Sony RX10 IV: de ultieme alles-in-één-camera

De Sony RX10 Mark IV is nóg beter dan z’n bejubelde voorganger, de Mark III. En vooral ook: veel sneller. Dit superzoom vlaggenschip van Sony is een topper, vindt ook DPReview! Winnaar TIPA-award 2018 & EISA-award 2018-2019. “Een echte powerbooster” en “De ultieme alles-in-één-camera”. Alle belangrijke reviews!

Sony RX10 IVSensor: 1 inch | Resolutie: 20.1 megapixel | Optische zoom: 24-600mm (fullframe-equivalent) | Beelden per seconde: 24 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht: 1.095gr | Release datum: oktober 2017 | Frankwandelt-rating 96/100 | Prijs: 1.699 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Opvolger van een winnaar

Al ruim een jaar na introductie van de spectaculair goede superzoomcamera RX10 Mark III komt Sony met de opvolger: de Mark IV. Vlak nadat Sony met de Mark III de EISA-Award in de wacht had gesleept: Beste Superzoomcamera van 2017-2018. Wie stopt Sony?

Sony RX10 IVAl het goede behouden

Uiteraard zijn flink wat specs ook in de vierde generatie van de RX10-serie te vinden. Zo huist in het hart opnieuw een 1 inch grote sensor. En hij heeft weer de spiegelreflex-achtige body. Het Zeiss-objectief, met 25x optische zoom, is ongewijzigd. De zoomlens heeft een bereik van 24-600mm (fullframe-equivalent) en een diafragma van f/2.4 tot f/4.0.

Sony RX10 IV op CameraNU.nl >>

Sony RX10 IV op Cameraland.nl >>

Sony RX10 IV op Kamera-express.nl >>

Haarscherpe beelden uit het vuistje

Het objectief bevat een super ED glaselement en ED asferische lenselementen om chromatische aberratie te minimaliseren. Ook is het behandeld met een speciale coating die lensflare moet tegenhouden. Het objectief is uiteraard uitgerust met excellente beeldstabilisatie. Daardoor kun je, ook op 600mm, haarscherpe foto’s ‘uit het vuistje’ schieten.

Sony RX10 IVVéél nieuws onder de zon

Weinig nieuws onder de zon ten opzichte van z’n voorganger? Zeker niet. Op veel fronten zijn grote verbeteringen doorgevoerd. Zo is de camera heel veel sneller en is de autofocus veel beter. De maximale schietsnelheid is gestegen van 14 naar 24 beelden per seconde met volledige AF/AE-tracking. De RX10 IV houdt dit 249 opnames lang vol. Plus: voor iedere opname worden autofocus en belichting bijgesteld. De Sony RX10 Mark IV is een waar snelheidsmonster, wat uniek is voor superzoomcamera’s.

Volledig nieuwe sensor en beeldprocessor

De sensor van 1 inch is voor deze bridge-camera ook volledig nieuw ontwikkeld: het is een gestapelde 20.1 megapixel Exmor RS CMOS-sensor. Daarnaast is de nieuwe BIONZ X beeldverwerker aan boord.

Indrukwekkende autofocus

Indrukwekkend is ook het autofocussysteem: het Fast Hybrid AF-systeem. Dat is ongeveer twee keer zo snel als dat van de RX10 III. Hiermee heeft de RX10 IV een ongelofelijke scherpstelsnelheid: 0.03 seconde. In de tijd die jij nodig hebt om WAUW! te zeggen, heeft de RX 10 IV al 20 keer scherpgesteld... Die autofocussnelheid voor zowel stilstaande onderwerpen als video is drastisch verbeterd ten opzichte van z’n voorganger.

24 foto’s per seconde

Ook gebruikt de nieuwe superzoom High-density Tracking AF-technologie: AF-punten plaatsen zich rond je object, waardoor de tracking van en de focus op bewegende beelden gemakkelijker wordt. Dat geldt zelfs voor onvoorspelbare onderwerpen zoals vogels of atleten. En had ik al gezegd dat de RX10 III liefst 24 beelden per seconde schiet?

Nieuw kantelbaar touchscreen

De RX10 Mark IV heeft een nieuw 3 inch kantelbaar LCD-scherm met een Touch Focus- en Touch Pad-functie. Daardoor verloopt het focussen sneller en soepeler dan bij z’n voorganger. Het display is uitgerust met WhiteMagic-technologie voor een altijd heldere weergave, zelfs bij fel zonlicht. Daarnaast is de camera voorzien van een 2.35 megapixel hoog contrast XGA OLED elektronische zoeker.

Sony RX10 IV Lekker gebruiksvriendelijk

Ook voor de gebruiksvriendelijkheid van de nieuwe superzoom heeft Sony alles uit de kast getrokken. Zo maken de drie lensringen voor diafragma, zoom en focus fotograferen en filmen wel heel makkelijk. Voor een betere persoonlijke ervaring is een ‘My Menu’ toegevoegd: hierin kun je 30 menu-items zetten die je vaak gebruikt. Nooit meer zoeken naar instellingen! De camera is stof- en vochtbestendig en beschikt over wifi, NFC en Bluetooth.

Video: de IV staat z’n mannetje

Ook op videogebied staat de RX10 IV z’n mannetje. Net als de Mark III schiet hij video's in 4K. Daarbij gebruikt hij de volledige sensor. Filmen doet hij met de xavc s-codec met een bitrate tot 100Mbit/s. In de 4K-stand zijn framerates van 24, 25 en 30 beelden per seconde mogelijk. In Full HD is dat maximaal 120fps. Ook beschikt de camera over een superslowmotion-optie, waarbij je kunt kiezen tussen 1000fps, 500fps en 250fps. Zie je de waanzinnige slomo’s die je hiermee kunt maken al voor je?

Voor hobbyfotografen én professionals

De Sony RX10 Mark IV biedt uitstekende prestaties voor zowel hobbyfotografen als professionals die op zoek zijn naar de ultieme alles-in-één camera. Inmiddels zijn de belangrijkste reviews ook verschenen, en die zijn vol lof, zie hieronder!

Sony RX10 IV op CameraNU.nl >>

Sony RX10 IV op Cameraland.nl >>

Sony RX10 IV op Kamera-express.nl >>

Benieuwd naar de beste superzoomcamera’s? Heb ik voor je op een rij gezet >>

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €500 cashback op Sony camera’s, lenzen en accessoires!

Profiteer van cashbackbedragen tot €500 op geselecteerde camera's, objectieven en accessoires tijdens de Sony Zomer Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Sony RX10 IV

De Sony RX10 IV: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.

Sterke punten van de Sony RX10 IV

 • De ultieme alles-in-één camera
 • Uniek: combinatie gigantisch zoombereik en echte snelheid
 • Krachtige optische prestaties met lichtsterke superzoomlens
 • Uitmuntende beeldkwaliteit
 • Zeer goede scherpte, mooie kleurweergave en fraai dynamisch bereik
 • Detailweergave is ook bij hoge ISO-waarden indrukwekkend
 • Ook in uiterste telestand veel contrast en scherpte
 • Snelle autofocus met volledige AF- en AE-tracking
 • Autofocus tracking ook supergoed bij onvoorspelbaar en snel bewegende onderwerpen
 • Sportcamera: prima geschikt is voor snelle onderwerpen
 • Bliksemsnelle burst van 24 beelden per seconde
 • Topkwaliteit oversampled 4K-video
 • Uitgebreide set aan video-tools en -features
 • Close-ups en macro: kortste instelafstand van 3cm
 • Gebruiksvriendelijke camera

Zwakke punten van de Sony RX10 IV

 • Pittig prijskaartje (maar wel waar voor z’n geld)
 • Zeker geen lichtgewicht en niet compact
 • Minder geschikt voor serieuze sportfotografen (DPReview)

Awards voor de Sony RX10 IV

 • EISA-award: Beste superzoomcamera 2018-2019
 • TIPA-award: Beste superzoomcamera 2018
 • DPReview: Gold Award
 • Fotomagazine Focus: Super
 • Zoom.nl: Goud Award
 • Digifoto Pro: Platina Award

 

Sony RX10 IV Fotomagazine Focus over de Sony RX10 IV

Het bekende fotomagazine Focus biedt een uitgebreide review van de Sony RX10 Mark IV (novembernummer 2017). “Snel, sneller, snelst”, luidt de onderkop. En dat geeft gelijk aan waarmee de Mark IV (veel) beter is dan z’n voorganger: het is voor superzoombegrippen een waar snelheidsmonster.

Gigantisch zoombereik én echte snelheid

Reviewer Dennis Hissink van Focus vat het in z’n teaser mooi samen: “De camera’s uit de Sony DSC-RX10-serie staan bekend om hun krachtige optische prestaties, waarbij de lichtsterke superzoomlens van de RX10 III het meest tot de verbeelding spreekt. Bij de vierde generatie koppelt Sony dat gigantische zoombereik nu ook aan echte snelheid.”

Technologie uit Sony’s topmodel A9

Die snelheid van de Mark IV zit hem in twee factoren: de autofocus is razendsnel én hij schiet daarnaast ook nog 24 beelden per seconde met volledige AF- en AE-tracking. De technologie die voor dit laatste gebruikt wordt, vind je ook in Sony’s professionele topmodel A9 (prijs body: ruim 5.000 euro). En die werkt perfect, ook bij onvoorspelbaar en snel bewegende onderwerpen, zoals voetballers in het veld.

Een echte powerbooster

De snelheid wordt ook bereikt door de nieuwe sensor in combinatie met de vernieuwde processor. “Die snelheid is niet alleen merkbaar bij fotografie, maar helpt ook een hoge 4K-videokwaliteit garanderen.” De RX10 IV heeft niet alleen jatwerk geleverd bij de Sony A9, maar heeft ook de inventaris van de bejubelde compactcamera RX100 V geplunderd: “De sensor en processor zijn gelijk aan die van zijn compacte broertje. Deze combinatie is een echte powerbooster.”

Indrukwekkend groot zoombereik

Al deze voordelen en nog veel meer vind je terug in de RX10 IV. Voeg dat bij het “indrukwekkend grote zoombereik” en de grote lichtsterkte en je hebt een topper in handen. “Met een dergelijk bereik is het scala aan onderwerpen dat je kunt vastleggen in zowel foto als video bijna eindeloos. Temeer omdat ook close-ups mogelijk zijn met een kortste instelafstand van 3 centimeter vanaf de voorzijde van de lens bij groothoek en 72 centimeter in de telestand.” Dat laatste is overigens zeer handig, bijvoorbeeld bij het levensgroot schieten van vlinders of libellen.

Bediening: puur gemak

Ook de bediening van de RX10 IV laat weinig te wensen over. “Het werken met een hybride camera zoals de RX10 IV is puur gemak. Het arsenaal aan knoppen is al snel duidelijk en herbergt weinig verrassingen voor wie al eerder met een geavanceerde camera heeft gewerkt.”

Beeldkwaliteit: zeer goed

En dan de beeldkwaliteit. Daar krijgt de RX10 IV van Focus het hoge cijfer 9 voor. “Met een licht oververzadigde kleurweergave, maar vergeleken met het gemiddelde toch nog conservatief, zijn de beelden direct uit de camera prettig om te zien.” De huidtonen zijn volgens Hissink neutraal en komen heel natuurlijk over. En de beeldscherpte is zeer goed, “waarbij de nadruk lijkt te liggen op het behoud van detail.” Die detailweergave is “opvallend goed, ook bij hogere ISO-waarden”.

Hoge scherpte en goed contrast

De optische kwaliteit van het objectief is volgens Hissink uitstekend. “Over het complete zoombereik zie je een hoge scherpte en een goed contrast.” Hissink was al onder de indruk van de RX10 III en deze vierde generatie overtreft z’n voorganger op belangrijke fronten. Hij noemt de IV “een krachtig fotomonster” dat heel breed inzetbaar is. De prijs mag pittig zijn, de kwaliteiten zijn dat ook. En een echte concurrent is er niet. De RX10 IV krijgt uiteraard het predicaat ‘Super’ met het zeer hoge eindcijfer 9.

Sony RX10 IV op CameraNU.nl >>

Sony RX10 IV op Cameraland.nl >>

Sony RX10 IV op Kamera-express.nl >>

 

Sony RX10 IV Digifoto Pro over de Sony RX10 IV

“De ultieme all-in-one”, luidt de kop bij het interessante review van fototijdschrift Digifoto Pro (februari 2018). Reviewer Jasper van Bladel: “In 2016 waren we al uiterst tevreden met de Sony RX10 Mark III, maar nu komt Sony alweer met een opvolger van deze high-end bridgecamera op de markt. De Mark IV verschilt vooral van binnen met zijn voorganger en zet in op snelheid.”

Never change a winning team

De basisingrediënten van de Mark IV zijn niet veel anders dan die van de Mark III: never change an winning team. Toch is er een flinke schep bovenop gedaan: hij is veel sneller en heeft een compleet nieuw autofocussysteem.

Nieuwe sensor: sport- en actiefotografie

Ook de sensor is nieuw. En juist die sensor is een van de essentiële ingrediënten van de Mark IV. Hij maakt het mogelijk om fasedetectie-autofocus te gebruiken. Daardoor kun je je onderwerp nog beter in focus volgen. “De toevoeging van fasedetectie en de geüpdatete trackingmogelijkheden maken de RX10 Mark IV tot een camera die prima geschikt is voor het fotograferen van sport en andere snelle onderwerpen.”

Indrukwekkende prestaties

En het objectief? Dat levert “indrukwekkende prestaties” en heeft een veelzijdig bereik. Daardoor is de Mark IV “een goede all-in-one-oplossing voor fotografen die het liefste niet te vaak wisselen van objectief”. De reviewer haalde de televisietoren van de Japanse stad Kyoto dichterbij “terwijl we er toch enkele kilometers van verwijderd waren. Daarbij valt op dat de foto’s die je met deze lange brandpuntsafstand maakt nog veel contrast en scherpte bevatten.”

Goeie groothoek, mooie macro

Aan het andere kant van het spectrum presteert de Mark IV eveneens uitstekend. “Ook een goede groothoekfoto maken en zelfs macrofotografie ligt binnen de mogelijkheden. Kortom: de RX10 Mark IV heeft een objectief waar je alle kanten mee op kunt.”

Prijs: volkomen op z’n plaats

Tel je alles wat de Sony RX10 Mark IV te bieden heeft bij elkaar op, dan “is het eigenlijk ongelooflijk dat de techniek zover is dat een camera als deze bestaat. Moest je vroeger kiezen tussen specifieke eigenschappen zoals beeldkwaliteit, film-mogelijkheden of snelheid, nu kun je alles in één totaalpakket vinden.” Goedkoop is hij niet, maar de prijs is volledig op z’n plaats, vindt Jasper van Bladel.

Sony RX10 Mark IV: onvergelijkbaar goed

Conclusie: de Sony RX10 Mark IV is met geen enkele andere camera te vergelijken. Het biedt zoveel meer dan andere bridgecamera’s. Sony gaat veel verder “en maakt deze RX10 IV interessant en concurrerend op allerlei andere vlakken”. Kortom: “je moet kunnen leven met het objectief dat niet verwisselbaar is, maar meer heeft de serieuze amateurfotograaf eigenlijk niet nodig.” Digifoto Pro kent de hoogste onderscheiding toe: Platina Award.

Sony RX10 IV op CameraNU.nl >>

Sony RX10 IV op Cameraland.nl >>

Sony RX10 IV op Kamera-express.nl >>

 

Sony RX10 IV Chip Fotomagazine over de Sony RX10 IV

“De RX10 IV is een ware bokskampioen: sportief, zwaar en hij verslaat de concurrentie”, zo schrijft fototijdschrift Chip Fotomagazine in z’n interessante review (maart 2018). En de redactie is echt helemaal gegrepen door de RX10 IV. “Wanneer we volstrekt lyrisch zijn over een camera, dan wil dat wel wat zeggen.”

“Wat een prachtapparaat”

Al 10 jaar keert de redactie van Chip elke nieuwe camera binnenste buiten voor z’n reviews. “Het is dan ook hoogst ongebruikelijk dat we kreten slaan zoals ‘Wat een prachtapparaat, ik zou hem het liefst mee naar huis willen nemen’.” Maar met de RX10 IV was het zover. Hij krijgt van Chip de hoogste score in de categorie uitrusting, de hoogste score in de categorie snelheid, een zeer hoge score in de categorie beeldkwaliteit.

Het kan niet beter

“Kan het nog beter? Op dit moment niet”, stelt de reviewer. Daarom prijkt de RX10 IV op de eerste plaats van de toplijst ‘Bridgecamera’s’ van Chip. Helaas is de prijs er ook naar. Het is gelijk de duurste camera in deze toplijst.

Is hij echt veel beter dan de RX10 III?

Is de RX10 IV dan zoveel beter dan z’n voorganger dat het prijsverschil (600 euro) te rechtvaardigen is? “De RX10 IV is zonder enige twijfel een geweldig apparaat. Maar dat is versie III ook. Het prijsverschil van 600 euro is alleen de moeite waard als je de hoge snelheid onmisbaar vindt.” De RX10 IV krijgt de zeer hoge totaalbeoordeling van 97.6%, het testoordeel Zeer goed. En hij is dus de nieuwe nummer 1 in de toplijst Bridgecamera’s.

Sony RX10 IV op CameraNU.nl >>

Sony RX10 IV op Cameraland.nl >>

Sony RX10 IV op Kamera-express.nl >>

 

Sony RX10 IV DPReview over de Sony RX10 IV

DPReview besteedt zoals gebruikelijk zeer uitvoerig en doordacht aandacht aan de Sony RX10 IV. En ik verklap alvast (spoiler alert!): ze vinden het een absolute topper. Of in hun woorden: “The ultimate 1" bridge camera”. En als DPReview dat vindt, is het ook waar.

Ultieme alles-in-één-camera

De Sony RX10 IV is volgens reviewer Dan Bracaglia “the most wholly capable all-in-one camera package money can buy”. De ultieme alles-in-één-camera dus die de concurrentie het nakijken geeft. Het is zeg de tot volledige wasdom gekomen RX10 III (z’n voorganger).

Geschikt voor vele fotografen

DPReview houdt niet op met complimenten geven. Doen ze echt niet altijd bij DPReview, complimenten uitdelen, integendeel. De reviewer laat z’n loftrompet luid schallen: de RX10 IV is “the perfect option for anyone seeking a camera that can handle high-quality stills and video duty with total ease”. Hij is geschikt voor ‘run-and-gun’ video-schieters. En voor multimedia nieuws-reporters. Maar ook bijvoorbeeld voor reizigers die een camera zoeken ‘die het allemaal kan’. Voor al die foto- en videografen is de RX IV ‘je van het’.

Geen vervanger voor professionele sportcamera

Maar één ding moet je volgens reviewer Dan Bracaglia niet vergeten: deze geweldige, complete ‘alles-in-één-camera’ moet je niet zien als de vervanger voor een topcamera met verwisselbare lens die bedoeld is voor sportfotografen. “The lack of ability to zoom while maintaining focus, and the relatively slow zoom speed compared to a manually driven zoom lens will surely be a deal breaker for serious action shooters.”

Excellente autofocus

Dus we zien straks nog steeds professionele sportfotografen langs de voetbalvelden of de Formule I racebanen met hun gigantische spiegelreflexen met extreem grote telelenzen. Ook bijvoorbeeld de autofocus van de Sony RX10 IV is excellent. Maar die autofocus is niet even betrouwbaar als die van de topcamera’s voor sport. “Furthermore, there's no AF fine tuning options like the ones found in most speed-oriented ILCs.”

Toch nog verbeterpunten

Ondanks alle lof van DPReview, hebben ze zeker nog punten die Sony nog verder kan optimaliseren in de RX10-serie. “If the brand is intent on releasing a follow up, it is my sincerest hope that it will look and handle more like an Alpha-series camera than a CyberShot.” Je kunt ook te veel vragen hoor, DPReview! Ik weet ook nog wel een verbeterpunt: de helft van het gewicht...

Een wonder

Maar Sony heeft met de RX10 IV een wonder volbracht. Sony heeft gedaan wat andere merken nog nooit eerder hebben gedaan: een fasedetectie autofocussysteem in een superzoomcamera gemonteerd. “And the result is a highly capable camera.”

Uitzonderlijk goede beeldkwaliteit

De Sony RX10 IV is dus de ultieme bridgecamera. De optisch gestabiliseerde 24-600mm lens plus de 20 megapixel sensor leveren samen een uitzonderlijk goede beeldkwaliteit. Voeg daaraan toe dat het de enige camera in z’n klasse is die fasedetectie autofocus aan boord heeft. En ook nog z’n bliksemsnelle burstrate van 24 beelden per seconde. En voìla: je hebt een formidabele alles-in-één camera voor sport en actie.

Gold Award (natuurlijk!)

En dan is de Sony RX10 IV nog meer dan dat: “Its oversampled 4K video is top quality, and the camera offers a laundry list of video-making tools and features. Plus a touchscreen, redesigned menus and Bluetooth connectivity all contribute to a highly-spec'd, well-balanced camera.” Eindconclusie: een welverdiende Gold Award met een hoge 84% overall score.

Sony RX10 IV op CameraNU.nl >>

Sony RX10 IV op Cameraland.nl >>

Sony RX10 IV op Kamera-express.nl >>

 

Sony RX10 IVSony RX10 IV: andere belangrijke reviews

Hieronder staan de kernpunten uit andere belangrijke reviews van de Sony RX10 IV op een rij.

 • Fototijdschrift Zoom.nl (novembernummer 2018): Met de Sony RX10 IV ben je klaar voor iedere fotosituatie, aldus Zoom.nl in dit verlate review. Niet alleen het zoombereik springt eruit, maar de camera is vooral ook populair vanwege z’n grote 1 inch sensor. “Die sensor zorgt voor mooie beelden met veel detail en een fraai dynamisch bereik.”
  De camera is ook snel, dankzij de krachtige processor. Niet alleen de burst van 24 fps is razendsnel, de autofocus is dat ook. Filmen kan hij ook al als de beste, en de slowmotion-functionaliteit is fraai. De camera “levert alles bij elkaar erg indrukwekkende prestaties.” In de praktijk heb je zo ongeveer in alle fotosituaties genoeg aan deze camera.
  Vooral de veelzijdigheid van de RX10 IV spreekt boekdelen, aldus Zoom.nl. “De camera is klaar voor iedere fotosituatie, of je hem nu inzet tijdens je vakantie, langs het sportveld of als filmcamera. Juist de combinatie van veelzijdigheid met krachtige prestaties en hoogwaardige techniek maakt dat deze Sony een indrukwekkende camera is.” Eindoordeel: het cijfer 7.7 en de Goud Award.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Ongelofelijke beeld kwaliteit! Ik heb de camera inmiddels 2 weken en ben er nog steeds razend enthousiast over. Hij doet me "bijna" m'n full frame A99 vergeten. Als je niet te zwaar gepakt op rondreis wil, of een trek tocht, dan is de RX10M4 ideaal. Spaart je kilo's gewicht om mee te zeulen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Heerlijke camera! Ik heb deze camera nu 2 weken waarvan ik 1 week in Zwitserland ben geweest. Het gemak van de 24-600 is groot, geen gewissel met lenzen en zware tassen. Tot op heden ben ik zeer tevreden, ondanks dat ik nog zeer veel kan leren!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Een klasse apart. Ik werk met full frame, maar dit toestel is een verademing om die zware camera/lenzen combinaties eens niet te moeten meesleuren. Alles in perspectief genomen een geweldige, maar dure aanwinst.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Techradar.com: Sony heeft goed geluisterd naar de kritiekpunten op de Sony RX10 III, zo stelt reviewer Phil Hall van reviewsite Techradar. Die kritiek draaide erom dat de autofocus-prestaties toch wel frustrerend waren voor gebruikers. Het antwoord van Sony is een excellente bridge-camera: de RX10 IV. De autofocus doet de camera recht. De nieuwe versie van de RX10 is dankzij z’n grote snelheid nu een uitstekende camera om wildlife en actie te fotograferen of filmen.
  Zowel foto’s als video’s tonen volgens de reviewer een indrukwekkende beeldkwaliteit. En ook het gebruiksgemak is groot. Het enige echte nadeel van de camera is de hoge prijs, die zal veel potentiële kopers afschrikken. De direct concurrent (de Panasonic FZ2000) is bijna twee keer zo goedkoop. En er liggen ook nog aanlokkelijke systeemcamera’s en spiegelreflexen op de loer.
  Maar toch: “You'd find it impossible to get a similarly-capable camera and lens combination to match the RX10 IV for a similar amount of money – and when you take that into account the price starts to look less outrageous.” Voor iedereen die een alles-in-één-camera wil, is dit de camera om op je verlanglijstje te zetten. “The Sony RX10 IV is the best camera out there. It comes at a price, but there's nothing else quite like it.”
 • Cameralabs.com: Volgens reviewer Gordon Laing van Cameralabs is de RX10 Mark IV misschien wel de ultieme allround camera. “Coupled with the great quality video, touchscreen and Bluetooth location tagging, the RX10 Mark IV could become the ultimate all-rounder!” Hij neemt veel van de goede specs van de Mark III over. En voegt daar het beste van de RX100 Mark V aan toe: de “sensor for phase-detect AF, 24fps bursts and 4k without binning. The fact the RX10 series inherits the latest RX100 sensor and imaging pipeline is no surprise, but having phase-detect AF with the longer 24-600mm range is so much more compelling.”
  Cameralabs brengt nog een uitvoeriger review, maar “from my initial time with the camera I was very impressed”. “Superzoom cameras have long delivered a reach that brings you tantalizingly close to sports, action and wildlife subjects, but so far most have failed to couple them with an AF system that can confidently track them.” De RX10 Mark IV kan én dicht bij je onderwerp komen én erop focussen, op een manier waarop high end systeemcamera’s dat kunnen. “For me this makes the RX10 Mark IV the model to go for if you want to capture sports and wildlife, and don’t want to lug around an interchangeable lens camera with a huge lens on the front.”
 • Imaging-resource.com: De bekende reviewsite Imaging-resource.com heeft al een uitgebreide review over de RX10 IV, die steeds weer wordt aangevuld. Ze zijn razend enthousiast over deze Sony. “The image processor in the RX10 IV, as well as its supporting LSI chip, are both identical to those used in the flagship Sony A9 mirrorless camera, and that gives this fixed-lens model truly epic shooting performance.” Ook de snelheid van de camera is ongelofelijk. “The RX10 IV unlocks the same mind-blowingly swift 24 fps capture that we've seen previously in the pocket-friendly RX100 V. And that's with a JPEG buffer depth that's manufacturer-rated at a whopping 249 frames, enough for a full 10+ seconds of continuous burst shooting at the maximum rate.”
  De prijs is hoog, maar niet te hoog voor wat je allemaal krijgt. “There really isn't another camera on the market with these features, and so it's perhaps understandable that Sony expects a premium pricetag for what is, essentially, a unique camera. If you need its pairing of image quality, zoom range, performance and video capabilities, well... Your choices are either to pay that price, or to wait for a rival to catch up. (And thus far, they've arguably not even caught up with the previous-generation RX10 III yet, so you may be waiting a while.)”
 • Photographyblog.com: De Sony RX10 IV zit in een ‘league of its own’. Geen enkele andere bridge camera presteert zo goed en is zo goed te bedienen. Voor deze klasse is de beeldkwaliteit excellent. Met volop details vanaf diafragma f/4 en scherpte van hoek tot hoek over vrijwel het hele zoombereik. De RX10 IV komt het beste tot z’n recht bij z’n telebereik: op 600mm en f/4 leg je geweldige beelden vast met een schitterende bokeh (onscherpe achtergrond), zelfs bij sluitertijden van 1/250ste van een seconde. “With those factors considered, the RX10 IV matches larger sensor DSLRs in this area.”
  En daar komt dan nog bij dat hij een ongeëvenaarde 24 beelden per seconde kan schieten. “We really can see wildlife photographers being very happy with the results, all from what is a comparatively small package.” Goedkoop is hij zeker niet, maar de Mark IV zou weleens “all the camera you ever need” kunnen zijn. Eindoordeel: de hoogste onderscheiding Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Veel waar voor je geld, verbluffend goede resultaten. De Sony Cybershot DSC-RX10 IV bevalt uitermate goed. Na verschillende full frames met F2.8 lenzen is het even wennen, maar de verbluffende kwaliteit uit een zo compacte camera went best heel snel. (...) De camera nodigt uit tot fotograferen, uitproberen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameraland.nl: “Tijdens de voetbal van mijn zoon sta ik graag langs de kant om foto's te maken. Hierbij zocht ik een camera voor een goede prijs die veel foto's per seconde kan maken, dat was bij deze camera het geval. Een mooie camera waarmee ik 24 fotos per seconde kan maken. De camera heeft een erg fijn design en sluit hiermee aan op mijn eerdere Sony aankopen. Ik ben van plan in de toekomst er nog een andere lens voor aan te schaffen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Echt een aanrader deze camera. Nu een paar weken in bezit, maar nog geen dag spijt gehad. Maakt superscherpe foto's en ook na het maximale zoombereik nog prachtige foto's. Het menu is heel uitgebreid, maar met de beschrijving prima te doen. De foto's zijn heel eenvoudig te verzenden naar bijvoorbeeld een smartphone. De camera is vrij prijzig, maar het zeker waard!” Bekijk alle reviews van kopers >>

Sony RX10 IV op CameraNU.nl >>

Sony RX10 IV op Cameraland.nl >>

Sony RX10 IV op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Sony RX10 IV

 • Opvolger van de prijswinnende RX10 Mark III
 • Supersnelle autofocus: 0.03 seconde
 • 24 foto's per seconde met volledige AF/AE-tracking
 • 315 autofocuspunten en ‘focal plane’ fasedetectie
 • 20.1 megapixel 1 inch Exmor RS BSI CMOS-sensor
 • Lichtsterke Zeiss Vario Sonnar T+ 24-600mm f/2.4-4.0 zoomlens
 • Maak hoogwaardige 4K-video's zonder pixelbinning
 • Ingebouwde wifi, NFC en Bluetooth

Sony RX10 IV op CameraNU.nl >>

Sony RX10 IV op Cameraland.nl >>

Sony RX10 IV op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Sony RX10 IV

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Sony RX10 IV (3 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony RX10 IV op CameraNU.nl >>

Sony RX10 IV op Cameraland.nl >>

Sony RX10 IV op Kamera-express.nl >>

 

Alle Sony compactcamera's op een rij

Zie je door de bomen het bos niet meer? Ik heb alle compactcamera’s van Sony overzichtelijk voor je op een rij gezet. Alle modellen: edelcompacten, travelzooms, superzooms en actioncams. Handig!

Alle Sony compactcamera's >>

 

Top 10 superzoomcamera's

Ben je benieuwd naar de beste superzoomcamera's van dit moment? Ik heb de Top 10 voor je op een rij gezet. Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem eens een kijkje bij deze fantastische alleskunners!

Top 10 superzoomcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.6/5 Waardering (38 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy