Sony RX0: high end action camera met 1 inch sensor

Sony RX0: high end action camera met 1 inch sensor

Sony komt met iets revolutionairs op action cam-gebied: een robuuste cam met high end specificaties, zoals een 1 inch sensor. Misschien net zo revolutionair als de Sony RX100 destijds was voor compactcamera’s. Go Pro moet vrezen... “Met de RX0 krijg je RX-beeldkwaliteit in een supercompact formaat.” Alle belangrijke reviews!

De feiten op een rij

Sensor: 1 inch | Resolutie: 15.3 megapixel | Objectief (fullframe-equivalent): 24mm f/4.0 | Video: 4K | Gewicht: 110gr | Release datum: augustus 2017 | Frankwandelt-rating 90/100 | NIET MEER VERKRIJGBAAR!

Sony CyberShot DSC-RX0 Voor creatieve foto- en videografen

Speciaal voor de creatievelingen onder de action cam-schieters is er nu de Sony CyberShot DSC-RX0. Een action cam met high end specs. Zoals de voor dit formaat camera enorme sensor: 1 inch groot. De RX0 is een fusie tussen een kleine, robuuste en waterdichte action cam en de befaamde RX100-serie van Sony. Sony introduceerde de RX0 eind augustus 2017.

Is het een action cam of niet?

De RX0 is voorzien van een vaste groothoeklens. En hij is ontworpen om meerdere camera’s met elkaar te verbinden. Volgens Sony is het geen action cam in de eigenlijke zin van het woord. Het is volgens het bedrijf een geheel nieuw type camera. Ontworpen voor een nieuwe generatie van creatieve filmmakers. Een beetje een marketingpraatje is dit natuurlijk wel, maar het zij Sony vergeven...

Opvolger Sony RX0 Mark II op Cameranu.nl >>

Opvolger Sony RX0 Mark II op Bol.com >>

Opvolger Sony RX0 Mark II op Kamera-express.nl >>

Heel klein boxje

Hij bevat niet alleen dezelfde sensor als de RX100-serie, maar ook de Bionz X processor die je in deze geavanceerde compactcamera’s vindt. De RX0 is daarbij slechts een klein mini-boxje, veel kleiner dan de al compacte RX100-camera’s. En lekker licht: 110 gram schoon aan de haak (de RX100-serie zit rond de 300 gram).

Sony CyberShot DSC-RX0 Zeer robuuste camera

En anders dan de RX100-camera’s is hij bijzonder robuust. Ga maar na: hij duikt tot 10 meter onder water zonder extra behuizing. Je kunt hem uit je handen laten vallen (vanaf 2 meter) zonder dat hij een kik geeft (of een krasje oploopt). En hij is geheel afgedicht tegen stof, dus ook geschikt voor tochten door de woestijn, om maar wat te noemen. Dus stiekem is het toch gewoon een action cam...

Razendsnelle camera

De sensor heeft 15.3 megapixel op de teller en bevat Sony’s ‘stacked technology’ (gestapelde Exmor RS beeldsensor). En dat betekent: het is een supersnelle schieter en hij kan ook mooie beelden maken bij weinig licht. Over snelheid gesproken: de RX0 haalt tot 16 beelden per seconde en heeft een sluiter die loopt tot 1/32.000 seconde. Hierdoor kun je snel bewegende onderwerpen prachtig vastleggen.

Superslowmotion (1000fps)

Op videogebied gaat er ook een wereld voor je open. Bijvoorbeeld als je de superslowmotion gebruikt: de RX0 maakt opnames tot 1000 frames per seconde. Ideaal om snel bewegende objecten op een unieke manier in beeld te brengen.

Sony CyberShot DSC-RX0 Vaste 24mm Zeis Tessar T* groothoek

De RX0 heeft geen zoomlens aan boord, maar een vaste lens: de 24mm Zeiss Tessar T* groothoek lens (fullframe equivalent) met een constant f/4 diafragma. Deze lens levert een hoge resolutie en minder vervorming voor zowel raw’s als jpg's en video.

Excellente beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit die camera plus lens produceren is excellent, zowel op foto- als videogebied. Deze Sony kan video's opnemen in Full HD met 60fps bij 50Mb/s in het XAVC-formaat. Gebruik je een extern HMDI-apparaat dan wordt er een direct UHD/4K-signaal uitgegeven.

Opstelling met meerdere camera’s

De RX0 biedt creatievelingen oneindig veel mogelijkheden. De camera schiet zelf al fenomenale foto’s en video, maar je kunt hem ook gebruiken in een opstelling met meerdere camera's. Dit biedt mogelijkheden om foto's, video's of superslowmotion beelden te maken vanuit verschillende hoeken. Een nieuwe wereld van fotografie en filmen gaat voor je open.

Sony CyberShot DSC-RX0 15 camera’s tegelijk bedienen

De draadloze afstandsbediening FA-WRC1M van Sony kun je gebruiken om maximaal 15 RX0-camera's te bedienen (moet je wel een zeer ruim budget hebben...). De app PlayMemories Mobile kan maximaal 5 RX0-modellen draadloos verbinden. Dankzij het compacte ontwerp is de camera op zeer lastige plekken en in zeer lastige posities te monteren.

Duiken tot 10 meter (of tot 100 meter)

De RX0 is waterbestendig tot een diepte van 10 meter. Gebruik je de MPK-HSR1-behuizing, dan kun je ermee de diepte in tot liefst 100 meter. Daarnaast is de camera ook nog eens schokbestendig tot een hoogte van 2 meter. Je kunt nu dus foto's en video's maken die vroeger stomweg onmogelijk waren: regen, zand, beperkte ruimte of een stoffige omgeving vormen geen obstakel meer.

Opvolger Sony RX0 Mark II op Cameranu.nl >>

Opvolger Sony RX0 Mark II op Bol.com >>

Opvolger Sony RX0 Mark II op Kamera-express.nl >>

Sony CyberShot DSC-RX0 Opvolger: Sony RX0 Mark II

De Sony RX0 is niet meer verkrijgbaar. Gelukkig is hij opgevolgd door de Sony RX0 Mark II. Die is sneller, heeft 4K-video en een kantelbaar display aan boord. Ideaal voor vloggers. Nieuwsgierig?

Mijn review van de Sony RX0 Mark II >>

Sony RX0 Mark II op Cameranu.nl >>

Sony RX0 Mark II op Bol.com >>

Sony RX0 Mark II op Kamera-express.nl >>

 

Sony CyberShot DSC-RX0 Wat vinden professionele reviewers?

De Sony CyberShot DSC-RX0: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 • Fotomagazine Focus: “Met de RX0 krijg je RX-beeldkwaliteit in een supercompact formaat”, aldus reviewer Dennis Hissink van fotomagazine Focus (novembernummer 2017). Wel zal het prijskaartje van de RX0 volgens hem alleen de serieuze gebruiker aantrekken. Maar “die krijgt er dan ook een serieuze camera voor terug. Een camera die het speelveld van de creatieve video/fotograaf kan uitbreiden en kan leiden tot nieuwe manieren om beelden vast te leggen.”
  De beeldkwaliteit van de RX0 is volgens Hissink prima “en laat niets te wensen over”. Wel kan het vastleggen van 4K-video op een externe recorder misschien wat aarzelingen geven, omdat dit ten koste gaat van de draagbaarheid. “De eerste videodemo’s vanuit Sony waren zeer prikkelend en er schijnt al veel belangstelling te bestaan bij productiebedrijven. Nu eens kijken hoe serieus de professionals hiermee aan de slag gaan.” De Sony RX0 krijgt van Focus een hoog cijfer: een 8.7 en het predicaat Super.
 • Fotomagazine Zoom.nl: “Richting ultiem action cam”, luidt de kop boven het review van fotomagazine Zoom.nl (maartnummer 2018). “De RX0 is geen actioncam in de ware betekenis, maar wel een met high-end specs, zoals een relatief grote 1 inch-sensor,” schrijft reviewer Cees de Jonge. Die sensor biedt volgens De Jonge veel schonere beelden bij slecht licht dan een reguliere actioncam. De RX0 is dan ook vooral bedoeld voor de prosumer.
  Ook de detaillering van de beelden is veel hoger dan cams met een kleinere sensor. En de RX0 kan met slog-kleurprofielen schieten. “Daarmee kun je achteraf het ideale contrast, kleurweergave en contrastbereik tweaken.” Minpunten zijn er ook. Zo heb je geen diafragmavoorkeuze (je schiet altijd met open diafragma), geen interne 4K en er is geen continu-autofocus als je filmt. Cees de Jonge: “Als de volgende RX0 naast de RX100-features ook nog eens een stabilisatie heeft, weet ik wel welke actioncam er op mijn volgende verlanglijstje zal staan.” De Sony RX0 krijgt van Zoom.nl een 7.7 en het predicaat Goud.
 • Fotomagazine Digifoto Pro: Dat het een stevige camera is, is duidelijk. De reviewer van fotomagazine Digifoto Pro (nummer 6 van 2017) beschrijft dit: “Toen we bij Sony in Japan waren demonstreerde een medewerker dit door met zijn volle gewicht op de camera te gaan staan en ook in de praktijk overtuigt de RX0 ons van zijn stevige schulp.”
  En ook voor het overige overtuigt de RX0 de reviewer. De beeldkwaliteit is heel goed, met beeldvervorming die goed onder controle is. “De foto’s zijn behoorlijk indrukwekkend met een mooie scherpte, prettige kleuren en een behoorlijk indrukwekkend dynamisch bereik.” Ook bij schemering weet de RX0 dit hoge niveau vast te houden. De verwachtingen waren vooraf al hooggespannen “maar Sony weet ons alsnog positief te verrassen.”
  Kortom: deze RX0 is een bijzondere camera. Hij is veel meer dan alleen een action cam. “De RX0 is behoorlijk krachtig, uitzonderlijk robuust en levert foto’s om u tegen te zeggen.” Dankzij de koppeling aan je smartphone is de bediening ook prettig. “Al met al zijn we zeer te spreken over de RX0 en zal het ons niet verbazen als dit een regelrechte hit wordt bij de professionele fotograaf.” Kwalificatie: Goud.
 • Ephotozine.com: Volgens Joshua Waller van reviewsite Ephotozine.com zal deze Sony vooral aantrekkelijk zijn voor wie het fisheye effect van action cams niks vindt en toch een action cam zoekt. Jammer genoeg moet je het wel doen met een maximaal diafragma van f/4, daar scoren andere action cams beter.
  Maar: “The small size of the camera, considering the sensor size, is quite unique (...). The large sensor means low-light video should be better than most action cameras, however, the lack of image stabilisation could be a deal-breaker for some.” De RX0 is in ieder geval een unieke camera die je heel makkelijk overal mee naartoe neemt. Een robuuste camera ook: je hoeft je geen zorgen te maken over nat weer of om hem te laten vallen.
 • Cinema5d: De reviewer van video-reviewsite Cinema5d vergelijkt de Sony RX0 met de GoPro Hero 6 Black: “Choosing one camera over the other depends heavily on the type of production you are filming. I would clearly classify the GoPro Hero6 Black as an “action cam” while giving the Sony RX0 the title of “production camera”.
  En over de Sony RX0 oordeelt hij: “The Sony RX0 is a great concept and a true technical achievement. I’m sure that it can shine in other types of filming scenarios, but for me as a documentary film shooter it leaves a lot to be desired. Sony would be wise to implement autofocus during video recording in the future (probably at the expense of an even shorter battery life) and to try to reduce or control the noise patten currently found in the picture.”
 • Photographyblog.com: De Sony RX0 is moeilijk om te reviewen, schrijft de reviewer van Photographyblog.com. Hij behoort niet tot een categorie camera’s, maar leeft in z’n eigen categorie. Deels is het een actiecam, deels een compactcamera, deels een multicamera en nog veel meer. Om de RX0 samen te vatten: het is een Sony RX100, maar dan in de huid van een actiecam. Het is dus echt een niche product. Maar wel eentje die nogal aan de prijs is. De GoPro Hero 6 is een stuk goedkoper.
  Afgezet tegen andere action cams heeft de RX0 z’n voors en z’n tegens. De grote sensor en de scherpe 24mm f/4 lens is zeker een grote plus. De beeldkwaliteit van foto’s is superieur aan alle action cams. Geen andere action cam komt ook maar in de buurt. En dan heeft hij nog een aantal verleidelijke foto-modes, zoals de 16fps burst mode. En hij is zeer robuust gebouwd, zonder de noodzaak er een externe behuizing omheen te zetten. Ook een plus: hij heeft mooie opties als een mogelijkheid een externe microfoon te koppelen.
  Nadelen heeft hij ook. De 24mm lens met een minimale scherpstelafstand van 0.5 meter is nogal beperkend als je wilt schieten in nauwe ruimtes. En dat zou nou juist de reden kunnen zijn dat je de RX0 wilt aanschaffen. Ook het ontbreken van beeldstabilisatie is nadelig.
  Eindoordeel: de RX0 is een camera die opwindend is. Als je weet wat de beperkingen zijn en daarmee kunt leven, heb je een van de beste pocketcamera’s die er zijn. De beeldkwaliteit is ongeëvenaard voor zo’n kleine camera. Toch zou de camera nog verder verfijnd moeten worden.

Opvolger Sony RX0 Mark II op Cameranu.nl >>

Opvolger Sony RX0 Mark II op Bol.com >>

Opvolger Sony RX0 Mark II op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Sony CyberShot DSC-RX0

 • 4:2:2 UHD 4K-video via HDMI
 • Ultracompacte en lichtgewicht Body
 • 15.3 megapixel 1 inch stacked CMOS-sensor
 • Timecode-Sync voor meerdere camera's
 • 1080p 60 video-opnames op geheugenkaart
 • 24mm lens met een diafragma van f/4.0
 • XAVC-S, AVCHD en MP4-opnames
 • Bediening via App of optionele afstandsbediening
 • Schakelen tussen NTSC en PAL
 • Water- en stootbestendige body

Opvolger Sony RX0 Mark II op Cameranu.nl >>

Opvolger Sony RX0 Mark II op Bol.com >>

Opvolger Sony RX0 Mark II op Kamera-express.nl >>

 

Alle Sony compactcamera's op een rij

Zie je door de bomen het bos niet meer? Ik heb alle compactcamera’s van Sony overzichtelijk voor je op een rij gezet. Alle modellen: edelcompacten, travelzooms, superzooms en actioncams. Handig!

Alle Sony compactcamera's >>

 

Beste action camera's van dit moment

Hou jij van razendsnelle actie? Op je bike, je surfboard, tijdens het skydiven? En maak je daarbij graag duizelingwekkende filmpjes? Mis dan niet mijn Top 10 Action Camera's. Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Bekijk mijn Top 10 Action Camera's >>

 

Top 10 compactcamera's

Ben je benieuwd wat de beste compactcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste compactcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 compactcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy