruikers. Het antwoord van Sony is een excellente bridge-camera: de RX10 IV. De autofocus doet de camera recht. De nieuwe versie van de RX10 is dankzij z’n grote snelheid nu een uitstekende camera om wildlife en actie te fotograferen of filmen.

Indrukwekkende beeldkwaliteit

Zowel foto’s als video’s tonen volgens de reviewer een indrukwekkende beeldkwaliteit. En ook het gebruiksgemak is groot. Het enige echte nadeel van de camera is de hoge prijs, die zal veel potentiële kopers afschrikken. De direct concurrent (de Panasonic FZ2000) is bijna twee keer zo goedkoop. En er liggen ook nog aanlokkelijke systeemcamera’s en spiegelreflexen op de loer.

Zet hem op je verlanglijstje

Maar toch: “You'd find it impossible to get a similarly-capable camera and lens combination to match the RX10 IV for a similar amount of money – and when you take that into account the price starts to look less outrageous.” Voor iedereen die een alles-in-één-camera wil, is dit de camera om op je verlanglijstje te zetten. “The Sony RX10 IV is the best camera out there. It comes at a price, but there's nothing else quite like it.”

Cameralabs over de Sony RX10 Mark IV

Volgens reviewer Gordon Laing van Cameralabs is de RX10 Mark IV misschien wel de ultieme allround camera. “Coupled with the great quality video, touchscreen and Bluetooth location tagging, the RX10 Mark IV could become the ultimate all-rounder!” Hij neemt veel van de goede specs van de Mark III over. En voegt daar het beste van de RX100 Mark V aan toe: de “sensor for phase-detect AF, 24fps bursts and 4k without binning. The fact the RX10 series inherits the latest RX100 sensor and imaging pipeline is no surprise, but having phase-detect AF with the longer 24-600mm range is so much more compelling.”

Erg onder de indruk

Cameralabs brengt nog een uitvoeriger review, maar “from my initial time with the camera I was very impressed”. “Superzoom cameras have long delivered a reach that brings you tantalizingly close to sports, action and wildlife subjects, but so far most have failed to couple them with an AF system that can confidently track them.” De RX10 Mark IV kan én dicht bij je onderwerp komen én erop focussen, op een manier waarop high end systeemcamera’s dat kunnen. “For me this makes the RX10 Mark IV the model to go for if you want to capture sports and wildlife, and don’t want to lug around an interchangeable lens camera with a huge lens on the front.”

Imaging-resource.com over de Sony RX10 Mark IV

De bekende reviewsite Imaging-resource.com heeft al een uitgebreide review over de RX10 IV, die steeds weer wordt aangevuld. Ze zijn razend enthousiast over deze Sony. “The image processor in the RX10 IV, as well as its supporting LSI chip, are both identical to those used in the flagship Sony A9 mirrorless camera, and that gives this fixed-lens model truly epic shooting performance.” Ook de snelheid van de camera is ongelofelijk. “The RX10 IV unlocks the same mind-blowingly swift 24 fps capture that we've seen previously in the pocket-friendly RX100 V. And that's with a JPEG buffer depth that's manufacturer-rated at a whopping 249 frames, enough for a full 10+ seconds of continuous burst shooting at the maximum rate.”

Prijs is hoog, maar niet te hoog

De prijs is hoog, maar niet te hoog voor wat je allemaal krijgt. “There really isn't another camera on the market with these features, and so it's perhaps understandable that Sony expects a premium pricetag for what is, essentially, a unique camera. If you need its pairing of image quality, zoom range, performance and video capabilities, well... Your choices are either to pay that price, or to wait for a rival to catch up. (And thus far, they've arguably not even caught up with the previous-generation RX10 III yet, so you may be waiting a while.)”

Bekijk de Sony Cybershot RX10 IV >>

 

Sony Cybershot RX10 IV Belangrijkste kenmerken van de Sony Cybershot RX10 IV

 • Opvolger van de prijswinnende RX10 Mark III
 • Supersnelle autofocus: 0.03 seconde
 • 24 foto's per seconde met volledige AF/AE-tracking
 • 315 autofocuspunten en ‘focal plane’ fasedetectie
 • 20.1 megapixel 1 inch Exmor RS BSI CMOS-sensor
 • Lichtsterke Zeiss Vario Sonnar T+ 24-600mm f/2.4-4.0 zoomlens
 • Maak hoogwaardige 4K-video's zonder pixelbinning
 • Ingebouwde wifi, NFC en Bluetooth

Bekijk de Sony Cybershot RX10 IV >>

 

Bekijk een filmpje over de Sony Cybershot RX10 IV

 

Top 10 superzoomcamera'sTop 10 superzoomcamera's

Ben je benieuwd welke andere uitstekende superzoomcamera's er zijn? Ik heb de 10 beste superzoomcamera's van dit moment voor je op een rij gezet. Neem eens een kijkje bij deze fantastische alleskunners!

Top 10 superzoomcamera's >>

 

Cameranu.nl Beste webshop voor de Sony Cybershot RX10 IV

Zo’n mooie camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Voor de Sony Cybershot RX10 IV beveel ik van harte Cameranu.nl aan. Een camerawinkel met uitstekende service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De zes voordelen van Cameranu:
 • Dé foto- en videospecialist
 • Score op Kieskeurig: 9.2 (34.637 reviews)
 • Score op Trustpilot: 9.6 (900 reviews)
 • Prachtige, grote fysieke winkel in Urk
 • Alle medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen gratis in huis!

Bekijk de Sony RX10 IV op Cameranu >>

Een andere uitstekende webshop is natuurlijk Kamera-express.nl!

Bekijk de Sony RX10 IV op Kamera-express >>

 

Beste objectieven voor je spiegelreflex- of systeemcamera

Op zoek naar een geweldige lens voor je spiegelreflex- of systeemcamera? Neem dan een kijkje in mijn toplijsten hieronder.

 

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende camera, kijker of objectief? Denk aan occasions!

Zoek je een geweldige camera, objectief of verrekijker, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Hulp bij het kiezen: de Tassenvinder Zoek je de beste cameratas? Gebruik de Tassenvinder!

Cameranu.nl heeft een superhandige keuzehulp ontwikkeld: de Tassenvinder. Daarmee snor je binnen no time jouw ideale cameratas op. Zo wordt kiezen wel heel makkelijk. Keuze uit ruim 2400 tassen!

Open de Tassenvinder >>

 


Leuk als je mijn blog deelt!

Geef je mij sterren?

4.5/5 Waardering (2 beoordelingen)